2019-01-11 80 瀏覽
那日晚上到中環蘭桂坊的了這間主打「牛」的餐庭去尋覓牛蹤, 在這一間又再次回到蘭桂坊的新選擇裡, 我們點了一份石燒薄切牛肉($178), 還有一份吉列炸牛扒($188)先說石燒薄切牛肉吧! 雖然是薄切但亦富牛香, 在放有熱溶牛油的石燒爐上面簡單煎一下已經搞掂再沾上鹽或醬油就食得!在日本興起了好幾年的かつ, 在香港還不算常見, 而這次在中要這裡找到這樣的日式吉列炸牛, 讓我滿心歡喜!裹上了炸衣的牛扒塊, 一字排開地攤在網架上, 廚師已將牛扒燒至一成熟, 旁邊亦同樣配備了一個石燒小火爐, 同樣地, 要燒幾成熟, 自己決定!又得意又玩得又食得!兩個套餐都跟了一碗滿鋪了飯素的白米飯, 套餐的前菜是麻醬豆腐和醋汁沙津整體的份量很足夠, 男生也能食得很飽足值得一讚的是服務員態度也是十分的好啊!!!
那日晚上到中環蘭桂坊的了這間主打「牛」的餐庭去尋覓牛蹤,
在這一間又再次回到蘭桂坊的新選擇裡,

再沾上鹽或醬油就食得!

又得意又玩得又食得!

整體的份量很足夠, 男生也能食得很飽足

值得一讚的是服務員態度也是十分的好啊!!!
2019-01-08
  • 石燒薄切牛肉
今日去藝穗會睇展覽,見到對面有間新開嘅餐廳,與其落去中環同人迫,不如就呢間dinner。經餐廳介紹,要左個吉列炸牛扒$188,加$58要一杯紅酒,原來佢哋仲有分有,同冇酒精嘅紅酒可以選擇,都幾特別。牛扒佢哋會先炸到一成,配一個爐,你可以自行將佢加熱到你想要嘅程度,套餐配以沙律,豆腐,同埋味素白飯,好正,天氣開始冷,可以咁樣䁔住慢慢食牛肉,真係好爽。而且餐廳嘅位置正正對着藝穗會,景觀好靚。牛肉好嫩口,慢慢加熱至自己想要嘅程度,可以慢慢燒慢慢食,食物熱辣辣。飲咗紅酒,又有氣氛。如果唔夠火,可以叫餐廳幫你再加火繼續燒。佢哋嘅服務態度都好好同好有禮貌。燒到最後幾塊牛扒時,我仲專登一啖牛扒一啖紅酒。吃到最後,我再要左杯熱嘅薄荷茶,望住中環嘅夜景,靜靜地飲完茶消化一下,享受完一餐飯。- [ ] 獨食氣氛:不用併桌,有中環夜景- [ ] 獨食配合:有一人餐,有杯為份量wine- [ ] 獨食份量:9-10 分飽- [ ] 獨食價錢:$309(已包括加一)—————————————-身邊越來越多朋友鍾意獨食,社會亦開始出現獨食文化혼밥,有見及此,經常獨食嘅小編決定多啲寫一系列嘅《一個人食飯》,以方便經

- [ ] 獨食氣氛:不用併桌,有中環夜景
- [ ] 獨食配合:有一人餐,有杯為份量wine
- [ ] 獨食份量:9-10 分飽
- [ ] 獨食價錢:$309(已包括加一)
—————————————-
身邊越來越多朋友鍾意獨食,社會亦開始出現獨食文化혼밥,有見及此,經常獨食嘅小編決定多啲寫一系列嘅《一個人食飯》,以方便經常獨食嘅朋友做參考,希望大家多多支持我,follow我,或者俾個like我。你對我嘅支持好重要架。謝謝你。❤️
2019-01-06 178 瀏覽
週末來到了中環見到有新餐廳開幕 即刻試下新野Steak bar 有現時新興的日本吉列炸牛排食由於上星期先岩岩係日本食左 所以今次唔佢呢個了今次點了prime flat iron steak呢個排就肉味較濃 又少脂肪 岩晒唔鍾意食肥膏既人牛排是一個set 配有飯,沙律,豆腐好抵食 其中個飯加了配料後香口很好食很快便食晒成碗了另外小食加配了紫菜薯條薯條是即叫即炸的 很新鮮 上檯時仍熱呼呼份量很多 夠晒2人食最後餐飲點了推廣中的澳洲紅酒
週末來到了中環見到有新餐廳開幕 即刻試下新野

Steak bar 有現時新興的日本吉列炸牛排食
由於上星期先岩岩係日本食左 所以今次唔佢呢個了

今次點了prime flat iron steak
呢個排就肉味較濃 又少脂肪 岩晒唔鍾意食肥膏既人

牛排是一個set 配有飯,沙律,豆腐
好抵食
其中個飯加了配料後香口很好食