2018-10-14 1386 瀏覽
下午自助餐,差不多要400元一個人,但最普通的蟹腳,青口,蝦,火腿,凍肉,全沒有,甜點好似外買的,不多,呢個水準不應在酒店級出現,生日送上的驚喜是在甜糕點部取的2件4方糕點拼在一起的,真是大驚嚇🤯,再要回頭光顧,真係要說不一一一一一一
2018-10-14
午餐
用餐優惠
優惠券
2018-10-14 1256 瀏覽
慶祝Daddy成為最年輕嘅長者,去了吃自己晚餐。 地點易搵,酒店大堂極少,等人不方便,餐廳地方一般大,枱與枱的空間還可以,但所謂望海望東區走廊的窗囗位,其實有和冇係冇分別,因為比d木支架幾乎擋哂。 食物種類比較多是熱盤(煎羊扒、肥美鵝肝.....),是日星期六不見燒蠔?....,海鮮不太多款(龍蝦、鮮甜蝦、青囗、蜆)魚生有五款(有油香的三文魚、好淋嘅吞拿、厚切墨魚、油甘、牡丹蝦(最愛這個又大又鮮甜),雖然係原條吞拿魚睇住新鮮切,但並沒有油香。 甜品部分,更意外,切件放在櫃裡,基本上賣相已令我放棄了(家人說好難吃),好在有個旋轉雪糕雪條櫃可以攞Haagen Dazs(不是自己開櫃,要叫人的) 飲品唔錯,第一次見鮮榨果汁,亦有一向好多人喜愛的「樽裝」可樂。 總結:要來:因為地點優勢極方便,餐廳環境算不錯,喜愛佢地嘅餐具,鮮榨果汁、服務、做緊折扣。.......不要來:因為餐椅唔好坐又細(可坐四小時),手袋們唔知放邊、除熱盤(如你喜歡),其他種類不多,如果甜品係另一個胃的話就不要來,因為原價連加一要「$735」
慶祝Daddy成為最年輕嘅長者
,去了吃自己晚餐。
,雖然係原條吞拿魚睇住新鮮切,但並沒有油香。
總結:要來

牡丹蝦
2018-10-13
鮮榨果汁
牡丹蝦
即係咁,因為懶,所以我出親既食評除左好好,就係好差。有時好好都唔多想講,驚攪到以後要排隊冇得食。今次食依間完全因為想試下新酒店既自助午餐,求其睇過下食評好似唔係咁差,價錢又唔算貴就試下。但發覺原來食評已經越來越不可信。今次都算係我第一次食自助午餐覺得冇野食,因為真係冇乜野食,由其是熱盤。我初初以為係咪熱盤放左係第二度我睇唔到,但原來真係得五個盤。一個係蒸鱸魚、一個係上海粗炒、一個係雞扒、另兩個係菜,就係咁多,全部都算係非常低價食材。冷盤有沙律、壽司、三文魚、吞拿魚依的基本野,甜品原本都有幾款Pie幾吸引,但食到點幾鐘就冇再refill,同經理反映後就攞左一個 Lemon Pie出來,我地走個時夠胆死放左盤牛角飽係度🤦🏻‍♂️。雪糕就有牛奶公司雪糕、雪條,但今時今日放係酒店自助餐好似唔太見得人喎。一句講哂,一定食得飽(食兩碟上海粗炒加幾個面包點會唔飽😂),但唔會覺得值!雖然唔洗兩百唔應該有太大期望,但比多幾十我有好非常非常多既選擇囉!

2018-10-10
2018-10-10 894 瀏覽
Buffet Buffet Buffet!!!!北角新開酒店Hotel Vic海匯酒店的自助餐食物質素不錯,環境好,坐得舒服,食物選擇多,有好多回本位,連甜品都幾唔錯!蕉蕉記低左回本必食items!!!有波士頓龍蝦、麵包蟹、青口、牡丹蝦、凍蝦、燉湯、即榨果汁、新鮮帶子、油甘魚、三文魚、吞拿魚、即切西冷、羊架、即煮芝士忌廉意粉、香煎鵝肝、超豐富冷盤區、手工芝士、creme brulee、Movenpick雪糕、Haagen Dazs脆皮批及雪糕杯😍😍環境好大好舒服!refill得好快的波士頓龍蝦。超大隻呀!新鮮刺身~熱盤種類繁多,必吃煎鵝肝,油香滿溢!Movenpick & Haagen Dazs任揀任食~絕對豐富,好味,值得一戰!——————————————————The Farmhouse (北角)北角北角邨里1號海匯酒店西座2樓
Buffet Buffet Buffet!!!!
環境好大好舒服!
refill得好快的波士頓龍蝦。
超大隻呀!
新鮮刺身
熱盤種類繁多,必吃煎鵝肝,油香滿溢!
Movenpick & Haagen Dazs任揀任食~
絕對豐富,好味,值得一戰!
——————————————————
The Farmhouse (北角)
北角北角邨里1號海匯酒店西座2樓
2018-10-04
2018-10-09 860 瀏覽
Maybe I had high expectation from a brand new hotel. Beside clearing the dirty plates there is no service at all. We were showed to our table and didn’t explain to us where are the food stations. Food were just average with 2 vegi dish, 1 fried rice, 1 steam fish and pork. The only thing that can be brag about is the salad but pls don’t look at the tent card in front of the salad becoz they were not correct. I went to the sushi counter and asked what was the filling of one of the maki and the answer from the cook was “I don’t know!” “Cardboard pizza was a total disaster. A chef stood behind the ice cream counter was the best in the restaurant, he saw me waiting for the apple crumbs and offered to deliver to my table when it arrived. When the service staff gave me the bill he didn’t ask about the food and service but he did say thank you when he returned my credit card to me.
2018-10-08
2018-10-08 837 瀏覽
朋友生日,訂了The Farmhouse為她慶生。我和朋友周六下午3.45到達The Farmhouse,除了窗口位滿座外,餐廳尚有很多座位。我們點了一個TEA SET,包兩杯咖啡或茶,由於友人不喝含咖啡因飲料,故詢問侍應可否轉果汁,侍應態度很好,爽快回答:可以,給你們轉果汁吧。至於我的餐飲則點了Cappucino,這杯泡沬咖啡意外的好喝,泡沫與咖啡比例恰到好處,咖啡又不苦澀,值得一讚。 沒多久,HIGH TEA SET來了,不過沒有平常HIGH TEA的甜點,英式鬆餅,真叫人失望這裡的HIGH TEA是裝在玻璃盒內,而不是三層架,挺特別的呢。整個HIGH TEA最值得推介的是京都和牛三文治,和牛很JUICY,美味,讓人驚喜!其他咸點和甜點都普普通通,不過不失。P.S. 如LIKE酒店FACEBOOK,結帳時可享有全單85折結帳盛惠$311.6
朋友生日,訂了The Farmhouse為她慶生。

Cappucino

其他咸點和甜點都普普通通,不過不失。
High Tea Set for Two

結帳盛惠$311.6
題外話/補充資料: 如LIKE酒店FACEBOOK,結帳時可享有全單85折
2018-10-06
Cappucino
  • 京都和牛三文治
2018-10-06 1123 瀏覽
Lunch Buffet $188, 都唔期望會有好多野食, 但無諗過少成咁早餐buffet 平過佢, 都多野揀過佢熱食得6款: 菜 x 2, 中式炒飯, 雞翼/茄汁雞扒, 烤魚, Pizza魚生: 三文魚, 吞拿魚, 2樣都唔新鮮壽司: 都係一D壽司卷既野沙律區: 算係正常麵包: 係凍既雪糕: 係牛奶公司雪糕, 仲要唔係自己攞, 要職員一杯杯攞俾你中晒伏, 唔好食, 又唔抵食, 仲要收人 $188, 成個過程好不愉快, 用餐感覺太差
早餐buffet 平過佢, 都多野揀過佢

魚生: 三文魚, 吞拿魚, 2樣都唔新鮮
壽司: 都係一D壽司卷既野
沙律區: 算係正常
麵包: 係凍既

2018-10-03
最近搭巴士經過東區走廊便留意到有新的建築聳立說的是位於北角碼頭附近的這家五am3新酒店 - 海匯酒店(=ˇωˇ=)初初以為是私人住宅,是看到網上介紹這裡的自助餐才知道這是酒店由於新開有優惠,只要 Like 酒店的 Facebook Page / Instagram 便可享有85折不過優惠只做到9月30日~若果想有優惠才去吃,那就可能要再等下環境來說頗不錯,有不少梳化座位外~也有海景位置 <-2樓來說不太差吧 (笑)吃自助餐首先會在意的是海鮮 ✧(•̀ω•́ )這裡有龍蝦、青口、翡翠螺、蝦、蜆等,每款都很新鮮我自己的話比較推薦龍蝦~因為拆肉很方便且啖啖肉很鮮甜喔在海鮮的旁邊還有刺身櫃,除三文魚外全部也試了八爪魚切得較為薄身﹛咬落不會像橡膠那樣子 ( ̄︶ ̄)那蝦很大一隻!味道甘甜~可惜沒有喜歡吃的帆立貝然後會留意的是 "芝士" ~ 全部已經切好,夾的時候很方便而且三走的味道也不太一樣,喜歡吃芝士的話記得不要錯過耶另外也可以配火腿來吃  (´・ω・`) 或者加到沙律中也可以?這個自助餐其中一個賣點是 - 現榨果汁哈蜜瓜那款不知是不太熟,甜得有點過份 ...  Σ(`L_` )反倒西瓜和梨
最近搭巴士經過東區走廊便留意到有新的建築聳立
說的是位於北角碼頭附近的這家五am3新酒店 - 海匯酒店

自助餐首先會在意的是海鮮 ✧(•̀ω•́ )
這裡有龍蝦、青口、翡翠螺、蝦、蜆等,每款都很新鮮
我自己的話比較推薦龍蝦~因為拆肉很方便且啖啖肉很鮮甜喔

在海鮮的旁邊還有刺身櫃,除三文魚外全部也試了
八爪魚切得較為薄身﹛咬落不會像橡膠那樣子 ( ̄︶ ̄)
那蝦很大一隻!味道甘甜~可惜沒有喜歡吃的帆立貝

然後會留意的是 "芝士" ~ 全部已經切好,夾的時候很方便
而且三走的味道也不太一樣,喜歡吃芝士的話記得不要錯過耶

這個自助餐其中一個賣點是 - 現榨果汁
反倒西瓜和梨就顯得正常得多

除了果汁,還有咖啡/茶(包)可選擇
沒想到還有支裝可樂,不是汽水機或者罐裝有點意外

我坐的位置靠近海鮮、甜品那邊,初頭完全不知道熟食區在哪裡
聽到侍應說才知道原來再另一邊 (๑´ㅁ`)‎
熟食有咖哩、粉麵、一些中式菜,有滷水、中湯等,還有即場燒得串燒和羊架

申燒雞肉惹味得來嫩口,羊架不會太羶~肉質亦很嫩滑的耶!
熟食那邊也有海鮮 (*′ ▽‘) 已經卜開了殻,吃時就會方便得多了喔,但要小心殼碎
不飲中湯,可選西湯 - 龍蝦湯~味道濃郁,當中還有龍蝦肉喔
若對中式粉麵不感興趣,這裡有扁意粉 + 芝士 ~加上忌廉可能有點膩

最後來到甜品方面,大概是好壞參半吧~壞是因為有部份的甜品看起來很像
( ´◔ ‸◔') 只是口味上的變化,並不是款式上的不一樣

好的話就是有我喜歡吃的豆腐花、自己加料的Pancake和梳乎厘 (*˘︶˘*)
但要說特別的是這裡的雪糕、雪條的款式滿多的喔!
像是Mövenpick、Häagen-Daz、雀巢也有。
題外話/補充資料: 星期一至四晚上每位$598 + 10% 星期五、六、日晚上每位$668 + 10% (小童5歲或以下免費,6至11歲小童和65歲以上長者則是半價) 供應時間:18:30 - 22:30
2018-09-27
2018-10-05 830 瀏覽
環境一流食才九流,百幾蚊一位真係俾多左佢,直頭要回水!只有三款刺身,唔新鮮,完全冇味。壽司飯散嘅,款式係最低層次個D。熱盆,得五款,蒸魚,豬頸肉,硬到個點!飯,係火腿粒蛋炒飯,冇味。菜,原條長菜心加津白,要有牙先好食。甜品叫做好少少,都有一兩款可以入口。沙律冷盆款式唔多,有款唔知乜菜,食落係勁臭嘅,齋睇樣睇唔出,食落就中伏!個雪糕櫃係上左鎖㗎,唔好以為可以隨便攞雪糕雪條食,慢慢等人開鎖俾你啦!包,有好多,但自助餐竟然係黎食「包」!麥當當都高質過佢,好食過佢!
環境一流食才九流,百幾蚊一位真係俾多左佢,直頭要回水!

只有三款刺身,唔新鮮,完全冇味。
壽司飯散嘅,款式係最低層次個D。
菜,原條長菜心加津白,要有牙先好食。
甜品叫做好少少,都有一兩款可以入口。
包,有好多,但自助餐竟然係黎食「包」!

麥當當都高質過佢,好食過佢!
2018-10-05
1 分鐘 (堂食)
2018-09-29 789 瀏覽
與男友一向都是自助餐控, 愛其「大魚大肉」, 可以一次吃盡各式美食。 一早已想試The Farm House的Buffet, 由8月預約排到9月分終於如願啦! 北角新酒店Hotel Vic走簡約舒適路線, The Farm House以農舍為概念。 挑高樓底加上寬敞的用餐空間, 地方寬敞的好處是可以把取餐區分成兩大區域, 一邊是熱葷另一邊是冷盤、甜品, 能有效地分隔人流, 取餐也不用怕全人擠人~ 以簡約農具裝飾, 採光良好的大玻璃窗, 再加上窗外的迷人日/夜海景, 令人大快朵颐得更自在更輕鬆。 一開場先進攻海鮮冷盤, 雖然沒有生蠔, 但有龍蝦、麵包蟹、青口、大蜆、海蝦大量供應, 最驚喜的是麵包蟹, 蟹膏量多且甘甜, 滿口濃郁蟹香鮮味十足! 刺身類有赤蝦、油甘魚、帶子、八爪魚、吞拿魚等, 必試赤蝦跟帶子刺身, 大尺寸啖啖肉, 帶子跟蝦肉嫩滑鮮甜, 赤蝦頭裡還有不少蝦膏, 高質推介。 飲品方面有汽水、咖啡、果汁無限量供應, 果汁吧由專人即點即打新鮮果汁, 清甜健康而且自助餐難得一見, 看職員由開始到完場「摩打手」不停打果汁, 最後滿滿的蔬菜水果也只剩蘋果了, 可說是全場最受歡迎攤位。
與男友一向都是自助餐控,
愛其「大魚大肉」,
可以一次吃盡各式美食。
一早已想試The Farm House的Buffet,
由8月預約排到9月分終於如願啦!

北角新酒店Hotel Vic走簡約舒適路線,
The Farm House以農舍為概念。

挑高樓底加上寬敞的用餐空間,
地方寬敞的好處是可以把取餐區分成兩大區域,
一邊是熱葷另一邊是冷盤、甜品
能有效地分隔人流,
取餐也不用怕全人擠人~

以簡約農具裝飾,
採光良好的大玻璃窗,
再加上窗外的迷人日/夜海景,
令人大快朵颐得更自在更輕鬆。

一開場先進攻海鮮冷盤,
雖然沒有生蠔,
但有龍蝦、麵包蟹、青口、大蜆、海蝦大量供應,
最驚喜的是麵包蟹,
蟹膏量多且甘甜,
滿口濃郁蟹香鮮味十足!

刺身類有赤蝦、油甘魚、帶子、八爪魚、吞拿魚等,
必試赤蝦跟帶子刺身
大尺寸啖啖肉,
帶子跟蝦肉嫩滑鮮甜,
赤蝦頭裡還有不少蝦膏,
高質推介。

飲品方面有汽水、咖啡、果汁無限量供應,
果汁吧由專人即點即打新鮮果汁,
清甜健康而且自助餐難得一見,
看職員由開始到完場「摩打手」不停打果汁,
最後滿滿的蔬菜水果也只剩蘋果了,
可說是全場最受歡迎攤位。

吃罷海鮮跟刺身是時候轉戰熱葷,
火腿、芝士、沙律等冷盤就不多說啦!
熱葷方面有港式豬皮、潮式滷水、意式薄餅、意粉、燒牛肉…等等,
花多眼亂。
港式美食用蒸籠盛載,
魚蛋、牛柏葉、燒賣、醉雞翼、豬手、豬皮等,
可以自行製作「飲茶拼盤」了XD

潮州滷水滷得入味,
滷豆腐質感外脆內滑;
還有龍蝦鉗、花螺、燒牛肉、正宗印度咖哩、
薄餅、烤羊架、串燒、焗蠔等,
各國美食都能找到,
總有一款合心意。

正餐每款淺嚐,
因為我的胃要留給甜品~
現場即製梳乎里,
鬆軟溫熱難怪大排長龍。
馬卡龍、小蛋糕、甜品小杯全都賣相精緻,
最特別是有軟曲奇供應,
可惜吃太飽了未能一試。

飯後來杯哈根大師,
身心滿足~
吃飽飽是時候預約下一次了!
2018-09-10
  • 各國美食
和朋友來北角新酒店食自助餐,心情相當興奮 , 只因唔大食既我絕小食自助餐, 因為怕蝕。  但朋友話好想試下The Farm House 的水準,所以佢唸都唔唸就BOOK 好位。 據我所知 開業時間不久,正面食評已經不小,所以充滿期望。 The Farm House 位於酒店二樓,餐廳裝潢別具泰式風格,面積相寬敞,佈局講究精緻,甚具大自然氣息。此外,餐兩廳均附設多大落玻璃窗,有助將日光引進屋內,客人一邊享受美食一邊欣賞夜境,真係無得頂! 預左會人頭湧湧的星期六吃Buffet,自助餐由六時半開始,客人魚貫地就坐,秩序都相當好。 首輪當然是去海鮮區,雖然並無陣容強勁的海鮮陣,但種類 一點也不小。 當晚有源源不絕的蟹鉗、波士頓龍蝦、青口、牡丹蝦、蜆及海螺。雖然食物好快被清空, 但源源不絕地refill, 客人也無須擔心錯過左就無得食。 我個人推介橙黃色厚膏波士頓龍蝦,肉質彈牙鮮香;  牡丹蝦肥美鮮甜也是必食。 日式剌身,約有五至六款,我首先被海膽壽司所吸引,再點了厚切吞拿魚剌身。海鮮控一定可以吃得心花怒放。食完冷盤後再去到熟食區。 一眼看到是非常呼吸引的燒羊架和 燒牛仔。 繼而有車仔麵、叻沙

據我所知 [海匯酒店] 開業時間不久,正面食評已經不小,所以充滿期望。

當晚有源源不絕的蟹鉗、波士頓龍蝦、青口、牡丹蝦、蜆及海螺。

海鮮控一定可以吃得心花怒放。

食完冷盤後再去到熟食區。

一眼看到是非常呼吸引的燒羊架和 燒牛仔。 繼而有車仔麵、叻沙等。

是晚中式燉湯是虫草花瘦肉湯、當然還有西式周打魚湯。

熱葷 連街頭小食都齊全,好似豬皮蘿蔔魚蛋,  惹味的咖哩也不缺, 可惜只有一款選擇 [咖喱鹰咀豆]反而印度米,薄餅也齊備。

Comfort food有炒飯、 蒸魚、炒雜菜、尖牛腩 … 數之不盡的中菜, 粗略估計熱葷約有廿至三十款。

串燒也好吃

西式即煮意粉 , Carbonana, 可配上即煎鵝肝,  必食!

吃罷主菜已有九成飽但也不忘要進攻甜品

小巧的蛋糕也放在櫃內, 可以保持蛋糕溫度同時也較為美觀, 但蛋糕種類實在太小,無可能滿足我的甜胃。

蛋糕唔可以係獨一伙二的旋轉雪糕雪條內拎到夠為止,不同牌子的 雪條、雪糕一定令甜胃大滿足。

如果縑未夠可坊排下即整WAFFLE , PANCAKE ,  梳乎里等。

食足兩個多小時,相當滿足!
2018-09-22
  • 海鮮
  • 刺身
2018-09-26 693 瀏覽
今晚拋夫棄子,講左好耐要同班JM去酒店是自助餐,終於可以去到啦!呢間餐廳嘅酒店Hotel Vic 今年先開,交通都好方便,北角地鐵站一出就係啦!我覺得去得酒店食自助餐,最緊要係D海鮮,所以我通常頭幾round都係食冷盤!冷盤選擇都幾多,貝類、蝦蟹都有,壽司刺身仲有海膽,我地幾個都食左幾次!呢間餐廳有一度幾好,就係換新菜好快,其他酒店雖然選擇都多,但等極都未上菜,呢度就無呢個問題!熟食都OK,仲有鵝肝等等選擇!但成班女人最重要係咩?當然係甜品啦!除左平常嘅蛋糕仔之外,更加有Movenpick任食,今日放縱下,最後食左兩杯!

題外話/補充資料: 個熟食位要轉個灣,唔好miss左啊!
2018-09-19
2018-09-23 1092 瀏覽
FB 見到有 lunch buffet promotion , 只需淨價 $168 位(星期一至五),請假都要一試……還要是新開 5 星酒店 , 收這個價錢 ,其實都預期不大 , 不過至在同朋友搵個好啲地方座下食下野 。真心講,環境係好,我還要訂了窗口位,不過設計上有啲晒料,不合情理 ,基本係看不清楚……海景,因為設有木扇屏風做阻隔 ,不知道用意何在,只能隱約見到外面海景 。講番食物,坦白講 , 款式及種類好少,有幾款沙律, sushi 有幾種,只有三文魚生,熟食得 5 至 6 款,有魚,雞 , 菜,湯有麵豉湯同一個中湯 。有幾款麵包,凍肉只有火腿 ,芝士有幾款 , 甜品有幾種,有雪糕雪條,當然係普通牌子啦 , 果汁及咖啡自取,一定食飽 , 不過 5 覺得自己食緊 buffet ,可能將貨就價吧!如果抱住係 5 星酒店食下野心情,傾下計,其實都 ok , 因只係 $168 位,但諗住要滿足個胃, 應該會失望。
,不知道用意何在
,只能隱約見到外面海景 。

2018-09-21
2018-09-22 643 瀏覽
一知道呢度開咗間酒店,就好想過黎望望試試,係一個值得懷念既舊地方!酒店入口係北角街市後面一條街,其實相對有啲格格不入,不過酒店外觀不俗!上到食自助餐個環境設計有點泰國色調,燈光也很柔和!我感覺氣氛令人放鬆內裏分冷盤熱葷兩個部份,冷盤那邊近接待入口,有刺身、凍龍蝦、凍蟹、蝦、蚧、新鮮榨果汁、甜品、咖啡機、茶包凍蟹凍龍蝦我覺得味道唔錯,無雪味,肉身爽味道也適中!剌身也新鮮!熱葷有串燒、燒牛肉、鵝肝、即整pasta、pizza 、咖哩、即整湯麵、蒸點心、中湯、鹵水食物!味道也不錯!總括來說五百幾一位又有環境食物又不錯、交通又方便!都值得試下!😊

2018-09-22 13287 瀏覽
 爸爸媽咪結婚週年紀念日,同佢地食餐好慶祝下~喺網上見到介紹,北角一間新落成嘅酒店「Hotel Vic」入面,有間叫「The Farmhouse」嘅餐廳做緊優惠,只要讚好佢地Facebook就有85折優惠!見食物款式都有幾多元化,所以就訂定位同佢地試下~  「Farmhouse」顧名思義,用咗農場作為主題,所以全場都係以「木」嚟做主體,再加上一啲綠色植物作點綴。地方尚算寬躺,窗邊位置仲可以邊食邊欣賞夜景。 入到去最先會見到放滿甜品、冷盤、沙律同前菜嘅雪櫃。 Cold Cut選擇都算多,有莎樂美腸、巴馬火腿、風乾牛肉同火腿片,再配上芝士作為頭盤都係唔錯嘅選擇。 然後就會見到放滿海鮮嘅凍櫃,有麵包蟹、波士頓龍蝦、翡翠螺、凍蝦同大蜆!後面有個鐵籮,做到啲龍蝦好似一瀉而下嘅感覺。  有一樣幾令人意外嘅係,餐廳設有鮮搾果汁,有專人負責即叫即搾,旁邊用嚟搾汁嘅生果有時會轉下,但主要會以蘋果、雪梨為主,另外亦會有甘筍、西芹呢類蔬果。最好嘅係,鮮搾果汁可以無限添飲,唔似一般自助餐,只包一杯咖啡或茶。 刺身櫃同樣有專人負責,大大隻嘅赤蝦最為吸引,其次係厚厚嘅帶子,另外亦有油甘魚、三文魚、吞拿魚、八爪魚等

刺身櫃同樣有專人負責,大大隻嘅赤蝦最為吸引,其次係厚厚嘅帶子,另外亦有油甘魚、三文魚、吞拿魚、八爪魚等刺身

再行入啲,就係擺放熱食嘅地方。首先會見到大大舊即切西冷。而另一邊就有燒羊𣕧、燒牛仔骨、煎三文魚、吉列豬排等肉食,旁邊仲有薯角同粟米粒,可當作拌菜。

最吸引我嘅就係呢個大圓芝士!意粉即叫即製,有意粉、通粉或闊條麵。配料就有辣肉腸、蜆肉、洋蔥及彩椒。而醬汁,就可選蕃茄醬/白汁。意粉將近煮好時,大廚會加入大量的芝士跟意粉拌匀,芝士味甚濃!

東南亞食品方面,就有多款不同口味的咖哩及薄餅供選擇。薄餅有厚有薄,咖哩亦有羊肉、牛肉及蔬菜可供選擇。

港式食品種類甚多,上至燒味,下至街頭小食亦有提供。燒味方面有即切乳豬、叉燒、油雞⋯街頭小食就有咖哩魚蛋、豬皮、蘿蔔、牛肚等等⋯

有西式即煮意粉外,亦有中式即製粉麵,配料比西式多一點,有牛腩、牛筋、扎肉、豆卜及蔬菜等⋯
旁邊還有數款蒸點,有馬拉糕、蒸餃、奶黃包及荷葉糯米飯~

甜品方面,有蛋糕、曲奇、酥餅、泡芙可自行任取。亦有即焗梳乎厘及即製班戟供選擇。

而最特別的,就是設有大大部旋轉雪糕櫃,關上時雪糕櫃會自轉,轉到心水的雪糕/雪條時,才開雪櫃取出即可。雪糕/雪條方面,有經典的紅豆樂、橙冰、鳳仙,亦有Häagen-Dazs及Mövenpick !

龍蝦唔會食完一轉就無,所以可以等佢拎過一批新嘅出嚟先出去拎~可以揀啲滿晒橙色膏嘅~

食物款式都算多,每樣試一件都已經夠晒飽~食物方面會推介羊𣕧~肉質夠嫩滑,大大件,燒得唔錯~

自助晚餐價錢:
星期一至四 成人每位$598、長者及小童每位$299
星期五至日、公眾假期及前夕 成人每位$668、長者及小童每位$334
(+10%服務費)
The Farmhouse
北角北角邨里1號海匯酒店西座2樓