2020-07-13
Set Afternoon Tea $588/2 (6.5/10)整體味道係幾唔錯,但完全感受唔到五星級酒店應有嘅水準🥺野食嘅種類同款式都冇特別突破,呢個價錢去其他地方食high tea應該會有更好嘅選擇🙈唯一係環境真係幾好,我喺窗邊再聽埋現場鋼琴表演,好chill🤣1️⃣下層 - 鹹點 🥒Pooh同朋友最欣賞鹹點,特別係蟹肉牛油果軟包🦀同醃三文魚配檸檬香蔥意大利奶酪泡芙🐟蟹肉同牛油果好夾,食完好開胃🤤三文魚同檸檬香蔥奶酪配合得好好,食落去滿滿嘅Ricotta Cheese味💕1.蟹肉牛油果軟包2.醃三文魚配檸檬香蔥意大利奶酪泡芙3.有機青瓜及綜合穀物千層酥4.西班牙風乾火腿配番紅花檸檬汁2️⃣中層 - Scones🍞四季嘅scones做得好出色,一切開唔會散晒,但咬落依然鬆軟唔會太實🥳每啖都充滿牛油香,食完兩個已經好飽😂1.原味鬆餅2.提子鬆餅3.傳統英式奶油及自家製果醬3️⃣上層 - 甜點🍰藍莓忌廉芝士撻好有驚喜,外面嘅朱古力撻皮好濃朱古力味😚檸檬軟凍比想像中酸好多,第一下食落去真係嚇親😂本身已經知道馬卡龍係偏甜,但呢一個真係甜到宇宙邊端🤨1.玫瑰蛋糕2.雜
1️⃣下層 - 鹹點 🥒
1.玫瑰蛋糕
2.雜莓法式蛋白杏仁餅
3.甘菊慕絲蜜糖檸檬軟凍
4.藍莓忌廉芝士撻
茶方面我地揀咗比較濃嘅波斯菊茶,仲有淡啲嘅甘菊茶,兩款都好好飲🌼飲完可以再加水再沖添😆
📌哩餐係Pooh之前二月有71折嘅時候以優惠價購入咗平日二人Afternoon Tea Set,折實$499,變相比正價平左$100🥰