2021-07-26 102 瀏覽
平日lunch黎到, 難得見到得一枱客。心諗難得黎到, openrice又咁多好評, 價錢又唔貴, 即管一試。揀左138蚊嘅法式牛尾鍋,沙律d菜算新鮮, 碗菜湯細左d, 味道正常, 菜湯隔離塊包有香草味, 加分。個主菜上黎, 我以為係前菜, 因為個份量太細。個鍋同酒樓果d碗仔差唔多大細, 跟餐嘅法包只有3薄片, size同隻匙羹差不多。味道同花園餐廳咁上下, 偏咸。成餐飯最滿意係加38蚊果個咖啡cocktail。 咖啡,香蕉同rum酒味之間平衡得唔錯。雖然知道呢間嘢出名係海鮮, 但其他食物都唔好太hea

雖然知道呢間嘢出名係海鮮, 但其他食物都唔好太hea
2021-07-26
  • cocktail
2021-07-20 139 瀏覽
尖沙咀的上樓餐廳,環境幾開揚兩面有窗見到日落景致!! Crab cake其實我幾鍾意食蟹餅,食到一絲絲蟹肉好足料,同個汁都好夾!! Seafood platter with shrimp, clams & mussels揀咗胡椒牛油汁,一開袋好香牛油味,海鮮鮮甜,就連配菜都幾好食有粟米、腸同薯仔!!! Fresh clams linguine 意粉好香蒜味少少辣幾香口,意粉都彈牙!! Apple pie with ice cream 估唔到除咗海鮮之外甜品都做得唔錯,蘋果批幾鬆脆,雪糕係綠茶味,凍嘅雪糕配上熱嘅蘋果批真係好好味!! 另外order左兩杯mocktail,Purple rain 嘅顏色不似預期,我以為會係紫色啲靚啲,反而Lychee meet roselle幾靚,飲落都係荔枝呢個好味啲!!
尖沙咀的上樓餐廳,環境幾開揚兩面有窗見到日落景致!!

Crab cake
其實我幾鍾意食蟹餅,食到一絲絲蟹肉好足料,同個汁都好夾!!

Fresh clams linguine
意粉好香蒜味少少辣幾香口,意粉都彈牙!!

Apple pie with ice cream

2021-07-19 143 瀏覽
成日都彈呢間廣告出黎,咁耐都未食過,去食lunch無叫個海鮮袋,叫左意粉、蟹餅、生蠔。芝士生蠔唔錯,夠creamy。但意粉同蟹餅就一般般,無其他人講得咁好食誇張,只可以講係不過不失😅😂
2021-07-19 143 瀏覽
慶祝媽味生日,佢竟然話想黎食海鮮拼盤,當然要滿足佢😺熱船長海鮮拼盤今日主角😻我地揀左海蝦、活蜆、活青口,配卡薑蒜蓉汁。呢個汁真係超正,惹味得來唔會搶左海鮮既鮮味。海蝦好爽口,份量都好多,有成10隻。仲有3隻大薯仔,撈醬汁食好好味。爆谷蝦估唔到份量都幾多,熱辣辣岩岩炸起,個皮係偏硬果種脆,媽咪話好食。😋活蜆扁意粉估唔到啲蜆係煮到岩岩好熟,仲有小小爆汁,清清地食到欖油香味。蘋果批超多蘋果!係我最中意既肉桂味,面頭同邊邊位好脆,如果個底都可以咁脆就完美。Strawberry Flow。Fruit Punch我杯士多啤梨好好飲,原來🍓同🍌係咁夾既。
慶祝媽味生日,佢竟然話想黎食海鮮拼盤,當然要滿足佢😺

熱船長海鮮拼盤

爆谷蝦

活蜆扁意粉

蘋果批

Strawberry Flow。Fruit Punch
我杯士多啤梨好好飲,原來🍓同🍌係咁夾既。
2021-07-18 93 瀏覽
呢間主要係食龍蝦出名嘅生蠔🦪吧❗️我哋頭盤梗係嗌生蠔啦🥰仲有海鮮拼盤,而佢呢個大嘅海鮮拼盤,已經包左一隻龍蝦🦞仲有好多款唔同嘅海鮮,例如三文魚🍣八爪魚🐙帶子,蝦🦐活鮑魚,同生蠔🦪,而佢所有嘅食材都非常新鮮,配埋佢哋特別調配嘅醬汁簡直係回味無窮😋而佢呢個超級大份嘅超級安格斯牛扒多汁柔軟。薯條夠鑊氣🌸🦋🦋而佢嘅飲品都好特別,例如有呢個Coca Cola嘅Mocktail,小朋友係絕對啱飲同非常鍾意❤️仲有荔枝同提子Cocktail🍸而環境係非常之乾淨同埋寧靜,佢哋嘅Service都好好👍🏻係你需要嘅時候一嗌就到,而晚上用餐時間係有限制的,每一張枱都只限兩個鐘,但絕對夠時間食。
呢間主要係食龍蝦出名嘅生蠔🦪吧❗️
我哋頭盤梗係嗌生蠔啦🥰
而佢呢個超級大份嘅超級安格斯牛扒多汁柔軟。
薯條夠鑊氣🌸🦋🦋
2021-07-18 115 瀏覽
相信大家都十分清楚,尖沙咀厚福街是一個美食天堂,經過一輪上網爬文之後,來到了這間特色海鮮食店,嘗試一下自家製醬汁的海鮮包.有各式各樣的海鮮可供大家選擇,配上了薯仔及粟米令這個海鮮包十分之不平凡,大蝦十分之爽口,青口充滿了淡淡的海水味.這個蟹餅充滿了淡淡的蟹肉,加上是利用鐵板上的鑊氣十足.蜆肉加上白酒的意粉也是一個最美好的配搭了.不得不提自家製的飲料也十分好味道,也是各人打卡自選.最後這個蘋果批火候控制十分之好,十分之香脆,顯示得出廚師的功力.

這個蟹餅充滿了淡淡的蟹肉,加上是利用鐵板上的鑊氣十足.

蜆肉加上白酒的意粉也是一個最美好的配搭了.

不得不提自家製的飲料也十分好味道,也是各人打卡自選.

2021-07-16 116 瀏覽
上次食過呢度嘅海鮮袋外賣,念念不忘,今日終於有機會堂食啦!6:30去到仲好光猛,所以周圍落哂簾,d枱亦未坐滿,喜歡佢呢度d枱夠闊落,同隔離枱距離夠遠,唔會坐得唔舒服。食海鮮袋之前先要左個蟹餅做前菜,用拆碎嘅蟹肉沾少少麵包糠,輕輕煎香,面頭再加上醬汁,好好味呀!跟住就到海鮮袋啦!我哋揀platter A有三款海鮮( $398 ),揀咗活蝦、青口和蜆,店員拎住一個脹卜卜嘅袋過嚟,喺我哋面前搖幾下,然後好細心咁將個袋慢慢打開,香味一擁而上!我哋今次揀左卡薑蒜蓉汁,醬汁平均咁佈滿海鮮上,味道食落有啲似蒜泥白肉嗰啲,輕輕帶點兒辣,蒜蓉味都幾重, 十分惹味。海鮮唔算好大隻,但係都算新鮮,除咗三款海鮮,仲有粟米、腸和薯仔,所以食完都幾飽,餐廳仲會俾埋手套你,一啲都唔使驚整污糟!之後仲有一個大波波肉醬意粉( $138 ),一大舊牛肉,有啲似大尺寸的獅子頭,仍然有肉汁,好有嚼頭,肉醬意粉軟硬度適中,加埋啲肉醬,好好食,呢個值得encore !最後我哋仲叫咗一個甜品蘋果批配雪糕( $88 ),呢個蘋果批其實就係Apple Crumble ,真材實料,見到裏面一粒粒蘋果肉,個面都焗得幾香脆,加埋芒果雪糕,真
上次食過呢度嘅海鮮袋外賣,念念不忘,今日終於有機會堂食啦!

最後我哋仲叫咗一個甜品蘋果批配雪糕( $88 ),呢個蘋果批其實就係Apple Crumble ,真材實料,見到裏面一粒粒蘋果肉,個面都焗得幾香脆,加埋芒果雪糕,真係好正啊!

我哋另外仲叫咗每人一杯飲品,呢度選擇都好多,我哋叫咗好靚嘅彩虹系列,我呢杯綠色係Kiwi Garden, 係奇異果加雪碧加糖水,奇異果味突出,但又唔會酸,又唔會太甜,都唔錯。
同行朋友嗰杯橙色就係mimosa, 橙汁加梳打水加士多啤梨糖漿,靚得來味道都應該唔錯嘅。
2021-07-15 3258 瀏覽
一早聽說過呢間餐廳既海鮮好出色,今日lunch就約左個seafood lover好友黎品嚐下😊一場嚟到我哋決定單點main menu上面嘅嘢無揀set lunch🙊 兩個人點左個路易斯安那式🦀餅,自選軟殼蟹煙肉菠蘿🍔,扒海鮮配蒜蓉包,一杯熱朱古力同埋甜品cream brulee😇❤️路易斯安那式蟹餅都幾大個,圍邊香脆,裡面真材實料啖啖蟹肉,好鮮甜😍呢個價咁足料好抵食!!❤️軟殼蟹菠蘿煙肉漢堡Burger可以自己揀肉同配料👏 我地揀左比較少見既軟殼蟹😀 併🍍同煙肉,麵包好軟熟👍 (我發覺我切得好整齊好完美不得不讚下自己🤣🤣)軟殼蟹超大隻!😱 露晒啲腳出黎😂😂 熱辣辣脆卜卜,🍍超級厚身兼juicy,一啲酸味都無😯 加埋本身有既生菜蕃茄同洋蔥去增加口感同平衡返炸蟹同煙肉既微微油膩感,perfect!🤤(不過第一次見🍔係配薯片,好新奇😂😂)⭐扒海鮮配蒜蓉包有帶子,小龍蝦,青口,蜆,同八爪魚,帶子煎到好香,岩岩好熟完全唔韌👍 青口同蜆都好鮮甜蒜蓉包香脆,不過蒜味唔算突出底下仲舖左層薯蓉同蕃茄醬,薯蓉食到粒粒狀好有口感😀❤️Cream brulee好濃郁蛋香,口感幼滑,唔會太甜,唔錯👏估唔到呢度除左海鮮

❤️路易斯安那式蟹餅

路易斯安那式蟹餅

都幾大個,圍邊香脆,裡面真材實料啖啖蟹肉,好鮮甜😍
呢個價咁足料好抵食!!

❤️軟殼蟹菠蘿煙肉漢堡

Burger可以自己揀肉同配料👏
軟殼蟹菠蘿煙肉漢堡

(不過第一次見🍔係配薯片,好新奇😂😂)

⭐扒海鮮配蒜蓉包
扒海鮮配蒜蓉包

青口同蜆都好鮮甜
蒜蓉包香脆,不過蒜味唔算突出
底下仲舖左層薯蓉同蕃茄醬,薯蓉食到粒粒狀好有口感😀

❤️Cream brulee
Cream brulee

Cream Brulee

好濃郁蛋香,口感幼滑,唔會太甜,唔錯👏

估唔到呢度除左海鮮之外,連burger同甜品都咁出色,我同朋友都非常滿意😚
熱朱古力
  • 路易斯安那特色蟹餅
  • 蟹餅
  • 蒜蓉包
2021-07-15 122 瀏覽
呢間餐廳位於尖沙咀厚福街H8嘅building,其實嗰度有好多好多餐廳,相對來講可能冇咁容易發現佢,不過喺OpenRice見到有好嘢食推薦,就去試吓。餐廳行偏高檔路線,主打西餐,價錢都係偏中高檔嘅價格,但我覺得值得比呢個價錢。首先講吓前菜,我未見過錢才可以份量咁大,同埋唔係Hea整。第一個就係:白酒煮活青口青口夾埋有10隻,前菜來講真係好多,用忌廉汁同白酒煮,青口又大隻👍🏻👍🏻第二個:黃金焗蠔中間擺咗啲海鹽,自己可以自行落海鹽。芝士焗蠔,大大隻,質素高,但係唔明點解有啲石頭擺喺隔離,可能係高檔餐廳嘅裝飾😆主菜:自選漢堡(軟殼蟹、芝士、蘑菇)入面有蘑菇,芝士,蕃茄、紫洋蔥,沙律菜,仲有大大隻軟殼蟹。材料豐富,仲有酸菜,同埋薯片做配菜!唯一少少不足嘅就係我覺得啲沙律菜有少少苦芝士菠菜雞肉卷外脆內軟,同外國嘅雞肉卷口感一樣。菠菜同埋芝士好夾,外面脆脆地。配埋沙律菜,絕對唔會唔飽。飲品:Blue ocean: 薄荷加荔枝特飲Suger kiss: 小紅莓加熱情果甜品:芝士蛋糕 佢係一種deform 既cheese cake,有朱古力醬同埋士多啤梨,比普通Tweets cake更加好食。食物質素

首先講吓前菜,我未見過錢才可以份量咁大,同埋唔係Hea整。

第一個就係:白酒煮活青口

第二個:黃金焗蠔

主菜:
自選漢堡(軟殼蟹、芝士、蘑菇)

芝士菠菜雞肉卷

飲品:
Blue ocean: 薄荷加荔枝特飲
Suger kiss: 小紅莓加熱情果

甜品

食物質素高,職員有禮貌。我哋lunch time時間去就唔算好多人,所以個環境都幾安靜,而且窗邊望出去有靚嘅景,我覺得周年紀念,慶祝活動,最啱就係黎呢到。不過可能因為餐廳係比較慢煮,上菜係有少少慢,適合唔趕時間嘅人喺度慢慢享受美食!
自選漢堡
芝士菠菜卷
自選漢堡
芝士菠菜卷
2021-07-14 4316 瀏覽
我同朋友都好鍾意食海鮮,見到呢間主打海鮮嘅好多人讚,所以就揀咗呢度嚟聚舊。雖然呢度主打shake shake海鮮,但對於冇24孝男朋友嘅我來講,實在唔係好想落手去剝殼,所以我哋就揀咗其他。為咗滿足食海鮮嘅慾望我哋揀咗呢個海鮮拼盤,佢有小龍蝦,扇貝,青口,大蜆同埋蝦,視覺效果幾豐富。然後仲會跟埋蒜蓉包,不過個蒜蓉包實在太燶,食到苦味多個蒜蓉味,個包亦都脆到好似餅乾咁,如果唔係燶咗就好啦。另外我哋叫咗個蟹餅。呢個蟹餅絕對啱晒我呢啲懶人,因為佢已經起晒蟹肉,你哋每一啖都係啖啖蟹肉,好滿足。另外仲叫咗個白酒忌廉青口,佢個汁調得幾好,同青口幾夾味。另外我哋仲叫咗佢個自選漢堡,除咗自己揀肉類之外仲可以揀兩個配菜,我哋就揀咗牛扒配炒蘑菇同埋菠蘿。佢個份量真係好十足,兩個人其實都食唔晒,因為佢仲跟着薯條。飲品方面我就試咗佢個Strawberry Flow,不過佢係用香蕉做底,所以飲落係好重香蕉味,然後先至係好淡好淡嘅士多啤梨味。另一杯西柚蜜桃,就比較清新啲,酸酸甜甜咁以西柚為主,幾開胃。最後我哋叫咗個焦糖燉蛋做甜品,成為呢一餐嘅完美。佢個燉蛋都好大個,真係二人份量嚟嘅,所以兩個人share啱啱好。

另外我哋叫咗個蟹餅。

另外仲叫咗個白酒忌廉青口,佢個汁調得幾好,同青口幾夾味。

佢個份量真係好十足,兩個人其實都食唔晒,因為佢仲跟着薯條。

2021-07-12
2021-07-12 169 瀏覽
兩個人午餐點了shake shake海鮮袋同我喺台灣食過嘅相差好遠海鮮並唔係好新鮮個汁又好普通雖然有薯仔🥔同粟米🌽兩個人食$398嘅餐感覺好似appetiser咁之後唯有再嗌其他野食蟹肉牛油果沙律唔錯嘅應該算係呢餐最好食嘅嘢另外仲有青口配法包啲青口真係唔新鮮有幾隻都有怪味我同朋友都覺得自己喺超級市場買返屋企煮好食好多總括全餐都係失望嘅加埋兩杯野飲兩個人食咗$900覺得好唔抵咁下次應該都唔會再幫襯
兩個人午餐點了shake shake海鮮袋

下次應該都唔會再幫襯
2021-07-12
蟹肉牛油果沙律
2021-07-09 104 瀏覽
我哋今日去咗the Captain house食shake shake海鮮包,呢個海鮮拼盤可以自選海鮮,我哋揀咗青口、大蜆同大蝦,各十隻,而且拼盤可以選擇口味,由於我哋唔食得辣所以我哋揀咗檸檬牛油味,海鮮拼盤裏面仲有焗薯仔、粟米同埋豬肉丸🍡白酒焗青口,青口好入味,青口肉夠爽口同新鮮,粒粒都有開口,個汁好creamyRisotto我地叫左墨汁魷魚八爪魚意大利飯,食完雖然成個口都係黑色,但每次依然抗拒唔到,八爪魚🐙鋪滿喺墨魚飯上面,加上小蕃茄清新味蕾食海鮮梗係要叫返兩杯特飲,我哋叫咗兩杯mocktail冇酒精飲料lychee meet roselle(lychee, roselle,spirits)mimosa(orange juice, strawberry syrup,soda water)最後再食埋朱古力雪糕配蘋果批作為呢餐嘅終結,蘋果批即叫即焗,所以外脆內軟,識落好重蘋果味,非常足料,再加上半溶狀態蘋果蓉,好正menu

menu

2021-07-08 119 瀏覽
難得一日放假...搵左一間我從未食過既餐廳...同埋朋友去左食海鮮...首先去到呢間餐廳...睇餐牌....諗食咩...當我睇完未諗唔到食咩既時候...有位職員主動介紹我們有咩好食...當介紹完食物...我地再諗飲咩既時候...有餐牌飲咩都係英文...我地又唔明係咩職員又主動介紹飲品...最後我叫左頭盤白汁青口...再叫左搖搖海鮮...一個墨汁鮮魷魚飯....甜品就加到蘋果批...呢幾款都係職員主動介紹....最特別個搖搖海鮮個汁... 雖然有少少辣但個隻辣係好好味....個甜品真係好好味😋😋😋😋
2021-07-08 123 瀏覽
呢間以Shake Shake海鮮聞名的店舖,一直好想試下,難得今日收早左就同同事兩個人黎到,搭正黃昏6點鐘就開門入座🎆意大利白酒煮活青口 $168🎆個醬汁底冇得輸,味道重忌廉加奶香,入口輕巧似雪泡,鹹甜味道拿捏得剛剛好,青口細嫩,一流🌌Seafood Platter A (Choose 3 Options) $398🌌係餐牌上揀3款海鮮,然後再揀醬汁,醬汁有3款其中2款辣1款唔辣,最後會加入粟米、薯仔及意大利肉腸入去海鮮袋入面,由店員幫你Shake,再打開摺到個膠袋靚靚仔仔醬汁我地揀左卡薑蒜蓉汁,醬汁橙色好香蒜蓉味,酸酸地幾開胃,感覺有少少似辣椒仔果樽醬汁的味道而海鮮分別係海蝦、青口、活蜆,全部都好新鮮又冇沙,鮮甜惹味🌠大波波肉醬意粉 $138🌠見個名幾得意就想睇下大波波係咩,原來係一粒大牛肉丸,肉丸外皮微脆內裡綿密,切開仲有芝士流心,味道似漢堡中間層牛肉,而意粉有咬口但唔係硬果種,能夠掛汁相當唔錯🌄New York Cheese Cake $78🌄呢個Cheese Cake睇落冇咩特別,但個質感相當過癮,唔講以為食緊薯蓉,同一般cheese cake口感好唔同,芝士味道好重總括而言,
🎆意大利白酒煮活青口 $168🎆

而海鮮分別係海蝦、青口、活蜆,全部都好新鮮又冇沙,鮮甜惹味
🌠大波波肉醬意粉 $138🌠

🌄New York Cheese Cake $78🌄

總括而言,呢個海鮮店真係好食又好玩,作為聚餐之選,食物質素以至服務及環境都非常滿意
2021-07-07 104 瀏覽
不停尋找旅行回憶之前係Singapore食過shake shake海鮮,終於係香港都食一次。次次去H8食野都見到captain’s house,今晚試下啦😍😍😍Platter A 揀3種海鮮 Shrimp, clam, mussel 各10隻第一次黎揀份量最多既幾款試下先Garlic butter sauce少少辣,蒜蓉香海鮮都唔錯!大波波肉醬意粉🍝真係好大個波波呀😂😂😂意粉同肉丸都好好食Apple pie 食埋甜品就perfect!
不停尋找旅行回憶

Platter A 揀3種海鮮
Shrimp, clam, mussel 各10隻
第一次黎揀份量最多既幾款試下先
Garlic butter sauce少少辣,蒜蓉香
海鮮都唔錯!

大波波肉醬意粉🍝
真係好大個波波呀😂😂😂
意粉同肉丸都好好食

Apple pie 食埋甜品就perfect!