2022-06-14 28 瀏覽
Sakeh充滿日系裝修,而且非常舒適!而家嘅優惠係逢喺openrice訂座都會送兩隻生蠔,又大又新鮮好抵!自然酒 餐廳侍應非常友善,還細心講解不同嘅清酒!餐廳先給我們選擇酒杯,酒瓶會放入冰桶內保持溫度!自然酒係純米原酒,入口時有小小微辣感,較重米味,好特別! 蟹膏豆腐好靚,都唔錯!螢光魷魚芝士 配芝士幾特別,又唔會覺得腥!露筍豬肉卷 豬肉包爽脆嘅露筍,唔太油膩!荔枝豬肉卷 荔枝豬肉卷好特別,肥瘦適中,配荔枝肉所以鹹香帶點酸甜,估唔到可以好夾,冇油膩感 👍🏻👍🏻👍🏻自家製雞軟骨 雞軟骨幾大串,燒得又香口,配日本蛋黃汁一流海膽松葉蟹蓋甲羅燒  濃郁嘅海膽同蟹膏,非常新鮮,而且配海苔味鹹餅好夾,好好食!豬肋肉 好淋,又惹味! 想食蔬菜都有好多款式茄子,翠玉瓜,秋葵 都燒得好美味,有落鹽,而且唔會乾晒!
Sakeh充滿日系裝修,而且非常舒適!

自然酒
餐廳侍應非常友善,還細心講解不同嘅清酒!

蟹膏豆腐
好靚,都唔錯!

螢光魷魚芝士
配芝士幾特別,又唔會覺得腥!

露筍豬肉卷
豬肉包爽脆嘅露筍,唔太油膩!

自家製雞軟骨
雞軟骨幾大串,燒得又香口,配日本蛋黃汁一流

海膽松葉蟹蓋甲羅燒
濃郁嘅海膽同蟹膏,非常新鮮,而且配海苔味鹹餅好夾,好好食!

好淋,又惹味!

想食蔬菜都有好多款式
茄子,翠玉瓜,秋葵
都燒得好美味,有落鹽,而且唔會乾晒!

尖沙咀天文台道鄰近諾士佛台,相隔幾十米,無論是分貝還是氣氛都有著天淵之別:諾士佛台熱鬧、而天文台道較為寧靜,不少餐廳走高檔路線,隱身於此。這次推薦的「sakeh」,推出午市任飲sakeh 放題,價錢$588/位,包精美前菜、多款串燒、主食、甜品,幾乎每一道為味蕾帶來衝擊,值得長文推介。🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🍀sake任飲👍賣相相當精緻高檔。sake 唔哽喉,相信不管男女都容易入口,清甜而順口,酒精味適中,但後勁十足,味道停留口腔,久不散,配串燒一流。🍀前菜每人任選兩款。-酢潰水母👍:咬下去「咔咔」聲,帶醃漬的味道。吃到少有的爽脆。-胡麻波菜蟹肉沙律:由胡麻醬、菠菜、腐皮蟹肉、蟹子組合而成,看似食材普通,但配合絕對有心思,蟹肉鮮味突出。-鮟鲽魚肝👍:口感好creamy ,完全無腥味,唔太重油脂味道,配酒不錯,使其更發揮甜味。🍀 燒物(任選八款)-雞皮👍:初試炸雞皮。起初見到餐單炸雞皮我是敬而遠之。試過之後不會後悔!把雞皮的油脂燒走了,因此酥化而不油膩,薄薄一片乃是精髓。-白鱔:👍 舊食材新味道!驚喜滿滿。先說魚皮,微咸,薄脆,猶如三文魚一樣口感,肉質肥美而厚身,魚質彈牙也很脆!-厚切

🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸🌸
🍀sake任飲👍

🍀前菜每人任選兩款。

-胡麻波菜蟹肉沙律:由胡麻醬、菠菜、腐皮

🍀 燒物(任選八款)

-厚切牛脷 👍:牛魔王不能錯過。牛脷一向美味,但出色的原因是師傅燒烤功力一流。不會烤得過熟,咬下去爆汁!加上選用優質牛脷,一吃便知高低。

-荔枝豬肉卷👍:吃串燒要點這個才滿足。荔枝飽滿,咬下去同樣爆汁,好誇張。

-自家制免治雞肉軟骨:賣相擺盤吸睛。免治雞肉軟骨肉質鬆化,但仍保留軟骨,務求令客人吃到其口感。而生雞蛋是神來之筆,加了醬油,配合免治雞肉軟骨,為烤物帶了一絲濕潤及蛋的濃香。

-紐西爾羊架👍:選用靚羊,因此不需要太過花巧,更能凸顯羊肉原來的質素。肉厚,燒至約七成熟,完全不羶,肉嫩多汁。

另外還點了粉嫩鵪鶉蛋、蔥鷄、蘆筍豬肉卷等等,所有都很合我胃口。

🍀 主食
清雞湯茶漬飯👍:是時候中和串燒的油膩。這個茶漬飯暖胃、清新,看似簡單,其實考功夫。有芝麻香蔥,也撒有髮菜 、紫菜絲,飯粒粒粒分明,有淡淡雞湯味。不是誇張,吃完油膩食物,再吃此主食,有種心曠神怡的感覺。

🍀 甜品(任選一款)
-日東卷蛋:朱古力口味,配上薄皮 ,有點像迷你千層蛋糕 。有如雪糕的口感,冰冷涼快。

-紅豆白玉👍:白玉軟糯有彈性。蕨餅冰涼,充滿綠茶味,清新 ,紅豆夠甜,很傳統、很日式亦很唯美的一道甜品
今日試左一間位置比較隱世嘅居酒屋!裝修滿滿嘅神秘感, 入面仲有包廂位!串燒整體質素都好出色, 配埋sake真係超夾!!-🍶 清酒安藝虎士佐錦300ml 大米土佐錦精磨至50%, 口感柔和好易入口, 同串燒好夾!✅ 海鮮之選酢漬水母|南非鮑魚水母口感好爽脆, 調味酸酸甜甜好開胃, 岩晒食串燒之前食~鮑魚燒得岩岩好 唔會韌有咬口!✅ 脆口之選鷄翼|雞皮紫酥蝦卷|白鱔全部都外皮燒得好夠脆, 但肉依然嫩滑!紫蘇葉中和油膩感✅ Juicy之選汁燒牛肋|厚切牛利紐西蘭羊架|蔥豬腩肉全部都調味得岩岩好, 保留到肉汁 好juicy 唔韌~✅ 雞之盛宴雞腎|自家制免治雞肉軟骨|雞頸肉雞頸肉第一次食好特別!雞肉軟骨加埋濃郁既蛋香好出色 😍茶漬飯|水順玄餅玄餅入面有花 勁靚😍🦁️ Sakeh 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
🍶 清酒
安藝虎士佐錦300ml
大米土佐錦精磨至50%, 口感柔和好易入口, 同串燒好夾!

✅ 海鮮之選
酢漬水母|南非鮑魚

✅ 脆口之選
鷄翼|雞皮紫酥蝦卷|白鱔
全部都外皮燒得好夠脆, 但肉依然嫩滑!紫蘇葉中和油膩感

✅ Juicy之選
汁燒牛肋|厚切牛利
紐西蘭羊架|蔥豬腩肉
全部都調味得岩岩好, 保留到肉汁 好juicy 唔韌~

✅ 雞之盛宴
雞腎|自家制免治雞肉軟骨|雞頸肉
雞頸肉第一次食好特別!
雞肉軟骨加埋濃郁既蛋香好出色 😍

茶漬飯|水順玄餅

玄餅入面有花 勁靚😍

🦁️ Sakeh
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2022-06-14 20 瀏覽
網燒鹿兒島A5 和牛 $388呢碟A5和牛真係鎮店之寶🥰鮮紅色既和牛,肉眼就睇到帶住美麗油花嘅和牛🙈🙈而面層灑上黑椒作為點綴,味道帶點焦香,肉汁配埋佢個特製醬汁🫢真係冇得輸呀🥹荔枝豬肉卷 $32真係未試過荔枝加豚肉一齊食💕兩樣猶如互不相干嘅食材 加埋一齊卻又有意外的化學作用🤪香燒嘅豚肉🐷包裹住清清甜甜嘅荔枝❤️好值得一試啊😆海膽黃金燒虎蝦 $128虎蝦不但啖啖肉,可以成條起左出黎,質感好彈牙,而且仲吸收左海膽既精華,香氣四溢🤩味道新鮮誘人🤤清雞湯茶漬飯 $68茶漬飯真係美味飽肚又健康,而且用清雞湯黎熬製,就算唔加其他配料,味道已經搭夠~~螢光魷魚芝士 $88呢個配搭真係初體驗🙈🙈估唔到芝士同魷魚可以咁夾😮爽滑清甜嘅魷魚加上猶如牛奶般香甜嘅芝士,作為前菜真係令人食指大動🤭日本生蠔 (星期日至星期四贈送黎到先知道有生蠔送🤩真係有驚喜!!!而贈送嘅生蠔亦都唔係普通貨色😳生蠔一睇就睇到極為肥美🦪食落好 creamy好鮮甜,好似滑落喉嚨咁~~而且生蠔唔太咸、海水味唔太重,好清新🤩🤩安藝虎無濾過純米吟釀 300ml $338果然係居酒屋,酒才是重點😗 配上靚靚酒杯,真係飲得過癮🤣 而食A5和牛當然要
網燒鹿兒島A5 和牛 $388

荔枝豬肉卷 $32

海膽黃金燒虎蝦 $128

清雞湯茶漬飯 $68

螢光魷魚芝士 $88

日本生蠔 (星期日至星期四贈送

安藝虎無濾過純米吟釀 300ml $338
果然係居酒屋,酒才是重點😗 配上靚靚酒杯,真係飲得過癮🤣 而食A5和牛當然要配搭清純嘅米酒啦🤨 淡淡嘅果香味,更突出食物既口感,解油解膩一流🥳
2022-06-13 26 瀏覽
Free日本生蠔,蔥豬腩肉,豬肋肉,雞軟骨,自家制免治雞肉軟骨,鷄翼,雞頸肉,紐西蘭羊架,鹽燒安格斯牛柳,海膽黃金燒虎蝦海膽松葉蟹蓋甲羅燒,仁井田自然酒 330ml,燒飯團咁多嘢只係$734乍 超級抵食餐廳嘅環境氣氛仲好唔錯 裝修充滿日本風 主打高質日式串燒 採用日本空運新鮮食材 就算我坐係燒烤爐隔離都唔會成身油煙味特別推介👇🏻海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128 職員會係你面前燒 蟹蓋𥚃裝滿蟹膏加埋海膽放落 鹹味適中 鮮味濃郁自家製免治雞肉軟骨 $48呢款好驚喜 雞肉軟骨好大件 烤到金黃焦香本身已經有少少調味 加埋月見汁 正📍Sakeh (尖沙咀)尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
Free日本生蠔,蔥豬腩肉,豬肋肉,雞軟骨,
自家制免治雞肉軟骨,鷄翼,雞頸肉,
紐西蘭羊架,鹽燒安格斯牛柳,海膽黃金燒虎蝦
海膽松葉蟹蓋甲羅燒,仁井田自然酒 330ml,燒飯團

加埋海膽放落 鹹味適中 鮮味濃郁

自家製免治雞肉軟骨 $48
呢款好驚喜 雞肉軟骨好大件 烤到金黃焦香
本身已經有少少調味 加埋月見汁 正

📍Sakeh (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
2022-06-13 26 瀏覽
今日同朋友黎到依間位於尖沙咀天文臺道既Sakeh居酒屋,行入間鋪就見到好特別既裝潢,樓梯位置都係一個打卡位!餐廳空間都好闊落,分開左兩邊,其中一邊仲係有包廂架!而我地就坐係好靚既座位上,好有打卡Cafe既感覺 哈哈!餐廳名叫Sakeh,黎到一定要飲返枝Sakeh啦!我地就叫左店長推介既一枝『仁井田 自然酒』,屬於米味比較香既一款清酒,襯串燒非常之合適呢!餐廳仲提供好多款式清酒杯比我地揀,好專業!海膽松葉蟹蓋甲羅燒我地叫左一客既海膽松葉蟹蓋甲羅燒,店員會主動幫我地去燒,時間亦控制得非常之好,好細心呢!海膽份量都幾多,店員再將海膽撈鋪上燒好既甲羅燒上比我地享用。海膽好鮮甜而且creamy,而主角甲羅燒亦都毫不遜色,蟹味亦好香濃另外仲有幾塊芝士梳打餅可以作配襯荔枝豬肉卷好好味!豬肉既油脂感會被荔枝平衡左,食多幾串都唔會覺得油膩!串燒蔥雞傳統日式既大蔥配以雞肉,一啖大蔥一啖雞肉再加上一口清酒,這種享受夫復何求雞腎好爽口同彈牙,一串有4粒,大細適中,唔會過膩串燒鵝肝我地一致認為係最好味既一個串燒,鵝肝處理得岩岩好,外脆內軟,油脂感足夠得黎又唔會覺得油膩油脂亦會流落去下面塊麵包,好香呢!雞皮紫蘇蝦
餐廳空間都好闊落,分開左兩邊,其中一邊仲係有包廂架!
而我地就坐係好靚既座位上,好有打卡Cafe既感覺 哈哈!

餐廳仲提供好多款式清酒杯比我地揀,好專業!

另外仲有幾塊芝士梳打餅可以作配襯

串燒蔥雞

雞腎好爽口同彈牙,一串有4粒,大細適中,唔會過膩

串燒鵝肝
油脂亦會流落去下面塊麵包,好香呢!

雞皮紫蘇蝦卷,厚切牛舌,燒日本蕃薯
雞皮紫蘇蝦卷係店家推介既一款串燒,果然無令我地失望,咬落口紫蘇味就好出,雞皮既油脂感配合爽口彈牙既蝦身真係非常之夾!
厚切牛舌係三件,每件都真係幾厚,但又整得好爽口同Juicy!就算擺左一段時間先食都唔會變得硬,非常不錯。
日本蕃薯夠晒甜,蕃薯味又香

紐西蘭羊架
羊架都幾多肉,唔係瘦瘦既一枝骨。羊肉好香唔會太膻,肉質好嫩滑而且Juicy

餐廳贈送的日本生蠔
原來逢星期日至四餐廳都會送每位客人一隻日本生蠔
真係超
呀!
生蠔好大隻,肉質彈牙帶點Creamy,重點係非常鮮甜!配上柚子醬汁令到味道更加豐富

茶漬飯
好地道既居酒屋菜式,但未必間間居酒屋都有得食。
湯底好清甜,米飯既軟硬亦岩岩好
食下串燒傾下計,又飲下清酒,不知不覺間就食完,成餐飲係好愉快既過程下就完結左。
一間會令人想不斷再光顧既居酒屋,員工服務態度友善,細心。店家既大方,食物既高水準以及環境既優美。
各方面我都認為係非常優秀
2022-06-13 57 瀏覽
朋友今晚帶我食好野,黎到呢間隱世串燒sakeh 店🥰餐廳裝修好精緻,暗暗地好岩哂飲番兩杯傾下計👍🏻仁井田自然酒|其實平時麻麻Sake因為覺得太酒精😂但呢款幾易入口,好清爽👍🏻豬肋肉|好有驚喜既豬肉串燒🤩豬肋肉肥瘦相間,好juicy仲幾爽口添😋厚切牛脷|牛舌係食串燒必點⭐️非常軟嫩,雖然係厚切但都好易咬開,完全唔韌,燒得岩岩好,咬開仲見倒好粉嫩🥰鹽燒安格斯牛柳|肉質軟腍,入口係滿滿既肉汁🤤只有鹽無多餘既調味,更食倒濃郁既牛味!荔枝豬肉卷|通常都係配蘆筍,第一次配搭荔枝食又幾新奇😛豬肉片燒得好香口,雖然有肥肉連住,但同荔枝一齊食完全唔覺得油膩,仲想食多幾串🤣自家製免治雞肉軟骨|雞肉滑身配埋爽脆既雞軟骨,口感豐富😋點埋醬油同蛋黃一齊食,味道更有層次!清雞湯稻庭烏冬|零油零味精煲出黎,好清甜,飲完sake 再飲呢個湯好暖胃❤️三文魚燒飯團|外層既飯燒到手卜卜脆好似食緊飯焦😂三文魚份量都唔小,飽肚之選👍🏻串燒全部都好出色😋一定要再黎!
朋友今晚帶我食好野,黎到呢間隱世串燒sakeh 店🥰

餐廳裝修好精緻,暗暗地好岩哂飲番兩杯傾下計👍🏻

仁井田自然酒|

豬肋肉|

厚切牛脷|

燒得岩岩好,咬開仲見倒好粉嫩🥰

鹽燒安格斯牛柳|

荔枝豬肉卷|

自家製免治雞肉軟骨|

清雞湯稻庭烏冬|

三文魚燒飯團|

串燒全部都好出色😋一定要再黎!
  • 荔枝豬肉卷
  • 自家制免治雞肉軟骨
2022-06-13 21 瀏覽
探住附近嘅朋友!經過見到呢個隱秘嘅和風之梯!忍唔住上咗去八吓😂😂發現上到去係時尚chill place嚟喎!既然行咗上去兼入埋嚟!一於歎埋至走啦❤️卡位以酒瓶流線形設計好摩登!sake牆更係壯觀🍾唔講喇…飲啦!. ✨安藝虎土佐錦 300ml $338係一款純米吟釀🍶精米步合有成50%!醇厚順喉!啱哂同朋友小碰杯!夠哂chill🙂🙂. ✨日本桃太郎蕃茄沙律 $88好盞鬼嘅造型🍅用日本清爽蕃茄配以微甜creamy醬汁!食落又幾match喎!!. ✨日本產生牡蠣 $128非常有水準嘅生蠔😍肉厚又滑溜鮮甜!一隻真係唔多夠喉!!. ✨自家製免治雞軟骨 兩串 $48@單睇色澤已經夠誘人😛本身已有濃厚醬料再沾以日本生雞蛋令美味加倍!而且咬落食到咯咯聲嘅雞軟骨令免治雞肉棒更有層次口感!. ✨手羽先 $48極脆皮😝香口滋味燒雞翼也!!. ✨紐西蘭羊架 $78(朋友話)肉質軟嫩又燒得惹味!高質!. ✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128蟹膏溝埋咗海膽令味道充滿超濃厚海鮮味🦀燒起之後以梳打餅配搭食用!過癮👍🏻👍🏻. ✨南非鮑魚 $88原隻咁磯燒😍😍原汁原味好鮮味彈牙!. ✨芝士年糕 $48芝士濃厚x奶糯粉嫩年糕😘😘煙

✨安藝虎土佐錦 300ml $338
✨日本桃太郎蕃茄沙律 $88
✨日本產生牡蠣 $128
非常有水準嘅生蠔😍肉厚又滑溜鮮甜!一隻真係唔多夠喉!!
✨自家製免治雞軟骨 兩串 $48@
✨手羽先 $48
極脆皮😝香口滋味燒雞翼也!!
✨紐西蘭羊架 $78
(朋友話)肉質軟嫩又燒得惹味!高質!
✨海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128
✨南非鮑魚 $88
原隻咁磯燒😍😍原汁原味好鮮味彈牙!
✨芝士年糕 $48
芝士濃厚x奶糯粉嫩年糕😘😘煙韌好味!
✨日本原隻水果雪葩 $98
Summer must pick item🍑Be揀咗日本水蜜桃!真實水果滋味!甜美度💯💯
2022-06-12 114 瀏覽
Staffs are generally nice but it takes way too long time to prepare some ordinary grilled skewers. Asked for the bill and it took 15minutes before they brought it to us (and clearly some staffs were idled.)Pricing is expensive considering the food quality is just mediocre. 食物非常一般,絕對不值這個價錢。服務態度可以,等候上碟時間:前菜、海鮮10-15分鐘,主要肉食40分鐘。

2022-06-11
2022-06-09 30 瀏覽
呢間餐廳主打高質日式串燒 採用日本空運新鮮食材 裝修高貴帶神秘感 充滿日本風 坐得舒適  唔有會有油煙味 原來係酒店餐廳 一黎到已經好Full 多數都係情侶 😍😍😍免治雞肉軟骨 外表烤烘到金黃焦香 食落裡面啖啖軟骨 好有咬口 配上日本生雞蛋同醬汁 特別滑溜 回味無窮 😜😜😜南非鮑魚質感爽口彈牙 非常新鮮 好重海水味道😋😋😋芝士年糕好軟糯 芝士味濃郁 外脆內軟😘😘😘日本生蠔來自日本宮城縣 賣相大隻 海水味濃郁 肉質肥美😎😎😎荔枝豬肉卷 荔枝同豬肉卷埋一齊 好特別😉😉😉仁井田·生酛純米原酒 一入口有淡淡既微辣 但後勁好清爽 酒味濃郁香醇 最適合配日本生蠔 順帶一提 飲SAKE的話staff會比你揀唔同款式既清酒杯🤩🤩🤩
免治雞肉軟骨
來自日本宮城縣 賣相大隻 海水味濃郁 肉質肥美😎😎😎
荔枝同豬肉卷埋一齊 好特別😉😉😉
仁井田·生酛純米原酒
2022-06-08 36 瀏覽
好耐都冇去過日本, 今日去咗一間非常之地道嘅日式餐廳, 質素方面無庸置疑。首先點咗一支清酒,安藝虎,係有哈密瓜果香嘅。 有趣嘅地方係可以自己揀酒杯, 飲酒都飲得特別開心。 每逢星期一二會送生蠔, 生蠔非常新鮮同鮮甜, 做starter簡直一流。 點咗一個a5級和牛, 雪花形式分佈嘅脂肪, 入口即溶嘅感覺, 再飲一啖清酒, 爽到爆。 再點左個松葉蟹蓋, 有蟹肉蟹膏蟹仔仲有海膽, 仲有友善嘅職員係你面前即場烹調, 一路煮一路介紹食材同食法, 燒出嚟嘅海鮮香味, 加賣相, 同濃沃嘅海鮮味道,送一口餅乾,一口清酒, 一流嘅體驗。 相信 好多人都未試過, 絕對值得一試。再點咗一個安格斯牛肉串燒,燒海蝦加一個清雞湯茶漬飯,飲,呢餐真係飲飽食醉。

2022-06-08 20 瀏覽
今日有幸能和老師一起把酒言歡,品嘗佳餚,店員推薦了君之井純米吟釀,清純不太甜,丰潤又回甘。選德利時奇妙地代表了各自經歷。老師選了杯底幻彩的大杯,我選了清藍的小杯。巧合地對應了老師豐富多彩的人生,而我則是平凡而安逸。有好酒當然要有好菜,餐牌美倫美煥豐富多彩,我攪盡腦筋選了各式美食,敬老師窮一生春風化雨👍,敬我吃喝玩樂一世窮😛。酒如人生,人生如酒,豪飲在大小登科,小酌在花前月下,能表敬意,也能借酒消愁。睿智勤勞的人創造了清酒,溫潤甘美的清酒可能也令我變得睿智勤勞。🤣🤣多飲無妨。😘😘海膽松葉蟹蓋甲羅燒燒雞軟骨卷蔥燒豬腩肉燒雞皮紫蘇蝦日本生蠔燒芝士年糕燒三文魚飯團燒海膽黃金大虎蝦蟹膏豆腐掛一漏萬,忘了這裡的名菜,燒荔枝豬肉卷,下次試。😍

燒雞軟骨卷

蔥燒豬腩肉

燒雞皮紫蘇蝦

日本生蠔

燒芝士年糕

燒三文魚飯團

燒海膽黃金大虎蝦

蟹膏豆腐

掛一漏萬,忘了這裡的名菜,燒荔枝豬肉卷,下次試。😍
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 三文魚燒飯團
  • 日本生蠔
  • 六杯餐廳挑選之清酒
2022-06-06 35 瀏覽
最近同朋友係尖沙咀天文臺道附近搵到呢間特色居酒屋❤️餐廳位置相對隱蔽,門面裝修以黑色為主,感覺非常時尚。佢地weekend有個清酒放題set, 每位$588可以任飲鳳凰美田 本吟釀無濾過生酒,仲可以揀2款前菜/8款燒物/主食/甜品,可以話係大滿足😋✨前菜(鮟康魚肝/日本生蠔+$38)佢地total 有6款前菜可以揀,每款都非常吸引,我就揀左我最鍾意嘅生蠔同鮟康魚肝。生蠔都幾新鮮同大隻,上面加左青蔥同蘿蔔溶做調味,味道唔錯🤤鮟康魚肝本身已經夠鮮甜,上面淋上左開胃嘅酸汁,好味❤️✨燒物餐廳total有12款燒物,可以係當被問及任揀8款,相當豐富🤤我自己就推薦白鱔,外層魚皮燒得脆卟卟,但入面嘅魚肉卻非常肥美,對比鮮明。免治雞肉軟骨都值得一試,點埋生雞蛋食冇得輸😋佢地嘅主食同甜品就相對唔太特別,但整體黎講都唔錯。餐廳揀嘅鳳凰美田 本吟釀無濾過生酒飲落非常易入口,甜甜地帶有些許米香,即使係平時冇飲開清酒嘅我都覺得岩飲。

✨前菜(鮟康魚肝/日本生蠔+$38)

✨燒物

2022-06-04 32 瀏覽
之前有朋友介紹話天文臺道有間串燒鋪幾隱蔽嘅,今日一於試下。去到外面真係幾神奇,完全唔知道有間咁嘅嘢存在,好似另一個小天地咁樣,一行上去見到灰色嘅裝修,地方闊落。枱上面有清酒菜單同埋菜單選擇,我哋叫咗一支細嘅300ml $338自然酒試吓 :仁井田 生酛純米原酒。入口甘甜而且好滑,適合一班女仔一齊飲。我哋諗住叫嘢之前, 待應哥哥就同我哋講佢哋逢星期一同星期二都會送每人一隻生蠔,正!上到枱嘅時候,成隻手咁大,而且亦都好新鮮,物超所值。要留意嘅係,如果餐牌冇特別註明,每樣串燒都要兩串以上咁叫嘅。荔枝豬肉卷$32@: 每次去串燒舖,都要嗌呢隻,好鍾意荔枝同豬肉嗰種協調,鹹鹹地再加荔枝嘅甜味,真係好食!葱豬腩肉$32@: 葱段好甜,入面好juicy,豬腩肉半肥半瘦啱啱好,好鍾意佢燒起上嚟嘅少少炭香味,唔使加任何調味。自家製免治雞肉軟骨$48@: 正正常常,唔會太細條。厚切牛脷$88@: 真係厚切嘅,而且每串有三舊,唔會偷工減料,食落去有少少脆面,唔會燒得過火。南非鮑魚$88@: 唔會燒到過乾,上菜嘅時候當然已經去除咗內臟,同埋切咗一片片,只係上面加咗少少鹽,其實唔使點任何嘢,有鮮味搭救。三文魚燒
之前有朋友介紹話天文臺道有間串燒鋪幾隱蔽嘅,今日一於試下。

自家製免治雞肉軟骨$48@: 正正常常,唔會太細條。

三文魚燒飯團$42@/ 燒飯團$38@: 正正常常,個人覺得有啲三文魚好食過普通嘅燒飯團。鐘意食煲仔飯飲焦就啱哂。

粟米$38@: 繼牛脷之後,最鐘意就係呢個粟米啦,好似以前細個食KFC嗰隻size。上面只係加咗少少鹽燒,但係粟米好甜好甜,一定要嗌!

日本大葱$28::每吋有五條葱段,雖然本身大少少甜,但係呢個都要點少少汁先吊得到個味出嚟。但係都有可能係因為之前識咗唔同味道嘅嘢,未清味蕾。如果係第一道上嘅可能會比較到本身嘅甜。

白鱔$75:脆卜卜啖啖肉,呢個都值得推介!
尖沙咀高質日本Sake串燒店,無論是環境和食物都留下不錯的印象。日式型格品味裝修,以古代詭秘鬼怪為主題,木門、竹簾、燈籠、紙傘和壁畫盡是打卡拍照點,氣氛高雅,適合情侶或好友聚會。串燒和Sake的選擇也頗多,除指定Item外,大多串燒要Order 2串起。店員也會跟據喜好為你建議Sake,除了有冰筒保溫外,更有Sake酒杯九宮格,讓你挑選心儀酒杯,倍添飲酒儀式感和樂趣。- 酢漬水母 Marinated Jellyfish $58- 豬肋肉 Pork Rib $32 - 厚切牛脷 Beef Tongue $88- 汁燒牛肋 Beef Rib $68- 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 Japanese Miso Crab Meat w/ Uni Paste $128- 白鱔 Japanese Eel $75- 自然酒 仁井田‧生酛純米原酒 Niida-Honke Shizenshu 300ML $338Overall所以串燒都非常高質,全部都厚切足料,醃得也很入味,而且即叫即燒,上桌時熱辣辣,Feel到火的熱氣和油光的閃爍!當中最回味的是海膽松葉蟹蓋甲羅燒,有專人為我們細心處理,只需動口不用動手,爽!蟹

- 豬肋肉 Pork Rib $32
- 厚切牛脷 Beef Tongue $88
- 汁燒牛肋 Beef Rib $68
- 白鱔 Japanese Eel $75

厚切牛脷

白鱔

豬肋肉

Overall所以串燒都非常高質,全部都厚切足料,醃得也很入味,而且即叫即燒,上桌時熱辣辣,Feel到火的熱氣和油光的閃爍!當中最回味的是海膽松葉蟹蓋甲羅燒,有專人為我們細心處理,只需動口不用動手,爽!蟹膏、蟹肉、蟹籽和兩大片海膽均勻混合後,放在鹽味梳打餅上大口大口吃,是高級和完美的味覺享受啊。牛脷和白鱔也很值得回味,厚切程度大概是一般的Double Size,口感實在又Juicy,油香在口中爆發,超級滿足!

仁井田‧生酛純米原酒

店員介紹的這支【自然酒】也很符合我喜歡米香的偏好。全天然造酒,稻米栽培過程完全不使用任何農藥或化學原料,米味十足,甜度適中,口感柔和,讓我在完成一整天壓抑的工作後舒緩下來。
厚切牛脷
白鱔