2016-10-15 288 瀏覽
😎我好鍾意係一間舒服既cafe坐一個下午,用電腦做下野或同朋友輕鬆傾下計~😁好開心找到The Base,雖然係工業大廈裡,但入到餐廳環境好大,裝修乾淨又靚,坐位唔迫,仲有個好大既outdoor area添~ 🍔 推介呢個Burger Set , $78好抵食 !好厚既牛肉又juicy! 拼埋我最鍾意既薯格,炸得脆脆,正!唔知下次可唔可以叫多份淨薯格呢?🍳 下午茶餐牌,有呢個half-breakfast set $68,份量都唔算太細,個腸仔原本不抱期望因為我平時唔鍾意食香港d breakfast腸,但出奇地好好味haha

• Grass Fed Burger Tea Set
2016-10-13 228 瀏覽
今天開了一個很長的會議,放工後我和同事阿紅去了公司附近剛剛開業的餐廳 "The Base" 吃晚餐。一入去,感覺so relax ,我 order 了一個snack "炸蝦肉釀雞翼珍宝珠 ", 外面脆脆的,蝦肉和雞肉混在一起,再配自家制醬汁,好好味。 主菜 order 了一個 "燒味噌三文魚配香莉沙律香煎.加拿大冰湖野米",嫰滑的三文魚,配上清新的香莉沙律再加上濃香麵豉汁,味道有着强列的對比,好正,還有香煎冰湖野米卷,口感如香脆的飯焦,加上煙靭冰湖野米,好特別。正。 歎個南非藍苺茶,眼睛疲勞盡消。最後,叫了個我最喜愛的心太軟甜品,真是大滿足了,
2016-09-23
1 分鐘 (堂食)
2016-10-13 327 瀏覽
在觀塘反工,最慘就係放飯時間,間間餐廳都水洩不通,所以我都跟隨好多同事一齊帶飯,但係happy Friday 就不同啦上星期五,同四個同事一齊book左呢間,聽講長期full的餐廳,the base,聽個名好似幾型嫁,就係唔知搞乜東東,一到樓下,豐利中心,之前已經知道呢幢大廈電梯成日壞,所以好早就過嚟,上到5樓,呢間餐廳真係幾隱蔽,要轉過彎仲要係個走廊最尾,入到去一望,的確有啲震驚,個感覺好舒服,色調簡單得來又有啲綠化,仲有個大露台,但係趕急得滯唔記得影相當時12點3左右,都未見到好多客,但係見到好多人walk in走左,因為都full Booking,已以往嘅經驗,都係嗱嗱聲點左餐先,我叫左呢個墨汁帶子意大利飯,賣相好靚,唔似出邊食嘅意大利飯,黑蚊蚊乜都見唔到,粒日本帶子夠晒大粒,同埋都幾多配料下,所以食落個感覺一啲都唔漏有同事食咗呢個都話好好食,好似係黑松露雜菌意粉,至於其他同事佢哋未影相已經急不及待食咗,唯有下次來再影喇,飲品方面見到佢都幾特別,有西柚茶,又有好多熱茶果茶等我揀咗玫瑰果茶,但係有啲酸,我同事話呢隻茶不嬲係咁,但係我接受唔到,總括而言,呢間餐廳真係觀塘少有,又有口碑
墨汁日本帶子意大利飯
黑松露雜菌意粉
,總括而言,呢間餐廳真係觀塘少有,又有口碑又唔係大型連鎖店出品,莫講話觀塘,香港都好少有,希望佢哋好好加油,我都會在返嚟食
墨汁日本帶子意大利飯
2016-10-10 281 瀏覽
得知觀塘開了一間有互外露台的餐廳,所以與朋友前來一試。澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)($92) :用上了澳洲草飼和牛的漢堡扒味道十分有牛的味道,加上牛扒上淋了一層肉醬,所以食落有著豬同牛的兩者味道。加上,又有一塊很香的煙肉,不但唔會太肥膩,而且更突出牛的味道。此外,薯格炸得非常鬆脆,食落好有口感,但又唔會食得出用好多油炸而成。燒三文魚配黑松露賓尼迪蛋($85):賓尼迪蛋即係類似溫泉蛋,所以食落係會有流心的感覺,加上黑松露的香味更令味道偏淡的蛋味帶出,加上三文魚用火搶燒成,所以食落會有燒焦的口感。再者多士係用上特別的麵包製成,食落甜甜的,係一種新的嘗試。焦糖香蕉野莓班戟 ($72) :用上蓋梅醬而且的班戟,食落酸酸甜甜,加上香軟鬆滑的班戟,食落好像海棉蛋糕,絕對係必叫甜品。總括來說,這裡環境寧靜,食物又用料合理,絕對係假日好去處。
得知觀塘開了一間有互外露台的餐廳,所以與朋友前來一試。

總括來說,這裡環境寧靜,食物又用料合理,絕對係假日好去處。
澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)
燒三文魚配黑松露賓尼迪蛋
焦糖香蕉野莓班戟
2016-09-25
澳洲草飼和牛漢堡(配薯格)
燒三文魚配黑松露賓尼迪蛋
焦糖香蕉野莓班戟
2016-10-09 243 瀏覽
當各大商場已經被大集團食肆佔據晒的時候,能夠唔幫襯大集團的次數真係少之有少... 襯住long weekend 想去享受下一個long lunch, hea 下。o係openrice 搵到位於工廠大廈的The Base, 地點離地鐵站係有d d 遠。上到去店鋪不大,但餐枱之間的距離非常合理,有充足的空間俾你同朋友飲下野傾下計,仲見到有人o係度傾project.... hahahaa 其實仲有個户外用餐區,不過周圍都係工廠大廈,實在無野睇,加上天氣仲咁熱,絶對唔會坐户外。至於食物,點了一個鹹的full day breakfast, 一個甜的焦糖香蕉野梅pancakes。All day breakfast 同一般的都無咩分別,要有的都有,蛋有d 誠實,賣相都唔錯。Pancake 賣相有heart, 食晒成個都無"溜"的感覺,個人覺得係個cream 做得好,讚👍🏼 ! 之後見到隔離枱叫的和牛burger,已經決定下次再黎食咩整體黎講,食物味道賣相以至service 都非常滿意。一個可以俾我hea 的地方,但賣的一d 都唔hea.... 小店要在香港生存落去,真係要有heart!!!

2016-10-09
2016-10-09 238 瀏覽
近來因工作關係,多了時間出入觀塘,尋味,自然少不了。觀塘工廈區泰半已轉型工商業,一衆寫字樓業者多在下午十二時至一時午膳,想必人多如春運,上午的工作早完成,才十一點半,肚子餓了,想必要盡快決定午餐才好。在巧明街附近,上網瀏覽得知有新餐廳the base在開源道,走過去才5分鍾,嗯,走吧。54號豐利中心,不是當眼處,但也不是難找的,只是升降機有點慢,還有兩部在維修,心中有納悶,拜託别選錯餐廳。到了5樓,當眼即見火星料理,好奇一看餐單,噢!原來是韓國菜,也許留待下一次。拐彎才找到午餐主角,居然連門號都沒有,説實話不好找,不好吃的話就不用記了。推門入內,待應就只有一人,音樂播放著,裝修還不賴,在走舒適的路總。待應匆忙上前詢問訂位沒有,心中暗沉,午餐落空了?了解後才得知,中午十二點後陸續有訂枱,我必需十二點半前離座。才十一點四十分,莫說搭半,要我十五分前離開都可以,就押下去好了,我的午餐!甫坐下就看餐牌,看來豬牛雞菜飯大雜燴似的,目標四散,始終需要照顧不同客人。今天想食肉,心裡在爭鬥,雞還是牛,連日來吃了太多漢堡,雞想來少點負擔,細讀文字,慢煮土匪雞?就這樣決定了。定神一看,才發現原來有個大露台
近來因工作關係,多了時間出入觀塘,尋味,自然少不了。

定神一看,才發現原來有個大露台,秋來想必寫意恬靜。不一會就上菜,沒有配飯的土匪雞,改為一些時令菜,其實為燒薯仔,蕃茄,西蘭花冬菇,炸豆腐等等,配菜不過不失,算是下了點心思。

再談主角慢煮雞,此烹調手法近年相當流行,定溫長時間煮,對肉類相當好的手法。一份雞胸一份下脾肉,用孜然粉調味後再煎香,味道與肉質都處理得很不錯,有驚有喜,這場賭局看來押中了。配搭的是酸味的豉油汁,平衡了肉的罪惡感,相當有意思的午餐。

最後餐飲點了西柚茶作結,沒有平常的檸檬,新鮮感多了,只可惜西柚味不足,也許西柚較大片,建議先榨取部份果汁,再下原片西柚以提升柚味。

整體而言,85元的午餐,在觀塘區不是低消費,還好現在還有9折優惠。多麽回味的雞,能再到觀塘工作就好了。
2016-09-29
  • 慢煮雞
2016-10-07 251 瀏覽
觀塘工廈一直都有好多小店,今次第一次寫食評,就係去左呢間係Facebook friend share出來的新餐廳,映相就真係幾好食,但係都有預感會伏,就當支持下香港人,一早同朋友上到去,的確係有啲驚喜,成個感覺係好garden feel,因為有個好大的露台,出左去望一望,成個感覺好舒服,食左一陣就開始超多人,好在來早左😛,可能好多人,所以有啲嘈...不過整體的確好不錯,不知道有無集團背景,如果無,就的確是利害,睇得到店主花的心思,希望佢地keep住,因為有時觀塘真係好少好食😅

黑松露燒三文魚benedict
2016-10-01
黑松露燒三文魚benedict
2016-10-05 2039 瀏覽
今次嚟到The BASE搵食! 屋企同公司附近食到悶悶哋~決定又踏足最多工廈cafe嘅觀塘~雖然The BASE呢座工廈唔算近地鐵站~但佢喺男朋友舊公司對面~可以放心跟住男朋友行!上到工廈~the BASE都將自己收得好埋~轉角再轉角先見到佢簡潔嘅裝修~食物種類不多~但都幾有創意及特色👍🏻飲品以花茶、菓茶為主黑松露大啡菇雜菌菠菜扁麵 ($118)本身配料係雞肉~不過亦可轉大啡菇~黑松露嘅香味實在令人難以抗拒!大啡菇火喉剛好~亦冇出水現象~扁麵彈牙亦creamy~雜菌同菠菜等配料份量充足~整體來說不錯!炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 ($88)果然係珍寶珠嘅様子~平時食過不少釀東西入雞翼嘅菜式~蝦肉真係比較少見~而且形狀竟然能變成圓形~真係要相機食先!一咬下去就見到蝦肉~而雞肉亦鮮嫰~炸粉不算厚~配上沙律醬或千島醬可帶出另一風味~澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡 ($178)餐牌上嘅推介~而我哋亦被佢嘅名字吸引!一上枱真係嚇倒~漢堡包好厚~厚到快滿瀉!切開咗可見饀料嘅豐富!和牛果然係和牛~非常地juicy~食得出肉係手打的!芝士雖然濃郁~但都掩蓋唔到和牛嘅香氣~好在蕃茄同菜都夠新鮮~中和一下肉味!而麵包亦預
今次嚟到The BASE搵食!

簡潔嘅裝修~
食物種類不多~但都幾有創意及特色👍🏻
飲品以花茶、菓茶為主
黑松露大啡菇雜菌菠菜扁麵 ($118)
本身配料係雞肉~不過亦可轉大啡菇~
黑松露嘅香味實在令人難以抗拒!
大啡菇火喉剛好~亦冇出水現象~
扁麵彈牙亦creamy~
雜菌同菠菜等配料份量充足~整體來說不錯!
黑松露大啡菇雜菌菠菜扁麵
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠 ($88)
果然係珍寶珠嘅様子~
平時食過不少釀東西入雞翼嘅菜式~
蝦肉真係比較少見~而且形狀竟然能變成圓形~
真係要相機食先!
一咬下去就見到蝦肉~而雞肉亦鮮嫰~
炸粉不算厚~配上沙律醬或千島醬可帶出另一風味~
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡 ($178)
餐牌上嘅推介~而我哋亦被佢嘅名字吸引!
一上枱真係嚇倒~漢堡包好厚~厚到快滿瀉!
澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡
切開咗可見饀料嘅豐富!
和牛果然係和牛~非常地juicy~
食得出肉係手打的!
芝士雖然濃郁~但都掩蓋唔到和牛嘅香氣~
好在蕃茄同菜都夠新鮮~中和一下肉味!
而麵包亦預先烤好2面~香脆!
薯格份量亦頗多~好味道!
蜜糖洛神花茶 ($42)
坊間少見嘅洛神花花茶~
自從同事買過洛神花乾請我哋食~就迷上咗呢個酸酸甜甜嘅味道!
而呢杯花茶係微酸~但以旁邊嘅蜜糖調味~
可按自己口味來調校酸甜度~一杯清雅幽香嘅菓茶~
蜜糖洛神花茶
室外仲有一個吸煙區~好多花花草草呢~
本身好喜歡店內嘅氣氛~仲有小燭光都幾浪漫~
可惜當天有一班太太不斷喧嘩~完全破壞氣氛~
美中不足呢⋯

2016-09-28
澳洲M級肉醬和牛芝士漢堡
蜜糖洛神花茶
2016-09-29 312 瀏覽
又係觀塘搵食時間,我都好常去觀塘因為要拎淘寶嘛,哈哈!今日係拎貨嘅大廈見到呢間就去試下!入到去有一張好特別嘅大木桌吸引住,而且地方好大,好舒服!嗌左兩杯飲品, grape soda同popping yogurt berries,soda 外貌好靚,飲落吾會好甜,吾錯,但都吾夠杯popping yogurt berries好飲,好特別,加左爆炸糖,飲落清涼得嚟又好刺激,好味道,有驚喜,都係第一次飲加爆炸糖嘅飲品咋!另外仲嗌了黑松露雞肉野菌菠菜扁面,喜歡黑松露嘅味道,我好多時食西餐都會點嘅,扁面吾會煮得太淋身,加上了一片一片嘅芝士,吾錯,幾香,口感幾豐富!仲有燒原隻魷魚釀墨魚汁意大利飯,呢個上碟外貌好吸引,而且份量好多,係一隻魷魚入面加左墨魚汁飯,再切成一件件,放了脆脆嘅食材增加口感又得意,放在鐵板咁上都可以保持熱度,魷魚彈牙而飯就好香軟,幾特別嘅,都幾好食!整體環境服務都好滿意,飲品好出色,可得意去飲杯野傾下計都好!

入到去有一張好特別嘅大木桌吸引住,而且地方好大,好舒服!

2016-09-29 4239 瀏覽
昨晚約左位起觀塘上班既朋友仔交收,順便就叫佢介紹埋有咩好餐廳食餐飯吹下水約我前, 佢做好功課, 起openrice搵到呢間新餐廳, 仲要係無喊臉, 一場黎到, 就緊係要試試啦!地點起駱駝漆行前多一個街口, 過咗The Wave就係架啦原來同座都有幾間食肆, 之前都起觀塘工廈區內試過幾間新餐廳, 印象都唔錯! (相信朋友帶得我來今晚的, 都不錯)大約晚上7.30來到, 估唔到都幾多人, 幸好都有位比我地安排坐起餐廳中央的大飯檯, 要同其他食客share, 所以下次來前, 記得要訂位呀!當然人多的話, 大飯檯就有其好處啦~在等位的時候, 拎了張傳單, 話新開張優惠, 只要like/follow佢地fb, 晚餐會有九折添喎有著數的, 緊係立即做啦好, 坐下立即望過Menu, Menu唔會太多頁, 第一頁是食物, 第二頁便是飲品對於我呢d有選擇困難症既人好有幫助雖說這樣, 但食物種類都分得仔細, 有snack, main course, salad, dessert, pasta等, 每組都有幾款選擇呢度既價錢都合理, 唔會話太貴行到熱, 先點杯冰凍飲品先爆炸乳酪野莓, 名字很特別其實是沙冰類

一場黎到, 就緊係要試試啦!

地點起駱駝漆行前多一個街口, 過咗The Wave就係架啦

(相信朋友帶得我來今晚的, 都不錯)
大約晚上7.30來到, 估唔到都幾多人, 幸好都有位比我地

當然人多的話, 大飯檯就有其好處啦~

行到熱, 先點杯冰凍飲品先

爆炸乳酪野莓, 名字很特別

其實是沙冰類, 正好比我降溫

侍應遞過來時, 我聽到有d "si si"聲, 飲一啖, oh, 原來入面有爆炸糖, 雖然唔係咩新野, 但係咁既mix & match都係第一次飲! 而佢呢度既沙冰打出黎唔會話飲幾飲就變成無味既冰

就算我飲到尾都有莓味架~ 另外面頭果2粒藍莓好大粒, 係平時既2倍大
炸爆乳酪野莓
好啦, 同朋友商議後, 決定點得平衡d (盡量 XD) 所以先來個沙律

火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁) , 另有日式芝麻汁, 因為未試過以冬蔭功造的沙律醬

來到的presentation都很吸引, 食物不是用碟上, 而是印著餐廳名字的木板上菜
火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁)
Menu上已寫明是原棵, 無錯, 來的時候真是原棵

沙律竟然是要用刀切開去食, 都係第一次呢, 非常特別

至於冬蔭功汁唔會太刺激, 加埋泰式木瓜沙律上的花生乾蒜粒, 有點泰式口味

整體唔錯, 只係覺得可以再多添一點沙律汁, 又或者用小碗另上額外的醬汁
火燒原棵羅馬生菜 (冬蔭功沙律汁)
清清味蕾後, 熱氣的食物送上, 亦是大部份人喜歡吃的食物

芝士薯格 (另有咖哩蕃薯條, 可惜朋友不好咖哩
芝士薯格
有幾層高的薯格, 唔只面頭淋上芝士, 每層都有芝士架!

勁熱辣加適量既芝士醬, 又唔會話超漏

仲有仲有, 怕肥但又要食, 都知香口炸物都是高卡食物,

不過目測同入口都唔覺油淋淋, 減低罪惡感, 個心好過d, 哈哈
芝士薯格
另外呢份, 見到餐廳內很多客人都有點,

於是我地又想試埋
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠

外型搞笑, 又係熱氣的炸物, 所以每枝珍寶珠下面都墊上酸椰菜, 可以減低油膩感
炸蝦肉釀雞翼珍寶珠
香脆的外皮包住雞和蝦肉, 內裡肉質有點實, 個人認為一般, 唔夠嫩及juicy

唔知係咪點多咗, 2個人吃得有點吃力

我食完一隻後, 又加上薯格, 已有點飽肚感
最後的
60度慢煮手撕雞漢堡終於上場

噢, 原來也是跟薯格一同送上 (這個我已同老闆提出意見了, 因Menu沒註明)
份量十足都只是$158, 用了多層不同的配料

你睇下, d雞肉多到要走出黎啦~

慢煮出來的肉質是很嫩滑, 絕對唔會痴牙

雖然漢堡通常都比人一種很多肉的感覺, 但呢個都加入青瓜生菜, 仲有原隻大蘑菇, 罪惡感又即時下降
唔小心整爆左蛋黃

值得一提, 平時可能唔會點食個麵包, 不過由於呢度烘過後都好鬆軟,

我竟然連蛋食哂面頭果片
60度慢煮手撕雞漢堡
雖然朋友仔沒點飲品, 餐廳都有水供應

也會為客人添加的

連水樽都包裝得一絲不笱
黎到呢度, 標題我指出的"工廈中的神秘花園"在那裡呢?

就是餐廳玻璃門後的風景了~

是一個室外的地方, 放了一點綠色植物, 放工後同朋友來吹水飲兩杯食口煙, 即時好似放低壓力
題外話/補充資料: 呢度更可自攜酒精飲品, 暫時是不額外收費的!
2016-09-28
炸爆乳酪野莓
2016-09-27 315 瀏覽
估唔到觀塘工廠區都有咁多食肆朋友喺附近工作介紹一間西餐廳食物好特別而且餐廳廚師好有心思所以推介去食牛骨髓出面冇乜餐廳有牛骨髓食,呢一度竟然有,而且牛骨髓好香,而且好滑,加上多士一齊食,別有一番風味雞扒扁意粉雞扒用香草一齊煮,肉質就夠滑,意粉質地軟硬分明,加上黑椒同菇,令整碟意粉味道更佳。飲品有呢杯士多啤梨沙冰,雖然係士多啤梨味,不過裡面加入左爆炸糖,一啖沙冰除左夠冰涼,一入口仲不斷爆炸添呀,口感非常特別。
牛骨髓
雞扒扁意粉
2016-09-22 465 瀏覽
一直都聽人講觀塘有好多隱世餐廳開係工廠入面,而且價錢亦都相當合理。終於有一晚係九龍灣果邊放工就落觀塘搵朋友食晚餐啦係openrice搵到呢間餐廳,睇食評啲人講到好似唔錯咁,又見到有啲甜品好似幾正咁,諗住應該okay啦由朋友帶路,好快就搵到間餐廳啦,一入到去都覺得餐廳幾寬敞,有細圓枱長方形枱仲有張好特別嘅大三角形枱,氣氛都唔錯太肚餓關係,一望張menu就覺得唔多對路,原來佢晚餐又轉左另一張menu,之前想試嘅焦糖香蕉野莓班戟又冇賣,再望下其他野食嘅價錢,真係有一刻好想走。。。不過既然一埸黎到,就試下先我地2個女仔嗌左燒日本帶子辣蕃茄海鮮長通粉入面有2大粒帶子,好多魷魚仔,幾粒蕃茄仔我自己就覺得個sause可以再濃啲,依家個長通粉好似都唔係好入味。而其實佢唔應該叫做海鮮,佢基本上得魷魚仔咋嘛,做咩咁唔老實先,連基本餐廳有嘅蝦都冇,佢應該叫日式帶子魷魚蕃茄長通粉所以$138真係完全唔值,有點失望跟住就嗌左慢煮雙菇漢堡原本佢係手撕雞黎嘅,不過都欣賞呢間餐廳關注埋素食嘅朋友,而呢個包就岩哂我啦個包黎到都壯觀,包入面有蛋芝士洋蔥生菜同埋主角:雙菇,都算幾大舊而個漢堡包亦配埋我中意食嘅薯格,大大塊,

不過既然一埸黎到,就試下先
我地2個女仔嗌左燒日本帶子辣蕃茄海鮮長通粉
燒日本帶子辣蕃茄海鮮長通粉

跟住就嗌左慢煮雙菇漢堡
慢煮雙菇漢堡
原本佢係手撕雞黎嘅,不過都欣賞呢間餐廳關注埋素食嘅朋友,而呢個包就岩哂我啦個包黎到都壯觀,包入面有蛋芝士洋蔥生菜同埋主角:雙菇,都算幾大舊而個漢堡包亦配埋我中意食嘅薯格,大大塊,都好滿足

埋單嘅時候,一睇,我冇諗過會收加一,正常呢啲工廠餐廳多數係比我去支持下香港嘅小店。。。結果如果埋單係咁既總數,我都可以去同類型既餐廳食啦,唔使咁遠水黎試啦加一服務費,我真係想知加左個一去邊度。。。再一次。。。失望
諗番上次落元朗食,都係支持香港小店又係食漢堡包,佢地真係抵到爛同好好好好味。。。我諗下次我真係要睇真D要入D工廠餐廳食野。。
2016-09-19
慢煮雙菇漢堡
2016-09-21 2993 瀏覽
今晚開OT,老闆叫我們2人到附近餐廳the Base 吃晚飯, the Base 係新開的多國菜餐廳,款式真的很多元化!我叫了一個泰式沙田不由青木瓜藜麥沙律,有着泰式的風味,好味的蒜蓉包夾着細細粒的青木瓜,蕃茄的酸味真的很開胃,青木瓜后藜麥切得很細,酸酸甜甜真不錯!澳州M級肉醬和牛芝士漢堡份量十足,M級肉醬和牛大大塊,份量十足,真的吃出和牛的級數,我和小敏都吃到停不了口!桂花蜜糖茶清香解喝,我和小敏說下次要再來幫襯了!

桂花蜜糖茶清香解喝,我和小敏說下次要再來幫襯了!
2016-09-20
1 分鐘 (堂食)
  • 澳州M級肉醬和牛芝士漢堡
2016-09-19 627 瀏覽
岩岩收工同男朋友周圍搵野食,上網找到間新的西餐廳,一於去試試。餐牌選擇款款吸引,但價錢又不會太貴。餐廳仲有個室外大花園。玫瑰拿鐵。玫瑰糖漿+咖啡,陣陣香濃咖啡味道,香滑濃香,玫瑰味道不太突出,但咖啡奶香滑溜。黑松露雞肉意大利粉。雞肉大大件煎得嫩滑不乾身,簡單黑椒調味,帶出雞肉鮮嫩口感。濃濃松露忌廉汁黏口滋味,意粉掛上濃香忌廉汁,每口豐富誘人。慢煮燒春雞。原隻燒春雞用慢煮方法烤焗,肉嫩多汁,令我非常驚喜,入口油香豐富不乾身,旁邊的野菜先烤過,吸盡醬汁和雞肉的精華,香口滋味,欣賞雞肉的鮮甜沒有絲毫雪藏味道,味道吸引。
餐牌選擇款款吸引,但價錢又不會太貴。
餐廳仲有個室外大花園。
玫瑰拿鐵。
黑松露雞肉意大利粉。
慢煮燒春雞。
2016-09-18 490 瀏覽
今日放工來到之前朋友facebook 見到的餐廳試一試放工放2 點來到已經3點鐘,還有幾枱的人食完傾計因為個環境都幾適合幾個朋友一齊來食下野傾下計,感覺好舒服食野方面原來有AFTERNOON TEA MENU,岩哂我呢D返SHIFT的人一個SET都係50蚊咁上下,以呢個環境真係唔錯先有一杯跟餐飲品,本身以為係凍檸茶,點知原來係西柚茶有成大個西柚,飲落都幾解渴,好驚喜我叫左個蘋果雞肉牛角包因為我本身唔食蛋又唔食牛,所以呢個包真係好岩我胃口 食落去個牛角包酥脆,連埋入面個蘋果雞肉好夾,好食不過個木板可能唔夠大,最後食到成枱都係,haha我朋友就叫左個burger我朋友話呢個burger最好的地方係個牛肉同埋薯格牛係唔會太熟仲有好多肉汁,個薯格係好脆但係完全無油的感覺搞到我都破戒食左幾件,食完薯格個口唔會有油的感覺最後行左出露台影左張相呢度感覺好文青, 好多植物比人好舒服的感覺暫時無得出去露台食野,不過有個咁靚的位食支煙真係唔錯
今日放工來到之前朋友facebook 見到的餐廳試一試

放工放2 點來到已經3點鐘,還有幾枱的人食完傾計

因為個環境都幾適合幾個朋友一齊來食下野傾下計,感覺好舒服

食野方面

一個SET都係50蚊咁上下,以呢個環境真係唔錯

先有一杯跟餐飲品,本身以為係凍檸茶,點知原來係西柚茶

有成大個西柚,飲落都幾解渴,好驚喜
homemade grapefruit lemon tea
我叫左個蘋果雞肉牛角包
因為我本身唔食蛋又唔食牛,所以呢個包真係好岩我胃口

食落去個牛角包酥脆,連埋入面個蘋果雞肉好夾,好食

不過個木板可能唔夠大,最後食到成枱都係,haha
蘋果雞肉牛角包
我朋友就叫左個burger

我朋友話呢個burger最好的地方係個牛肉同埋薯格

牛係唔會太熟仲有好多肉汁,個薯格係好脆但係完全無油的感覺

搞到我都破戒食左幾件,食完薯格個口唔會有油的感覺
牛肉漢堡
最後行左出露台影左張相

呢度感覺好文青, 好多植物比人好舒服的感覺

暫時無得出去露台食野,不過有個咁靚的位食支煙真係唔錯
2016-09-13
homemade grapefruit lemon tea