2022-07-14 806 瀏覽
香港近呢一年都有好多新開嘅串燒店,今日好想去一間較為寧靜啲嘅串燒店,因為朋友放工話想relax一下,又要有飲酒🍻又要環境好,又要有串燒食,問吓朋友嘅意見,最終介紹咗我哋今日嚟呢一間地點位於尖沙咀,非常方便食完之後可以搭西鐵又可以搭地鐵,最重要呢度嘅服務態度非常好👍🏻而且地方又夠闊落,冷氣又足夠坐得好舒服同朋友差唔多坐左兩個幾鐘,真係談天說地嘅好地方南非鮑魚$176 ( 2 隻) 非常新鮮,爽口,口感我已經比滿分,鮑魚的鮮味十足夠晒鮮甜用竹籤穿起咗,更加方便客人食用,廚師非常細心海膽松葉蟹蓋甲羅燒 128 元,甲羅燒賣相好吸引,將蟹膏燒到好香,燒香之後將蟹膏混埋海膽一齊撈勻,鮮味提升幾個層次,用梳打餅加埋啲蟹膏一齊食,無論口感同味道層次都非常豐富,鮮味十足嘅甲羅燒真係好好食三文魚燒飯團 ,燒飯團非常特別,燒香咗嘅飯團口感煙煙靭靭,而且仲多一份香味,加上三文魚嘅鮮味,真係幾好食,包埋紫菜一齊食味道更加正食日本嘢梗係要嗌返支清酒飲啦,仁井田❤️,清酒味道好香,入口味道帶有少少辛辣,越飲越順喉,味道亦都唔會太濃烈,用嚟配日本嘢食真係一絕我仲叫咗兩隻日本生蠔,夠晒凍,外觀中非常吸引,又鮮甜,食落仲
香港近呢一年都有好多新開嘅串燒店,

地點位於尖沙咀,非常方便
食完之後可以搭西鐵
坐得好舒服
同朋友差唔多坐左兩個幾鐘,真係談天說地嘅好地方
鮑魚的鮮味十足
夠晒鮮甜
用竹籤穿起咗,更加方便客人食用,廚師非常細心

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 128 元,
三文魚燒飯團 ,

食日本嘢梗係要嗌返支清酒飲啦,仁井田❤️,
清酒味道好香,
入口味道帶有少少辛辣,
越飲越順喉,味道亦都唔會太濃烈,用嚟配日本嘢食真係一絕

我仲叫咗兩隻日本生蠔,夠晒凍,外觀中非常吸引,又鮮甜,
食落仲有濃郁嘅海水味,蠔味都好濃,雖然size不算太大隻,
但夠厚身咬落都非常有口感
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
1K
2022-07-12 29 瀏覽
尖沙咀開左間高質居酒屋, 環境靚, 入門口一刻已經好有日本感覺, 餐廳樓底好高, 坐得好舒服~今日仲好好彩惠顧晚市有生蠔送, 雖然係送既但係絕對係靚蠔, 肥美大隻超鮮甜, 配上柚子啫喱, 成口蠔味勁正!仁井田自然酒本身唔係好識飲SAKEH, 依度好多酒款, 樣樣都想試, 問左店員簡單介紹, 最後揀左依款原酒。首先店員會放低九宮格比你揀想用既SAKEH杯。飲落又幾中意, 米味十足,唔會好哽, 甜度適中易入口。串燒款多到唔會試得哂, 今晚都叫左好多, 要留意有D指定款係要叫兩串起。一黎就講重點先! 今晚叫既所有串燒中既頭三甲!鵝肝$128第一位! 未食已經聞到好香, 一咬落去真係驚為天人, 外脆內軟, 入口即化, 個陣油香味係個口到久久不散, 油脂勁豐富, 厚身大件口感一流, 而家諗番起都流口水!雞皮紫蘇蝦卷$48口感同味道都好有層次, 雞皮薄脆香口包住鮮味彈牙既蝦肉, 再加埋紫蘇葉獨特既香味將整體味道提升, 好好食! 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128即場係伙面前燒, 蟹籽+蟹膏+蟹肉三鮮, 再加入一排海膽, 咸鮮味十足, 配以梳打餅, 一流!自家製免治雞肉軟骨$48去居酒屋必點之一, 內有粒

仁井田自然酒

首先店員會放低九宮格比你揀想用既SAKEH杯。

飲落又幾中意, 米味十足,唔會好哽, 甜度適中易入口。

一黎就講重點先! 今晚叫既所有串燒中既頭三甲!

鵝肝$128

雞皮紫蘇蝦卷$48

海膽松葉蟹蓋甲羅燒 $128

自家製免治雞肉軟骨$48
去居酒屋必點之一, 內有粒粒軟骨口感好好, 表面有香甜燒汁, 點埋濃郁蛋汁, 正!

豬肋肉$32
肥瘦適中有肉香。
雞頸肉 $38
估唔到又幾嫩!

芝士年糕 $48
芝士味好香, 外層微脆, 內裡軟燸, 滋味~

日本蕃薯 $45
口感綿密, 甜度幾高, 如果有埋溏心效果就仲正~

青椒仔 $28
冇草青味, 仲甜甜地添!

主食叫左三文魚燒飯糰($42)同埋熱稻庭烏冬($78), 燒飯糰食落香口, 熱稻庭烏冬既湯底則好清甜, 一啖湯一啖烏冬都唔覺HEAVY!

水順玄餅 $60
賣相精緻, 入口甜甜地, 冰涼滑溜, 做依餐既ending非常適合!

依度D串燒真係高質, 特別係頭三甲一定要試, 配埋SAKEH更加係享受, 一定會再回頭!
2022-07-12 196 瀏覽
以鬼怪為主題嘅居酒屋SAKEH,主打串燒同SAKE,啱晒放工後想搵個地方小酌兩杯嘅我哋!之前restaurant week已經留意到呢間居酒屋,仲book埋諗住試,點知嗰日有人包場要cancel booking。呢晚就咁過嚟試下a la carte,試咗好多款,整體質素幾好!安藝虎 無濾過純米吟釀(300ml $338)呢度清酒選擇好多,點咗一枝300ml,兩個人分享啱啱好!店員推介呢款安藝虎果然無介紹錯,由於無濾過,飲落口感清爽乾淨,更保有平衡而濃郁嘅果香及辛口感,同串燒好夾。店員先送上前菜,有番茄仔,青瓜及蘿蔔條,清新味蕾!胡麻菠菜蟹肉沙律($88)菠菜新鮮幼嫩,蟹肉蟹籽下得慷慨,加埋腐皮同胡麻醬,簡單開胃。日本生蠔(2隻)(免費)店員突然送上,一問先知道餐廳而家做緊promo,免費送日本生蠔兩隻,好開心!生蠔肥美厚肉,加埋柚子啫喱及酸酸嘅蘿蔔茸,亦係醒胃嘅前菜!厚切牛脷($88)牛脷非常厚身,有咬口之餘又唔會韌,牛味都好濃!荔枝豬肉卷($32)豬肉燒燶咗,火候控制有待改善。雞心($38)質感柔軟,彈性有嚼勁!雞皮紫蘇蝦卷($48)好特別!雞皮燒得金黃香脆,油香豐腴,紫蘇葉正好平衡

安藝虎 無濾過純米吟釀(300ml $338)

店員先送上前菜,有番茄仔,青瓜及蘿蔔條,清新味蕾!

胡麻菠菜蟹肉沙律($88)

日本生蠔(2隻)(免費)

厚切牛脷($88)
牛脷非常厚身,有咬口之餘又唔會韌,牛味都好濃!

荔枝豬肉卷($32)

豬肉燒燶咗,火候控制有待改善。
雞心($38)

質感柔軟,彈性有嚼勁!

雞皮紫蘇蝦卷($48)
好特別!雞皮燒得金黃香脆,油香豐腴,紫蘇葉正好平衡膩感,包住彈牙嘅大蝦,口感豐富!

雞頸肉($38)
燒至表面焦香,肥瘦交織,食落富嚼勁!

自家製免治雞肉軟骨($48)
每次食串燒都一定會點,呢度嘅雞肉棒混合咗軟骨,食落更有口感!

紐西蘭羊架($78)
比想象中大份,羊架肉質軟嫰多汁,都唔錯。
日本蕃薯($45)

燒得較為燶,火候控制唔太穩定。

白鱔($75)
白鱔皮燒得脆卜卜,魚肉嫩滑,送酒一流。

茄子($28)
醬汁調味稍重。

三文魚燒飯團($42)
飯團燒得焦脆香口,不過三文魚多D會更好。

芝士年糕($48)

外層鬆脆,咬開係流心煙靱嘅芝士
今次食既居酒屋係行中高價路線既尖沙咀樓上小店!雖然野食係貴左少少,但勝在樣樣野食都好好食,同個環境真係好cozy,好啱成班三五知己坐低傾心事同細細聲咁講人是非☺️(喂!).其中最推薦莫過於冰菜蚧肉沙律($98)!冰菜係香港算係好少有既蔬菜,食起來鹹鹹爽爽,配合蟹肉同大大粒三文魚籽可謂夾到絕一絕,作為開胃菜一流!係朋友圈有雞皮終結者之稱既我,一連嗌咗兩道同雞皮有關既菜式,但厲害在兩道都好唔一樣,算係近年我食過整雞皮整得最出色既居酒屋🤯炸雞皮($76)係一流送酒菜,脆到同薯片無分別,但一分鐘都唔洗就俾我同fd ko 咗🤫雞皮紫蘇蝦卷($96)設計有心思,三者配搭得宜,難怪係居酒屋長期最受歡迎菜式!.海膽松葉蟹蓋甲羅燒($128)都係驚喜之作,成羹海膽就咁用肉眼都見到,而且燒完同蟹膏出奇地夾!一路食一路飲米味十足既仁井田自然酒($330/300ml),真係chill級有日本風味!結論:Recommend依間居酒屋俾所有對cozy用餐環境別有鐘情既日本菜愛好者!

其中最推薦莫過於冰菜蚧肉沙律($98)!

2022-07-05 40 瀏覽
尖沙咀越嚟越多美食,但要揀間好食嘅真係有啲難,今次就同朋友試咗位於尖沙咀天文臺道嘅一間串燒店,啲食物好精緻好有特色,唔係周圍都可以食到,特別推介: 自家製免治雞肉軟骨🐥, 又可以叫佢做親子串😂 因為食嘅時候一定要配埋個雞蛋醬點嚟食,先夠滋味😋三色蟹膏豆腐 - 呢個前菜真係一流,豆腐上面都會配上蟹肉,另外配上唔同嘅魚子, 又特別又有色彩 👍🏻其他串燒都會燒得好香好夠火喉,配上一支美酒就更加perfect🍶下次會再去試其他~Sakeh#天天飲食_尖沙咀#天天飲食評分:9/10

Sakeh
#天天飲食_尖沙咀
#天天飲食
評分:9/10
2022-07-05 69 瀏覽
🌕Hello我係Moon🌕嚟到happy Friday都終於可以將工作嘅事暫告一段落,😂之後當然就係要喺間好餐廳chill一下, 好好咁慶祝又過咗一個星期。 🤪喺油尖旺呢一個熱門地帶裏面尤其以尖沙咀最可以感受到每一個人都釋放自己嘅工作壓力, 😗繼而同三五知己一齊飲番一杯。😊嗰種溫馨同埋熱鬧實在無可比擬😆尖沙咀有一條好斜嘅斜路就係諾士佛台,😆嗰度有一間夜晚會顯得有少少神秘嘅餐廳,Sakeh 。😏從個名嘅讀音大約都知應該會同日本嘅清酒有關, 😍喺日本嘅劇裏面大部份打工仔一收工通常都會去居酒屋放鬆一下,😍今次就參考吓佢哋嘅做法啦。 🤪係一個優雅嘅燈光底下伴隨着嘅就係一串串嘅串燒,😳同埋一樽樽嘅清酒。 😉終於可以慢活一下唔使再追趕生活嘅節奏。🥸三文魚燒飯團,🤪呢一個係幾有特色嘅飯團,😇外面係好似飯焦質地嘅珍珠米,😆而裏面就包住三文魚碎同埋軟硬度適中嘅珍珠米,😗當中仲會有少少味素提升成個飯團嘅味道。 😳同一種飯裏面做出兩種層次,😋每粒米都見到係飽滿再加上三文魚嘅鮮味更加融為一體😍豬肋肉,😆呢一個部位嘅肉肉質肥瘦比例較佳,😊燒完之後肉質鮮甜無腥味,😏肉質裏面本身仲帶有少少油脂冋筋膜,😝呢啲都係令到
🌕Hello我係Moon🌕

三文魚燒飯團,

豬肋肉,
豬肋肉
😆呢一個部位嘅肉肉質肥瘦比例較佳,😊燒完之後肉質鮮甜無腥味,😏肉質裏面本身仲帶有少少油脂冋筋膜,😝呢啲都係令到成個香味更加香,😌而且因為採用嘅係慢火燒,☺️所以非常軟嫩多汁,😆不失彈性😏

雞腎,
雞腎
😌呢一個部位常用喺滷、煮、燒烤等,😍重要做成冷、熱菜餚都非常合適,😗真係一款百搭嘅食材,🥰經過燒完嘅雞腎除咗香氣十足之外仲會額外有一種質韌脆嫩嘅味道,😝比起其他做法更來得有彈性,🤓滲上少少海鹽即刻提升鮮味😏

君之井,
君之井
😎山廢純米吟釀,呢一款清酒味道濃郁,😋入口香醇,😙但餘韻帶嚟旨味,
😆飲得再多都完全唔會膩,😝絕對係每一串串燒之中嘅一個好好過濾😗

白鱔,
白鱔
同鰻魚一樣,😙未燒之前魚肉都係軟滑冇彈性,😂但燒完之後即刻變到更加堅挺結實,😉仲有一種獨有嘅魚味。 😍對比起鰻魚,白鱔更加有彈性,😝即使有微小嘅碎骨但都係比較脆口,🤪唔需要額外嘅醬汁都已經可以感受到白鱔嘅油脂香味😏

綠茶蕨紅豆白玉,
綠茶蕨紅豆白玉
😙最後嚟返一個日式甜品, 😌綠茶蕨餅唔淨止外表有綠茶嘅味道,😍而係成粒蕨餅到充滿綠茶嘅濃郁茶味,😋緩解晒之前串燒嘅後勁,😛至於紅豆蓉粒粒分明,😉軟綿綿又帶點甜味,😋當然要配合煙韌至極嘅白玉,😛直頭係甜入心😎

🌕最後MoonMoon真係好鍾意依度,不論清酒或燒物都咁好味🌕

Sakeh (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
豬肋肉
雞腎
白鱔
綠茶蕨紅豆白玉
尖沙咀一間隱世酒店入面原來日式隱藏住一間型格居酒屋~岩晒喜歡私隱度高嘅朋友仔酒店入口行上樓梯就會到sakah居酒屋 周末限定 清酒 午餐放題 $588/位 (任選兩款前菜+8款燒物+主食+甜品)首先每人揀1隻清酒杯先!每人兩款 前菜鳳凰美田 無限暢飲,雖則唔係話好貴嘅sake,勝在味道清甜順口,帶點米香~鮟鱇魚肝 入口即溶 好甘香螢光魷魚芝士 螢光魷魚好鮮味爽口,食完再食芝士,層次再昇華。另外點了酢漬水母 、胡麻菠菜蟹肉沙律燒物 各人可選不同8串 燒雞皮:燒得脆脆薄薄燒羊架:燒得軟稔,又唔會羶自家制免治雞肉軟骨:呢道串燒界名物必點,軟骨有咬口,雞蛋蛋香濃郁! 主菜:可選茶漬飯 燒飯團 燒得脆卜卜,入面好煙韌。紅豆白玉 綠茶蕨餅同白玉丸子非常煙韌。日東卷蛋千層蛋糕質地卷蛋,都幾特別。
尖沙咀一間隱世酒店入面原來日式隱藏住
一間型格居酒屋~岩晒喜歡私隱度高嘅朋友仔

酒店入口行上樓梯就會到sakah居酒屋

周末限定 清酒 午餐放題
$588/位 (任選兩款前菜+8款燒物+主食+甜品

首先每人揀1隻清酒杯先!

每人兩款 前菜

鮟鱇魚肝 入口即溶 好甘香

螢光魷魚芝士
螢光魷魚好鮮味爽口,食完再食芝士,層次再昇華。

另外點了酢漬水母 、胡麻菠菜蟹肉沙律

燒物 各人可選不同8串
燒雞皮:燒得脆脆薄薄
燒羊架:燒得軟稔,又唔會羶

主菜:可選茶漬飯

燒飯團
燒得脆卜卜,入面好煙韌。

紅豆白玉
綠茶蕨餅同白玉丸子非常煙韌。

日東卷蛋
千層蛋糕質地卷蛋,都幾特別。

2022-06-11
  • 綠茶蕨紅豆白玉
  • 清雞湯茶漬飯
  • 自家制免治雞肉軟骨
2022-07-04 584 瀏覽
本身想去諾士佛台飲下酒傾吓計,但係發現個日好嘈而且有好多人喺度吸水煙。所以我哋決定行過一啲,搵一間靜靜地嘅餐廳坐低慢慢傾、慢慢食。無意中俾我哋上openrice 發現到喺呢一間酒店入邊,有一間超級高質嘅串燒餐廳。喺地下嘅大門口入去,已經經過一個日式嘅園林景,當頭好似去咗京都咁,超有feel。上到去發現呢一間餐廳嘅裝修都好別緻,有一啲好似鳥巢咁嘅座位,而且有一幅着咗傳統和服人物嘅牆。飲酒嘅雅興完全冇減低,反而嚟到呢度就要試吓清酒。今次叫咗呢一個酒精濃度有16嘅仁井田米酒,用米黎釀製,飲落微酸微甜,但係帶有米嘅香味,都幾易入口。最啱食串燒期間,飲啖清一清個口同埋肥膩感覺。用OpenRice訂座會送兩隻日本生蠔,即使係免費送嘅生蠔,店主亦都毫不孤寒,大大隻,同部iphone咁大。襯埋酸蘿蔔蓉+柚子啫喱汁好夾!個生蠔本身都好肥美又鮮甜。燒鰻魚丼份量啱啱好,唔會太多或太少,食串燒之餘都可以撐下肚。個鰻魚外皮燒得朝趣帶有焦糖化嘅味道,食起來特別香,配襯埋帶有飯素嘅飯同埋酸蘿蔔絲,好快就清咗成盒了。燒多春魚多春魚平時去燒嘢食都好鍾意燒,但係自己燒嘅時候,有時好難控制個皮,好容易甩。但係呢度嘅師傅燒得

飲酒嘅雅興完全冇減低,反而嚟到呢度就要試吓清酒。

襯埋酸蘿蔔蓉+柚子啫喱汁好夾!個生蠔本身都好肥美又鮮甜。

燒鰻魚丼

燒多春魚
多春魚平時去燒嘢食都好鍾意燒,但係自己燒嘅時候,有時好難控制個皮,好容易甩。但係呢度嘅師傅燒得非常好,多春魚嘅出邊燒乾咗,個皮有少少脆,咬落去嘅時候就爆出爽脆嘅魚子,好正。

燒雞頸肉
可能啲雞成日都要運動佢個雞頸,因為要成日烏低喺度食嗰啲食物,所以佢嘅雞頸部份係特別紮實,肌肉多,唔會好肥膩。

雞皮紫蘇蝦卷
個雞皮燒得趣脆卜卜,包住爽滑彈牙嘅蝦肉,食起嚟雞油滲咗左入去甜美嘅蝦肉度,特別配搭!

荔枝豚肉卷
帶有少少脂肪嘅豚肉卷,包住鮮甜無比多汁嘅荔枝肉,兩者互相輝映,我嘅最愛。

自家製免治雞肉軟骨
雞肉打到滑滑,中間加左一啲軟骨,少少爽脆,配襯埋佢一隻新鮮嘅日本雞蛋撈勻佢,滿又濃味!

汁燒牛肋肉
出邊好似搽咗蜜糖咁樣,食起嚟富有炭燒嘅香氣,而且牛肉高質,咬落去淡淡嘅牛香!

日本番薯、粟米
我鍾意佢嘅粟米搽滿咗牛油,所以燒完之後牛油已經入曬粟米入邊。食起嚟牛油嘅芳香,而且粟米本身亦都係超甜,欣賞!

呢間餐廳坐得比較舒服、私隱度較高,而且用心製作,店員嘅服務態度亦都非常好而且殷勤,下次可以再嚟試吓!
2022-07-03
2022-07-04 135 瀏覽
如果唔係有朋友帶路,都唔知道斜路盡頭原來咁多優質餐廳! 今日就初嘗名為sakeh的串燒店!呢間串燒店入口佈置到好似庭園咁,令人忍唔住停低欣賞下🌿🍁真係唔好講笑,叫下叫下原來都試左好多款串燒😆等我重點講吓印象比較深刻嘅串燒啦!💫📍海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀甲羅燒淡淡嘅清酒味道,襯托出喺蟹膏及海膽嘅鮮味📍厚切牛脷厚切牛舌非常爽口,味道濃郁😋 腩肉爽口配搭大蔥味濃,好滋味👍🏻📍南非鮑魚鮑魚🐚 爽口彈牙,簡簡單單用鹽同埋黑椒調味已經好好食📍雞皮紫蘇蝦卷🦐以雞皮及紫蘇葉包裹住彈牙蝦肉,紫蘇葉中和返雞皮,唔會太油膩。紫蘇葉獨特嘅香氣原來同熟蝦都幾配搭📍日本蕃薯🍠表面搽咗牛油嘅紫皮番薯,肉質軟綿綿,配襯微燒焦嘅外皮🥰🍶食串燒配清酒梗係最夾啦!店員推介符合朋友口味嘅清酒,哩支「三粒米」帶有清新果香,甘酸平衡🥴另外以下幾都幾好食!📍荔枝豬肉卷📍自家制免治雞肉軟骨📍蔥豬腩肉📍三文魚燒飯團🍙可惜出名嘅龍蝦賣哂,唯有下次再嚟食啦!!

📍海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀

甲羅燒淡淡嘅清酒味道,襯托出喺蟹膏及海膽嘅鮮味

📍厚切牛脷

📍南非鮑魚

鮑魚🐚 爽口彈牙,簡簡單單用鹽同埋黑椒調味已經好好食
鮑魚

📍雞皮紫蘇蝦卷🦐

📍日本蕃薯🍠

表面搽咗牛油嘅紫皮番薯,肉質軟綿綿,配襯微燒焦嘅外皮🥰

三粒米

另外以下幾都幾好食!

📍荔枝豬肉卷
📍自家制免治雞肉軟骨
📍蔥豬腩肉
📍三文魚燒飯團🍙

自家制免治雞肉軟骨

可惜出名嘅龍蝦賣哂,唯有下次再嚟食啦!!
鮑魚
三粒米
自家制免治雞肉軟骨
  • 南非鮑魚
/ /尖沙咀有格調日式居酒屋🏮今日同另一半慶祝周年紀念🥰🥰🤍真係超推薦!!食物超高質( ´▽`)環境都好寬敞😆😆日本生蠔🦪超巨型生蠔,生食超甜甜!係日本空運直送🤩🤩自家製免治雞肉軟骨🐥呢個真係超推薦‼️配埋生雞蛋🥚食落個蛋醬甜甜地,真係超夾!海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀呢個又係必叫!!食落超鮮甜!仲要即燒,海膽溶埋落啲蟹膏度( ´▽`)用嚟夾餅乾食真係超出色!厚切牛脷🐮超厚肉!食落好腍又入味😍😍螢光魷魚芝士🦑呢個嘅芝士都好濃稠!配埋螢光魷魚個味道又幾特別!燒三文魚飯團🍙超多飯焦,脆卜卜又唔會太硬!好食!📍 Sakeh (尖沙咀)尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
/ /
尖沙咀有格調日式居酒屋🏮
今日同另一半慶祝周年紀念🥰🥰🤍
真係超推薦!!食物超高質( ´▽`)
環境都好寬敞😆😆

日本生蠔🦪
超巨型生蠔,生食超甜甜!
係日本空運直送🤩🤩

自家製免治雞肉軟骨🐥
呢個真係超推薦‼️配埋生雞蛋🥚
食落個蛋醬甜甜地,真係超夾!

海膽松葉蟹蓋甲羅燒🦀
呢個又係必叫!!食落超鮮甜!
仲要即燒,海膽溶埋落啲蟹膏度( ´▽`)
用嚟夾餅乾食真係超出色!

厚切牛脷🐮
超厚肉!食落好腍又入味😍😍

螢光魷魚芝士🦑
呢個嘅芝士都好濃稠!
配埋螢光魷魚個味道又幾特別!

燒三文魚飯團🍙
超多飯焦,脆卜卜又唔會太硬!好食!

📍 Sakeh (尖沙咀)
尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
  • 海膽松葉蟹蓋甲羅燒
  • 自家制免治雞肉軟骨
  • 三文魚燒飯團
第一次嚟呢間環境好高級嘅居酒屋🏮一入門口好有情調係飲酒傾偈嘅好地方🥂 裝修日式中帶點摩登感 好似今次個座位好似鳥籠咁既設計好特別🐦 串燒全部燒得好入味而且仲有一系列既清酒做配搭🥰 三五知己黎小酌非常不錯 😛⭐️ 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀店員特別係Table Side燒過既海膽同蟹肉超香濃💛 Creamy帶濃濃鮮味🌊⭐️ 鵝肝 🐦超級大嚿同肥美🦆 有入口即溶嘅感覺💚⭐️ 蘆筍豬肉卷 🥒⭐️ 蔥雞 🌱兩款都用左蔬菜同肉味中和 🌲 雞肉有碳香之餘減輕了油膩感😚⭐️ 雞翼 🍗⭐️ 雞頸肉 🐔 兩樣都燒到香脆唔會太乾身🔥 特別雞頸有爽口嘅口感🤪⭐️ 荔枝豬肉卷 🍖⭐️ 鹽燒安格斯牛柳 🥩超甜嘅荔枝同肉味意外地夾💕 好食到想Encore🥰 牛柳都好Juicy⭐️ 自家製免治雞肉軟骨 🍳沾上調味過既蛋黃入口非常滑💛 好有日式風味 🎌⭐️ 茄子 🍆汁燒嘅做法特別入味 茄子都好新鮮💜⭐️ 芝士年糕 🧀煙煙韌韌芝士鹹香😛 一定係合家歡既口味⭐️ 三文魚燒飯糰 🍙調味過既飯粒好入味 🍣 唔會太飽肚同重口味⭐️ 水信玄餅 💧⭐️ 綠茶蕨紅豆白玉 🍡兩款甜品賣相都好精緻好適合打卡📷 喜歡唔會過甜既日本傳統風味💗⭐️ 自然酒 🍶特別揀咗隻易入口
⭐️ 海膽松葉蟹蓋甲羅燒 🦀
⭐️ 水信玄餅 💧
⭐️ 綠茶蕨紅豆白玉 🍡
自然酒
⭐️ 自然酒 🍶
特別揀咗隻易入口嘅Sake黎配搭💙 米香容易入口帶甘甜 😊 配上濃味既串燒岩岩好
⭐️ Sakeh (尖沙咀)
📍 尖沙咀天文臺圍5-9號寶軒酒店地下及1樓
鵝肝
雞翼
茄子
芝士年糕
三文魚燒飯糰
自然酒
2022-06-30 37 瀏覽
朋友見我望住去日本嘅旅行團流曬口水🇯🇵就帶我去尖沙咀呢間日式燒烤店,俾我止住渴先😜一坐低就決定叫支清酒小酌一番~🌟安藝虎香氣豐富,帶有淡淡乳酸、花果嘅香味🌸同雞肉串燒、海鮮料理係好配搭口感柔和圓潤,好適合夏日炎炎飲用鍾意生酒香氣嘅朋友可以試下😛我同朋友都係大食女子,當日叫左唔少菜式🤓🌟海膽松葉蟹蓋甲羅燒店員會喺你面前用烤爐加熱,香氣不斷湧出蟹蓋放入滿滿嘅蟹膏、蟹肉、海膽、蟹籽🦀蟹肉鮮味濃郁,鹹甜適嘅蟹膏搭配梳打餅一絕真係大滿足,呢個菜式必試!🌟赤崎生蠔來自長崎縣嘅赤崎生蠔大大隻,肉質厚身🦪食落礦物質味重,蠔味濃郁再加上柚子醋啫喱🍊泡菜蓉,更加滋味🌟白鱔外皮燒得香脆,但肉質keep到好嫩滑🐟仲帶有魚油的油香🌟多春魚多春魚新鮮,魚皮燒得焦香飽滿嘅魚春卜卜脆,配酒一流🍶🌟荔枝豬肉卷又甜又多汁嘅荔枝加上油香豐富嘅豬肉,無諗過兩者咁夾😍酸甜解膩、酥脆爽口,夏天食最啱🌟露筍豬肉卷豬肉卷配搭清爽,蘆筍口感脆嫩🐷🌟蔥豬腩肉京蔥爽口,豬肉鮮嫩,風味濃厚只係睇串燒嘅光澤就知道燒得好用心🍢🌟牛舌牛舌好厚身,口感爽彈🐮燒得輕微焦香,油脂、肉汁仍然好豐富,非常惹味🌟自家製免治雞肉軟骨食日式串燒時,呢道菜又係我嘅
朋友見我望住去日本嘅旅行團流曬口水🇯🇵
就帶我去尖沙咀呢間日式燒烤店,俾我止住渴先😜

一坐低就決定叫支清酒小酌一番~
🌟安藝虎
香氣豐富,帶有淡淡乳酸、花果嘅香味🌸
同雞肉串燒、海鮮料理係好配搭
口感柔和圓潤,好適合夏日炎炎飲用
鍾意生酒香氣嘅朋友可以試下😛

我同朋友都係大食女子,當日叫左唔少菜式🤓

🌟海膽松葉蟹蓋甲羅燒
店員會喺你面前用烤爐加熱,香氣不斷湧出
蟹蓋放入滿滿嘅蟹膏、蟹肉、海膽、蟹籽🦀
蟹肉鮮味濃郁,鹹甜適嘅蟹膏搭配梳打餅一絕
真係大滿足,呢個菜式必試!

🌟赤崎生蠔
來自長崎縣嘅赤崎生蠔大大隻,肉質厚身🦪
食落礦物質味重,蠔味濃郁
再加上柚子醋啫喱🍊泡菜蓉,更加滋味

🌟白鱔
外皮燒得香脆,但肉質keep到好嫩滑🐟
仲帶有魚油的油香

🌟多春魚
多春魚新鮮,魚皮燒得焦香
飽滿嘅魚春卜卜脆,配酒一流🍶

🌟荔枝豬肉卷
又甜又多汁嘅荔枝加上油香豐富嘅豬肉,無諗過兩者咁夾😍
酸甜解膩、酥脆爽口,夏天食最啱

🌟露筍豬肉卷
豬肉卷配搭清爽,蘆筍口感脆嫩🐷

🌟蔥豬腩肉
京蔥爽口,豬肉鮮嫩,風味濃厚
只係睇串燒嘅光澤就知道燒得好用心🍢

🌟牛舌
牛舌好厚身,口感爽彈🐮
燒得輕微焦香,油脂、肉汁仍然好豐富,非常惹味

🌟自家製免治雞肉軟骨
食日式串燒時,呢道菜又係我嘅必食之選
加入左雞軟骨,添加嚼勁
雞味濃又富質感,蘸上生蛋黃風味更濃厚🍳

🌟雞肝
用甜甜鹹鹹嘅醬汁燒製,去除左雞肝嘅腥臭味
內裡半熟柔嫩,香氣濃厚

🌟雞腎
肉質口感爽脆,周邊保持到嫩度

🌟雞翼
油香滿盈,表面有少許焦香,相當惹味🍗

🌟雞皮紫蘇蝦卷
外層雞皮嘅脆卜卜,油脂豐富🐔
中間嘅紫蘇減低油膩感,蝦肉彈牙

🌟清雞湯茶漬飯🍲
學日本人咁最後一道菜叫左茶漬飯,去解油膩、解酒
米粒硬度適中,雞湯香氣十足👍🏻

餐廳設計得精緻時尚,座位又舒服💖
無論係同朋友、情侶定屋企人,都適合黎呢度chill下~
2022-06-30 659 瀏覽
位於尖沙咀的 • SAKEH• 是間以日本鬼怪為主題的串燒店。曾經光顧過一次,覺得味道不錯,所以再次到訪啦~ 店內有各式各樣的串燒,令人眼花撩亂🙈。大部分串燒必須點兩串,大家要留意囉☺️~ 「 蔥雞 $42 」 醬香濃郁的蔥雞串燒,雞肉軟腍,但醬汁比較淡,濃一點更好😆。 「 雞皮紫蘇蝦卷🦐 $48」 用雞皮和紫蘇葉把蝦子捲起來,蝦肉彈牙,雞皮焦脆,味道不錯。 「 汁燒牛肋🥩 $68 」 汁燒牛肋是當晚最惹味的串燒,邊位焦香,肉質腍軟。 「 芝士年糕🧀 $48 」芝士年糕,有著軟糯的鹹香軟心,大人小孩也喜歡。 「 三文魚飯團🍙 $42 」 飯團燒得外脆內軟,內有不少三文魚碎,味道不錯呀~ 「 綠茶厥餅紅豆白玉🫘 $60 」 上次吃過,覺得好好吃的甜品,這次決定要一人一份。香脆的最中餅配上綠茶厥餅和香甜紅豆,撒上黃豆粉更香甜~SAY CHEERS~

店內有各式各樣的串燒,令人眼花撩亂🙈。

大部分串燒必須點兩串,大家要留意囉☺️~

「 蔥雞 $42 」

醬香濃郁的蔥雞串燒,雞肉軟腍,但醬汁比較淡,濃一點更好😆。

「 雞皮紫蘇蝦卷🦐 $48」

用雞皮和紫蘇葉把蝦子捲起來,蝦肉彈牙,雞皮焦脆,味道不錯。

「 汁燒牛肋🥩 $68 」

汁燒牛肋是當晚最惹味的串燒,邊位焦香,肉質腍軟。

「 芝士年糕🧀 $48 」

芝士年糕,有著軟糯的鹹香軟心,大人小孩也喜歡。

「 三文魚飯團🍙 $42 」

飯團燒得外脆內軟,內有不少三文魚碎,味道不錯呀~

「 綠茶厥餅紅豆白玉🫘 $60 」

SAY CHEERS~
2022-06-29
2022-06-30 34 瀏覽
朋友仔話生日帶我去chill下 食我嘅至愛串燒 呢間居酒屋用傳統燒烤方法 食材新鮮由日本直送抵港食物質素好 提供多款日本清酒 裝修帶神秘感 特設日式紙傘特色座位😃😃😃酢漬水母荔枝豬肉卷 露筍豬肉卷油脂感豐富 荔枝鮮甜 營造返清新效果😆😆😆雞皮紫蘇蝦卷 自家制免治雞肉軟骨 雞翼肉質軟嫩冇雪味 雞翼好大隻雞皮紫蘇蝦卷好特別 雞肉軟骨裡面口感一粒粒好脆😙😙😙鹽燒安格斯牛柳 汁燒牛肋牛柳唔會太熟太韌 有牛味😝😝😝紐西蘭羊架羊架醃得岩岩好🥰🥰🥰海膽松葉蟹蓋甲羅燒混合蟹籽蟹膏蟹肉海膽混合 即場以小火爐慢烤 配上梳打餅蘸吃😎😎😎多春魚馬刀貝乾淨無沙 咬落爽彈😇😇😇安藝虎土佐錦300ml冰鎮住 口感冰涼 ☺️☺️☺️贈送日本生蠔水順玄餅
酢漬水母
冰鎮住 口感冰涼 ☺️☺️☺️
贈送日本生蠔
水順玄餅
2022-06-28 55 瀏覽
尖沙咀有好多唔同特色嘅居酒屋,今日同朋友聚會,揀咗呢一間裝修風格有日本叢林feel嘅居酒屋話到明係居酒屋,當然唔少得飲返杯清酒,依度嘅清酒大大話話有十幾款選擇,有梅酒,果酒,米酒等等,價錢有平有貴,豐儉由人仁井田 自然酒 330ml $338酒甜甜地,容易入口,好啱女仔飲,米味香醇,酒精濃度16度,飲多幾杯都唔容易醉酢漬水母$58好香濃嘅柚子汁味,水母好爽口,酸酸甜甜好開胃螢光魷魚芝士🦑$88螢光魷魚超級新鮮,醃漬後仲有少少鹹香味,配合埋芝士一齊食好夾海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128海膽大大片,加入埋蟹子、蟹膏、蟹肉放上個蟹蓋到燒,配合埋梳打餅食一流芝士年糕$48濃濃嘅芝士味配合埋煙韌嘅年糕,好match白鱔$75個鱔好肥美,而且肉質爽口汁燒牛肋$68燒肉汁調校得好出色,牛肋肉好淋,油脂豐富荔枝豬肉卷$32呢個簡直係我嘅最愛,荔枝配豬肉口感原來係咁清新三文魚燒飯團🍙$42個飯團外圍燒得好香脆,唔會過濃鮑魚$88用咗南非鮑魚,好大隻,好新鮮,調味落咗少少辣椒粉自家製免治雞肉軟骨$48雞肉入邊有細細粒雞軟骨,配合埋橙黃色嘅蛋黃,十分Juicy,都係其中一個必食推介厚切牛脷$88牛脷有三片,非常之

話到明係居酒屋,當然唔少得飲返杯清酒,

仁井田 自然酒 330ml $338

酢漬水母$58
好香濃嘅柚子汁味,水母好爽口,酸酸甜甜好開胃

螢光魷魚芝士🦑$88

海膽松葉蟹蓋甲羅燒$128

芝士年糕$48
濃濃嘅芝士味配合埋煙韌嘅年糕,好match

白鱔$75
個鱔好肥美,而且肉質爽口

汁燒牛肋$68
燒肉汁調校得好出色,牛肋肉好淋,油脂豐富

荔枝豬肉卷$32
呢個簡直係我嘅最愛,荔枝配豬肉口感原來係咁清新

三文魚燒飯團🍙$42
個飯團外圍燒得好香脆,唔會過濃

鮑魚$88
用咗南非鮑魚,好大隻,好新鮮,調味落咗少少辣椒粉

自家製免治雞肉軟骨$48

厚切牛脷$88
牛脷有三片,非常之厚切,牛脷一啲根都無,十分爽口

秋葵$38
火喉燒得好好,保留秋葵嘅質感

我見到呢間居酒屋仲有VIP房,好適合一大班朋友過嚟飲酒聚會