2016-09-07 1701 瀏覽
又係朋友嘅推介之下一試觀塘工業區嘅上樓餐廳,餐廳樓下就都係普通工業大廈格局啦,但係上到餐廳入面原來別有洞天,簡約風嘅木製家品充斥著成個場地,好舒適,最鐘意中間張三角形既大餐枱,形格得黎又夠大張,好鐘意餐廳呢個風格。點完野食之後就出左去外面個大騎樓睇吓,呢間餐廳個騎樓同入面係差唔多一樣大既,目測每邊都應該有成千幾二千呎,可以包場玩就爽歪歪嘞。先黎既係火燒原棵羅馬生菜,我見有隻叫冬蔭功沙律汁咁特別梗係即揀啦,羅馬生菜新鮮爽脆,被火微微燒過帶啲火炙既香口,個汁其實比較似千島汁,帶有微微既冬蔭公味。炸蝦肉釀雞翼珍寶珠,賣相令我諗起里約奧運團體韻律泳 嘅泳手, 廚師用一流既刀功將雞翼起單邊骨,再喺入面釀滿蝦肉,炸得外層雞皮酥脆,內層鮮蝦彈牙,再點下佢提供嗰兩隻醬汁,惹味。慢煮加拿大豬鞍併甜酸炆豬腩,加拿大豬鞍經過慢煮呢個處理方法令到豬肉特別嫩滑,而且將豬味緊緊咁鎖喺嫩滑既肉質入面。炆豬腩頂層油脂豐富,增添口感,底層瘦肉部分炆得好淋好入味。這裏竟有近來大熱,被時代雜誌選為全球50大健康食品之一既南非茶,臨走當然要嘆番杯啦,嗌左 Blueberry  Rooibas,南非茶是咪真係咁神可以阻止癌細胞
這裏竟有近來大熱,被時代雜誌選為全球50大健康食品之一既南非茶,臨走當然要嘆番杯啦,嗌左 Blueberry  Rooibas,南非茶是咪真係咁神可以阻止癌細胞的繁殖,並促使癌細胞 ‘自我毀滅’ 暫且唔講,但係佢未上枱已經聞到嘅香氣,加上入口如絲質一般嘅順滑,都經已係一個好好既享受。

下次黎再試埋佢個慢煮西冷先。