2021-04-01 484 瀏覽
很久之前吃過這邊的海鮮拼盤,今天友人提起二人便來個晚餐聚會。熱船長海鮮拼盤要了Platter A($398),可以選擇三種海鮮。我們選擇了海蝦、活蜆、活青口,各十隻。卡薑蒜蓉汁惹味帶辣勁,配上其他的薯仔、玉米、香腸等已經非常飽肚!路易斯安那式特式蟹餅($102)啖啖蟹肉,非常好吃。白酒煮活蜆扁意大利粉($118)用上百里香、洋蔥、蒜及紅辣椒,炒得乾身惹味。Fruit Punch($58)是橙汁、菠蘿汁、雪碧、鮮果及紅石榴糖漿所製成,不會過甜,有種童年回憶。Peach On The Peach($58)用上薄荷葉、青檸、桃茸及薑汁汽水,味道不錯,清新。最後甜品要了New York Cheese Cake($78),跟想像中很不一樣,雪山的樣子,有點deconstructed的感覺,還蠻特別的。

Fruit Punch
Peach On The Peach

New York Cheese Cake
Fruit Punch
Peach On The Peach
New York Cheese Cake
2021-03-31 74 瀏覽
今日行尖沙咀時,突然想食海鮮邊和朋友聊聊天,就去咗在厚福街H8 嘅The Captain’s House ,因為那裏環境清靜,又有海鮮食,最適合今天的❤️情😗Seafood Platter , 是用藍色網和膠袋包住啲海鮮,然後到檯後,店員會在你面前shake shake shake 🥶併盤有蝦,有蜆,有青口,香腸,薯仔,粟米等...份量不少,而且全部很鮮甜🤤醬汁充滿香濃的蒜蓉味,帶少少辣很惹味啊🤤薯仔粟米也有驚喜,爽囗不會太淋👍🏻大波波肉醬意粉,開頭以為是幾粒大肉丸,原來真係大波波🤣🤣而且還是流心芝士啊😱意粉看似粗但口感爽口彈牙👍🏻爆谷蝦,外皮香脆,肉質爽口彈牙!Strawberry Flow , 酸酸甜甜很開胃,又不會太甜!Coffee Flow ,,有咖啡味得來帶少少香蕉味,特別又幾好咁,原來咖啡和香蕉味也幾夾😗

爆谷蝦,外皮香脆,肉質爽口彈牙!

• Seafood  platter  A
2021-03-31 114 瀏覽
好耐以前食過一次shake shake海鮮包 一直念念不忘 今日終於book 左黎食 我哋叫咗幾種唔同嘅嘢食。頭盤係海鮮包,可以有幾種唔同嘅味揀。有卡薑蒜蓉味,檸檬牛油味同埋黑椒牛油味 👍唯一嘅分別係卡薑蒜蓉會有少少辣,檸檬牛油就完全唔辣。但因為其實呢間餐廳係美國傳入嚟嘅,而海鮮包最傳統嘅食法係用卡薑味去食,所以我自己揀咗signature 卡薑!結果都冇令我失望 海鮮包入邊嘅種類都幾多嘅,有青口有蝦同埋蜆等等。而配料有粟米同埋腸仔,所以其實呢個海鮮包已經好夠兩個人食好飽!跟住我哋小食叫咗一個蟹餅。蟹餅係好真材實料嘅,感覺到佢拆咗好多隻蟹用佢嘅蟹肉整成,唔係麵粉。主食方面我哋叫咗魷魚意大利飯,我想講呢個意大利飯勁好食, 個感覺係類似用咗芝士粉去整意大利飯,入口即溶。至於甜品我哋叫咗一個係玉桂味嘅蘋果批都幾特別。呢餐食到勁飽啊,我覺得如果你未食過海鮮包嘅人 真係值得一試😊

我哋叫咗幾種唔同嘅嘢食。
頭盤係海鮮包,可以有幾種唔同嘅味揀。
有卡薑蒜蓉味,檸檬牛油味同埋黑椒牛油味 👍
唯一嘅分別係卡薑蒜蓉會有少少辣,
檸檬牛油就完全唔辣。
但因為其實呢間餐廳係美國傳入嚟嘅,
而海鮮包最傳統嘅食法係用卡薑味去食,
所以我自己揀咗signature 卡薑!
結果都冇令我失望

跟住我哋小食叫咗一個蟹餅。

至於甜品我哋叫咗一個係玉桂味嘅蘋果批都幾特別。
2021-03-30 84 瀏覽
星期五嚟到厚福街食街,記得預啲時間去排隊搭lift,因為呢度成幢大廈都係餐廳好多選擇🤣之前都想試好多次呢間the captains house,今次終於有人同我去食啦!嚟到梗係要食海鮮啦!我哋揀咗牛油胡椒味嘅醬汁,有蝦青口同埋蜆,好鮮味同醬汁好夾,入面仲會有腸仔同粟米,都幾豐富!我哋另外仲叫咗個蟹餅,同埋一個意粉🍝蟹餅真係好驚喜,因為未食過一個蟹餅咁多蟹肉架!最後建議大家都可以試吓呢度嘅嘢飲,因為好靚好適合打卡,同埋都幾好飲㗎,星期五飲番杯真係好正啊!
2021-03-29 63 瀏覽
想試Captain既海鮮拼盤,今日黎開尖沙咀行街終於試到啦。😋第一印象幾好,餐廳有個男員工好helpful,細心解釋菜單,問佢邊樣汁辣啲都講得出。另外有提供手套比我地食海鮮併盤。☺️✨路易斯安那式蟹餅望落的的骰骰,原來成個都係蟹肉整,堅。真材實料,啖啖鮮甜蟹肉好滿足,係可以用刀叉慢慢品嚐既料理。✨海鮮併盤可以自選3款海鮮,我哋揀咗海蝦、活青口同埋活蜆,每樣有10隻份量足夠2-3人食,另外仲有粟米、香腸同埋大大粒薯仔。我最中意蝦,好爽甜有口感,襯胡椒牛油汁好惹味。✨墨汁鮮魷魚🦑八爪魚意大利飯材料好豐富,好creamy既意大利飯,但係食晒成碟都唔覺得滯。✨肉桂蘋果批本身我好中意肉桂味,酸酸甜甜既蘋果加埋肉桂味超級match,批邊酥脆熱辣,加埋雪糕食一冷一熱好好味。雪糕係普通野但蘋果批本身已經好出色。👍🏻✨Berry Kiss,Purple MoonPurple moon 好靚,係桃味為主,甜度適中;另一杯就淡小小,好岩解渴。兩杯都大大杯,好抵飲。

✨路易斯安那式蟹餅

✨海鮮併盤

✨墨汁鮮魷魚🦑八爪魚意大利飯

✨肉桂蘋果批

✨Berry Kiss,Purple Moon

2021-03-29 2012 瀏覽
聞名已久的The Captain’s House海鮮袋🦞.終於有機會來品嚐美食.餐廳環境幽靜舒服.並以落地玻璃採光. 讓陽光全照射進整間餐廳裡. 令人有心曠神怡的舒適感覺😍🔸主食:▪️Crab Cake 🦀$108以螃蟹🦀️撕成一絲絲的肉.並堆砌成一座的小小的山丘.蓋上熔岩般的芝士醬🧀.單憑外貌已經非常吸引🌝吃下是鬆軟綿密的蟹肉絲.並充滿雅韻淡香的蟹肉鮮甜味🤩個人真的非常喜歡這道菜😍😍必吃👍🏻▪️Seafood 🦞 Platter A $398-餐廳出名的美式海鮮袋.吃法是將煮熟的海鮮放入真空的膠袋內.並加入醬汁後.搖一搖.然後地道的用手放進嘴裏大口大口地吃🤤-海鮮袋材料豐富足料..海鮮包括:青口.蜆肉🐚蝦肉🦐..彈牙得很..蜆肉就清甜又沒有沙.青口夠厚實.反而蝦就有點偏老..還配合其他食材:玉米🌽.薯仔🥔.豬肉腸等..醬汁有三款可選.最後選了唯一不辣的檸檬牛油汁🧈.把玉米🌽全吸收了牛油汁精華.味道更為鮮濃▪️Clams linguine $118 白油蒜香🧄蜆肉意大利麵. 意大利麵之上充滿一粒粒的蒜頭和睇整齊的蜆肉. 那股蒜香&白酒🍶的味道融入了每根的意大利麵之中.意大利麵軟硬適中.剛剛好的

🔸主食:

▪️Crab Cake 🦀$108

▪️Seafood 🦞 Platter A $398

Clams linguine

▪️Clams linguine $118
白油蒜香🧄蜆肉意大利麵. 意大利麵之上充滿一粒粒的蒜頭和睇整齊的蜆肉. 那股蒜香&白酒🍶的味道融入了每根的意大利麵之中.意大利麵軟硬適中.剛剛好的☺️每顆蜆肉都是鮮嫩多汁.籠絡了我整個胃🙀如果意大利麵可以少一點油就更完美了...

🔸甜品🍮&飲品🍹
New year cheese cake

▪️New year cheese cake 🍰 $78
這個cheese cake把整個餅底都融入在cake的內裡中..cheese入口即溶而且好creamy..配合酸酸甜甜的草莓🍓醬.吃下清甜滋味又不膩👍🏻
Hot Apple 🍎 cider 🍺

▪️Hot Apple 🍎 cider 🍺 $58
熱的Apple 🍎 cider 都可第一次品嚐..熱辣辣又暖胃😻每口都是充滿熱熱的起泡..飲下有點像薑茶一樣.有股辣辣的感覺..還可以按自己的甜度加下適量的蜜糖😚👍🏻
Apple juice

Hot Apple 🍎 cider 🍺
  • 蟹餅
  • crab  cake
2021-03-29 207 瀏覽
依間出名shake shake 海鮮一段日子無食過~過黎試下水準仲keep 唔keep 到平日有lunch set 揀但一心黎食platter~~ 所以我地點左一個前菜,一個platter, 再加個主食野飲先上,sweet dream 係用菠蘿做底,味道偏甜左dkiwi garden 反而唔會好酸,係好清新既感覺,好飲~!之後就上platter 啦~~店員都會比你影相打卡先一開, 陣檸檬牛油味就衝出黎,流哂口水d 海鮮有蝦,青口同蜆,夠新鮮唔錯~一定要沾大量汁甘食粟米唔算好甜個種~ 薯仔要切開一舊舊再沾汁就好正係我地食緊海鮮個陣,蟹餅都上左仲要係鐵板上,夠哂熱就甘睇都知d 蟹肉勁多切開睇到全部都係一絲絲蟹肉,超正!!大波波其實就係一個漢堡既野包住流心芝士漢堡口感偏實左d,肉味唔算濃肉醬意粉好食,夠哂入味最後食埋cheese cake,中間mix 埋 d 餅碎同埋果醬,就無甘流成餐飯都食得好滿足~~
依間出名shake shake 海鮮

一段日子無食過~過黎試下水準仲keep 唔keep 到

平日有lunch set 揀

Sweet  Dream,  Kiwi  Garden

之後就上platter 啦~~店員都會比你影相打卡先

Platter

一開, 陣檸檬牛油味就衝出黎,流哂口水

d 海鮮有蝦,青口同蜆,夠新鮮唔錯~一定要沾大量汁甘食

粟米唔算好甜個種~ 薯仔要切開一舊舊再沾汁就好正

特色蟹餅

係我地食緊海鮮個陣,蟹餅都上左

仲要係鐵板上,夠哂熱
就甘睇都知d 蟹肉勁多

切開睇到全部都係一絲絲蟹肉,超正!!

大波波肉醬意粉

大波波其實就係一個漢堡既野包住流心芝士

漢堡口感偏實左d,肉味唔算濃
肉醬意粉好食,夠哂入味

cheese  cake

最後食埋cheese cake,
中間mix 埋 d 餅碎同埋果醬,就無甘流

成餐飯都食得好滿足~~

2021-03-25
午餐
2021-03-28 1417 瀏覽
Captain House 出品真喺好吸引下次要叫多啲人一齊嚟先得!🦪黃金焗生蠔🧀 $1383大隻芝士焗生蠔,芝士拉絲有效果!!🥂意大利白酒煮活青口 $168一啲沙都無喔,多汁肉質鮮甜,份量夠哂2個人食🐙扒海鮮配蒜蓉包🍞 $128扒海鮮好豐富,有龍蝦仔、蝦、魷魚、薯蓉同蕃茄醬!蒜蓉包脆一脆!配埋酸酸甜甜蕃茄醬勁好味!🍔漢堡包Corner 軟殼蟹🦀配蘑菇及芝士🧀$158自選Burger Corner~我哋揀咗軟殼蟹,個Burger超大個,軟殼蟹超級juicy!一咬就吱哂啲汁出嚟!蘑菇喺細細粒切片蘑菇,超滿足嘅Burger!🍎Apple Pie with Ice Cream🥧 $88表面撤上色彩繽紛嘅糖針,感覺呢個蘋果擺喺比小朋友食😇蘋果批一吉就散開,味道好甜,啱哂鐘意食甜嘅朋友啊~配上芒果雪糕🥂MocktailTuscany Sun $58桃肉蓉滿滿!

🦪黃金焗生蠔🧀 $138
黃金焗生蠔

3大隻芝士焗生蠔,芝士拉絲有效果!!

🥂意大利白酒煮活青口 $168
意大利白酒煮活青口

一啲沙都無喔,多汁肉質鮮甜,份量夠哂2個人食

🐙扒海鮮配蒜蓉包🍞 $128
扒海鮮配蒜蓉包

扒海鮮好豐富,有龍蝦仔、蝦、魷魚、薯蓉同蕃茄醬!
蒜蓉包脆一脆!配埋酸酸甜甜蕃茄醬勁好味!
扒海鮮配蒜蓉包

🍔漢堡包Corner 軟殼蟹🦀配蘑菇及芝士🧀$158
漢堡包Corner 軟殼蟹

蘑菇喺細細粒切片蘑菇,超滿足嘅Burger!
Fries

Apple Pie with Ice Cream

表面撤上色彩繽紛嘅糖針,感覺呢個蘋果擺喺比小朋友食😇
Apple Pie with Ice Cream

🥂Mocktail
Tuscany Sun $58
桃肉蓉滿滿!
午餐
2021-03-26 96 瀏覽
中午友人請客,請尖沙咀厚福街吃大餐。路易斯安那特色蟹餅:外層酥脆,切開可看到滿滿都係加拿大蟹蟹腳肉,加上特製醬料,啖啖都好滿足。水牛城雞翼:一份有5隻,醬料有辣汁和芝士汁。雞翼好肥,咬啖都係肉,而且外脆內嫩,味道不錯。扒海鮮配蒜蓉包:呢份餐都幾特別,底部醬料全部係番茄醬,海鮮分量足,種類多,有青口,小龍蝦,魷魚,章魚,蝦,蜆。而且海鮮好新鮮又甜,配上薯蓉和番茄醬,滋味不一般。紐約芝士蛋糕:芝士味濃郁,蛋糕質地柔軟,口感很綿滑。加上藍莓和士多卑梨,酸酸甜甜,好好味。
早排聽朋友推薦話呢間位於尖沙咀厚福街嘅餐廳味道唔錯,主打美國風味海鮮🦞今次終於同朋友嚟食夜晚,餐廳環境舒適,店員服務亦好好,同朋友都食到飽一飽💜餐廳最有名嘅喺海鮮包,不過今次就冇食到因為朋友話想試多啲其他嘢😂下次有機會再試🥰_🦀路易斯安那特色蟹餅($108)見到枱枱都有叫呢一個蟹餅就梗係要試吓啦,上枱嘅時候以鐵板上夠晒熱辣辣,食落去果然有驚喜👍🏻蟹肉的份量真係超足料,每啖都能夠食到已拆出嚟嘅蟹肉,配上醬汁一齊食鮮味更加濃郁,值得一試_🍗水牛城雞翼 ($98)朋友話好想試吓呢度嘅雞翼,雞翼大大隻外皮香脆內裏充滿肉汁,配上水牛城醬汁嘅輕輕辣味食落去香口惹味❣️_🐟炸魚薯條 ($168)大大份嘅炸魚同薯條賣相非常吸引,值得一讚嘅係炸粉唔會過厚,旁邊亦有沙律醬同泰式辣醬俾大家配埋一齊食,鍾意食炸魚嘅朋友仔一定要試吓🤩_🦐扒海鮮配蒜蓉包 ($128)雖然冇食到海鮮拼盤但係都叫咗個海鮮主食嚟試吓,是日海鮮包括青口、蜆、魷魚、墨魚、小龍蝦、蝦等等,份量都幾充足帶鮮甜😀配上香口嘅蒜蓉包一齊食非常滿足_🥧Apple Pie ($88)食到最後同朋友都諗住叫個甜品嚟試吓,擺盤都幾精緻,旁邊仲有水果同埋薄荷朱

_
🦀路易斯安那特色蟹餅($108)
見到枱枱都有叫呢一個蟹餅就梗係要試吓啦,

_
🍗水牛城雞翼 ($98)

_
🐟炸魚薯條 ($168)

_
🦐扒海鮮配蒜蓉包 ($128)

_
🥧Apple Pie ($88)
食到最後同朋友都諗住叫個甜品嚟試吓,擺盤都幾精緻,旁邊仲有水果同埋薄荷朱古力味雪糕,味道更加清新☺️小編幾鍾意佢嘅蘋果批好多蘋果粒,食落去唔會太甜

_
🥝Kiwi Garden ($68)
🍓Strawberry Flow ($78)

見到Drink Menu嘅時候覺得佢哋嘅特調飲品非常吸引,仲有得揀mocktail/cocktail😍兩杯飲品來講小編會比較喜歡Kiwi Garden,大量的奇異果果肉令到整杯飲品更加清新,有助解膩
2021-03-23 79 瀏覽
屋企人好鍾意食海鮮,呢日就同佢一齊去尖沙咀呢間餐廳到食dinner。我地點左好多海鮮既菜式,包括呢個扒海鮮配蒜蓉包,呢道菜入面有好多海鮮,包括有小龍蝦、蜆、青口同魷魚,好豐富。配埋幼滑既薯蓉同埋番茄醬,好好味。前菜點左黃金焗蠔同埋路易斯安那特色蟹餅。炸蠔啲醬好好味,蟹餅入面既蟹肉好新鮮。我地仲點左芝士波菜雞肉卷,鬆脆既酥皮包住雞肉、芝士同埋菠菜,芝士有少少拉絲既效果,好惹味,加埋菠菜感覺健康啲。呢度既飲品都好正,點左兩杯mocktail。甜品就點左New York cheesecake 。

呢度既飲品都好正,點左兩杯mocktail。
甜品就點左New York cheesecake 。
  • 蟹餅
2021-03-21 112 瀏覽
🦐🦞🦀超人氣shake shake海鮮系列‼️—▫️餐廳:The Captain’s House▫️地點:全香港有1️⃣間分店📍此為:尖沙咀厚福街8號H8 18樓(港鐵尖沙咀/尖東站 B2 出口, 步行約4分鐘)▫️營業時間⏰: 星期一至日12:00 - 15:00 &18:00 - 22:30▫️價錢:~$100+—美味:🦐🦐🦐+0.8🦐環境:🦐🦐🦐+0.8🦐價錢:💰💰💰+0.9💰—👧🏻同fd一直都想試依間shake shake海鮮🦞🦑🦞🦀好似幾fun☺️鐘於黎咗一試—食物方面,叫咗幾樣野食📍popcorn shrimp🍤 價錢:$92分數:🍤🍤🍤🍤係炸得幾香脆既蝦🦐蝦肉幾彈牙,而且都有成10隻😚味道比賣相更出色—📍Clams linguine 價錢:$118分數:🍝🍝🍝🍝啲蜆整得好好食,冇沙之餘加埋個汁好夾😂仲要有成10隻蜆😚好香蒜味仲有啲啲辣☺️☺️不過係油咗啲啲—📍seafood platter A(3款海鮮)價錢:$398分數:🦐🦐🦐+0.9🦐揀咗蝦、蜆同青口😚而汁叫咗lemon butter🧈 牛油味係幾重,但檸檬🍋味唔太濃🤣每款海鮮都有大約10隻😚仲有埋手套比你食😋啲海鮮係新鮮,但價錢都幾貴
🦐🦞🦀超人氣shake shake海鮮系列‼️

▫️價錢:~$100+

美味:🦐🦐🦐+0.8🦐
環境:🦐🦐🦐+0.8🦐
價錢:💰💰💰+0.9💰

食物方面,叫咗幾樣野食
📍popcorn shrimp🍤
價錢:$92
分數:🍤🍤🍤🍤

📍Clams linguine
價錢:$118
分數:🍝🍝🍝🍝

📍seafood platter A(3款海鮮)
價錢:$398
分數:🦐🦐🦐+0.9🦐

2021-03-21 88 瀏覽
由日頭開始期待食夜晚呢餐飯因為我係海鮮控🤡🤡喺香港亦好少食到美國風味海鮮所以去開下眼界( ´͈ ᗨ `͈ )ノ由餐牌去到環境再去到Seafood Platter嘅呈現比人一種跟住Captain出海打魚嘅感覺´•ᴥ•`Seafood Platter上文講到出海打魚Seafood Platter就係由一個魚網包住 好有feel😂😂侍應哥哥仲好主動問洗唔洗打卡( › ·̮ ‹ )打完卡 shake個個係侍應哥哥不過如果你好想shake可以試下request٩(ˊᗜˋ*)و講番味道先 有三種汁揀黎shake我就揀左檸檬牛油汁( ー̀֊ー́ )✧雖然我唔知另外兩種咩味但我好鐘意檸檬牛油汁個汁對我黎講比海鮮更震撼酸酸地有啲冬蔭功感覺再加上牛油香味 好上癮 想飲曬佢(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク海鮮中我最欣賞嘅係蜆有時食蜆真係冇咩味呢度嘅蜆隻隻都鮮甜飽滿冇沙配埋個汁又提升左鮮味令我對蜆呢種海鮮加分( › ·̮ ‹ )Platter入面仲有薯仔同粟米點左神奇檸檬牛油醬汁之後任何野都變得好好食🤤🤤´•ᴥ•`路易斯安那特色蟹餅($108)翻查番路易斯安那係美國嘅洲我真係好少食美國菜蟹餅原本諗住有少少蟹味都當贏平時比
由日頭開始期待食夜晚呢餐飯

上文講到出海打魚
Seafood Platter就係
由一個魚網包住 好有feel😂😂
侍應哥哥仲好主動問
洗唔洗打卡( › ·̮ ‹ )
打完卡 shake個個係侍應哥哥

海鮮中我最欣賞嘅係蜆
有時食蜆真係冇咩味
呢度嘅蜆隻隻都鮮甜飽滿冇沙
配埋個汁又提升左鮮味
令我對蜆呢種海鮮加分( › ·̮ ‹ )

Platter入面仲有薯仔同粟米
點左神奇檸檬牛油醬汁之後
任何野都變得好好食🤤🤤

´•ᴥ•`路易斯安那特色蟹餅($108)
翻查番路易斯安那係美國嘅洲
我真係好少食美國菜
蟹餅原本諗住有少少蟹味都當贏
平時比釀蟹鉗個啲呃太多
(雖然釀蟹鉗好似真係應該冇蟹味)
結果係喜出望外(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク
蟹味極濃郁 足料
啖啖都食到拆出黎嘅蟹肉
唔洗自己拆都食到蟹肉🤤🤤
絕對係Encore之選

´•ᴥ•`白酒煮蜆扁意粉($118)
蜆連殻上又係隻隻大粒
加上最佳拍檔白酒
又係令人食唔停口
冇咩其他調味搶味
食到白酒煮蜆嘅原汁原味( › ·̮ ‹ )

´•ᴥ•`Creme Brûlée

´•ᴥ•`Peach on the beach &
Lychee meet Roselle
打到呢度覺得自己都幾長氣
兩杯飲品一齊講先
想講下啲杯好有特色( › ·̮ ‹ )
Peach個杯比較清新同濃味

大開眼界嘅係侍應哥shakeshake
而且服務態度一流
令人食得好愉快舒服(っ ॑꒳ ॑c)ワクワク
2021-03-19 84 瀏覽
好耐冇同女朋友出街食晚飯,於是上網搵到間好特別食海鮮既餐廳,佢位放尖沙咀H8大廈,位置方便又易搵,一於去試試。Crab cake:成個蟹餅都係用一絲絲蟹肉做成,食落蟹味十足,極力推介。Ink risotto: 墨魚汁加上意大利飯上有種新鮮感,又有墨魚仔配搭誠意之作。Seafood platter A: 一個好有特色的籃,加上辣汁係你面前shake一shake,打開有好多新鮮既海鮮,包括大蝦、大蜆、香腸、薯仔同大量蒜蓉非常野味。Pineapple On the floor:少少凍既燉蛋加表要上加上剛加熱既焦糖,一冷一熱好好食。
2021-03-19 1386 瀏覽
時間是最大的魔法師, 會令一個人從清澀懵懂中成長。時間。。。會改變人對世上很多事情的看法。 正如「今日的我亅會打倒「昨日的我」一樣。譬如以前我很不喜歡去生日餐廳打咭, 覺得這樣的表達流於形式化, 但是隨著年月漸長, 我漸漸也發現到 其實去生日餐廳吃飯,也是一個頗為有趣的經歷和體驗, 但重點就是你要「投入亅。。。 投入朋友為你安排的慶祝 ,要樂在其中!正所謂:「心裏真的想要,夢就會變得真。」今天又回到了這家生日餐廳, 吃著它浮誇的海鮮袋, 發現其實只要抱著一個感謝的心去enjoy 朋友為你安排的一切 , 很多以前不懂欣賞的事情也會變得很美好。疫情下的餐廳,午膳時間人流沒有很多, 所以更要來幫襯、多多支持。 能夠屹立 在尖沙咀厚福街H8 - 18樓多年不倒,這家餐廳 除了漂亮開揚的城市景觀和浮誇的海鮮袋外,一定有它個人獨特的魅力, 就讓我們去好好欣賞和發掘吧!先來兩杯魔法 Mocktails,分別是 藍綠色的 Sweet Dream 和黃青色的Pineapple On The Floor (各$58)。我自己較喜歡藍綠色的sweet dream, 因為成份裏面有牛奶,感覺像喝菠蘿奶昔。
時間是最大的魔法師, 會令一個人從清澀懵懂中成長。

正所謂:「心裏真的想要,夢就會變得真。」

魅力海鮮袋( 熱船長海鮮拼盤 - 細 $398)

細袋可以選三樣海鮮,我們叫了活青口、活蜆和大蝦, 每樣各有十隻, 配菜有薯仔、粟米等, 很夠食。

醬汁方面就點了檸檬牛油汁, 貪其味道最經典, 不會搶去食材鮮味之餘還可以「提鮮亅, 起畫龍點睛之效。

另外我們還吃了crab cake 。。。美國路易斯安娜特式蟹餅($108)

還有clams linguine 大蜆扁意粉 ($118)

扁意粉咬下去很有質感,很al dente, 意粉的白汁醬做得頗出色, 味道剛剛好,沒有很鹹, 配搭大蜆一齊吃。。。夢幻享受!

最後,還有一個迷你版的New York cheesecake ($78)做甜品

這個cheesecake 也做得好吃, 最啱用嚟幫人慶祝生日, 甜在心,哈!

今日繼續放假,福福郎的心情著實不錯。。。無他嘅,時間不是讓人不服,而是了解完「春夏秋冬、四季迭替亅的道理後, 就更加應該意識到要好好活出每一天,珍惜當下, 享受美食與人生!

後望。時間是最大的魔法師 , 每天好像沙漏一樣,悄悄地在我們身邊不動聲色地溜走, 卻又悄悄地為我們的生活添加各樣不同色彩的回憶。。。

因此我學懂了。。。我享受、故我在。

。。。🦉

福福郎staycation食評系列, 有全港十八區的特色餐廳介紹 ,你今日睇曬未?! 請按左上角的「福福郎貓頭鷹頭像」, 參閱我的其他文章啦!
2021-03-15
慶祝紀念
紀念日
  • New York Cheese Cake
  • 路易斯安那特色蟹餅 Louisiana Crab Cake