餐廳: Sabatini 意大利餐廳
優惠: 國泰會員經「連結里賞」綁定信用卡,於指定夥伴餐廳消費即賺高達HKD4 = 2里數。受有關條款約束。
條款及細則:
  • 國泰會員如希望使用「連結里賞」賺取里數,必須將符合要求的 Visa 及 MasterCard 信用卡及扣賬卡綁定至其會籍賬戶。
  • 國泰會員可通過 Apple Pay、Google Pay 及 Samsung Pay 以已綁定付款卡為符合要求的餐飲消費付款,從而透過連結里賞賺取「亞洲萬里通」里數。然而,利用支付寶、微信支付及 Paypal 等第三方平台,將無法透過「連結里賞」賺取「亞洲萬里通」里數。
  • 惠顧特定推廣套餐或不可賺取「亞洲萬里通」里數。請預先向個別餐廳查詢。
須受其他國泰條款及細則約束。
2006-01-13 26 瀏覽
Ordered a 3-course lunch. Excellent appetizer with pamar ham; thus, value-for-money. Pasta was penna cooked with 4 kinds of cheese. Good smell and mouth-feel. Desert was an italian cheese cake. Coffee was free. Have tried dinner before. Lunch is much worth.
2005-12-28 26 瀏覽
聖誕節正日同大食怪太太到此餐廳晚餐,氣氛很好,可能對餐廳有期望,所以有點失望.服務一般,味道都幾好但沒有驚喜.前菜巴馬火腿加哈蜜瓜,份量足,但火腿稍韌.龍蝦湯幾好味,主菜羊架亦ok,而鵝肝無入口溶的感覺,signature 甜品味道不錯,可惜略甜.Hazelnut 布丁味道幾好,因為小弟感冒未癒,所以未有叫酒,只叫了一杯鮮橙汁及架啡.服務方面以只可以說ok, 可能是個別waiter 的問題吧,我們想要杯暖水,但前後向兩個waiters 講了最少三次,卻等了最少10分鐘才有得飲,不過介紹甜品及推介時都很詳細,抵讚.Live band 有三位男成員,水準都唔錯,如果多一位女聲就更加好.埋單盛惠$1600,似乎貴了一些,而且原來聖誕節不能夠賺AsiaMiles, 有點失望.以味道來說,Al Dente 和Wildfire 也有差不多的水準,但價錢就平一大截,下次都係食brunch buffet算吧.

2005-12-25 25 瀏覽
四個女仔預早了兩個星期book sunday brunch,又叫他們fax 定menu 比我們,簡直未食先興奮.坐下來先來杯sparkling wine同一籃曖曖的麵包.頭盤各式Anipasto非常美味,hams 都有好幾款,最喜歡parma hams 加密瓜,密瓜超甜,配合parma ham 咸香味,令我忍唔住食了兩轉.另外仲有多款salad, 蕃茄加水牛芝士,grilled 紅/黃椒,sundried tomato等等...樣樣都好味.生蠔好大隻,非常新鮮,好味!只食這個counter 都可以飽了,但大家都好克制,所謂好戯在後頭,主菜,意粉,甜品都未食!意粉counter 有即grilled 魚,香腸,魚燒得好好味,香腸太咸可以不食,忌薕汁意粉幾heavy,同人share 會好些.另外唔好錯過魚生toast,面頭係魚生,下面係用olive oil 煎過的法包,煎得好香脆!大家都喜歡食羊,三個主菜都是羊,另外叫了一個stewed chicken.order 時本想叫他們medium rare,點知原來他們已經prepare 定medium,有點失望.上菜時有三支羊架,肉質鮮嫰,夾了
大家都喜歡食羊,三個主菜都是羊,另外叫了一個stewed chicken.order 時本想叫他們medium rare,點知原來他們已經prepare 定medium,有點失望.上菜時有三支羊架,肉質鮮嫰,夾了一層薄薄的脂肪,果然沒令人失望.不過如果可以再生少少就perfect.
Stewed chicken 煮得好入味,肉地嫰滑,相比羊架都係遜色了些.
甜品好多choices,有tiramisu,一貫高水準.creme burlee 好香,仲見到有好多vanlila seed.
紅酒燴無花果,未食過新鮮的無花果,酸酸甜甜都幾得意.cheese cake 都唔錯,另外仲有幾款cake 同pudding,太飽食唔到.
自家製icecream 唔好錯過,妤滑,有strawberry, chocolate同vanlila 味,strawberry 有好多菓肉,有些似hagan dazz,但無hagan dazz 咁重奶味.
水菓都係貴價貨,有紅莓,藍莓,strawberry 就一般.
最後叫了杯cappuccino,水準之作,成為一個好好的ending.我地由12 點食到3 點,好滿足!
這裡的staff 經常自己圍住傾計,尤其是女侍應,唔夠attentive,這方面要留意下.

2005-12-14 15 瀏覽
what a cozy place! Go for a try, you must.it's not a fancy restaurant but the mood and environment is very "warm"; people are very friendly as well. they have a band singing in front of every table…...it was quite embarrassing especially when they are singing a “love”song in front of you and your bf. Anyway, it was romantic...haha!!!I had my b-day dinner there. We ordered a lamb chop, a lobster pasta and soups + salad...all of them are delicious.

(非會員)
2005-11-29 19 瀏覽
星期日同老公慶祝佢生日,睇KC兄的食評,讚呢度係值滿分的食肆,就決定試sunday brunch$325+10%SC,比較dinner set約$1200一位,這brunch 比較化算。總之Sabatini有幾正,不用多說,我同老公都比滿分,一定有下次!
總之Sabatini有幾正,不用多說,我同老公都比滿分,
一定有下次!
2005-11-22 25 瀏覽
先說說吃了什麼,兩個人要了:- 巴馬火腿和蜜瓜- 白松露菌炒蛋- 意式腸Sundry番茄通粉- 法國鱸魚加地中海蝦- 士多啤梨加忌廉- House White一支- 無氣礦泉水一支每份的份量也不多,兩人分也剛好(略多少少,吃不下甜品)。食物質素佳,唯一扣分是伴碟的露荀,太"稔"。服務好,不煩也不會不理你。環境比想像中relax,不拘僅。Live music非常出色,會到每檯獻唱,可點唱。埋單二人合共~$2600
先說說吃了什麼,兩個人要了:
- 巴馬火腿和蜜瓜
- 白松露菌炒蛋
- 意式腸Sundry番茄通粉
- 法國鱸魚加地中海蝦
- 士多啤梨加忌廉
- House White一支
- 無氣礦泉水一支

每份的份量也不多,兩人分也剛好(略多少少,吃不下甜品)。
食物質素佳,唯一扣分是伴碟的露荀,太"稔"。
服務好,不煩也不會不理你。
環境比想像中relax,不拘僅。
Live music非常出色,會到每檯獻唱,可點唱。

埋單二人合共~$2600
(非會員)
2005-11-09 22 瀏覽
Brunch Buffet 不論頭盤、主菜、意粉、麵包、甜品、芝士及Coffee,樣樣都好好正,加上環境及服務也是一流,雖然很想食多D,但係已經好飽好飽,飽到夜晚那餐都食唔到,仲回味到第二朝。
2005-10-31 18 瀏覽
看到openrice對此lunch buffet的一致好評,我昨日(30/10)終於親身見識過了..餐前:Sparkling wine 半杯頭盤:各式Anipasto, cold cut試味,生蠔1隻松子仁生菜蕃茄沙律配橄油汁,蕃茄水牛芝士,巴馬火腿配哈蜜瓜(1)生蠔超大,我雖非好此道者也試了一隻,頗鮮甜。各式沙律菜很新鮮,配上欖油汁及烘松子仁非常清爽。**必吃** 蕃茄水牛芝士--> 簡單配搭但滋味無窮,可以吃不停口的!!**必吃** Parma ham - 從未吃過咁正的parma ham w/melon!!**必吃** 另外頭盤桌還有一味醃蕃茄乾是極出色的,吃極也想吃!湯:蕃茄湯伴小五穀酸包(1)--> 只可以說從未吃過咁蕃茄的蕃茄湯!**必吃** 魚生多士伴乾蕃茄醬,香草醬及橄油醬(1) --> 正到呢.... 從未吃過咁正的多士!!意粉:鮮茄醬寛條麵配燒肉腸(1/2)**必吃** 黑松露菌忌廉汁長通粉配煎石班(1/2) -> 未吃過Sabatini o既cream sauce意粉,你唔會知原來真正o既cream sauce可以係好味到咁..,

餐前:
Sparkling wine 半杯

頭盤:
各式Anipasto, cold cut試味,生蠔1隻

生蠔超大,我雖非好此道者也試了一隻,頗鮮甜。
各式沙律菜很新鮮,配上欖油汁及烘松子仁非常清爽。

湯:
蕃茄湯伴小五穀酸包(1)
--> 只可以說從未吃過咁蕃茄的蕃茄湯!

意粉:
鮮茄醬寛條麵配燒肉腸(1/2)
**必吃** 黑松露菌忌廉汁長通粉配煎石班(1/2) -> 未吃過Sabatini o既cream sauce意粉,你唔會知原來真正o既cream sauce可以係好味到咁..,真係肥死都要食埋先算...
另外煎石班亦是一絕,太新鮮太嫩滑的石班肉經炭燒,表面微焦而內裡脆嫩,口感又是一流!!

主菜:
燒羊架,燒牛仔肉(少許)
相比起先前兩樣,主菜反而比較平凡(尤其牛仔肉較口,無謂浪費quota),但羊架都絕對食得過...

甜品
打從進入餐廳開始,我已被甜品上林羅滿目的甜品所吸引,吃主菜時多少抱著忐忑不安的心情,一方面又不捨得不試各式頭盤主菜意粉,但另一方面又怕之前吃得太飽吃不到甜品,魚與熊掌,難以兼得..
怎麼也好,我最終也冒著爆肚危險試了以下非常多的東西!!

**必吃** Tiramisu(1/2) --> 不愧為帝苑皇牌,口感濕潤,酒味適中又不會過搶...,忍不住吃下一整件
鮮橙芝士蛋糕(1/2) --> 因有點橙酸中和,吃這硬式芝士餅也不會有過膩的感覺,難得!
**必吃** 什莓布甸(少) --> 這個比較特別,雖然賣相平平(深紫色的一團布甸與o者喱狀的東西),但它酸酸味味的,每啖也吃到什莓的粒粒口感,吃多多也不怕。老實說,若平日吃芝士餅的機會不算少的話,到Sabatini不妨把quota撥給這較特式的甜品,它不會一味死甜,你不會後悔的!
杏仁豆腐(少) --> 吃落也充滿杏香,而且水份較重,不想甜品太heavy的話可以一試!
焦糖燉蛋(少) --> 與其他地方的差別不大,可skip
**必吃** Homemade呢,朱古力雪糕伴杏仁片及鮮果(各1球)
--> 勁滑之選,我就算極飽也忍不住要連吃兩球!

各式水果-->只試了少許,但也鮮甜多汁。若能忍得住不吃各式精美甜品的話,這會是甜品桌上最健康的選擇。
(但... 試問到一年中又幾多次會到Sabatini這類極出色的餐廳吃東西呢?就我個人而言,若我捨甜點而單點水果,及後我幾乎肯定自己會後悔...:q)

餐後:
朱古力3款試味(共1粒), Petit Fours1啖
芝士試味伴克力架半塊
Cappuccino (1杯)

總括而言,我實在未吃過咁正的自助餐,其實它在lunch 時段供應也未嘗不是一件好事,至少你還有整天去消化,晚上也可吃得清淡一點。若是dinner buffet的話,捧著肚子睡覺的滋味可不好受!

結論:(不計後果)絕對會再吃!最多平日吃得慳儉點也要再來的...
2005-10-27 8 瀏覽
服務、環境、食物,簡直物超所值。特別推介自家製的意粉及魚生多士,魚生多士以煎得脆口的法包多士配三文魚/吞拿魚/立魚,加上意式香草汁及蕃茄汁,非常好味。而意粉必試忌廉汁,又香又濃,我一口氣吃了兩碟,現仍回味無窮!!!
服務、環境、食物,簡直物超所值。
2005-10-17 12 瀏覽
對上一次o黎,已經係舊年的事了。今次係同老友o黎,不過menu好似冇變過。我o地都係6點幾去食early bird dinner,兩個set dinner一定食唔晒,所以只叫了一個set,再另加一個野菌Risotto(只有一款Risotto選擇),寧願之後再加甜品。頭盤都係巴拿馬火腿配哈蜜瓜,火腿仍然有水準,哈蜜瓜夠清甜,今次仲有埋青紅椒、西蘭花、菇同蛋作配菜。第二道菜都係揀了蒜蓉橄欖油意粉,侍應哥哥安排與Risotto一齊上,先食Risotto,真係好好好食,比起cova的野菌Risotto還要好,這個除了飯的質地煮得剛好,味道唔會過溜,亦沒有一種野菌苦味的感覺,現在仍然回味呢! 蒜蓉橄欖油意粉,蒜味香濃,而意粉夠硬身,食落口好實在,真係好難係其他地方食到。第三道菜揀了牛仔肉-薄薄的兩塊牛仔肉,肉質唔嫩,似是白烚沒有味,這道菜水準較為遜色。最後set甜品係tiramisu,我o地再叫的chocolate puff cake,今次份量好少,冇上次咁大件,而且今次chocolate puff亦冇咁好食,酥皮唔夠鬆化。因為分量細,唔太夠喉,再加多個無花果mousse,第一口感覺麻麻,再食第
因為分量細,唔太夠喉,再加多個無花果mousse,第一口感覺麻麻,再食第二口才認識食到個感覺,清淡得來帶點清點味,慢慢嗒真後,無花果的味道才浸出來,味道好天然。
今次除了意大利飯非常有驚喜,及牛仔肉比預期差之外,其餘的保持水準。最後埋單時,竟然計少我o地一客甜品錢。
2005-10-12 12 瀏覽
一直期待可於這家餐廳用膳,重陽節假期也有lunch buffet與男朋友一試﹗好的地方真的不用說了,其他的食家己有詳盡的分享,我也十分認同,但今天的main course 實在令我嚇一驚﹗本來男朋友一心想試羊架,但menu沒有所以沒有order, 但很奇怪,其他枱是可以order羊架的.....我們沒有再追問,一心等著我們的主菜,雞胸和炸海鮮......雞胸很tough, 也沒有味道,吃了兩口已吃不下,加上之前也有七分飽.......炸海鮮,有如kfc之前出的炸海鮮籃......真係奇到不得了~~~~~~點解會咁呢??但其他方面真的十分好......我都唔知點評分>_<
但其他方面真的十分好......
我都唔知點評分>_<
點解我可以咁講,因為係中秋節我幫襯同一酒店打對面o既雅苑座dinner buffet,雖然大家相差價錢十蚊以內,但食物質素真係冇得比,雖然款式唔夠雅苑座多,但對重質不重量o既你一定唔會有complain。不過首先聲明,呢個祇不過係一個sunday lunch 半自助餐,但喜歡食野既話,又何須介懷時間的早晚?入正題:一入到去坐底,個waiter扭開一支Watson蒸餾水倒俾我(雖然唔係evian),但我已經覺得lunch咋,使唔使咁誇?又或者我"孤漏卦聞"掛。可能呢o的係高級餐廳一貫做法。每人包一杯sparkling wine,如果唔飲酒,可轉鮮榨果汁(not Mr. Juicy)。每張檯有一籃麵包(三款各兩三件),每款都好正。再到門口食物檯look look,已經俾不同o既side dish吸引,大約有十來款,仲有生蠔,雖然唔似雅苑座即開,但肥美搭夠,仲有唔同o既cold cut,o的哈蜜瓜加火腿正…,未食main dishes 已飽了細半,再攞個湯,今日係意大利蔬菜湯,好味,再隔離放左o的魚生多士,同一張檯尾係pasta counter,今日pasta有Orecchite,Spagh
再到門口食物檯look look,已經俾不同o既side dish吸引,大約有十來款,仲有生蠔,雖然唔似雅苑座即開,但肥美搭夠,仲有唔同o既cold cut,o的哈蜜瓜加火腿正…,未食main dishes 已飽了細半,再攞個湯,今日係意大利蔬菜湯,好味,再隔離放左o的魚生多士,同一張檯尾係pasta counter,今日pasta有Orecchite,Spaghetti & Fettuccine。Sauce 有蚌肉白汁及蕃茄火腿汁,配料有即grill既唔知乜sausage同好似cod fillet,o的cod fillet 好甘香好正,我連吃了三塊。
到主菜,今天選擇有羊扒,烤雞,唔知乜牛,三文魚扒同另一款忘記了,仲有兩款要加錢既龍蝦同唔知乜牛,我們選了羊扒同不用加錢既牛肉,羊扒有三片厚厚的,中間還看到鮮嫩的粉紅色,咬落去好juicy,完全唔un,而牛肉雖然衹有少少一堆的牛肉片,但食落去即溶,好味道。
到了甜品及cheese bar,甜品一貫帝苑出品,水準中上,其中creme brulee更加用鮮vanilla條,重本。我仲見到個tiramisu祇係攞左1/3,佢o地已經換過一盤新o既出黎,可能驚唔夠凍卦。其他甜品有朱古力及cookies及生果可供選擇,cheese bar 也有數款可供選擇,最後呢餐lunch buffet 係一杯cappuccino 同攬住個肚下結束。
後話:呢餐飽到我尋日夜晚都食唔落飯。
2005-09-30 15 瀏覽
終於試左佢地個sunday brunch。真係飽到夜晚都唔駛食。服務、環境、食物,真係物超所值。唯一係甜品冇想像中咁正。下次再去要試加錢既chef's special 先得。
下次再去要試加錢既chef's special 先得。
2005-09-10 16 瀏覽
5/9 晚去左Sabatini慶祝呢個大日子. 裹面装修很classic, 很靚, very good service, 去完廁所返回位waiter會幫你拉chair.first叫左a bottle of tap water, because dun like sparkling water a送來既bread basket (grissini, tomato bread slices and whole wheat bread slices) 傳來陣陣麵包香, texture is not soft, just like european bread with rough tecture and strong wheat favour, dipping is butter / mashed pea (not sure).叫了2 glasses of red wine.Appetizer 叫左marinated salmon and crabmeat, salmon 很fresh, full of 海水味, 不是死鹹, very good combination with the sw
叫了2 glasses of red wine.
Appetizer 叫左marinated salmon and crabmeat, salmon 很fresh, full of 海水味, 不是死鹹, very good combination with the sweet and fresh crabmeat.
main course 要左homemade fettucini with prawns and cream sause. 扁意粉兩溝(黄色+綠色), but i think not so al dente, prawns a little bit overcooked, the source amount is excellent, just covered each fettucini but not over and remain on the plate.
當然要左皇牌lamb chop, medium cooked, very juicy and 甘香, very good.
Dessert 從waiter 既車仔揀左tiramisu and signature dish - caramel choculate and puff cake, quite special, the puff食落有D似樂家杏仁糖味.
最後送來飯後pastery, 有蝴蝶酥, chocolate cookies, coconut 酥and choculate (soft melting chocolate filling)

Very enjoy the fine dinning there, the singers choose the most suitable time to sing in front of you (won't bother you for dinner),

Total charge is about $1300, really worthing for the excellent food and service quality!
2005-07-15 23 瀏覽
﹝續上文...﹞到第二道主菜Second Piatto,是一早坐低飲緊汽酒時叫的,到食Primo Piatto到咁上下時,就可以叫侍應上第二道主菜。仍是有Carni及Pescie Carni的四選一,亦可以豪酊盡,加多三舊水選當日廚師之選如燒龍蝦及和牛。考慮到食唔得咁多,我們選了羊架及牛扒,分別要了rare及medium rare。個人覺得,羊架是這裡的招牌之一,喜吃羊的不能不試。要了rare,來時切開一看,表皮僅熟略脆,肉粉紅色有血水,火侯剛剛好,亦表現出廚房的水準,是相當之高。肉質好,鬆軟嫩滑,有炭燒的香味,有些少羊油附著,更覺香口。配上法式芥辣,更好味。一客三支羊架,作為半自助餐的第二道主菜,是非常的足夠,單是這一客羊架,已經足夠拿滿分。坦白講,又成個餐只三百幾蚊,只吃前菜及這個羊架,已經夠回本有突;太座牛扒薄身的,要了medium rare亦燒得恰到好處,肉質都好,單以鹽調味已經風味十足。當然吃了羊架再吃牛,就高下立見,不過也是有水準的。配菜只是簡簡單單的烤新薯及鹽水豆角,其實之前吃了這麼多,沒有配菜也行的。吃完第二道主菜,其實都有十幾成飽,不過作為一餐完美的意大利餐,不食埋芝
﹝續上文...﹞

吃完第二道主菜,其實都有十幾成飽,不過作為一餐完美的意大利餐,不食埋芝士及甜品,又好似未完成似的,所以坐一陣就轉去甜品芝士檯。

芝士併盤選擇不算很多,是大路之選的Gorgonzola,Parmasen及Bel Paese,每樣拿了一片,加兩粒核桃及乾果,不能再吃得下克力架了。最喜愛的,當然是Gorgonzola,又軟又香,味道沒有藍芝士般霸道,同乾果最匹配,如果不是飽,吃多多都得;

甜品主要分兩部份,是生果及各式餅類及蛋糕,還有的是自家製的雪糕。生果不吃了,因為已很飽,就集中在餅、蛋糕及雪糕吧!掛頭牌的唔使問,一定係皇牌Tiramisu,呢度的Tiramisu我覺得是全香港最好食的,芝士味及酒味的平衡做得好好,軟身亦帶出新鮮的感覺,試問欠缺新鮮口感的Tiramisu又怎能算是及格?我們兩個,前前後後,都吃了差不多5份之2盤,好滿足。其他幾款凍餅都有水準,其中以橙味慕絲蛋糕最好,話晒帝苑出品,有多少品質保證的。其次份量少少地的creme brulee都幾正,香甜軟滑,淨睇底部的粒粒云呢拿籽就知幾真材實料,必試;自家製雪糕有云呢拿及朱古力兩款味道,吃了這麼多,甜及凍的甜品最合口胃,加埋幾款生果,有些又淋朱古力漿,結果又一人吃了幾球!

餐後飲品,本應是叫杯espresso才夠正宗,不過假期也不宜太刺激腦子,就一人叫了杯泡沫咖啡,為這一餐劃上完美句號。

服務方面,十分之好,非常滿意。人手充足,幾時都有人在左近;又夠醒目,差不多人客放下刀叉,想再起身時就來收碟,餐具擺好,餐巾亦在客人歸位前摺好,好妥當;掌Second Piatto的大廚亦有求必應,想點煮,怎樣吃都得,出聲就可以。另外食物是不停的refill,我們由十二點坐到成三點鐘,都未見有食物是短缺的。熱門食物如巴馬火腿及Tiramisu都長吃長有,自助餐能做到這個水準,在香港數不出幾度地方可以,值得一讚。

埋單七百蚊,平時在這裡用白金咭可有折,不過Brunch Buffet就沒有。食到十五成飽,太座是尤其滿意。遢想想,平時單吃Antipasto及羊架都過四百,呢個價錢,這樣的高質數食物,個人覺得,是物超所值,一定要試。

食物由開胃菜到甜品,都是高水準;地方舒適好坐,無論二人撐檯腳或商務應酬都非常合適;服務又好,照顧周到。總括來說,是幾時及任何場合都值得大力推薦。

是另一間拿滿分的食肆。