2023-10-04 74 瀏覽
呢排口啖啖想食下中東菜,朋友介紹呢間係中環嘅黎巴嫩菜餐廳值得一試,既然介紹到就一於黎試下,入到黎嘅裝修好有異國風情嘅感覺,食物嘅味道仲好好添🥚油封肉碎焗蛋 雞蛋能夠做到好滑嫩,而且雞蛋嘅味道好濃郁,新鮮整起熱辣辣,配埋雞蛋上面嘅肉粒一齊食,能夠增添小小嘅肉香,更加惹味🍳炒雞蛋、菲達芝士 雞蛋同上邊所講嘅係同一隻嚟嘅,都係好濃郁同埋好滑,唯一嘅唔同就係上邊唔係肉粒而係芝士,芝士因為雞蛋嘅熱力而處於微熔嘅狀態,所以食嘅時候好好味,芝士嘅奶香同埋雞蛋嘅蛋香,簡直係絕配🦙新鮮蕃茄、白洋蔥、時令黑胡椒和羊肉 睇落平平無奇,但係其實食落都唔錯嘅Side Dish,呢道菜主要係食燉羊肉,因為羊肉已經索哂蕃茄同埋白洋蔥嘅味道,肉質軟腍,配埋少少胡椒調味更好味🍖烤肉拼盤(細) (+$248)雖然係一個細嘅烤肉拼盤,但其實份量好多,兩個人都未必食得晒,但作為食肉獸嘅我,當然冇問題啦,烤肉拼盤有羊架、羊肉、牛肉同埋烤雞肉,全部都係新鮮烤起,而且都係調好味,唔需要陪其他嘅醬汁,羊架係最好味嘅,其他肉都好好食,肉質嫩滑多汁,調味恰到好處,一啲都唔鞋,食得好enjoy🍮米布甸 由煮熟嘅白米飯同牛奶、奶油結合,再加

🍮米布甸 由煮熟嘅白米飯同牛奶、奶油結合,再加入糖、香草同其他調味料,然後經過烹煮令佢變得濃稠,最後再將佢雪凍,軟糯同綿密嘅質地,係呢個甜品嘅特色,味道真係好出色,主菜令到你幾飽都好,都要試下

🍹Yakult Lemonade(passion fruit) & Americano 叫左兩杯野飲,檸檬益力多加埋熱情果都幾唔錯,健康好味又有益,岩哂我,至於咖啡都幾好,夠哂香濃,醒神一流

📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓 - Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar
位於中環的Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar提供香港罕見的黎巴嫩菜,餐廳以寶藍色為主調,並設有室內外用餐空間;週末亦有豐富的半自助Brunch Set,可以感受一下中東異國風情!🍴Buffet十分豐富的自助吧!除了各款中東蔬菜沙律,更有不同醬料如Hummus,可蘸醬與中東包一同品嚐,帶出香料的滋味!另外推介熱盤前菜—煙燻茄子蓉及香草烤馬鈴薯,均十分惹味開胃!🍳北非焗蛋 Shakshuka以番茄及雞蛋為主的菜式,加入不同特色調味粉,味道豐富,令人回味!🍳油封肉碎焗蛋 Egg Awerma簡單的炒蛋,加上肉碎作點綴,入口嫩滑,有點似港式炒滑蛋!🐑新鮮番茄、白洋蔥、時令黑胡椒和羊肉 Galayet Bandura份量較小;番茄及白洋蔥充分吸收了羊肉的羶味!🥠酥炸鷹嘴豆餅 Falafel口感酥脆,咬開滿滿鷹嘴豆蓉,味道濃郁!但整體比較乾身,可配搭自助吧的各款醬料,令其更濕潤,更易入口!🍢烤魚串 Fried Fish Skewers (+$78)比較少見的烤魚串,外皮煎香惹味,內裏肉質嫩滑,實在啖啖魚肉!🍮米布甸 Roz Bil Laban由大米及牛奶混

🍴Buffet

Buffet

🍳北非焗蛋 Shakshuka

北非焗蛋

🍳油封肉碎焗蛋 Egg Awerma
簡單的炒蛋,加上肉碎作點綴,入口嫩滑,有點似港式炒滑蛋!

油封肉碎焗蛋

份量較小;番茄及白洋蔥充分吸收了羊肉的羶味!

新鮮番茄、白洋蔥、時令黑胡椒和羊肉

🥠酥炸鷹嘴豆餅 Falafel

酥炸鷹嘴豆餅

烤魚串

🍮米布甸 Roz Bil Laban
由大米及牛奶混合而成,入口香甜軟糯,口感獨特,一試難忘!

米布甸

🍹Date On The Moon ($88)

🍹Virign Raspberry Ginger Mojito ($88)

午餐
Buffet
北非焗蛋
烤魚串
米布甸
//27 09 23 晴天🌞13:30 中環 雲咸街@shahrazad.hk/ 中東小巴黎 /「黎巴嫩」被稱為最西化阿拉伯國家🐪。由於曾為法國殖民地,於是佢哋嘅飲食文化,亦會流露出一種精緻同優雅嘅感覺👑。黎巴嫩菜講求要一切「純淨」,任何材料及調味料都需要以新鮮作大前提。所謂「純淨」,就係由內到外嘅天然同潔淨✨。除咗選擇新鮮蔬菜之外,肉類更會大多數選擇羊肉,因為羊係草食性動物,而且通常只會食乾淨嘅草,所以「羊」就被當地人,一致認定為最潔淨嘅動物啊🐏!*會有加一服務費-Set Lunch HKD$188—————————————————————————Soup:忌廉湯有好重薯仔香味每啖都會飲到綿密嘅薯蓉Roasted Eggplant Salad:烤茄子、雜錦沙律、椰棗糖蜜茄子肉腍滑 會食到炭燒嘅焦香另外面上有大量蛋黃醬 & 紅石榴味道甜甜、酸酸,開胃之選Batata Harra:孜然味濃嘅烤薯仔粒 外皮微脆,內裏鬆軟,食起嚟好惹味Chicken Ouzi:烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬雞扒醃製得有中東風味,而且肉質嫩滑食嘅時候散發出烤焗嘅香氣點埋乳酪醬 食到停唔到口長米型狀嘅阿拉伯飯
27 09 23 晴天🌞

Soup:
忌廉湯有好重薯仔香味
每啖都會飲到綿密嘅薯蓉

Roasted Eggplant Salad:
烤茄子、雜錦沙律、椰棗糖蜜

茄子肉腍滑 會食到炭燒嘅焦香
另外面上有大量蛋黃醬 & 紅石榴
味道甜甜、酸酸,開胃之選

Batata Harra:
孜然味濃嘅烤薯仔粒
外皮微脆,內裏鬆軟,食起嚟好惹味

Chicken Ouzi:
烤雞、煙燻阿拉伯米飯、乳酪醬

雞扒醃製得有中東風味,而且肉質嫩滑
食嘅時候散發出烤焗嘅香氣
點埋乳酪醬 食到停唔到口

長米型狀嘅阿拉伯飯
口感乾爽 完全唔黏,軟硬度亦非常適中

Mahalabia:
超濃奶香及雲呢拿味 米布甸入口軟糯
啖啖都creamy感十足

Set Lunch HKD$278
Soup:
忌廉湯有好重薯仔香味
每啖都會飲到綿密嘅薯蓉

Halloumi Cheese:
煎哈羅米芝士、西瓜、石榴糖汁

哈羅米芝士 好似羊奶味版mozzarella
有奶香 & 微微鹹香嘅味道
出奇地好易入口,完全無羊騷味

西瓜襯黑醋,好fresh 、好特別

Galayet Bandura:
新鮮蕃茄、白洋蔥、黑胡椒、羊肉

蕃茄同白洋蔥煮得淋滑
跟羅宋湯嘅味道有幾分相似
酸酸甜甜,再加羊味突出

另外羊肉肉質結實 夠晒入味

Mashawy:
烤雞肉串、阿拉伯式烤羊肉串

雞肉串 肉質嫩滑,會食到炭燒嘅煙燻香氣
羊肉串 會分兩個部位,同樣都係肉質結實 羊味十足

當中沙律更加咗 西西里鹽膚木粉

• Rice Pudding
  • Halloumi Cheese
  • Chicken Ouzi
  • Batata Harra
上次到了<Mulino>後,媽媽讚口不絕趁還有空,便與她多訪一家中東菜曾與朋友一起到訪,印象不錯,這次就爽快地選了2個dinner set ✿ 5 Course Dinner Set $458/位 (另加一)兩個人就可以嚐到9樣不同的菜式😍因為我那天沒吃午餐,所以成功清碟,不過真的太飽,建議大家自己食物盒打包🤣 <Salad>• Tabouleh主要材料為番茜,有加入石榴粒,酸甜清新• Dunyazad Fattoush分量很大😳最特別的是有脆身酸甜的“Sumac”!!Google了一下,原來是埃及沙拉常用的食材😍醬汁應該也有加入漆樹粉,酸甜滋味,媽媽十分喜歡 <Hot Mezze Appetizer>• Falafel比普遍餐廳的厚,外微脆,中間濕潤、香料味濃• Makanek自家製腸仔,真材實料,肉味濃沒有粉感,像漢堡扒石榴醬汁酸甜,特別! <Cold Mezze Appetizer>• Lebanese Hummus鷹嘴豆泥,雪糕般的造型😳質地綿滑、味道香濃• Mutable烤茄子蓉,但沒有茄子味的,煙熏味明顯感覺比
上次到了<Mulino>後,媽媽讚口不絕
趁還有空,便與她多訪一家中東菜

兩個人就可以嚐到9樣不同的菜式😍

<Salad>
• Tabouleh

主要材料為番茜,有加入石榴粒,酸甜清新
• Dunyazad Fattoush

分量很大😳最特別的是有脆身酸甜的“Sumac”!!
Google了一下,原來是埃及沙拉常用的食材😍
醬汁應該也有加入漆樹粉,酸甜滋味,媽媽十分喜歡

<Hot Mezze Appetizer>
• Falafel

比普遍餐廳的厚,外微脆,中間濕潤、香料味濃
• Makanek

自家製腸仔,真材實料,肉味濃沒有粉感,像漢堡扒
石榴醬汁酸甜,特別!

<Cold Mezze Appetizer>
• Lebanese Hummus

鷹嘴豆泥,雪糕般的造型😳質地綿滑、味道香濃
• Mutable

烤茄子蓉,但沒有茄子味的,煙熏味明顯
感覺比hummus清新(*´∀`)

<Main>
• Mashawy

3大串烤肉,烤得較為乾身惹味那種
烤肉和配的蒜蓉醬,調味都較mulino的濃,各有特色
• Freeket Mozzah

羊膝超軟! 像燉了很久,但我們偏愛有口感些🤣
底下的小麥像麥片,也是軟軟的
整體調味輕,配上附上的乳酪醬味道更豐富些

<Dessert>
• Roz Bil Laban

超好吃的米布丁😍比法式的更好吃
忌廉的部分多,很creamy很香,就像雪糕一樣
媽媽太飽,吃了一半就投降,所以我總共吃了1.5個,心滿意足😂

✿ Date on The Moon $88 (另加一)

帶焦糖、杏仁、麥精香氣的奶,少有不是果汁為主的mocktail😳
記得要攪拌一下,糖蜜在底😝

✿ Peppermint Tea $55 (另加一)

茶具精緻得像擺設(≧▽≦)
薄荷味很濃,完全不甜,解膩一流😚

找不回首次回訪時拍了的照片,總之就是全都好吃🤣

• RozBilLaban
2023-09-29 70 瀏覽
早前聽朋友提及過一家餐廳,話大廚好有心,會親自向客人介紹不同的菜式,適合一班朋友一齊聚會,中間又會有表演,聽落真係幾有趣🤗不過佢話要提前訂檯先得,因為都幾Full下入到餐廳之後,氣氛瞬間改變了,燈光氛圍和陳設裝飾都充滿了中東風情,說是身處異國他鄉也不過份🤣Lebanese Hummus鷹嘴豆蓉配搭中東芝麻醬,再用檸檬汁、橄欖油調味,就咁試一口,有一種很香濃的味道,而配上Pita Bread之後又是另一種口味🤭Mutable以茄子,再加上中東芝麻醬和乳酪製成,旁邊還有石榴顆粒,看上去非常特別,味道亦比較獨特,同樣是可以配搭Pita Bread一起食☺️Mix Cold Mezze拼盤包含傳統的Lebneh乳酪、Kibbeh牛肉球,以及Shrimp Matffie香煎大蝦✨Lebneh乳酪濃郁香醇,與平時吃的乳酪不一樣,未到更加濃郁;Kibbeh外皮酥脆,牛肉餡多汁,第一次食到咁特別的牛肉球;Shrimp Matffie大蝦加上檸檬汁之後更加突顯出他的鮮味,三種冷盤味道互補,層次感十足💯Samake Bil Tahini以中東芝麻醬烹調的香煎鯛魚柳,魚肉啖啖肉,非常細嫩與芝麻醬配搭起來,兩者

Lebanese Hummus

Mutable

Mix Cold Mezze

Samake Bil Tahini

以中東芝麻醬烹調的香煎鯛魚柳,魚肉啖啖肉,非常細嫩與芝麻醬配搭起來,兩者交織出獨特中東風味😉

Shahrazad Lamb Ouzi

用傳統陶鍋慢火烤煮的羊肉,肉質嫩滑,更容易入口,香料的味道在羊肉一層一層咁滲出來,估唔到中東口味的羊肉又會帶來另一種口感😊

好味指數:10/10

性價比指數:9/10

餐廳名稱:Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar

餐廳地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

電話:23300242
2023-09-28
  • Kibbeh
2023-09-29 60 瀏覽
餐廳裝潢很有心思,晚上來吃很有氣氛🔺Lebanese Hummus$95黎巴嫩版本的鷹嘴豆泥口感比較smooth和creamy,tahini的味道沒有那麼濃感覺味道走淡雅路線🔺Mutable$95我最愛的dip之一 - smoky的味道非常濃郁,吃下去就是煙燻的味道非常香茄子蓉加上pomegranate seed很清新,茄子味道非常好吃2款dip都會附送pita bread,pita口感紮實又鬆軟,雖然麵粉香不是最重的不過口感很好,配上dip一流🔺Lebneh$118乳酪醬的酸度剛好,加上番茄和洋蔥碎很惹味開胃,整個醬非常light🔺Shamandar Salad$98紅菜頭沙拉非常fresh,紅菜頭味道不會很重那股草青味,醬汁調味做得很好,配上清甜的番茄和feta cheese碎🔺Shrimp Matfie$128跟西班牙的garlic shrimp scampi很像,以小鐵鍋上菜,每一隻蝦仁都很大隻,肉質飽滿又彈牙,是近期吃過很好吃的蝦用蒜片和橄欖油爆香,橄欖油的香味很濃,吃進去完全沒有油膩的感覺,加上一些紅椒點綴配上鮮甜的海蝦,是我很推薦的hot mezze😍🔺Kibbeh$10
餐廳裝潢很有心思,晚上來吃很有氣氛

🔺Lebanese Hummus

🔺Mutable

🔺Lebneh

🔺Shamandar Salad

🔺Shrimp Matfie

🔺Kibbeh

賣相非常美麗,有3顆炸羊肉球,羊肉味道很香而且完全不騷,肉味香濃而且表面炸過所以更加香口
羊肉的肉質還是嫩的,完全不會乾碎,表面還淋上tahini sauce更加香口
外圈的beetroot hummus不僅視覺滿分而且味道也很好吃,完全沒有beetroot的草青味,質地順滑,不知不覺就把它也吃光了

🔺Samake Bil Tahini

魚肉雖然不大塊,不過很適合和其他主菜一起share
魚肉脂肪含量不算很高,不過吃起來還是很鮮美,魚肉嫩滑,魚皮煎得香脆

畫龍點睛絕對是tahini sauce,非常惹味的芝麻香發至creamy狀,非常能夠帶出比較淡味的魚肉香,我忍不住把所有醬汁都吃光了

🔺Lamb Ouzi

看起來很像paella,返黎用上特別的香米而且炒至非常乾身,飯粒一粒一粒的很分明,非常出色,沒有醬汁但是卻完全不會覺得很乾柴要喝水的感覺

整道菜以各種中東香料調味,每一顆飯粒都非常入味,還加上應該是甜番茄乾,加入一種辛香的甜味令整個味道更加豐富,還有杏仁片增加香味

燴羊肉非、常、好吃😋羊肉煮到骨肉分離,一把叉子放下去就自動分開了
羊肉外圈有一股淡淡的smokey香,裡面呈現很美的粉紅色,火候掌握得剛好
羊肉完全沒有臊味,裡面瘦肉的部分雖然沒有脂肪的油分可是吃下去也不會乾,肉質還是非常鮮嫩,而且香料的搭配比例很好,把羊肉原本的味道帶出來的同時把臊味蓋掉
2023-09-28 37 瀏覽
約朋友食飯,有新意嘅話絕對可以為呢次約會增添不少話題,滋潤下段難能可貴嘅感情哈哈。一向有創意嘅我就專登揀左間冷門菜,係位於雲咸街嘉兆商業大廈2樓,食黎巴嫩菜嘅 Shahrazad,午市食性價比高,食完大滿足Lunch Set 冷盤有4個選擇,識揀一定係中東名物鹰嘴豆蓉 Hummus,當年去中東嘅感覺返晒黎熱盤亦有2個選擇,我同朋友每人叫一樣,推薦香草烤馬鈴薯,外脆內軟,可口惹味主菜就有4個選擇,重點講烤肉串,真係非常非常好食,應該係香港最好食嘅肉串,沒有之一,三串大大串之餘,每款都嫩滑無比,唔簡單,就連烤雞都係肉汁豐富,非常滋味食埋個甜品就飽晒,猶其係肉串非常大滿足

食埋個甜品就飽晒,猶其係肉串非常大滿足
早排食完猶太菜,今次朋友帶我食中東菜,繼續增廣見聞之餘仲大飽口福!餐廳裝修充滿異國風情,有格調又寬敞,坐得舒服,食飯吹水好好氣氛✨🔸One Thousand One Night🔸野食未到先叫杯cocktail嘆下🍸淡粉色調酒配合餐廳環境既藍燈,真係有種一千零一夜嘅夢幻感😍香甜荔枝味中有少少微酸,好有層次~加上氣泡帶嚟嘅清爽口感,好啱女仔飲✨🔸Dunyazad Fattoush / Taboulen🔸兩款沙律都好有特色,望落以為係普通嘅生菜沙律,原來配上獨特嘅新鮮薄荷醬汁,既清新又開胃😳另一款係非常高纖嘅羽衣甘藍藜麥沙律,帶有少少羽衣甘藍獨有嘅草青苦澀味,係健康嘅味道啊🙈🔸Lebanese Hummus / Mutable🔸中東菜必食item😆Hummus hai鷹嘴豆泥芝麻醬,質地超級細滑!好似食緊雪糕咁😳至於Mutable由茄子泥同酸奶油等製成再搭配紅石榴粒,相對Hummus帶少少茄子碎,仲keep到茄子滑溜溜嘅口感,食落有煙熏味幾特別👍🔸Falafel / Makanek🔸有中東蔬菜球之稱嘅鷹嘴豆炸餅~內餡混入調味香料,外脆內軟好有層次✨自家製羊肉腸配紅石榴汁~羊肉腸外型似脆皮腸,

🔸One Thousand One Night🔸

🔸Lebanese Hummus / Mutable🔸

🔸Falafel / Makanek🔸

自家製羊肉腸配紅石榴汁~羊肉腸外型似脆皮腸,咬開內面係羊肉碎好鬆軟👍而且羊膻味好突出,要好鐘意羊膻味嘅朋友先啱食🙈
🔸Mashawy / Freeket Mozzah🔸
主菜方面揀左烤肉串~有雞、牛、羊串,羊肉串相比羊肉腸冇咁膻,食落有啲似漢堡扒嘅口感😆雞肉碳烤味最為特出,辣辣地好惹味,個人最愛都係牛,切開仲好juicy,夠嫩又有肉味🤤

另一個主菜揀左小麥燉羊腿~大大隻羊腿燉到好軟腍好入味,一拆就起到晒啲肉😋綠綠地色嘅小麥入面仲有超級食物翡麥,口感煙煙韌韌好得意👍
🔸Roz Bil Laban🔸
甜品米飯布丁~面層炙燒過,布甸甜甜地但唔會好漏,飯粒有咬口,雖然已經好飽但都食得晒😋
異地菜式果然好特別,加上餐廳環境幾靚,連洗手間都用心佈置過,去開食飯一定要順便「參觀」下😆
⚜️⚜️⚜️ Shahrazad Lebanese Dining⚜️⚜️⚜️位於中環大館附近,呢間黎巴嫩🇱🇧嘅餐廳嚟到呢間餐廳真係好有驚喜,一入門口嘅reception姐姐好靚好有禮😂我係女仔都忍唔住望多幾眼😉入到餐廳真係好靚,每一個細節都裝修得好精緻🥹,我坐低第一時間唔係睇餐牌,係慢慢欣賞呢間餐廳嘅裝修😍呢度星期六日係半自助餐$每位$268起(12-15供應),有多款沙律菜同開胃菜任食🫶🏻對於我嚟講每一樣嘢都好有新鮮感🥰擺盤精緻,真係睇到目不暇給🥰❣️仲有一道熱嘅開胃菜,佢哋嘅特色蛋⋯⋯等等🐓烤西班牙自由飼養春雞、焦糖洋蔥(呢隻烤春雞伴烤薯仔,真係好食到不得了😆,烤得非常香,再配佢哋嘅香蒜醬,真係食完會齒甲留香)🍖烤肉串 阿拉伯式烤牛肉串雞肉串(呢幾串串燒亦都好特別,佢哋嘅烤肉串係用混合咗嘅肉在整成一串串烤,不過我比較喜歡雞肉串,同埋牛肉串再配雜錦烤蔬菜,都係一試難忘)🍮甜品係米布甸,味道甜甜地,淡淡嘅奶味,唔會太甜,我朋友仲好喜歡😆🍹🍹我哋仲叫咗兩杯Cocktail🍹🍹🥂One Thousand One Night(無論外在同內在呢杯Cocktail好適合女仔飲🥂🫶🏻有淡淡的荔枝味⋯Lychee

位於中環大館附近,呢間黎巴嫩🇱🇧嘅餐廳

❣️仲有一道熱嘅開胃菜,佢哋嘅特色蛋⋯⋯等等

🐓烤西班牙自由飼養春雞、焦糖洋蔥

🍖烤肉串 阿拉伯式烤牛肉串雞肉串

🍹🍹我哋仲叫咗兩杯Cocktail🍹🍹
🥂One Thousand One Night
(無論外在同內在呢杯Cocktail好適合女仔飲🥂🫶🏻有淡淡的荔枝味⋯Lychee. Rose, Citrus, Prosecco, Seared Rosemary)

🥂Into The Woods
(我就好喜歡呢一杯,本身我自己好喜歡呢幾個配搭,好清新,好醒神☘️🫐Fresh Black Berries & Mint, Black Tea Infused Bourbon, Crème De Cassis, Raspberry, Citrus)
  • One Thousand One Nights
  • 烤西班牙自由飼養春雞
  • Into  the  woods
餐廳環境好有異國風情Feel,整體氛圍感都好靚好舒服❤️,好似真係去左異地咁,岩哂打卡影相📸️黎巴嫩菜初嚐體驗😄有Set Dinner,唔怕唔識簡😋Salad🥗1️⃣Tabouleh大量羽衣甘藍配上粒粒既番茄粒等,食落酸酸味味咁,非常開胃2️⃣Dunyazad Fattoush有驚喜,入面有勁脆卜卜既煎堆片,香口又好食,整體都好清爽酸甜Cold Mezze Selections1️⃣Lebanese Hummus2️⃣Mutable配左2塊麵包可以一齊食,2個冷盤都好有特色,新奇有趣又好味Hot Mezze Appetizer1️⃣Falafel勁有風味既餡餅🥙外層既芝麻香好足,入面既口感味道都好綿密香口2️⃣Makanek 自家製香腸😋,肉質偏軟腍juicyMain1️⃣Mashawy好有中東Feel既肉串☺️2️⃣Freeket Mozzah 羊腿勁好食🤤,陣陣既羊香Dessert : Roz Bil Laban黎巴嫩奶油米布丁,香甜奶滑既味道仲有咬口既米粒,幾好食🤤

黎巴嫩菜初嚐體驗😄
有Set Dinner,唔怕唔識簡😋

Salad🥗
1️⃣Tabouleh
大量羽衣甘藍配上粒粒既番茄粒等,食落酸酸味味咁,非常開胃
2️⃣Dunyazad Fattoush

Cold Mezze Selections
1️⃣Lebanese Hummus
2️⃣Mutable
配左2塊麵包可以一齊食,2個冷盤都好有特色,新奇有趣又好味

Hot Mezze Appetizer
1️⃣Falafel

2️⃣Makanek
自家製香腸😋,肉質偏軟腍juicy

Main
1️⃣Mashawy
好有中東Feel既肉串☺️

2️⃣Freeket Mozzah
羊腿勁好食🤤,陣陣既羊香

Dessert : Roz Bil Laban
黎巴嫩奶油米布丁,香甜奶滑既味道仲有咬口既米粒,幾好食🤤

🇱🇧夢幻異國風正宗黎巴嫩菜🇱🇧-假日嚟到中環 好多時都係想食啲特色菜😙 今次就同朋友一齊去咗呢間專食正宗黎巴嫩菜嘅餐廳😛 餐廳環境好夢幻 啱晒打卡🤳🏻 當日係weekend所以有brunch set加一個好豐富嘅Buffet bar😍-🥗Salad Buffet Bar沙律吧好豐富好吸引 有四五款特色中東沙律 我哋最鍾意係用石榴醬加薄荷醬嘅沙律 清新得嚟酸酸甜甜好開胃😙 另外佢嘅hummus都有兩款 好有心思😎-🐣Shakshuka 北非焗蛋呢個係另一道傳統特色菜 以紅燈籠椒同蕃茄做基底 所以酸酸甜甜 加上好多唔同嘅香料 上面再打隻雞蛋整到半熟 撒上cheese再原鍋上 所以夠晒香噴噴熱辣辣😙-🍅Galayet Bandura 約旦番茄黑椒羊肉又係另一道用蕃茄做base嘅特色菜 加上黑椒煮嘅羊肉 偏少少酸辣 羊肉有咬口 但唔會太大羶味 配上pita bread食 唔錯😋-🍢Mashawy 阿拉伯式烤肉串主食㨂咗呢款雜錦串燒 有齊牛肉雞肉同肉丸 心大心細唔知㨂咩就最啱🤪 佢嘅肉串grill mark好靚 加上香料味十足 好惹味😚 最正係佢有一塊餅皮喺底吸晒啲肉汁同調味🥰-🍚Roz Bil
🇱🇧夢幻異國風正宗黎巴嫩菜🇱🇧
🥗Salad Buffet Bar

🐣Shakshuka 北非焗蛋

🍅Galayet Bandura 約旦番茄黑椒羊肉

🍢Mashawy 阿拉伯式烤肉串

🍚Roz Bil Laban 米布甸
本身以為係平平無奇嘅米布甸點知原來佢有輕輕燒過個面 所以有少少焦糖化 層次感UP🤓 而布甸味道有少少似食牛奶雪糕 加上飯粒嘅口感 好好咬🤣

📍Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓
中環蘇豪區原來有一間黎巴嫩餐廳,主打具異國風味的特色美食,更設有多個夢幻華麗打卡位,對於第一次嚐試中東菜的我來說,無論食物或環境都充滿驚喜。甫入餐廳已能感受到濃厚的中東神秘氛圍,裝潢以華麗寶藍色、精緻雕花燈具及圖案作設計主調,打造出豐富的民族色彩。半露天的觀景陽台用餐區以白色石灰刷漆主題牆來粉飾,溫暖柔和自然光從玻璃窗緩緩透入。室內座位選用大量銅製雕花燈具及窗花裝飾,還有寶藍色沙發卡座、實木座椅及色彩鮮明的布藝圓櫈,配上大理石及仿古黃銅製枱,連碗碟都有阿拉丁神燈的風格,更以充滿色彩的馬賽克拼湊獨一無二的地板圖案,令食客彷如置身異國一樣。𓌉◯𓇋Taste of Shahrazad ($458/person)套餐包括沙律、冷熱前菜、主菜及甜品,非常豐富。我們二人每樣都各選一款,主菜則在串燒、燒春雞和燴羊膝中選了其中兩款,這樣就可以嚐盡整個菜單上的食物。◈◆◈Salad◈◆◈ꗯ̤̮Tabouleh🥗沙律內有大量羽衣甘藍、番茜、番茄和藜麥,以檸檬油汁作調味,味道酸酸甜甜的,口感清新。ꪔ̤̮Dunyazad Fattoush🥬另一個沙律則有蕃茄、青瓜、羅馬生菜、番茜、櫻桃蘿蔔,上面還有幾片烤香的中東脆餅

◈◆◈Salad◈◆◈
ꗯ̤̮Tabouleh🥗

ꪔ̤̮Dunyazad Fattoush🥬
另一個沙律則有蕃茄、青瓜、羅馬生菜、番茜、櫻桃蘿蔔,上面還有幾片烤香的中東脆餅,而醬汁以中東香料Sumac和薄荷製成,嚐起來酸中帶點鹹,非常開胃。

◈◆◈Cold Mezze Selections◈◆◈
ꗯ̤̮Lebanese Hummus🫘
細滑的鷹嘴豆蓉融合了中東芝麻醬,再用檸檬汁、橄欖油調味,味道香濃醇厚,即使空口吃也非常美味,配上Pita Bread一起吃更能突出鷹嘴豆的香氣。

ꪔ̤̮Mutable🍆
由煙燻茄子、中東芝麻醬和乳酪製成,表面淋上檸檬橄欖油再撒上石榴顆粒。煙燻茄子味道獨特,配搭的Pita Bread口感鬆軟,富有小麥香氣。

◈◆◈Hot Mezze Appetizer◈◆◈
ꗯ̤̮Falafel🥮
酥炸蔬菜鷹嘴豆餅口感比較紮實和帶粉感,吃起來有點乾,滑順的乳酪醬就剛好互相配合。

ꪔ̤̮Makanek (Aromatic Homemade Sausage, Pomegranate Sauce, Pine Nuts)
自家手製羊肉香腸口感帶點粗糙感,跟平時吃的香腸不一樣。而羊肉自然帶羶味,味道不算濃烈,一般人也容易入口,配上加入了香料的石榴醬汁,吃起來相當惹味。

◈◆◈Main◈◆◈
ꗯ̤̮Mashawy
阿拉伯式烤牛肉、雞肉及羊肉串,配上乳酪醬及雜菜。牛肉和雞肉調味恰到好處,香口惹味;羊肉則有點過熟,口感較乾身。串燒下面還放了個烤餅,質感是比較軟糯那種,用來包住肉來吃更有口感。

ꪔ̤̮Freeket Mozzah
經過慢煮的羊膝簡單用刀叉切開已經骨肉分離,羊肉嫩滑而且不羶,不需多加咀嚼,已經在口中溶化,搭配青瓜乳酪醬來吃味道更清新。底部還有Freekeh (翡麥),是在還很年輕、養分還很充足的時候就被收割的穀物,營養價值比一般穀物更高,感覺像意大利飯,但口感更煙韌和有嚼勁。

◈◆◈Dessert◈◆◈
ꗯ̤̮Roz Bil Laban (Lebanese Creamy Rice Pudding)
米布甸並沒有一般布甸那種凝固感,質感比較接近糊狀,吃起來十分Creamy,裡面有一顆顆軟糯的米飯粒增加煙韌口感,每一口都奶香味十足,還夾雜微微椰香和雲尼拿味。

總括而言,這裡的食物質素相當有水準,無論環境或菜式都充滿中東獨特的風味,帶給我們一個充滿驚喜而難忘的用餐體驗。而令我印象最深刻的是米布甸,在坊間都沒有吃過類似的甜品。餐廳優美的環境及情調非常適合與愛侶慶祝特別日子,或是與家人好友節慶聚餐。

◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦♡.﹀﹀﹀.♡◦•◦

𖠿Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar @shahrazad.hk
𖤣𖤥中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

味道 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
服務 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
環境 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡
價錢 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡ ♡
回頭率 ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♥ ♡

#shahrazadhk #中環美食 #中環 #黎巴嫩菜 #中東菜 #美食推薦 #香港美食 #香港打卡 #打卡 #香港好去處 #相機食先 #食好西 #吃貨 #foodie #foodiehk #hkfoodie #hkfood #hkrestaurant #hkcafe #hkfoodblog #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkgirl #hongkongfood #hongkongfoodie
主打黎巴嫩中東菜式的餐廳到處都是異國風情佈置適合打卡😍TASTE OF SHAHRAZAD $458/1位🥗Tabouleh前菜沙拉用上歐芹、蕃茄、羽衣甘藍、藜麥,還有一點檸檬油汁調味,但個人不太喜歡這種沙拉的味道🫓Cold Mezze Selections - Mutable,Lebanese Hummus冷盤有不同中東特色醬包着餡餅吃,分別有紅石榴紅椒、煙燻茄子、鷹嘴豆泥、乳酪等每款都很有特色風味😍🌮Hot Mezze Appetizer - Falafel油炸鷹嘴豆餅,是中東比較受歡迎又傳統的菜式之一,外層鋪滿芝麻,與不同蔬菜混合而成,口感鬆脆,鷹嘴豆泥綿滑此外還有羊肉炸球,芝士餃子都是水準以上🍖Mashawy 這道菜很精緻!端上來很大一個鍋,分別有牛肉、雞肉和羊架羊架羶味不算重但超嫩滑!牛肉就牛肉味很濃郁,配上香料很惹味而雞肉也是做得香口嫩滑,就連雞胸也很好吃😋🍮Roz Bil Laban也是中東的一道傳統甜品,米飯布丁奶香味濃郁,吃下去有一粒粒米飯很有口感,而且加入了米飯的布丁竟然沒有違和感很新奇😂最後大廚還推介我多一道甜品😍外層是鬆脆的酥餅鋪了開心果碎內裏是吉士醬,綿滑又甜
主打黎巴嫩中東菜式的餐廳
到處都是異國風情佈置
適合打卡😍

TASTE OF SHAHRAZAD $458/1位

🥗Tabouleh

每款都很有特色風味😍

此外還有羊肉炸球,芝士餃子都是水準以上

🍖Mashawy
這道菜很精緻!端上來很大一個鍋,分別有牛肉、雞肉和羊架
羊架羶味不算重但超嫩滑!
牛肉就牛肉味很濃郁,配上香料很惹味
而雞肉也是做得香口嫩滑,就連雞胸也很好吃😋

🍮Roz Bil Laban

最後大廚還推介我多一道甜品😍
外層是鬆脆的酥餅鋪了開心果碎
內裏是吉士醬,綿滑又甜而不膩👍🏻
2023-09-15
  • Rice  Pudding
2023-09-22 65 瀏覽
作為小眾美食家係唔可以得個講字,今次就同朋友仔食黎巴嫩菜,餐廳位於中環半山區雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓,Shahrazad。午市套餐選擇多,亦幾抵食冷盤 - 烤茄子沙律:酸甜惹味,醒胃,即時進入狀態熱盤 - Galayet Bandura:係一款有羊肉同蕃茄嘅小食,繼續幫大家開胃主菜 - 慢煮眉豆煎盲鰽:份量十足,比起中式嘅煎鮮魚,西方世界通過煎嘅方式的確更能帶出魚嘅油脂同鮮味,加埋黎巴嫩醬汁,食落感覺非常新鮮時不時去充滿異國風情嘅餐廳,「浸沉式體驗」下,非常好玩,又有好嘢食,推薦比所有喺香港生活嘅現代人

冷盤 - 烤茄子沙律:酸甜惹味,醒胃,即時進入狀態

2023-09-22 54 瀏覽
朋友生日我們經鼎食聚訂枱,選了一間富異國風情黎巴嫩餐廳慶祝,無論裝修、燈光設計、以至座位及咕𠱸都充滿中東色彩。「香港餐廳周」這段時間有個特定menu,價錢很優惠。套餐包括餐湯、沙律、開胃菜、主菜、甜品及飲料。今日餐湯:椰菜花湯冷盤有「烤茄子配雜錦沙律和椰棗糖醬」吃了一口,惹味。另一款是「煎哈羅米芝士配石榴糖漿」這種鹹味芝士比較結實,配合西瓜一同食用口感變得溫和。「羊肉配新鮮蕃茄洋蔥黑胡椒」一個小碟盛著,羊肉粒柔軟帶少少羊羶,好味。主菜有魚、串燒和烤雞飯,我們選了其中兩個選擇。「煎盲醩配甜菜及眉豆」甜菜常見於地中海料理,用最鮮嫩的部位,營養價值非常高,盲醩煎得外皮香脆,熟度剛剛好,再放上少少青檸汁,清新可口唔會腥。「阿拉伯式烤羊肉串及雞肉串,好香的香料味道,羊肉串全熟但唔硬,雞肉串比較嫩。「Mahalabia 中東牛奶布丁」簡單的甜點灑上開心果碎,軟糯香甜,還有飲品一杯呢。

今日餐湯:椰菜花湯

主菜有魚、串燒和烤雞飯,我們選了其中兩個選擇。

「煎盲醩配甜菜及眉豆」

「Mahalabia 中東牛奶布丁」
簡單的甜點灑上開心果碎,軟糯香甜,還有飲品一杯呢。