2022-09-24
今日朋友帶咗我嚟呢間Sakeh食串燒 呢度餐廳裝修別緻 座位舒適 午餐有套餐選擇 包咗前菜 串燒 主菜同甜品 我地同時加咗清酒放題 不過我反而飲啤酒為主 因為食串燒好似同啤酒夾啲 啤酒係Sapporo Bear 夠凍亦夠氣 可以無限Refill認真爽 前菜揀咗酢漬水母 水母非常爽口 加埋個汁酸酸甜甜 非常開胃 串燒每人可以揀五款 荔枝豬肉捲 呢個配搭喺出面比較少見 荔枝燒完都仲好Juicy甜甜地爆汁 加埋豬肉鹹鹹燒到焦香 配搭都幾唔錯雞皮紫蘇葉蝦卷 雞皮烤到香脆 包埋紫蘇葉同蝦 新鮮鮮甜免治雞肉軟骨 食串燒我不嬲都鍾意點呢個 因為有肉汁之餘亦有咬口 配埋生雞蛋令口感更順滑汁燒牛肋肉 牛肋肉調味惹味 燒到火候啱啱好 保持到好多肉汁之餘仲有好香嘅油脂味 但一啲都唔膩燒南非鮑魚(+$18)簡簡單單用少少鹽燒已經帶到海鮮嘅鮮香 主菜揀左雞湯烏冬 可以暖下胃 而且雞湯好似飲到少少酒香味 絕對唔係普通雞粉加水咁簡單而甜品有日東卷蛋/紅豆白玉 前者不過不失 蛋糕都算鬆軟 後者比較有日本風味 我尤其鍾意食白玉 煙煙韌韌嘅小丸子 配上甜甜地嘅紅豆泥 唔錯嘅配搭
前菜揀咗酢漬水母 水母非常爽口 加埋個汁酸酸甜甜 非常開胃
串燒每人可以揀五款