2018-02-03 98 瀏覽
朋友請食飯,去到尖沙咀嘅上樓餐廳《SHINE》試吓西餐,好彩我哋預先訂位,店員就安排我哋坐四人座位。餐廳環境氣氛有一點神秘嘅感覺,燈光昏暗,好有浪漫情調,一出電梯前面已經係一張吧枱,因為正值聖誕節,所以餐廳佈置很多聖誕燈飾和裝飾品,好有氣氛。首先叫兩客龍蝦湯暖暖胃,龍蝦湯呈現鮮橙色,再配以蒜蓉包一件,飲一啖非常濃郁龍蝦味道,加上蒜蓉包脆卜卜,食落去好香口。小食方面,分別叫咗香草孜然單骨雞翼、法式鵝肝多士同埋串燒醬油雞肉。不得不讚鵝肝多士非常新鮮,即叫即整,煎得恰到好處,食落去外皮好香脆之餘,入面非常Creamy。主菜order左燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁,呢個菜式除咗係廚師推介之外,仲係每日限定菜式之一。龍蝦好大隻切成四大份,驟眼睇蟹腳入面嘅蟹肉都非常大件,食落去爽口彈牙之餘,仲要非常新鮮。之後叫多個海鮮墨魚汁意大利飯,食完都非常飽了。飲品方面都非常多選擇,有酒精飲品之外,仲有我最鍾意嘅Yogurt系列飲品,隨即我就叫咗一杯Mix Berry Yogurt係粉紅色,味道唔算太甜。整體來說,位於尖沙咀嘅西餐廳嘅食物算是高質素,而且價錢合理,必定會再次光臨。

之後叫多個海鮮墨魚汁意大利飯,食完都非常飽了。

2018-02-01 2866 瀏覽
今晚係好特別既一晚呢話說有個電車男好朋友,佢心儀公司一個年輕貌美既女神🤭 佢話女神下個月生日,想搵間環境同食物質素高既西餐廳,問我有冇介紹。早前我同朋友黎過依間,係我心目中top5 既西餐廳。 佢話想黎試一次先,同埋向我請教一下追女秘訣wor🙆🏻‍♀️ 助人為快樂之本😁P.S 今晚佢請食飯😌-雖然係平日,但餐廳都頗full 呀。醒目既我一早吩咐左👨🏻佢訂位😁 餐廳職員安排左sofa位俾我地,坐得舒服呢~-🤩餐廳選擇都多呀,叫左幾款招牌菜🏆✨燒日本M4 和牛薄切五成熟既M4和牛肉質腍甜,脂肪很平均經灸燒後,油香味濃 入口很滑,但一點也不油膩。配有火箭菜、薄片芝士,加上黑醋,微微酸甜開胃。一款值得推薦既前菜-✨慢煮啤酒🍻浸豬架扒配牛油雜菜✨近年慢煮熱潮,既可保留肉汁亦可keep到食物既營養。依道菜,賣相十分吸引💯 配上啤酒泡泡有驚喜! 食物裝飾有層次感👍🏼明顯花了不少心思呢豬架扒好厚身🐷一刀切🔪落去,已經feel 到好軟腍畢竟係慢功出細貨呢,肉質紋理細緻,口感唔會韌,甘甜既肉汁,亦有淡淡既啤酒香配菜有滑溜既薯蓉及顏色奪目既紅蘿蔔、蘆筍一道美味的主菜,配埋新鮮美味既配菜,錦上添花🌸呢-✨忌廉菠
今晚係好特別既一晚呢
話說有個電車男好朋友,佢心儀公司一個年輕貌美既女神🤭
早前我同朋友黎過依間,係我心目中top5 既西餐廳。
佢話想黎試一次先,同埋向我請教一下追女秘訣wor🙆🏻‍♀️
助人為快樂之本😁P.S 今晚佢請食飯😌
🤩餐廳選擇都多呀,叫左幾款招牌菜🏆
✨燒日本M4 和牛薄切
燒日本M4 和牛薄切

五成熟既M4和牛肉質腍甜,脂肪很平均
經灸燒後,油香味濃 入口很滑,但一點也不油膩。
配有火箭菜、薄片芝士,加上黑醋,微微酸甜開胃。
一款值得推薦既前菜
✨慢煮啤酒🍻浸豬架扒配牛油雜菜✨
慢煮啤酒🍻浸豬架扒配牛油雜菜

近年慢煮熱潮,既可保留肉汁亦可keep到食物既營養。
依道菜,賣相十分吸引💯 配上啤酒泡泡有驚喜!
食物裝飾有層次感👍🏼明顯花了不少心思呢

豬架扒好厚身🐷
一刀切🔪落去,已經feel 到好軟腍
畢竟係慢功出細貨呢,肉質紋理細緻,口感唔會韌,
甘甜既肉汁,亦有淡淡既啤酒香
配菜有滑溜既薯蓉及顏色奪目既紅蘿蔔、蘆筍
一道美味的主菜,配埋新鮮美味既配菜,錦上添花🌸呢
✨忌廉菠菜雜菌扭粉粉
忌廉菠菜雜菌扭粉粉

扭紋粉偏硬身,煙煙韌韌很有口感
濃郁既忌廉菠菜蓉份量剛剛好,覆蓋著每一根扭紋粉

芝士味濃,雜菌味香
整個pasta 既材料係perfect match ❤️
✨玫瑰🌹蘋果金寶
嘩!一上台呆了眼

未見過甜品有咁澎湃既氣勢🤩
Presentation 💯 冇得輸
急不及待,相機📷食先啦
玫瑰🌹蘋果金寶

乾冰,凝造了仙氣既感覺👸🏻
蘋果肉削成薄片後,再砌成玫瑰花形🌹

好巧功夫亦好花心思呢
餅底很香脆鬆化,材料豐富有大大粒爽口既蘋果肉、提子🍇乾、士多啤梨等等
還有淡淡的肉桂香,再加埋雲尼拿雪糕
除左有視覺效果,味覺層次感都好豐富呢
依份甜品好似一件藝術品呢👍🏼
今晚朋友都話冇介紹錯呀😁
希望佢下星期約會女神成功,有一頓浪漫既晚餐啦💕
燒日本M4 和牛薄切
慢煮啤酒🍻浸豬架扒配牛油雜菜
忌廉菠菜雜菌扭粉粉
2018-02-01 2132 瀏覽
同友人食生日飯, 想搵間好D既西餐廳, 之前食過呢間覺唔錯, 問過壽星仔意見話OK咁就BOOK枱食飯升降機6字打開門就係餐廳, 面積唔算太大, 但燈光氣氛不俗一大個餐牌設有散叫, 種類選擇包括小食, 主菜, 甜品及飲品亦有套餐供應友人提議散叫, 當然無問題啦先黎個沙律開下胃, 呢個係芒果甜蝦沙律 ($88), 賣相靚仔, 以甜蝦圍邊, 中間以沙律菜為底, 再有芒果及三文魚子作配菜甜蝦食落比較膠口, 唔係太夠凍, 芒果甜美配合三文魚子既卜脆感, 幾種口感混為一口!小食點左呢客串燒醬油鷄肉 ($48), 一客有兩串, 啖啖肉無骨附有酸椒醬, 辣度都可以睇少, 但食起黎令鷄肉更加惹味, 鷄肉肉質嫩滑, 好味道!壽星仔係牛魔王, 鍾情牛肉, 呢客燒安格斯肉眼扒 (10 安士/$308)就成為佢既生日主菜10安士絶對對眼, 肉質切起時已感到佢彈性, 落了七成熟柯打, 切開仍然見到微紅色, 肉汁不斷流出黎, 配埋紅酒燒汁食, 10安士好快比KO!我就要左呢客玄米茶素麵佐慢煮鷄肉 ($108), 玄米茶另上!食時將熱既玄米茶倒進, 味道感覺似食緊熱版既"冷素麵", 有紫菜及黑芝麻既香味, 食落清淡得

升降機6字打開門就係餐廳, 面積唔算太大, 但燈光氣氛不俗

亦有套餐供應

友人提議散叫, 當然無問題啦

芒果甜蝦沙律

玄米茶素麵佐慢煮鷄肉

食時將熱既玄米茶倒進, 味道感覺似食緊熱版既"冷素麵", 有紫菜及黑芝麻既香味, 食落清淡得黎比人舒服感覺

素麵柔滑, 份量都唔算少

另外個慢煮鷄肉切成薄片, 入口嫩滑同食到陣香味

侍應不時主動加暖檸水, 壽星仔滿意呢一餐, 可惜佢被10安士牛扒KO左, 未能食埋甜品, 幫我慳左荷包!
芒果甜蝦沙律
玄米茶素麵佐慢煮鷄肉
dayoff終於可以抖下,今日同朋友係尖沙咀搵左間cafe食個lunch吹下水上到黎shine,的確陽光充足,餐廳窗口位岩岩好冇野遮住,有d自然光更加舒服bar台都好靚仔,整齊又閃令令既杯顯得餐廳更乾淨理潔我旁邊仲有一張木台,下邊放左生果盤裝飾,好似人地open kitchen,有少少家既感覺隔離仲有個大木架,好有藝術氣氛!而餐廳空間感好舒服,唔會令人覺得焗束,黎relax一流!餐廳menu都好豐富,有burger有扒,但因為都係志在吹下水傾下計,都揀d大家share既野食!點左份龍蝦湯兩個人飲,第一次見會將鹽灑係旁邊,而佢既鹽粒有少少藍味道冇平時煮餸既咁咸湯既份量唔算多,但舊龍蝦肉都幾大舊,湯好厚身,龍蝦味道好濃好甜caesar salad加煙三文魚(+$15)難然只加左15蚊,但佢俾既三文魚都唔少,沙律都係常食既味道,唔太特別,但三文魚係足料既,加15蚊好抵主角就係all day breakfast!好似真係人生中第一次食all day breakfast,因為平時既都有茄汁豆,我勁唔鍾意所以唔會點但呢度既all day breakfast冇茄汁豆十個贊首先食左個大啡菇先,有芝士,

bar台都好靚仔,整齊又閃令令既杯顯得餐廳更乾淨理潔

隔離仲有個大木架,好有藝術氣氛!

而餐廳空間感好舒服,唔會令人覺得焗束,黎relax一流!

味道冇平時煮餸既咁咸

caesar salad加煙三文魚(+$15)

主角就係all day breakfast!
但呢度既all day breakfast冇茄汁豆
十個贊

首先食左個大啡菇先,有芝士,凍左會唔好食!
又芝士又火腿,好難唔好食! 但我自己比較鍾意煙肉多d,因為香d油香味重d
呢個都唔錯,個菇好高分,味道香之餘之軟身又多汁

佢呢個蛋勁滑,除左蛋味十足,牛油味都好香,食極都唔膩
腸同火腿都係一般貨色,但個烘多士唔錯的!
香口程度令我諗起以前翠河既脆豬,真係又香脆,牛油落極都唔夠

食完all day breakfast一定唔少得甜品,呢個apple crumble好岩我胃口
因為佢唔會太甜,平時食開既果撻都會灑好多糖霜,或者入邊既生果同糖漿處理過
但呢個唔覺有,即使有都係好輕量,唔太嗜甜既我非常鍾意!
入邊除左蘋果粒,仲有無花果!,底就用左青蘋果薄片黎墊,味道fresh得黎唔太甜,又不失生果味道
連埋餅底一齊食,都唔會話太淡或宿冇味

而且佢仲有乾冰墊底上,岩岩拎出黎個陣煙霧彌漫,好靚

朋友點左咖啡,我就點左呢一杯light out!
熱情果加橙加士多啤利既soda
飲落熱情果味重d,但我最鍾意都係佢入邊既白色珠,入邊係乳酸黎,味道超正!

放假飲飲食食又一日,揀一間舒適既餐廳去享受好重要
2018-01-31 93 瀏覽
終於完咗工展會啦呢廿幾日嚟,日日踩足10幾個鐘,真係人都癲 好彩終於完啦,所以一定要好好補償自己男朋友揀咗呢間餐廳,話好耐之前食過一次,記憶中期味道唔錯,所以今次再帶我嚟食!如果唔想諗嘢,佢係有套餐供應嘅!不過由於我想食Burger, 所以我放棄咗佢個set dinner !嘢食唔算好多,但貴精不貴多嘛!同埋佢個餐牌設計得好靚,睇menu 都已經食慾大增先嚟個芒果甜蝦沙律$88,沙律菜都幾新鮮,食落爽口!配埋先甜多汁嘅芒果,真係一個人鯨吞一個都唔係問題!呢個係法式鵝肝多士$128,鵝肝質地軟腍,食落入口即溶配埋脆卜卜嘅多士一齊食,絕對係一種享受之後就到我嘅最愛-鎮店漢堡$168啦❤️薯條係有皮薯條,食落特別有咬口!而且份量超級驚人兩個人都食唔晒!切開漢堡一睇,材料非常豐富,有番茄、芝士、生菜、煙肉、牛肉!每一啖口感都好豐富,唔錯另外佢地備有唔多醬料:茄汁、沙律醬、芥末醬都一應俱全,真係想點就點啊!哈哈怕男朋友唔夠飽, 所以再叫多咗個卡邦尼意粉,同樣係份量驚人!意粉軟硬度適中,配埋巨量芝士,雖然好邪惡,但真係好好食我哋閒日夜晚去都幾爆場,所以如果大家想食嘅話,勸大家都係book枱啦
終於完咗工展會啦
呢廿幾日嚟,日日踩足10幾個鐘,真係人都癲
好彩終於完啦,所以一定要好好補償自己

呢個係法式鵝肝多士$128,鵝肝質地軟腍,食落入口即溶
配埋脆卜卜嘅多士一齊食,絕對係一種享受
兩個人都食唔晒!

2018-01-30 1921 瀏覽
這餐廳我已不是第一次光顧了,近來得知他們推出了dinner set, 有小食、主菜、甜品和飲品,看來十分抵食,於是特意前來一試。8時已滿座,幸好訂了位,可見餐廳愈來愈受歡迎了。水牛城香辣雞翼雞皮煎得香脆可口,雞肉十分嫩滑多汁,水牛城醬汁味道香辣帶少少酸,十分開胃。日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬炸皮香脆,蠔肉多汁,沒有腥味,口感外脆內軟。沾蛋黃醬吃,酸甜惹味,又一開胃美食。脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯軟殻蟹很大份,炸得香脆不油膩。燴飯creamy 而不膩,黑松露味道清香撲鼻,軟而彈牙的帶子為燴飯增加了層次感。香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉鵝肝入口即溶,味道濃郁。大蝦啖啖肉,蝦味香濃。意大利粉煮得恰恰好,很彈牙,調味有很香的蒜味,橄欖油味道也夠清新。咖啡奶凍賣相很精緻,奶凍很幼滑creamy,入口即溶,有淡淡的咖啡香味和濃郁的牛奶味。玫瑰LatteLatte上飄散著玫瑰花瓣,很浪漫。牛奶味很香濃,整體不會太甜,口感很滑,有淡淡的玫瑰花香。

水牛城香辣雞翼

日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬

脆炸軟殻蟹配黑松露帶子燴飯

香煎鵝肝配AOP大蝦意大利粉

咖啡奶凍

玫瑰Latte
2018-01-23
2018-01-30 98 瀏覽
自從上次同老公食過呢間餐廳後, 老公同我都覺得呢間野吾錯, 於是趁今天是一小小紀念日,所以再去番呢間餐廳食飯當慶祝😊我地6點多D已經到餐廳了, 未多人客住。我地決定食之前未食過既菜式....今晚點左一個SET DINNER 另外再散叫其他野食...SET DINNER有幾款餐前小食揀, 我地揀左日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬,外面炸得脆, 而且熱辣辣的, 保留到蠔味.餐既主食係脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯....飯粒有D咬口, 而且黑重松露味算出...而且帶子數量吾少。跟餐既飯後甜品, 咖啡布甸, 好香濃既咖啡味啊.....又好順滑既口感..我地仲點左香芒甜蝦沙律配甜蝦做沙律感覺得幾清新, 而且有蝦富甜味...仲有三文魚籽...好有鮮味既沙律...燒澳洲M4和牛薄切,我地揀左5成熟, 牛肉肉質吾UN, 有油香 鎮店漢堡😍好大份啊, 中間塊肉扒都可以揀5成熟, 好豐富既肉汁啊, 大滿足薯條都好豐富...仲有漢堡包頂既两塊炸洋蔥圈都好好食,甜甜地又爽口,而且好香口。水果茶呢個系跟餐加+$15就可以轉,都抵飲,D水果好豐富, 甜甜地帶水果香埋單雖然價錢吾算平, 但老公話都值得食😁
所以再去番呢間餐廳食飯當慶祝😊

我地6點多D已經到餐廳了, 未多人客住。

我地決定食之前未食過既菜式....
今晚點左一個SET DINNER 另外再散叫其他野食...

SET DINNER有幾款餐前小食揀,
我地揀左日式吉列炸蠔配蒜香蛋黃醬,
外面炸得脆, 而且熱辣辣的, 保留到蠔味.

餐既主食係脆炸軟殼蟹配黑松露帶子燴飯....
飯粒有D咬口, 而且黑重松露味算出...而且帶子數量吾少。

我地仲點左香芒甜蝦沙律
好有鮮味既沙律...

燒澳洲M4和牛薄切,
我地揀左5成熟, 牛肉肉質吾UN, 有油香

鎮店漢堡😍
好大份啊, 中間塊肉扒都可以揀5成熟,
好豐富既肉汁啊, 大滿足

水果茶
呢個系跟餐加+$15就可以轉,都抵飲,
D水果好豐富, 甜甜地帶水果香

埋單雖然價錢吾算平, 但老公話都值得食😁
經過附近一頭,諗起上次黎呢度食過一次都唔錯,今晚再黎食下先。🐥香草孜然單骨雞翼 $48 表層撒上黑芝麻,令整體更香口。🦀🍍黃金蟹餅配菠蘿莎莎 $118外層係吉列炸皮,裡層滿滿蟹肉,外脆內軟,旁邊的菠蘿莎莎好清新。🥩🧀燒澳洲M4和牛薄切 $168之前黎都食過一次,肉質軟淋,配上黑醋、薄片芝士、火箭菜,層次感高,味道不錯,但今次份量比上次少左🤔。🦑🦐海鮮墨汁意大利飯 $188海鮮材料都幾豐富,魷魚份量多。帶子尤其好食,煎得夠香,口感剛好。蝦都要一讚,新鮮彈牙,連青口都好香好味道。意大利飯軟硬度適中,墨魚汁味香濃突出,如果有得轉意粉就very good。🍏🍎玫瑰蘋果金寶 $78呢個真係驚喜,上次一直想叫,但朋友話太飽先無食到。估唔到會加乾冰上枱,煙霧瀰漫過後就係期待已久的甜品😍。青蘋果片乾身左d,最中意食中間芯既蘋果果肉,整體都好好味。🥝Yogurt-Kiwi $58 叫左走cream,酸酸甜甜都幾好飲,而且表層既奇異果肉係甜。
🐥香草孜然單骨雞翼 $48
表層撒上黑芝麻,令整體更香口。
香草孜然單骨雞翼

🍏🍎玫瑰蘋果金寶 $78

🥝Yogurt-Kiwi $58
2018-01-25
2018-01-29 1076 瀏覽
仲有一日就完成個2017年,HOLIDAY MOOD正在激烈的燃燒,係呢個普世歡騰的日子,我梗係要食自己最喜歡的餐廳,要數今年喜歡之一,必定有呢一間 - SHINE餐廳佈置得充滿節日氣氛,聖誕節岩岩先過去,聖誕樹同聖誕老人依然歡迎著我們當日到達餐廳時間已經差唔多3點,好彩仲有BRUNCH MENU俾我呢個渴睡症患者,大MENU全日都會供應,唔洗怕揀唔到野食YOGURT MIXED BERRY ($58)怕肥人士可以落單的時候要求走CREAM,新鮮打發的YOGURT MIXED BERRY全部用上新鮮生果,唔洗怕會飲到藥水味,而且仲好REFRESHHAZELNUT LATTE ($15)跟餐加$15就可以有特飲,心心拉花拉得不錯看,HAZELNUT唔會令到成杯野過甜,份量控制得幾好ROASTED AUBERGINE ($58)茄子焗完之後仍然好JUICY,上面的材料有點似PIZZA,豐富到要滿瀉,簡單得來好美味的一款小食RISOTTO NERO WITH SEAFOOD ($188)每一粒RISOTTO被滿滿的墨魚汁包住, 海鮮種類同份量都唔小,每次食墨魚汁食品最大的CONCERN就係雙

YOGURT MIXED BERRY ($58)
HAZELNUT LATTE ($15)
ROASTED AUBERGINE ($58)
每一粒RISOTTO被滿滿的墨魚汁包住, 海鮮種類同份量都唔小,每次食墨魚汁食品最大的CONCERN就係雙唇必定會染黑,如果唔記得抹咀就同人傾計,小心會被笑喔
CASARECCIA WITH MEAT BALLS IN TOMATO SAUCE ($128)
呢道菜係BRUNCH SET入面,BRUNCH來說份量俾得好多,岩晒我呢種3點先食第一餐餓到就黎暈人士,扭紋粉屬自家製,口感較一般超級市場買到的現成貨好,蕃茄汁味道都幾濃,醬汁份量岩岩好可以覆蓋每一條扭紋粉

希望餐廳可以一路KEEP住呢個咁好的水準,咁2018年我就依然會不停ENCORE啦
2017-12-30
2018-01-29 176 瀏覽
聽過同事介紹SHINE的LUNCH價錢相宜而食物水準高,所以這天LUNCHTIME便去一試。在北京道的大廈,地點的確很方便,而且餐廳裝修很舒服,每張枱都有很大的空間讓食客能舒服地用膳。而且還有大落地玻璃讓陽光能帶到室內,亦能看得到外面的景色,很是加分。LUNCH SET選擇有4,5款,其中還有不定期會轉的新菜式,讓食客有新鮮感。隨午餐會附上湯及法包,法包薄薄的,焗得很香脆用上濃郁鮮打的磨菇湯實在很搭。紅花忌廉煙三文魚意粉($52)意粉硬度控制很很好,而且忌廉汁調得很滑很香,每條意粉上都沾上了濃厚的忌廉汁。隨了放在正中間的煙三文魚外,忌廉汁內還加入了很多三文魚和洋蔥粒,令味道更香更濃,同時洋蔥粒亦豐富了口感的層次。香煎雞扒配磨菇忌廉汁飯($62)同樣是忌廉汁,但比起意粉的那個這個還加入了磨菇,所以味道十分不一樣。而磨菇的分量都不少呢,味道偏清淡。雞扒很大一塊,外皮煎得香脆,而裡面還是肉嫩多汁。午餐還附上了熱飲,凍飲的話就要加$3,真的很抵食呢。我們這天比較早就到餐廳,還未到午餐的繁忙時間。而食完午餐後,餐廳都幾乎食滿了食客。這個環境舒服的餐廳,下次會試一下在晚餐時來試試看。

紅花忌廉煙三文魚意粉($52)

香煎雞扒配磨菇忌廉汁飯($62)

雞扒很大一塊,外皮煎得香脆,而裡面還是肉嫩多汁。

午餐還附上了熱飲,凍飲的話就要加$3,真的很抵食呢。

這個環境舒服的餐廳,下次會試一下在晚餐時來試試看。
之前去過「Shine」食dinner, 突然小妹想食過返尋味, 所以weekend就黎左食brunch。😏 除了多左brunch menu, A la carte的Menu都會繼續全日供應。 最近還有gimmick新菜式海膽意粉呢!😍 話明brunch, 梗係食全日早餐All Day Breakfast啦~ 而我就揀左食鎮店漢堡SHINE Burger。 上次小妹食過手工豬肉丸子伴溫泉蛋, 今次亦食過返尋味~😏😂 手工豬肉丸子伴溫泉蛋($78) 本來小編好唔鐘意食豬肉丸, 因為成日都覺得係1 pat 肉,有咩好食?🙊 但既然小妹鐘意溫泉蛋,當然我都唔會say no。 不過「Shine」的豬肉丸子真是相當不錯!👍🏻 兩大粒自家製嘅豬肉丸子, 外層沾滿麵包糠炸得香脆可口, 一點也不油膩, 切開後裡面是嫩滑的免治肉碎, 外脆内軟,鹹香肉嫩, 再蘸上溫泉蛋汁一起吃很不錯!😋 全日早餐All Day Breakfast($148) 嘩!份量超多,材料也相當豐富!♥️ 所有小編鐘意食嘅都有~😍 有多士、德國腸、火腿、大蘑菇、炒蛋、沙律菜和煙三文魚, 多到一個人都食唔晒。😂
之前去過「Shine」食dinner,
突然小妹想食過返尋味,
所以weekend就黎左食brunch。😏
除了多左brunch menu,
A la carte的Menu都會繼續全日供應。
最近還有gimmick新菜式海膽意粉呢!😍
話明brunch,
梗係食全日早餐All Day Breakfast啦~
而我就揀左食鎮店漢堡SHINE Burger。
上次小妹食過手工豬肉丸子伴溫泉蛋,
今次亦食過返尋味~😏😂

手工豬肉丸子伴溫泉蛋($78)
本來小編好唔鐘意食豬肉丸,
因為成日都覺得係1 pat 肉,有咩好食?🙊
但既然小妹鐘意溫泉蛋,當然我都唔會say no。
不過「Shine」的豬肉丸子真是相當不錯!👍🏻
兩大粒自家製嘅豬肉丸子,
外層沾滿麵包糠炸得香脆可口,
一點也不油膩,
手工豬肉丸子伴溫泉蛋
切開後裡面是嫩滑的免治肉碎,
外脆内軟,鹹香肉嫩,
再蘸上溫泉蛋汁一起吃很不錯!😋
手工豬肉丸子伴溫泉蛋
全日早餐All Day Breakfast($148)
嘩!份量超多,材料也相當豐富!♥️
所有小編鐘意食嘅都有~😍
有多士、德國腸、火腿、大蘑菇、炒蛋、沙律菜和煙三文魚,
多到一個人都食唔晒。😂
All Day Breakfast
煙三文魚微微帶有煙燻味,魚油脂香;
德國腸和火腿稍煎香,
其中的白肉腸肥而不膩,肉爛醇香;
All Day Breakfast
炒蛋嫩滑creamy,蛋味香;
多士烤得脆身,可以夾上炒蛋一起吃,
但如果塗上牛油便更惹味呢!😏
沙律菜新鮮爽脆;
最好吃的莫過於是Portobello蘑菇,
釀了芝士和煙肉係裏面,
勁多汁,勁好味,菇🍄迷不可錯過!😋
All Day Breakfast
跟餐仲包一杯咖啡或茶呢~
Cappuccino上仲有拉花,
奶泡又綿又滑,面頭灑上少許可可粉,
睇得又飲得~
Cappuccino
鎮店漢堡SHINE Burger($168)
完全忍唔住要嘩~多聲~
真係份量足到兩個人都食唔曬。😂
薯條🍟的份量係我一年食薯條的份量!!!😮
全部都炸得香口脆身,
裏面的薯肉夠厚,勁有咬口!
真係好正!😎
SHINE Burger
Burger都幾大份,
頂頭串上兩大片炸洋蔥圈,
裡面夾着足足有1cm厚嘅牛肉,
另有煙肉、蕃茄和生菜等。
洋蔥圈新鮮熱辣炸起,入口香甜,
牛肉預設為5成熟,但可靈活改動,
但今次有點過熟,🙊
不過好彩本身嘅牛肉夠肥美juicy,
還有少量血水滲出來,
肉質保持鮮嫩美味,一d都唔嚡口,
加埋熱溶車打芝士,「芝」味十足!
下午茶
Cappuccino
2018-01-27 137 瀏覽
辛苦左一個星期到左星期六, 當然要對自己好一點. 經過見到新開就衝上去望望. 餐廳裝修環境各樣都行型格風! 又寬敞又舒服安安靜靜可以慢慢享受.店員好好俾我地睇完menu 決定左先帶位, 唔洗我地因唔啱食而尷尬. 有Brunch menu 同ALC menu. Brunch menu選擇唔多, 選項亦唔吸引所以我地決定左叫ALC.老公叫左呢個”Shine” house burger. 上枱時大家都嚇一嚇😱好大份呀! 尖沙咀旺區餐廳$1xx 咁大份難以置信. Burger既牛肉係煮到5成熟, 一咬落去肉汁爆出! 確係爽既... 個包烘到熱騰騰邊位香脆, 頂部有兩舊炸左既紫洋蔥圈, 成件事係有heart 之作. 我就叫左墨汁海鮮意大利飯. 呢個飯略咸但用料絕不馬虎,有大大粒帶子同蝦仲有魚小帶子同墨魚. Creamy 得黎唔會太滯, 睇住勁足料海鮮份上雖然咸左小小,但成件事總算不過不失! 咖啡真係真心誠意推薦!!! 真係唔飲得都睇得...靚到咁!! 飲一啖發現呢杯咖啡真係落左唔小功夫. 奶香滑溫度又適中, 咖啡既after taste唔會苦或酸只係有一股好香好香既咖啡味在口中. 出地鐵行都唔洗

出地鐵行都唔洗2分鐘, 位置優越,餐廳又寬敞,味道又唔錯, 價錢非常合理! 有誰能抗拒?
2018-01-27
  • Coffee
2018-01-27 728 瀏覽
尖沙咀食肆多不勝數,餐廳已經不只是開在地鋪,現在各餐廳已經開在商廈內,太子集團中心就是整幢都是食肆,當晚走進一家環境陰暗,裝修迎合年輕人的Shine首先點一份田園沙律配橙香油醋汁,各種蔬菜加上香橙肉,非常fresh及清新,吃完有煥然一新的感覺燒澳洲M4和牛薄切,底層鋪滿火箭菜,主角和牛雖然薄切,但牛味幾濃郁,和牛邊輕輕燒過,有一點焦香的味道,半生熟的口感,兩者夾雜著一起吃,味道幾夾手工豬肉丸子伴溫泉蛋,兩大粒豬肉丸子,外層炸得好薄,從中間切開,並不是普通豬肉碎,吃下去是一絲絲豬肉,似咸豬手碎有點有黑椒,吃下去好香,最重要的是沾上溫泉蛋汁,極為美味看到隔壁點了一份漢堡有洋蔥圈,看餐牌是鎮店漢堡,當然點一份,大量粗薯條熱辣辣又香口,鎮店漢堡果然大份,點餐時店員已詢問需否分兩份,果然細心,漢堡的材料有煙肉/蕃茄/生菜/芝士,還有五成熟的牛漢堡,真的一啖都食唔晒甜品點了一份玫瑰蘋果金寶,吸晴甜品,上檯時甜品底層放了一些乾冰,甜品四周圍飄出白霧,非常仙,一塊塊切成薄片的青蘋果片砌成一朵玫瑰花形,加上旁邊的雲尼拿雪糕,令人一口接一口

田園沙律配橙香油醋汁

2018-01-22
2018-01-27 133 瀏覽
幾個月無見一班好姊妹,今次見面當然要好好食番餐啦! 係iSquare附近兜咗一圈,我地就發現太子集團中心裡面,有間叫 Shine嘅高級西餐廳。唔知哪來嘅默契,大家都竟然一致話要去呢間餐廳,呵呵……一出,我地就見到百變顏色嘅招牌。時而紅,時而藍,時而紫 -- SHINE過不停轉入水吧前,我地睇到一個相當值得大家打咭嘅地方♥♥「Come rain, Come Shine」 呢句口號,正正叫大家要撐住,即使天有不測之風雲,但雨後總會天晴。7點半左右,店內已經坐滿咗八成客人。當中唔少係年輕情侶,可見呢度係拍拖勝地之一。如果想飲番杯,當然直接坐吧檯最方便啦!不過,我地幾姊妹主要想吹水為主,揀個僻靜嘅角落就比較好啦!講咗咁耐,係時候要order啦!😝烤茄子佐燉燜蔬菜(素) $58點菜時,朋友提出想先食少少素食打底。咁追求健康,我地無理由唔撐佢呀!茄子烤到外脆內軟,燴埋番茄,薯仔粒,成個素食非常豐富,味道岩岩好。燒安格斯肉眼扒(10 oz)配紅酒燒汁 $308呢碟肉眼扒一上檯,我地忍唔住「哇」咗一聲 -- 因為塊牛扒真係有兩隻半手掌咁大,足足10安士呀!7成熟嘅肉眼扒肉質鮮嫩,非常juicy。
幾個月無見一班好姊妹,今次見面當然要好好食番餐啦!

一出,我地就見到百變顏色嘅招牌。
時而紅,時而藍,時而紫 -- SHINE過不停

轉入水吧前,我地睇到一個相當值得大家打咭嘅地方♥♥
「Come rain, Come Shine」

7點半左右,店內已經坐滿咗八成客人。
當中唔少係年輕情侶,可見呢度係拍拖勝地之一。

如果想飲番杯,當然直接坐吧檯最方便啦!
不過,我地幾姊妹主要想吹水為主,揀個僻靜嘅角落就比較好啦!

講咗咁耐,係時候要order啦!😝

烤茄子佐燉燜蔬菜

烤茄子佐燉燜蔬菜(素) $58

燒安格斯肉眼扒(10oz) 配紅酒燒汁

燒安格斯肉眼扒(10 oz)配紅酒燒汁 $308

7成熟嘅肉眼扒肉質鮮嫩,非常juicy。淋上紅酒燒汁後,啖啖肉塊都洋溢住一股幸福。值得一讚嘅,係成塊肉眼扒無咩牛筋,確實高質。

玄米茶素麪佐慢煮雞肉

玄米茶素麪佐慢煮雞肉 $108

食左成塊牛扒,有姐妹就提出想食番少少清淡嘅澱粉質食品。侍應姐姐就介紹咗呢款素麪配雞肉畀我地。

係攪拌麪條同佐料時,我地要慢慢將淡淡嘅玄米茶倒入麪食當中,形成「茶麪」。呢款麪食非常清淡,我地只隱約食到雞肉同海苔嘅鮮味,岩哂想食得清淡嘅朋友仔呀!

提拉米蘇

提拉米蘇 $58

Tiramisu 係意大利文,意思係「帶我走」。
我地食呢款甜品個陣,的確好想再order一份,帶佢返屋企呀。

餅底口感鬆軟幼滑,質感比普通海棉蛋糕結實,令人有股愈食愈想食嘅感覺。難怪朋友們都叫佢做「甜品魔鬼」呀!

不過,我個人覺得,呢次配搭嘅藍莓有啲酸,所以我地都食左兩啖,就默默放低咗佢,專心食草莓同埋成個提拉米蘇。

★★★餐牌
呢度餐牌嘅展示方式幾特別。佢地唔係印刷成一本書,或者一份小冊子; 而係用一張接近A2 size嘅咭紙做display,非常fancy!

有關甜品個張餐牌,更加有幾個Q版嘅圖案,叫人點能夠唔賞心悅目呢?

如果大家想淺嚐酒品,呢度都有各式各樣嘅酒類畀大家揀選㗎!
2018-01-25
烤茄子佐燉燜蔬菜
燒安格斯肉眼扒(10oz) 配紅酒燒汁
玄米茶素麪佐慢煮雞肉
提拉米蘇
  • 燒安格斯肉眼扒(10oz)配紅酒燒汁
2018-01-26 139 瀏覽
見Shine有咁多好評,放假就約朋友嚟食lunch慢慢坐吓傾吓計。論餐廳環境,十分唔錯,座位多而且唔會迫。店員安排座位及落單時亦十分有禮😊午餐款式亦好多選擇。餐湯及麵包味道不過不失。泰式辣椒香草炒肉碎配白飯$58 - 賣相得,辣味不太輕但我喜歡。肉碎炒得非常香,加上九層塔嘅味道,一流👍🏼值得一提,友人點的牛扒午餐,薯角部份絕不馬虎,熱辣辣,條條炸得香脆,值得一讚👏🏼👏🏼👏🏼餐飲熱咖啡味道可以,跟咖啡鮮奶是經打熱的,誠意十足。非常滿意的一餐,難怪好評如此多🤗

午餐款式亦好多選擇。

餐湯及麵包味道不過不失。

餐飲熱咖啡味道可以,跟咖啡鮮奶是經打熱的,誠意十足。

非常滿意的一餐,難怪好評如此多🤗
2018-01-22
午餐