假日在尖沙咀與朋友到九龍公園看展覽, 未出發前要先醫肚。見Shine 最近在Openrice promote 周六、日及公眾假期惠顧Brunch有85折優惠, 兩人二話不說,隨即就列印了優惠卷。餐廳在尖沙咀北京道, 從 i Square 一出過一個街口就到, 非常方便。餐廳裝潢別緻舒適, 配上一大列的落地玻璃,  光猛闊落不狹逼, 而且臨窗的卡位做成有高靠背的梳化, 形成一個小小的私人空間, 設計周到。今天我和朋友只有2個人, 叫了3道食物1. 凱撒沙律($78)食材雖然簡單,但正因為最簡單的食物最能表達餐廳的誠意。餐廳的羅馬生菜爽脆新鮮, 麵包粒也有烤過, 而且Parmesan 芝士和煙肉碎份量大方, 自調的沙律醬也咸酸適中, 不錯。2. 燒日本M4和牛薄切($168)牛扒評級分為M1到M9,M4級數的和牛牛肉味及油香也均勻極致, 餐廳加入了火箭菜、Parmesan 芝士和陳醋作調味, 薄切輕燒最吃到其肉質的鮮嫩,入口即融,甘香味美。如果要彈的話, 是火箭菜如果再新鮮一點會更perfect!3. 海鮮墨汁意大利飯 ($188)海鮮種類多元得黎份量也多,除了有大蝦, 也有帶子、青口及魷
隨即就列印了優惠卷。

今天我和朋友只有2個人, 叫了3道食物

1. 凱撒沙律($78)
凱撒沙律

食材雖然簡單,但正因為最簡單的食物最能表達餐廳的誠意。
凱撒沙律

餐廳的羅馬生菜爽脆新鮮, 麵包粒也有烤過,
凱撒沙律

2. 燒日本M4和牛薄切($168)
燒日本M4和牛薄切

餐廳加入了火箭菜、Parmesan 芝士和陳醋作調味,
燒日本M4和牛薄切

薄切輕燒最吃到其肉質的鮮嫩,入口即融,甘香味美。
如果要彈的話, 是火箭菜如果再新鮮一點會更perfect!

3. 海鮮墨汁意大利飯 ($188)
海鮮墨汁意大利飯

海鮮種類多元得黎份量也多,除了有大蝦, 也有帶子、青口及魷魚。
而意大利飯粒粒飽滿分明, 軟硬適中
海鮮墨汁意大利飯

大蝦彈牙鮮甜, 帶子厚肉, 青口不是很大隻很老那種, 卻是鮮嫩肉甜的那種,
雖然食完成棚牙連帶個咀都黑孖孖, 但係呢個墨汁意大利飯的確幾深得我心。
海鮮墨汁意大利飯

最後我們叫了杯Latte 作結。
慢慢喝著咖啡, 看著樓下北京道人來人往, 頓覺挑這個地方作為星期日的brunch 是種享受。
Latte

Overall 黎講, 周六、日假期Brunch有優惠, Shine 食物質素與環境性價比都幾高!
Latte
2018-04-28 137 瀏覽
今日公司派左花紅,好啦就請男朋友食返餐飯!上網見到呢間餐廳好似環境都唔錯,入到去都冇失望,有一個大水吧,座位都好闊落好舒服。仲睇餐牌揀緊嘢食嘅時候,店員話今日有贈送小食,係紫薯片,脆脆地,甜甜地,唔會過鹹幾好食。頭盤方面要咗一客三件既鵝肝多士。最怕鵝肝煎得唔熟個心仲係凍,又或者太熟啲油出晒嚟。呢度就冇呢個問題,鵝肝煎得剛剛好,外脆內軟,配脆脆嘅法包,好食!主菜方面我哋要咗個安格斯牛柳配青胡椒汁,牛柳嘅size比較細,如果男仔食應該唔夠。但肉係靚嘅,要咗七成熟,裏面啱啱好,出面其實已經係全熟,但係都冇好鞋,仲係好juicy。汁嗰度就有啲驚奇,估唔到青胡椒汁竟然係紅色,而且竟然唔係辣,係酸酸地,同d肉又幾夾。我哋亦都要左一碟香辣蜆肉意粉,見到餐牌有一隻辣椒仔,已經要求店員安排小辣,但係點知黎到之後,對於一個唔太食得辣既我黎講都仲係十分辣!但食得辣嘅男朋友就覺得好惹味,而且意粉煮得軟硬適中,蜆肉亦新鮮。知道有辣野,我已經好醒目叫定一杯香蕉朱古力smoothie,果然無揀錯,冰凍解辣仲好好飲!好香既新鮮香蕉味,而朱古力味亦好濃,又唔會太甜,一個人飲晒一杯其實都幾飽,可以當甜品。男朋友同自己都好

男朋友同自己都好滿意餐飯。

Headed to SHINE for brunch today for the first time, and I was pretty impressed by both the food and the service👌🏻 They have a set menu as well as an a la carte menu for Saturdays and we ordered dishes from both menus.My favourite dish out of the meal has to be their signature SHINE Burger ($168). I mean, just LOOK AT THIS BEAST! It’s huge and it tastes amazing! The burger itself was juicy and it went well with the mayonnaise sauce and the veggies. The onion rings on top simply made it downright

My favourite dish out of the meal has to be their signature SHINE Burger ($168). I mean, just LOOK AT THIS BEAST! It’s huge and it tastes amazing! The burger itself was juicy and it went well with the mayonnaise sauce and the veggies. The onion rings on top simply made it downright great for the ‘gram!
SHINE  Burger

We also had a casareccia marinara with crab meat ($148) and once again, the portion was HUGE. This pasta made with tomato sauce was very refreshing and filling even though it could use more crab meat in my opinion...
Casareccia  Marinara  with  Crab  Meat

Before the mains arrived, we had a deep fried calamari ($68) to share. This was pretty average but it doesn’t taste bad either.
calamari

For drinks, we went for the beautiful ‘Butterfly’ smoothie and the healthy mixed berries yoghurt ($58 each). Both were quite sweet so I’d recommend choosing either desserts or the special drinks instead of both.
  Butterfly
Mixed  Berries  Yoghurt

As a whole, I was quite impressed by the good quality of the food as well as the service at the SHINE. Will surely revisit!

calamari
  • 鎮店漢堡
2018-04-28 109 瀏覽
好友相聚,自然要找尋一間美食共享,從網上看到這𥚃,便訂了位。這裡是fusion 菜,所以室內設計都另樹一格,座位寛闊,適合知己談心。飲品我要了Yogurt mix Berry,藍莓加乳酪,酸酸甜甜,這個飲品我很喜歡。手工豬肉丸子伴溫泉蛋,以吉列型式炸過的肉丸,而肉丸以鹹豬手肉製成,所以肉有點鹹香味,這個很特別,至於溫泉蛋,半生不熟的蛋黃,非常好味。燒日本A4和牛薄切,和牛燒至五成熟,再鋪上芝士、洋蔥、香草,令美味的和牛,味道再上一層。海鮮墨汁意大利飯,墨汁味道濃郁,配上大蝦、帶子、魚柳、青口,味道層次豐富。

星期三晚放工後來到男朋友預訂的這間餐廳,聽說有龍蝦食所以很期待~我們7點來到, 人不算多, 環境蠻適合約會的. 餐廳走的是工業風吧, 食的是西式. 待應都很年輕, 服務態度很好. 上菜速度不錯, 沒有太多等侯時間, 都是一個接一個的.第一道是送的小食- 炸紫薯片. 很脆, 不會很油膩也沒有炸過火.我們另外再點了盤小食- 脆香尤魚配蒜香蛋黃醬, 蒜味比較淡, 但尤魚炸得很出色. 炸皮很薄, 尤魚很爽口不會韌, 只有一點點油. 然後就是今天的主角! 燒原隻鮮活波士頓龍蝦配巴馬臣芝士汁. 龍蝦肉很多, 彈牙有肉汁, 不是梅的縮水肉. 蟹鉗也是大大隻的, 一大啖肉! 看著都流口水, 就等男朋友幫我拆. 店員也很貼心的準備了濕紙巾. 芝士汁不是很膩很重味的那種, 有點像cream cheese. 配菜中我最喜歡馬鈴薯,入味. 注意! 龍蝦頭下有一件隱藏馬鈴薯! 接著有香辣蕃茄意粉(素). 蕃茄味很濃, 帶酸, 中和了一點點辣味, 但對我這種受不了辣的人來說還是要送水食啦哈哈. 但辣度這回事是很個人的, 男朋友就說只有一點點辣.Strawberry Smoothie / Peach Yogurt.

Strawberry Smoothie / Peach Yogurt. 可選加Cream/不加. 相較下我們都偏好peach yogurt, 桃味比較自然, 前者就有點太甜了.

2018-04-26 126 瀏覽
今晚同老婆慶祝相識四周年☺️,又嚟到我哋都好鍾意嘅餐廳「Shine」。因為情調同食物都唔錯,慶祝紀念日就最啱啦。不過今次嚟到冇dinner set, 只可以散嗌,但都有好多款新嘅小食。紫薯脆片一坐下來,店員已經送上紫薯脆片,味道唔錯。脆香魷魚配蒜香蛋黃醬今次轉左係魷魚圈,但口感仍然好好,爽口彈牙,炸得香口,配蛋黃醬好好味👍🏻手工豬肉丸子伴溫泉蛋兩粒好大粒嘅手工豬肉丸,裏面係肉碎,外面炸得香脆,配埋溫泉蛋同沙律菜一齊食,口感同味道都非常好😋芒果甜蝦沙律賣相好靚,好似刺身丼咁😍 有好幾隻甜蝦,仲有魚籽,都鮮甜好味,芒果多汁甜美,配上新鮮沙律菜,味道非常好又清新👍🏻海鮮墨汁意大利飯非常推介嘅一個菜式👍🏻 因為真係好好味😋賣相已經好好,大蝦好新鮮,帶子香甜鮮味,墨汁意大利飯煮得非常好,軟硬適中,而且入味,食不停口,下次一定會再叫👍🏻烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油有兩大件豬肋骨,烤得唔錯,醬汁味道亦幾好,啱晒食肉獸。再食都覺得餐廳質素唔錯,下次慶祝都會考慮再去👍🏻

紫薯脆片
一坐下來,店員已經送上紫薯脆片,味道唔錯。

脆香魷魚配蒜香蛋黃醬

手工豬肉丸子伴溫泉蛋

芒果甜蝦沙律

烤豬肋骨配蜜糖薑汁醬油
有兩大件豬肋骨,烤得唔錯,醬汁味道亦幾好,啱晒食肉獸。

再食都覺得餐廳質素唔錯,下次慶祝都會考慮再去👍🏻
2K
2018-04-26 100 瀏覽
約了好友在尖沙咀吃飯,她們比較喜歡吃西餐,友人提議這裡,便預早訂了位。這裡裝修似酒吧又像高級餐廳,感覺比較前衞。有高背梳化和方枱,坐得舒服捨意。餐前小食是紫薯薯片,烤焗得很鬆脆,紫薯味道十足,送酒一流。芒果甜蝦沙律,甜蝦肉質鮮甜,配合三文魚子、芒果、火箭菜,令到胃口大開。Smoothie pineapple ,菠蘿沙冰配上vanilla 雪糕,味道有點偏甜。香草孜然雞翼,廚師已經將雞翼切開,非常容易進食,外皮炸得,內裡肉汁豐富。卡邦尼意粉,火腿粒肥美香口,配合濃郁芝士和意粉,非常邪惡,不過又好好味,值得推薦。油浸鴨肶配紫椰菜紅酒牛油汁,鴨肶皮脆肉嫩,鴨肉一𢇁𢇁,又幾甘香。

餐前小食是紫薯薯片,烤焗得很鬆脆,紫薯味道十足,送酒一流。

2018-04-25 90 瀏覽
星期四晚上在尖沙咀揾食,Shine 位於isquare 後一條街的太子集團大廈,雖然只係一街之隔,但揾位相對易好多!晚上7:30嚟到,雖然坐到8成滿,但環境寧靜。未點菜前待應已經送上一碟小食,係炸蕃薯片我哋兩個人叫咗兩個前菜,兩個主菜,分別係脆香魷魚、芒果甜蝦沙律、油浸鴨脾配紅酒牛油汁同埋四式芝士南瓜意大利飯。先嚟嘅係炸魷魚,外皮夠脆,粉漿夠薄,配上蒜香蛋黃醬,真係越食越開胃。芒果甜蝦沙律,沙律菜上面鋪滿芒果,旁邊圍著甜蝦,上面仲配上蟹籽,賣相吸引。食落去芒果味夠香,果肉又甜。甜蝦都好鮮甜,可惜份量太少,唔夠我哋食主菜我比較期待油浸鴨脾,因為唔係間間餐廳有。上菜時都覺得幾surprise, 原來鴨脾咁大隻架?! 鴨肉一切就離骨,完全唔駛用力! 食落去鴨肉味好濃,肉質鬆軟。果然無令人失望最後係個四式芝士南瓜意大利飯,芝士混和咗南瓜嘅甜味,感覺好特別,而且中和咗芝士嘅油膩感,食落無咁罪疚這餐晚飯,無論餐廳地點,環境,食物種類及味道都令我哋覺得好滿意

晚上7:30嚟到,雖然坐到8成滿,但環境寧靜。
未點菜前待應已經送上一碟小食,係炸蕃薯片

脆香魷魚

2018-04-12
脆香魷魚
2018-04-24 120 瀏覽
雖然間餐廳嘅menu價格唔低,但係勝在大大件, 其實如果唔係大食,兩個人叫兩個main已經好夠啦。同老公慶祝生日,叫咗一個四重奏芝士南瓜意大利飯, 同埋招牌burger。 burger不過不失, 意大利飯有驚喜,芝士嘅味道濃郁, 唔錯!更加開心既係,原來生日出示身份證,會送一件蛋糕, 仲可以寫字添架! 唔怕肉麻嘅話,可以寫"豬豬呀, bb呀" 咁, 生日嗰個見到都幾sweet㗎 ^^服務呢算係幾好, 啲waiter都幾主動同埋友善,坐得幾舒服,整體上都算唔錯啦。

2018-04-23 135 瀏覽
呢間係我成日都黎百吃不厭既餐廳, 一到左weekend 就想去食一食. 我都諗緊餐廳係唔係有咩魔法令到我咁今次黎有新Menu, 我當然就唔執輸叫左一個Brunch menu上既pasta 而老公就叫左一個main course. 我叫左個蕃茄肉丸扛扭紋粉, 因為店舖冇晒扭紋粉所以轉左意粉. 味道好好酸酸地好多新鮮既茄蓉同洋蔥令到我愈食愈想食既感覺. 肉丸又唔係用肥肉做,好實在一粒粒配埋酸酸地既意粉同汁係好perfect既. 我仲叫左杯fruit ice tea. 好正呀... 好fresh 既感覺又夠凍又唔會甜. 好正呀.... 上面既水果都係新鮮既唔係罐頭的, 配埋一個酸酸地既肉丸意粉真係好味呀. 呢個grill salmon steak就真係好好味, Crispy既脆邊再加埋半生熟既三文魚肉. 味道唔會太咸齋食唔加sauce或者個底既mash都已經好好味, 加埋個口感就更加豐富. 呢度既野食次次都令我好安心,放心同驚喜. 好味呀~響尖沙咀既中心呢個價錢仲要有咁好既食物同服務真係唔知邊度搵呀
2018-04-22
$209.5 (午餐)
2018-04-23 91 瀏覽
環境舒服,之前嚟試過一次,今次同朋友食飯再次encore,食物依然高質!先講下野飲先,我係飲呢個 MixBerry Yogurt,佢都幾有口感,好似飲緊沙冰咁,而且個味都好濃,仰有加埋面頭既cream,真係好夾。跟住講下個串燒醬油雞肉,串串都吉滿晒雞肉,醬汁黎講都幾夠味,而雞肉都好滑,一咬落去都幾多肉汁。以呢個價錢黎講都幾抵食。而個佐酒小食拼盤真係超級抵食。入面有炸蠔,炸洋蔥圈,炸軟殼蟹,炸粉都唔算多,又唔係好油,再加上一個清新既蕃茄醬,極度推介。

先講下野飲先,我係飲呢個 Mix

2018-04-23 2286 瀏覽
假日,總要和朋友出來食個飯行街放鬆一下!睡到自然醒感覺真好,臨看電影前朋友提議到附近食個brunch!選擇花多眼亂,有經濟實惠的套餐及散叫形式。手工豬肉丸子伴溫泉蛋 - 以鐵板形式送上,保持一定的溫度!丸子外層酥脆,肉質鬆軟富有肉汁,食落可口彈牙!溫泉蛋蛋味濃郁,夥拍丸子食更添美味!蕃茄蟹肉扭紋粉 - 心血來潮想試試扭紋粉,兩款口味之下與朋友一樣較為喜歡酸味較重的蕃茄味!扭紋粉吸收了蕃茄精華,口感彈牙得來亦帶有丁丁酸味,頗刺激醒胃!蟹肉份量毫不吝嗇,入口嫩滑不腥,挺滋味。海鮮墨汁意大利飯 - 朋友是個海鮮痴,固然點個海鮮讓她止止口癮!意大利飯軟稔程度適中,入口不黏不痴牙,不過食完後整副牙也烏卒卒!很好笑。海鮮份量也不錯,有青口、大蝦、魷魚等等,具有鮮味之餘入口彈牙!奇異果青瓜乳酪 - 酷熱天氣下當然少不了點一杯清爽的飲品,奇異果酸酸甜甜,挺開胃!青瓜味道清新,入口舒喉得很!玫瑰荔枝梳打 - 看得又飲得,而且朋友獨愛梳打,貪其爽喉解氣。荔枝味道與玫瑰花挺匹配。

選擇花多眼亂,有經濟實惠的套餐及散叫形式。

手工豬肉丸子伴溫泉蛋 - 以鐵板形式送上,保持一定的溫度!
丸子外層酥脆,肉質鬆軟富有肉汁,食落可口彈牙!
溫泉蛋蛋味濃郁,夥拍丸子食更添美味!

蟹肉份量毫不吝嗇,入口嫩滑不腥,挺滋味。

青瓜味道清新,入口舒喉得很!

2018-04-22 134 瀏覽
已知不是專業扒房不敢叫medium rare,咁就叫medium, 個侍應問係咪七成熟!?再點意粉及雞翼。來了扒發覺完全是凍的,叫退回重新整;雞翼完全沒有味道....鄰枱的也有同感;意粉還算微暖......算吧!再來件扒,feel到熱熱地.....可惜牛肉乾甜品也沒有食,走吧臨走侍應問塊扒是否好一點🤬🤬🤬是來送死嗎😂

再點意粉及雞翼。
來了扒發覺完全是凍的,叫退回重新整;
雞翼完全沒有味道....鄰枱的也有同感;
意粉還算微暖......算吧!
再來件扒,feel到熱熱地.....可惜牛肉乾

甜品也沒有食,走吧

臨走侍應問塊扒是否好一點🤬🤬🤬是來送死嗎😂
2018-04-06
慶祝紀念
紀念日
2018-04-21 128 瀏覽
今日同朋友黎尖沙咀食個飯,catch up下,就黎依度啦,靜靜地,傾下計。我地叫左兩個appetizer,再share兩個main dish,可以試多d野嘛。一叫完野食,侍應姐姐就送上廚師送嘅sweet potato chips,一路食一路傾計,啱晒!我地叫嘅appetizer好快就到喇!有芒果甜蝦沙律,都有5隻蝦架喎。沙律清清地,配埋甜甜嘅芒果,仲有三文魚子,又幾好味嘅。Calamari熱辣辣架!不個外皮就唔係好脆,味道還可以嘅。主菜我地叫左油浸鴨脾,其實之前未試過油浸鴨脾,見到menu有,就叫黎試下啦!鴨脾煮得都幾腍嘅,好易就切得開。食落味道有少少似臘鴨嘅味,唔知係咪因為鴨嘅油脂,再加上係油浸,所以會係依個味呢?油浸鴨脾係咪就係有少少臘鴨嘅feel呢?搞到我好想知道呀!配菜有紅椰菜同薯仔,都不錯嘅。另一個main就係南瓜芝士意大利飯。依個意大利飯有濃濃嘅cheese,加上甜甜地嘅南瓜,都不錯呀。

2018-04-12
人愈大就各有各忙 所以每次都好珍惜同朋友出嚟食飯嘅時間 每一次都會搵啲可以傾下計又好味嘅餐廳 今次就係OpenRice 搵到呢間樓上餐廳呢度好舒服 枱與枱之間唔迫 傾密計都冇人聽到呀😂〰️海鮮墨魚意大利飯〰️我最鍾意食嘅就係意大利飯 呢個意大利飯除咗係有烏卒卒既墨魚汁之外 仲竟然有濃濃嘅芝士味添呀 而且有大蝦青口帶子外仲有好多魷魚添呀 〰️香煎挪威三文魚配忌廉檸檬汁〰️我地叫呢個魚嘅時候 侍應提醒我哋話呢個魚係有少少生生地嘅 因為如果係太熟嘅話影響左個口感 所以唔係好食生野既朋友要留意下啦 我都覺得呢個魚如果煎耐左就會冇左個滑溜既感覺 再點埋呢個有少少酸既檸檬汁令到個魚冇咁膩 另外我要讚下呢碟魚既擺法好靚 有埋d蘆筍拌碟 令到個顏色好豐富 食慾大增呀

呢度好舒服 枱與枱之間唔迫 傾密計都冇人聽到呀😂

〰️海鮮墨魚意大利飯〰️