2017-11-24 1775 瀏覽
朋友告訴我,尖沙咀有間餐廳有海膽意粉吃。作為海膽迷,一聽到已經心癢癢,再看到她的照片,不去絕對會抱憾終生。從來也未試過,未到達餐廳看餐牌就已經選好自己要吃的菜,有選擇困難症的我這次十分輕鬆,其餘的菜就交給朋友負責點,最後點了一個set dinner,單點了一客main和appetizer。脆香魷魚配蒜香蛋黃醬這是單點的appetizer。魷魚表面包着一層炸漿,不夠香脆,而且有點散,但味道不錯,不點醬也好吃。魷魚煮得有點過熟,如果可以硬一點會更有口感。水牛城香辣雞翼這是set dinner的appetizer。雞翼很大隻,有手掌般長。表面炸得很脆,淋上了少少辣醬,但沒有變淋。雞肉醃得很夠味,而且很嫩滑。還有一些雜菜伴碟,吃完雞翼後吃,清一清腸胃的油脂。脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯這是set dinner的main course。軟殼蟹有一隻,分開兩份,炸得很香脆。帶子原來是珍珠帶子,有大量拌在飯中,每一啖飯也會吃到。飯的松露很香,味道不錯,但煮得太熟太腍,得扣分。極『黑』海膽意粉配三文魚籽這是單點的main。離遠看見待應拿著意粉來,已經十分期待。上桌一看,廚師是不是還未放完海膽,為甚麼海膽

脆香魷魚配蒜香蛋黃醬
脆香魷魚配蒜香蛋黃醬
極『黑』海膽意粉配三文魚籽
這是單點的main。離遠看見待應拿著意粉來,已經十分期待。上桌一看,廚師是不是還未放完海膽,為甚麼海膽少了那麼多?友人的照片中,海膽的份量明明勁多。沒關系,先嚐一嚐味道。海膽味很濃,在口裡久久不散,再跟三文魚籽一起吃,三文魚籽的咸香突顯了海膽的鮮。最後,將僅餘的海膽、墨汁意粉、海膽汁和dropper裡的少量墨魚汁拌勻。汁的稠度剛剛好,不會過稠或過稀。雖然海膽不多,但有海膽汁搭救,每一口意粉也有海膽味。
極『黑』海膽意粉配三文魚籽
Daily Dessert Platter
看見platter這個字,以為會有很多款式,原來只有一小塊waffle、一件macaron、一些士多啤梨片和一堆cream。最好吃的是士多啤梨,waffle是脆的,像餅乾,不是我喜歡的口感。
Daily Dessert Platter
Tiramisu
很大一堆mascarpone,到差不多吃光時,才在中間找到小量lady finger,但被mascarpone覆蓋了那麼久,lady finger竟然還是脆的,很神奇。雖然酒味道不重,但還是吃得出來,而espresso的味道直接消失得無影無踨,不禁懷疑是否望記了放。
Tiramisu
Rose Latte
除了玫瑰花茶外,很怕其它玫瑰的食物,所以這杯rose latte是朋友的。Latte art很可愛,朋友幫它拍了很多寫真後,我才有幸嚐一口,但被警告不可以弄散那隻熊,所以要小心翼翼。玫瑰味很重,我覺得跟奶不太夾,但朋友卻大讚。
Rose Latte
我和友人也覺得這裡的熱食是挺出色的,餐牌中還有很多也想試,但甜品有中伏的感覺。反正尖沙咀的甜品店不少,下次可以在這裡吃完晚餐後,再在附近吃甜品
2017-11-15
  • 水牛城香辣雞翼
  • 脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯
  • 極『黑』海膽意粉配三文魚籽
2017-11-23 1335 瀏覽
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃「Shine」。這次已經不是第一次到這裡吃晚飯,踏出lift門,有種很熟悉的感覺。裡面一如既往的夠氣氛:餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:已經很餓了,決定開始點菜。煙三文魚配意式油醋田園沙律這是包括在套餐裡的,蔬菜爽脆鮮甜,口味清新。紅蘿蔔切成薄薄的一大片,乍看之下很容易跟三文魚混淆。三文魚表面有光澤,柔軟又新鮮,肥美無比。注意這沙律裡有黑醋,不喜歡的人可以事先跟店員說一下。脆炸薯條配濃味蒜香橄欖油 $68滿滿的一大桶,非常足料。薯條炸得金黃香脆,外脆內軟,令人食唔停口。有茄汁可供使用。極黑海膽意粉 $188這道菜好像不是經常都有。意粉夠軟,醬汁濃郁惹味,夠creamy,有芝士和海膽的味道。一開始可按需要加墨魚汁,很有新鮮感。海膽質感綿滑,獨特甘香,滋味無窮。脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯 $268軟殼蟹新鮮即炸,外層香脆,令人忍不住一試再試。飯的軟硬度適中,黑松露味道夠濃,帶子小巧又香醇。吃後齒頰留香。Set Caffe Mocha $15這是跟餐的飲品,所以只需加$15就可以。朋友想喝熱飲,就點這個了。Lights Out (Mocktail
這天晚上約了朋友到尖沙咀吃晚餐,我們決定吃「Shine」。

裡面一如既往的夠氣氛:

餐單印刷精美,上面有各種食物的圖片:

已經很餓了,決定開始點菜。

煙三文魚配意式油醋田園沙律
這是包括在套餐裡的,蔬菜爽脆鮮甜,口味清新。
紅蘿蔔切成薄薄的一大片,乍看之下很容易跟三文魚混淆。
三文魚表面有光澤,柔軟又新鮮,肥美無比。
注意這沙律裡有黑醋,不喜歡的人可以事先跟店員說一下。

脆炸薯條配濃味蒜香橄欖油 $68
滿滿的一大桶,非常足料。
薯條炸得金黃香脆,外脆內軟,令人食唔停口。
有茄汁可供使用。

極黑海膽意粉 $188
這道菜好像不是經常都有。
一開始可按需要加墨魚汁,很有新鮮感。
海膽質感綿滑,獨特甘香,滋味無窮。

脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯 $268
軟殼蟹新鮮即炸,外層香脆,令人忍不住一試再試。
飯的軟硬度適中,黑松露味道夠濃,帶子小巧又香醇。
吃後齒頰留香。

Set Caffe Mocha $15
這是跟餐的飲品,所以只需加$15就可以。
朋友想喝熱飲,就點這個了。

Lights Out (Mocktail)  $58
很搞笑,lights on 是 cocktail,lights out 則是 mocktail。
材料包括strawberry, passion fruit, orange juice, soda。
天然果香味非常突出,能中和食物的油膩度。

是日甜品拼盤
甜度適中,充滿層次的味道在口裏一次過綻放。

朱古力慕絲杯 $68
口感輕盈,朱古力味濃郁。

埋單$732,平均每人$366,有加一服務費,以晚餐的價錢來說,算是可接受。

餐廳氣氛、食物和服務員質素都很高,我們有機會還要再來!
2017-11-21
2017-11-23 151 瀏覽
再一次黎shine食dinner掛住佢既龍蝦同龍蝦湯本身同朋友想衝住尼個意粉而來,但可惜賣晒了晚市剛開始,人流未許多,但陸陸續續人就開始多了,所以還是建議要預早訂枱最喜歡的龍蝦湯來了濃濃的龍蝦味,配上烘過的包,很美味還有啖啖肉的龍蝦肉,太美味了當然不小得龍蝦呢,旁邊那個忌廉汁好好吃龍蝦新鮮,但相比起上次吃今次細隻左小小,但味道依舊,龍蝦依然彈牙這個是帶子併牛頰肉喜歡啖啖肉的帶子,牛頰肉淋身得來又帶有彈性,好吃好吃藍芝士什菇通粉這個我也喜歡,是濃濃的芝士味,是超級濃郁的!芝士控必點啊,但一定要開心share要不然會非常溜的最後以這個甜點作結尾,一上枱時氣勢造型是一百分。甜品用了乾冰,營造煙霧瀰漫的感覺。欣賞它蘋果片切得細膩精緻餅底也夠香和脆,不算太強的肉桂味岩我
再一次黎shine食dinner
掛住佢既龍蝦同龍蝦湯
本身同朋友想衝住尼個意粉而來,但可惜賣晒了
最喜歡的龍蝦湯來了
濃濃的龍蝦味,配上烘過的包,很美味
還有啖啖肉的龍蝦肉,太美味了

當然不小得龍蝦呢,旁邊那個忌廉汁好好吃
這個是帶子併牛頰肉
喜歡啖啖肉的帶子,牛頰肉淋身得來又帶有彈性,好吃好吃
藍芝士什菇通粉
餅底也夠香和脆,不算太強的肉桂味岩我
2017-11-22 169 瀏覽
先前黎過食午餐,休休閒閒,唔洗同人迫眼見地方唔算太大,不過又有窗口卡位坐(雖然窗台有啲污穢)不過尖沙咀搵個地方食lunch真係算唔錯隔左一排今日上去,嘩,桃花依舊人面全非多人到要等位⋯⋯一睇menu,原來回饋客人,有優惠,唔怪得甘多人喇等左十分鐘到就有位,讚🏼當我地一坐底就有餐湯同餐包送到,果然配合返速度我地研究左一陣就開始落單喇除左沙律之外,每人一款唔洗爭,share食簡單講下先,首先速度係快,係好快,基本上五至六分鐘已經有野食,最遲果碟都係十分鐘內,真係麥記都未必做到味道整體好味,真係要講既可能係飯餐上可以加多啲配菜,會無咁單調以呢個價格黎講絕對超值,難怪甘多人光顧當日眼見侍應們東奔西跑,有如戰場一樣,希望貴店可以更加人手,我只有默默為佢地打氣

先前黎過食午餐,休休閒閒,唔洗同人迫

隔左一排今日上去,嘩,桃花依舊人面全非
多人到要等位⋯⋯
一睇menu,原來回饋客人,有優惠,唔怪得甘多人喇
等左十分鐘到就有位,讚🏼

當我地一坐底就有餐湯同餐包送到,果然配合返速度
我地研究左一陣就開始落單喇
除左沙律之外,每人一款唔洗爭,share食

簡單講下先,首先速度係快,係好快,

以呢個價格黎講絕對超值,難怪甘多人光顧
當日眼見侍應們東奔西跑,有如戰場一樣,
希望貴店可以更加人手,我只有默默為佢地打氣
2017-11-08
10 分鐘 (堂食)
2017-11-22 135 瀏覽
第一先上是湯 有驚喜。(原來先驚後失望)先說飲品 奶茶 第一次送來的茶 和另上的奶茶一看就見到好淡的茶色加奶然後試味 好淡無味只有奶!向店員反映一下 換一杯新結果也是很淡! 相反同行友人的咖啡香濃濃郁。 最後杯奶茶放到結帳也沒有飲。主菜。我叫了芝士牛肉漢堡飯10分鐘不足就可以上菜了第一口是半生熟的牛肉漢堡....不是熱第二口白飯 也不是熱 無煙出整個飯也不是熱食 食物來說溫度最重要放到口裡是凍 口感也不同了建議大家要叫奶茶先考慮咖啡
第一先上是湯 有驚喜。

(原來先驚後失望)

先說飲品 奶茶 第一次送來的茶 和另上的奶
茶一看就見到好淡的茶色
加奶然後試味 好淡無味只有奶!
向店員反映一下 換一杯新

放到口裡是凍 口感也不同了

建議大家要叫奶茶先考慮咖啡

午餐
2017-11-22 150 瀏覽
生日月食唔停,今次揀食西餐餐廳坐位闊落,環境幾舒適叫左3個Set Dinner 同一個意粉頭盤: 日式吉烈炸蠔配蒜香蛋黃醬蠔炸得幾好,食落冇油膩感頭盤: 水牛城香辣雞翼雞翼大隻香口,小小辣香草忌廉煙三文魚意粉份量大,味道可以,不過不失牛肝菌意大利飯冇乜牛肝菌味,有小小失望脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯軟殼蟹香脆意大利飯做到軟中帶硬黑松露味不似預期都係比較淡極黑海膽意粉意粉軟硬適中,帶海膽味但海膽鮮味一般Set dinner 的甜品拼盤送到上枱時,真係呆一呆純粹一堆Cream,加生果 .....再是但加d綿花糖同朱古力餅碎咁 小朋友做手工一樣因生日送的Tiramisu呢個真係唔得cream果部分還可以裏面條ladies finger 仲係硬0既...飲品
生日月食唔停,今次揀食西餐

餐廳坐位闊落,環境幾舒適
叫左3個Set Dinner 同一個意粉

頭盤: 日式吉烈炸蠔配蒜香蛋黃醬
蠔炸得幾好,食落冇油膩感

頭盤: 水牛城香辣雞翼
雞翼大隻香口,小小辣

香草忌廉煙三文魚意粉
份量大,味道可以,不過不失

牛肝菌意大利飯
冇乜牛肝菌味,有小小失望

軟殼蟹香脆
意大利飯做到軟中帶硬
黑松露味不似預期
都係比較淡

極黑海膽意粉
意粉軟硬適中,帶海膽味
但海膽鮮味一般

Set dinner 的甜品拼盤
送到上枱時,真係呆一呆
純粹一堆Cream,加生果 .....
再是但加d綿花糖同朱古力餅碎咁

小朋友做手工一樣

因生日送的Tiramisu
呢個真係唔得
cream果部分還可以
裏面條ladies finger 仲係硬0既...

飲品

2017-11-20
慶祝紀念
生日
2017-11-21 114 瀏覽
Shine位於地鐵站附近,非常方便~餐廳室內裝潢較暗,頂上裝有霓虹燈管,非常有特色~蟹餅外層香脆,裏面雖然有絲絲蟹肉,但蟹味欠奉,有點失望~跟餐嘅appetizer三揀一,我哋揀咗煙三文魚沙律,感覺幾清新,中規中矩~香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉,意粉好有蒜香,而必須讚既係隻蝦真係好正,外層沒煎焦同時非常香,鵝肝亦非常鮮嫩,入口即融又油脂豐腴~極黑海膽意粉配三文魚籽,呢個幾有驚喜喎,海膽同三文魚籽份量十足,而且兩者既質素都相當唔錯。每啖意粉都食到甘香濃郁既海膽同墨魚醬汁,值得推薦~冧酒蛋白火山,份量,視覺效果同味道都一流~成座山咁高既蛋白霜,從頂部加入燃燒中既冧酒,火焰會慢慢從頂部向下流, 滲透每一個角落~ 蛋白霜打得細滑,本身淡味,食多左都唔會覺得膩入邊仲有大量美食比你尋寶,例如係movenpick雪糕,馬卡龍同士多啤梨等,有得食又有得玩~強烈推薦~跟餐嘅甜品係伯爵茶奶凍,奶凍好creamy同smooth,又有奶香。而奶凍上面個朱古力球好濃朱古力味,生果亦好新鮮,比想像中出色

蟹餅外層香脆,裏面雖然有絲絲蟹肉,但蟹味欠奉,有點失望~

冧酒蛋白火山,份量,視覺效果同味道都一流~

蛋白霜打得細滑,本身淡味,食多左都唔會覺得膩

• 冧酒火山
  • 極上海膽意粉
2017-11-19 120 瀏覽
成日聽人講太子大廈有好多好嘢食,今日終於來體驗一下!一開始時給這間餐廳的名字吸引進來,而且門面很有格調所以就選擇了他!幾吸引的是有一個開放式吧枱係隔離很喜歡拍左手邊那個木製擺設真是10分有格調! ! !作為芝士紅的我當然不會錯失任何一個芝士味的菜色,我們要了一個南瓜芝士意大利燴飯喜歡之時的我覺得他的芝士份量不夠多,雖然上面那數片的芝士非常好吃,但需要後加一些芝士粉才有足夠的芝士味😁😁😁不過整體的賣相非常吸睛!只另外叫咗一個卡邦尼意粉,很喜歡的那個汁,而且打蛋黃混合得非常好,但若果意粉是更加新鮮會更好食。最後因為貪玩要左一個火焰雪山的甜品。外面的忌廉/蛋白的味道一般,但是入面的朱古力10分香濃令人吃完再想吃😍
幾吸引的是有一個開放式吧枱係隔離
很喜歡拍左手邊那個木製擺設真是10分有格調! ! !
不過整體的賣相非常吸睛!
2017-11-16
2017-11-19 856 瀏覽
今日收早同同事一齊去尖沙咀adidas掃平野,搏鬥一輪之後就係對面個幢商業中心度食埋飯。佢係冇咩心水既情況底下,我就帶左佢去食番之前食過又唔錯既fusion餐廳。餐廳位置係係北京道,正正就係adidas對面太子集團中心6樓,地點方便易搵。餐廳裝修型格,環境氣氛同上次黎既時候一樣,場面熱鬧多人。Menu呢度係新派西餐廳,主打fusion菜,今次有新推介,仲要係我既favourite海膽tim呀極黑海膽意粉配三文魚籽$188呢個意粉,簡直係perfect match,意粉爽口,仲可以好似拉麵咁掛到好多好creamy既海膽汁tim。當海膽遇上墨汁,原來係可以咁鮮甜。海膽本身已經新鮮,厚身,入口即溶,個種鮮甜仲會遲遲唔散咁留係個口入面,再撈埋落個墨汁意粉到,好yummy,加埋d三文魚籽,口感一流燒安格斯肉眼扒(10oz)配紅酒燒汁$308呢個steak份量夠晒,厚身而且牛味濃郁,肉質唔un又嫩滑,食落仲好juicy提拉米蘇加朱古力雪糕球$58(+$28)呢個tiramisu好軟滑,有層次,味道濃郁,又唔會過甜。至於個朱古力雪糕就好有驚喜,朱古力味濃又香滑,食落仲有粒粒朱古力碎係入面,增加口感

Menu

極黑海膽意粉配三文魚籽$188

燒安格斯肉眼扒(10oz)配紅酒燒汁$308

提拉米蘇加朱古力雪糕球$58(+$28)

2017-11-15
2017-11-19 86 瀏覽
朋友來過,說這間不錯.由其是漢堡.決定來試一試!餐牌都有幾多選擇!但奈何只有兩個人!不能試再多既菜式!有散叫和set給你選擇!我們就選擇了散叫!慢煮啤酒浸豬架扒配牛油蔬菜($368)想不到會有三件豬扒給你!而且也大件的!慢煮牛就食得多!慢煮豬是第一次食!上面的泡泡是啤酒泡!平時食開既豬扒煮過頭就會「鞋」身!但這個豬扒的肉質不鞋身之餘還有豬肉味!這就是慢煮吧!鎮店漢堡 ($168)話明鎮店!心想一定很出色吧!果然不負所望!上層有炸洋蔥圈!炸漿薄同夠脆!牛肉叫了七成熟!很juciy!成個漢堡很有份量!而薯條份量很多!很脆!叫了兩杯野飲!strawberry smoothie 同 bufferfly and pear smoothie!($58)strawberry smoothie 口感很豐富!裡面有士多啤梨蓉!很fresh!

慢煮啤酒浸豬架扒配牛油蔬菜($368)

鎮店漢堡 ($168)

叫了兩杯野飲!

• 鎮店漢堡
今天是媽媽生日,就要帶她去食好西!就當然要跟着她的口味選擇餐廳。我媽媽喜歡西餐,同時亦喜歡日本菜。在兩難的選擇下,我選擇了這裏。原因是這裏新出了一個特色意粉,極「黑」海膽意粉配三文魚籽。我媽媽是三文魚籽的粉絲,而我就是墨汁意粉的頭號fans。所以都是出自於我的自私心,帶媽媽來這間餐廳吃生日飯,順道試一試這個新出的特色意粉。餐廳近於北京道,於尖沙咀地鐵站L6出口走前一會兒,經過亞士厘道,拐過彎,就看見太子集團中心。按6樓,一出升降機就是餐廳了。環境不錯,因為就在北京道。極大的窗口坐擁尖沙咀的夜景。餐廳有一個吧枱,清楚看見店員調製飲品。環境主要以黑紅色為主題,巨大的顏色色差看出極大對比,感覺「型」格。牆上的「shine」字造成graffiti,很獨特,拍照一流。晚上來到,都大約九時。我和媽媽肚子「咕咕」聲響,就馬上點菜。我們一起點了一個套餐,一個前菜和極「黑」海膽意粉配三文魚籽。首先上場的是前菜。燒日本M4和牛薄切$168我們點了五成熟的,裏面仍有粉嫩的粉紅色,燒得恰到好處。和牛的確切得很薄,薄薄的一片上面灑上芝士,鹹鹹香香的,配以酸甜的和牛醬汁,非常惹味。牛肉味香濃,和牛未至於入口溶化,
今天是媽媽生日,就要帶她去食好西!

晚上來到,都大約九時。我和媽媽肚子「咕咕」聲響,就馬上點菜。我們一起點了一個套餐一個前菜極「黑」海膽意粉配三文魚籽

首先上場的是前菜。

燒日本M4和牛薄切$168
燒日本M4和牛薄切

我們點了五成熟的,裏面仍有粉嫩的粉紅色,燒得恰到好處。
和牛的確切得很薄,薄薄的一片上面灑上芝士,鹹鹹香香的,配以酸甜的和牛醬汁,非常惹味。牛肉味香濃,和牛未至於入口溶化,但是吃得出有些少油份,牛味重。和牛下面配合新鮮的沙律菜,食落非常爽脆,很開胃。

再來就是脆炸軟殼蟹黑松露帶子燴飯套餐$268 的前菜了。

日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬

一上枱,媽媽以為是炸雞翼,因為樣子十分像,一碟有三件。炸蠔脆卜卜的,把蠔切開,會聽到「咯咯」聲響,聽得出非常酥脆,蠔身軟滑。脆身的生蠔配上蛋黃醬,惹味香濃,減低熱氣。旁邊還有黑醋汁沙律,酸酸甜甜的,我們也把它清光。

餐飲我們點了kiwi soda(加$15)
Kiwi soda
Kiwi  soda

飲品呈上來時青綠色的。奇異果味加上梳打水,有氣的飲品非常解渴,加上一片片新鮮的奇異果粒,清甜,不錯。

脆炸軟殼蟹黑松露帶子燴飯

一上枱就知道分量十足,平時吃的那些意大利飯總是一小碟的,但這個看得出份量很多,飯比平時的多一倍!
軟殼蟹很香脆,喜歡吃軟殼蟹的原因是因為不用剝殼,可以整隻就吃掉。我把軟殼蟹沾上剛才日式炸蠔的蒜香蛋黃醬,更添滋味。
燴飯有黑松露香,粒粒的意大利飯非常有口感,有嚼勁。黑松露味很出,整個口感好creamy。帶子算是小粒,但很新鮮,細味品嘗,帶有海鮮甜味。這個飯忌廉奶油味重,喜歡creamy意大利飯的朋友,一定不能錯過。

極「黑」海膽意粉配三文魚籽$188
極「黑」海膽意粉配三文魚籽

賣相分量十足,墨汁意粉下面沾滿了海膽醬汁和三文魚籽。意粉上面更有新鮮海膽。特別的是它的墨汁是用滴管自行加上,有得食之餘更有得玩。

我們首先把上面的海膽吃了,非常新鮮,很鮮甜。接着就把意粉與墨汁和下面的三文魚籽海膽醬汁拌勻。
每條意粉都沾滿了醬汁,好creamy。味道很濃郁,充滿了海膽和墨魚汁的鹹香,我和媽媽邊吃邊讚,嘴唇都沾滿了極「黑」醬汁。

跟套餐會有一個甜品

是日甜品拼盤

今日的甜品拼盤有三款,一個是原味窩夫,一個是雪糕泡芙,另外有一粒朱古力fudge。窩夫不是脆身的,反而像麻薯的感覺,較為鬆軟。雪糕泡芙裏面是雲呢拿雪糕,很香滑美味。朱古力fudge有超濃郁的朱古力味,裏面很軟滑,入口溶化,我很喜歡。

我媽媽對於今次的生日飯非常滿意,最後埋單$700,但就吃到高質素的意大利飯和意粉,很不錯。那個極「黑」海膽意大利粉配三文魚籽真的不妨一試!
2017-11-13
慶祝紀念
生日
燒日本M4和牛薄切
極「黑」海膽意粉配三文魚籽
2017-11-16 118 瀏覽
小妹話好耐無約我食飯傾心事, 所以約左今晚放工過尖沙咀hea行下再食飯.....小妹仲好有誠意搵埋餐廳BOOK埋位...吾使我煩😝我地約係isquare門口等,我6點左右已到啦,好彩小妹都好快出現,我地行左一陣就過去餐廳啦。餐廳環境氣氛一流👍🏻我地諗左一陣點左。。。黃金蟹餅配菠蘿莎莎外面炸得夠脆口,入面一絲絲的蟹肉好豐富😋....菠蘿都幾新鮮....烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油🐖食西餐豬肋骨都係我幾經常會點既一個主菜......今晚都不例外, 呢個豬肋骨好JUICY,烤完D肉質都仲好嫩滑,有D部位仲連住D豬軟骨...仲有個蜜糖薑汁醬油另外分開裝,可以隨個人喜好淋上,我覺得呢個汁好特別,好啱我口味...😍😋極黑海膽意粉一見餐單已知呢個"強勢回歸"既意粉係必食---->對我來講...😜因為海膽同三文魚籽都係我好好喜歡的食物....而且量都好豐富..原來佢地配上墨魚汁味既意粉都幾夾,好鮮味....小妹都好鍾意雜莓乳酪呢杯賣相一流,我飲左幾啖,微甜配上果肉,好飲...洛神花茶通常只飲熱飲既我揀左呢個健康D又養顏既花茶....無加糖幾健康....埋單共7百幾,價錢吾算平,但質素真係吾錯,下次可
小妹仲好有誠意搵埋餐廳BOOK埋位...吾使我煩😝

餐廳環境氣氛一流👍🏻

我地諗左一陣點左。。。

烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油🐖
食西餐豬肋骨都係我幾經常會點既一個主菜......
烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油

雜莓乳酪
呢杯賣相一流,我飲左幾啖,微甜配上果肉,好飲...

洛神花茶

埋單共7百幾,價錢吾算平,但質素真係吾錯,下次可以帶老公來食一齊撐台腳☺️
烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油
2017-11-16 192 瀏覽
之前其實食過佢一次,但上次食唔到海膽意粉好sad所以決定要再黎多次!!點知order果陣話冇貨,又要再sad多次了。。 龍蝦湯…不過上次記得個龍蝦湯好好飲,所以就再叫左黎飲,水準依舊咁正!睇個湯既顏色就知啦,超濃郁龍蝦味,又唔會太咸,旁邊既香脆牛油法包夠香夠脆口,蘸埋湯一齊食不得之了!忌廉菠菜雜菌扭紋粉…手搓既意粉口感好好,仲有大量雜菇、菠菜蓉喺入面香味十足,冇肉類感覺好健康!佢另一個香味黎自芝士,濃郁又有少少拉絲效果,食落完全唔會膩!燒原隻活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁…上次都有食哩個真係一試難忘,所以今次要再叫番!不過比起上次望落冇咁有份量,但肉質同样鮮甜彈牙!食鉗位最正!紅酒燴牛面肉伴帶子、南瓜薯蓉…第一次食牛面肉,好有牛味,肉質夠淋帶少少爽,一d都唔會乾同鞋,用紅酒煮真係好夾!底下既南瓜薯蓉整得好幼滑,南瓜同薯蓉都好襯。玫瑰蘋果金寶…蘋果切成薄片,再砌到玫瑰花咁花真係咪話唔靚!用黎冧女就岩哂啦!撻皮好香牛油味,如果再脆口d就正喇!

玫瑰蘋果金寶

2017-09-28
忌廉菠菜雜菌扭紋粉
紅酒燴牛面肉伴香煎帶子、南瓜薯蓉
2017-11-16 113 瀏覽
到尖沙咀逛街, 上網搜尋下,發現呢間餐廳 啲食評唔錯 ,就决定喺呢度食晚飯。餐廳都好闊落,裝修同氣氛都唔錯,但可能太多客人,所以有啲嘈。因為逛街太疲倦,唔想諗食乜嘢,就隨便叫咗兩個晚市套餐。晚餐包括前菜,主食,甜品, 咖啡或茶。水牛城香辣雞翼雞翼炸得好香口,味道唔錯。式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬炸蠔好細隻,但沾上蛋黃醬都幾好味。香草忌廉煙三文魚意大利粉 忌廉意粉好滑,但三文魚顏色好紅,希望只是燈光影響,因為真係唔想食咁多人造色素。牛肝菌燴意大利飯 味道可以,但材料太少。甜品拼盤Brownie太甜,窩夫又硬又冇味,成個甜品最好食係粒藍莓。最經典嘅係 ~ 凍飲要加三蚊,你當自己係茶餐廳咩?呢個收費,直頭將間餐廳downgrade咗, 好奇怪嘅做法

水牛城香辣雞翼
雞翼炸得好香口,味道唔錯。

式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬
炸蠔好細隻,但沾上蛋黃醬都幾好味。

香草忌廉煙三文魚意大利粉

牛肝菌燴意大利飯
味道可以,但材料太少。

甜品拼盤

2017-11-16 83 瀏覽
想食西式煮法既龍蝦好耐, 朋友就介紹位於北京道既D間Shine講話係龍蝦新鮮, 煮得唔錯, 價錢合理所以今晚同女朋友去食龍蝦大餐啦D間Shine 環境氣氛都好好, 坐得好舒服Mint Chocolate-$44用薄荷去配合特濃既朱古力味, 上面有D綿花糖, 幾好飲Mix Berry Yogurt-$58女朋友話yogurt健康D, 所以叫D杯黎飲, 飲過佢一啖試下, 幾香berryr味, 唔錯龍蝦湯-$88為左自制龍蝦宴, 所以我地除左龍蝦外, 每人都叫左個龍蝦湯, D個龍蝦湯堅真材實料, 龍蝦味好濃, 飲落都幾smooth燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁-$388我地每人叫左一隻, 唔洗爭, 大滿足, 隻龍蝦好大隻, D肉好厚, 非常彈牙。輕輕一拉, 已經可以好輕易將成條拉出黎, 食得舒服, 而個巴馬臣芝士汁, 芝士味特濃, 我地一致認為送配菜係好一流的冧酒火山-$108另外我地再叫左個甜品黎SHARE, D個冧酒雪山一上枱已經係全場焦點, 因為點火果下真係好靚, 食果個雪山表面, 之係D蛋白好香酒味, 食到入去真係成個藏寶箱咁, 有雪糕, 馬卡龍, 仲有蛋糕餅底, 好豐富, 愛好
講話係龍蝦新鮮, 煮得唔錯, 價錢合理
所以今晚同女朋友去食龍蝦大餐啦

D間Shine 環境氣氛都好好, 坐得好舒服

Mint Chocolate-$44
用薄荷去配合特濃既朱古力味, 上面有D綿花糖, 幾好飲

Mix Berry Yogurt-$58

龍蝦湯-$88
, 飲落都幾smooth

燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁-$388
。輕輕一拉, 已經可以好輕易將成條拉出黎, 食得舒服

冧酒火山-$108

, 愛好甜品既女友食到點晒頭

Shine既龍蝦真係唔錯, 另外甜品都好有驚喜, 每人一隻龍蝦, 仲有湯, 甜品, 都係6百多D, 性價比高, 很不錯的餐廳!
  • 龍蝦湯
  • 燒原隻鮮活波士頓