2021-08-11 275 瀏覽
Book咗6:00食準時到達 佢晚市6:00先開始所以唔駛等直入 唔算多人 嚟到一定要叫海鮮袋未食過海鮮袋唔好話嚟過呢間餐廳海蝦🦐 活蜆 青口好新鮮 粟米好好食卡薑蒜蓉汁 味道辣辣地 唔會鹹 唔會遮過咗啲海鮮味唔食得辣嘅朋友可以叫檸檬牛油汁墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯味道偏淡唔會太濃飯質較為硬身 真係似喺意大利食嘅感覺爆谷蝦脆卜卜又唔使剝殼 連埋個汁食蘋果批裏面真係有好多蘋果粒好香 再加埋個雪糕一齊食真係冇得輸飲品 正常 都幾大杯個朱古力雪糕好食
Book咗6:00食

真係冇得輸

飲品 正常 都幾大杯
個朱古力雪糕好食

2021-08-11 202 瀏覽
同囡囡去尖沙咀行街,先去醫肚,去咗厚福街既 the Captain's house食lunch。👍餐廳環境開揚,有很多窗可以看到廣闊既景色。午市套餐包餐湯同沙律,南瓜湯好滑好美味。🍽️香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁 $168西冷煎得香,洋蔥汁好惹味。 可以揀配飯或者薯條,我哋揀咗薯條,炸得脆卜卜,調味辣辣地。🍽️泰式海南雞米飯漢堡 $148雞扒好厚身,啖啖肉,肉質滑嫩。油飯做嘅漢堡經典得嚟又有新意。飲品揀咗cola flow ,即是黑牛。peach on the peach 🍑 係Mocktail, 非常清新。

👍餐廳環境開揚,有很多窗可以看到廣闊既景色。

午市套餐包餐湯同沙律,南瓜湯好滑好美味。

🍽️香煎紐西蘭西冷配洋蔥燒汁 $168

🍽️泰式海南雞米飯漢堡 $148

2021-08-11
2K
2021-08-09 157 瀏覽
食晏時間一個人喺尖沙咀,想搵間坐得舒服啲又唔係好嘈嘅餐廳食下西餐,即刻腦袋急轉一下,記起有呢個地方,咁喺冇乜再考慮嘅情況底下,就決定上去開餐😆叫咗 $148嘅 Set Lunch「泰式🇹🇭海南雞米飯漢堡🍔」,包「是日沙律🥗」同「是日餐湯」,同埋「咖啡或茶☕️」,但係我加 $38升級要咗杯Mocktail Nana Flow😆-「是日沙律🥗」簡簡單單-「是日餐湯」係「粟米湯🌽」,夠晒熱辣辣😆-「泰式🇹🇭海南雞米飯漢堡🍔」:廚師將黃油飯同 雞扒盡量做到好似漢堡包🍔咁樣,其實就係黃油飯代替麵包,都幾有趣😆;雞扒 大大塊幾 juicy,仲有要嚟沾 海南雞嘅黑豉油,好甜,幾惹味😋- 杯 Nana Flow 有菠蘿🍍同香蕉🍌香味,幾清新😋

-「是日沙律🥗」簡簡單單
-「是日餐湯」係「粟米湯🌽」,夠晒熱辣辣😆
- 杯 Nana Flow 有菠蘿🍍同香蕉🍌香味,幾清新😋
2021-08-07 180 瀏覽
超鍾意食海鮮既我想係香港試shake shake海鮮好耐,今日終於黎試🏃🏻‍♀️☑️Seafood Platter A可以係8款海鮮入面簡3款,我就簡左海蝦🦞活青口同活蜆,至於source方面都有三種可以簡,我簡左檸檬牛油汁🍋等店員shake完打開個下,嘩❗️檸檬既清香出哂黎,啲海鮮索哂啲汁入哂味😋底到都仲有好多汁可以點,所以食到尾都仲好juicy💦海鮮方面質素都好出色,全部都食得出係新鮮既,啲蝦爽口彈牙,青口同蜆都好肥美👍🏻除咗海鮮之外,仲有粟米🌽薯仔🥔德國香腸😍☑️路易斯安那式蟹餅見好多人都有簡哩款蟹餅,因為我都超鍾意食蟹,所以又叫左黎試下,蟹餅切開係由一條條既蟹肉組成,食落真係真材實料,啖啖蟹肉😍☑️墨汁鮮魷魚·八爪魚意大利飯見到圖片係原隻八爪魚仔🐙實在太吸引,就簡左哩款😆實物果然都冇令我失望,有兩隻原隻八爪魚仔同魷魚圈🦑risotto方面好香墨魚汁既味道,飯既軟硬亦適中👍🏻☑️Pineapple on the floor宜家既天氣真係太熱,忍唔住叫杯凍飲,菠蘿控既我簡左哩杯由菠蘿汁🍍梳打水同薄荷葉組成既無酒精飲品,飲到好濃既菠蘿味同薄荷葉既清香,好fresh既感覺🤓☑️Strawberry

☑️Seafood Platter A

☑️路易斯安那式蟹餅

☑️墨汁鮮魷魚·八爪魚意大利飯

☑️Pineapple on the floor

☑️Strawberry flow
朋友就簡左哩杯由幾款水果打成既無酒精飲品🍹士多啤梨味非常凸出,如果你鍾意食士多啤梨,我諗哩杯就岩哂你啦❗️
2021-08-04 509 瀏覽
Are you ready to sail ⛵️? 呢間馳名嘅海鮮店,除咗有藍色嘅Shake Shake 袋係必食,原來佢仲有好多其他嘢食架喎 😬 好有party feel 嘅感覺Seafood Platter📍$398Shake Shake 海鮮拼盤,睇住佢shake 好開心呀~ 有他薑蒜蓉汁、檸檬牛油汁、同胡椒牛油汁 😍😍 我地就選擇咗第一款,蒜蓉味好濃郁,中間有少少微辣 🌶 好惹味,下次要試下其他味先Spaghetti Bolognese 📍 $138份量好充足,意粉都煮得啱啱好,可以略為再多少少汁,不過值得一試Crab Cake 📍$108好多蟹肉,基本上每一啖都有濃濃嘅蟹肉味,口感一流,加上千島醬嘅味道真係好夾Creme Brulee 📍$78幾大盤喎!濃濃嘅蛋香,好滑但又唔會太軟身,good to end the day ~Blue Ocean 📍$58荔枝薄荷雪碧,甜甜地又夠清新,再加啲藍色糖水,即刻好有海洋feel Mojito VG 📍$58青檸薄荷梳打,清爽又解渴,好岩食緊濃味嘅 Shake Shake 海鮮Platter

Seafood Platter📍$398

Spaghetti Bolognese
Crab  cake
Creme Brulee
2021-08-03 175 瀏覽
海鮮係我朋友,之前已經好想試呢間,平日夜晚都幾多人,今次同朋友放隻就晏就去試下,晏就靜靜地幾好。蟹餅蟹餅起晒蟹肉,而且唔好睇佢好似好細個咁,份量十足,啖啖蟹肉,味道都幾解甜,好滿足。Seafood Platter(檸檬牛油汁)揀左蝦、蜆、青口,份量夠哂兩個人,而且鮮味,配上個檸檬牛油汁超正,仲有配菜栗米、腸仔同薯仔都好食,我鍾意呢個!大波波肉醬意粉果然係大波波,好大個肉丸,好入味,意份都唔錯,唔會太硬太軟。蘋果批最開心係見到一粒粒蘋果入,有咬口,配舍雪糕食真係好唔錯,好開心。

蟹餅

Seafood Platter(檸檬牛油汁)

大波波肉醬意粉

蘋果批
  • Seafood  Platter
  • 路易斯安那特色蟹餅
Seafood Platter Shake Shake袋海鮮❤️最期待既主菜🥰 一上枱店員會先將海鮮同特製醬汁搖勻,一打開既時候好香🤤 另外仲有厚少少既膠手套傻你方便用手大啖大啖食。得兩個人所以就揀三款海鮮,分別有蜆、海蝦同青口,醬汁揀左胡椒牛油汁,好香好惹味🥰 除左海鮮之外,仲有其他配料,粟米、德國腸等,都幾豐富。路易斯安娜蟹餅~ 必點招牌菜, 超多蟹肉,好正!!墨汁八爪魚意大利飯~ 墨汁意大利飯比較少見,味道有少少偏淡,無咩特別。另外叫左兩杯飲品,其中Strawberry Flow🍓🍹真係好好味,賣相又靚。酸酸甜甜既士多啤梨, 冰凍幼滑既沙冰, 消暑又解渴。 最後甜品叫左New York Cheese Cake。Cheese cake個質感好得意,有d似薯蓉既感覺,芝士味好濃。

路易斯安娜蟹餅~ 必點招牌菜, 超多蟹肉,好正!!

墨汁八爪魚意大利飯~
墨汁意大利飯比較少見,味道有少少偏淡,無咩特別。

最後甜品叫左New York Cheese Cake。
2021-07-30 186 瀏覽
經過厚福街都見到有幢樓層層都係餐廳又排晒隊咁😂梗係要排下湊熱鬧啦🥳最後揀咗The Captain’s House食海鮮😍Platter A(海蝦,活青口,活蜆)海鮮同埋配料已經煮熟咗放喺一個網袋入面。店員會係你面前翻滾個袋🤙🏻將材料同埋醬汁充分搖勻扮生猛海鮮😂😂😂醬汁方面揀咗卡薑蒜蓉汁海鮮同配料都均勻咁沾滿醬汁😍青口,蝦同埋蜆好新鮮肉質十分飽滿🦐配料有薯仔德國香腸同粟米個人來講唔知道呢啲配料係點樣諗出嚟但係溝埋一齊食又真係幾惹味🤤路易斯安那式蟹餅拳頭大嘅蟹餅用厚鐵盤盛載上枱嘅時候醬汁觸碰到鐵盤仲要滋滋聲令人食指大動😍切開黎睇全部都係蟹肉🦀配上甜辣嘅醬汁別有一番風味🤩白酒煮活蜆扁意大利粉意粉份量岩好二人份!食完唔會飽飽滯滯🤙🏻同埋d蜆好夠肥個汁又調得好惹味🤤Creme Brûlée 個人覺得層焦糖比較厚食落有點痴牙🦷不過d蛋就甜度適中口感順滑🤩Strawberry Flow & Coffee Flow兩杯都係mocktail無酒精飲品士多啤梨味味道偏酸🍓飲嘅時候會食多少少果肉而咖啡味就比較淡口比較普通。
經過厚福街都見到有幢樓
層層都係餐廳又排晒隊咁😂
梗係要排下湊熱鬧啦🥳
最後揀咗The Captain’s House食海鮮😍
Platter A(海蝦,活青口,活蜆)
海鮮同埋配料已經煮熟咗
放喺一個網袋入面。
店員會係你面前翻滾個袋🤙🏻
將材料同埋醬汁充分搖勻
扮生猛海鮮😂😂😂
醬汁方面揀咗卡薑蒜蓉汁
海鮮同配料都均勻咁沾滿醬汁😍
青口,蝦同埋蜆好新鮮肉質十分飽滿🦐
配料有薯仔德國香腸同粟米
令人食指大動😍
切開黎睇全部都係蟹肉🦀
配上甜辣嘅醬汁別有一番風味🤩
白酒煮活蜆扁意大利粉
意粉份量岩好二人份!
食完唔會飽飽滯滯🤙🏻
同埋d蜆好夠肥
個汁又調得好惹味🤤
Creme Brûlée
個人覺得層焦糖比較厚
食落有點痴牙🦷
不過d蛋就甜度適中
口感順滑🤩
Strawberry Flow & Coffee Flow
兩杯都係mocktail無酒精飲品
士多啤梨味味道偏酸🍓
飲嘅時候會食多少少果肉
而咖啡味就比較淡口
比較普通。
2021-07-30 173 瀏覽
每次跟朋友們來都是吃他的主打海鮮袋, 自選海鮮自選醬汁調味, 簡單直接。但今次我就專程想試他的其他菜式呢。先點小吃水牛雞翼及黃金焗蠔。水牛雞翼配以我至愛的blue cheese sauce。惹味。黃金焗蠔很creamy,算大只及鮮味。天氣太熱, 所以我地點了兩大杯消暑無酒精cocktail, 我的是以荔枝做base, 朋友的是mimosa。冰涼但不太甜。我們不是太餓所以沒點主食, 只點了炸魚薯條及海鮮配蒜蓉包。炸魚的炸醬頗薄, 魚肉嫩滑, 但可能剛開, 所以有點過火。海鮮拼盤是按每日的海鮮狀況拼湊,但款式算多, 小紅蝦出奇地多膏。最後再吃咖啡味的New York Cheese Cake。大滿足。

2021-07-27
午餐
2021-07-30 125 瀏覽
餐廳位於尖沙咀區,距離尖沙咀地鐵站路程需要五分鐘左右,地理上十分方便快捷,餐廳主打的當然就是西式美食,而這天和朋友一同前往吃飯。食物方面,我們挑選了的就是蟹餅,絕對是一個超水準的作品,內裏蟹肉豐富,最重要是真材實料,性價比十足。味道方面,帶有淡淡的蟹香味,完全沒有腥臭味,絕對是可靠之選,加上外皮炸得香脆可口,但完全不油膩,絕對令我喜出望外。另外,餐廳位於尖沙咀這個商業地帶,從餐廳的窗外看出去,鄧可飽覽尖沙咀的這個美景。

2021-07-29 6199 瀏覽
好耐都冇食海鮮,上網見到呢間The Captain’s House有特色shake shake海鮮,就book左晚飯時間同男朋友黎食。Crab Cake蟹餅外型有啲似蛋糕,啖啖都充滿蟹肉,配埋個醬汁入口即溶。Seafood Platter海洋拼盤我地order左檸檬牛油汁,食落酸酸地,十分開胃。個Platter入面有德國腸,粟米,薯仔,蝦,蜆肉,青口等,十分豐富而且份量十足。海鮮食落係非常鮮甜,蜆係冇食到任何沙,十分乾淨同新鮮。Ink Risotto墨魚汁八爪魚魷魚飯個飯既質地好淋,唔似平時食開既意大利飯咁硬。上面個汁好香忌廉味,八爪魚同魷魚都好鮮甜。Creme Brulee焦糖燉蛋燉蛋非常之滑,同埋奶香味好重。上面加左藍莓同士多啤梨,中和返甜味,食落唔係好膩。野飲方面因為我地揸車黎所以order左mocktail 就算。分別叫左一杯Sugar Kiss同Sour Punch,賣相方面唔錯。Suger Kiss飲落莓味十分重,比較甜,岩晒女仔飲。

Crab Cake蟹餅
外型有啲似蛋糕,啖啖都充滿蟹肉,配埋個醬汁入口即溶。

Seafood Platter海洋拼盤

Ink Risotto墨魚汁八爪魚魷魚飯

Creme Brulee焦糖燉蛋

2021-07-22
  • Crab  cake
  • 墨汁鮮魷魚八爪魚意大利飯
2021-07-28 114 瀏覽
一早都聽過呢間餐廳海鲜好出名,我地早到所以可以坐窗邊,環境好靚,我地叫左蟹餅做頭盆,裏面好多蚧肉,啖啖蚧肉,配上D汁好好味。二杯飲品忘記叫做咩名,一杯有奇異果,味道清甜,一杯有洛神花及荔枝,二杯都好好味。重頭戲一定要食Seafood Platter啦,我地揀左一個卡羗蒜蓉汁辣辣地,上枱前有個哥哥會表演一吓先,摇匀D汁,打開嘅時間香氣撲鼻,仲好贴心比双手套方便你進食,裏面有虾青口粟米蜆薯仔同德國腸,都幾豐富,仲有叫左大波波肉醬意粉,上面件牛肉成個拳頭甘大,甜品叫左件Cheese Cake$78可以二個人食。
2021-07-27 130 瀏覽
The captain house, 就自然會想到shake shake海鮮籃,每次必點,今次,就試下其他款式,是不是同樣出色。白酒煮活青口,每一粒都非常大粒,新鮮有口感,白酒sauce唔會太重酒味。另外點了一份墨西哥芝士粟米片,可選雞肉或辣牛肉醬,上檯時賣相不錯,粟米片每一塊都是脆口的,沾上半溶芝士,牛肉醬及牛油果醬等,令人一口接一口,而且份量岩岩好,清晒~主菜點了兩份,一份是扒海鮮配蒜蓉包,有5-6款精選海鮮,下層是薯蓉與茄醬,該店的蒜蓉包好好味,蒜蓉包鬆脆,沾上下層的醬汁一起吃,絕配!不得不提的是餐廳好貼心,會提供手套另一道主菜是炸魚薯條,兩條原條炸的魚柳,非常厚肉,下層是香脆薯條炸魚好鬆脆,炸皮不厚,加一點檸檬汁再沾上他他醬,美味極了最後來一客雪糕蘋果批,一粒粒蘋果蓉煮得淋,不會太甜,還帶點玉桂香,還入口還有一點餘溫,蘋果批內是沒有提子乾,配上雪糕,一冷一熱飲品方面,點了一杯生啤和菠蘿on the floor,特飲有點像mojito,杯內大量薄荷葉,菠蘿不會太甜,充滿夏日氣息

炸魚好鬆脆,炸皮不厚,加一點檸檬汁再沾上他他醬,美味極了

2021-07-27 154 瀏覽
Happy Friday老公放假帶我去尖沙咀厚福街H8度食好嘢! 老實講我第一次嚟呢幢大廈食嘢,原來呢度有好多間餐廳,下次可以再嚟搵食喇! 老公話今日食海鮮,我心想! 天氣咁熱難道去食蒸氣海鮮😅!估錯! 我哋去咗18樓嘅The Captains house 食,電梯有個可愛的龍蝦Logo! 好易認!餐廳環境好舒適! 有外國餐廳的感覺! 適合一邊嘆一邊傾計! 侍應生好親切有耐性咁講解同推介manu內的食物!終於有得食, 頭盤是爆谷蝦! 搞鬼外型模仿戲院爆谷! 炸得鬆脆的外皮包着爽口蝦仁,再配合茄汁、芥茉和他他醬!絕配! 令頭盤更開胃!主角是shake shake海鮮袋! 這個食法是新奧爾良引入, 先選定海鮮數量,然後醬汁有三款選擇!放入一個大袋shake shake, 一開袋香氣撲鼻! 濃濃的蒜香加上檸檬汁的清新,令人食指大動! 食材新鮮! 海鮮袋內除了海鮮,另有玉米,西式腸和肉丸! 材料豐富!侍應生好主動過來替我們合照!加分!然後我自己選了個墨汁鮮魷魚,八瓜魚意大利飯自私食!估唔到魷魚份量很多,墨汁加上口感獨特的意大利飯!配合得很好!已經吃得很飽,仍然意猶未盡,再點一個法式燉蛋! 烤得

已經吃得很飽,仍然意猶未盡,再點一個法式燉蛋! 烤得跪跪的焦糖,加上軟綿綿的燉蛋!令人吃了有幸福的感覺⋯⋯充滿電繼續努力工作!
2021-07-26 119 瀏覽
呢個海鮮platter 真係好抵食$398就可以食到3種海鮮 仲有好多配菜即刻試試佢我地叫左 cajun garlic butter 食海鮮當然要配呢個醬汁!有蝦 青口 蜆 腸仔 粟米 薯仔材料非常豐富隻隻蝦都好大隻又鮮甜又係份量十足的青口蜆又多肉多汁粟米鮮甜 同cajun sauce 撈埋之後更加惹味重點是薯仔 已經吸收晒醬汁同海鮮的精華路易斯安那式蟹餅咬開發現入面啖啖都係蟹肉外層煎到金黃色 配上蛋黃醬墨汁魷魚意大利飯別具風味的一道菜魷魚有咬口每顆米都包裹了墨魚汁個人推薦必點蒜蓉包用黎點海鮮汁一流好香既牛油同蒜味 又烘得剛好 忌廉菠菜十分creamy 健康之選最後 New york cheesecake 呢個呈現方法相當特別就好似雪糕的感覺食落口好香芝士味飲品~又飽又滿足的一餐

呢個海鮮platter 真係好抵食
$398就可以食到3種海鮮 仲有好多配菜
即刻試試佢

我地叫左 cajun garlic butter
食海鮮當然要配呢個醬汁!
有蝦 青口 蜆 腸仔 粟米 薯仔
材料非常豐富