2020-11-05 607 瀏覽
首先講下個餐包,本來以為會好好食(話晒佢個下午茶都有pastry照理應該好食嘅),點知超唔好食。佢有四種包,唯一我會繼續食就係個麵包條,其他咬左兩啖就放棄了🤷硬到好似食橡膠囊。對我黎講,一間餐廳連個麵包都做得唔好食,個主菜都唔駛點期待😂前菜係Mozzarella Cheese配番茄,一般啦,食完無咩特別感想😂主菜就叫左個煎鱸魚。呢個時候就要讚下四季嘅服務❗️由於我入酒店前兩日食完帶子皮膚敏感得好勁,甘就同酒店講話敏感,問下本來配嘅虎蝦可唔可以轉,酒店竟然幫我轉做雞肉,而且仲幫我確保所有dressing同source係無任何貝殼類。即使啲野麻麻地,個服務都要得翻兜啦🙆 個主菜都係一般般,無咩驚喜但能夠入口嘅~

2020-10-26
中秋連假大家去咗邊度玩呢?我就去咗酒店玩幾日🤩🤩仲趁機會試埋四季酒店嘅外賣甜品🍮🧁🍰🥧🍪🍧Scone ($28@) 最緊要會送埋clotted cream 同果醬,有好多間要另加錢,立即覺得好抵🤣🤣Scone 水準果然好高,隔主個紙袋都聞到好香好香嘅牛油味,鬆餅外面酥脆切開內軟微濕,真係不得了🤤🤤🤤Forest Mushroom ($55) 呢件蛋糕外型簡直就係一件藝術品🍄🍄切開之後細微你會發覺佢每一層次嘅口感味道都唔同,頂層係紅莓mouse🍰🍰中間用咗白朱古力包住朱古力紅莓流心蛋糕,好睇又好食😋👍🏻👍🏻Piemonte Hazelnut & Sea Salt Caramel Cake ($55) 身為朱古力紅嘅我點樣都要叫返一件朱古力蛋糕🍫🍫朱古力同榛子嘅味道都好突出,中間夾心係焦糖味嘅海鹽cream,會有少少漏,但食完有絕對幸福嘅感覺💕💕

2020-09-26 1398 瀏覽
因為新冠令人太空閒了,突然就想寫寫食評。不過真慚愧,距離上次寫食評居然是四年前的事過去幾年工作挺忙加上懶以致一直沒有更新。我想這四年變化應很大,很多餐廳也可能大換血了......不過如果我不懶的話還是想找一些還存在的寫寫。因為到現在還能生存,定有一定的實力啊四季酒店The Lounge的afternoon tea一向是人氣的TOP 10,聽閨密說也是早早預訂的,只是不停的推後booking啊~不知是否酒店想做多點生意,就給朋友用餐地點有兩個可選擇的地方而時間也略有不同。The Lounge (地下大堂) 4:30-6:30 p.m. 或免費提升往Executive  Lounge (45樓)2-5 p.m. 最後我地選擇了45樓啊~ 因為能多點時間享受啊~~到達45樓,步出lift後一如以往的有位西裝筆挺的職員先向我查詢名字後有禮地帶我入座。隨後,另一位職員就拿了平板電腦給我掃二維碼查閱menu 因為疫情關係不提供傳統餐牌,也因疫情關係附上了消毒紙巾、口罩卡套及已消毒的餐具。所提供的menu其實就只有afternoon tea所含的簡介~ 鹹甜點各四款加上鬆餅及茶款的選擇。順帶一提,

最後我地選擇了45樓啊~ 因為能多點時間享受啊~~

隨後,另一位職員就拿了平板電腦給我掃二維碼查閱menu

順帶一提, 職員預先通知,Executive Lounge只提供afternoon tea set不能order其他食品啊(飲品除外)

先說說45樓的Executive Lounge, 一進入來我有點驚訝的~ 因為地方寬敞,但裝飾實在有點簡單隨便,不過勝在位於高處,能俯視海景。
或者可能我們落實比較遲,安排的座位不是近窗口位而是中間位,椅子也不太好,因為有轆,易郁來郁去坐得不太舒適。

隨後閨密抵達相量後就跟職員查詢一下,能否轉往lounge的另一邊用餐~ 待職員查詢後也樂意為我們換桌~
在Lounge的另一邊除了是窗口位外椅子也較舒適。且能欣賞維港及九龍兩邊景色,實在太好了~
沒法子, 女人呀麻,來這裡用餐就是打卡呀 ^Q^  座位好了, 茶也揀好了- 櫻花綠茶及有機荔枝茶。

Tea set來到, 朋友有點不悅。因為她是提前預先說明了不要含有提子的鬆餅。(作為一間五星酒店來說這實在不應有此失誤)
但她提前叫酒店安排的生日名牌卻有準備。我就說算了吧, 提子的我吃好了

真的有點驚喜,因為本人的生日其實過了....頗久~ 哈哈哈哈~還有的是送餐時是三、四位職員同一時間一起過來說生日快樂!
然後又主動問我們要否拍照~ 在用餐過程中也數次主動問要否幫我們拍合照~ 可能見我們不停打卡~ 哇咔咔~

說了一大堆提外話,是時候入正題了~

氈酒釀三文魚他他配煙燻魚子醬
就個人口味,本身不愛吃三文魚的, 但因為氈酒蓋了三文魚那口感加上魚子配上鬆化的撻,味道不錯~

鴨肝慕絲配榲桲拿破崙
這個東東,實在太好吃了~ 香滑的鴨肝夾在像似pancake口感的拿破崙中間又香又軟很好的配搭
而伴的花也是鮮花但我們沒有吃上呀~

巴馬臣芝士及奶油芝士泡芙
軟綿綿的泡芙內裡外裡也注滿濃濃的香滑芝士,你會吃出兩隻芝士的味道的交雜既香濃又可口~
這個紫色的伴花, 我們也有吃入肚裡呀~ 哈哈~

西班牙風乾火腿配泡菜罌粟籽軟包
煙韌的咸香風乾火腿配上微微辣的泡菜跟配上哈蜜瓜有另一種風味~
罌粟籽軟包像是吃上芝麻面包般香口

柚子及士多啤梨蛋糕卷
吃不出柚子的味道,但酸甜的士多啤梨是秋夏最心儀的水果~
其實這個蛋糕卷最好吃之處,居然是那餅底酥酥軟軟配上酸酸甜甜味道可口啊~~

西西里開心果朱古力撻
開心果開心果雪我也愛吃~這次的開心果醬配上香濃朱古力醬,一味也不覺太甜
跟香酥餅底一起吃甜度剛剛好呀~

椰子忌廉配燴青檸葉芒果軟凍
嘩~ 吃第一口我倆也大叫好酸呀!!!伴了青檸汁的芒果真的好酸好酸! 但酸味過後又覺得有陣陣椰香
最後我將兩者攪拌過後再吃,原來用椰子忌廉中和了青檸的酸味很清新又惹味~
好彩最後不怕噁心要攪伴試試, 不然太酸真的會浪費不吃啊! 呵呵

黑莓紫羅蘭法式蛋白杏仁餅
Tea set一上枱我就覺得這個茶壺好別緻,但為擺放角度關係,閨密只看到只是一粒企係樹的macaron
當我轉碟子給她看時,我倆不停拿起茶壺作倒水! 哈哈~
至於...味道呢? 我倆一向也不愛吃macaron因為太甜而沒什麼特別~ 閨密先試就說像膠的味道, 可能是黑莓味關係~
當我試時, 我倒接受這味道多於平常大熱的玫瑰花味~ 最後吃了半個,因為始終不愛吃macaron外皮的質感!

原味及提子鬆餅配傳統英式奶油及自家製果醬
鬆餅其實是afternoon tea裡的靈魂人物,但每一間餐廳也有其特別的配搭~
四季酒店的鬆餅也挺鬆軟可口,配上香滑的英式奶油實在一絕~
至於果醬一隻是士多啤梨味一隻好像是柚子?杏脯肉?
士多啤梨醬也好吃, 但我倆還是鍾愛英式奶油,所以都沒有特別去考究另一果醬是什麼來了~~
提子鬆餅
原味鬆餅
傳統英式奶油及自家製果醬

至於, tea set配的茶,也沒有特別大驚喜! 閨密說櫻花的像玫瑰味, 荔枝的有點濃加水了還是有點苦澀~
或者我倆本身愛配咖啡多一點~
題外話/補充資料: 今次的用餐是十分滿意的, 因為當天下大雨,我倆比原定的時間較遲入座,酒店也為我們保留訂座而遲離座時酒店職員也沒有催趕~ 而我們最後選擇45樓也是明智的~ 因為45樓能看海景又比較寫意沒有拘謹的感覺! 但就沒有了大堂the lounge的現場鋼琴表演 所以選地下還是45樓要看你們的喜好~
2020-09-12
下午茶
提子鬆餅
原味鬆餅
傳統英式奶油及自家製果醬
2020-09-19 637 瀏覽
暫時食過最貴既早餐🍴之前staycation去左四季,包一個英式早餐。佢環境相當唔錯,夜晚仲會有鋼琴演奏。四季酒店既英式早餐,有唔同配搭,可選擇2款配菜,加選唔同口味麵包🥯我大膽問可唔可以轉menu上無既煙三文魚班尼迪蛋,估唔到真係有🤩朋友就要蘑菇炒蛋,健康d,但估唔到係分開上,仲以為會係奄列~薯餅同肉桂包都唔錯,薯餅見到一條條切絲薯條再煎香,加左口感。張單接近3百幾一個人,真係好貴,不過一次半次當獎勵下自己❤️
暫時食過最貴既早餐🍴

2020-09-13 662 瀏覽
之前網上限時優惠買咗下午茶優惠券$500 tea set for two,比起平時價錢真係平好多。但係真係好難預訂,又經歷咗限聚令同埋禁堂食,酒店方面真係好好,幫我extend左張優惠券~先講吓環境,真係冇得輸,落地大玻璃好有空間感,現場仲有鋼琴伴奏,真係坐得好舒適。真係好適合同朋友慢慢食,傾吓計~再講下啲食物,就叫做中規中矩啦~咸點有蟹肉牛油果軟包、三文魚奶酪泡芙、西班牙火腿包,三樣都可以,係青瓜千層酥實在係Hea左啲...Scone有配兩種唔同嘅果醬同埋奶油忌廉,夠鬆軟唔會一團粉咁樣,大大個食完好飽..甜點有幾d真係甜到漏,雜莓macaron真係甜到不得了...其他幾款都冇乜印象了。服務就好好嘅,真係五星級水平,會主動幫手影相📸️同埋加水。

再講下啲食物,就叫做中規中矩啦~

服務就好好嘅,真係五星級水平,會主動幫手影相📸️同埋加水。
用餐優惠
優惠券
2020-09-09 651 瀏覽
端午節與友人在四季共進早餐,當時十時多約有1/3人,被安排在靠窗位置。服務生都比較年輕,親切有禮。早餐內容豐富:主食、水果、果汁、茶,各樣食材新鮮、味佳,吃畢美式早餐已飽得不用再吃午餐了。😋-#American Breakfast $340主食極個人化,朋友叫了Egg Benedict夾煙三文魚,我則是炒蛋🥚配炒菇(炒菇本來另上,拍照時放盤中)。兩隻蛋的份量,蛋炒得軟綿,菇香脆,薯餅不會太油膩,煎得剛好。大愛麵包🍞,不論是朋友叫的肉桂包還是我叫的全麥包,都烘得香、表面脆🥰🥰。我塗上牛油🧈及蜂蜜🍯,麥香、淡甜在口腔中迴旋,真是簡單而美味啊!西柚汁新鮮榨出,偏酸了點,但因為新鮮,忍不住多添了一杯。最後以微甜的大吉嶺熱茶為這頓豐盛的早餐作結。-

#American Breakfast $340

水果
2020-06-25
$340 (早餐)
 水果
2020-08-26 671 瀏覽
四季酒店下午茶早前四季酒店下午茶做優惠推廣,同班姐妹去嘆番吓。疫情期間好貼心,桌上已經放了信封放口罩。餐廳有現場琴師彈奏悅耳音樂,聽到耳朵也懷孕,心情也放鬆。精美下午茶套餐包括是日精選迷你三文治、香焗鬆餅伴奶油忌廉、 自製草莓果醬、各式糕點或迷你甜品以及各款自選茗茶。
四季酒店下午茶
2020-08-26 7041 瀏覽
相約朋友於星期天下午茶,約兩個月前於網上預約才能成功,似乎這家酒店的下午茶人氣非常高,令我們十分期待。到預訂日子前一天,職員來電說由於訂座太踴躍,把我們upgrade 到位於45樓的Executive Lounge,以同樣價錢(即$628+10%)享用The Lounge 的下午茶,令我們更感興奮。 45樓的Executive Lounge地方寬敞,裝修簡潔優雅,玻璃窗引入天然光,光線十分充足,並可看見維港和九龍半島的怡人景色,是一種視覺享受。 職員說因疫情關係,不會派發傳統餐牌,她給我們掃一下二維碼,用手機閱讀餐牌內容。下午茶鹹甜點一共有9款,而茶類有12款。餐具已整齊地擺放好,有消毒紙巾、放口罩的卡套及已消毒的餐巾,令我們放心。 點了餐,不一會服務員送來整座下午茶,色彩豐富,令我們興奮無比,現在逐一介紹如下: 最底層全是鹹點,有蟹肉牛油果軟包(左面綠色)、西班牙風乾火腿包配番紅花青檸汁(前面正中)、醃三文魚配檸檬香草意大利奶酪泡芙(右面)以及有機青瓜及綜合穀物千層酥(正中間)。中間一層是英式鬆餅,分別是原味及有提子的。 上層是甜點,藍莓忌廉芝士撻(左面)、雜莓法式蛋白杏仁餅(前方

整座下午茶

上層是甜點,藍莓忌廉芝士撻(左面)、雜莓法式蛋白杏仁餅(前方)、玫瑰蛋糕(正中間)及甘菊慕絲蜜糖檸檬軟凍(最後面)。

根據最正宗食法,先嚐鹹點。

蟹肉牛油果軟包的一絲絲蟹肉混合了牛油果和沙律醬,感覺清爽怡人,麵包質感柔軟。

蟹肉牛油果軟包

西班牙風乾火腿包配番紅花青檸汁,火腿的鹹香十分迷人吸引,令人垂涎。

西班牙風乾火腿包配番紅花青檸汁

醃三文魚配檸檬香草意大利奶酪泡芙,三文魚嫰滑動人,泡芙口感鬆軟,一層一層酥皮似的,原來三文魚和泡芙的味道亦互相配合。

醃三文魚配檸檬香草意大利奶酪泡芙

有機青瓜及綜合穀物千層酥,這是清新的素食,雖然名字叫千層酥,但味道似是白麵包,比較平平無奇。

有機青瓜及綜合穀物千層酥

試英式鬆餅了,它配了奶油和自家製果醬,可看見粒粒草莓果肉,但另一款果醬我們未能試得到它是甚麼水果。撥開鬆餅,先塗果醬,再塗奶油,據說這是正宗的食法,避免鬆餅的熱力把奶油融掉。淺嚐一口,感到鬆餅的鬆化,以及果醬的草莓香,甜美動人,奶油亦軟滑無比,是極佳的享受。

現在嘗試甜點了,先吃了玫瑰蛋糕,表面紅桑子酸酸甜甜,蛋糕滑溜可口,甜美怡人,味道出眾。

玫瑰蛋糕

藍莓忌廉芝士撻表面的慕絲清甜迷人,切開後原來內裡是芝士餡料,味道香濃,加上鬆化的餅底,是一層一層的滋味。

藍莓忌廉芝士撻

甘菊慕絲蜜糖檸檬軟凍表面有一點金箔放在忌廉上,然後是一層薄薄的餅底,甜品一大部分是由黃色的檸檬果凍組成,最底層是淺黃色的蜂蜜果凍。可見它層次分明,手工精細。先試表面的忌廉,滑不溜口,味道微甜。吃過餅底便是檸檬果凍,酸味刺激味蕾,令人醒神。最底層的蜂蜜果凍最出色,蜜糖的甜味使我融化了,有一種感動和幸福的感覺。

甘菊慕絲蜜糖檸檬軟凍

最後吃了馬卡龍,它製作成茶壺的形狀,像藝術品一樣,十分細緻。它甜度適中,入口爽脆,有別於一些餐廳的馬卡龍,做得過甜。

雜莓法式蛋白杏仁餅

吃過大量鹹甜點,便慢慢品嚐隨下午茶的熱飲消化一下。我點了熱Earl Grey,茶味香醇,有微微的清香,邊嘆茶邊欣賞維港景色,是很好的享受。

Earl Grey

整體食物質素不俗,環境寧靜舒適,服務員頻頻為我們加添熱水,服務細心周到。這是一個極佳的下午茶體驗。
2020-08-23
雜莓法式蛋白杏仁餅
Earl Grey
  • scone
2020-08-21 494 瀏覽
💛 Tea Set $628 for 2(💡8/10)鹹點- 🦀蟹肉牛油果漢堡,青瓜三文治,煙三文魚泡芙,西班牙風乾火腿包甜點- 藍莓芝士撻,雜苺macaron,蜜糖檸檬慕絲啫喱杯,玫瑰蛋糕🌹,原味及提子鬆餅*Tea Set 必食既scones,每件都好大舊😂好香牛油味,外脆內軟,加埋啲cream同自家製果醬,就算飽都停唔到口😂*💛甜點- 最鍾意個藍莓芝士撻😋 朱古力餅底鬆化,酸酸甜甜既藍莓Mousse,夾心真係有粒藍莓中和返芝士撻,食落一啲都唔膩👍🏻另外,玫瑰蛋糕幾清香,macaron嘅茶杯造型非常可愛,係差在杯檸檬慕絲太酸😂*💛鹹點- 🦀牛油果漢堡及西班牙風乾火腿包,鹹香味出眾,一啖一件有啲唔夠喉😝三文魚泡芙,想像到嘅味道,但略嫌泡芙太軟身青瓜三文治就一般般吧*總括來講,整體味道都很好👍🏻甜品唔會死甜(呢樣好重要🤣)!現場仲有鋼琴演奏,環境幾relax😌 ————————————————P.s. 餐單可能隨時變動,詳情可向酒店查詢 by C
💛 Tea Set $628 for 2(💡8/10)

Tea Set 必食既scones,每件都好大舊😂
三文魚泡芙,想像到嘅味道,但略嫌泡芙太軟身
青瓜三文治就一般般吧

總括來講,整體味道都很好👍🏻甜品唔會死甜(呢樣好重要🤣)!
現場仲有鋼琴演奏,環境幾relax😌
————————————————
P.s. 餐單可能隨時變動,詳情可向酒店查詢 by C

• scone
  • Afternoon Tea Set
➡️ Signature Pastry - Forest Mushroom 大紅花雜莓朱古力蛋糕 ($55) ⭐️⭐️⭐️⭐️💫一件好靚嘅藝術品!呢個係佢嘅signature蘑菇蛋糕,望落去非常精緻,淨係買佢嘅手工其實都唔止呢個價錢😍😍食嘅時候都唔知點入手好,所以決定一分為二,望一望入面係點樣。🔸蘑菇頂: 包住左紅莓慕絲,酸酸甜甜。🔸菇身: 係一啲硬嘅白朱古力,所以切開嘅時候碎咗。白朱古力入面有一層朱古力慕絲,勁香濃,鐘意朱古力嘅人會勁開心!🔸底部出面扮係植物同泥地嘅就係一啲蛋糕碎,係朱古力味同綠茶味!➡️ Red Velvet Cake 紅絲絨蛋糕 ($55) ⭐️⭐️⭐️⭐️蛋糕好鬆軟,中間夾住左好滑嘅忌廉,賣相靚之餘又唔會太甜!➡️ Kyoto Green Tea Cake with Azuki Bean 京都抹茶日本紅豆蛋糕 ($55) ⭐️⭐️⭐️⭐️抹茶同紅豆簡直係絕配!抹茶味雖然唔係超濃,但食落超有層次,面同中間都夾住一粒粒嘅紅豆,超足料!The Lounge地址📍: 中環金融街8號香港四季酒店大堂.............................. 味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫

🔸蘑菇頂: 包住左紅莓慕絲,酸酸甜甜。
Forest Mushroom

蛋糕好鬆軟,中間夾住左好滑嘅忌廉,賣相靚之餘又唔會太甜!
Red Velvet Cake

The Lounge
地址📍: 中環金融街8號香港四季酒店大堂

味道😋: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
抵食💰: ⭐️⭐️⭐️⭐️💫
2020-08-12
外賣自取
$55 (其他)
Red Velvet Cake
2020-08-13 506 瀏覽
話說前排疫情果時買左tea set coupon試下四季酒店tea set我覺得四季主要係食service,果度d staff好細心,觀察入微,見你等得耐會主動同你講已經幫你跟緊好快有得食,會主動加熱水,又會主動問使唔使幫你影合照🤳野食黎講佢冇咩太大特別,咸甜品比例各半,Scone黎講我又覺得佢乾身左小小,咸點表現較好,佢個蟹肉牛油果漢堡同Iberico Ham Bun你會怪佢太細隻,如果大隻d或者多幾粒就正😋甜品水準以上

在家抗疫都要食下午茶,四季酒店出咗外賣下午茶,外賣到府上,岩晒港女打卡,佢係原個連架送到去你屋企.我將鹹點同埋scones焗返熱佢先食,首先試咗scones 個味道,配埋佢哋個jam同clotted cream,好好味,就係一如以往喺四季酒店食到嘅味道一樣.鹹點方面有兩個細burger,三文治,蘑菇批,三文魚撻,幾好食.另外甜點方面係屬於少甜因為其他下午茶通常甜品都係偏甜但係佢哋係少甜系列,所以好快就已經K.O.左成個下午茶,有Blueberry tart,紅絲絨蛋糕,呢個係比較少有嘅我覺得幾好味,另外有櫻花味macaroon 同埋無花果紅莓撻,好Fresh,當然唔少得飲返杯茶,附上兩包茶包.正
在家抗疫都要食下午茶,
外賣送餐
2020-07-22 4319 瀏覽
星期日黎到中環,點都要買下四季出品cake星期一至六可以即場買,星期日整係for 上網訂左cake 既黎pick up星期五已經上網比左錢買scone, 出名蘑菇cake 同cheesecake身為scone 愛好者,當然要先試sconescone 同醬都係用紙袋分開袋,仲貼埋四季貼紙$28 已經包左jam 同clotted creamjam 味道偏淡唔甜,clotted cream 都係~叮完個scone 都有少少外脆內軟feel~有淡淡面粉味,口感算係做得唔錯,配埋jam 或者cream 都係配搭得岩岩好暫時依個scone 都係我心目中既中上水平蘑菇cake 食個陣真係唔知點入手好特登勉強切開成個橫切面比大家睇下佢既多層次面頭個菇頂,係包住紅莓mousse 同莓夾心,甜酸甘,好開胃,中間仲有蛋糕體隔一隔下面菇身外皮朱古力厚左d, 太硬身,真係勁難切,但包住既朱古力mousse,都好濃底既綠色係蛋糕體黎,其他就係朱古力餅底碎成個cake 好似食緊兩款cake 甘,但又互相夾我好好,好似藝術品,只係食個陣難搞左少少至於藍莓cheesecake, 藍莓好新鮮同好甜cheesecake 口
星期日黎到中環,點都要買下四季出品cake

身為scone 愛好者,當然要先試scone

scone 同醬都係用紙袋分開袋,仲貼埋四季貼紙

$28 已經包左jam 同clotted cream

scone

jam 味道偏淡唔甜,clotted cream 都係~

叮完個scone 都有少少外脆內軟feel~

暫時依個scone 都係我心目中既中上水平

蘑菇cake

蘑菇cake 食個陣真係唔知點入手好

特登勉強切開成個橫切面比大家睇下佢既多層次

底既綠色係蛋糕體黎,其他就係朱古力餅底碎

blueberry  cheesecake

至於藍莓cheesecake, 藍莓好新鮮同好甜

cheesecake 口感都算滑,但cheese 味較淡

餅底都係普通質素,整體$55 有甘大件其實都好ok

cake 都係$55 一件,而且份量都有番甘上下,都可以值得encore~
2020-07-19
scone
蘑菇cake
blueberry  cheesecake
2020-07-21 571 瀏覽
四季酒店Afternnon Tea環境舒適,有現場鋼琴演奏!三層架下午茶分別有鹹點四款,甜點四款,中層係下午茶必備嘅提子&原味鬆餅😎鹹甜每款都好有水準👍🏻鹹點;100分清新嘅青瓜三文治,迷你健康之選迷你蟹肉牛油果漢堡、鹹香西班牙風乾火腿漢堡同美味煙三文魚泡芙😋😋!甜點有粉紅色嘅cute cute茶壺馬卡龍,酸到令你醒曬嘅甘菊慕絲蜜糖檸檬啫喱杯、仲有甜度適中滑度一流又香噴噴嘅藍莓忌廉芝士撻&玫瑰蛋糕🥰😉而下午茶必食嘅英式鬆餅,質感鬆化帶微濕,塗埋Jam或Clotted Cream一起吃🥰😋💯凍飲Rooibos同熱Organic Lychee Green都值得一試!
四季酒店Afternnon Tea
環境舒適,有現場鋼琴演奏!

鹹甜每款都好有水準👍🏻

2020-07-18 453 瀏覽
疫情期間,各大酒店都推出左唔同嘅優惠。四季酒店推出左特價下午茶卷,剛剛好有朋友生日,就毫不猶豫咁買咗啦。唔知係咪因為疫情關係啦,本身張券係響lobby lounge度享用afternoon tea 既,酒店今次特別安排咗我哋去45樓嘅行政樓層度食tea Lobby lounge嘅好處係有人彈奏鋼琴,45樓由高望海景,感覺好似靚啲。Voucher 既下午茶內容應該同walk in 食嘅食物內容好似有啲唔同。我哋今次係用voucher 的。介紹下個Menu 先食物方面有4款鹹點同四款甜點另外配上原味同埋提子味嘅傳統英式鬆餅。每人可以揀返一壺自己喜歡嘅茶,茶葉都好多選擇有4款綠茶,4款黑茶,4款花草茶同埋白茶。鹹點方面,有蟹肉牛油果軟包,三文魚香草意大利奶酪泡芙,青瓜千層酥(個人覺得似青瓜三文治多啲) 同埋西班牙火腿迷你軟包。甜品有玫瑰蛋糕,玫瑰蛋糕入口酸酸甜甜幾好味不過個人認為玫瑰味唔出。雜莓法式馬卡龍有少少過甜,檸檬凍配moose口感清新,上層白色的moose口感實左少少鬆餅方面分左原味同埋提子鬆餅,配上英式奶油同埋自家製果醬味道唔錯。因為小妹係鬆餅控,食完個tea之後去咗酒店大堂嘅po

鬆餅方面分左原味同埋提子鬆餅,配上英式奶油同埋自家製果醬味道唔錯。因為小妹係鬆餅控,食完個tea之後去咗酒店大堂嘅pop up store 買左2件返屋企同屋企人分享呢!
($28 each with jam and cream)

2020-07-17
下午茶