2019-01-13
本來以為新酒店餐廳應該會唔差,加上之前join嘅buffet club新加咗呢間餐廳,所以先打算今晚試下。點知係一個大伏!!1。首先,所有員工都係未受訓練,連最基本嘅服務都唔識。我8點鐘先開始食,場內只有唔到3分1嘅客人,不過每當員工經過餐枱都唔會主動收碟或斟水。2。食物選擇少唔緊要,唔太好食都唔緊要,但至少都要熱。除咗淥麵同即煮意粉外,全部都係暖甚至凍。3。食物都係用勁重嘅煲嚟裝,但係冇地方俾客人放個蓋。客人拎住隻碟同時又要揾地方放個蓋,比較麻煩。4。最好笑係我用app訂枱時只備註因為有老人家生日,希望餐廳可以安排一張好啲嘅位置,餐廳打嚟confirm時話會安排蛋糕,我都有講多謝。今晚一坐低就趁生日嗰位出去拎食物時去問一位女員工係咪有蛋糕,佢就行去check,轉頭就拎咗一小舊蛋糕加蠟燭過嚟,我當時心諗唔係咁孤寒卦。不過都算喇,我就話我想食完嘢先出蛋糕。咁個員工就將件蛋糕放喺服務枱,冇用任何嘢冚住。到臨食飽時我就示意另一位女員工將蛋糕拎出嚟,佢就喺服務枱度用手放咗一塊寫住公公,一塊寫住一個女仔名嘅生日牌喺蛋糕上就拎出嚟。我話唔係我哋架,個女員工就話得呢舊咋喎,之後又返服務枱拎另一舊冇生
4。最好笑係我用app訂枱時只備註因為有老人家生日,希望餐廳可以安排一張好啲嘅位置,餐廳打嚟confirm時話會安排蛋糕,我都有講多謝。今晚一坐低就趁生日嗰位出去拎食物時去問一位女員工係咪有蛋糕,佢就行去check,轉頭就拎咗一小舊蛋糕加蠟燭過嚟,我當時心諗唔係咁孤寒卦。不過都算喇,我就話我想食完嘢先出蛋糕。咁個員工就將件蛋糕放喺服務枱,冇用任何嘢冚住。到臨食飽時我就示意另一位女員工將蛋糕拎出嚟,佢就喺服務枱度用手放咗一塊寫住公公,一塊寫住一個女仔名嘅生日牌喺蛋糕上就拎出嚟。我話唔係我哋架,個女員工就話得呢舊咋喎,之後又返服務枱拎另一舊冇生日牌出嚟俾我哋。我哋亦草草影2張相就埋單走人。
另外見證同一位女員工喺隔離枱出餐,當住客人面前大聲嘻嘻哈哈咁話出錯餐。最後唔知點解要3個員工將份餐送去第2張枱。
我諗我暫時唔會再去住。