2016-08-22 314 瀏覽
放工約咗女朋友去觀塘行街and dinner,行行下發覺呢間THE BASE餐廳新開,就決定去試試新野,一上到去覺得環境好正,已經覺得好舒服,完全唔會有迫嘅感覺,岩哂同另一半上黎談談情或者同朋友放工上黎輕鬆傾傾計。呢度位於觀塘港鐵站附近,平時行完outlet過黎食飯都好方便!食物種類都有好多選擇。諗左一陣,頭盤叫咗個泰式沙田柚青木瓜藜麥沙律,等左唔算耐,一黎到已經比佢個賣相吸引左tongue,食左第一啖,佢地d沙田柚青木瓜比例真係好好,味道清甜,口感極佳。配合埋藜再一齊放入口,真係食極都唔停!配埋佢哋嘅蒜蓉包,食完有一種開胃嘅感覺,真係好正!wow(餐後先知道原來藜係一種好健康嘅食品)食完沙律叫左杯有排毒功效嘅Detox,佢係由紅菜頭,蘋果,Ginger仲有胡蘿蔔,榨汁而成,一飲就覺得Ginger好突出,隨之而來仲有蘋果,紅菜頭嘅甜味,好飲!沙律同埋飲品都夠哂健康!抵讚!最後Main Course叫左紅酒燉牛面肉,一黎到已經聞到佢嘅香味,先食左餃子,都係用左牛面似做涵,夾埋D紅酒肉汁食真係好好味,然後再試試D薯蓉,入口非常之香滑,亦可以加D紅酒肉汁一齊食!最後牛面肉忟得非常之淋,1啲都
,岩哂同另一半上黎談談情
最後Main Course叫左紅酒燉牛面肉,一黎到已經聞到佢嘅香味,先食左餃子,都係用左牛面似做涵,夾埋D紅酒肉汁食真係好好味,然後再試試D薯蓉,入口非常之香滑,亦可以加D紅酒肉汁一齊食!最後牛面肉忟得非常之淋,1啲都吾韌,入口淡淡肉同時亦會感到肉汁鎖住係肉入面,食落去好juicy,比我既感覺真材實料!廚師用左唔少心機去煮呢個菜式,推介!

餐牌上仲有好多野想試,下次一定會再試埋其他野!服務員好用心講解唔同既菜色既特點比我聽,非常用心,專業。
題外話/補充資料: 最令我驚喜既係食材選用了很多健康既食品去而不失味道!抵讚! 餐廳絕對有考慮香港人注重健康飲食 呢個潮流去選取食材~
2016-08-18