The Market

2021-12-27 1302 瀏覽
享負勝銘,之前一路都book唔到佢嘅晚餐,真係好爆滿,上個禮拜入住佢嘅酒店,包埋自助早餐,真係開心到飛起,早餐來講真係好多好多好多嘢食,多到可以食唔晒你話幾誇張,淨係麵包都超過20款
2021-12-23 1626 瀏覽
失望自助晚餐,價錢貴但係真心係冇嘢食!見到啲食物個心到離一離!為什麼質素會跌咗咁多!之前食過質素非常好,但今次食實在太令人失望了😞今次係坐宴會廳食,我之前在餐廳食的簡直係天淵之別!
一直聽人講The Market嘅自助餐質素係香港頭幾位,長期full booking,所以十月講起聖誕食buffet,就即刻book枱😂book枱要先俾 $200做留位費~到餐廳大概係夜晚六點半左右,等左陣先有得入座……食物款式有好多,乜都想試,但真係太多款,食唔晒😍前菜、沙律,都算多選擇嘅,仲有個🦞龍蝦湯,不過我冇乜點食到😂🍉生果,好新鮮,好厚切😳🍍菠蘿同🍈網瓜都好甜😍海鮮,有🦞龍蝦、🦀長腳蟹、🦐蝦、青口,種類幾多,大部份都好新鮮😙係🦞龍蝦比較韌,食左一半頂唔順,放棄👎如果有埋🦪生蠔就好了😏🍣壽司,有好多款~不過因為有其他野比佢吸引,係有限嘅食量底下,我放棄左佢地🤦‍♀️刺身方面,有六七款揀😍師傅俾得幾闊佬,刺身厚切~帶子幾鮮甜,好食😋不過🐙八爪魚有少少韌😕餐廳響刺身檔隔離放好一碟碟wasabi同豉油,方便食客,呢樣做得幾好👍🥘熱盤,因為就到聖誕,所以有🦃火雞同🍗火腿,不過我本身唔鍾意食火雞,所以都係冇食到😂另外都有可樂餅、萄式豬手、牛仔骨、釀蟹蓋、即切羊架、即煎鵝肝、意粉等等;整體質素都幾好😆即切羊架好好食,大大舊肉😍朋友話個🦆鵝肝幾大塊,師傅俾得好闊佬,比外面其他酒店好得多😂仲有一
所以十月講起聖誕食buffet,就即刻book枱😂
book枱要先俾 $200做留位費~

到餐廳大概係夜晚六點半左右,等左陣先有得入座……

食物款式有好多,乜都想試,但真係太多款,食唔晒😍

前菜、沙律,都算多選擇嘅,仲有個🦞龍蝦湯,
不過我冇乜點食到😂

🍉生果,好新鮮,好厚切😳
🍍菠蘿同🍈網瓜都好甜😍

海鮮,有🦞龍蝦、🦀長腳蟹、🦐蝦、青口,
種類幾多,大部份都好新鮮😙
係🦞龍蝦比較韌,食左一半頂唔順,放棄👎
如果有埋🦪生蠔就好了😏

🍣壽司,有好多款~

刺身方面,有六七款揀😍
師傅俾得幾闊佬,刺身厚切~
帶子幾鮮甜,好食😋
不過🐙八爪魚有少少韌😕

🥘熱盤,因為就到聖誕,所以有🦃火雞同🍗火腿,
不過我本身唔鍾意食火雞,所以都係冇食到😂

整體質素都幾好😆
即切羊架好好食,大大舊肉😍

仲有一樣野唔可以唔提一🧀即熔芝士配多士
仲要係即叫即整😏

師傅熔左舊芝士之後,放塊多士上芝士度,底面兩邊都沾晒芝士😍
師傅介紹要即整即食,食個陣加D🥒酸青瓜同🧅酸洋蔥一齊食會仲好~
佢冇介紹錯,加晒D酸野上去食,真係幾好食😂
酸酸地,中和左芝士嘅膩,唔錯😝

中式熱食,有🥣燉湯、🐥海南雞飯、🐟蒸魚、🥬炒菜、🦀蟹粥、🍜喇沙湯麵~
今日係🐚燉螺片湯~
個湯好夠味,飲得出藥材味,每盅都有料咬😂

🐥海南雞飯,每份細細碗,幾好!
雞幾滑,飯就一兩啖咁,夠晒體貼😂

🦀蟹粥,除左正,都係正😍
個粥鮮甜到,令本身唔鍾意食蟹嘅我,都食左兩碗粥😂

🐟蒸魚,今日呢個係沙巴龍躉~
條魚幾大條,o岩o岩出爐時夠晒滑😍
不過擺出來耐左,D肉開始韌,但都可以理解嘅🙂
整體算唔錯,我都夾左三轉😂

另外都有泰菜同印度菜~
個🐷燒豬頸肉幾好食😋

印度菜,有幾款咖哩、薄餅同印度飯;
不過除左個薄餅,試左嘅其中一個咖哩同印度飯都有D辣🤦‍♀️

🧁甜品,有幾款奶凍、蛋糕、大菜糕,仲有Movenpick雪糕、Godiva雪糕~
🍰奶凍、蛋糕正正常常,唔算好突出😉
🍨Movenpick雪糕有6隻味可以揀😚
🍦Godiva雪糕,大鄉里出城,第一次食😂
幾重🍫朱古力味,真係幾好食🤣

除左雪糕同D普通奶凍,仲有呢度最出名嘅榴槤系列😂
我對榴槤又係一般般,講唔上鍾意,但又唔算好憎,
不過就算餐廳有個榴槤area,但氣味都唔會太重😂
今日有榴槤雪糕、炸榴槤、榴槤波、榴槤芝士撻、榴槤泡芙、班蘭榴槤蛋卷……

餐廳仲恐防食客覺得甜品唔夠榴槤味,
特登擺左兩兜榴槤醬出來,食客想要幾重口味就自己不😏
餐廳呢招夠晒絕🤣

因為我唔係榴槤控,所以是但揀左兩款試下就算😂
泡芙上面個cream有D粟米粒,幾特別~
班蘭榴槤蛋卷,淨食外面綠色個層,冇乜榴槤味,反而中間個cream就好勁榴槤~

🍹飲品方面,沙律吧後面有凍飲一🍊橙汁、西柚汁同竹蔗茅根水~
亦都包一杯☕️餐茶~

最後兩位埋單共 $1734 (每位 $788 + 10%服務費)

總括來講,呢度🥘食物款式多,質素高👍
D食物份量應該大份嘅都會大份😂
例如係師傅負責嘅即切刺身、即燒鵝肝,一D都唔慳皮👍
🍴服務上,侍應幾有禮貌,收碟又快手👍
真係難怪呢度係香港自助餐頭幾位😏
2021-12-16
5 分鐘 (堂食)
聖誕節
2021-12-10 1700 瀏覽
已經吃過很多次這間的自助餐,大量長腳蟹供應,真是值回票價,長腳蟹非常新鮮美味,簡直是回本之選。刺身有三文魚、海螺、蝦等,到是非常新鮮肥美,推介之選,三文魚在外面吃少要幾十元吧,所以一定要吃多一點😍熱食首選是燉湯,真材實料,真的有雞、螺頭和其他配料。還有其他印度美食、泰國美食等等,但鐘情海鮮和甜品,所以其他食物都只是試少少。還有我喜歡吃的片皮鴨,即點即製,新鮮熱辣,非常好吃。這裡的甜品非常出名,尤其是榴槤甜品,外面吃榴槤甜品是非常貴,所以吃多點吧。

還有我喜歡吃的片皮鴨,即點即製,新鮮熱辣,非常好吃。
2021-12-09 1724 瀏覽
如果鐘意食榴槤,一定要黎The Market😜😜不過真係要提早兩個月先可以book到,唔係真係唔洗唸有得食呀😅由於The Market依個名真係太出名食lunch buffet啦!!未入去已經一堆人前排隊入座,真係好誇張囉😂第一次嚟食, 餐廳好大, 可以容納好多人! 而且有D 大枱有放榴槤膠玩具, 配合返主題。Buffet黎講佢真係做得好出色,海鮮,刺身,熟食都好多元化,甜品唔洗多講。。勁多榴槤款既甜品,真係令人睇到目不暇及🤤🤤真係其他酒店都做唔到依d甜品水準🎉🎉
如果鐘意食榴槤,一定要黎The Market😜😜

未入去已經一堆人前排隊入座,真係好誇張囉😂

2021-11-16
  • 甜品
一早就已經聽過「The Market」嘅鼎鼎大名,但係book位實在太難,今次提早左兩個月,總算成功食到佢嘅lunch buffet🥰🥰雖然係lunch,入座率都接近9成,可見佢有幾受香港人歡迎佢食物選擇唔算超級多,但絕對夠食,同埋無野係難食嘅😂1.長腳蟹呢個絕對係現場最熱門嘅野食,就我所見,無一枱係無拎嘅,仲要係一大盤一大盤咁拎😂 好新鮮,好鮮甜,同埋都好多肉😛 (好食得滯唔記得影相👉🏻👈🏻)2. 刺身刺身未到超好食,但係以自助餐黎講,算係高質,同埋係勁厚切,好滿足🥰🥰🥰3. 甜品我今次嘅甜品係用榴槤做主題,有榴槤雪糕、榴槤卷蛋、榴連撻等等,對於愛好榴連嘅我黎講,就略嫌榴槤味唔夠重,但係可能都係就返大眾口味,整體黎講都好食嘅😚 唔鍾意食榴槤都唔使驚,佢都有其他甜品😂😂😂其他仲有海南雞飯、印度咖喱、喇沙、冬蔭公、唔同嘅芝士、肉眼牛扒、羊架等等,全部都好滿意,推薦大家一試🙌🏻🙌🏻下次有機會一定會再黎食💓💓💓

雖然係lunch,入座率都接近9成,可見佢有幾受香港人歡迎

佢食物選擇唔算超級多,但絕對夠食,同埋無野係難食嘅😂

1.長腳蟹

午餐
刺身
甜品
2021-11-16 3146 瀏覽
輪住食嘅天蝎仔今日生日,屋企人帶我去Hotel Icon食自助午餐慶生,一向Hotel Icon係出名有任食榴槤,原來365日都有任食榴槤,榴槤控一定唔可以錯過啦~🤤🤤🤤😋😋😋👏👏👏高質食物(排名不分先後):1.紅酒燴牛面頰8/102.蟹腳8/103.榴槤雪糕8/104.凍蝦8/105.Godiva朱古力雪糕8/106.龍蝦仔8/107.燉湯8/108.羊架8/109.三文魚8/1010.仲有好多好多榴槤甜品 8/10食到最後呢間總廚行出嚟同我哋傾計,派食得嘅卡片(朱古力),仲影埋合照!今日實在有太多美食,影得好少相,哈哈哈哈哈!😂😂😂😂😂

高質食物(排名不分先後):
7.燉湯8/10
8.羊架8/10
9.三文魚8/10
10.仲有好多好多榴槤甜品 8/10

今日實在有太多美食,影得好少相,哈哈哈哈哈!😂😂😂😂😂
  • 刺身
  • 長腳蟹
  • 甜品區
  • 榴槤奶凍
2021-11-12 2692 瀏覽
聽聞好難訂枱的The Market,又比我打電話訂到枱,一於去試下聞名的自助餐有幾吸引😚🤪非一般的自助餐比我如期還有點遠,設計枱擺放太遠,行得太入先可以坐低,no good空間太迫。食物方面款式不太多,吸引力太低全無驚喜,咖喱太多款食物,未能接受到食物炸魚太喊燉湯有味...不是太多味道🦐🦞🦀海鮮感覺新鮮,肉質夠實,這個比like嘅...甜品榴槤奶凍超正,啖啖榴槤肉的質感,三角形榴槤好香濃郁,正體甜品好好嘅總結服務一般,有待改善
空間太迫。
食物方面
款式不太多,吸引力太低
全無驚喜,咖喱太多款食物,未能接受到食物
炸魚太喊
燉湯有味...不是太多味道
🦐🦞🦀海鮮感覺新鮮,肉質夠實,這個比like嘅...

總結服務一般,有待改善
2021-11-11
2021-11-04 2348 瀏覽
為了食榴槤可以去到幾盡?The Market因為防疫關係,安排部份客戶到ballroom進食自助晚餐,因為唔係自助餐場設施,情境同視覺都好奇怪。首先,生蠔任攞,但係太多蠔殼碎,魚生是新鮮的,帶子大大隻好好味,沙律熱醺都好多選擇,海南雞飯稍為有特色,椰子雞湯好香。榴槤雪糕同埋各款榴槤甜品,都係大家嘅最愛,沒有特別統計食咗幾多杯榴槤雪糕,只要我有胃口就會一直食唔停,仲有果汁任飲。壓軸竟然有大抽獎,送住房、buffet,可惜我不是幸運兒。
為了食榴槤可以去到幾盡?

,仲有果汁任飲。

壓軸竟然有大抽獎,送住房、buffet,可惜我不是幸運兒
2021-10-24
生日
2021-11-04 1976 瀏覽
我地2人一枱,會有一set 三層架鹹甜點,一個湯,仲有得任食自家製榴槤雪糕、godiva榴槤及朱古力雪糕,另包一杯飲品。因為係衝着榴槤而來,所以鹹點鮑魚、芝士、三文魚卷嗰啲就比較普通,湯有一小粒榴槤肉,不過又唔係太飲到榴槤味。榴槤白汁焗龍蝦,都ok好食,但我都係覺得平時嘅芝士焗或者蒜蓉焗會夾啲。嗰幾件榴槤真係無得輸,令人非常回味。 因為自家製榴槤雪糕太好食,godiva榴槤雪糕就立即比下去。 建議試少少godiva榴槤雪糕,就主力攻自家製榴槤雪糕。
2021-10-23
2021-10-24 3148 瀏覽
昨天滿心歡喜期待生日豪一次!第一次去食The market 自助餐,點知換回一言難盡。。不吐不快2/F因為餐廳位爆滿轉去1/F ballroom,環境已扣分 (無位就唔應繼續接單)去到見到個場就凍咗一截,諗住用食物補回票價。。。。講真連食物唔得呢個價喎@@最深刻就係部飲品咖啡機,擺放在洗手間門口@@
最深刻就係部飲品咖啡機,擺放在洗手間門口@@
2021-10-23
生日
Lunch Buffet 的價錢可算是物有所值,自助餐的海鮮類雖然沒有生蠔,但長腳蟹、大蝦、小龍蝦等等絕對是非常鮮味又大大隻,吃海鮮的話應該可以值回票價!冷盤沙律吧很多選擇,泰式鳳爪和煙三文魚挺好吃。片皮鴨就比較一般,都是過下口癮試試就夠。椰子雞湯反而有驚喜,椰子味很濃,整體很清新。魚生類都是大路款,淺嚐只要了三文魚和吞拿魚一份。去到中段吞拿魚就沒有供應了。榴連控真的會好開心,因為有超多榴連味的甜品,家人喜歡吃榴連對這裡的出品讚口不絕,偶然會見到甜品主麼走出來幫忙然後跟客人聊天的。不吃榴連的我就沒有特別期待,大概只有8款左右是我能吃的甜品,但當中已包括4款是奶凍,連Godiva 朱古力味雪糕都是榴連味(我想哭)作為一間教學酒店,偶然會遇到雞手鴨腳的實習生(都是PolyU酒店系的同學啦),雖然畢業後現實很殘酷,不過大家可以的話就給一點支持吧~

冷盤沙律吧很多選擇,泰式鳳爪和煙三文魚挺好吃。

2021-10-15
2021-10-20 20413 瀏覽
時間返返去6 月尾, 同朋友傾開大家都鍾意食榴槤, 於是決定去HOTEL ICON 呢個好出名嘅榴槤TEA! 我喺酒店網站訂位, 本來酒店話呢個榴槤TEA SET 去到7 月就完, 所以都好FULL 下。(不過後來POSTPONE 咗)我哋準時到達, 人龍已經由餐廳門口排到去LIFT 口, 一路排一路填安心出行資料, 好快已經安排到入座了。第一次嚟食, 原來餐廳好大, 可以容納好多人! 而且有D 大枱有放榴槤膠玩具, 配合返主題。一坐低, 已經有員工俾榴槤雪糕我哋食, 榴槤雪糕係任食的, 所以我哋一口氣食咗2 球! 榴槤雪糕好好味, 又CREAMY! 簡直食唔停口! 食咗兩球雪糕之後就等上個TEA SET, 有咸有甜。咸點甜點各有特式, 唔係樣樣都有榴槤。好多都好SURPRISED, 不過最期待既貓山王就失望咗D! 食到中間, 有餐廳員工問我哋食咩, 有各款咖啡同茶, 好多選擇。朋友有問邊隻茶配榴槤好, 佢哋都有推介, 朋友試咗話好夾! 另外, 推一下搽SCONE 個醬, 算大樽, 幾多選擇! 最後, 我哋每人食多2 球雪糕先走, 但係好明顯同一開頭食果D 唔同, 冇咁濃味。食完呢次,

榴槤雪糕好好味, 又CREAMY! 簡直食唔停口!

食咗兩球雪糕之後就等上個TEA SET, 有咸有甜。

咸點甜點各有特式, 唔係樣樣都有榴槤。

朋友有問邊隻茶配榴槤好, 佢哋都有推介, 朋友試咗話好夾!

另外, 推一下搽SCONE 個醬, 算大樽, 幾多選擇!

食完呢次, 下次我哋會試其他食榴槤嘅餐廳!
2021-06-27
2021-10-16 2696 瀏覽
Probably one of the best buffets recently. Started with free flow bubbles, there aren’t too many choices of food but each one is done properly. Freshly chucked oysters definitely took a lot of space in my stomach, good quality and kept flowing without any queue needed. Other seafood like crab legs and lobster claws were pleasant. Main courses I like the Thai and Malaysian dishes, spicy enough and done well. Chinese soup definitely must have! I don’t eat durian so ended with Godiva soft serve, th

I don’t eat durian so ended with Godiva soft serve, the chocolate soooo rich and yum!!!!!

Worth mentioning is the service that you sold g expect too much at buffets, but the server kept refilling our wine and talked to us about the food, we said thanks and he said no it’s my job to make sure you are ok 😙
  • 海南雞飯
  • 凍海鮮
  • 雪糕
  • 椰子燉雞湯
2021-10-13 2859 瀏覽
一個月前已book 定週末的自助午餐,十二點到達,量完體溫,安心出行後入坐,感覺環境不俗,服務員有禮,給一個👍🏼。出去拿食物,凍海鮮有蝦,蜆,螌腳和小龍蝦,除小龍蝦不喜歡外,其餘都可以,蝦較有鮮味。之後去拿肉眼扒,份量偏少,普通一點,沙津都有多款選擇,不錯👍🏼,湯係椰子雞湯,好飲,負責湯那位服務員非常積極,熱心助人並捉醒客人小心燙手👍🏼👍🏼,其餘燒排骨,片皮鴨,叉燒都合格,到剌身有四款,吞拿魚不錯而且都係厚切,到甜品更是👍🏼👍🏼👍🏼,食了不下七,八款,各有特色,最後以雪糕完成這頓開心啲自助餐