2023-09-21
📍中環-Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar @shahrazad.hk 前幾日同朋友去咗呢一間充滿中東氣氛嘅中東菜餐廳✨🥙重點係 除咗氣氛好之外 食物好食 同埋服務員嘅態度都好好❤️好想同大家介紹一下 咁就會有一個中環lunch嘅新好地方!大家記得Bookmark😚~ *以下嘅中文名都係我自己翻譯😂😂等大家可以少少知道嗰樣菜式大概係啲乜嘢 如果有更加準確嘅翻譯都可以糾正我喔!*🥣Carrot Soup 紅蘿蔔餐湯嗰日嘅是日餐湯係紅蘿蔔餐湯 講真真係第一次喺香港飲西式嘅紅蘿蔔餐湯🥣👍🏻出奇地好飲 因為廚師又落到忌廉落去 所以好啱我自己嘅口味 飲落去好Creamy同好重紅蘿蔔味道!唔錯唔錯🐑Galayet Bandura 洋蔥燴羊肉前菜方面我哋叫咗洋蔥燴羊肉🐑講真嗰句喺其他餐廳我成日都會覺得羊肉好騷🥺但係呢一間我覺得係可接受嘅程度 將羊肉嘅香味配搭埋洋蔥 真係幾啱我自己嘅口味!濃味得來都幾開胃♪( ´θ`)ノ🥔Batata Harra 粒粒薯仔第二啲前菜我哋叫咗粒粒薯仔 (*冇錯 呢個名又係我改嘅) 我諗呢一個餸菜嘅做法就係焗左啲薯仔佢 然後再落一啲
🥣Carrot Soup 紅蘿蔔餐湯
🐑Galayet Bandura 洋蔥燴羊肉
🥔Batata Harra 粒粒薯仔
第二啲前菜我哋叫咗粒粒薯仔 (*冇錯 呢個名又係我改嘅) 我諗呢一個餸菜嘅做法就係焗左啲薯仔佢 然後再落一啲調味料 雖然聽落去呢一個餸菜絕對唔複雜 但係因為加咗焗呢一個嘅程序 所以食落去都好有層次感喔!
🍆Roasted Eggplant Salad 焗茄子沙律
🥗Halloumi Cheese 焗芝士西瓜沙律
呢一個餸菜我都係絕對冇聽過 應該係因為我自己見識少🤣🤣首先會有適合我哋香港人口味嘅焗芝士!食落去我覺得係我從來冇喺香港食過嘅味道 會比起平時喺香港食到嘅芝士更加厚身 另外會更加香芝士味道!廚師好貼心 咁樣加配左一塊西瓜 怕膩嘅朋友仔就可以將西瓜菜同埋芝士一齊食!
🐟Sala Barramundi 盲曹魚柳配菠菜
🐑Mashway 烤羊肉烤雞肉串燒拼盤
🍮Mahalabia 牛奶布甸
🍺Virgin Raspberry Ginger Mojito 無酒精覆盆子薑味飲品
🍸Yakult Passionfuit Lemonade 益力多熱情果檸檬汽水
———-
地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓