2022-09-20
平日收工經過呢間日本野都好想試吓,今日同同事放工過嚟飲少少酒傾吓計食啲嘢,大家都鍾意食日本嘢所以期待咗好耐。Sakeh 日本菜居酒屋,地址喺天文臺圍5-9號寶軒酒店地下,餐廳裝修得好有格調,喺度坐低傾偈食嘢感覺非常舒適。胡麻菠菜蟹肉沙律 68元,新鮮嘅菠菜配埋蟹肉孩籽,味道非常鮮甜,加上少少芝麻點綴,味道好有層次,味道清新又夠開胃。燒飯糰 38 元,飯團賣相好吸引,加上有少少紫菜燒出嚟味道特別香口,外邊一層脆卜卜,飯團入邊煙煙銀銀好有口感。芝士年糕 48元,芝士年糕白雪雪圓轆轆,一啖咬落去香濃嘅芝士味湧出來,芝士年糕做到外脆內軟,味道香濃,呢個口感真係冇得頂。雞皮紫蘇蝦卷 48元,蝦卷外層用雞皮紫蘇葉包住,紫蘇葉嘅香味完全深入雞皮同蝦卷入邊,雞皮燒到脆卜卜,入邊嘅蝦肉仲係好爽口彈牙,幾樣嘢嘅味道非常之夾,味道好有層次。口感一流。燒獅魚鮫 108 元,燒魚鮫Size都好大,燒到金黃色一上枱已經聞到香味,入邊嘅魚肉仲係好多汁好嫩滑,火候控制得啱啱好,最正就係魚皮燒到脆卜卜,配上少少檸檬汁味道非常有層次,將魚嘅鮮味完全帶出嚟。紐西蘭羊架,羊架非常新鮮,燒到好香口,咬落去仲保留到原有嘅肉汁,味
紐西蘭羊架,羊架非常新鮮,燒到好香口,咬落去仲保留到原有嘅肉汁,味道好鮮美。
仁井田自然酒,食串燒梗係要配返杯清酒,清酒味道清香,喺度食嘢傾偈飲番杯,成個人都好放鬆