2023-03-02 4705 瀏覽
朋友吹雞想大班人食飯同埋試呢間餐廳, 之前都食過同集團嘅印度餐廳都幾好, 今次一行十幾人就試試黎巴嫩版, 可惜分開2張矮枱唔方便交換, 如果可以安排大枱/長枱, 應該可以真係試哂佢地成個menu 😛Mix Cold Mezze - 包咗3款Cold Mezze Selections (Lebanese Hummus, Mutable, Muhammara), 店員仲提醒我地加多份Pita bread先夠分, 朋友們最喜歡Muhammara, 少少辣夠香口惹味Batata Harra - 香料炸薯, 穩陣之選Kibbeh - 羊肉混合香料炸成欖球狀, 外脆內香好食Falafel -  鷹嘴豆泥炸得比較乾同紮實, 大家都有D失望Shrimp Fatteh - 蝦肉爽口彈牙, 唯獨係份量太少Samake Bil Tahini - "中東芝麻洛神花醬"煎鱈魚, 出奇地好食多汁Lahma bil Fasolia - 青豆燉牛小排, 接近西式煮法, 最特別係跟咗碗長米飯, 而且入面係有麵條Freeket Mozzah - 原本想叫羊肩菜式但冇貨, 不過呢個羊腿都幾好, 非常軟稔又不失羊肉香同口感,
Batata Harra
Batata Harra - 香料炸薯, 穩陣之選
Kibbeh
Kibbeh - 羊肉混合香料炸成欖球狀, 外脆內香好食
Falafel
Shrimp Fatteh
Samake Bil Tahini
Lahma bil Fasolia
Freeket Mozzah
Freeket Mozzah - 原本想叫羊肩菜式但冇貨, 不過呢個羊腿都幾好, 非常軟稔又不失羊肉香同口感, 墊底嘅係Freekeh (翡麥), 即係被碾碎嘅乾小麥, 中東菜系入面古老食物, 有D似意大利飯但更有咬口同粗糙

Shahrazad Mix Grill Meat (Small) - 有齊Lamb Kofta(羊肉串), Shish Tawook(烤雞件), Grilled Beef Skewer(牛肉串), Grilled Australian Lamb Chops (羊架), 上枱即刻引起相機注意, 炭香啖啖肉自然暢快

Creamy Rice Pudding
Creamy Rice Pudding - 大家都爭住叫呢個甜品, 不過個人覺得似濕潤版椰汁西米糕

Znoud El Sit
Znoud El Sit - 酥皮炸忌廉, 外酥脆內香軟
Pistachio Baklava with ice cream - 最有驚喜最好食係呢個開心果, 層層酥皮包入實開心果碎同蜜糖, 加埋開心果雪糕多咗奶香, 層次提升更多

One Thousand one Nights
Shafaf Negroni
Cocktail同甜品酒都唔錯, 而且IG-able, 最尾記得去埋佢地洗手間, 裝修好特別
Batata Harra
Shrimp Fatteh
Samake Bil Tahini
Lahma bil Fasolia
  • Shahrazad Mix Grill Meat
2023-02-20 1220 瀏覽
I was expecting the wow factor, as the decor looked great, but l was deeply disappointed l spent $1560 for Lunch. I ordered the most expensive Large Meat Grill and various Mezze, The Meat felt like it was dry and not at all tender, so different from the Middle East. The presentation for the Mezze was horrorible, like ice cream scoop splat! The waiting staff were friendly, one guy tried but keot explaining he could not pronounce the dish (then learn!) The meal experience for the price was Lacklustre😭
  • Saltet Al Raheb
2023-02-18 989 瀏覽
網上看見很多人介紹這間黎巴嫩餐廳, 之前都未試過黎巴嫩菜, 又幾特別. 於事我和朋友們一齊book位去試. 地點在大館旁邊, 位置幾好. 餐廳本身佈置得幾有中東特色, 由於餐牌只得英語, 所以去前要做足功夫. 上網睇下照片及其他人介紹的菜款. 最好知道自己想叫什麼菜款. 最後點了幾款網上大家都建議的必菜款. 叫的每款菜式都有點驚喜, 味道也非常特別. 有別於其他食中西式菜的餐廳. 最後也點了二款甜品, 味道比較普通但價錢比較貴...唔值. 但總括嚟講, 可以一試這間特色餐廳.
2023-02-03
  • grilled Australian lamb chops
  • shirimp fatteh
  • saltet raheb
  • Hummus
  • Hummus Beiruti
2023-02-13 1792 瀏覽
之前上網見到呢間餐廳裝修得好靚,又食少有嘅黎巴嫩菜,已經好想試一次😎但又好忐忑會唔會係食D好難食嘅豆茸、🍅番茄、🥒青瓜🤦‍♀️帶著想試,又驚中伏嘅心情下,終於同同事來呢度食飯😂本身有訂枱,訂枱前一日,餐廳會打來confirm booking👍去到餐廳係六點九左右,餐廳有提醒用餐時間係兩個鐘~成個場都好中東feel,布置得好靚😳仲有中東音樂聽,不過音樂略嫌大聲左少少😂坐低之後,staff就問飲乜水一💧Sparkling water or 💧still water~同事冇為意,好順口答左佢💧still water~結果staff攞左支💧礦泉水出來,一支盛惠 $50🤦‍♀️如果唔講究水的話,記得要留神😂坐低望一望menu,毫無頭緒,所以就問staff有乜野好介紹😏係佢嘅suggestion下,我地叫左四樣野,後尾再加多兩個甜品~Mix Cold Mezze ($195 + 36)簡單講就係彼得包點醬😂staff上枱時都有介紹到幾個醬係乜👍Lebanese Hummus係右手邊淺黃色個醬~材料係鷹嘴豆泥、中東芝麻醬、🍋檸檬汁、橄欖油~食嘅時候要將橄欖油同個個醬攪勻~本身我都有D抗拒豆茸,覺得質感麻
但又好忐忑會唔會係食D好難食嘅豆茸、🍅番茄、🥒青瓜🤦‍♀️
帶著想試,又驚中伏嘅心情下,終於同同事來呢度食飯😂

去到餐廳係六點九左右,餐廳有提醒用餐時間係兩個鐘~
成個場都好中東feel,布置得好靚😳
仲有中東音樂聽,不過音樂略嫌大聲左少少😂
同事冇為意,好順口答左佢💧still water~
結果staff攞左支💧礦泉水出來,一支盛惠 $50🤦‍♀️
如果唔講究水的話,記得要留神😂

Mix Cold Mezze ($195 + 36)
簡單講就係彼得包點醬😂
staff上枱時都有介紹到幾個醬係乜👍

Lebanese Hummus
係右手邊淺黃色個醬~
材料係鷹嘴豆泥、中東芝麻醬、🍋檸檬汁、橄欖油~
食嘅時候要將橄欖油同個個醬攪勻~
本身我都有D抗拒豆茸,覺得質感麻麻🤦‍♀️
但呢個醬好幼滑,好食👍

Mutable
係前面個碟,🍆煙燻茄子、中東芝麻醬、🍋檸檬汁、乳酪同橄欖油製成~
又有D紅石榴,酸酸地~
開頭食一細啖覺得麻麻地😓
點知大大啖咁食,又食得出煙燻味,幾得意😂

Muhammara
左邊紅紅地色個碟,由紅椒醬、合桃同石榴糖蜜製成~
辣辣地,幾惹味😋

🍞彼得包,一份2個,staff見我地4個人,都好熱心問我地洗唔洗加多2個~
一個$18,我地最後加左2個,一人一塊彼得包~
彼得包熱辣辣,又軟熟,唔會乾爭爭,好食👍
Mix Cold Mezze
🍆Roasted Eggplant ($128)
本身唔會點食茄子嘅我,覺得幾好食😂
烤過嘅🍆茄子,再加上🍯椰棗蜜同他他醬~
酸酸地,好開胃,好食👍
Roasted Eggplant
🐏Freeket Mozzah ($268)
呢個我覺得係幾個菜入面最好食嘅野😏
羊腿好軟腍,又好入味😋
加埋底下綠色小麥之類嘅野,口感煙韌👍
佢仲配左個乳酪醬,用來點羊肉,立即提升層次😍
Freeket Mozzah
🐮Shahrazad mix Grill Meat (Small - $498)
烤🐏羊、🐮牛、🐤雞~
🐏羊肉有分羊架同羊肉條~
羊架比較腍,幾好食😋
但雞同羊肉條,雖然好夠香料味,但比較韌,感覺一般,自己唔係太鍾意🤦‍♀️
佢地亦跟左個醬比我地點肉食,鹹鹹地~
烤肉底下有塊烤餅,索晒上面烤肉D汁,幾好食😚
Shahrazad mix Grill Meat
甜品方面,我地都叫左兩個share食😂
🍮Creamy Rice Pudding ($108)
左邊嘅🍚米布甸,相信大家都唔會陌生😂
口感煙韌,食得出粒粒米粒,又唔會好甜,
同埋真係幾creamy😳

🥛Znoud El Sit ($118)
即係黎巴嫩版炸乳酪😂
外皮幾脆,但中間軟滑,好重奶香,但唔會好甜😍
好多餡,用刀一切,奶餡已經流出來😂
同埋開心果一齊食,唔錯😋
飲品方面,每人叫左一支🍻啤酒😎
本身係想試下黎巴嫩啤酒,但來到先發現係香港啤😂
左邊紅色樽 $80一支,黑色樽 $90~
我自己係飲紅色樽嘅,初頭飲,煙燻味幾重~
但隔左陣再飲,已經冇煙燻味了~
同埋都幾易入口~
最後四位埋單共 $1904.1~
🍴食物方面好高質,每一碟都好滿意👍
💁‍♀️服務方面,上菜幾快,介紹食物都好詳細,唔錯👍
不過來呢度食野要有一口好流利嘅英文,或者帶埋識講流利英文嘅朋友一齊來😂
因為呢度全部都係外國人staff,冇人識講中文,同埋佢地講得好快,聽慢少少已經唔知講緊乜🤦‍♀️
2023-02-10
Roasted Eggplant
2023-02-09 584 瀏覽
朋友帶我食好西呢一間係食中東菜既餐廳黎首先環境非常靚絕對可以幻想自己身置阿拉丁童話世界入面…打卡一流😗我兩個人點左個Shahrazad Mix Grill Meat🤤係呢間店既主菜.份量非常多.兩個女仔食絕對夠飽滿滿既肉係烤完既肉黎有雞羊牛🤤雞肉有小小柴同乾身羊同豬都好好味.好juicy💕成間店都係打卡位.每個角落都可以瘋狂拍照近窗位置比較小.需要提早預約先會有另外服務非常好.會主動介紹菜式但主要都要用英文溝通💕🤤
朋友帶我食好西
呢一間係食中東菜既餐廳黎
首先環境非常靚
絕對可以幻想自己身置阿拉丁童話世界入面…
打卡一流😗

我兩個人點左個
Shahrazad Mix Grill Meat🤤
係呢間店既主菜.
份量非常多.
兩個女仔食絕對夠飽
滿滿既肉
係烤完既肉黎
有雞羊牛🤤
雞肉有小小柴同乾身
羊同豬都好好味.
好juicy💕

成間店都係打卡位.
每個角落都可以瘋狂拍照
近窗位置比較小.
需要提早預約先會有
另外服務非常好.
會主動介紹菜式
但主要都要用英文溝通💕🤤
2023-02-07 531 瀏覽
今年聖誕節有一個特別的安排。其實一早已經知道有這間異國風情的餐廳, 老實說,中東菜不是常常食, 很難分好壞;很難分是否喜歡,就在浪漫的聖誕節享受一下這種異國的風韻。這間餐廳一走進去, 已經將走進時空門,去到了中東地區,說不出是哪個國家,總之就是特別。連倒水用的水壺也是模仿中東家用設計,不知道的還以為是花瓶呀~原本以為食物口味未必太吸引,反正就像到此一遊,影張靚相。出奇地食物質素非常之好,聖誕set dinner , 有前菜、主菜和甜品。 好食又好睇。 比起一般牛扒、火鷄等聖誕大餐,的確另有一番風情。 當晚人比較多,影相打卡不是太方便,但只要有中意的人一齊,享用一個又浪漫又特色的聖誕大餐,已經足夠了。
今年聖誕節有一個特別的安排。

2022-12-24
2023-01-14 885 瀏覽
Me and my friends ordered couple of starters & main course and of course…wine tasting.Love the vibes and laugh with variety food optionsDo love the lamb Shrank and softness of meat kinda melted in my mouth!!!BBQ stick dish with mix meats has satisfied us and taste was good I kinda like the Deep fried dumpling has some creamy feeling with crunchy shell Don’t wait if you haven’t been one!! Not many Lebanese food restaurants in Hong Kong. Chill with friends in central is one of the option

Do love the lamb Shrank

Lebanese  food
2023-01-05
Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓黎巴嫩菜你地食過未🧐?我就未去過黎巴嫩唔個呢到啲食物係咪正宗啦,但覺得呢到充滿異域風情,好岩打卡,而且食物味道都整體不錯🤩。Shahrazad Mixed grill meat🥩$488作為餐廳其中一個signature dishes,當然要點來試下啦😍。鍾意食肉朋友,一定要點過large size,因為份量真係超級大😗,一次過可以試晒雞牛羊,一次過滿足所有食肉願望🥰。我特別推介係羊架,羊架熟度岩岩好切落去仲係紅紅地架,完美咁保留咗肉汁,而且食落口啖啖都有好香羊味和少少炭燒味添,正😘。Halloumi Cheese🧀$28Halloumi係一種羊/牛奶做成嘅半硬芝士,口感外脆內軟充滿彈性😋,味道口落口仲少少似烤雞肉帶有陣陣鹹香🥳,感覺好新奇,正。#nicefoodie中環----------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #go
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

Halloumi Cheese🧀$28

#nicefoodie中環

----------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #foodporn #delicious #breadfast #dinner #lunch #restaurant #eat #phtooftheday #yummy #chef #hk #香港 #香港美食#美食 #中環美食 #打卡  #中環 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #黎巴嫩菜 #香港好去處
————————————————————————Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar 地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓I can show you the world 🗺️ ,首次嘗試黎巴嫩🇱🇧菜,裝修中東感十足,彷彿置身異國他鄉,讓人忍不住📷!食物很美味😋,員工超nice,每道菜會主動更換刀叉餐具🍴,中東風甜品碗🥣也超可愛😍🟠推薦食物 Recommended 🔹Kibbeh($118): 黎巴嫩炸肉球,大推薦的中東菜餚,肉碎加上洋蔥🧅松子🌰和grain,炸過但完全不油膩,搭配yogurt質地的沙律醬很是過癮🔸Lahma bill Fasolia($248): 超惹味的牛肉豆莢飯,USDA prime牛肉軟嫩,長長的麵飯配上番茄汁很不錯🔹Shahrazad Mix Grill Meat (small $498): 超級足料,3個人都要認真考慮下要不要order😂但是打卡真的一流!炭火烤完的雞肉羊肉豬肉,上桌時waitress會熱心介紹,雞肉略柴,羊肉包括chop和kofta,chop就是平時會吃到的羊架,而kofta長形肉丸十分足料,非
————————————————————————
地址:中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

🟠推薦食物 Recommended

Lahma bill Fasolia

Shahrazad Mix Grill Meat

🔹Shahrazad Mix Grill Meat (small $498): 超級足料,3個人都要認真考慮下要不要order😂但是打卡真的一流!炭火烤完的雞肉羊肉豬肉,上桌時waitress會熱心介紹,雞肉略柴,羊肉包括chop和kofta,chop就是平時會吃到的羊架,而kofta長形肉丸十分足料,非常飽
Creamy  Rice  Pudding

🔸Creamy Rice Pudding ($108): 大推薦,一定要試的流質米味布丁🍮😍
One  thousand  one  night

🔹One thousand one night🌹🍸($115): 玫瑰荔枝rosemary加sparkling wine,打卡必備,清香易入口

🟡不推薦食物 Not Recommended
🔹無 No

🟠員工 Waiters
超nice,每道菜會主動更換刀叉餐具🍴👍🏻

🟡環境 Environment

滿滿異國風情🤩連廁所都是打卡位

🟠總評分Overall (9.5/10)

💰$500/person

#ezukokofood #ezukokocentral #ezukoko中環
#ezukokowestern #ezukokocafe #ezukokofinedining
#foodiehk #foodie #hkfood #美食 #食好西 #隱世美食 #中環餐廳 #黎巴嫩菜 #shahrazad
Lahma bill Fasolia
Shahrazad Mix Grill Meat
One  thousand  one  night
  • Rice  Pudding
  • One Thousand One Nights
  • Shahrazad  Mixed  Grill  (Small)
2022-12-23 779 瀏覽
Tabouleh 係混合左切碎既羽衣甘藍、歐芹、番茄、藜麥,配上檸檬調味,口感豐富,作為前菜好 refresh夠開胃Falafel 呢度個炸鷹嘴豆圓餅比平時食開既既略為乾身同香口,面頭勁多芝麻加埋yogurt 調味好香~Lebanese Hummus雖然都係鷹嘴豆泥但口感同 falafel 完全唔同架,呢個好 creamy,加埋芝麻醬,檸檬同橄欖油既加持令到味道更加香又滑。睇落好似雪糕咁好得意~加埋原粒既鷹嘴豆口感就更加豐富~點 pita bread 完美配搭~ (不過真係食到好飽)Shish Tawook - 友人唔食羊所以要左烤雞串,但都好有驚喜,肉質嫩滑配上恰到好處既香料同碳香調味,好食~當日仲試咗黎巴嫩產紅酒,不過自己覺得麻麻哋有啲削,反而啲cocktail又靚又清新幾好飲~ 餐廳環境好有feel,勁異國又坐得舒服~要訂個日期再黎試吓其他羊肉菜式~

2022-12-17
慶祝紀念
生日
  • Hummus
  • Falafel
2022-12-10 861 瀏覽
朋友生日所以搵左間特別既打卡餐廳,而且係好特別既黎巴嫩菜。環境好有特色,不過第一次黎唔知原來有一邊係低枱,果邊靚好多,所以提提大家訂位時記得request,影相靚好多。不過成間餐廳好有氣氛,藍色燈配上中東裝飾品,好似去左旅行咁。😋Acqua Panna - Still $50店員會先問你要唔要水,我地叫左一支三個人分。😋Shahrazad Mixed Grill $498 哩個係哩度signature ,基本枱枱都一定會叫。個大盤好靚,都一定會叫黎打卡😂烤肉只有雞同羊,羊既比例多d, 羊就有唔同部位。個特式大盤有隔油位,所以肉都唔會好油膩。基本上我係唔食羊既,但哩晚我食左我一生人最多既羊。因為個醃料幾好味,同平時食既羊有唔同。好特別,都有少少令我對羊改觀。😋Halloumi watermelon $158哩個配上新鮮西瓜,紅石榴粒,仲有芝士,咁樣食都係第一次,但又出奇地好味,又係好fresh。哩隻芝士好夾。😋Tabouleh $128見想食沙律就叫左哩個,但基本上睇住個menu,都想像唔到個菜會係點。所以好有驚喜,哩個係有蕃茄同一d菜切碎加埋檸檬汁/香料,好fresh。哩個做前菜絕對開

😋Acqua Panna - Still $50
店員會先問你要唔要水,我地叫左一支三個人分。

😋Shahrazad Mixed Grill $498

😋Halloumi watermelon $158

😋Tabouleh $128
見想食沙律就叫左哩個,但基本上睇住個menu,都想像唔到個菜會係點。所以好有驚喜,哩個係有蕃茄同一d菜切碎加埋檸檬汁/香料,好fresh。哩個做前菜絕對開胃,我好鍾意哩個味道。

😋Roz Bil Laban $108
最後叫左個甜品,creamy rice pudding 其實係米做既布甸,又係好特別,基本上今晚食既菜都係第一次既感受,但又好好味。餐廳知道我地朋友生日仲加左個生日牌,同埋幾位店員過黎唱生日歌同影左張即影即有相。其實成晚你都會聽到好多枱都唱緊生日歌,好多人黎慶祝。氣氛十分好。

😋Virgin Raspberry Ginger / Virgin Strawberry Colada / Detective Korombo $88@

飲品都好靚,同埋都偏重新鮮果味酸酸地,好足料。都唔錯的。我地三杯都好滿意。

都好推薦大家黎試吓,不論食物及環境都讚,感受到好唔同既菜式及風味。我仲配埋朋友既中東feel絲巾,好正😂

⭐️⭐️⭐️⭐️(5星為滿)

Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar (中環)
中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

#飲飲食食 #食好西 #周圍玩 #周圍食 #介紹返 #餐廳推介 #美食 #香港美食 #中環美食 #香港打卡餐廳 #打卡 #香港特色餐廳推介 #吃貨 #黎巴嫩菜 #yummy #hongkong #hongkongfoodie #hkfoodie #hkfoodblogger #dinner
2022-12-08 884 瀏覽
中環嘅一間黎巴嫩餐廳,⭐️Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar ⭐️,相信大家都有見過呢間超夢幻嘅餐廳🪆,佢嘅位置就喺正大館隔離,非常易搵, 搭lift上去一打開,超華麗嘅中東風牆壁令人眼前一亮😆,佢哋採用色彩絢爛嘅裝飾設計,散發住濃厚嘅異國風情,呢度仲有超級多嘅打卡位😍😍🪅藝術深透住每一個角落,無論係燈飾,地板,天花板或者係酒吧櫃燈,幾乎無處不在🏺而呢間餐廳都係黎巴嫩人開,保證食到超正宗嘅味道,而且菜式都合乎清真食品要求,都唔會有豬肉,我哋今日就嚟食個晚餐,打下卡,試吓佢哋嘅黎巴嫩菜食😍😍🥩Shahrazad Mixed Grill Meat (Small) $488 :呢份雜錦烤肉都係呢度特別嘅菜式,差唔多每枱都有人叫,佢仲有大份,我哋五個人食叫係啱啱好,因為其實佢地嘅菜式好多都係肉類,所以每款叫嚟試下可以,呢度嘅菜真係好有中東風格,佢用咗一個銀壺裝住食物,上面有羊,雞同埋牛,味道唔會太濃烈,適合返香港人口味,燒嘅程度又啱啱好,所以唔錯唔錯🥟Mix Sambusek Plate $188 :呢款雜錦餃子總共有六件,分別有雜錦芝士,肉碎同埋菠菜餡料

🥟Mix Sambusek Plate $188 :呢款雜錦餃子總共有六件,分別有雜錦芝士,肉碎同埋菠菜餡料,炸得非常均勻,仲要一啲都唔油膩😋,餡料方面都非常豐富,平時比較少食到呢啲餡料嘅餃子,幾特別😆

🧆Kibbeh $118 :都係黎巴嫩菜必食嘅羊肉波波,佢裏面有羊肉同肉碎,有超豐富嘅餡料,外皮脆脆裏面包着肉碎,可以當小食,送酒一流

🥗Dunyazad Fattoush $138 :食左咁多肉一定要叫番啲菜,佢哋嘅沙律都係完全唔同嘅味道,首先菜底有青瓜,生菜,之後有蕃茄同埋好似魚片嘅嘢,食落幾開胃😌

🦐Grilled Prawns $258 :呢款係烤開邊大虎蝦/2,另外配左薯條,我覺得呢款麻麻哋,蝦肉係新鮮,但係有啲淡,賣相都有啲普通😩

🫓Mix Cold Mezze $195 :呢款係冷盤嘅夾餅,都係黎巴嫩必食菜式,其實都有啲難形容裏面嘅質感,但非常有特色,擺盤都唔錯,細細碟嘅係唔同嘅味,有鷹嘴豆,青芹,松露同紅石榴等,將夾餅沾落特製醬料度,味道幾特別😌

🍨Roz Bill Laban $88 :最後到呢份就係米布丁,佢主要嘅材料係米,奶同埋糖等,味道非常獨特,有啲似燉鮮奶咁,但係食嘅過程中又會食到飯粒,感覺又有少少似布丁,總括來講味道還可以,甜度適中,好有口感😋

2022-11-26 1008 瀏覽
其實好少食呢個中東菜,不過有時見啲食評又係唔錯👍 點左set lunch頭盤、熱盤冷盤,Main 跟住仲有甜品同一杯飲品。好食嘅,雖然有時都唔係太清楚自己叫啲乜⋯⋯因為冇中文餐牌 🤣 都係估估下,但係每一樣都係好食。侍應服務唔錯,坐得舒服,環境靚,燈光靚,但係要留心就係上菜係正常 😝 (或者我哋香港慣咗好快)佢係食完一味先至再上另外一味俾你,所以你食lunch嘅時候如果你冇起碼兩個鐘千祈唔好食,因為你催佢都冇用,都要大約300 一位,可惜我冇影周圍嘅燈飾,係靚嘅!如果佢嘅音樂細返聲少少就好啦 😆
🥘 Kibbeh (羊肉球) $118呢個小食外型好似角仔咁, 裡面既餡係羊肉碎黎, 唔重羊羶味🥘 Mozzah (慢煮羊腿飯)$228個羊腿煮得好腍, 入晒味連埋D汁配飯好好食🥘 Shahrazad Mixed Grill (Small) (烤肉拼盤) $488小編3個女仔食個細既都學得好多, 呢個偏乾身同重味既, 好岩食肉獸🥘 Roz Bil Laban (米布丁)$88推薦一定要叫💯, 真心食, 將蜜糖淋係布丁面, 一齊食唔會覺得好甜🥘 One thousand and one night $115🥘 Virgin Strawberry Colada $88🌟 逢星期4晚會有肚皮舞表演💃🏻🌟 門口同梳化位都係打卡位小編ig page @foodie_masian 👈🏻記得follow埋同比個like👍🏻支持下🥰~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~📍 Shahrazad Lebanese Dining Lounge & Bar地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
🥘 Kibbeh (羊肉球) $118
呢個小食外型好似角仔咁, 裡面既餡係羊肉碎黎, 唔重羊羶味
🥘 Mozzah (慢煮羊腿飯)$228
個羊腿煮得好腍, 入晒味連埋D汁配飯好好食
🥘 Roz Bil Laban (米布丁)$88
🌟 逢星期4晚會有肚皮舞表演💃🏻
🌟 門口同梳化位都係打卡位

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

地址: 中環雲咸街75-77號嘉兆商業大廈2樓

※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※※
去了這個餐廳三次,半年以前。前一段去,在裝修,期待很久,這次大失所望。我每次都是中午去,只有自助加單點,價格不貴,不過就很差。只有一個拌的青菜,生菜沙拉,切的黃瓜和西紅柿,還有罐頭橄欖。可以點一個雞蛋類的菜,還有雞肝或菜丸子任選。簡直就是素餐啊。以前的餅是現做的,酥軟香甜。這次居然是微波爐翻熱的,而且還沒有人,涼而且硬。食客都是大陸客,全是講國語的,基本沒有外國人。我就是看open rice的食評才去的,什麼鬼啊。