2023-10-04
呢排口啖啖想食下中東菜,朋友介紹呢間係中環嘅黎巴嫩菜餐廳值得一試,既然介紹到就一於黎試下,入到黎嘅裝修好有異國風情嘅感覺,食物嘅味道仲好好添🥚油封肉碎焗蛋 雞蛋能夠做到好滑嫩,而且雞蛋嘅味道好濃郁,新鮮整起熱辣辣,配埋雞蛋上面嘅肉粒一齊食,能夠增添小小嘅肉香,更加惹味🍳炒雞蛋、菲達芝士 雞蛋同上邊所講嘅係同一隻嚟嘅,都係好濃郁同埋好滑,唯一嘅唔同就係上邊唔係肉粒而係芝士,芝士因為雞蛋嘅熱力而處於微熔嘅狀態,所以食嘅時候好好味,芝士嘅奶香同埋雞蛋嘅蛋香,簡直係絕配🦙新鮮蕃茄、白洋蔥、時令黑胡椒和羊肉 睇落平平無奇,但係其實食落都唔錯嘅Side Dish,呢道菜主要係食燉羊肉,因為羊肉已經索哂蕃茄同埋白洋蔥嘅味道,肉質軟腍,配埋少少胡椒調味更好味🍖烤肉拼盤(細) (+$248)雖然係一個細嘅烤肉拼盤,但其實份量好多,兩個人都未必食得晒,但作為食肉獸嘅我,當然冇問題啦,烤肉拼盤有羊架、羊肉、牛肉同埋烤雞肉,全部都係新鮮烤起,而且都係調好味,唔需要陪其他嘅醬汁,羊架係最好味嘅,其他肉都好好食,肉質嫩滑多汁,調味恰到好處,一啲都唔鞋,食得好enjoy🍮米布甸 由煮熟嘅白米飯同牛奶、奶油結合,再加
🍮米布甸 由煮熟嘅白米飯同牛奶、奶油結合,再加入糖、香草同其他調味料,然後經過烹煮令佢變得濃稠,最後再將佢雪凍,軟糯同綿密嘅質地,係呢個甜品嘅特色,味道真係好出色,主菜令到你幾飽都好,都要試下
🍹Yakult Lemonade(passion fruit) & Americano 叫左兩杯野飲,檸檬益力多加埋熱情果都幾唔錯,健康好味又有益,岩哂我,至於咖啡都幾好,夠哂香濃,醒神一流
📍中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓 - Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar