2021-12-07 23 瀏覽
呢排返工好忙,放工都想有搵個舒服地方食下野。Book左位有呢張二人枱,拍拖兩個人就岩哂。Sake口味甜甜地,女仔都好易入口。佢嘅甲羅燒好足料,鮮甜!職員會放個爐係枱面燒。雞皮又係好薄好脆,薯片咁。鵝肝多士係今晚最好食,鵝肝同塊包一樣咁厚。荔枝豬肉卷都推介,甜甜地又juicy。免治豬軟骨配蛋汁口味特別,會食到豬軟骨好脆口,再加埋汁。牛脷都係必食,厚切口感好好。最黎仲追加左白膳。整體黎講餐飯食得好開心,環境舒服,野食好味。加上全部staff都好nice,service好好。
呢排返工好忙,放工都想有搵個舒服地方食下野。

Book左位有呢張二人枱,拍拖兩個人就岩哂。

Sake口味甜甜地,女仔都好易入口。

佢嘅甲羅燒好足料,鮮甜!職員會放個爐係枱面燒。

雞皮又係好薄好脆,薯片咁。

鵝肝多士係今晚最好食,鵝肝同塊包一樣咁厚。

荔枝豬肉卷都推介,甜甜地又juicy。

最黎仲追加左白膳。

2021-12-07 21 瀏覽
尖沙咀嘅SAKEH,主打清酒同埋串燒!出𨋢後分兩邊,一邊係廂房,私隱度十足!另一邊係串燒吧,樓底特高,環境優美!串燒即叫即燒,上菜仍頗有效率,店員亦係Helpful,值得一讚!仁井田 自然酒 300ml $228以手工技術釀造嘅清酒,酒體清澈,入口甘甜,完全唔嗆!仲同香口嘅串燒好夾,推介!前菜 $30爽脆嘅蔬菜條,點麵豉醬食,又真係幾Fresh幾開胃!海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128上菜時,店員會帶埋爐仔過嚟燒,燒到咁上下就加埋海膽入去!海膽超巨型,味道濃厚!而甲羅燒嘅酒香同埋鮮味都十分突出!鵝肝 $128肥大厚身嘅鵝肝燒到標晒油,入口甘香美味,正!自家製免治雞肉軟骨 $48/串濃甜嘅醬汁加埋濃香嘅蛋黃,滋味十足,推介!蔥豬腩肉 / 豬肋肉 $32/串豬肉肉香出眾,無論肥瘦都燒得出色!鹽燒安格斯牛枊 $78肉質軟腍牛味濃,仲要勁多肉汁!鳥腳根 $48/串極爽口嘅雞腳根,每天限量供應!雞翼 $48/串雞皮燒到勁香口!芝士年糕 $48大大粒又熱辣辣,可以拉絲!清雞湯茶漬飯 / 清雞湯熱稻庭 $68 / $78每天用雞骨熬煮嘅清雞湯,無添加任何味精,清香怡人,配飯或烏冬都一樣咁美味!

仁井田 自然酒 300ml $228

前菜 $30
爽脆嘅蔬菜條,點麵豉醬食,又真係幾Fresh幾開胃!

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128

鵝肝 $128
肥大厚身嘅鵝肝燒到標晒油,入口甘香美味,正!

自家製免治雞肉軟骨 $48/串
濃甜嘅醬汁加埋濃香嘅蛋黃,滋味十足,推介!

蔥豬腩肉 / 豬肋肉 $32/串
豬肉肉香出眾,無論肥瘦都燒得出色!

鹽燒安格斯牛枊 $78
肉質軟腍牛味濃,仲要勁多肉汁!

鳥腳根 $48/串
極爽口嘅雞腳根,每天限量供應!

雞翼 $48/串
雞皮燒到勁香口!

芝士年糕 $48
大大粒又熱辣辣,可以拉絲!

清雞湯茶漬飯 / 清雞湯熱稻庭 $68 / $78
2021-12-07 22 瀏覽
自己一個人,有時係幾好,因我要接老婆走,為有自己邊食邊等,在尖沙咀近天文臺道,有一間門面不錯的食店,原來是食日式串燒。咁入去試下先。見內裡隔局都幾時尚,帶點西式化。【露筍豬肉卷】薄薄的豬肉包住清甜的露筍,這種配搭真一流,燒完表面帶點香脆,但內裡仲帶點肉汁。一流。【雞頸肉】雞頸肉不是好多地方有得食,這裡有就一定要叫黎試下,表面燒到金黃色,非常香脆,肉質帶點有咬口,又Juicy。【汁燒牛肋】這個醬汁燒真不錯,表面塗上濃濃的醬汁,燒完仲非常Juicy,肉質軟淋。值得推介。【白鱔】白鱔份量肉汁充足,燒至外皮香脆,肉身又夠厚,又夠彈牙,鹽燒味道恰到好處。【清雞湯熱稻庭】雞湯不俗,再配埋熱辣辣又彈牙的稻庭烏冬,不錯。

見內裡隔局都幾時尚,帶點西式化。

【露筍豬肉卷】

【雞頸肉】
非常香脆,肉質帶點有咬口,又Juicy。

【汁燒牛肋】

【白鱔】

【清雞湯熱稻庭】
雞湯不俗,再配埋熱辣辣又彈牙的稻庭烏冬,不錯。
2021-11-30
上星期到訪了尖沙咀新開的日式居酒屋ꜱᴀᴋᴇʜ~ 裝修走鬼怪日本風,選擇豐富而且價錢親民,露筍豬肉卷、燒雞皮等只需$32起串!手羽先($48) 燒得非常香口,採用日本華味鳥,雞味香濃,!可惜當日鳥之提燈ꜱᴏʟᴅ ᴏᴜᴛ,無機會一試~比起肉類,我個人覺得ꜱᴀᴋᴇʜ的海鮮更為出色!大推海膽松葉蟹蓋甲羅燒($128)及白鱔串燒($75)!店員會即席燒烤甲羅燒,把海膽和蟹肉蟹膏撈匀享用,非常鮮甜!白鱔皮脆肉嫩,入口充滿魚油香!另外日本生蠔($128)都非常新鮮,肉質肥厚,微微的海水味再配上蠔的鮮味,正🦪🤤

2021-12-05 21 瀏覽
清酒與串燒這個組合的配搭毫無疑問的是絕佳拍檔,如果正好都喜歡這兩款的朋友,這店家會是一個不錯的選擇店家位於尖沙咀,入型入格的裝修帶上一點神秘感,要走上樓梯才到達樓面,晚上座無虛席,亦有不少食客選址在慶生。先點上一瓶「仁井田」自然酒試試,瓶身很特別,不像以往見到的,很容易入口,很適合女性。前菜點了兩款,包括酢漬海母和海膽松葉蟹蓋甲羅燒。海母是酸酸甜甜的開胃菜,特別有咬口。海膽松葉蟹蓋甲羅燒擺款精緻,用上了嘆火爐上、這個10分推介,像極冰火二重奏般。主角是串燒,點上了雞軟骨、雞翼、安格斯牛柳、海膽黃金燒虎蝦、北海道帆立貝和雞皮等香噴噴的串燒是師傅即時燒起的,需要耐心等候,不論肉類或是海鮮都燒得出色,可見出品不俗。特別令人印象深刻的燒雞皮,與以往在別家吃到的燒雞皮處理方法不同,是攤開的燒,不是捲起的,很脆口美味。喜歡清酒與串燒的你不要錯過

喜歡清酒與串燒的你不要錯過
2021-11-16
  • 雞皮
2021-12-05 25 瀏覽
同老公放低小朋友,兩口子去拍拖🥰機會難逢,當然選一間有質素的食店🤨🤭呢間Sakeh 早早已在我的Wish List ,多謝老公🤩🤟🏼仁井田 自然酒330 mL小斟幾杯,怡情。山酛造酒加天然發酵的味道,我和老公都喜歡。荔枝豬肉卷豬肉配上荔枝肉,特別的配搭,荔枝肉的果甜味帶出豬肉的鮮味,兩者配搭咸甜適中。一定要點黎試試💓🤟🏼豬腸侍應一送來,已經聞到豬腸的燒香味,吃起來爽口、肉汁滿滿🤤自家製免治雞肉軟骨雞肉卷很juicy, 還有新鮮生雞蛋,肉卷掛上生雞蛋醬更加香滑。鹽燒安格斯牛柳牛柳燒得嫩滑,咬起來濃濃肉汁滲出,非常滋味。鵝肝鵝油香飽滿,加上烤多士,上軟下脆,好滿足。海膽松葉蟹蓋甲羅燒侍應在我們面前製作,新鮮熱辣👍🏼蟹膏加上大量松葉蟹肉一起燒,配上新鮮海膽😋好鮮味!

仁井田 自然酒330 mL
小斟幾杯,怡情。
山酛造酒加天然發酵的味道,我和老公都喜歡。

荔枝豬肉卷

豬腸
侍應一送來,已經聞到豬腸的燒香味,吃起來爽口、肉汁滿滿🤤

自家製免治雞肉軟骨

鹽燒安格斯牛柳
牛柳燒得嫩滑,咬起來濃濃肉汁滲出,非常滋味。

鵝肝
鵝油香飽滿,加上烤多士,上軟下脆,好滿足。

海膽松葉蟹蓋甲羅燒
2021-12-04 32 瀏覽
今天與久違了的朋友聚會,當然要找特別的美食。我們在尖沙咀逛街時無意中發現了這個位於遠離鬧市的食店 ,看了看餐牌,我們便不假思索地入內一試。 這間食店主打串燒 ,餐牌上選擇很多, 我們首先叫了一個自家製免治雞肉軟骨棒,免治雞肉入面加入雞軟骨,吃下很有口感,再沾滿拌勻的蛋黃,非常滑溜。平時少吃羊架的我,今次也破例叫了一客。羊脂不算很多,所以沒有很大的羶味,非常適合我這種怕羊羶味的朋友。到串燒店又怎可以不叫燒牛脷呢? 但好吃與否都要看質素, 這兒的牛脷是我吃過最美味的,軟淋適中,牛尾濃郁,叫人一試難忘。 在餐牌上看見海膽松葉蟹蓋甲羅燒 這個菜式,我和朋友都想一試, 結果喜出望外。海膽用一個小碗子盛著 ,份量也不少。 松葉蟹蓋在火爐上燒著,熱騰騰的蟹膏蟹子蟹肉融為一體,再配上新鮮的海膽 ,怎可以不試呢? 我們還叫了一個蟹膏豆腐, 三件一小口的豆腐分別放在三個匙羹上,豆腐面鋪滿蟹膏蟹子,一口放入口中,蟹膏和豆腐融為一體, 既有口感又鮮味十足。 再來多個鹽燒安格斯牛柳,燒得外脆內嫩,牛味十足,一咬滿口肉汁。吃日本串燒又怎可不淺嘗清酒呢?我們也叫了一小瓶,酒味清香,容易入口,適合女仕們。最後叫了一個
最後叫了一個綠茶蕨紅豆白玉,淡淡的綠茶蕨餅味道清香, 配上不是太甜的紅豆,加上煙韌的丸子, 非常美味,畫上完美句號。
不得不提是這兒的侍應非常細心體貼,值得一讚。
2021-12-04 117 瀏覽
比佢裝修呃左!openrice搵地方食飯,見面有間日本餐廳有得網上訂座,又有我要既時間,click入去見環境都唔錯,就book黎食,去到發覺裝修只係影相靚,實際環境一般,又唔係差,不過感覺唔似影相高級,感覺平庸!講返野食,其實我覺得串燒係無咩可以錯既食物,但係佢都可以錯,佢d野食全部無調味,冇醬汁,咩都無,例如:鵪鶉蛋就真係鵪鶉蛋,鹽都無粒!問題係燒蠔同其他所有野食都係無味,真係搞唔掂!可能係我唔識欣賞d原味! Btw, 佢有放低一碟有鹽同韓式燒烤醬係我面前,但呢隻醬我平時去韓燒先見到,但我今次係食日式串燒,加上你唔係要我咩野食都點呢隻醬呀?最後係個甜品,我朋友一坐低睇menu第一時間睇中個甜品,影得好靚!點知黎到食兩啖放低,又係一d無可能錯既野佢都錯!oh~係,重有個侍應呀姐全晩黑面唔知點解,我哋已經超有禮貌,唔該前唔該後,麻煩晒,咩都講齊!
,加上你唔係要我咩野食都點呢隻醬呀?
2021-12-03 22 瀏覽
秋風送爽最好當然是飲酒吃燒物,這晚來到這家位於天文臺圍的「Sakeh」,門口大大個「酒」字,顧名思義美酒必須有。座位算寬躺,自家製的燒烤醬和岩鹽亦早已就位。清酒六杯六杯清酒各有特色,厚香不一,嗜酒的人有福了。蟹膏豆腐細滑的蟹膏豆腐配上蟹肉及三款不同的topping包括有魚子、蟹子及松露,入口鮮甜,味道豐富多彩。燒雞皮炸成金黃的雞皮香口蘇脆,佐酒良品。自家制免治雞肉軟骨手打的免治雞肉棒食感煙韌彈牙,蘸上半熟的醬油蛋黃汁同食更滑溜。汁燒牛肋、厚切牛脷厚切的牛肉非常有質感,結實彈牙,肉汁豐富;輔以少許鹽花及山椒粉調味,令本身的肉香味更出。燒白鱔魚皮燒至金黃香脆,內裡鮮甜幼滑,香口惹味。紐西蘭羊架鋪面的香草加上剛剛好的火路,帶來的是層次豐富的味道,皮酥肉嫩的羊肉咬下Juicy而且煙韌彈牙,色香味俱全。日本蕃薯及粟米爽甜多汁的粟米加上糯軟糖心的蕃薯片,帶來肉類以外的享受。清雞湯茶漬飯將米飯和配料淋上雞湯,清香飽肚。綠茶蕨餅紅豆白玉最後,甜品是自家製的抹茶蕨餅配紅豆蓉及白玉,不太甜的味道正好清潤一下口腔。

座位算寬躺,自家製的燒烤醬和岩鹽亦早已就位。

清酒六杯
六杯清酒各有特色,厚香不一,嗜酒的人有福了。

蟹膏豆腐

燒雞皮
炸成金黃的雞皮香口蘇脆,佐酒良品。

自家制免治雞肉軟骨

汁燒牛肋、厚切牛脷

燒白鱔
魚皮燒至金黃香脆,內裡鮮甜幼滑,香口惹味。

紐西蘭羊架

日本蕃薯及粟米
爽甜多汁的粟米加上糯軟糖心的蕃薯片,帶來肉類以外的享受。

清雞湯茶漬飯
將米飯和配料淋上雞湯,清香飽肚。

綠茶蕨餅紅豆白玉

2021-12-02 38 瀏覽
位於尖沙咀的SAKEH,是間以日本鬼怪為主題的串燒店。餐廳開業不久,又設在頗隱蔽的位置,沒想到店內有超多客人,店內人頭湧湧,非常受歡迎呀~ 餐廳裝潢甚有特色,牆身有日本浮世繪式鬼怪版12門徒壁畫,又有日式燈籠和傳統油傘,氣氛一流。店內亦有特色房間,適合想要私隱度高的朋友仔。 店內有各式各樣的串燒,而海鮮則大多由日本直送,例如日本蠔、北海道帆立貝、北海道鱈場蟹腳等。 蔥雞 $42 醬香味濃的蔥雞串燒,相當合我胃口。醬汁濃香惹味,好好吃呢。 雞皮紫蘇蝦卷 $48 用雞皮和紫蘇葉把蝦子捲起來,配搭不錯,味道特別。 厚切牛脷 $88 牛舌串燒味道出色,調味剛好,鹹香得宜, 一定要試呀!! 南非鮑魚 $88 彈牙的鮑魚,鮮甜差味,質素不俗。 芝士年糕 $48 芝士年糕,有著軟糯的鹹香軟心,小朋友一定喜歡。 三文魚飯團 $42 飯團燒得外脆內軟,味道不錯呀。 綠茶厥餅紅豆白玉 $60 最後的甜品,賣相得體。香脆的最中餅配上綠茶厥餅和香甜紅豆,好好吃呀!
位於尖沙咀的SAKEH
,是間以日本鬼怪為主題的串燒店。

蔥雞 $42

醬香味濃的蔥雞串燒,相當合我胃口。醬汁濃香惹味,好好吃呢。

雞皮紫蘇蝦卷 $48

用雞皮和紫蘇葉把蝦子捲起來,配搭不錯,味道特別。

厚切牛脷 $88

牛舌串燒味道出色,調味剛好,鹹香得宜, 一定要試呀!!

南非鮑魚 $88

彈牙的鮑魚,鮮甜差味,質素不俗。

芝士年糕 $48

芝士年糕,有著軟糯的鹹香軟心,小朋友一定喜歡。

三文魚飯團 $42

飯團燒得外脆內軟,味道不錯呀。

綠茶厥餅紅豆白玉 $60

2021-11-17
今日約咗位喺尖沙咀返工嘅朋友😜咁耐冇聯絡,大家都想搵個地方坐低慢慢傾😌朋友今次話有好介紹,仲要保持神秘感咁話😆而家先留意到呢個位置有間環境清幽嘅居酒屋,主打高質串燒同埋日本清酒🤩🤩打開門口映入眼簾嘅簡直係日本嘅風景,壁畫霓虹燈、紙傘燈籠、長樓梯,加埋日文歌單😍一解思鄉之愁🥰打開餐牌花多眼亂之際🤩侍應已經貼心送上左餐前小食,咬住慢慢睇,細心服務值得一讚。唔同款式既日本酒都有🥰好有日本家鄉感覺☺️我地都叫左一枝仁井田自然酒飲一番🥢胡麻菠菜蟹肉沙律菠菜處理得宜,唔會食到任何酸味😙蟹肉再加上蟹子嘅點綴,整體味道清新輕盈😌作為開胃前菜一流。👍🏻👍🏻🥃仁井田 自然酒 330ml串燒黎之前,想介紹吓呢支米酒,雖然酒精濃度都有返咁上下🥰但係入口味道唔係好重,就算唔太飲酒嘅朋友都可以試😙😙同味道偏濃嘅串燒有一個有趣嘅配搭😆最啱一路食一路傾,一邊小酌幾杯。😻🥢露筍豬肉卷 用豬肉片包住蘆筍嘅食法富有新鮮感😋點咗醬汁嘅豬肉同清新嘅蘆筍恰到平衡😌🥢鹽燒安格斯牛柳、汁燒牛肋好香既牛肉味,完全冇味精😝😝返到屋企唔會因為味精多搞到太口渴要狂飲水👍🏻熟度岩岩好,大約有七成熟🥰所以咬落去口感好軟熟亦唔會韌🤤🤤🥢紐西蘭羊架朋

🥢胡麻菠菜蟹肉沙律

🥃仁井田 自然酒 330ml

🥢露筍豬肉卷

🥢鹽燒安格斯牛柳、汁燒牛肋

🥢紐西蘭羊架
朋友係騷羊嘅fans,肉汁味道濃郁🤤好強勁既羊肉味,加上海鹽調味就更加完整。😋😋

🥢白鱔
有海鮮串燒嘅選擇令人驚喜🤓魚肉已經完全燒熟,但係外皮仍然保持到脆彈口感。🤩

🥢雞腎、雞翼
雞腎味道濃郁,口感好鮮嫩😚😚而雞翼係成隻雞全翼☺️☺️,燒到金黃色🥰令到本身既肉味傳哂出黎,完全無法抗拒咁香既味道☺️☺️
🥢翠玉瓜
食到咁上下,想叫下蔬菜食😋翠玉瓜燒到表面微燻☺️外皮有少少咬口,味道鮮甜。😚

🥢芝士年糕
食到最尾仲有啲唔夠喉😆想嗌個熱食。芝士味道濃郁,口感煙韌。👍🏻👍🏻

2021-12-02 78 瀏覽
朋友相約晚上到酒吧林立既天文臺道威威,以為佢想同小妹把酒談心,原來係帶我黎食新張不久既日本居酒屋『Sakeh』~ 餐廳裝潢摩登時尚,滿滿的高級感,別具特色的圓拱形卡座特別舒適,餐牌內鮮魚,虎蝦,蟹腳,鮑魚,帆立貝,羊架, 蔬菜通通有齊,亦有生蠔,漬物,湯麵,甜品等。串燒一般幾十元有交易,價格真係好親民呀!!來到居酒屋,食飯前一定要飲返杯選了《仁井田 自然酒 》300ml $338估唔到又幾易入口,米香濃郁,香醇好飲!自家制免治雞肉軟骨 $48/串燒成金黃色既雞肉棒混合洋蔥,雞軟骨,口感香甜爽口,沾上蛋黃同食,更香更滑。露筍豬肉卷 $32/串外層薄豬肉燒得香口咸脆,露筍香嫩清甜,好味。海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128甲羅燒既高級版~香滑既蟹膏,蟹肉,已經好鮮味,店員仲要即埸加一塊海膽同燒,真係睇見都流晒口水,濃郁既蟹膏真係超級鮮美呀,必點!蟹味噌龍蝦 $368朋友在未入店前已不停講呢度既龍蝦好大隻,好抵食,所以我哋都要左一隻。平心而論,龍蝦真係超出期望地大隻,肉質鮮甜爽口,絕對係新鮮游水貨,慢工出細貨,等足半小時先燒好,絕對值得一試!紐西蘭羊架 $78小妹中意食羊架,卻好怕羊騷味,又怕燒得
朋友相約晚上到酒吧林立既天文臺道威威,
以為佢想同小妹把酒談心,
原來係帶我黎食新張不久既
日本居酒屋『Sakeh』~

餐廳裝潢摩登時尚,滿滿的高級感,
別具特色的圓拱形卡座特別舒適,
餐牌內鮮魚,虎蝦,蟹腳,鮑魚,
帆立貝,羊架, 蔬菜通通有齊,
亦有生蠔,漬物,湯麵,甜品等。

串燒一般幾十元有交易,
價格真係好親民呀!!

來到居酒屋,食飯前一定要飲返杯

選了《仁井田 自然酒 》300ml $338

估唔到又幾易入口,米香濃郁,香醇好飲!

自家制免治雞肉軟骨 $48/串
燒成金黃色既雞肉棒混合洋蔥,
雞軟骨,口感香甜爽口,
沾上蛋黃同食,更香更滑。

露筍豬肉卷 $32/串
外層薄豬肉燒得香口咸脆,
露筍香嫩清甜,好味。

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128
甲羅燒既高級版~
香滑既蟹膏,蟹肉,已經好鮮味,
店員仲要即埸加一塊海膽同燒,
真係睇見都流晒口水,
濃郁既蟹膏真係超級鮮美呀,必點!

蟹味噌龍蝦 $368
平心而論,龍蝦真係超出期望地大隻,
肉質鮮甜爽口,絕對係新鮮游水貨,
慢工出細貨,等足半小時先燒好,
絕對值得一試!

紐西蘭羊架 $78
小妹中意食羊架,卻好怕羊騷味,
又怕燒得過熟咬唔開,呢度羊架唔錯,
肥美肉厚,熟度剛剛好,香口又多汁。

清雞湯茶漬飯 $68
雞湯中帶點茶香味,混合蛋汁,
湯水更香滑呢。

清雞湯熱稻庭 $78
同樣係雞湯,我就更中意食香滑既烏冬,
雞湯令身體變暖,清下腸胃,幾好。

第一次黎『Sakeh』,裝修靚,
食物好味,價錢唔貴!
以后去飲酒,又多一個好選擇~

🎈Sakeh
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下
及1樓

🌛月光太太

• 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 蟹味噌龍蝦
  • 紐西蘭羊架
2021-11-30 31 瀏覽
同事調職,兩個吃貨一致想到Sakeh 這高級居酒屋聽講呢間蟹肉海膽甲羅燒好出名,大家都想試試🙌🏼仁井田 自然酒330 mL全天然造酒,米味十足,甜度做得適中。山酛造酒加天然發酵的味道,喜歡耶😌荔枝豬肉卷在秋冬時節,見這配搭很新鮮,都要試點😋荔枝的甜味配上豬肉卷,將肉卷的鮮甜味完美帶出豬腸豬腸是我的心頭好,焦脆的外皮,配上煙靭的腸肉,唉,真是好喜歡🥲😙自家製免治雞肉軟骨雞肉軟骨燒香後,配上新鮮生吃蛋黃醬汁後,醬汁令雞肉更嫩滑💓鳥腳筋煙煙韌韌,好滋味!海膽松葉蟹蓋甲羅燒甲羅燒配上新鮮松葉蟹肉,爆鮮甜,加上海膽,好味三文魚燒飯團飯團燒得外皮焦脆,咬下時米飯內有三文魚碎,材料看似簡單,但飯團燒過後好好味💓綠茶蕨紅豆白玉整份甜品很吸睛白玉和紅豆在脆餅上,就好像珍珠在貝殼上一樣,很有意境。當然,意境是其次,脆餅夠脆,紅豆粒粒軟綿🙌🏼加上綠茶糕和黃豆粉👍🏼份量兩人分享雖然剛剛好,但很滿足。
同事調職,兩個吃貨一致想到Sakeh 這高級居酒屋
聽講呢間蟹肉海膽甲羅燒好出名,大家都想試試🙌🏼

仁井田 自然酒330 mL

荔枝豬肉卷

豬腸

自家製免治雞肉軟骨

雞肉軟骨燒香後,配上新鮮生吃蛋黃醬汁後,醬汁令雞肉更嫩滑💓

鳥腳筋

煙煙韌韌,好滋味!

海膽松葉蟹蓋甲羅燒

甲羅燒配上新鮮松葉蟹肉,爆鮮甜,加上海膽,好味

三文魚燒飯團

綠茶蕨紅豆白玉

2021-11-29 37 瀏覽
相約多年老朋友聚會,暢飲一番,真是人生樂事。SAKEH 地方開揚,沒有一般居酒屋的局促感覺,可以讓客人舒適地享用美食。“安藝虎土佐錦”,很香醇的清酒,容易入口。“自家制免治雞肉軟骨”,又爽又滑,送酒一流。“鹽燒安格斯牛柳”,肉質上乘,牛肉味濃,口感不錯。“厚切牛脷”,爽口無筋,油香四溢。“紐西蘭羊架”,表面烤香,皮脆肉厚,裏面多汁,肉質幼嫩兼有羊味,是必食之選。“多春魚”,即燒,香噴噴,脆卜卜,非常美味。“海膽松葉蟹蓋甲羅燒”,由慢火保溫,完全保存蟹肉鮮味,還有新鮮海膽,一個字-----「鮮」!“蟹膏豆腐”,三塊豆腐,分別鋪上三種海鮮:蟹膏、魚籽、海膽,海鮮和豆腐的味道絕配。“綠茶蕨紅豆白玉”,是非常美味的甜品,紅豆蓉上放兩粒白玉,用薄脆餅盛載,旁邊還有兩粒綠茶糕,為這一餐寫下完美的句號。最後讚一讚服務員姐姐,態度友善又有耐性介紹菜式,十分難得。

“安藝虎土佐錦”,很香醇的清酒,容易入口。

“自家制免治雞肉軟骨”,又爽又滑,送酒一流。

“鹽燒安格斯牛柳”,肉質上乘,牛肉味濃,口感不錯。

“厚切牛脷”,爽口無筋,油香四溢。

“多春魚”,即燒,香噴噴,脆卜卜,非常美味。

最後讚一讚服務員姐姐,態度友善又有耐性介紹菜式,十分難得。
2021-11-29 906 瀏覽
尖沙咀新開了一間餐廳叫Sakeh,單看餐廳名子會知道是一間日本餐廳,但內進後才知道是日式燒烤店!餐廳以鬼怪為主題,Sakeh牆身有日本傳統浮世繪式「鬼怪版十二門徒」的壁畫,店內裝潢充滿日本鬼怪特色,但絕無恐怖感,不會嚇人。另設有以不同主題裝飾的特色房間,打卡一流!食串燒配清酒是常識嘅!來一支《仁井田 自然酒 330ml》曾在IWC獲得金獎殊榮!使用自然米100% 天然水100%的清酒,味道有濃郁米香。《前菜 $30》- 鮮蔬菜條配鯷魚醬。要注意,大部分串燒都是兩串起叫:《荔枝豬肉卷 $32》x2豬肉有肉香,包著荔枝入口汁甜《露筍豬肉卷 $32》x2豬肉包著露筍減膩感。《雞心 $38》x2不韌而口感帶爽。《雞翼 $48》x2大隻,燒得不乾,肉嫩。《汁燒牛肋 $68》x2入味而且燒得火喉剛好,肉不乾。《厚切牛脷 $88》x2厚身有口感,有部分位置會比較韌。《自家製免治雞肉軟骨 $48》最喜歡配上日本雞蛋及醬油,蛋黃橙黃特別有蛋香。免治雞肉配上蛋漿醬油入口香滑,加上軟骨碎有口感。《三文魚燒飯團 $42》x2燒得外層不會太硬,夠香口,但略嫌三文魚太少。另外點了兩款蔬菜類串燒:《茄子 $28》x

另設有以不同主題裝飾的特色房間,打卡一流!

食串燒配清酒是常識嘅!
來一支《仁井田 自然酒 330ml》

《前菜 $30》- 鮮蔬菜條配鯷魚醬。

要注意,大部分串燒都是兩串起叫:

《荔枝豬肉卷 $32》x2
豬肉有肉香,包著荔枝入口汁甜

《露筍豬肉卷 $32》x2
豬肉包著露筍減膩感。

《雞心 $38》x2
不韌而口感帶爽。

《雞翼 $48》x2
大隻,燒得不乾,肉嫩。

《汁燒牛肋 $68》x2
入味而且燒得火喉剛好,肉不乾。

《厚切牛脷 $88》x2
厚身有口感,有部分位置會比較韌。

《自家製免治雞肉軟骨 $48》

《三文魚燒飯團 $42》x2
燒得外層不會太硬,夠香口,但略嫌三文魚太少。

另外點了兩款蔬菜類串燒:
《茄子 $28》x2 - 腍嫩有汁。

《粟米 $38》x2- 清甜爽口。

注意:持手「已打齊兩針的證明」才可於晚上十時後繼續逗留在餐廳。
2021-11-22