2021-11-18 83 瀏覽
最近有朋友搬到天文臺圍,才發現原来附近有好多日式餐廳,其中我們對Sakeh最有興趣,門面比較似酒吧,但望入餐廳卻有具有日本特色的浮世繪,看來非常有趣~餐廳無論座位、天花、還是牆身都充滿日本特色,每個角落都適合打卡!【前菜】前菜有新鮮的蘿蔔和青瓜,非常爽口,作清新的開胃小食也不錯。【清酒 - 京姫匠】餐廳會定期提供不同清酒的優惠,食客可以主動將職員查詢。如果沒有特定需要,職員亦樂意按照你的喜好作出推介~我們選了職員推介的京姫匠入口帶有香甜果香,微辛口,配上海鮮、刺身就適合不過。【前菜拼盤】前菜拼盤九宮格非常適合貪心又想嘗鮮的食客,加上打卡一流!前菜當中有刺身、漬物、及其他小食。刺身當中以海膽最為出色,海膽非常鮮甜,沒有半點腥味。另外喬頭、茄子等漬物也十分特別,並非一般居酒屋可以找到的~【日本生蠔】日本生蠔當日新鮮由日本漁港運到,的確非常鮮味,配上醋啫喱辣魚子,味道層次更加豐富。【串燒】佐酒當然少不了串燒,餐廳有多款串燒小食選擇,對於選擇困難症的我們,的確眼花撩亂。當中以燒白鰻最有驚喜,魚肉厚實而且非常彈牙,可以食材的質素!另外牛舌亦很出色,厚切約一寸的厚度,很有彈性,同時也不靭。朋友特別

【前菜】
前菜有新鮮的蘿蔔和青瓜,非常爽口,作清新的開胃小食也不錯。
【清酒 - 京姫匠】
【前菜拼盤】

【日本生蠔】

【串燒】

另外牛舌亦很出色,厚切約一寸的厚度,很有彈性,同時也不靭。

朋友特別喜歡燒蕃薯,燒烤帶出了澱粉中自身的甜味,加上點點焦香,是冬日的味道~

【燒雞皮】
雞皮大大一塊,簡單灑上一層鹽,脆得像薯片一樣,引人吃完一口又一口。

【燒馬刀貝】
馬刀貝肉厚鮮味,燒完依然充滿海水香味。

【燒鮑魚】
超鮑魚在印象中難道甚高,但師傅處理得很好,鮑魚外面乾身,肉質同時保持鮮嫩。

【茶漬飯】
吃完一堆串燒後,加點了一個茶漬飯來減輕油膩感
是不錯的選擇,順便也暖暖胃~

2021-11-18 110 瀏覽
最近發現左間隱世高質素居酒屋,串燒同日本清酒都十分出色😌👍🏻餐廳坐落天文臺道,要行樓梯先上到去,位置比較隔涉少少。但平日都滿座咁滯,睇見有好多熟客幫襯😌嚟到居酒屋就梗係叫返支日本清酒啦,呢款都幾清新,甘甘地好易入口👍🏻蔥雞串 $42/串 荔枝豬腩 $32/串荔枝豬腩都好出色😍燒得酥脆嘅豬腩肉包住甜甜地嘅荔枝,甜味岩岩好消左豬腩的滯感👍🏻雞皮 $38/串超級脆,好似食緊薯片咁😍紫蘇葉雞皮蝦卷 $48/串脆卜卜嘅雞皮包住大蝦,仲有清新嘅紫蘇葉,正👍🏻牛舌 $88/串 🌟必食大推!係目前食過咁多間串燒店最好食!牛舌厚切,燒到半熟,牛味濃郁,口感嫩滑👍🏻燒白鱔 $75/串🌟必食白鱔鮮味濃郁,口感爽滑,有咬感😋表面嘅魚皮都好酥脆海膽松葉蟹蓋甲羅燒 蟹肉、蟹子、蟹膏味道層次豐富💕酢漬水母 $58水母酸酸甜甜,都幾開胃,好適合前菜進食👌🏻燒飯團 $38整體來講,呢間居酒屋串燒屬高質素,款款都好食冇伏,完全對得住呢個價錢。環境都好有格調,坐得舒適又好啱傾偈👍🏻想嘆番餐好嘅可以考慮來💕

蔥雞

荔枝豬腩

蔥雞串 $42/串 荔枝豬腩 $32/串
雞皮

雞皮 $38/串
超級脆,好似食緊薯片咁😍
紫蘇葉雞皮蝦卷

紫蘇葉雞皮蝦卷 $48/串
脆卜卜嘅雞皮包住大蝦,仲有清新嘅紫蘇葉,正👍🏻
燒牛脷  燒雞腎

牛舌 $88/串 🌟必食
大推!係目前食過咁多間串燒店最好食!
牛舌厚切,燒到半熟,牛味濃郁,口感嫩滑👍🏻

燒白鱔 $75/串🌟必食
白鱔鮮味濃郁,口感爽滑,有咬感😋表面嘅魚皮都好酥脆

海膽松葉蟹蓋甲羅燒
蟹肉、蟹子、蟹膏味道層次豐富💕
酢漬水母

酢漬水母 $58
水母酸酸甜甜,都幾開胃,好適合前菜進食👌🏻
燒飯團

燒牛脷  燒雞腎
酢漬水母
燒飯團
2021-11-18 58 瀏覽
聽聞尖沙咀開咗間專飲Sake同食串燒既店,仲聽身邊唔少朋友講呢間餐廳好難約,好彩男朋友知我心,靜雞雞book咗呢間餐廳🥰🥰餐廳燈光呈現酒吧感覺,岩哂大家飲兩杯傾吓計,想放鬆吓嘅朋友仔!打開餐牌,見到餐廳提供多款以清酒為主題既套餐,好似藏人套餐咁就包含咗六款嘅清酒,專為套餐嘅串燒作搭配,但可惜我男朋友唔飲酒,就最後決定咗散叫!🍶純米吟釀因為我真係心思思想飲吓酒,所以最後忍唔住叫咗個Sake自己飲吓🤪🤪🤪一打開個蓋已經聞到好香,飲落都好純!🌊酢漬水母 HK$58見到個餐牌有水母,嗰吓我就決定一定要叫😂😂😂好好奇水母嘅質感會係點!估唔到水務嘅口感係咁爽脆,而且有檸檬醬汁,作為開胃菜都幾正,不過就覺得檸檬汁有少少酸!🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒 HK$128海膽一啲都唔腥,蟹膏好濃味,食得出蟹肉嘅鮮甜!配埋sake飲好夾!🦢鵝肝 HK$128鵝肝真係好大塊,而且超香,一放入口,鵝肝既油香係口中湧出黎,好想叫多幾份!🐏羊架 HK$78羊肉尚算軟熟,食到羊既香味!但羊肉稍微老左少少,可以再嫩口啲!🍖鹽燒安格斯牛柳 HK$66牛肉好柔軟,鹽燒好香,唔會太鹹🥩汁燒牛肋 HK$68我好耐冇食過咁好食嘅牛🤤🤤除咗

🍶純米吟釀

🌊酢漬水母 HK$58

🦀海膽松葉蟹蓋甲羅燒 HK$128

🦢鵝肝 HK$128

🐏羊架 HK$78

🍖鹽燒安格斯牛柳 HK$66
牛肉好柔軟,鹽燒好香,唔會太鹹

🥩汁燒牛肋 HK$68
我好耐冇食過咁好食嘅牛🤤🤤除咗肉質真係好柔軟之外,佢嘅醬汁亦都好惹味!帶有微微黑椒嘅燒汁滲晒喺肉入面,一咬落口,牛肉嘅肉汁連同醬汁一齊爆出黎徘徊喺口中!

🐓自家製免治雞肉軟骨 HK$48

雞肉絞碎後好軟,連同蛋黃一齊食好好味!

🐷荔枝豬肉卷 HK$32

豬肉包住荔枝嘅配搭真係好新奇,豬肉汁滲哂落荔枝度,一咬就爆汁😌

🍘三文魚燒飯團HK$42

飯團表面有煎過,所以口感有啲似食緊飯焦咁!而且三文魚都幾香🤤🤤

🍵清雞湯茶漬飯 HK$68

離遠都聞到少少茶味,茶底比較淡口,啱晒鍾意食清淡嘅人!
《SAKEH》朋友話想試新餐廳,就帶咗我去呢間以清酒為主題既日式串燒店~ 一入去見到既係日式園林境,再上一層就係用饍既地方~ 環境寬敞,燈光暗暗地好岩談心!我地一坐底店員已經好熱情咁上左瓶冰浸燒酒同小菜~ 望望menu, 見到佢地分別有藏人、杜氏兩款套餐,入面有精選燒酒去突出每款串燒既不同味道~ 另外佢地既白鱔、日本生蠔同馬刀貝都甚具特色!因為我地有其他嘢想食,所以決定咗散叫!🍭鳥腳根($48)🍭汁燒牛肋X2 ($136)😋🍭自家製免治雞肉軟骨($48)🍭荔枝豬肉卷x2 ($64)😋🍭味淋魚干($96)😋🍭海膽黃金燒虎蝦($128)🍭三文魚燒飯團($42)🍭芝士年糕($48)🍭鳥之提燈($96)🍭清雞湯茶漬飯($68)🍭綠茶蕨紅豆白玉($60)我地總共點咗以上幾款串燒同一款甜品~ 佢啲串燒有啲一定要一點點兩串,所以要睇清楚啲~~味道方面,佢地啲串燒既調味都唔錯同惹味!仲可以自己再點鹽同醬料~ 基本上我都就咁食~ 最值得一試既係😋嗰幾款!汁燒牛肋好厚身,肉質嫩口易咬!充滿牛味,好鬼正!荔枝豬肉卷即係豬肉包住荔枝,咬開係勁juicy 既荔枝汁+肉汁,兩者出奇地夾到!未見過第2度有得食,必點
《SAKEH》

🍭鳥腳根($48)
🍭汁燒牛肋X2 ($136)😋
🍭自家製免治雞肉軟骨($48)
🍭荔枝豬肉卷x2 ($64)😋
🍭味淋魚干($96)😋
🍭海膽黃金燒虎蝦($128)
🍭三文魚燒飯團($42)
🍭芝士年糕($48)
🍭鳥之提燈($96)
🍭清雞湯茶漬飯($68)
🍭綠茶蕨紅豆白玉($60)

味道方面,佢地啲串燒既調味都唔錯同惹味!仲可以自己再點鹽同醬料~ 基本上我都就咁食~ 最值得一試既係😋嗰幾款!汁燒牛肋好厚身,肉質嫩口易咬!充滿牛味,好鬼正!荔枝豬肉卷即係豬肉包住荔枝,咬開係勁juicy 既荔枝汁+肉汁,兩者出奇地夾到!未見過第2度有得食,必點!魚干就好香口~ 唔會燒到好乾身,送酒一流!

虎蝦、年糕、飯團同茶漬飯就屬正常~ 雞肉軟骨配個蛋黃好靚~ 一齊食好有蛋香~ 提燈就係串燒界既限量珍品~ (我地食既時候係唔知咩嚟🙈)~ 甜品賣相好靚~ 兩粒白玉大大粒好似珍珠!而且幾好食~ 不過紅豆就過甜~

幾享受既一餐!因為佢有好多串燒我都係第一次試~~ 雖然份量唔大,但質素唔錯~ 適合細胃朋友!
今日同女神去左以日本🇯🇵鬼怪做主題嘅日式餐廳【 Sakeh 】樓下入門超級有feel,好有設計感,好似身在日本。特色藤椅得兩張,記得提早預約! ⭐藏人 Kurabito set 2人前 $988先配以3款清酒:-安藝虎。無濾過純米吟釀-君之井。山廢純米吟釀-自然酒。仁井田生酛純米原酒三款🍶清酒都好適合女士飲用,香純容易入口。 前菜,蟹膏豆腐 蟹膏味道濃郁,三款各不同,我最鐘意脆脆嘅魚子醬。 主角燒物:-雞皮⭐⭐⭐-雞軟骨⭐⭐⭐⭐-雞肋肉⭐⭐⭐-厚切牛脷⭐⭐⭐-汁燒牛肋⭐⭐⭐-豬頸肉⭐⭐⭐⭐-免治雞肉軟骨⭐⭐⭐⭐-燒白鱔⭐⭐⭐⭐-荔枝豬肉卷⭐⭐⭐⭐⭐⭐(香甜夾心,最鐘意)-日本今時番薯⭐⭐⭐⭐-燒粟米⭐⭐⭐-紐西蘭燒羊架⭐⭐⭐⭐⭐ 特色主食-清雞湯茶漬飯,➕埋燒物做個收尾,好舒服。 甜品-綠茶蕨餅紅豆白玉滿足嘅一餐!
今日同女神去左以日本🇯🇵鬼怪做主題嘅日式餐廳
【 Sakeh 】

⭐藏人 Kurabito set 2人前 $988
先配以3款清酒:
-安藝虎。無濾過純米吟釀
-君之井。山廢純米吟釀
-自然酒。仁井田生酛純米原酒
三款🍶清酒都好適合女士飲用,香純容易入口。

前菜,蟹膏豆腐
蟹膏味道濃郁,三款各不同,我最鐘意脆脆嘅魚子醬。

主角燒物:
-汁燒牛肋⭐⭐⭐
-豬頸肉⭐⭐⭐⭐
-免治雞肉軟骨⭐⭐⭐⭐
-燒白鱔⭐⭐⭐⭐
-荔枝豬肉卷⭐⭐⭐⭐⭐⭐(香甜夾心,最鐘意)
-日本今時番薯⭐⭐⭐⭐
-燒粟米⭐⭐⭐
-紐西蘭燒羊架⭐⭐⭐⭐⭐

特色主食
-清雞湯茶漬飯,➕埋燒物做個收尾,好舒服。

甜品
-綠茶蕨餅紅豆白玉
滿足嘅一餐!
綠茶蕨餅紅豆白玉
茶漬飯
-安藝虎。無濾過純米吟釀 -君之井。山廢純米吟釀 -自然酒。仁井田生酛純米原酒
綠茶蕨餅紅豆白玉
2021-11-17 24 瀏覽
前2晚試左間Yakitori餐廳,個vibe唔錯,餐廳內有不同座位設計,適合同朋友把酒談心我地主要都係飲酒食串燒。呢到啲串燒好多都要2串起咁order,有少量係可以逐件咁order.餐廳送左枝Sake俾我地。酢漬水母 $58食落去酸酸地甜甜地好開胃,水母好爽口彈牙質地好得意蟹膏豆腐 $68豆腐嫩滑,蟹肉鮮甜荔枝豬肉卷 $32用荔枝黎配搭豬肉我第一次試,係幾有新意既,食落都幾清新雞皮 $38十分卜卜脆鳥腳根 $48食得啲tendon位都係鍾意可以咬下,爽脆既感覺雞皮紫蘇蝦卷 $48紫蘇葉獨特嘅香味加上肉質爽嘅蝦,唔錯自家製免治雞肉軟骨 $48咬落有雞軟骨,好有口感厚切牛脷 $88真係幾厚切,牛脷食落爽口,簡單用鹽同黑椒調味已經好好味😋白鱔 $75 有魚香味,但冇想像中咁脆南非鮑魚 $88以呢個價錢黎講個鮑魚都幾大隻,食落有咬口之餘唔會韌馬刀貝 $88其實睇落似係蟶子,同朋友share一人一半都仲好大條,啖啖肉👍🏻多春魚 $38呢個係嗌俾朋友食嘅因為佢好鍾意

我地主要都係飲酒食串燒。
餐廳送左枝Sake俾我地。

酢漬水母 $58
食落去酸酸地甜甜地好開胃,水母好爽口彈牙質地好得意

蟹膏豆腐 $68
豆腐嫩滑,蟹肉鮮甜

荔枝豬肉卷 $32
用荔枝黎配搭豬肉我第一次試,係幾有新意既,食落都幾清新

雞皮 $38
十分卜卜脆
鳥腳根 $48
食得啲tendon位都係鍾意可以咬下,爽脆既感覺

雞皮紫蘇蝦卷 $48
紫蘇葉獨特嘅香味加上肉質爽嘅蝦,唔錯

自家製免治雞肉軟骨 $48
咬落有雞軟骨,好有口感

厚切牛脷 $88
真係幾厚切,牛脷食落爽口,簡單用鹽同黑椒調味已經好好味😋

白鱔 $75
有魚香味,但冇想像中咁脆
南非鮑魚 $88
以呢個價錢黎講個鮑魚都幾大隻,食落有咬口之餘唔會韌

馬刀貝 $88

多春魚 $38
呢個係嗌俾朋友食嘅因為佢好鍾意
新店, 服務態度都麻麻地☹️仲要燒帆立貝盛惠$158一隻,但咁嘅質素同size (有圖),佢都夠膽擺出嚟,同佢講仲只話會同師傅反映㗎啦!冇諗住做任何嘢,即使其他食物大致上係冇乜問題👌巳經直接喺朋友間blacklist咗🤬😡實際上大把枱,但係要將啲客迫埋一齊,枱與枱之間沒有膠板分隔,更不會有1.5米的距離!要求掉位到另一個只有一枱食客嘅區域,店員又話fully booked, 由七點坐到九點幾都未見過嗰幾張枱有其他人坐😱唔通真係Halloween🎃有啲我睇唔到嘅嘢👻👻👻店員只顧招呼熟客,叫埋單時,幾名店員同時與某枱一客慶生拍照影相,我等了很久才有人理會!另外,餐牌飲品選擇少
另外,餐牌飲品選擇少

燒帶子
必食肥美白鱔🍖軟嫩豬肋肉 仲有開胃酢漬水母!-如果就咁聽食水母,可能會覺得新奇。但如果同大家講海哲,就熟識得多。不過呢到嘅水母,唔似海蜇,似海洋公園果啲多啲。-🍥酢漬水母 ($50)醋漬調味,酸甜開胃,非常惹味,而水母滑溜爽口,令人上癮。🦪白鱔 ($75)白鱔燒得外皮香脆,內裡軟滑,厚肉爽彈,帶豐富魚油香,肥猛。🍖豬肋肉 ($32)豬肋肉火喉剛好,鎖住肉汁,入口Juicy軟嫩,調味唔重,帶出肉香。🥓露荀豬肉卷 ($32)豬肉片包住露荀,外層肥美,內裡清新多汁,互相補足。🍗自家制免治雞肉軟骨 ($48)名符其親子串,雞肉配上日本生蛋黃,口感軟滑,蛋汁誘人,入口甘香。🍠日本蕃薯 ($45)田中最愛嘅蕃薯,大大件厚切,燒得外脆內軟,香甜軟滑。同時店內有唔同清酒Sake選擇,配串燒真係一流。👍🏻8/10-Sakeh🗺尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
必食肥美白鱔🍖軟嫩豬肋肉 仲有開胃酢漬水母!

不過呢到嘅水母,唔似海蜇,似海洋公園果啲多啲。
🍥酢漬水母 ($50)
醋漬調味,酸甜開胃,非常惹味,而水母滑溜爽口,令人上癮。

🦪白鱔 ($75)
白鱔燒得外皮香脆,內裡軟滑,厚肉爽彈,帶豐富魚油香,肥猛。

🍖豬肋肉 ($32)

🥓露荀豬肉卷 ($32)
豬肉片包住露荀,外層肥美,內裡清新多汁,互相補足。

🍗自家制免治雞肉軟骨 ($48)

🍠日本蕃薯 ($45)
田中最愛嘅蕃薯,大大件厚切,燒得外脆內軟,香甜軟滑。

同時店內有唔同清酒Sake選擇,配串燒真係一流。

👍🏻8/10
Sakeh
🗺尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2021-11-16 24 瀏覽
尖沙咀有唔少居酒屋,但想搵間酒煙味少啲,坐得舒服、靜靜哋傾偈嘅選擇唔係好多,係天文台圍就有間居酒屋可以一邊品嚐串燒,又適合傾偈~價錢為一串:🌟鳥腳根 $48: 以為質感係硬嘅但原來好軟滑多汁~🌟自家製雞肉軟骨 $48 :連埋蛋汁食滑嘟嘟又有軟骨咬口🌟汁燒牛肋 $68:好厚肉,燒到啱啱好,超多肉汁~🌟雞心$38 :爽爽地有少許椒鹽調味夠晒香口~🌟雞軟骨$38 :食落卜卜脆但唔會太硬咬到牙痛😎🌟豬腸$32 :外皮香脆咬落有嚼頭~🌟蘆筍豬肉卷$32 :加左蘆荀可以中和油膩感~🌟荔枝豬肉卷$32 :荔枝清甜嘅香味同豬肉好夾~🌟蔥豬腩肉$32 : 燒得又香又惹味~🤩🌟燒飯團 $38 : 外面燒出飯焦脆脆哋又香口~🌟三文魚燒飯團 $42 :多左三文魚肉所以更香更好味~特別鍾意鳥腳根同汁燒牛肋,又軟滑又多汁~食一串都真係唔夠~加埋清酒真係無得彈啦🥰

價錢為一串:
🌟鳥腳根 $48: 以為質感係硬嘅但原來好軟滑多汁~
🌟自家製雞肉軟骨 $48 :連埋蛋汁食滑嘟嘟又有軟骨咬口
🌟汁燒牛肋 $68:好厚肉,燒到啱啱好,超多肉汁~
🌟雞心$38 :爽爽地有少許椒鹽調味夠晒香口~
🌟雞軟骨$38 :食落卜卜脆但唔會太硬咬到牙痛😎
🌟豬腸$32 :外皮香脆咬落有嚼頭~
🌟蘆筍豬肉卷$32 :加左蘆荀可以中和油膩感~
🌟荔枝豬肉卷$32 :荔枝清甜嘅香味同豬肉好夾~
🌟蔥豬腩肉$32 : 燒得又香又惹味~🤩
🌟燒飯團 $38 : 外面燒出飯焦脆脆哋又香口~
🌟三文魚燒飯團 $42 :多左三文魚肉所以更香更好味~

特別鍾意鳥腳根同汁燒牛肋,又軟滑又多汁~
食一串都真係唔夠~加埋清酒真係無得彈啦🥰

• 鳥腳根
  • 汁燒牛肋
2021-11-16 54 瀏覽
今晚黎到位於尖沙咀既Sakeh,餐廳位於山上,裝修好有日式風格。Sake安藝虎果香好濃,有蜜瓜,香蕉既果香,岩曬配海鮮君之井入口比較辛口,酒香漸現。自然酒米香味特出,甘甜係口中迴盪。蟹膏豆腐豆腐好滑,蟹膏味好香濃,上面仲配上魚子,好吸引。燒雞皮燒得好香脆,入口唔會太油。免治雞肉棒雞肉棒既肉好軟,燒得亦有焦香味。羊架羊架有好多肉汁,肉味香濃,脂肪唔會過多。厚切牛脷牛肉味好特出,入口亦好軟。白鱔油脂味好香,外皮亦好脆,魚肉好多肉汁。其他串燒都好有特色,有平時比較少食既肉例如牛肋肉,雞頸肉等等。茶漬飯雞湯好濃,飯亦唔會太過冧。甜品賣相好吸引,成個貝殼咁,入口唔會太甜,有抺茶香。整體黎講,今餐既串燒有好多唔同款,一邊食一邊配上sake,真係好享受呀。

Sake
安藝虎
果香好濃,有蜜瓜,香蕉既果香,岩曬配海鮮

君之井
入口比較辛口,酒香漸現。

自然酒
米香味特出,甘甜係口中迴盪。

蟹膏豆腐
豆腐好滑,蟹膏味好香濃,上面仲配上魚子,好吸引。

燒雞皮
燒得好香脆,入口唔會太油。

免治雞肉棒
雞肉棒既肉好軟,燒得亦有焦香味。

羊架
羊架有好多肉汁,肉味香濃,脂肪唔會過多。

厚切牛脷
牛肉味好特出,入口亦好軟。

白鱔
油脂味好香,外皮亦好脆,魚肉好多肉汁。

茶漬飯
雞湯好濃,飯亦唔會太過冧。

甜品
賣相好吸引,成個貝殼咁,入口唔會太甜,有抺茶香。

2021-11-15 62 瀏覽
之前見係open rice 見到有間新開既串燒居酒屋見到有新野梗係同我高太去試下啦不過食之前要考一考體能先要行條長斜路去到餐廳門口,之後再行多两層樓梯先去到餐廳餐廳新裝修,環境幾靚仔open rice 訂座優惠,送清酒一壼蟹肉豆腐依個頭盤幾好食又幾抵食螢光魷魚加芝士個配撘有少少特別不過個芝士我同高太都唔太識欣賞两個沙律都不過不失,個蕃茄唔多夠甜,配個醬又好似有少少唔夾串燒比較出色既係荔枝豚肉卷同免治雞肉問一問職員先知限量供應既雞提燈係咩黎原來係雞既輸卵管早知食之前就問左先啦
之前見係open rice 見到有間新開既串燒居酒屋
見到有新野梗係同我高太去試下啦

不過食之前要考一考體能先
要行條長斜路去到餐廳門口,之後再行多两層樓梯先去到餐廳

餐廳新裝修,環境幾靚仔

open rice 訂座優惠,送清酒一壼

蟹肉豆腐
依個頭盤幾好食又幾抵食

螢光魷魚加芝士
個配撘有少少特別
不過個芝士我同高太都唔太識欣賞

两個沙律都不過不失,個蕃茄唔多夠甜,配個醬又好似有少少唔夾

串燒比較出色既係荔枝豚肉卷
同免治雞肉

問一問職員先知限量供應既雞提燈係咩黎
原來係雞既輸卵管
早知食之前就問左先啦

2021-11-14 54 瀏覽
食物正常,但係環境就強差人意。以為可以靜靜地傾下偈同食野,但坐bar枱兼有一盤污糟碗碟喺隔離。每款串燒都用獨立碟,可想而知侍應收幾多用過既碟。d侍應仲要用掉既方式,唔係擺入個盤,係掉入個盤。吵耳程度可想而知,令食客頭都痛埋。另外有個別侍應可能想營造friendly既態度,對隔離枱講嘢,係又笑唔係又笑,係哈哈聲既大笑。其實有冇諗過坐附近既食客感受?由坐底到食完都係一小時就極速埋單走人完全唔享受的一餐P.S. bar枱上有蟻同有d細小昆蟲行黎行去
食物正常,
但係環境就強差人意。
以為可以靜靜地傾下偈同食野,
但坐bar枱兼有一盤污糟碗碟喺隔離。
每款串燒都用獨立碟,
可想而知侍應收幾多用過既碟。
d侍應仲要用掉既方式,
唔係擺入個盤,係掉入個盤。
吵耳程度可想而知,
令食客頭都痛埋。

另外有個別侍應可能想營造friendly既態度,
對隔離枱講嘢,係又笑唔係又笑,
係哈哈聲既大笑。
其實有冇諗過坐附近既食客感受?
由坐底到食完都係一小時就極速埋單走人
完全唔享受的一餐

P.S. bar枱上有蟻同有d細小昆蟲行黎行去
2021-11-13
好少食餐飯會食到會嬲😡仲會花時間寫番出嚟。呢個價錢,咁嘅質素真係唔洗錢都唔會再去!食物唔難食,但環境同服務真心唔得👎🏿1) 超級嘈,收污糟碟架車 🛒直頭喺正我右邊,侍應收完碟係掟入車,係掟入去呀!嘈到頭痛。2) 預早兩星期book枱,寫明係慶祝生日,安排坐 bar 枱都唔緊要,坐15分鐘又叫我向右移一個位,由你自己移架,郁手拉枱墊連餐具呀!3) 如果你睇個門面以為係高級餐廳,中伏喇!厚福街d甜品舖都會靜過佢。d客嘈,d staff都係一齊嘈,感覺係。。。去咗劈場咁🙃 總結: 一間越坐越嬲,令你會盡快埋單走人嘅餐廳。完~
好少食餐飯會食到會嬲😡
仲會花時間寫番出嚟。

呢個價錢,咁嘅質素
真係唔洗錢都唔會再去!

食物唔難食,但環境同服務真心唔得👎🏿

總結: 一間越坐越嬲,令你會盡快埋單走人嘅餐廳
。完~
2021-11-11 187 瀏覽
今日同朋友去試下一間好評如潮既居酒屋,一入內,店員推介清酒二人餐,價錢都唔算貴,決定一試。先黎六杯餐廳為顧客挑選的清酒,唔同的清酒杯,每一隻都好靚,用黎打卡一流。再黎蟹膏豆腐,好新鮮,又香又滑,入口即溶。仲有免冶雞肉軟骨,自家制,口感特別,很有層次,配上生蛋黃,好好味!紐西蘭羊架食落肉質鮮嫩多汁,又不算太騷,十分惹味。最後,甜品係綠茶蕨紅豆白玉,賣相一流,好像有回到日本的感覺,丸子煙勒,加上甜到漏的紅豆,超好味!

再黎蟹膏豆腐,好新鮮,又香又滑,入口即溶。

紐西蘭羊架食落肉質鮮嫩多汁,又不算太騷,十分惹味。

2021-10-25
2021-11-10 155 瀏覽
餐廳主打高質日式串燒,餐廳裝潢型格有個性,以時尚日本風佈置,餐廳設在二樓,行上餐廳入口處,有一幅落地日本特色藝術牆,旁邊以木線條打做兩個特色卡坐,有私隱得嚟又吾會有壓迫感。走進另一端就以日式紙傘、燈籠及以日本古代飲酒作樂為題的牆畫和霓虹燈,帶出現代居酒屋及日本文化風情。前菜瑩光魷魚芝士 $88營光魷魚帶海水味偏鹹,配芝士有中和味道效果,還帶點Creamy燒物荔枝豬肉卷 $32/1燒脆嘅豬肉卷配上荔枝果香,咬落爆汁又不油膩自家制免治雞肉軟骨 $96/1配上鮮蛋黃做沾醬,雞肉肉質酥軟,軟骨食落有咬口鹽燒安格斯牛柳 $78/1燒牛柳串大慨燒到五成熟,但咬落一啲血水都冇,肉質鮮嫩甘香串燒。海鮮燒南非鮑魚 $88/1鮮味可口,肉脆爽甜燒日本蠔 $128/1鮮蠔肉身飽滿,肉質新鮮嫩滑 主食三文魚燒飯團 $42飯團香脆清雞湯茶漬飯 $68賣相普通,不過清雞湯鮮甜十足,作為食完串燒後嘅主食不錯嘅選擇。

前菜
瑩光魷魚芝士 $88
瑩光魷魚芝士

燒物
荔枝豬肉卷 $32/1
燒脆嘅豬肉卷配上荔枝果香,咬落爆汁又不油膩

自家制免治雞肉軟骨 $96/1
配上鮮蛋黃做沾醬,雞肉肉質酥軟,軟骨食落有咬口

鹽燒安格斯牛柳 $78/1
燒牛柳串大慨燒到五成熟,但咬落一啲血水都冇,肉質鮮嫩甘香

串燒。海鮮
鮮味可口,肉脆爽甜

燒日本蠔 $128/1
鮮蠔肉身飽滿,肉質新鮮嫩滑

主食
三文魚燒飯團 $42