The Market

2021-08-31 1344 瀏覽
Hotel Icon staycation package 包左榴槤下午茶套餐身為榴槤愛好者,呢個榴槤下午茶聽人講得多,一直未有機會試今次黎staycation有得食埋真係一舉兩得💯榴槤下午茶包唔同既鹹點甜點,但最正既係任食D101及D104榴槤雪糕🍦本身對任食既雪糕冇咩期望,但食落係好似食緊真既榴槤咁,味道超濃郁而且口感同真既榴槤不相伯仲👍👍👍鹹點同甜點水準中上,當中有唔小有榴槤成份,全部都好好食而且食完之後真係勁飽,開頭仲以為份量唔係好多,任食雪糕亦都真係可以無限羅,每次request完職員都好快會送上榴槤粉絲一定要試🤤🤤
身為榴槤愛好者,呢個榴槤下午茶聽人講得多,一直未有機會試
今次黎staycation有得食埋真係一舉兩得💯

鹹點同甜點水準中上,當中有唔小有榴槤成份,全部都好好食
榴槤粉絲一定要試🤤🤤
2021-07-24
2021-08-31 1843 瀏覽
這間話要book一個月 ,咁難book又咁多人讚好 不如我又book一次,發覺原來真係要需要book咁耐時間,琴晚8月30日終於成功食咗,埸內就好大,長話短說,熱盤不是熱盤 係唔夠熱 令到啲食品唔好食 講真味道麻麻,煎魚塊 第一盤不過不失 雖然凍,第二盤腥味道又凍,我咁鍾意食魚 都冇得再潻食,啲熱盤大多數都係溫室溫度,如果講到溫室你就知道大約有幾熱,通常都係貴精不貴多,但可惜 唔使多講,三文魚刺身丶帶子等等好味,海南雞 OK好味,羊架 可以算好味,佢有燉湯但好似水 只有味道。這些是個人意見 個人口味不同

2021-08-30
15 分鐘 (堂食)
  • 刺身
2021-08-31 1172 瀏覽
真係未試過食自助餐要早一個月book定,要同朋友們夾埋日子就難上加難,不過有心約一定夾到,呢間個個月都好full,book完仲要比留位訂金先confirm booking,最後會係埋單度扣返訂金。如果係甜品榴槤控的話,可以來試下,呢度啲甜品主要都係圍繞住榴槤,可惜我係唔食榴槤嘅😂,不過瑞士卷都頗出色,抹茶系列都出色,剩係食Godiva同Movenpick都圍返本啦,順帶一提,呢度Godiva都加入左少少榴槤去,但味道唔係好強烈,就算唔食榴槤嘅我都唔覺。由於我係食肉獸,又唔怕高膽固醇,所以我主力食鵝肝,龍蝦(基本上隻隻都帶膏,係refill得比較慢),蟹腳,刺身,炸天婦羅,黑松露蟹肉,牛仔骨等,我要特別講下個中湯,真係好好飲,我自己都飲左3碗😋價錢雖然係貴啲,但自助餐最梗要係開正你啱食個范,如果你比得貴,去到選擇唔係你中意食嘅,幾抵都無用。

2021-08-05
2021-08-25 1119 瀏覽
都幾多人睇落好full,假日walk in未必有位。入到坐低無幾耐已經開始上湯水,好快之後就上埋tea set架,唔洗10分鐘就上齊嘢食😮升級版榴槤下午茶湯水 6/10睇menu覺得榴槤湯水好奇怪好伏,飲落又無乜野,甜甜地無榴槤味,味道算正常但都係覺得加左榴槤好奇怪😳鹹點 5/10龍蝦唔新鮮都無乜味,吞拿魚粒太鹹,其他食物就正正常常無乜特別。甜點 8.5/10都係甜點最好食,最正係原粒榴槤😍,每人有兩件D175紅蝦同一件D197榴槤。最後仲可以出去無限拎榴槤雪糕,一共有3隻味,分別係榴槤朱古力味、D24同D197。榴槤朱古力味係同Godiva crossover,朱古力好濃完全蓋過榴槤味,唔會甜到溜。

升級版榴槤下午茶
湯水 6/10

鹹點 5/10

甜點 8.5/10
2021-08-24 2007 瀏覽
話說係poly都畢業咗五六年但係就從來都冇去過hotel icon幫襯,因為好多人都話唔值得呢個價錢但最近就心思思好耐無食過buffet想食下,所以就簡咗the market, 貪佢有85折優惠其實個自助餐都好大路,因為我地食星期一至四$698,所以就無生蠔,但龍蝦個啲海鮮都有夜晚有鵝肝黑松露蟹肉多士,脆卜卜好正,成晚食得最多件就係呢個多士仲有唔少得最出名嘅榴連甜品,佢勝在有啲甜品唔會話好濃味,就算我平時無食榴連都食到,仲覺得幾好味
話說係poly都畢業咗五六年

夜晚有鵝肝

黑松露蟹肉多士,脆卜卜好正,成晚食得最多件就係呢個多士

2021-08-22 1697 瀏覽
上星期六是我家姐的生日,相約了姊妹3人一起慶祝大吃一餐,挑選了這家位於尖沙咀的Hotel 吃 Buffet。當日吃自助餐時有香檳附送,可以隨時任添,但我們三人其實不愛喝酒,所以每人只要了杯作打卡之用。我們被安排坐在窗邊的位置,景色不錯,可以看到內園林景。食物種類跟一般自助餐差不多,分熟食、刺身、冷盤、牛扒、甜品。 生蠔味道不錯,而且供應充足;但刺身專櫃卻未有帶子供應,而且刺身感覺不算特別新鮮,有點教人失望熟食中規中矩,選擇不算特別多,本人最為欣賞椰子燉湯甜品有不少榴蓮做主題的甜品,愛吃榴槤的人千萬別錯過!酒店還有有很多榴蓮肉打成的榴槤醬讓你吃某些榴槤蛋卷或炸物時添加上去,更有口感質感。另外,雪糕居然有平日在Godiva本店賣一杯50多60元的Godiva品牌雪糕,本人還是第一次吃,味道還可以;但比較欣賞酒店自家炮製的榴槤雪糕,及酒店供應的的movenpick 雪糕2包一柸餐飲,本人點了Cappuccino ,但對其賣相比較失望。真是一杯完完全全的泡沫咖啡,佔三分一的泡沫,而且未有漂亮的拉花,味道也不算好總括來說,自助餐食物質素不錯,但以700元一位的午市自助餐價錢來說,食物種類不算很多

食物種類跟一般自助餐差不多,分熟食、刺身、冷盤、牛扒、甜品

熟食中規中矩,選擇不算特別多,本人最為欣賞椰子燉湯

總括來說,自助餐食物質素不錯,但以700元一位的午市自助餐價錢來說,食物種類不算很多、很優質,應可以更廉宜的價格,在其他酒店吃到相等質素的食物及種類。
  • 甜品
  • 椰子燉雞湯
2021-08-22 1301 瀏覽
平日下午茶套餐一位難求,週末或者連假前後通常起碼要預早一個月預訂。如果非常有心想吃榴槤下午茶套餐,考慮到價錢,其實每位只需要額外多付$500左右就能享受一晚住宿和隔天的資助早餐,當初也是考慮到此,所以才預訂了Hotel Icon的Staycation package,有興趣的朋友可考我們blog上的住後感。—————。餐廳環境。這個下午茶套餐能選擇在The Market或大堂茶座Green享用,這次的套餐是Staycation package內包含的,已經預設在The Market享用,地方似乎比大堂茶座更寬廣。Hotel Icon屬於比較新派的酒店,不像半島、Grand Hyatt等走典雅的英式風格,在我而言可以吃得更自在。如果早訂位的話,可嘗試要求坐在庭園旁邊的位置,外面種植了不少植物,綠意盎然,更有自然光投進,拍照更美。—————All About Durian下午茶套餐除了三層架上的食物,還可任食雪糕,每位包一杯飲品。。燉湯。貓山王榴槤銀耳燉紅棗白玉湯?!使用榴槤入饌已經不常見而且很難處理,更何況是拿來燉湯。湯頭是意料之外的濃郁鮮甜,沒有太感覺得到榴槤味,與一般燉湯相差無幾,湯

。餐廳環境。

。燉湯。

貓山王榴槤銀耳燉紅棗白玉湯?!使用榴槤入饌已經不常見而且很難處理,更何況是拿來燉湯。湯頭是意料之外的濃郁鮮甜,沒有太感覺得到榴槤味,與一般燉湯相差無幾,湯料份量足,把榴槤放到最後吃,輕輕帶點榴槤香,口感則有點像煲了很久的蜜棗但更綿一點。

以燉湯來說,水準頗高,但榴槤的口感不是我喜愛的,在吃甜點之前喝點湯水,是個不錯的想法。

。英式鬆餅。

英式鬆餅的牛油香氣撲鼻,比之前Grand Hyatt吃的做得更好。略帶濕潤,口感稍有不足是鬆餅有點太鬆散,個人口味比較喜歡緊致一點的質感。

果醬方面有點失望,並沒有提供自家煮的果醬,用上罐裝pre-make草莓果醬

題外話,我記得我的夢幻鬆餅第一名是在置地廣場吃的一間餐廳,已無法回想餐廳的名字,可是那個口感真的印在腦海中超過10年。

—————

。榴槤焗釀珍菌波士頓龍蝦。

整頓下午茶最推薦的菜式!龍蝦身的肉挖出來,加入數種菇菌,以榴槤代替平日忌廉的角色,順滑之餘又少一分奶油的油膩感,並多了一份果肉的鮮甜。入口時先是龍蝦的濃香鮮味,可想而之龍蝦的份量不少,之後便能吃到珍菌的香。輕嚼之下會有龍蝦肉的彈牙,有些菇菌沒有切得很碎,更添口感。最後的餘韻會有著榴槤的獨特韻味。

除了龍蝦身做成了焗釀龍蝦,廚師亦將龍蝦鉗預先破開,很容易就能吃到整個龍蝦鉗的肉,扎實肉厚!

—————

。日式磯煮鮑魚。

竟然有鮑魚的Afternoon Tea Set,雖然鮑魚小小一隻,肉未算太厚,還是挺爽口彈牙的,磯煮的味道未算很明顯,些微的日式醬油甜味。沒有到很令人驚豔,算是不過不失的一道,但用來調劑一下榴槤甜點的膩口是不錯的配搭。

。魚子醬煙三文魚卷。

煙三文魚份量給得慷慨,一口放進口裡完全是大滿足,吃得出煙燻氣味,口感軟熟,吃得出的新鮮。不太懂魚子醬,原本有點怕腥,但吃下去鹹香味足,比想像中鮮美。

最不喜歡底下的pancake,口感上和煙三文魚不夠對比,同樣是比較軟身,然後又沒有突出的味道,有種多餘的感覺。如果是我,可能會換上脆米餅等,味道不搶但口感上能夠更豐富。

—————

。車厘茄配水牛芝士。

味道上不敗的配搭,主要是用來清新口腔,當然不期望會有很驚喜的味道,但角色上算做足,車厘茄不算,清新帶甜味,外皮夠脆夠新鮮。水牛芝士一向是The Big喜歡的芝士,軟Q的質感與奶香重而鹹香較弱的一款芝士。上面還淋了一點香草醬,整體就是田園的感覺。

。吞拿魚粒。

底下是熟吞拿魚粒,味道普普通通,略嫌有點乾柴,如可以做到火灸般Medium的熟度可能會比較好?上面有半隻鵪鶉蛋,調味上加了一點黑椒。

。甜點。

•馬來西亞榴槤D197及D195紅蝦榴槤•

近日The Big才開始喜歡上吃榴槤,而The Bread其實不是太喜歡榴槤,但可以接受榴槤的味道。對榴槤的品種算不上有很大的認識,所以吃兩款榴槤時基本上也分不清楚,榴槤上面一個有朱古力牌,一個則沒有。

我們先吃了沒有朱古力牌的榴槤,果肉顏色比較深,上網做了一下research,應該是D195紅蝦榴槤。這款榴槤的果核偏細,我們吃下去的時候覺得口感非常綿密,而且甜度很高,creamy有點像忌廉芝士的口感。這款就連不太喜歡榴槤的The Bread也很滿意。

至於D197榴槤,果肉顏色比起紅蝦榴槤明顯較淺,呈奶白黃色。榴槤的香氣明顯比之前吃的紅蝦榴槤更為有特色,奈何美中不足是果肉太乾硬,吃完紅蝦榴槤後更覺得不夠creamy,我倆一致不太喜歡,未知是否因為不夠新鮮而導致果肉水份流失。

•D24榴槤蛋卷•
笑死,這個榴槤蛋捲有塑膠袋包裝,放在焗釀龍蝦的旁邊,我吃完的時候以為是濕紙巾,還遞給The Bread叫他清潔雙手,拿起才發現是硬的。

由於有塑膠袋包裝,我們沒有即時吃,騰空一點空間待之後可以吃更多雪糕。蛋捲帶回家中品嚐,口感依然鬆脆,一定要用紙巾接着吃,不然整個地下都會是蛋捲碎。一打開,媽媽已經問誰在吃榴槤,可想而知蛋捲的榴槤味道有多濃郁。

蛋捲沒有包着榴槤醬,榴槤的味道融入了蛋捲餅皮,欣賞的是榴槤的味道10分天然,濃郁甘香,餘香悠長。

•榴槤泡芙•

由The Bread選為本次最好食!泡芙的外殼不是酥脆type,比較fluffy,小小的一粒,但不要小看他,裏面擠滿了榴槤吉士醬,幼滑無比。榴槤本身就是濃郁軟綿甜蜜的水果,與忌廉、吉士類製品特別相配。咬下去會有爆漿的效果,雖甜但不膩。

•榴槤木糠布甸•

作為一個木糠布甸,他是稱職的,榴槤味不至於很亮眼,The Big表示不滿,The Bread表示開心,他吃得太多榴槤會很易膩。奶油的部份輕盈滑順,木糠帶有牛油香,算是不錯。

•烏龍茶啫喱•

烏龍茶啫喱很適合作為整個下午茶三層架的結尾,用來清新口腔,甜度很低,最主要是烏龍茶的清新回甘,啫喱質感普普通通,未有令人很難忘。

•Godiva朱古力及榴槤雪糕•

All About Durian的下午茶其中一個賣點就是任食雪糕,包括由Godiva提供的軟雪糕,有兩款口味,分別是Godiva的招牌朱古力味以及榴槤口味,當然也可選擇扭紋。

招牌朱古力味never goes wrong,與門市吃至的一模一樣,朱古力濃苦適中,質感幼滑。可惜榴槤味冰感太重,雖然果味還算馥郁,奈何口感的確大打折扣。

•The Market 自製榴槤雪糕•

酒店自製的榴槤雪糕反而有驚喜,有濃郁的奶油甜味,質地滑溜,像把整個榴槤冰凍而成的感覺。職員舀雪糕時還會放上一把榴槤果蓉,果蓉亦可自行任意添加。果蓉直接由榴槤打成,把雪糕的濃厚感完美昇華 。

—————

如果是榴槤愛好者的話,相信這個下午茶將會帶給你滿足。若果你是剛好能接受榴槤的味道,但不太喜愛,這個下午茶將令你陷入榴槤的風味。但如果你抗拒榴槤,還是把這個機會留給別人吧!

2021-08-20 979 瀏覽
Hotel icon lunch buffet要早成個月先book 到,好在都幾多野食。但就係多款,時間有d緊迫又太飽試唔晒(12-2:30)最impress 係個榴槤雪糕,本身己有d果肉仲可加d榴槤肉/斑斕榴槤肉落去真係幾好味👍🏻,但前面個男人畢左成大半走囉,為左後面人地都有得食我只係畢左各一匙😕甜品種類都多同ok, 仲有movenpick (4隻味)同Godiva 軟雪糕👍🏻生果都多款同望落靚仔,哈密瓜幾甜海鮮好新鮮,無蠔但蝦&長腳蟹 ok, d蜆無沙,龍蝦🦞拑己整爛好易開到食,刺食就三文魚ok但吞拿魚唔得,甜蝦無乜味。有中式燉湯同西式海鮮濃湯,recommend 燉湯👍🏻熱盤有好多款,但肚己無位試晒兼影唔切,試左醉雞翼但唔係好入味,紅酒燴牛尾咁啱我食嗰舊唔夠焾可能,啤酒炸蝦正常。我fd 話沙律好食新鮮以lunch 黎講相對多野食,但又以價錢黎講($1313/3位=$437/人)lunch唔算平,鐘意食榴槤同海鮮係正既,唔係可試第二間

2021-08-20 952 瀏覽
相信榴連控都唔陌生呢個榴連high tea初初仲擔心得甜品會食唔飽 走去食咗個麥當勞打底最後係食唔晒有¼都要打包最出色一定係個榴槤蓉 可以任食 榴槤成份好高 亦好似雪糕咁 其餘嘅甜品都不錯 因為通常榴槤副產品我都覺得一般但佢嘅甜品做到唔怪唔膩個主廚係來自馬來西亞 佢仲會出嚟幫啲客人影下相傾吓計介紹佢自己同埋叫人follow佢IG
相信榴連控都唔陌生呢個榴連high tea
個主廚係來自馬來西亞
佢仲會出嚟幫啲客人影下相傾吓計
介紹佢自己同埋叫人follow佢IG
2021-08-13 1998 瀏覽
一去到已經覺得冇晒mood事原排隊入去時 職員同我地講我地係1樓但我地事前冇被通知首先指示已經好唔清晰然後落到去 原來喺ball room食成件事我唔expect收$848+10% 係喺ball room加一排取餐處嘅環境用餐 個setting完全似飯堂 成件事好難看同2樓差勁遠 簡直係兩碼子嘅事事前亦冇被通知我覺得酒店咁取巧想賺多幾十個客嘅錢其實真係好倒米 至少我唔會再去食物種類唔多 用料正常冇乜特別一向冇寫食評 但真係太失望
一去到已經覺得冇晒mood

食物種類唔多 用料正常冇乜特別

一向冇寫食評 但真係太失望
2021-08-13
2021-08-12 2345 瀏覽
公司聚餐選擇左Hotel icon 夜晚buffet,環境舒適地方都夠大但唔算坐得好舒服,因為個人偏向鍾意坐有沙發位置但佢有戶外位置變左望落個空間感都幾大不過天氣太熱冇人坐 另外野食方面熱食都有好多選擇個湯幾好飲,佢幾貼心有一口既海南雞雞飯想試但係又唔想食哂成碗飯 ,可以留返多啲空位食其他嘢,好貼心熱食賣相都好OK 生蠔好正好新鮮,每次只可以攞三隻但都唔需要排好耐隊相反個冷盤就比較失色一啲,唔算係真係超級新鮮覺得啲蟹腳或者龍蝦有少少霉當然少不了仲有沙律 魚生 生果等等 跟住就係最出名嘅榴槤甜品,真係10個讚如果真係好鍾意榴槤甜品嘅人一定不得不去試,個感覺就真係好似食緊一舊榴槤咁 ,味道好濃厚,好香最後仲有Godiva雪糕做完結

不過天氣太熱冇人坐

另外野食方面熱食都有好多選擇

熱食賣相都好OK

生蠔好正好新鮮,每次只可以攞三隻但都唔需要排好耐隊

當然少不了仲有沙律 魚生 生果等等

跟住就係最出名嘅榴槤甜品,真係10個讚

最後仲有Godiva雪糕做完結
2021-08-12 24997 瀏覽
好幾年前都已經知呢間嘅BUFFET有好好的口碑,要預早好耐BOOK先有位,一個月前同J小姐高太太講開,約定今天嚟....很開心,所以今天特意放假嚟食LUNCH BUFFET.....早左15分鐘到,先登記後排隊.....排隊入座時,感受到呢度嘅服務員好重視客人,佢地似列隊歡迎、帶客人入座....坐低後我出去睇下有咩食,嘩,真係好多款式食物,沙律菜都有多種揀,生果都有好多款,第1次見有腰芒果,再行過D見到有成隻片皮鴨(犀利)吊咗響度,(雖然我吾食),又有鹵水豬大腸、紅腸、蛋、墨魚等,凍盤有凍蝦、蟹腳、藍青口、蜆、刺身有甜蝦、八爪魚、三文魚、吞拿魚、迷你魚生飯,非常新鮮,也有煙三文魚、芝士、火腿,熱葷有燒豬仔脾、炭燒牛扒、燒羊架、燒雞翼,喇沙湯麵、印度嘢、、PIZZA、韓式炒年糕,燉湯係椰子雪耳雞湯,呢個真係好正,係我食咁多BUFFET中飲過最好味嘅湯...甜品都有好多款,蛋糕、布甸、榴槤撻仔,好多款都係由榴槤製成,我本身對榴槤吾係好好,所以都係食左少少.....雪糕就真係好正,成部GODIVA (未見過別家酒店有)軟雪糕機 任你唧,朱古力味超濃,睇見都好開心....除左指定有一杯餐飲外,

...甜品都有好多款,蛋糕、布甸、榴槤撻仔,好多款都係由榴槤製成,我本身對榴槤吾係好好,所以都係食左少少.....雪糕就真係好正,成部GODIVA (未見過別家酒店有)軟雪糕機 任你唧,朱古力味超濃,睇見都好開心....除左指定有一杯餐飲外,有任飲西柚汁、橙汁同五花茶(又係第1次見),真係好OK...

蝦、刺身、蟹腳好新鮮、鮮味,好好食,沒有別處的海水鹹味,值得讚D哈蜜瓜好甜,連皮切一件件,保留甜味,吾似第2度多數都係切粒冇甜味....呢度有好多樣嘢都好好味,難怪LUNCH BUFFET冇蠔都比第2度貴DD....

員工服務好貼心、細心,記得我跌咗條餐巾落地,個經理見到即刻幫我拾起,換過條比我,真係好好...有機會要再嚟食....
2021-05-21
2021-08-11 1787 瀏覽
The market 一向比較難訂檯, 一個多月前經 open rice book 訂了 lunch buffet, 果然 沒有失望 !今天慢煮羊架和牛仔肉,juicy又好味!蟹腳新鮮又肥美, 食品種類不算是十分多,但是每一樣都精心炮製 !還有Godiva 朱古力雪糕機, 不過看見有些食客只是品嚐了中間的朱古力 ,而掉了那個好味脆口的cone,真係有點浪費!!榴槤甜品是他們的特色, 愛吃榴槤的朋友不容錯過!

今天慢煮羊架和牛仔肉,juicy又好味!

榴槤甜品是他們的特色, 愛吃榴槤的朋友不容錯過!
2021-08-10
  • 甜品
  • 龍蝦湯
  • 榴槤奶凍
2021-08-09 1716 瀏覽
同弟婦慶祝生日, 預約一個月終於試到The Market, 由於我是經openrice訂位所以是4+2, send咗email畀佢哋將兩個order combined埋一張枱, 效率很快第二天已經致電給我,原本以為係兩張枱拼埋加一塊膠板嗰種, 點知去到原來成間房畀咗我係一張大圓枱 題外話可以坐六人表示所有員工打曬針, 夠曬驚喜加私隱,食物方面冷盤生蠔今天是澳洲的,很細只畀一個一蚊還要小, 長蟹腳有驚喜比出面的buffet大很多而且很有海水味,刺身方面北海道帶子很大隻,唔使排隊問佢攞三四份佢都畀冇托手踭 ,熱葷一般貨色, 燒牛扒同羊架 比較細件 不夠大方啊, 反而燒鵝肝一畀就畀兩三件, 燉湯好夠味,而蟹粥亦夠入味 ,今期主打係榴槤D24, 但係全部都係集中在甜品同雪糕上, 到最後唯一失敗地方 ,五大一小收了我們全部大人錢,結果要搞退款, 不過還算有禮貌地道歉,848+ 呢個價錢總結性價比一般,名副其實食名氣.
Godiva 軟雪糕
  • 刺身
  • 雪糕
  • 蟹粥
2021-08-09 1184 瀏覽
主題是榴連下午茶,但每人只有兩舊配其他食物,及包一杯飲品,個人覺得都算貴!只有雪糕是任食,有雪糕和軟雪糕,以前是buffet形式,榴彈甜品和雪糕是任食,現在只有雪糕。