2017-12-11 117 瀏覽
正如傳聞一樣,真係好食,絕無假話,值得一試再試。另外連set dinner既甜品都好有heart,上來試過就知。職員有禮貌有笑容,服務一流,環境舒服,感覺不錯,的確係一間難得既餐廳!
正如傳聞一樣,真係好食,絕無假話,值得一試再試。

「Shine」以藍藍的燈光作主調,令餐廳環境很有情調,再配上這可愛的蠟燭裝飾,聊起天來份外放鬆。Shine的晚餐絕對不可以忽略掉,皆因其性價比很高,食物也很好吃。先上了頭盤三選一的煙三文魚意式田園沙律,煙三文魚魚肉厚實,而且大大塊。三文魚的煙燻味十足,魚肉不會很鹹,濃濃的燻香味並帶有一絲絲的三文魚獨有鮮味。同時口感煙韌,咀嚼時燻香及魚味在口中散發出來,香氣揮之不散。田園沙律內有各式蔬菜,配合煙三文魚各沙律醋,相當好吃。澳洲和牛和日本和牛一樣有明確的分辨和牛的等級,燒澳洲m4和牛肉味很是濃郁,入口有一陣很香的牛肉味,肉質也較實。在牛肉面上有一點薄切芝士片,增加口感和香醇味。主菜我則選了最討喜的鵝肝大蝦意大利粉,雖然大蝦只得一隻,可是肉量也足夠兩人每人一口,肉質爽脆更具備烤氣香。至於鵝肝則份量十足,而且很厚肉,入口不會太油膩,令人為之一振的鵝肝香味在口腔裹爆發出來,也難怪這食物在西方會那麼引受歡迎。配合著充滿香辣味的意大利粉,我中有你你中有我,各種香味層次非常相配好吃。全個餐中,最為令我驚喜的,則是這個仙氣十足的極[黑]海膽意粉配三文魚籽,雖然只有黑、橙、綠三色,卻已足夠艷絕全場是晚主角之

田園沙律內有各式蔬菜,配合煙三文魚各沙律醋,相當好吃。

在牛肉面上有一點薄切芝士片,增加口感和香醇味。

是晚主角之一是有著極為香濃的海膽汁,稠香味濃郁,每一口都是黏黏的感覺。店家亦相當重手投入大量海膽汁,令到海膽的鮮味充滿著成碟意大利粉。

純黑的墨魚汁意大利粉味道鮮美,帶一點點墨魚汁鹹味。不說不知,墨魚汁的食用價值相當高,還有著極佳的抗癌效果,想不到海膽汁和墨魚汁會這麼相配,一拍即合,吃起來可說是人間美味。

餐飲Apple peach ice tea紅茶味相當突出,有著香濃的密桃香甜味,可是蘋果則顯得低調了點,只有在餘香中才感受到一點蘋果清新氣味。

最後來個水果牛奶布甸作飯後甜品,豐富又色彩繽紛的水果解去飽濟感,牛奶布甸的清新味道亦為我清清味蕾,十分不錯。
2017-12-09 141 瀏覽
某天看見Shine推出了一個很特別的極黑海膽意粉好鬼吸引,於是約了最親近的好友一同來吃,因為這意粉是用墨汁來炮製,不是熟朋友又豈能同享呢! Shine位於尖沙咀區鄰近港鐵站,到這兒吃飯挺方便喔! 差不多到聖誕節餐廳已很有聖誕氣氛了!內裡裝潢分有三區域,有舒適的沙發位、高檯櫈的型格位、還有長形吧檯位,跟不同的朋友來可有不同的選擇呢! 先點選飲品,Passion Fruit Lemon Soda$48,熱情果很難會失手勢,加上梳打作祟爽口又解渴! 病倒了的好友選Hot Fruits Tea$52,好似第一次見熱飲比凍飲$46貴!原來是原壺上怪不得啦! 先點來餐廳廚師推介小食手工豬肉丸子伴溫泉蛋$78,一來到時被巨型豬肉丸嚇倒了!吃下豬肉丸非單一口感內有肉碎外還有肉絲充滿豬肉的味道,另配有溫泉蛋及沙律,訖它是前菜是否有點不實呢?? 佐酒小食拼盤$168四款加埋10多件好大份喔!內有大大條蘆筍、香甜紫洋蔥圈、軟殼蟹香口沒渣最重要冇腥味,還有濃郁鮮味的廣島蠔,配上清新Tomato Compote點綴更見可口,如果炸漿可以輕薄多點更合我意! 話明為海膽而來當然要點這一客極黑海膽意粉$188,用

Shine位於尖沙咀區鄰近港鐵站,到這兒吃飯挺方便喔!

話明為海膽而來當然要點這一客極黑海膽意粉$188,用上墨汁意粉混入Creamy的海膽醬汁再配襯新鮮海膽和三文魚籽來炮製好豐富啊!特別的是它的墨汁是用滴管奉上添加玩味跟鮮味,海膽味道正常沒有腥苦合格,墨汁意粉碰上海膽汁而變得滑溜,不過質感上我喜歡再al dente點!!

甜品環節是少不了的,Chocolate Mousse$68,朱古力慕絲帶厚重的質感入口頗黏嘴,而朱古力味道也算濃但有點酸!我還是愛面層的朱古力雪糕多點嘻嘻!

返而Tiramisu$58更能給我驚喜,輕身的質感入口很舒適,略帶幽幽咖啡香味但又不會過重,成件事也很合我心意!
2017-12-06
今日同媽媽過嚟呢邊行街見到附近的一間餐廳食評唔錯就上嚟試吓要做一個香煎鵝肝配大蝦意大利,大蝦好大隻好新鮮同埋鵝肝我自己冇食媽媽食咗佢就話個味道好好夠油脂味同鵝肝香味唔錯本身想叫佢嘅龍蝦,但係咁岩已經賣晒啦所以叫番一個平時好鍾意食嘅將有醬油蜜糖薑汁燒豬肋骨,佢非常之大份其實夠晒兩個人食而且佢嗰汁都好香甜仲有佢呢一個菠蘿莎莎醬配蟹餅一切開你見到中間有好豐富嘅蟹肉味道唔錯, 稍為乾身左少少,不過份量唔係好夠蟹肉都好多嘅是日甜品非常有驚喜喎雖然我睇唔到佢個甜品名,但係佢個餅好重朱古力味好香而且佢嘅甜都唔會話太甜或者係太淡個口感啱啱好然之後佩佢上面有一啲水果忌廉係非常非常之夾仲可以加埋一啲紅莓去舒緩你食完飯好跩嘅感覺再加上佢個馬卡隆都好好味呀水果茶都好好味甜甜地酸酸地好啱陪一啲油膩嘅肉類啊真係好夠大隻我都覺得好出色,今次呢一次嘅用餐經驗都唔錯,我都推介呢一間餐廳再嚟食
今日同媽媽過嚟呢邊行街見到附近的一間餐廳食評唔錯就上嚟試吓
是日甜品非常有驚喜喎
水果茶都好好味甜甜地酸酸地好啱陪一啲油膩嘅肉類啊
2017-11-30 213 瀏覽
又再次到訪了, 今次同朋友黎, 推介朋友要食鎮店漢堡Butterfly Flower & Pear Smoothie清香的梨味飲落好舒暢, 冇其他奶昔咁飲完飽左一半, 加埋BUTTERFLYFLOWER染上的藍色, 變成一杯好看的漸變色飲品Strawberry Smoothie朋友點的, 好香甜, 係真既士多啤梨味道, 真不錯!鎮店漢堡上次黎都有點, 今次都再點, 因為太好食了, juicy手工漢堡, 上面炸洋蔥只用薄薄既粉漿包住黎炸, 香脆可口!慢煮啤酒浸豬架配牛酒雜菜賣相精緻, 因為慢煮,  豬架既肉好軟, 同埋保留住肉汁, 上面既泡泡有d啤油味
又再次到訪了, 今次同朋友黎, 推介朋友要食鎮店漢堡

FLOWER染上的藍色, 變成一杯好看的漸變色飲品

Strawberry Smoothie
朋友點的, 好香甜, 係真既士多啤梨味道, 真不錯!

慢煮啤酒浸豬架配牛酒雜菜
2017-11-07
2017-11-30 3139 瀏覽
Shine - 藏身於漢口道與北京道交界嘅樓上西餐廳,位置都算方便,簡單啲講就係舊HMV對面。一入餐廳就見到長長嘅bar檯,無他嘅,因為呢度飲品類夠多,我地就order左兩杯特色飲品。Mix berry yogurt - 走cream版($58):超濃郁嘅乳酪飲品,加埋雜莓更好飲!Lights out mocktail ($58):同酒精版本嘅Lights on 互相呼應,呢杯無酒精飲品有strawberry, passion fruit,橙汁及soda...杯底仲有爆珠,配香口嘢食一流! 脆香魷魚配蒜香蛋黃醬($68):魷魚炸得乾身,個蛋黃醬杰杰地,點少少都夠味。香草孜然單骨雞翼($48):香口下酒菜,炸雞翼落左孜然粉有啲fusion feel!!安格斯牛柳(10oz)配青胡椒汁($328):老實說,牛柳比起我地request嘅5成熟度算係有啲過熟,之不過牛柳肉味都幾濃。番茄蟹肉扭紋粉($148):呢個好食推介!蟹肉落得足,番茄醬夠開胃,至於個扭紋粉,口感介乎中(沾米粉)與西(意粉)之間嘅感覺,唔錯。

• 香草孜然單骨雞翼
  • 番茄蟹肉扭紋粉
自從上次既午餐後,同事又想品嘗西式美食,難得有人請客,當然唔客氣啦六點幾上黎,無乜客,幾舒服,不過窗口位置已經又被book了。除左main menu之外,仲有set dinner 同海膽意粉,感覺上算幾多元化,唔同層面既顧客都可以照顧到今日人少少,我叫左個dinner set,同事就叫左肉眼扒⋯⋯首先頭盤有水牛城雞翼,夠香口,小小辣,有辣椒仔味道,正主菜要左一個鵝肝大虾意粉,意粉彈牙有蒜香味,鵝肝煎得香,大虾大大件,虾肉又爽口,好味甜品拼盤有朱古力,泡芺,格仔餅同一啲時令水果,朱古力夠甜,泡芺係雪糕泡芺,而格仔餅亦夠香脆,呢個組合好特別,好好食朋友話牛扒亦都份量夠,成數準,整體係好味既不過同我個set相比,當然餐係性價比好多喇,差不多既價錢,有頭盤至甜品既享受物超所值既一餐

首先頭盤有水牛城雞翼,夠香口,小小辣,有辣椒仔味道,正

朋友話牛扒亦都份量夠,成數準,整體係好味既
物超所值既一餐
2017-11-21
2 分鐘 (堂食)
  • Set  dinner
2017-11-28 2212 瀏覽
晚上又出旺角幫主子們購買糧草,順道吃晚飯,今晚特別想吃牛扒,因為好像一段時間沒吃過牛扒了,所以就來到Shine吃個情調晚餐⋯Shine的座位非常舒適,帶著浪漫氣氛,很適合情侶或三五知己談天說地⋯以西餐為主,價錢屬於中價⋯西餐的香口小食特別吸引,所以我們點了兩款小食,第一款是香草孜然單骨雞翼,將雞翼切開一點方便客人食用,香草味加脆脆雞皮份外可口﹗另一款小食是脆香魷魚配蒜香蛋黃醬,魷魚水份較多,所以外層相對變軟了,魷魚口感非常軟腍,長者也不怕吃不到啊﹗首次光顧當然要試試Shine的鎮店漢堡,我們選了7成熟,厚厚的漢堡,頂層還有炸洋蔥圈,一份鎮店漢堡已經非常有份量,漢堡扒雖然有些小乾身,但牛味頗濃⋯跟漢堡一起的粗身薯條也份量十足,薯條外脆,內裡薯肉粉嫩,男士吃這個餐也一定夠飽肚呢﹗燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁醃製入味,我們點了五成熟,牛肉味香濃,油脂甘香⋯肉質很Juicy,五成熟口感也不會覺生⋯Iced  Milk  Chocolate朱古力味濃,而且口感非常細滑⋯Yogurt-Mix  Berry非常醒胃,以新鮮雜梅製作,還有豐富果肉,健康又美味﹗店員都有禮,服務甚佳,值得再來啊﹗

以西餐為主,價錢屬於中價⋯

香草孜然單骨雞翼

脆香魷魚配蒜香蛋黃醬

燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁

肉質很Juicy,五成熟口感也不會覺生⋯

Iced  Milk  Chocolate

Yogurt-Mix  Berry

店員都有禮,服務甚佳,值得再來啊﹗
2017-11-20
香草孜然單骨雞翼
脆香魷魚配蒜香蛋黃醬
燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁
Iced  Milk  Chocolate
2017-11-28 1383 瀏覽
最鍾意星期一出去食飯,人少D,排隊又短D,blue Monday又會開心D。見Shine有新menu,book枱又有Asiamiles賺,就帶朋友去試。歡迎回歸,對海膽的熱情未有減退過。燒澳洲M4和牛薄切 ($168)五成熟的和牛肉質相當嫩滑又juicy,試一口後令人食指大動,黑醋、arugula和parmigiano 芝士令到和牛口感更rich和提升更多層次。極黑海膽意粉配三文魚籽$188用plastic tube加squid ink,有gimmick,橙色的料配黑色的意粉,顏色吸引。海膽夠鮮甜,三文魚籽份量很多,意粉份量都唔少,混合海膽醬,每一口都冇離開過海膽。油浸鴨脾配紫椰菜、紅酒牛油汁$288Duck leg confit超級tender,肉味道帶點鹹香,油而不膩,令人欲罷不能。椰菜爽脆,烤過的baby potatoes很香,碟面灑上粉紅色的natural rock salt,可自行加鹹。Tiramisu ($58),見到放在碟旁的球形的松露朱古力,頓時令我眼睛發光,用佢配上tiramisu實在很特別,提升左甜品的質素。Tiramisu 味道不錯,好creamy好滑,再用士多啤

歡迎回歸,對海膽的熱情未有減退過。

燒澳洲M4和牛薄切 ($168)

極黑海膽意粉配三文魚籽$188

油浸鴨脾配紫椰菜、紅酒牛油汁$288

Tiramisu ($58),見到放在碟旁的球形的松露朱古力,頓時令我眼睛發光,用佢配上tiramisu實在很特別,提升左甜品的質素。Tiramisu 味道不錯,好creamy好滑,再用士多啤梨完美的把碟上的剩下的cream clear up,perfect。
  • Tiramisu
  • 極黑海膽意粉配三文魚籽
  • 油浸鴨脾配紫椰菜、紅酒牛油汁
  • 燒澳洲M4和牛薄切
2017-11-28 224 瀏覽
​ 見客之後同男朋友食飯,約咗六點半但係遲咗到一陣間, 佢有少少嬲,因為餐廳都越來越多人了。 但係我哋都決定快啲食嘢,最尾揀咗以下嘅食品: 日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬質感香脆配上蛋黃醬好味更加豐富,裏面嘅蠔比較有腥味。 脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯$268 黑松露帶子飯嘅味道好香,有少少硬身非常正宗, 軟殻蟹雖然有少少欠缺原本嘅蟹味,不過勝在炸得好香脆,口感挽回分數。 燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁$308 肉眼扒不嬲價錢都不便宜,過$300嘅都比較少食, 我哋叫咗七成熟,都真係啱啱好七成熟!非常好! 而且肉質真係嫩,食到燒的香味。 是日甜品拼盤本身以為只係求其一件蛋糕, 點知原來裏面都唔止一樣野,又有女生最喜歡的馬卡龍, 各式各樣的水果及忌廉蛋糕,味道清新之餘又健康。 凍檸茶是我男朋友的,我個水果茶裏面有好豐富, 唔同類型嘅水果,同時個味比較甜,好似飲緊果汁茶。 Shine 地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓

見客之後同男朋友食飯,約咗六點半但係遲咗到一陣間,
佢有少少嬲,因為餐廳都越來越多人了。

但係我哋都決定快啲食嘢,最尾揀咗以下嘅食品:

脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯$268

黑松露帶子飯嘅味道好香,有少少硬身非常正宗,

燒安格斯肉眼扒配紅酒燒汁$308

肉眼扒不嬲價錢都不便宜,過$300嘅都比較少食,
我哋叫咗七成熟,都真係啱啱好七成熟!非常好!
而且肉質真係嫩,食到燒的香味。

是日甜品拼盤本身以為只係求其一件蛋糕,
點知原來裏面都唔止一樣野,又有女生最喜歡的馬卡龍,
各式各樣的水果及忌廉蛋糕,味道清新之餘又健康。

凍檸茶是我男朋友的,我個水果茶裏面有好豐富,
唔同類型嘅水果,同時個味比較甜,好似飲緊果汁茶。

Shine
地址:尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油Whole roasted port baby back ribs with mixed salad, honey ginger dipping sauce $288Ordered this huge portion to share with my whole family of four! If you are a honey/ginger lover like me, this honey ginger dipping sauce was really addictive and inviting to eat! Spread adequately on top of the tender back ribs that were executed perfectly in terms of texture! Really impressed! 黃金蟹餅配菠蘿莎莎This was something to go for if you are a crab lover like me! The portion was really small though
烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油

! Really impressed!

黃金蟹餅配菠蘿莎莎

The portion was really small though.

Butterfly Flower & Pear $58

Look at how dazzling this drink was! It was a bit too cold when served, triggered my nerves. Would be better if it's not as extremely cold. But still loved the combination of it!

• 烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油
海膽意粉配三文魚子 $188If you are craving for sea urchin like me, this is certainly the plate to go for!! The first few bites were enticing!!The aromas spread into the air and the pasta was really palatable! 海鮮墨汁意大利飯Risotto Nero with seafood $188Look at all the seafood generously placed on top! More than just inviting to look at! The risotto underneath impressed is for its creamy and luscious flavor! 玫瑰蘋果金寶Apple crumble $78What's better than a beautifully executed dessert to end our meal! Always love
海膽意粉配三文魚子 $188

!

海鮮墨汁意大利飯

Apple crumble $78

What's better than a beautifully executed dessert to end our meal! Always loved Apple crumble and albeit the price, the apple crumble was delicately made and quite delightful to eat! Given that it wasn't over sweet nor too filling to cause people bloating.
  • 海膽意粉配三文魚子
  • 玫瑰蘋果金寶
2017-11-25 271 瀏覽
今日氣氛很好,和男友出街,他帶我去尖沙咀行街,男友知我行得累,帶我去一間樓上餐廳休息,好貼心,識得選擇優靜餐廳環境舒服,好適合談心全日早餐:非常豐富,有烤大菇讓白汁芝士煙肉,咬一口,菇汁爆晒出來,好好味;白香腸煎得脆口嫩肉;煙三魚超新鮮,火腿好香,還有炒滑蛋夾埋沙律,放上烤多士一起食,真豪邁足料海膽,加埋三文魚仔,撈埋墨魚汁意粉,好香好食用青萍果整成一朵玫瑰花,周邊放有果仁,配上雲呢拿雪糕,口腔溫讓一陣陣花香味,視覺藝術士多啤梨味好濃厚,加入Cream,飲落聞到奶味夠香薄荷巧克力上面放了棉花糖粒,飲起有嚼口,而且微甜散發薄荷味

環境舒服,好適合談心

全日早餐

烤多士

極黑海膽意粉配三文魚仔

足料海膽,加埋三文魚仔,撈埋墨魚汁意粉,好香好食

玫瑰蘋果金寶

用青萍果整成一朵玫瑰花,周邊放有果仁,配上雲呢拿雪糕,
口腔溫讓一陣陣花香味,視覺藝術

Yogurt-Mix  Berry

士多啤梨味好濃厚,加入Cream,飲落聞到奶味夠香

Set  Iced  Mint  Chocolate  (跟餐只需要付15元升級特飲)

薄荷巧克力上面放了棉花糖粒,飲起有嚼口,而且微甜散發薄荷味
2017-11-25
全日早餐
烤多士
極黑海膽意粉配三文魚仔
2017-11-25 184 瀏覽
朋友喜歡吃西餐,於是帶他來到位於尖沙咀的Shine嚐嚐。就坐後先點了一份套餐和散點了一個頭盤和意粉。頭盤先有黃金蟹餅配菠蘿莎莎和套餐的水牛城雞翼,黃金蟹餅是指以蟹肉炸至金黃色,蟹餅雖然內有紅椒碎增加風味,但略為欠缺調味。旁邊伴有少量菠蘿碎和車厘茄。水牛城雞翼是把雞翼炸過後再將辣汁淋上,雞翼中間帶著微粉紅,僅僅熟透,味道主要來自辣醬。主菜方面,我們點了套餐內的炸軟殼蟹配黑松露帶子意大利飯和正在推廣的墨汁海膽三文魚子意粉。炸軟殼蟹香脆,而帶子則是珍珠帶子。意大利飯烹調適中,不會煮致過軟而失去口感。每口均帶有黑松露微香,整體味道不錯。墨汁海膽三文魚子意粉在意粉上插上一支盛有墨汁的針筒,相比其他餐廳的賣相比較有特色。整體味道充滿著濃郁的海膽味,對於海膽迷而言是必選的菜式。最後甜品分別有玫瑰蘋果金寶和套餐的伯爵茶奶凍配朱古力脆脆。蘋果金寶使用青蘋果作材料,味道比較酸。將蘋果切片圍邊成玫瑰形狀,中間鋪蘋果粒,而金寶則是切成撻皮形狀,有別其他餐廳的做法。旁邊還有雲呢拿味雪糕,而套餐所附送的甜品亦不馬虎,奶凍味道恰當好處,還有雜果和朱古力脆脆增加口感。
朋友喜歡吃西餐,於是帶他來到位於尖沙咀的Shine嚐嚐。

• 極黑海膽意粉
  • 玫瑰蘋果金寶
2017-11-25 194 瀏覽
餐廳內部裝潢型格,我們二人被按排坐四人的梳花卡位,夠寬敞,仲可以望街景,好舒服。是日下午一點,有brunch set,亦可以散叫。我們二人先叫一個set brunch再散叫其他食物來share。Set brunch:芝士雞扒牛角包配薯角$98牛角包是我最喜歡的一種麵包。實在太好了,配上又嫰滑又惹美的雞扒,令整個牛角包的層次味道又再提升了。旁邊的薯角亦香脆,而且份量頗多。跟set點叫了熱檸茶我們散叫了一個前菜脆香尤魚配蒜香蛋黃醬$68尤魚炸得穌脆可口,不會好厚粉。海鮮墨魚汁意大利飯$188海鮮配料幾多,有大蝦,蝦肉,青口,魷魚,魚柳。好香墨魚汁味。意大利飯一粒粒,好有口感,但略嫌有點咸。提拉米蘇$58我和朋友都喜歡這個提拉米蘇,夠香滑。伴碟有朱古力和士多啤梨作點綴。埋單承惠$517

是日下午一點,有brunch set,亦可以散叫。

Set brunch:芝士雞扒牛角包配薯角$98

跟set點叫了熱檸茶

我們散叫了一個前菜脆香尤魚配蒜香蛋黃醬$68

尤魚炸得穌脆可口,不會好厚粉。

海鮮墨魚汁意大利飯$188

提拉米蘇$58