2016-09-12 4927 瀏覽
The Base環境幾清新,木枱配搭簡約嘅裝修,仲有一個室內露台地方,感覺比人幾舒服。呢度可以book位,book左某星期日黎食lunch~ 店員仲好細心,book位時喺電話度隨便問下星期日lunch會係大約有D乜嘢食,於是喺whatsApp send左menu過嚟俾我哋睇下有咩食。Brunch menu選擇有七個,個個都好吸引咁,憐人心大心細,最後揀咗4號焦糖香蕉野莓班戟同7號Full Day Breakfast。又鹹又甜一次過滿足晒兩個願望。兩個嘅味道都非常好味,而且Full Day Breakfast睇得出每一件食物都係精心煮同擺設。Full Day Breakfast中嘅沙律有西柚肉配搭,大啡菇燒得好香再配以菠菜同埋溫泉蛋,連平時唔食菠菜嘅我都清晒而且覺得好味。薯餅味道拍得住McDonald,我鍾意! 班戟有少少厚度,軟綿綿,口感唔錯,配以焦糖野莓,酸酸甜甜,越食越開胃!飲品我叫左柚子薑梳打,平時柚子梳打就飲過,原來加左薑之後味道更加豐富。至於玫瑰latte就普普通通,玫瑰花嘅味唔得出。環境氣氛: ★★★★☆食物質素: ★★★★☆服務態度: ★★★★☆

環境氣氛: ★★★★☆
Full  Day  Breakfast
焦糖香蕉野莓班戟
柚子薑梳打
2016-09-08 475 瀏覽
有好多食肆都開喺觀塘工廠區,以往經濟實惠為主,近年,香港人對飲食要求提高,所以有質素既餐廳喺工廠區開始霧起。蕃茄芝士焗大菇蕃茄新鮮,清新既蕃茄加上芝士,絶配,大菇好多汁,香軟,一咬好多汁,絕對唔覺乾慢煮和牛和牛食得多,慢煮既整法真係第一次食,慢煮和牛好滑,而且牛肉味好濃,相比起平時煎既方法,肉汁較少,不過好滑,呢個煮法好特別玫瑰latte估唔到玫瑰同latte 既味道咁夾,latte 香濃又香滑既奶味配上淡淡玫瑰香,好正

蕃茄芝士焗大菇
慢煮和牛
玫瑰latte
2016-09-07 2994 瀏覽
喺觀塘工廈要搵食,真係好易。今晚又俾我發掘左一間西餐廳The Base,環境零靜舒服,餐廳外面仲有一個露天平台位置,食完飯可以行出去,同朋友繼續傾計吹水,感覺就好似係自己屋企樣,好relax!慢煮加拿大豬鞍拼甜酸燜豬腩 $238上菜時,我已經被食物嘅賣相吸引了,因為顏色配搭非常好,仲有唔同的蔬果伴碟。豬鞍經過低溫慢煮,豬肉保留少許粉紅色,睇起黎似生肉,但食入口就啱啱好熟,肉質嫩滑;甜酸燜豬腩,醬汁味道甜甜地,都唔錯,豬腩就切到四四方方,細細件,但最意想不到係,我好似食緊東坡肉咁,哈哈!黑松露雞肉雜菌波菜扁麵 $108雞肉嫩滑,但雞皮就煎到非常脆口,一d都唔會油淋淋,連平時唔鍾意食雞皮嘅我都覺得好食。意粉質地啱啱好,夠煙韌,配合超多雜菌同醬汁一齊食,每啖都充滿濃郁嘅菇香同忌廉香味。不過,我食唔到有黑松露嘅味道。泰式奶茶 $40呢杯奶茶真係有泰式嘅風味!因為餐廳使用泰式紅茶葉,跟足泰式嘅調配方法沖製奶茶,所以味道正宗!由於泰式奶茶比起港式奶茶有一種獨特嘅茶香,令我飲完一啖會想再飲。值得一試。巨峰提子梳打 $28呢杯飲品啱晒夏天飲,顔色有層次,上面係透明嘅梳打水,下面係紫色嘅巨峰提汁,入口唔

慢煮加拿大豬鞍拼甜酸燜豬腩 $238

黑松露雞肉雜菌波菜扁麵 $108

泰式奶茶 $40

巨峰提子梳打 $28
呢杯飲品啱晒夏天飲,顔色有層次,上面係透明嘅梳打水,下面係紫色嘅巨峰提汁,入口唔會太甜,夠解渴。
2016-09-06
2016-09-07 1701 瀏覽
又係朋友嘅推介之下一試觀塘工業區嘅上樓餐廳,餐廳樓下就都係普通工業大廈格局啦,但係上到餐廳入面原來別有洞天,簡約風嘅木製家品充斥著成個場地,好舒適,最鐘意中間張三角形既大餐枱,形格得黎又夠大張,好鐘意餐廳呢個風格。點完野食之後就出左去外面個大騎樓睇吓,呢間餐廳個騎樓同入面係差唔多一樣大既,目測每邊都應該有成千幾二千呎,可以包場玩就爽歪歪嘞。先黎既係火燒原棵羅馬生菜,我見有隻叫冬蔭功沙律汁咁特別梗係即揀啦,羅馬生菜新鮮爽脆,被火微微燒過帶啲火炙既香口,個汁其實比較似千島汁,帶有微微既冬蔭公味。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠,賣相令我諗起里約奧運團體韻律泳 嘅泳手, 廚師用一流既刀功將雞翼起單邊骨,再喺入面釀滿蝦肉,炸得外層雞皮酥脆,內層鮮蝦彈牙,再點下佢提供嗰兩隻醬汁,惹味。慢煮加拿大豬鞍併甜酸炆豬腩,加拿大豬鞍經過慢煮呢個處理方法令到豬肉特別嫩滑,而且將豬味緊緊咁鎖喺嫩滑既肉質入面。炆豬腩頂層油脂豐富,增添口感,底層瘦肉部分炆得好淋好入味。這裏竟有近來大熱,被時代雜誌選為全球50大健康食品之一既南非茶,臨走當然要嘆番杯啦,嗌左 Blueberry  Rooibas,南非茶是咪真係咁神可以阻止癌細胞
這裏竟有近來大熱,被時代雜誌選為全球50大健康食品之一既南非茶,臨走當然要嘆番杯啦,嗌左 Blueberry  Rooibas,南非茶是咪真係咁神可以阻止癌細胞的繁殖,並促使癌細胞 ‘自我毀滅’ 暫且唔講,但係佢未上枱已經聞到嘅香氣,加上入口如絲質一般嘅順滑,都經已係一個好好既享受。

下次黎再試埋佢個慢煮西冷先。
2016-09-06 421 瀏覽
香港人放假冇乜好做,最愛同女朋友到cafe輕輕鬆鬆咁享受下假期嘅游閒。最近從朋友口中聽說觀塘剛開了一間新的cafe,食物同環境都唔錯,所以星期六我就同女朋友及友人黎呢間The Base試下。先講下餐廳環境,個感覺好舒服,餐桌都係以木為主。o係中間有一張三角型嘅枱,非常特別。室外有d樹木o係度,感覺好綠洲。不過室外冇用膳嘅地方,可能因為夏天太熱吧?到食物方面,brunch set嘅選擇有7種,我點了一個煙肉炒蛋牛角包,女朋友點了澳洲草飼和牛漢堡,而友人點了Full Day Breakfast。B.H.E.L.T 個名好得意,係由材料嘅名組合而成的。個牛角包焗得好鬆脆,芝士蕃茄、煙肉、炒蛋、火腿編排得唔錯,味道唔會互相重疊,反而更有層次。不過由於太多材料,食起上黎有點狼狽😅 薯格炸得恰到好處,好好味😋上菜係用印有The Base嘅砧板,幾靚。跟餐係有野飲的,我加咗$8叫咗杯凍特濃朱古力。杯朱古力真係好香濃,但又唔會太甜喎👍🏻澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)食咗一半,塊漢堡非常juicy,牛肉控必食😋薯格用迷你炸籃上盤,視覺效果非常有趣🙂總括而言,The Base性價比高,環境都好舒服。睇得出廚司

上菜係用印有The Base嘅砧板,幾靚。
B.H.E.L.T (煙肉炒蛋牛角包 配  薯格)
澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)
食咗一半,塊漢堡非常juicy,牛肉控必食😋
薯格用迷你炸籃上盤,視覺效果非常有趣🙂
澳洲穀飼和牛漢堡  (配薯格)
總括而言,The Base性價比高,環境都好舒服。睇得出廚司好有heart,上菜擺碟擺得好靚,用嘅材料都好出色。呢間餐廳必定會再黎食,今次冇試咖啡有少少遺憾,下次一定會試。

唯一美中不足之處就係餐廳位置比較遠,不過有咁嘅質數,我係唔會怕行多兩步過黎嘅😊
2016-09-03
B.H.E.L.T (煙肉炒蛋牛角包 配  薯格)
澳洲穀飼和牛漢堡  (配薯格)
  • 澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)
  • B.H.E.L.T  煙肉火腿炒蛋芝士牛角包配薯格
2016-09-04 369 瀏覽
去完觀塘個邊睇波鞋outlet 順便等朋友放工食飯,點知佢又要ot搞到只可以係觀塘食,唉都係去番APM到食啦都無咩揀。朋友一放工就同我講話佢公司附近有間樓上西餐唔差,於是就問我試唔試下,試下啦好過又食apm連瑣野。去到見到個門口個招牌都幾型👍🏻行到個來個人有小小熱,菜都未點好,就同waiter order左野飲止一止渴先,叫左個iced matcha latte,略嫌奶味重左小小,可能我本身唔係太好奶味,但係綠茶個味道幾香,下次可以叫佢小奶係主菜之前我地都叫左小食,呢個叫咖喱蕃薯條,味道幾特別,佢係有甜味係到,炸到脆卜卜有口感之餘,而且帶有甜味餘韻係口腔到,不其然就想食完再食多條,加埋個咖喱醬又過癮呢個係味增三文魚配炸豆腐同飯團,夠三文魚幾香同埋好厚身,最緊要係即叫即煮熱辣辣送上,睇相你都會明白,至於炸豆腐同飯團都ok, 呢個main course配合都幾特別又唔肥膩。其實想靜靜地同佢個朋友食西餐又想坐得舒服都可以試下

去到見到個門口個招牌都幾型👍🏻
其實想靜靜地同佢個朋友食西餐又想坐得舒服都可以試下
2016-08-25
2016-09-04 534 瀏覽
現時工廈餐廳隨處可見,都有不少質素不錯既餐廳,今次來到這間覺得具潛力既餐廳 "The Base" 來這裡到了大廈入口搭lift 上這層,由於沒有指示牌,需要找一找才到步。餐廳內環境以木色傢具、白色牆身佈置,再加上外面露台擺放一些綠色盆栽,令人感覺舒服清新。天氣還熱,點了一壺冰鮮果茶,有草莓、蘋果、西柚,奇異果,生果十分豐富,仲配有薄荷葉,入口很鮮甜帶點微酸,so fresh,裡面既生果,還可以拮來吃,十分細心。而我點了蜜糖洛神花茶,入口香甜帶點清新的微酸,不過有養顏美容、幫助消化之功效,還可改善睡眠質素。炸蝦釀雞翼珍寶珠看得出賣相別具心思,,外型做得幾像珍寶珠,雞肉裡釀入蝦肉,食落很香脆,再配有沙津醬及辣蕃茄醬,簡直雙重享受,點點醬,食得更滋味,  可謂鎮店之寶。慢煮加拿大豬鞍拼豬腩,豬鞍煮得很鬆軟,肉質鮮嫩,而豬腩肥肉分佈平均適中,入口好juicy!  黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵,黑松露平均沾滿每條扁麵很香濃,d汁都很creamy。菠菜、雞肉等分量夠。飯後甜品來一份椰香焦糖燉蛋,燉蛋很香滑還有很香甜椰子味,比較特別,少見其他餐廳吃到。這間是很用心做食物的餐廳,值得支持一下的。
,裡面既生果,還可以拮來吃,十分細心。
冰鮮果茶
蜜糖洛神花

簡直雙重享受,點點醬,食得更滋味,
  可謂鎮店之寶。
慢煮加拿大豬鞍拼豬腩
黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵
椰香焦糖燉蛋
這間是很用心做食物的餐廳,值得支持一下的。
冰鮮果茶
蜜糖洛神花
慢煮加拿大豬鞍拼豬腩
黑松露雞肉雜菌菠菜扁麵
椰香焦糖燉蛋
2016-09-03 340 瀏覽
新開人流不多 環境寬敞舒適,大枱都有不少,適合大伙人點了Caramel banana mix berries pancakes份量不少!值得一讚,有三大件 香蕉似有grill過 但有每層中間較多cream, caramel 味不算突出!pancakes 較為厚實那種,好飽肚如果係熱嘅會比較好,上到枱係涼咗的Fail了的畫花Set 加$3 有Rose latte 幾好飲,想要要求用skim milk (但無)overall 不落糖都不算太甜朋友的burger set,食物外表不錯店員人手足夠,但可見因為新店所以不太熟手 ,可以做得更好。
新開人流不多 環境寬敞舒適,大枱都有不少,適合大伙人
mix  berries  pancakes
份量不少!值得一讚,有三大件
pancakes 較為厚實那種,好飽肚
如果係熱嘅會比較好,上到枱係涼咗的
Fail了的畫花

Set 加$3 有Rose latte

幾好飲,想要要求用skim milk (但無)
overall 不落糖都不算太甜
朋友的burger set,食物外表不錯

店員人手足夠,但可見因為新店所以不太熟手 ,可以做得更好。
2016-08-27 864 瀏覽
香港嘅鋪租騰貴,要經營一間有heart嘅餐廳, 總逃不過捱貴租嘅命運。於是,工廠大廈餐廳開始興起,觀塘工厦餐廳尤其出名,越開越多,而且越開越有heart。呢間叫做《The Base》嘅餐廳位於開源道嘅工廈裏面, 令人意想不到嘅係,响滿佈石屎嘅工厦, 竟然都可以搵到一間 氣質優間充滿離港感覺嘅餐廳, 簡直就係沙漠中的綠洲。餐廳嘅格調以木色嘅家具為主,設計簡約得來帶點綠化感覺。 最吸睛嘅地方就係玻璃窗外特大嘅露臺, 外面擺放著一張戶外嘅餐桌椅, 配合埋燈光, 都幾有情調 。秋天或者冬天夜晚黎, 就最適合不過。餐廳嘅食物以展示出食材嘅本質為重點, 迎合餐廳The Base嘅宗旨。先介紹一下食物,沙律方面今次就叫咗火燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁。 呢個沙律帶點fusion感覺,原棵 羅馬生菜上碟亦是第一次見, 羅馬生菜經過火炙, 增加咗一點炭烤感覺, 冬陰功沙律汁調味剛剛好,帶點香茅味之餘,亦唔會搶了羅馬生菜嘅清甜。小食方面亦睇得出大廚嘅心思,炸蝦肉釀雞翼珍寶珠, 係先將雞翼嘅骨去掉,然後再喺無骨雞翼中釀入蝦膠去炸,可以用手拎住雞骨黎食,就好似珍寶珠一樣食法, 配合埋兩款特製嘅沙律醬 , 一辣
燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁
小食方面亦睇得出大廚嘅心思,炸蝦肉釀雞翼珍寶珠, 係先將雞翼嘅骨去掉,然後再喺無骨雞翼中釀入蝦膠去炸,可以用手拎住雞骨黎食,就好似珍寶珠一樣食法, 配合埋兩款特製嘅沙律醬 , 一辣一唔辣,咁花心思嘅小食,真係要比個讚~
炸蝦釀雞翼珍寶珠
第二個較特別嘅小食就係燒牛骨髓配香草蕃茄醬, 燒原條牛骨髓確實喺香港較為少見, 餐廳嘅老闆話牛骨髓係喺法國入口, 牛骨髓加咗香草黎燒, 淨食牛骨髓可能會有點油膩感覺, 刮一點骨髓到多士,然後加上香草番茄醬, 骨髓嘅湯汁滲入sour bread中, 令到每一口都係精華。好味~
燒牛骨髓配香草番茄醬
燒牛骨髓
主菜澳洲和牛芝士漢堡材料非常之豐富,澳洲和牛漢堡充滿肉汁,非常juicy。 漢堡扒煎嘅熟度剛剛好,帶點粉嫩,充滿濃郁嘅牛味。裏面仲有好多餡料,煙肉香脆、生菜新鮮、蕃茄經過煎香、酸青瓜同溶化嘅芝士。 一啖咬落, 令人回味無窮。 同場嘅炸薯塊亦非常之鬆脆, 就算係放耐咗,依然保持香脆。
澳洲和牛漢堡包
餐牌上面除左食物之外,飲品嘅menu亦都非常之有驚喜,估唔到小小嘅一間餐廳竟然有咁多種飲品嘅選擇。
凍飲方面推介爆炸藍椰子, 飲品一上枱就畀人一種夢幻嘅感覺, 夢幻嘅藍色就好似馬爾代夫嘅海水一樣清澈, 爆炸糖發出霹靂啪嘞聲, smoothies 椰香味突出。 無論係味覺、視覺、 抑或聽覺都係一種享受。
爆炸藍椰子
熱飲方面推介南非茶Rooibas tea, 經過店員推介下,今次係我第一次飲南非茶, 南非茶不含咖啡因,所以無論係日頭定夜晚飲都適合。飲第一啖就即刻愛上, 皆因口感極之細滑, 有超強嘅花果香味, 令人有一種好放鬆嘅感覺, 鍾意飲茶既朋友一定一定唔可以錯過。
藍莓南非茶
《The Base》嘅食物, 帶出咗食材本質嘅味道, 唔使太多花巧嘅調味, 已經令人回味無窮, 而且地點方便, 環境亦都係超舒適, 有大大個露台,方便同朋友一路食一路傾下計。推介~~
燒原棵羅馬生菜配冬陰功沙律汁
燒牛骨髓配香草番茄醬
燒牛骨髓
爆炸藍椰子
藍莓南非茶
  • 炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
  • 南非茶
2016-08-25 406 瀏覽
知道有間工廈餐廳開張係公司附近,收工約埋同事一齊去試下。餐廳老細話佢地菜式係以西式為主打,而且概念係簡單既菜式用最基本既材料咁話。大熱天時我就先叫杯沙冰,係士多啤梨味黎既,沙冰都算幼細,最特係用埋爆炸糖增加口感層次,估唔到效果都幾夾。前菜就有份三文魚烤煮,此煮法令三文魚皮夠脆之餘,魚肉食落有層次感,外熟內軟,至於味道由於浸過味噌,令三文魚帶鹹味更有點酸味。最後食埋份主菜係燒春雞,有差不多兩隻手咁大隻,雞皮夠薄而雞肉也夠嫩,味道調味用上rosemary黎醃味,所以夠清香。一隻雞四個人分就剛剛好啦。
知道有間工廈餐廳開張係公司附近,收工約埋同事一齊去試下。
2016-08-22 341 瀏覽
香港近期好似興起左一波café既潮流,環顧周邊多左好多café類型餐廳,剛開業既the Base都係其中一份子,感覺到佢地想做好餐廳嗰份熱誠。餐牌菜式亦都唔少,本身都唔太餓決定點vegetable+main course同一杯drink就夠啦。芝士焗番茄莎莎大啡菇面頭大量香草配上芝士,香濃得來唔會好膩口,而且本身有番茄醬,少少酸味令到有開胃效果,另外大啡菇亦非常濕潤,很好!慢煮澳洲草飼和牛西冷M2-3牛肉揀左3成熟,但都唔會有血水,反而肉汁多,應該同煮法有關係,而且帶有適量肥肉,口感方面亦都唔會太韌。醬料味道是少量芥末味,較多沙律味,點少少同牛肉一齊食可以更帶出牛肉味道。配菜有筍,薯角,鮑魚菇,番茄,冬菇等等...飲品就叫左泰式奶茶,同一般港式奶茶唔同,茶香同帶一點點類似雲尼拿既香味,泰色奶茶講求茶味奶味甜味同樣強烈,另有一番風味而且很不錯!
芝士焗番茄莎莎大啡菇
慢煮澳洲草飼和牛西冷M2-3

2016-08-22 314 瀏覽
放工約咗女朋友去觀塘行街and dinner,行行下發覺呢間THE BASE餐廳新開,就決定去試試新野,一上到去覺得環境好正,已經覺得好舒服,完全唔會有迫嘅感覺,岩哂同另一半上黎談談情或者同朋友放工上黎輕鬆傾傾計。呢度位於觀塘港鐵站附近,平時行完outlet過黎食飯都好方便!食物種類都有好多選擇。諗左一陣,頭盤叫咗個泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律,等左唔算耐,一黎到已經比佢個賣相吸引左tongue,食左第一啖,佢地d沙田柚青木瓜比例真係好好,味道清甜,口感極佳。配合埋藜再一齊放入口,真係食極都唔停!配埋佢哋嘅蒜蓉包,食完有一種開胃嘅感覺,真係好正!wow(餐後先知道原來藜係一種好健康嘅食品)食完沙律叫左杯有排毒功效嘅Detox,佢係由紅菜頭,蘋果,Ginger仲有胡蘿蔔,榨汁而成,一飲就覺得Ginger好突出,隨之而來仲有蘋果,紅菜頭嘅甜味,好飲!沙律同埋飲品都夠哂健康!抵讚!最後Main Course叫左紅酒燉牛面肉,一黎到已經聞到佢嘅香味,先食左餃子,都係用左牛面似做涵,夾埋D紅酒肉汁食真係好好味,然後再試試D薯蓉,入口非常之香滑,亦可以加D紅酒肉汁一齊食!最後牛面肉忟得非常之淋,1啲都
,岩哂同另一半上黎談談情
最後Main Course叫左紅酒燉牛面肉,一黎到已經聞到佢嘅香味,先食左餃子,都係用左牛面似做涵,夾埋D紅酒肉汁食真係好好味,然後再試試D薯蓉,入口非常之香滑,亦可以加D紅酒肉汁一齊食!最後牛面肉忟得非常之淋,1啲都吾韌,入口淡淡肉同時亦會感到肉汁鎖住係肉入面,食落去好juicy,比我既感覺真材實料!廚師用左唔少心機去煮呢個菜式,推介!

餐牌上仲有好多野想試,下次一定會再試埋其他野!服務員好用心講解唔同既菜色既特點比我聽,非常用心,專業。
題外話/補充資料: 最令我驚喜既係食材選用了很多健康既食品去而不失味道!抵讚! 餐廳絕對有考慮香港人注重健康飲食 呢個潮流去選取食材~
2016-08-18
  • 紅酒燉牛面肉
悠閒的星期日搵到一間新開的cafe,食物比預期中好食。加左薄荷葉既水幾特別同清新 我地點左草飼牛肉漢堡同egg benedit 飲品係泡沫咖啡同椰子水。草飼牛肉漢堡漢堡味道唔錯,牛肉鬆軟有肉汁,同埋煙肉幾岩我口味,因為我鐘意比較脆口。薯格新鮮即炸,唔油膩。黑松露benedict椰子水egg benedit 既底係用多士做,有好香既牛油味,好正,上面加左黑松露,上面流心蛋既蛋汁同煙三文魚加上香菇 雖然味道略為淡左少小,但材料新鮮幾juicy,味道總括黎講係好味。大家得閑經過觀塘 不妨上黎試下呢間新餐廳!
悠閒的星期日搵到一間新開的cafe,食物比預期中好食

草飼牛肉漢堡

黑松露benedict
椰子水

大家得閑經過觀塘 不妨上黎試下呢間新餐廳!
  • 黑松露benedict
今日同幾個friend去左觀塘新開cafe the base食野,之前同事都有去過話食物ok,今次星期日放假就試下佢個brunch.我叫左茉莉花茶,用茶壺上,感覺好chill, 飲落有淡淡的茶香花香,作為朝早第一餐感覺好舒服.之後叫左個full day breakfast, 好豐富好滿足,沙律汁好開胃,仲有個63度温泉蛋配菇同菠菜一齊食,成件事都好juicy.朋友個egg benedict, 個底個多士好好食,個蛋汁真係流哂來好吸引,食完好滿足!環境都幾好坐,咁就同朋友hea一個朝早, 會有下次!

Full  day  breakfast
Egg  benedict
環境都幾好坐,咁就同朋友hea一個朝早, 會有下次!
$78 (早餐)
Full  day  breakfast
Egg  benedict
試過好多觀塘既工廈餐廳,今次黎到呢間the base, 忍唔住要寫番個review, 因為覺得這間餐廳既Cp 值真的很高。星期日朝早唔算多人,餐廳裝修好簡約,坐得好舒服,不過可能因為新餐廳,員工唔算好主動比水我地,要舉手先有水。我地十二點幾入座,有brunch menu,都幾多選擇,樣樣都想試下,我同朋友兩個揀左十分鐘先決定到食咩。我朋友叫左cappuccino, 而我就叫左rose latte Cappuccino: 4/5 分Rose latte: 4.5/5 分, 好好飲,賣相又靚,有淡淡玫瑰花香味之後係主菜我叫左呢個scrambled egg, ham, bacon, lettuce, cheese, tomato 既croissant 加薯格, 4.5/5分, 整體味道唔錯,我最欣賞d 薯格夠脆,無其他餐廳果d 夠油,同埋d 生菜好新鮮,d 細節位做得好好。我朋友叫左呢個egg Benedict 好有驚喜!我會比5/5 分,比起其他餐廳既egg Benedict, 呢個好岩我口味,因為佢唔係用muffin 而係用多士底,佢個多士脆得黎有蜜糖同牛油味,好食過其他餐廳既muffi

Cappuccino: 4/5 分

之後係主菜

我朋友叫左呢個egg Benedict
好有驚喜!我會比5/5 分,比起其他餐廳既egg Benedict, 呢個好岩我口味,因為佢唔係用muffin 而係用多士底,佢個多士脆得黎有蜜糖同牛油味,好食過其他餐廳既muffin, 另外個蛋汁好香濃,沙拉菜都好新鮮,不過因為我鍾意食淡味d, 我覺得個三文魚偏咸。

埋單$15x, 平均每人70 幾左右,係工廈先做到呢個價錢,所以我覺得佢性價比真係幾高,唔會差得過一d 較出名既cafe。