2021-12-23 39 瀏覽
今晚阿囡去文化中心表演《胡桃夾子》,我倆當然藉著機會出來享受一晚。選了這家來一個串燒之夜。店員安排了我們坐在這鳥籠之中,十分特別。 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 - 這個有我喜愛的東西,海膽,蟹肉蟹膏,店員會在你面前燒好,最後把海膽加入。陣陣蟹膏味配上鮮甜的海膽,真是有多幾塊餅乾送就最好。 白鱔 - 每次去吃串燒都很喜歡點這道菜,因為可以看得出廚房的功架,用料的質素。這個吃下去啖啖肉,外脆內多汁,剛燒出來很香。 葱豬腩肉 - 腩肉夠淋,入口多汁,充滿香葱味。 汁燒牛肋 - 牛味濃,肉質軟滑,不會有渣。 海膽黃金燒虎蝦 - 喜歡海膽的我,當然也不放過這道菜,海膽味濃,蝦肉彈牙爽口,新鮮材料。 紐西蘭羊架 - 肥瘦均勻,香濃羊羶味。清雞湯熱稻庭烏冬 - 最後加一個稻庭烏冬,熱熱的暖暖胃,滿足的一餐。

葱豬腩肉 - 腩肉夠淋,入口多汁,充滿香葱味。
汁燒牛肋 - 牛味濃,肉質軟滑,不會有渣。

紐西蘭羊架 - 肥瘦均勻,香濃羊羶味。

是夜是慶祝週年紀念日,今次好想食日式串燒,仲想揾個地方飲下酒輕鬆一下,所以簡左呢一間離尖沙咀諾士佛臺不遠的居酒屋 <Sakeh>,試下新嘢。居酒屋走型格輕鬆路線,樓高三層,地方闊落,坐得舒服,而且亦有獨立房供應,好啱同朋友喺道暢飲。牆上的壁畫同燈光設計,令到餐廳嘅感覺帶點鬼魅,充滿氣氛。<手工啤酒>手工啤酒入口偏甜而清,非常容易入口。<芝士年糕>芝士年糕外面燒得又軟又脆,入面有滿滿濃郁嘅芝士,而且仲非常煙韌。<豬肋肉>豬肋肉燒得非常好食,充滿油香同埋油花,而且入口仲帶有椒鹽嘅香味。餐廳亦非常細心,另外還供應了海鹽和日式麵豉醬,供客人調味。<荔枝豬肉卷>豬肉包住荔枝肉來一起燒,豬肉燒得又香又惹味,同時亦吃得到荔枝的清新和清甜味道,非常出色。<汁燒牛肋>牛肋肉雖然好厚,但係入口又香又軟腍,而且重保持住牛肉嘅肉汁,完全無須調味,已經非常好食。<紐西蘭羊架>燒羊架好大塊,而且仲好多肉,入口又軟又腍,帶少少脂肪,充滿椒鹽香味,絕對係必食之選!!~<燒白鱔>燒白鱔外皮燒得

牆上的壁畫同燈光設計,令到餐廳嘅感覺帶點鬼魅,充滿氣氛。

<手工啤酒>
手工啤酒入口偏甜而清,非常容易入口。
手工啤酒

<芝士年糕>
日式芝士年糕

<豬肋肉>

餐廳亦非常細心,另外還供應了海鹽和日式麵豉醬,供客人調味。
豬肋肉

<荔枝豬肉卷>

<汁燒牛肋>

<紐西蘭羊架>

<燒白鱔>
燒白鱔外皮燒得又薄又脆,入口肉質非常之彈牙好食,魚肉非常高質鮮味。

<三文魚燒飯團>
三文魚燒飯團外面燒得焦香,被新鮮脆薄嘅紫菜包住來一起吃,非常好食。

<熱稻庭烏冬>
清雞湯底烏冬的味道帶淡而清,不過反而嘗得到清雞湯本身的清甜味道,與串燒較為濃的焦烤香成對比,可以平衡一下味蕾。

<清雞湯茶漬飯>
清雞湯與茶漬的味道混和,味道同樣清新微甜,可以解掉膩感。

<綠茶紅豆白玉>
呢個甜品嘅賣相非常之精緻可愛,彷如珍珠收藏在海中的貝殼一樣,好啱女士影相拍照打卡,日式丸子白玉入口相當煙韌,與紅豆蓉的甜蜜非常配襯。

整體嚟講,我好欣賞呢間餐廳嘅設計風格,特別喜歡呢度嘅串燒食物,食材質素高水準,真係做得非常之出色,價格雖然屬於中高路線,但以如此質素來講,亦是合理,值得再來。

慶祝紀念
  • 荔枝豬肉卷
  • 白鱔
  • 綠茶蕨餅紅豆白玉
  • 汁燒牛肋
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️(👦)自稱三星米芝蓮食評家(🐥)自稱拉麵沾麵專家👉 主打不專業食評🍽️👉 快閃飲食著數🤑____________👉 不專業食評🍽️.【汁燒牛肋 / 2條】HK$136【厚切牛脷 / 2條】HK$176【荔枝豬肉卷 / 2條】 HK$64【蔥豬腩肉 / 2條】 HK$64【豬肋肉 / 2條】 HK$64【燒茄子 / 2條】 HK$56【燒翠玉瓜 / 2條】 HK$56【日本原隻水果雪葩】 HK$98【門神手工啤】.(👦) 👦先講下餐廳環境啦,餐廳裝修走型格現代風,居酒屋定位主打日式串燒,新鮮食材即叫即燒👍👍 而👦🐥從門口已經感受到日本風濃厚既木門,經樓梯行上一樓會見到環境舒服明亮,遠望吧枱會有師傅為你燒緊食物,更會有特色烏籠座位可以用黎打卡影相😂😂.餐廳menu選擇都幾多下,特別係酒類飲品更加多,但今次👦會集中先講下燒物,上面條list已經係👦🐥精選咗好食既燒物😍😍 特別要留意既係,餐廳串燒會1份2條咁樣點餐,餐牌上的價錢會係1條計!所以👦🐥當日係餐廳個陣都見到隔離枱有食客混淆左🙈🙈 .味道方面,👦覺得荔枝豬肉卷、汁燒牛肋、厚切牛脷呢3款
90s👦🐥情侶吃貨|😚飲食著數|🇭🇰hkfoodie🍽️
【燒茄子 / 2條】 HK$56
【燒翠玉瓜 / 2條】 HK$56
【日本原隻水果雪葩】 HK$98
【門神手工啤】
味道方面,👦覺得荔枝豬肉卷、汁燒牛肋、厚切牛脷呢3款最出色😋😋 🧒主力推薦大家過黎可以先試下呢幾款燒物!就好似荔枝豬肉卷其實呢款係薄燒豬肉片包住荔枝,而荔枝甜得嚟有d爆汁既感覺,微焦帶油香嘅豬肉片跟荔枝原來都幾夾架wo ✨✨ 汁燒牛肋同牛脷調味做得好好,令到牛肋加分不少😙😙 整體份量就要按自己食量計啦,👦覺得女仔就應該夠飽,CP值Ok啦✨ 經過既朋友仔可以留意下🥰🥰
👦總分評價:⭐⭐⭐(3/5)
--- 食物:⭐⭐⭐⭐(4/5)
--- 性價比:⭐⭐⭐(3/5)
--- 服務:⭐⭐⭐(3/5)
--- 環境:⭐⭐⭐⭐(4/5)
____________
2021-12-21 32 瀏覽
之前留意到呢間舖頭係新開冇耐, 一直好想去, 但係冇時間終於前排約咗朋友喺附近收工一齊去🤩 終於可以面聖😂🎆荔枝豬肉卷🐖 $64豬肉卷既外層有淡淡既荔枝味,入口甜甜地,又鹹又甜,口感幾特別🤪雞皮🐔 $38炸雞皮本身味道就淡口d🤔但點埋佢地個自家製麵豉醬,個味即刻出好多,佢個醬好好食,同一般食既麵豉醬係兩回事,另外雞皮都得好香脆👍👍紐西蘭羊架🐑 $78個時影相影耐左📸之後凍食都一樣仲好好食,完全冇over cook💛肉質鮮嫩,好重羊騷味😗超好食海松蟹蓋甲蘿燒🦀 $256食親日本嘢都一定要叫, 佢呢間畀我印象最深刻嘅就係,佢入面嘅海膽係超級新鮮,好鮮甜, 入口好滑🙃😉 打打下,一諗到依家都勁想去食南非鮑魚 $88鮑魚入口仲係好juicy, 唔會話燒到完全入面乾曬水💦 佢仲好細心, 佢會介定一片片,方便咀嚼🥰🤩北海道帆立貝 $158帆立貝好新鮮, 烹調嘅火牛亦啱啱好, 肉質爽口彈牙💞😉日本門神手工啤易入口,唔太苦, 有陣陣嘅麥香味 🌾水玄餅 $60水玄餅旁邊配有黑糖水, 甜程度啱啱好, 同埋唔會話好凍, 冬天都啱食❄️☃️綠茶城紅豆白玉 $60呢個甜品係超級多下饀, 有白肉 ,紅豆同埋抹茶城 (

荔枝豬肉卷🐖 $64

雞皮🐔 $38

紐西蘭羊架🐑 $78

海松蟹蓋甲蘿燒🦀 $256

南非鮑魚 $88

北海道帆立貝 $158
帆立貝好新鮮, 烹調嘅火牛亦啱啱好, 肉質爽口彈牙💞😉

日本門神手工啤
易入口,唔太苦, 有陣陣嘅麥香味 🌾

水玄餅 $60

綠茶城紅豆白玉 $60
呢個甜品係超級多下饀, 有白肉 ,紅豆同埋抹茶城 ( 入口好似啫喱咁, 外面充滿好濃抹茶粉味)🍵 全部嘢夾埋一齊食都唔會話好甜, 口感好豐富, 好有咬口👅

蘋果味日本雪葩🍎 $98
呢個甜品佢雪凍到好凍, 佢係用一個蘋果🍎雕空咗空心, 入面放咗雪葩, 即係入面係呀好似雪糕嘅口感🍦 夏天食係會超級爽, 食完完全透心涼, 佢個蘋果雪到好凍你好似食緊一啲蘋果冰, 如果大家唔介意冬天食好凍嘅嘢,絕對可以嗌佢, 包你一定有驚喜👍👍
2021-12-20 32 瀏覽
呢間新派居酒屋位於新開嘅寶軒酒店入邊,而家新開優惠都會送一支清酒,所以都好抵。估唔到酒店望落好似好普通,但個居酒屋係如此高質。先講裝修,入面地方好大,又有廳房,整幅牆身印上日式鬼怪,好有特色,岩哂一班人飲酒聚會。佢係日式裝修嘅居酒屋有好多唔同種類嘅串燒,我哋依家OpenRice book位仲送一支價值仁井田自然酒330ml,山酛造酒加天然發酵的味道,香醇既米味,容易入口。我哋要咗荔枝豬肉串、免治雞肉串、推介海膽松業蟹蓋甲羅燒同海膽黃金燒虎蝦、燒馬刀貝。每樣都好好食,甲羅燒有啖啖蟹膏蟹肉,必點。另外亦推介必點芝士年糕,燒到外脆內軟,芝士仲好流心!最後叫咗甜品,綠茶紅豆白玉,呢個真係好似日本食既咁高水準,脆脆嘅威化,配上煙煙韌韌嘅白玉,好味!
2021-12-20 26 瀏覽
今日慶祝朋友生日,特意去搜尋一間特式餐廳,揾左間日式串燒餐廳,有得食下串燒,慢慢歎下酒,環境裝修好有格調,燈光有情調。串燒配美酒,今日好想飲下啤酒,點左日本手工啤酒,啤油夠晒凍,小麥味濃,順滑易入口,味道有特色。前菜串燒品種都算多:1.蟹膏豆付豆付好香滑,又充滿蟹肉鮮甜味,蟹肉面頭加上蟹子,多一重口感2.海膽松葉蟹蓋甲羅燒松葉蟹蓋內有海膽、蟹膏、蟹肉,服務員放上火爐上烹調,一路燒一路散發出香噴噴燒蟹蓋味。 煮好既蟹肉,塗上餅干上,鮮甜無比,非常好味。3. 燒鵝干好夠份量,油香十足,跟埋餅干一齊食,一軟一脆,口感味道一流。4. 厚切牛脷依個超好味,牛舌厚切, 口感又夠煙韌,肉味濃厚5.燒羊架生熟度燒得剛剛好,肉質嫩滑,肉味濃郁6. 蔥豬腩肉腩肉燒到表面好香脆,少少焦香,油脂均勻,配香蔥一齊食,香口不油膩7. 燒安格斯牛柳味道唔錯,牛味濃郁, 口感香軟嫩腍8. 燒雞腎望落以為燒得好乾,食落原來仲好Juicy, 原汁原味,加少少鹽吊味已經非常美味

前菜串燒品種都算多:
1.蟹膏豆付
豆付好香滑,又充滿蟹肉鮮甜味,蟹肉面頭加上蟹子,多一重口感
2.海膽松葉蟹蓋甲羅燒
3. 燒鵝干
4. 厚切牛脷
依個超好味,牛舌厚切, 口感又夠煙韌,肉味濃厚
5.燒羊架
生熟度燒得剛剛好,肉質嫩滑,肉味濃郁
6. 蔥豬腩肉
7. 燒安格斯牛柳
味道唔錯,牛味濃郁, 口感香軟嫩腍
8. 燒雞腎

2021-12-12
  • 燒鵝干
  • 蟹膏豆腐
  • 紐西蘭羊架
2021-12-20 22 瀏覽
尖沙咀樓上日式居酒屋,餐廳好大,有私人房間,同朋友食飯私隱度極高。今次兩個人食,就坐咗喺大廳。前菜九宮格,擺盤非常精美,分別有帶子、鮑魚、鵝肝、牛舌、甜蝦、玉子燒同三款醃漬蔬菜。比較驚喜嘅食物係鵝肝,煎到外脆內軟,口感好creamy。另外甜蝦同埋帶子刺身都好新鮮,味道鮮甜。串燒就叫咗雞皮、牛舌、牛肋條、鰻魚、雞腎,雞軟骨肉同荔枝豚肉。咁多種最中意嘅係荔枝豚肉,用一塊五花腩片包住荔枝去燒,豬肉燒得好香脆,濃郁嘅油脂香味同荔枝嘅清新果酸非常匹配,下次自己燒嘢食都可以試吓。另外豬軟骨肉配蛋黃都唔錯可以一試。
2021-12-19 20 瀏覽
以日本鬼怪做主題的餐廳,餐廳主打串燒同清酒,熱愛酒精的我當然要去朝聖一下!餐廳門口裝修好新潮,好似入左高級酒店的感覺!食串燒一定要配清酒!今次叫左安藝虎土佐錦300ml ,入口帶點果味,好適合唔太好清酒但又想試試的朋友!好多串燒都係2串起叫露荀豬肉卷:豬肉燒到起哂油,再包住水份十足的露荀,完全無油膩感!鹽燒安格斯牛柳:牛柳燒到半生熟,火喉掌握得岩岩好,入口軟熟唔韌!自家制免治雞肉軟骨:必點item!免治雞肉入面加入軟骨好有口感,旁邊仲會配有日本新鮮雞蛋醬油,配埋一齊食更加滑溜香滑!三文魚燒飯團:外皮燒到好香脆但入面又好軟,加入三文魚令到香氣更豐富,都好推薦大家叫!芝士年糕:入口好軟熟,中間的芝士做到流心的效果,所以食的時候要小心!

好多串燒都係2串起叫

2021-12-19 24 瀏覽
香港餐廳真係幾隔涉都有,今日去咗天文臺道倔頭路寶軒酒店的一樓,幫襯一間日本串燒店,店內裝修幾摩登唔係算傳統日式,個牆上面有幅好似最後的晚餐的話,但係用了浮世繪畫風去表達,另外有啲藍色嘅霓虹燈,感覺年青。餐廳有兩個套餐居然係有清酒嘅paring,點了藏人二人套餐,大約一千蚊,每人包三種清酒,都算幾抵,清酒各有特色。首先有雞皮,雞軟骨,豬肋肉,荔枝豬肉卷及白鱔,配合安藝虎清酒,酒身清甜,有啲蜜瓜嘅甜味,特點係無濾過所以比較清新,配合荔枝豬肉同雞肉,味道啱啱好,襯托出食材原味。第二種清酒君之井,味道更辛口,經生廢處理,配合比較濃嘅味道嘅食材好似免治雞肉串就非常配搭,雞肉串肉質爽口,加埋醬汁同埋生蛋非常好吃,燒雞頸肉入口爽脆有啲似雞肉版嘅豬頸肉,不過冇咁肥膩,更加有雞味,汁燒牛肋條味道濃有口感,最愛嘅牛脷都尚算厚身,彈牙又充滿脂肪的肉香。最後上嘅自然酒,經4段釀製,重米香,酒味甘甜,有後勁,配合蟹膏豆腐,粟米及日本番薯,味道更純樸有厚度,日本番薯口感軟糯,有番薯香,非常好味。清雞湯茶漬,比平時嘅柴魚湯更重口味。綠茶蕨餅紅豆白玉,味道出奇幾正宗。整體水準唔錯,最緊要酒水選擇夠多,配清酒嘅套餐令人
清雞湯茶漬,比平時嘅柴魚湯更重口味。
綠茶蕨餅紅豆白玉,味道出奇幾正宗。
整體水準唔錯,最緊要酒水選擇夠多,配清酒嘅套餐令人更加享受食物的味道及清酒嘅特色。
2021-12-19 23 瀏覽
由諾士佛台街頭行到街尾,去到天文臺道終於有間餐廳吸引到我,門口有一個型格既「酒」字,啱晒~🏞1餐廳內吧台位置陳列左唔同既酒類,望落去十分養眼,店內坐位唔算好多,但原來內有玄機,另一面分隔左大大小小的空間。🏞2先望一下個drink menu, 有各式各樣嘅酒類,當中以清酒最多同詳細,連口感都有介紹👍🏻但想飲啤酒既我,由店員推介左一款手工啤「門神」,是日本的大米,在香港釀製,清爽的口感、有米香。正~🏞3食物就以串燒做主打,先有送酒小食-燒雞皮,超脆口,而且迫走晒油脂,唔會膩口。🏞4重有燒大蟶子,新鮮鮮甜,時間啱啱好,keep到彈牙口感,無得輸。🏞5免治雞肉軟骨串(配日本蛋),店員推介,醬汁甜甜地,串串有軟骨咬口,可以大啖啖食,同平時既炸雞軟骨係另一種食法。🏞6另外平時好少有得食既雞頸肉,肉質有彈性,而且雞味再突出d,值得一試!🏞7另外重叫左豚肉蘆筍串、燒白鱔、燒汁牛肋、燒雞翼、燒茄子、翠肉瓜。牛肋肉有牛味,少少筋,有口感。而雞翼燒得啱啱好,外皮脆口,雞翼尖又唔燶👍🏻🏞8最後再要一讚就係個前菜,青瓜蘿蔔條配麵豉醬一齊食,開胃而且個麵豉醬好得~🏞9

🏞1
🏞7
🏞8
🏞9
2021-12-19 26 瀏覽
諾士佛台去到尾近天文臺道盡頭,呢期開咗好多新餐廳,有間叫SAKEH嘅串燒店好有人氣,所以決定今晚試吓串燒款式多,有選擇困難症,於是就叫咗個藏人餐,有十幾款串燒,雖然每樣得一串,但兩個人都夠食。佢仲做埋三種Sake Pairing,都係$988非常抵👍首先上咗前菜,蟹膏豆腐同埋雞皮開吓胃先串燒陸續上枱,豬腩肉腍香油份重。白鱔燒到皮脆肉嫩。荔枝豬肉卷,鹹鹹嘅豬肉包住清甜嘅荔枝,都幾夾。自家製免治雞肉軟骨點蛋醬食,濃味又香滑。另外雞頸肉牛肋肉同牛脷都係爽口之餘燒到火候啱啱好。而羊架就燒得稍稍過熟,但調味都唔錯。番薯粟米都係合格之作配三種Sake各有特色:有啲咁甜易入口,有啲酒味重配串燒一流到最後想有飽肚感就追加咗個燒三文魚燒飯團同青椒仔,本身個餐亦都包咗茶漬飯食埋甜品就啱啱好:綠茶蕨紅豆白玉,精緻美觀又好味總結今餐整體水準唔錯,價錢適中,又配埋酒,抵飲抵食
諾士佛台去到尾近天文臺道盡頭,呢期開咗好多新餐廳,
有間叫SAKEH嘅串燒店好有人氣,所以決定今晚試吓

首先上咗前菜,蟹膏豆腐同埋雞皮開吓胃先

食埋甜品就啱啱好:綠茶蕨紅豆白玉,精緻美觀又好味
總結今餐整體水準唔錯,價錢適中,又配埋酒,抵飲抵食
2021-12-18 25 瀏覽
如果你要飲酒食串燒,哩渡真係一個好選擇,因為你可以大飲特飲,係一個樓底好高嘅環境,仲要好多正嘅串燒食,我諗你會飲到唔想走。因為我都係咁同個frd 飲咗好耐都唔願走,係咁反啅串燒。牛脷係必點啊,入口彈牙,調味不會太重手,可以食到牛嘅原味。燒飯團真係外脆內嫩,米飯粒都好煙韌。汁燒牛肋條肉好入味,牛肉醃得好鬆軟,唔會太難嚼開。大蔥豬腩蔥味撲鼻,肉嫩多汁,味道不錯。飲住酒傾下計都已經10 點 時間過得好快,整體好舒服。

因為我都係咁同個frd 飲咗好耐都唔願走,係咁反啅串燒。

牛脷係必點啊,入口彈牙,調味不會太重手,可以食到牛嘅原味。

燒飯團真係外脆內嫩,米飯粒都好煙韌。

汁燒牛肋條肉
好入味,牛肉醃得好鬆軟,唔會太難嚼開。

大蔥豬腩
蔥味撲鼻,肉嫩多汁,味道不錯。

飲住酒傾下計都已經10 點 時間過得好快,整體好舒服。
《ꜱᴀᴋᴇʜ》𓏰鬼怪居酒屋 串燒佐酒 𓏰 居酒店愈開愈多,要找一間高質素又印象深刻的,小篇會想起ꜱᴀᴋᴇʜ,絕對是與友人小酌一番的好選擇。地下樓層以和式庭園作佈置,富日本風格。樓上則有鬼怪版十二門徒繪畫。————————————𓎭荔枝豬肉卷 $32 (2串起)✨𓎭蔥豬腩肉 $32 (2串起)𓎭鷄皮 $38 (2串起)𓎭鷄腎 $38 (2串起)✨𓎭雞軟骨 $38 (2串起)𓎭自家製免治雞肉軟骨 $48✨𓎭紐西蘭羊架 $78✨𓎭原條日本馬友魚 $258✨𓎭白鱔 $75𓎭芝士年糕 $48🌟𓎭清雞湯茶漬飯 $68𓎭水信玄餅 $60𓎭本地手工啤酒————————————全部即叫即燒,焦香串燒,絕對是佐酒佳品。當中覺得最出色最喜愛的是/ 芝士年糕 / 小篇對軟糯的食物幾乎沒有抵抗力。用烘烤方法把四個面都烘至金黃,火喉剛剛好,一口爆漿的芝士年糕被軟糯年糕包裹住,暫時在香港找不到同樣水準 ♥————————————/ 荔枝豬肉卷 /薄薄的豬腩肉片包著荔枝肉來燒,肉帶焦香微脆,咬下荔枝果汁與肉香混和著,甜甜的,配搭不錯,把腩肉的油份平衡好,也是好吃推介 ♥————————————/ 白鱔 / 鱔肉串燒要

𓎭荔枝豬肉卷 $32 (2串起)✨
𓎭蔥豬腩肉 $32 (2串起)
𓎭鷄皮 $38 (2串起)
𓎭鷄腎 $38 (2串起)✨
𓎭雞軟骨 $38 (2串起)
𓎭自家製免治雞肉軟骨 $48✨

芝士年糕

/ 荔枝豬肉卷 /
荔枝豬肉

/ 白鱔 /
鱔肉串燒要燒得爽口彈牙,魚皮要夠香脆才好吃,這裡都做得不錯。
白鱔

/ 自家製免治雞肉軟骨/
雞肉切碎混合香葱、雞軟骨搓成棒狀,入口爆汁,沾上日本生雞蛋、自家製雞汁品嘗,口感更幼滑。
自家製免治雞肉軟骨

/ 日本原條馬友魚 /
脂肪比例非常高的魚,魚油豐腴,燒起來吃份外香口。廚師功秒地燒到皮脆金黃、魚肉又保持嫩滑。最後加小小檸檬汁中和油脂感。
馬友魚

/ 水信玄餅 /
質感近似在日本吃到的口感。擁有水嫩嫩的滑溜口感,口感入口即化,一朵粉紅櫻花包裹在晶瑩剔透的寒天,配上蜜糖汁和黃豆粉。對甜品挑剔的小篇表示好吃!
水玄餅

白鱔
水玄餅
羊架
2021-12-17 23 瀏覽
.今晚朋友帶我去左尖沙咀天文臺道既日本居酒屋,裝修幾型格,樓底好高感覺舒服.野食未到,先叫樽手工啤酒飲,係用純米大吟釀清酒釀造,淡金色的啤酒帶有淡淡既麥味同埋溫和既柑橘花苦味.蔥豬腩肉 $32京蔥間隔豬腩肉,令食落唔會好有豬腩肉脂肪既油膩感,豬腩肉肉質有點硬同鞋.雞肝 $38我鍾意食內臟既,見到有就叫左,外面係濃厚照燒醬汁,剛熟既雞肝中間呈粉紅色,有肝臟粉林既質感.自家製免治雞肉軟骨 $48用免治雞肉拌以軟骨製成肉棒,經燒烤後再配搭蛋黃醬油汁一齊食,蛋黃醬油包住肉棒,好似食壽喜燒咁.厚切牛脷 $88大大塊牛脷但完全唔靭,啖啖肉.白菌 $28 及 翠玉瓜 $28新鮮既蔬菜用黎製作串燒,特別係翠肉瓜,咬落去好多汁

蔥豬腩肉 $32

雞肝 $38

自家製免治雞肉軟骨 $48

厚切牛脷 $88

大大塊牛脷但完全唔靭,啖啖肉
白菌 $28 及 翠玉瓜 $28

新鮮既蔬菜用黎製作串燒,特別係翠肉瓜,咬落去好多汁

2021-12-06
地點好方便,非常適合鍾意舒服傾計,摸吓杯底既朋友嚟暢飲!- - - (՞•Ꙫ•՞) - - -▫️酢漬水母▫️雞皮▫️荔枝豬肉卷▫️白鱔▫️雞皮紫蘇蝦卷▫️厚切牛脷▫️自家製免治雞肉軟骨▫️雞翼▫️砂肝▫️豬腸▫️燒飯團▫️日本銀杏▫️冬菇▫️翠肉瓜當日臨急臨忙book位,見到呢間新開既串燒店有位就衝咗入去勒!入到店內,發現裝修十分有心思,G/F入口有條好靚既長樓梯,同埋一個好似千與千尋場景既日式擺設,非常適合打卡!上到去地方好大,枱與枱之間距離好夠,玩得開心都唔怕騷擾到隔離!坐低睇Menu,種類非常之多,店員非常熱心推介,我地就一路叫一路食,最後飲飽食醉,整體係幾開心既體驗!可惜既係,好想一嚐呢個提燈,店員話係要預訂先有,因為唔係人人接受到呢樣嘢,所以係限量供應,下次嚟一定要試吓!深刻印象既食物都唔少,好多款都幾特別,例如酢漬水母,燒白鱔,雞皮紫蘇蝦卷,豬腸,原塊雞皮。✨ 酢漬水母口感類似海蜇,但比海蜇爽口,酸酸地既味道非常開胃!✨ 雞皮紫蘇蝦卷個配搭幾新穎,食落原來三樣嘢係出奇地夾,非常驚喜!✨ 燒白鱔同荔枝豬肉卷真係可以無限Encore! 白鱔爽口Juicy, 燒得啱啱好! 荔枝豬肉卷就勝在配搭, 同埋豬肉
地點好方便,非常適合鍾意舒服傾計,摸吓杯底既朋友嚟暢飲!

- - - (՞•Ꙫ•՞) - - -
▫️燒飯團
▫️日本銀杏
▫️冬菇
▫️翠肉瓜

✨ 燒白鱔同荔枝豬肉卷真係可以無限Encore! 白鱔爽口Juicy, 燒得啱啱好! 荔枝豬肉卷就勝在配搭, 同埋豬肉既油份控制得好好, 唔會食落成啖油咁!

✨ 雞皮唔係一串細細塊, 得個脆字嗰啲! 呢度係原塊雞皮, 一定要趁熱食, 雞油香同脆脆既口感, 好滿足!

✨ 豬大腸又係Encore item! 清理得好乾淨, 所以食落無內臟既騷味! 唔會太濕都唔會太脆失咗口感, 點少少鹽, 非常美味!

最後如果開酒加嘢食,我地4個人,大概係人頭$800-1000,性價比唔算好高,但食物絕對唔差,絕對係一個位置方便,舒服飲酒氣氛好既地方!值得收藏!