2019-03-14
今日剛剛去完婚展,之後便出了中環吃steak bar ! 上次到了銅鑼灣吃印象深刻😋所以今次便到了中環分店!這裏地點需要行上一條斜路才能去到店舖,中環分店有兩層,而我們坐在下層,這裏和銅鑼灣有點不同,可能身致於中環所以感覺格局較為高尚😆店員附上餐單並說頂級板腱牛扒賣晒🙈本身就係想食呢個!無他...而家都已經八點半!唔緊要啦咁我今次要食安格斯西冷牛扒 (可以選擇3/5/7成熟, 我今次叫了5成)💰$258hkd , 另外K先生叫了吉列炸牛扒💰$188hkd呢度同銅鑼灣分別係中環店會俾水客飲😆因為我平時通常都會飲水多好少嗌野飲。今次呢個安格斯係USDA認證 , 佢無註明prime 通常都屬於choice /select 等級, 如果二百幾蚊嘅話應該屬於choice等級。一上枱望落都好大塊☺️ 因為佢係西冷屬於牛外脊肉,在肉的外延會有一圈白色的肉筋仲有厚厚嘅脂肪,我當時仲切咗出嚟放咗喺鐵板上邊當油去煎 😍一舉兩得!切開來呈現粉紅色剛剛好的五成熟💕筋嘅位置整體口感韌度超強,肉質實在有嚼頭😋帶來出色的肉味和柔嫩質感 ! 另外吉列炸牛扒,帶1成熟須係鐵板上每邊煎約15秒,油脂雖然較少但係咬落去肉質軟
無他...而家都已經八點半!
雖然呢度有羊架同魚,但係叫得steak bar 梗係要叫牛啦!
♦️店員亦不停為我們加水😆
♦️中環店感覺更為relax