2019-03-14 2055 瀏覽
下雨的星期天,家中老少各有各的活動,我的活動是探望在護老院的長輩,從南區回到中環已是中午,獨個兒走上兒時長大的地方蹓躂,只想找回一些回憶片段,我讀幼稚園的聖保羅堂仍然如往昔的典雅,而妹妹讀的基恩小學已改成神學院,可走落蘭桂芳的斜路,以前右邊的祐記士多消失了,左邊的叫榮昌士多,我經常來買雪條吃的,現在變成了一間餐廳。也許要讓回憶沉澱,不想看兩眼便離去,畢竟這裏是我和父母相處得較長時間的地方,倒不如在榮昌士多的舊址吃個午餐,腦子仍在盤算,然而腳步已跨進了門,也許是雨點的驅使吧!這是一家吃牛的地方,也是我最喜歡的肉類,餐牌上有炸牛肉,看來頗特別,而另一款叫Flat Iron Steak,較西冷,肉眼少見,而服務慇勤的店員也推薦其肉味濃,合我的要求,另外又介紹了無酒精的美國紅酒,我也一一受落。無酒精的美國紅酒用的是Cabernet Sauvignon品種葡萄,入口不甜,味道竟然有齊這葡萄的個性,有莓味和朱古力的苦澀,只是低至0.5%酒精,其餘與真酒無異,其後配牛扒也覺相當合拍。Flat Iron Steak沒多久也送來了!以套餐形式奉上,吸睛的當然是牛扒,有吋多厚,另外有小前菜,沙律和飯。小前

Flat Iron Steak沒多久也送來了!以套餐形式奉上,吸睛的當然是牛扒,有吋多厚,另外有小前菜,沙律和飯。小前菜是一小方塊的豆腐,上有些少的芝麻醬,豆腐豆味濃,質素好。沙律是雜菜,醬汁微酸,顏色和爽脆都令人吃得開懷,而牛扒以鋸齒刀處理,也沒難度,牛肉半生,肉色嫣紅,外皮烤得焦香,肉味的確濃,點些少鹽更能提味,米飯上灑了日本料理常用的飯素,成份有芝麻,乾的蔥碎等,拌入米飯同吃,配一口牛肉,令雨天驅走悶氣。

然而,邊吃邊望門外事物的轉變,剎那間,對兒時的思憶無法停下來!
午餐
2019-03-14 45 瀏覽
今日剛剛去完婚展,之後便出了中環吃steak bar ! 上次到了銅鑼灣吃印象深刻😋所以今次便到了中環分店!這裏地點需要行上一條斜路才能去到店舖,中環分店有兩層,而我們坐在下層,這裏和銅鑼灣有點不同,可能身致於中環所以感覺格局較為高尚😆店員附上餐單並說頂級板腱牛扒賣晒🙈本身就係想食呢個!無他...而家都已經八點半!唔緊要啦咁我今次要食安格斯西冷牛扒 (可以選擇3/5/7成熟, 我今次叫了5成)💰$258hkd , 另外K先生叫了吉列炸牛扒💰$188hkd呢度同銅鑼灣分別係中環店會俾水客飲😆因為我平時通常都會飲水多好少嗌野飲。今次呢個安格斯係USDA認證 , 佢無註明prime 通常都屬於choice /select 等級, 如果二百幾蚊嘅話應該屬於choice等級。一上枱望落都好大塊☺️ 因為佢係西冷屬於牛外脊肉,在肉的外延會有一圈白色的肉筋仲有厚厚嘅脂肪,我當時仲切咗出嚟放咗喺鐵板上邊當油去煎 😍一舉兩得!切開來呈現粉紅色剛剛好的五成熟💕筋嘅位置整體口感韌度超強,肉質實在有嚼頭😋帶來出色的肉味和柔嫩質感 ! 另外吉列炸牛扒,帶1成熟須係鐵板上每邊煎約15秒,油脂雖然較少但係咬落去肉質軟

店員附上餐單並說頂級板腱牛扒賣晒🙈本身就係想食呢個!
無他...而家都已經八點半!
切開來呈現粉紅色剛剛好的五成熟💕

另外吉列炸牛扒,帶1成熟須係鐵板上每邊煎約15秒,油脂雖然較少但係咬落去肉質軟淋有肉味,吉列亦還脆的!唔錯👍🏻
雖然呢度有羊架同魚,但係叫得steak bar 梗係要叫牛啦!

♦️店員亦不停為我們加水😆
♦️中環店感覺更為relax
♦️我覺得飯份量可以多少少
2019-03-10
2019-03-13 32 瀏覽
之前同朋友食就過銅鑼灣分店,今次路過中環,就去試試中環店。估唔到6pm已經有客人,我哋就坐喺樓下落地玻璃旁。侍應既熱情又禮貌地介紹招牌菜-吉列炸牛扒,於是我同朋友各點一份。等了幾分鐘,成set炸牛扒餐送到,又沙律又凍豆腐,都幾豐富!牛排大概1-2成熟,隨自己喜好燒,我就鍾意熟d,燒至8成先食。我仲驚唔多飽加咗個薯角,估唔到份量都幾大,兩個人都食唔晒!周日傍晚,喺中環靜靜地享受美食,感覺幸福,尤其係牛扒夠新鮮,侍應夠親切,價錢夠抵食,我一定久不久會再來!
之前同朋友食就過銅鑼灣分店,今次路過中環,就去試試中環店。

我仲驚唔多飽加咗個薯角,估唔到份量都幾大,兩個人都食唔晒!

2019-02-24
2019-03-12 66 瀏覽
Ig : foodieschu📍香港🇭🇰 📍中環📍Steak Bar📍中環蘭桂坊雲咸街31號地下 (中環站D1岀口)📍星期一至日 11:00-23:00🦄 吉列炸牛扒 $188🦄 評分: 7.5/10一個套餐有齊 麻醬凍豆腐 沙律🥗 飯🍚 吉列牛🐂 豆腐唔會一夾就散 入口好滑 同麻醬好夾❣️❣️沙律新鮮開胃😏😏因為落醋汁既關係 味道偏酸!吉列牛一上枱 Wa!!份量好多😱可以見到啲肉系好厚身!一層薄薄既麵包糠脆皮包住鮮紅色厚牛🥩大概只有1~2成熟!🔥幾耐最好食? 🙅🏻‍♀️ 客人系因應自己口味 去控制時間同生熟程度!! 可以扮下廚師仔👩🏻‍🍳好過癮好好挽🤣🤣個人口味系 : 因為牛較厚 中間需要較長時間先會熟 如果偏生食落口感有啲唔舒服!所以我系煎至金黃色偏熟先食👍🏻重頭戲系個味素飯🍚🍚 聽講系即叫即整! 一放入口!救命🆘點解可以咁好食😹😹好有驚喜🦄 石燒薄切牛肉 $178🦄 評分: 8.5/10 火爐上面會跟配舊牛油 融左就可以開始燒🔥🔥薄切牛肉油花平均👍🏻👍🏻有7大塊左右!因為薄切嘅關係 每邊十秒已經好香牛味好濃郁😳仲會跟埋 蒜!鹽🧂 燒汁! 俾你自己配黎食👍🏻味素飯上面佈滿 紫菜 !芝麻碎
Ig : foodieschu
📍香港🇭🇰 📍中環
📍Steak Bar
📍中環蘭桂坊雲咸街31號地下 (中環站D1岀口)
📍星期一至日 11:00-23:00

🦄 吉列炸牛扒 $188
🦄 評分: 7.5/10
吉列炸牛排

一個套餐有齊 麻醬凍豆腐 沙律🥗 飯🍚 吉列牛🐂
豆腐唔會一夾就散 入口好滑 同麻醬好夾❣️❣️
沙律新鮮開胃😏😏因為落醋汁既關係 味道偏酸!
吉列牛一上枱 Wa!!份量好多😱可以見到啲肉系好厚身!
一層薄薄既麵包糠脆皮包住鮮紅色厚牛🥩大概只有1~2成熟!

🦄 石燒薄切牛肉 $178
🦄 評分: 8.5/10
石燒薄切牛肉

火爐上面會跟配舊牛油 融左就可以開始燒🔥🔥
薄切牛肉油花平均👍🏻👍🏻有7大塊左右!
因為薄切嘅關係 每邊十秒已經好香牛味好濃郁😳
仲會跟埋 蒜!鹽🧂 燒汁! 俾你自己配黎食👍🏻
味素飯上面佈滿 紫菜 !芝麻碎!鰹魚! 超!好!食!🥺
我可以講 黎呢到必食既首選系個飯😹
呢到既cp值幾高 值得一試❣️❣️
絕對有下次🙋🏼‍♀️🙋🏼‍♀️
p.s.一邊唔好超過20秒呀!!好易痴底架!
吉列炸牛排
石燒薄切牛肉
2019-03-10 22 瀏覽
吉列豬扒試過好多次,吉列牛扒都係第一次試。哩間位於蘭桂坊嘅 Steak Bar一睇佢個名就知主打牛扒。佢款式吾多,但我一見 Menu有吉列牛扒定食$188,就決定一試!吉列牛扒係用牛頸脊整嘅,師傅炸到面頭金黃色,而中間就仲係生嘅。上枱嘅時候會跟埋個細細嘅鐵板爐仔比我地自己燒,燒嘅時間就取決於自己鐘意嘅生熟度。如果覺得吾夠味,可以點醬汁或者蒜鹽。我覺得配合埋個醬汁好味好多。同埋燒完吾會好乾,面頭又夠香口,幾特別,但如果牛味重 d就 perfect 嘞!定食會跟埋沙律,麻醬凍豆腐同一碗飯。飯吾係普通白飯,係味素飯,飯嘅面頭鋪滿芝麻, 紫菜同鰹魚碎,令到個飯冇咁單調,有 d似食緊飯團。個飯都幾大碗,食左一半已經好飽。至於餐廳環境燈光都令人有一種舒服嘅感覺。而我地都好好彩,被安排到 Window Seat, 餐廳亦有播音樂,我地可以欣賞住街景,聽住音樂咁食 lunch, 感覺都幾放鬆。另外,值得一讚嘅係服務,職員好細心介紹佢地 Menu上嘅食物。而因為朋友吾餓,我地兩個只叫左一個 Set同兩支啤酒,但店員都冇表示不悅,送餐時仲好細心咁拎多隻碟同餐具比我朋友👍下次再黎嘅話,我會試試佢地嘅煎牛扒。

下次再黎嘅話,我會試試佢地嘅煎牛扒。
2019-03-10 1675 瀏覽
同老友早上做完facial,就落中環食便飯,去食吉列牛。唯天雨濛濛,花多了時間步行前往。若在中環D2出口出,過紅綠燈,往蘭桂坊沿石級斜路,一直往上行至山坡,左方便到達,前後不消十分鐘。這是我第二次食steak bar,特別喜歡這兒吉列炸牛扒,要再食,同老友分享。老友鍾意食德國菜,又見鄰座吃那珍寶德國拼盤也贊了番,我們於是要了一份; 其後也隨心點了一份薯條。吉列炸牛扒跟上正方小鐵板煎爐; 再有沙律豆腐和飯。牛肉先經準備至一成熟,麵包糠炸外層完全包裹外圍。牛扒份量豐富;牛油塗滿鐵板,火力猛烈快速煎熟牛扒,鎖緊肉汁,熟度隨你選擇。老友與我都喜歡煎至七成呢~這餐配有自家醬汁和seasoning鹽粒,調較味道。由於牛扒肉汁味濃,煎完直入口中享受,釋出的油香味和牛肉的柔軟,我認為是最佳口味。仲有topping 滿滿的飯送牛肉,非常棒。之後到薯條,以為是厚切,誰知是這波浪紋款,有點失望啊。味道是可以的。最後珍寶德國腸拼盤到啦~4大條腸都現晒光面,這些都岩我倆口味,反而那些傳統德國,乾腸、生香腸、血腸、肝腸等,味道太重口味呢,還是零餡嘅腸先係好食嘅腸。簡單塗上番茄醬、芥末醬,味道親切,食得簡單滋味。

珍寶德國腸拼盤
2019-03-09
珍寶德國腸拼盤
  • 珍寶德國拼盤
2019-03-10 51 瀏覽
近期好興日本吉列燒牛,今日朋友在中環收工就行左去蘭桂坊食燒牛😋😋餐廳主要都是以牛為主,有石燒薄切牛肉、安格斯西冷牛扒、頂級板腱牛扒、吉列炸牛扒、澳洲穀飼肉眼牛扒、同吉列炸和牛扒...等等,除左牛都會有羊架和魚選擇😄😄套餐包左前菜、沙律同飯,價錢就由$178起,相當抵食👍🏻👍🏻吉列炸牛扒$188上台時已經炸得金黃鬆脆,內裡是3成熟可以自己燒到岩自己的熟度。一開始是用牛油加熱左板,再自己放上去燒,燒完入口外脆內軟,肉質鮮美多汁。可以食原味或者配日本蒜鹽/燒汁去食,套餐包左個飯送牛減低油膩感。

吉列炸牛扒$188
2019-03-04
2019-03-08 1228 瀏覽
星期日唔使返工,可以悠悠閒閒,唔趕時間去享受一個美味午餐,真是人生一大樂事又係食我很喜愛的吉列牛扒,今次換另一個地方試下吉列炸牛扒套餐$188~包胡麻醬凍豆腐,沙律和飯,還有9件吉列牛熱辣辣的日本米飯上鋪滿紫菜芝麻碎,非常惹味厚切的吉列牛柳上桌前已沾上麵包糠把表面炸成金黃色,但牛柳裏面還是生的,未食已經覺得好吸引爐上已預先放上牛油,以備煎牛之用我喜歡半熟,牛柳每邊只須煎5至10秒即可肉汁完全被鎖住,加上表面的吉列,真正可以做到外脆內juicy, 肉質腍而牛味濃,好好味某些位置還有些焦香,好香口芝士粉薯條$48~每條薯條都鋪滿芝士粉,芝士味濃郁,薯條亦炸得非常香脆乾身雞軟骨餃子$45~餃子皮好薄,表面煎得非常鬆脆,裏面的雞軟骨有咬口,好滋味

又係食我很喜愛的吉列牛扒,今次換另一個地方試下

熱辣辣的日本米飯上鋪滿紫菜芝麻碎,非常惹味

厚切的吉列牛柳上桌前已沾上麵包糠把表面炸成
金黃色,但牛柳裏面還是生的,未食已經覺得好吸引

爐上已預先放上牛油,以備煎牛之用

我喜歡半熟,牛柳每邊只須煎5至10秒即可

某些位置還有些焦香,好香口

2019-02-17
  • 吉列炸牛扒
  • 雞軟骨餃子
襯平日時間中環較為少人便逛一陣~晚飯時段就到LKF 感受一下人流氣氛! 老蘭最盡處,原來steak bar 係中環也有分店👏🏻👏🏻 這裡有兩層,地面座位不算多。 而我到樓上二樓,簡了一個背後有景位置~ 早到早享受 😁職員細心介紹一下餐牌,有自己燒的吉列牛、安格斯;亦有餐廳處理,有板腱、魚、羊架。 頂級板腱牛扒 HKD 215 「每日限量」的套餐! 職員建議5成熟是最好,不會因為太生而咬不下去,又不會過熟而變得老去。 牛肉很重稱! 是兩專豆腐大小。 粉粉紅紅肉質並沒有流血水,仍鎖全了肉汁。 更沒有牛蘇味。和風紫茶薯條 HKD 48 粗壯形薯條,沾上紫菜味。炸得脆口更沒有焦黑。 整體很滿意,是一個相對地較為清靜聚腳點!

老蘭最盡處,原來steak bar 係中環也有分店👏🏻👏🏻

頂級板腱牛扒 HKD 215

和風紫茶薯條 HKD 48
粗壯形薯條,沾上紫菜味。炸得脆口更沒有焦黑。

整體很滿意,是一個相對地較為清靜聚腳點!

2019-03-07 28 瀏覽
經朋友推介steak bar d牛幾ok,睇相見幾吸引就俾佢吸引左黎試下啲牛,又可以同朋友慶祝埋生日,一舉兩得!環境都唔錯,地方唔算好大,但都唔算住得好逼好唔舒服。4個人就岩岩好,但如果一大班人黎食就未必咁適合喇!講返個扒先,話明叫steak bar,一定要試下啲牛啦!嗌左吉列炸牛扒同埋頂級板腱牛扒食,兩個價錢都算合理,係中環開鋪,咁嘅價錢都算合理嘅。吉列牛就上檯個時已經整熟左啲,略嫌有啲過熟,有啲un。而板腱牛就多左啲筋,𡁻得有啲辛苦,不過味道都唔錯!可以encore!
講返個扒先,話明叫steak bar,一定要試下啲牛啦!
2019-03-06 825 瀏覽
酒吧,外國人,夜生活。提起蘭桂坊,你又想起什麼名詞?蘭桂坊酒吧琳立,下班後飲酒作樂的地方,但原來內裡的食店亦不容看輕。這天,和朋友相約到steak bar,沿著蘭桂坊的斜路,走到最上方,看見這個牛標誌,便知道我們已到達。推門內進,steak bar不如外面看到的寬敞,分為兩層,但都只有廖廖幾張枱,中間一個大bar 枱,果然蘭桂坊還是以酒為重點。我們今天點了兩客吉列牛,有得食有得玩。未幾,店員端著兩客賣相精緻的吉列牛擺在我們面前,為我們的小石爐點火,藍色的火焰猛烈燃燒,小石爐上的牛油漸漸溶化,香氣撲鼻使我更飢餓,但店員著我們要等大概一分鐘,待石爐加熱,我們唯有先吃配菜墊一墊。前菜有胡麻豆腐及日式沙律,沙律伴以柚子醋,酸甜開胃,和豆腐一樣,清新解膩。主角當然是吉列牛,一大塊牛排,沾上了一層薄薄的麵包糠和蛋漿,外表金黃,內裡緋紅鮮嫩,均勻切好端上。熊熊烈火繼續燃燒,把一塊一塊的吉列牛擺在石爐上,發出滋滋聲,聽著療癒,燒爐不大, 但也足夠可一次燒三塊牛。吉列牛吃下去,外皮香口,內裡牛肉軟熟,雙重口感,牛肉即使燒得耐,亦不會韌,容易煮理。吃牛少不免要配白飯,steak bar 白飯更灑了芝麻紫菜
酒吧,外國人,夜生活。提起蘭桂坊,你又想起什麼名詞?

我們今天點了兩客吉列牛,有得食有得玩

,燒爐不大, 但也足夠可一次燒三塊牛。

吃牛少不免要配白飯,steak bar 白飯更灑了芝麻紫菜味粉,增加味道,但建議要先搞拌均勻,或不想吃太咸的先減去一點,因為店家太康概加很多

menu

2019-02-20
2019-03-04 34 瀏覽
Went to Steak bar tonight with friend at around 6:30 pm tonight. It is a 2 storey building and was full house when we arrive. We sit near the bar and ordered 2 signature dishes. Stone grill beef ($178) and Deep fried beef cutlet ($188) 🥩 The set comes along with salad and rice with sesame. Table is quite small but waitress 💁🏻‍♀️is very friendly and helpful to move he dishes around in order to fit the table. Beef are of high quality 😋 and it’s good value for money to have beef at such price in Central. You can add $58 for a glass of wine too. Will definitely come again.
2019-03-04 655 瀏覽
天氣好,我們吃牛扒去標題起成這樣只因最近去過好幾間擁有著文青名字的店鋪!然而這間扒房並非走文青風的,而是走日式西餐X酒吧風。從地鐵站出口沿著斜坡走一段路,就到達這家兩層高的餐廳,氣氛寧靜安逸。餐牌選擇算適中,不會多到讓人選擇困難,也不會少到只有那幾樣,只是見小食偏炸物為主,若是走日系西餐風,建議加幾道日式串燒、玉子燒、枝豆等感覺為更豐富吸引。酒品的餐牌(啤酒紅酒都有)也有不少選擇呢,是適合跟朋友情人小酙兩杯的地方。雖然吉列炸牛扒是推薦,但我們打算試試別的,於是選了set B - 安格斯西冷牛扒和一份薯角。套餐配有前菜、沙律和飯。前菜是一口日式芝麻醬豆腐,飯有配飯素,香口美味。另外,份量挺大份的,兩個女生吃也夠飽。牛扒我們點了五成熟,火侯控制得不錯,沒有血水但肉質不韌,並且充滿牛香,只略嫌多筋。不過這個價錢而言,算不錯了。薯角炸得很不錯👍,外脆內嫩,好不滋味,適合配啤酒。餐廳服務都不錯,有主動介紹菜色又有禮貌。綜合的性價比都不錯,推薦作為兩人至四人之內的小聚會的聚腳點。
天氣好,我們吃牛扒去

標題起成這樣只因最近去過好幾間擁有著文青名字的店鋪!

然而這間扒房並非走文青風的,而是走日式西餐X酒吧風。

薯角炸得很不錯👍,外脆內嫩,好不滋味,適合配啤酒。

餐廳服務都不錯,有主動介紹菜色又有禮貌。

2019-03-03 70 瀏覽
今日往藝穗會看完畫展, 見到附件的steak bar有之前去日本食到的吉列炸牛扒, 於是便入去試試, 於是我點了吉列炸牛扒套餐, 炸雞軟骨和可樂。吉列炸牛扒套餐有吉列炸牛扒, 沙律菜、胡麻醬豆腐和白飯, 吉列炸牛扒賣相吸引, 牛扒邊位炸得金黃, 食落香脆, 牛扒是牛頸脊, 肉質鮮甜味美, 入口即熔, 配上牛油烹調自己想要的熟成度的牛扒,, 牛扒配上特製醬汁和調味料, 食落美味, 食出去日本外遊品嚐吉列炸牛扒時的感覺, 口感大滿足;配菜沙律菜食落新鮮爽口, 車厘茄味道鮮甜;胡麻醬豆腐入口即熔, 豆香味濃, 胡麻醬食落開胃;白飯食落香滑軟綿, 配上飯素食落惹味, 口感豐富, 整份吉列炸牛扒套餐食落美味, 口感十足;最後炸雞軟骨炸得金黃, 食落香脆, 佐酒一流;餐廳座位寬敞舒適, 吉列炸牛扒肉質鮮甜高水準, 食到我去日本時食吉列炸牛扒的水準, 我食了一頓高質有水準的午餐
吉列炸牛扒套餐
炸雞軟骨
2019-03-03
2019-03-03 250 瀏覽
今日黎到香港島有個小約會,行街睇戲之後當然要食飯啦😝 黎到港島我地就決定去蘭桂芳行一轉搵下野食啦。由於想避開人潮,今日差不多6:30就到左,店內客人唔多,上左樓上二樓,員工都好細心為我地提供儲物箱去放袋。 之後發現餐牌都有唔少選擇,今日就揀左兩個平時較少食既肉。首先選擇左好少餐廳會提供既Flat Iron,由於呢個部位唔屬於classic cut,所以見到既一刻就想試一試佢!牛扒黎到係好厚身,切既時候都立即感受到肉既其中一個特點就係好軟熟,切開感覺唔會好肥膩,入口鬆軟又有肉味。餐牌上選擇左medium,開頭有猶豫因為好多餐廳都會比你所選擇既更熟,但呢到出到黎就真係medium,所以感覺好好。另一份餐叫左羊扒,medium well咬開都仲有少少紅色,又一次完美既火喉掌握。肉質鬆軟亦冇羊羶味,值得推薦。總括黎講餐廳以套餐為主,日式既沙律同飯都好開胃,位於蘭桂芳又叫steak bar, 酒類選擇都好多,更有手工啤等選擇。 所以話黎到蘭桂芳都唔一定要淨係飲酒狂歡,party前食個飯一樣都好開心。

• Flat iron steak