2018-02-13 177 瀏覽
平時多數來呢度食lunch或者假日來brunch,一直印象都很好,講起想食西餐,就同另一半試下晚餐。晚市一樣咁受歡迎,所以強烈建議要預約,順便儲分。可能接近情人節,我諗有人都會好似我地咁提早慶祝,加上呢間餐廳一直人氣高企,好彩有預約。呢度晚市燈光同日頭來有d唔同,比較暗d,有氣氛。8點鐘入座人頭湧湧,我地被安排坐梳化位置,同隔離枱比較接近。晚市一樣有套餐,而且幾豐富,包左煙三文魚田園沙律;水牛城香辣雞翼;日式吉列炸蠔;主菜一份;甜品;飲品(可加錢升級)。主菜以意大利粉同意大利飯為主,價錢228蚊至288蚊,咁豐富,我諗大部分人都會點。但我地想試d特別野,又想自由度大d,最後選擇散叫。前菜我地點左「香草孜然單骨雞翼」,單骨雞翼方便食用,孜然味明顯,而唔會太強烈,未至於好似番大陸食串燒咁,但又好香口。雞翼脆口,唔會太油膩見人地點嘅薯條幾吸引,我地都點左「脆炸薯條配濃味蒜香橄欖油」,除左呢款,仲可選擇配香草橄欖油或者薑蔥橄欖油。因為佢係用左果隻油去炸,而唔係醬,所以重口味得來,又唔會太鹹或者令人食完好口喝。濃味蒜香係口腔中散發,不過另一半覺得可以再重手d。薯條份量相當多,我覺得夠三至四個人食

雞翼脆口,唔會太油膩

濃味蒜香係口腔中散發,不過另一半覺得可以再重手d。薯條份量相當多,我覺得夠三至四個人食。
粗薯十分香脆,即食一流。放涼左自然冇咁好食。

主菜我地點左兩份,分別係「卡邦尼意粉」,散叫意粉都係百二蚊左右,幾划算。
卡邦尼份量都幾多,意粉係超級creamy嘅類型,明顯加左芝士同大量忌廉,入口有香濃忌廉香氣

意粉唔會煮得太lum,但由於太稠身,可能有d人會覺得乾膩,但我覺得還好。
至於一般卡邦尼會加嘅煙肉,呢度都有少少特別,好似用左鹹肉咁,比較厚身,而肥瘦半半,啱哂我呢個鐘意食半肥瘦嘅人。
肉質入口lum,單食會有點鹹,但混合意粉就剛好

另一份主菜我話事,揀左想食兼聽落幾過癮嘅「秘製麻辣手撕雞配脆鍋巴」,聽到都覺得特別,喺西餐廳食手撕雞就是fusion。

上枱時有少少驚訝,因為同想像中嘅賣相好唔同。首先映入眼簾一定兩隻雞脾。我仲以為係全手撕嘅tim

有一部分係手撕左,雞肉未至於話嫩滑,但入口都唔乾唔柴,收貨。

兩隻大雞脾我同另一半一人一隻,女士唔想食到咁狼狽,當然就係由我切好俾佢,多一重功夫

雞脾幾具份量,本身並冇特別醃製,所以要靠旁邊嘅辣油去調味,食落好似酸辣粉嘅汁咁,好得意。

鍋巴一共有六至七片,切到細細一塊,好方便,入口香脆十足,好似食緊米通咁,係好得意嘅體驗

飲品方面,我點左沙冰,另一半點左奶昔

2018-02-12
2018-02-13 144 瀏覽
Shine in 2018,依度情調不錯,餐浪多但接受到,輕鬆環境食聚會飯 情侶飯都幾好。隔離枱就係慶祝情人節,嘻嘻。食set dinner前叫左魷魚配蛋黃醬,勁熱辣辣,所以勁好食。每件都脆脆地加好嫩好林既魷魚,蛋白醬又唔咸喎。依個小食一流!茄子蔬菜,三色椒同青瓜配唔酸既蕃茄汁在上。下面係好水潤既茄子。菜好似好普通,但咁煮法係添新意,同怕草味既人都應該buy既。前菜都好大份量水牛城辣chicken wings勁大隻雞翼,外皮辣辣地,好野味令人再食。大口咬仲食埋雞嫩肉,入面勁多肉!煙三文魚配醋田園沙律,多菜多蕃茄。唔知點解煙三文魚好紅,可能暗光關係。但清淡菜配濃味煙三文魚食係易入口又不失特別既。主菜香煎鵝肝大蝦AOP意大利粉係天使麵,仲用左辣油蒜頭整,辣親!但辣既天使麵好野味同香。大蝦就唔算大,但彈牙同香辣,好想再食多隻呀。香煎鵝肝外少少黑,但煎得好脆口呀。內就幾軟林,同好濃鵝味,食少少就滿足。飯可以軟林d仲好啦。脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯炸軟殼蟹非常香脆有肉地,配d黑松露燴飯添濃添鮮。帶子燴飯真係3口1帶子,男仔食大口增機會食到,哈哈。咸咸地,少少黑椒提味,不錯!餐飲可以要熱檸水外,仲

前菜都好大份量
水牛城辣chicken wings

主菜
香煎鵝肝大蝦AOP意大利粉

脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯
咸咸地,少少黑椒提味,不錯!

餐飲可以要熱檸水外,仲可以加$15轉左特飲要passion fruit lemon soda,內有幾多爆珠。passion fruit好果香,爆珠少少甜,無過甜。再加上爆珠,好開胃解肥。

Dessert
雜果奶茶燉蛋,非常重茶味,仲要勁冰涼。除左士多啤梨同藍莓外,仲有龍珠果同紅黑桑莓,好少見。

有窗景望外面,4個人先坐到個邊!食物幾好食,抵呀!
2018-02-12 216 瀏覽
上次同屋企食過個龍蝦圓管粉,覺得質素同環境都幾好,今次就同男友去食!我地叫左一個set dinner,上次食無set dinner。<SET DINNER - Apple Pear Tea Soda>飲品先到,呢杯soda都幾清新,帶少少酸,飲落幾開胃,或者食飽飲都會幾舒服。<Iced Milk Chocolate,$44>賣相都幾靚,而且我好鍾意佢加左棉花糖同cream,個感覺好開心。至於杯朱古力都好飲,香濃得黎又唔膩。<SET DINNER - 水牛城香辣雞翼>呢個前菜係跟個set dinner既,估唔到都幾大份,有三隻雞翼。唔算好辣,但係好惹味,而且炸得好香脆,推介!<燒日本M4和牛薄切,$168>日本既M4和牛,都幾期待!有好香既和牛味,不過有啲根既位,就比較韌。<鎮店漢堡,$168>賣相好靚,份量都幾多。先食左個漢堡上既洋蔥圈,炸得好香脆。漢堡有好厚既牛肉之外,仲有煙肉!食落味道唔錯,不過略嫌鹹左啲。薯條份量好多,都炸得好香脆。<SET DINNER - 香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉,$2

Apple Pear Soda

Iced Milk Chocolate
<Iced Milk Chocolate,$44>
至於杯朱古力都好飲,香濃得黎又唔膩。

<SET DINNER - 水牛城香辣雞翼>

燒日本M4和牛薄切
<燒日本M4和牛薄切,$168>

鎮店漢堡
<鎮店漢堡,$168>
賣相好靚,份量都幾多。先食左個漢堡上既洋蔥圈,炸得好香脆。

薯條份量好多,都炸得好香脆。

香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉
<SET DINNER - 香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉,$288>
呢個意粉我覺得幾特別,辣辣地好惹味。鵝肝同大蝦都唔錯。

是日甜品 - 咖啡奶凍
<SET DINNER - 是日甜品 - 咖啡奶凍>
個奶凍整得好滑,咖啡味唔算好重,食落有淡淡既咖啡香,仲有奶既香。
2018-01-31
Iced Milk Chocolate
鎮店漢堡
香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉
2018-02-11 212 瀏覽
呢度可以用open rice 訂座,好方便。去到無咩人,我話係Open rice訂位嘅!其實可以隨便坐,不過唔明點解叫我地坐個又迫又窄嘅角落。我地自己request坐返個鬆動d,開揚d嘅位。😥另,叫了炸魚薯條。薯條有起碼3分1係凍嘅🤢🤢🤢,但有d就熱嘅,完全唔明白點解。因為太多,都食唔曬,又費事浪費,所以由佢。全場只有兩張枱有人,但d staff 全部坐係度,傾計。🤦🏽‍♂️我明,工作得耐要休息一下,但傾計都唔會嘈過客人掛🙉。再者,好應該assign 其中一個serve d 客,無人加過水,另一枱要埋單,大聲叫都無人理(可想而知d staff傾計幾投入加大聲)。最後,open rice係有優惠嘅,我坐底前講明係open rice訂,但埋單時佢話要show埋張coupon 先得。我明條款係咁寫,我都無爭辯,不過客人入黎時有表明係open rice book,結帳俾錢前有問,理應可以酌情處理掛。算啦,整體服務麻麻,都明白嘅...
呢度可以用open rice 訂座,好方便。
去到無咩人,我話係Open rice訂位嘅!

算啦,整體服務麻麻,都明白嘅...
炸魚薯條
2018-02-11 122 瀏覽
.🍴燒澳洲M4和牛薄切🍴$168初初上碟見到無咩伴菜😕似乎係頭盤🤔食落和牛個醬煮的好好味 金醋酸酸地 嗌5成熟重有血水走出黎 幾好👍🏼😼 有成十塊 都叫闊佬😂🍴烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油🍴$288半份rib做主菜🙌🏻 肥膏指數爆高😍每條肋骨 都有一part肥豬肉係個頭到😂個薑汁好好食 👍🏼 有d蜜糖味😍連埋素麵點黎食😋😋.🍴玄米茶素面佐慢煮雞肉🍴$108Order時侍應都話呢款比較清淡🤔但見佢個麵配綠茶咁得意 就試下啦😎係一款日式素麵 最後我分開飲左個綠茶🤣 因為撈落去又驚太稀 反而紫菜 雞肉 草菇當乾撈麵食都幾好味😛🤓.🍴玫瑰蘋果金寶🍴$78繼觀塘間高興後第二名最好食嘅蘋果金寶‼️甜品最期待😍🤤 上網都睇到呢款好靚嘅玫瑰型蘋果金寶 出邊食嘅蘋果金寶通常都係切粒但呢款除咗有粒狀仲有一片片蘋果砌出來ga 🌹 💕蘋果用咗青蘋果甜得來唔酸 配埋雲呢拿雪糕同大量crumble😂🤤最抵但係佢個酥皮👍🏼牛油味配埋裏面嘅青蘋果🍏😍.呢間餐廳都頗有情調💘 裝修高格闊落💁🏻‍♀️窗邊位有得望夜景 認真可以諗諗情人節慶祝😝.地址:Shine (尖沙咀)尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓幸福指數:9/10人均
🍴燒澳洲M4和牛薄切🍴$168
繼觀塘間高興後第二名最好食嘅蘋果金寶‼️
最抵但係佢個酥皮👍🏼牛油味配埋裏面嘅青蘋果🍏😍
呢間餐廳都頗有情調💘 裝修高格闊落💁🏻‍♀️
窗邊位有得望夜景 認真可以諗諗情人節慶祝😝
地址:Shine (尖沙咀)
尖沙咀北京道12A號太子集團中心6樓
幸福指數:9/10
人均消費:$160-200
#foodahoolic尖沙咀 #蘋果金寶 #applecrumble #情人節好去處 #valentinesday #foodahoolic.hk#hkig#hkiger#hkeat#hkfood#hkfoodie#hkfoodpic#hkfoodporn#foodporn#foodies#foodiehk#hkfoodgram#hkfoodblog#hkfoodblogger#foodahoolic#nomnom#yum#foodbloghk#instadaily#instafood#instalove#delicious#food#相機食先#食好西#吃貨

2018-02-08
10 分鐘 (堂食)
  • 玫瑰蘋果金寶
  • 燒澳洲M4和牛薄切
  • 烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油
2018-02-10 98 瀏覽
Shine一定都係我嘅wish list,之前朋友食過都話唔錯。星期一上到黎,生意都唔錯,店員好有禮貌,介紹左幾樣廚師推介俾我地。基本上都係海鮮為主,波士頓龍蝦係我嘅至愛,龍蝦好大隻,好新鮮,一出場已經流囇口水咬落去啖啖肉,不過價錢係唔平嘅,但係一分錢一分貨囉,我就幾推薦。另外一樣就叫左極黑海瞻意粉,係墨魚汁意粉呀,個樣極吸引!啲海膽係啲墨魚汁意粉上面好耀眼。意粉煮得唔會過腍,都幾有咬口,海膽就食得出係靚野,完全無腥味

另外一樣就叫左極黑海瞻意粉,係墨魚汁意粉呀
2018-02-08 120 瀏覽
身為香港人生活壓力大,放工自然找地方放鬆下。朋友工作辛苦,自己想找好東西治療下,朋友試過shine,地方chill,食物質素不錯,今次就上邊食好東西邊呻下工作苦水一入門環境優雅,餐廳地方寬敞,燈光設計帶點玩味,播放音樂,最適合慢慢食,慢慢嘆田園沙律 $78沙律菜相當新鮮,還伴柚子、青苹果,配上橙香醋汁,酸酸甜甜,十分開胃燒原隻活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁 $388餐牌見到活波士頓龍蝦已經被誘惑了,活龍蝦已比較少數餐廳使用,無花無假原隻開邊波士頓龍蝦,肉質彈牙爽口,龍蝦鮮味,一點雪味都沒有,重點配上巴馬臣芝士汁,芝士與龍蝦絕對天作之合 鵝肝多士 $128鵝肝煎剛熟,外脆亦不會乾,入口香濃鵝肝之餘亦不會油膩.Menu

田園沙律 $78

燒原隻活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁 $388

鵝肝多士 $128
鵝肝煎剛熟,外脆亦不會乾,入口香濃鵝肝之餘亦不會油膩

Menu

• 燒原隻活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁
2018-02-08 100 瀏覽
朋友們推介尖沙咀嘅《SHINE》,餐廳位置都比較容易搵,好快我哋就搵到餐廳了。餐廳嘅座位有窗口卡位、沙發位置,另外仲有吧枱位置。餐牌好大張有兩版,分門別類食物列好晒出嚟,隨即我哋叫咗三款小食。當中我比較鍾意香草孜然單骨雞翼,出面好少餐廳可以半隻單骨雞翼咁樣食,而且外皮烤到好香,仲有黑芝麻作調味,肉質滑嫩,唔錯。除此之外,仲叫咗法式鵝肝多士同埋串燒醬油雞肉。餐湯方面叫咗蘑菇湯同埋龍蝦湯,兩款湯都好大碗,蘑菇湯清清甜甜,入面果然食到蘑菇粒。店員推介之下,叫咗一份原隻鮮活波士頓龍蝦海鮮,龍蝦非常有份量好大隻,而且肉質新鮮彈牙。仲有朋友最愛嘅墨魚汁意大利飯,不過食完個嘴就黑晒了,哈哈。甜品方面都非常多選擇,一共有六款,每一樣都好想食,最後叫咗Tiramisu,賣相非常精緻吸引,拌以士多啤梨同埋馬卡龍,Mix埋一齊食唔算太甜,而且味道好夾,為呢一餐畫上完美嘅句號。

餐廳嘅座位有窗口卡位、沙發位置,另外仲有吧枱位置。

除此之外,仲叫咗法式鵝肝多士同埋串燒醬油雞肉。

仲有朋友最愛嘅墨魚汁意大利飯,不過食完個嘴就黑晒了,哈哈。

2018-02-08 105 瀏覽
去完日本旅行返嚟,心血來潮真係好想食龍蝦(任性嘅海鮮控🤣)決定再幫襯~每一期promotion龍蝦款式都唔一樣,今次係巴馬臣芝士活龍蝦,呢一款比較香口,明顯經過香煎,同上次一樣咁新鮮絕對唔係用急凍龍蝦,肉質好有彈性keep到水準,不枉我咁夜收工都特登過嚟食😂小食試咗"香草孜然單邊雞翼"孜然味唔太濃,但勝在唔會好鹹,脆卜卜😋今次想試吓佢個burger,因為男朋友唔食牛所以叫咗"泰式三文魚蓉漢堡"餡料勁多🤣👍🏻你會食到三文魚有泰式感覺嘅酸酸甜甜配上有蔬菜嘅Flash中和,麵包亦鬆軟,搞到我好想試埋佢個牛肉burger🤣最後當然係甜品出場"Tiramisu"成個質感都好滑不過我嫌佢個酒味唔夠濃,始終都係佢個Apple crumble好食啲🤤👍🏻

,搞到我好想試埋佢個牛肉burger🤣

• 玫瑰蘋果金寶
  • 香草孜然單骨雞翼
2018-02-07 88 瀏覽
今日朋友約咗我嚟尖沙咀shine食飯,朋友話上次嚟食過幾好,去到原來係樓上餐廳,裝修唔錯,幾有餐廳酒吧feel。我哋叫咗個一人餐加多個原隻燒龍蝦,因為都係諗住share.首先嚟咗個煙三文魚沙律,因一人餐關係,份量唔太大,但以一人餐嚟講絕對合理,三文魚夠咸香,沙律菜色澤靚,夠新鮮。跟住嚟咗個軟殼蟹帶子飯,軟殼蟹炸得脆卜卜,好香口亦唔太油膩,帶子雖然細細粒,但係好鮮甜好爽口,連埋意大利飯一齊食好夾。最後嚟主角龍蝦出場,燒得啱啱好唔會熟晒,好爽口同鮮甜,配埋芝士醬汁同新鮮蔬菜,絕對無失望。跟餐甜品 Kiwi soda 有鮮奇異果肉 不會太甜

我哋叫咗個一人餐加多個原隻燒龍蝦,因為都係諗住share.

跟餐甜品

Kiwi soda
有鮮奇異果肉 不會太甜

2018-01-16
2018-02-07 137 瀏覽
同好友慶祝生日,當然揀一間有格調的餐廳.這裡環境不算太大,但很有feel餐牌除了散叫還有set dinner我們叫了一個set dinner再加一些小食水牛城香辣雞翼,跟餐的少少辣,很香脆脆炸薯條配清新香草橄欖油,有3款味可選燒日本M4和牛薄切, 肉質很軟,入口即溶脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯, 軟殻蟹香脆不會很油而且有很多帶子, 帶子很新鮮黃金蟹餅配菠蘿莎莎,蟹餅內裡是很多蟹肉搞碎而成,啖啖肉配上菠蘿非常開胃手工豬肉丸子伴溫泉蛋,豬肉丸都是將肉搞碎成配上溫泉蛋很特別最後跟餐還有甜品是淡淡茶香味的奶凍環境不錯,價錢合理,仲有好多款菜式想試值得再來啊
同好友慶祝生日,當然揀一間有格調的餐廳.
這裡環境不算太大,但很有feel
餐牌除了散叫還有set dinner
我們叫了一個set dinner再加一些小食
水牛城香辣雞翼,跟餐的
少少辣,很香脆
脆炸薯條配清新香草橄欖油,有3款味可選
脆炸薯條配清新香草橄欖油
燒日本M4和牛薄切, 肉質很軟,入口即溶
燒日本M4和牛薄切
脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯, 軟殻蟹香脆不會很油
而且有很多帶子, 帶子很新鮮
脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯

黃金蟹餅配菠蘿莎莎,蟹餅內裡是很多蟹肉搞碎而成,啖啖肉
配上菠蘿非常開胃
黃金蟹餅配菠蘿莎莎
手工豬肉丸子伴溫泉蛋,豬肉丸都是將肉搞碎成
配上溫泉蛋很特別
手工豬肉丸子伴溫泉蛋
最後跟餐還有甜品
是淡淡茶香味的奶凍

環境不錯,價錢合理,仲有好多款菜式想試
值得再來啊
脆炸薯條配清新香草橄欖油
脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯
2018-02-05 83 瀏覽
今次來試位置於尖沙咀的Shine,地點鄰近地鐵站,比較易找。出後便是餐廳範圍,餐廳坐位充足,在門前有張高枱供happy hour飲酒消遣的客人。就坐後店員貼心地為我們盛了兩杯暖水,在這嚴寒的天氣下份外窩心。食物先點了炸魷魚和鵝肝多士作前菜。炸魷魚的造法與大部份餐廳厚炸粉方式不同,比較重視魷魚自身的口感,新鮮魷魚口感比較彈牙。但由於新鮮魷魚經烹調後會迫出水份,導致炸脆的口感略有失色,而碟底亦有不少水份存留。另一道前菜鵝肝多士味道相當不錯,烹煮時間恰到好處,令肝油能在口腔內慢慢溶化。加上一小片火箭菜,令甘香味與鵝肝剛好配合。惟獨二人晚餐時面對三件多士有點兒尷尬。伴碟的沙律用海鹽和橄欖油稍作調味,比味道刺激的黑醋更容易接受。主菜先點了四色芝士南瓜意大利飯,上菜時只見濃厚的芝士溶合在飯中,又伴有南瓜粒。對拉絲迷是一大褔音,但個人偏好不同特性的芝士(例如鹹香的parmesan, 濃烈的blue cheese等)作味道上相輔相成。由於外界西餐廳普遍都有牛扒意粉之類,反而想一試這家的麻辣手撕雞。碟上有兩只雞脾, 一撮經調味的麻辣手撕雞和一碟烤米餅。麻辣勁道剛好,手撕雞碎亦平均入味。但雞脾味道卻比

由於外界西餐廳普遍都有牛扒意粉之類,反而想一試這家的麻辣手撕雞。碟上有兩只雞脾, 一撮經調味的麻辣手撕雞和一碟烤米餅。麻辣勁道剛好,手撕雞碎亦平均入味。但雞脾味道卻比較平庸,如再加作味道上變化會更佳。可能受天氣影響的緣故,米餅偏硬而在脆口上大打折扣。

但總括而且環境算整齊,對約會和慶生亦是不錯選擇,如能在食物上再花點心思會令整體用餐體驗更上一層樓。
2018-02-05 125 瀏覽
今晚大家都收得夜,好彩喺香港就係夜一夜都會有好嘢食!上次食過都覺得哩度唔錯,所以又過黎試下!我嗌左個餐,頭盤揀左巴馬火腿沙律,哩度啲餸碟碟都好夠份量,就連頭盤都一樣火腿份量一啲都唔吝嗇,正!主菜我揀左軟殻蟹黑松露帶子意大利飯好好味!佢地用嘅係脆口意大利飯,唔係普通淋晒嘅飯,軟殻蟹就炸到好脆,我同佢一人一舊,食落真係非常鮮味重點來了!個黑松露飯汁真係食到停5到!啲忌廉同芝士香真係好惹味飯入面仲加左一粒粒細嘅帶子!非常喜歡佢主菜就嗌左燒安格斯肉眼扒,係真係好大塊,成10oz咁多!面頭燒得好脆,食落點埋淡淡嘅紅酒汁,係真係好搭調,不錯牛扒仲有跟薯蓉,份量好多,我同佢一人一半,剛剛好上次試過佢嘅鎮店漢堡都知佢嘅portion係好大,果然今次嗌佢第2款漢堡,都係咁大份咁抵食哩個三文魚蓉漢堡,中間夾住好厚身嘅三文魚蓉餅,整得好淋,個味道調得好香,用足份量嘅三文魚去整,好扺食!佢嘅三文魚蓉芯仲有用其他香菜整成,個面烘到脆一脆,真係好值得一試咖!我地收得晏係特別肚餓,所以嗌左個炸魷魚,佢唔係炸到好脆嗰啲,不過佢好新鮮,每一舊都好軟身,果然係推介菜甜品控嘅我嗌左杯包嘅薄荷朱古力,跟餐只需加$15,真係好

Parma  Ham  Salad  (跟餐頭盤)

火腿份量一啲都唔吝嗇,正!

軟殻蟹黑松露意大利飯

主菜我揀左軟殻蟹黑松露帶子意大利飯
飯入面仲加左一粒粒細嘅帶子!
非常喜歡

燒安格斯肉眼扒(10oz)

燒安格斯肉眼扒(10oz)

牛扒仲有跟薯蓉,份量好多,我同佢一人一半,剛剛好

泰式三文魚蓉漢堡

薄荷朱古力(跟餐)
甜品控嘅我嗌左杯包嘅薄荷朱古力,跟餐只需加$15,真係好正!薄荷味好夠,加上啲朱古力好濃味,冬天飲一杯又甜又暖嘅嘢飲係無敵!

咖啡奶凍

跟餐甜品有咖啡奶凍,佢咖啡味濃,仲整到奶滑身,正!

拍拖黎哩度食嘢,環境好有情調

2人食$900,叫咁樣嘅份量,偶爾要食餐好,咁嘅價錢,推介呀!

2018-02-01
外賣送餐
軟殻蟹黑松露意大利飯
泰式三文魚蓉漢堡
薄荷朱古力(跟餐)
  • 薄荷朱古力
2018-02-04 85 瀏覽
French fires with roasted garlic $68Actually, the look of the French fries is stunning when it severed. The portion is much more than we imagine😂. The size is better for 4ppl or above. But we just only two, so it's a little bit harsh for us. Yet, the taste is good, the fires is crispy and hot. And the flavor of roasted garlic has successfully popped up in the dish. Roasted Aubergine🍆 $58It is a dish for vegetarian. The sliced eggplant is placed on the bottom of the dish, and we got different kin

French  fries  with  roasted  garlic

Roasted Aubergine🍆 $58
It is a dish for vegetarian. The sliced eggplant is placed on the bottom of the dish, and we got different kind of seasoned vegetables on the top of the eggplant. You may experience a little greasy when u having the eggplant, but this feeling will be lessen when you take the vegetable together. The natural sweetness of the vegetables will help u gain back the balance of the dish.
Roasted Aubergine

Spaghetti Arrabbiata🍅 $108
Another dish for vegetarian. Actually arrabbiata is a spicy sauce made from tomato and red chili. But the red chili dose not really pop up in this dish. It's not hot at all.
Spaghetti  Arrabbiata

Peach yogurt $58
It's a combination of blended peach with yogurt and ice. Personally, I think the flavor of peach can be much stronger, but the creamy of yogurt can still make you cheer it up.
Peach Yogurt
西餐廳係我心目中是貴價不飽的餐廳,但shine收得這個價錢之餘,食物的份量是十分足夠。一行入這間餐廳,給人種感覺是舒適的,燈光柔和又夠浪漫,而且每個位也有一杯電子蠟燭在枱上,加添了一種浪漫的氣氛,十分適合朋友聚舊聊天,生日慶祝,或是情侶約會。而且座位舒適,很容易就坐了一個晚上,因為舒服到不想走,有些位置更能望到街上。我和朋友點了一個套餐,散叫了一個扭紋粉,燒汁雞串和甜品,還加了杯特飲。餐前小食我們點了一份炸蠔,炸蠔炸得夠脆之餘,蠔味道十分鮮甜,而且也很肥美,會想一吃再吃。套餐主菜大蝦鵝肝意粉,大蝦雖然只有一隻但肉質地十分爽甜而且大隻,鵝肝吃上口也很香口,煎得剛剛好,又夠熱。意粉口感十足,而且份量夠多,吃完後很飽肚。燒雞串$48有兩串,和朋友每人一串,雞肉比平時幾蚊串的大起碼好幾倍,所以這個價錢也不太貴。而且肉汁十分鮮嫩,雞肉簡直滑溜到不得了,想一起再吃。套餐最後還有送上甜品,我們也有另點了一款甜品,冧酒蛋糕。套餐甜品是一杯咖啡布甸,味道也有濃郁的咖啡味,再配上士多啤梨,口感大增。冧酒蛋糕很重酒味,喜歡酒味的朋友一定會喜歡,而且非常大,足夠四人份量,所以我們兩人吃也有點吃力。