男朋友搵嘅餐廳慶祝紀念日~ 雖然喺工廈但係店內環境非常好 木系日本小清新 靜靜地好warm好舒適❣️晚市提供5 courses set dinner $368起揀完嘢食就先送上welcome drink糖漬檸檬薑蜜薑蜜開胃暖胃 仲加咗梳打 兩者好夾好fresh~ Appetiser 香煎法式鵝肝 · 梅酒糖心蛋鵝肝有成兩大塊😻 煎得剛剛好 鵝油香氣迫人 一邊食一邊滴油🥹 內部幾乎入口即溶 滑溜柔順 糖心蛋都好夠味 醬油味好出 帶微微梅酒香芝士焗元貝饟蟹肉 · 蟹膏野菌忌廉汁Soup干邑龍蝦湯椰菜花忌廉湯Refreshment tea 係來自台灣嘅有機單品原茶 茶味濃郁 仲帶有梔子花香 啱哂食主菜前清新味蕾、解膩👍🏻Main course杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿 · 炒野菜 · 奶油千層薯 $398豬胺味道濃郁 帶有均勻脂肪、油脂 肉質完全唔會太乾 鬆軟爽口帶少少彈牙口感配咗嘅焦糖菠蘿同豬胺互相襯托 菠蘿面層有一層薄薄嘅脆口嘅焦糖塊 成個焦糖菠蘿都好香甜多汁鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀 · 奶油千層薯 $498和牛西冷油脂豐富 咬落去脂肪就溶化係口入面 牛肉味好濃郁 仲帶脂肪嘅甘

揀完嘢食就先送上welcome drink

糖漬檸檬薑蜜
薑蜜開胃暖胃 仲加咗梳打 兩者好夾好fresh~

Appetiser

干邑龍蝦湯

椰菜花忌廉湯

Refreshment tea

Main course

和牛西冷油脂豐富 咬落去脂肪就溶化係口入面 牛肉味好濃郁 仲帶脂肪嘅甘香 肉質超柔軟 只有少許彈性 好食😻
和牛臉頰相當軟腍 充滿肌肉纖維 肉質鬆軟 味道濃重

最後仲有兩個甜品
黑芝麻cheesecake
其實食到呢度已經好飽🤣 黑芝麻味相當濃郁 但係蛋糕甜度剛剛好完全唔會太甜

Tiramisu
超好食嘅Tiramisu~ 忌廉香滑 蛋糕柔軟綿密質感細膩 咖啡味道香濃 同時甜度適中

2022-10-26 230 瀏覽
湊完個囡返學,時間岩岩好😍食個晏先,呢間岩岩新裝修完環境比較日系,木既傢俬為主都比人有好舒適既感覺叫左兩個lunch set 醬燒五花肉好好味😍😍😍😍😍肥瘦均勻,肉質岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻仲有其他配菜都好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻飛驒和牛漢堡配蕃薯條漢堡既牛味唔夠濃☹️但個蕃薯條超好味😍😍😍好甜好軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻整體都好食👍🏻👍🏻
湊完個囡返學,時間岩岩好😍
食個晏先,呢間岩岩新裝修完
環境比較日系,木既傢俬為主
都比人有好舒適既感覺
叫左兩個lunch set

醬燒五花肉
好好味😍😍😍😍😍
肥瘦均勻,肉質岩岩好👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
仲有其他配菜都好好味👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

飛驒和牛漢堡配蕃薯條
漢堡既牛味唔夠濃☹️
但個蕃薯條超好味😍😍😍
好甜好軟👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

整體都好食👍🏻👍🏻
2022-10-25 181 瀏覽
隱世工廈美食,一定一定要介紹呢間餐廳,好正呀😍無論環境、食物定係服務,都好好,絕對係平民版嘅fine dining☺️佢有5道菜嘅晚餐,當中最驚喜係竟然有welcome drink同refreshment tea😍第一杯係辣辣哋嘅檸檬蜜糖薑加埋片薄荷葉,好開胃☺️第二杯則係台灣有機單品原茶,可以清一清個口腔再食main course。前菜我哋揀咗 芝士焗元貝釀蟹肉蟹膏野菌忌廉汁 同埋 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽。兩款都好唔錯,尤其係元貝,熱辣辣,加上芝士好香,而飽魚都煮得好入味,好有咬口。餐湯有兩款,我哋各要一款試吓,一款係干邑龍蝦湯,另一款是日餐湯係甘筍南瓜湯。湯係嚟到先倒入碟度嘅,確保溫度,同埋賣相都靚啲。主菜阿爸想食魚,所以我哋叫咗一份魚同一份肉,深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜野菌藜麥龍蝦汁 同埋 黑毛豬胺伴焦糖菠蘿炒野菜奶油千層薯。魚煮得好嫩好滑,配搭龍蝦汁,阿爸好滿意。而豬胺勁厚一塊,要咗7成熟,最有驚喜係奶油千層薯,好好味😋最後甜品加咗錢轉我最愛嘅tiramisu 同生酮都食得嘅芝麻巴斯克芝士蛋糕。兩樣都好好味,tiramisu 夠濕潤,咖啡味幾重,口感唔錯,而巴斯克就好香好滑

最後甜品加咗錢轉我最愛嘅tiramisu 同生酮都食得嘅芝麻巴斯克芝士蛋糕。兩樣都好好味,tiramisu 夠濕潤,咖啡味幾重,口感唔錯,而巴斯克就好香好滑,有流心嘅口感,兩款都好鍾意。

餐廳位置雖然偏啲,但估唔到禮拜日夜晚都坐滿,好彩我哋有booking,下次要試埋其他食物☺️

2022-10-23 203 瀏覽
最近同朋友揀咗觀塘呢間西餐廳食飯晚市套餐做緊85折優惠食材用料高質,色香味俱全呢💯簡約嘅木系裝飾🪵🌴再加上植物擺設,環境寬敞舒適好啱同朋友嚟聚會食飯或者慶祝呀🥳-落單後店員奉上開胃嘅welcome drink 💁🏻‍♀️糖漬柚子檸檬薑蜜入口酸酸甜甜,仲有薑嘅辣勁味道層次豐富喔!-前菜🔸芝士焗元貝酸蟹肉 •蟹膏野菌忌廉汁元貝面頭加咗蟹肉同蟹膏🦀️入口鮮甜美味最特別嘅係沙律醋加咗食用金粉🥗金光閃閃,好啱相機食先📸🔸磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽鮑魚爽口入味加上晶瑩剔透嘅三文魚籽又靚又好味呀😋餐湯🔸干邑龍蝦湯啖啖都係海鮮嘅鮮甜香味濃郁好味,真齒頰留香🤤餐廳仲好貼心安排咗刑香烏龍茶作為refreshment tea咁就可以嗒真啲主菜喇🥰🔸香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家製意粉 (原價$368)隻大虎蝦真係真係名實相符好巨型大隻😍咬落肉質爽彈,好有蝦味🦐餐廳自家製嘅意粉口感好特別咬落口感爽爽哋掛汁力都幾強醬汁微辣香口又具有蕃茄酸甜味喔❣️🔸鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀.松露千層薯(原價$498)肉質軟嫩每啖咬落都爆發豐富嘅肉汁而且富肉香同油脂平衡,好正🥰特別值得一讚嘅係配菜松露千層薯廚師用新鮮薯仔逐
最近同朋友揀咗觀塘呢間西餐廳食飯
晚市套餐做緊85折優惠
食材用料高質,色香味俱全呢💯
簡約嘅木系裝飾🪵🌴
再加上植物擺設,環境寬敞舒適
好啱同朋友嚟聚會食飯或者慶祝呀🥳

落單後店員奉上開胃嘅welcome drink
💁🏻‍♀️糖漬柚子檸檬薑蜜
入口酸酸甜甜,仲有薑嘅辣勁
味道層次豐富喔!
前菜

🔸芝士焗元貝酸蟹肉 •蟹膏野菌忌廉汁
元貝面頭加咗蟹肉同蟹膏🦀️
入口鮮甜美味
最特別嘅係沙律醋加咗食用金粉🥗
金光閃閃,好啱相機食先📸

🔸磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
鮑魚爽口入味
加上晶瑩剔透嘅三文魚籽又靚又好味呀😋
餐湯

🔸干邑龍蝦湯
啖啖都係海鮮嘅鮮甜香味
濃郁好味,真齒頰留香🤤
咁就可以嗒真啲主菜喇🥰

🔸香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家製意粉 (原價$368)
隻大虎蝦真係真係名實相符
好巨型大隻😍
咬落肉質爽彈,好有蝦味🦐
餐廳自家製嘅意粉口感好特別
咬落口感爽爽哋
掛汁力都幾強
醬汁微辣香口又具有蕃茄酸甜味喔❣️

肉質軟嫩
每啖咬落都爆發豐富嘅肉汁
而且富肉香同油脂平衡,好正🥰
特別值得一讚嘅係配菜松露千層薯
廚師用新鮮薯仔逐層逐層堆砌再拎去焗🥔
賣相好似件西餅
色香味俱全呀💯

甜品(套餐包是日甜品或可+$38自選)
🔸黑芝麻生酮芝士蛋糕
口感輕盈軟滑
中間位置仲要有流心添呀😍
黑芝麻味芳香
無麩質兼且低糖💕
糖尿病人士同素食者都啱食㗎!

🔸Tiramisu(+$38)
入口先食到醇香嘅咖啡味
酒香味慢慢散發
酒味唔會太 chur💘
個人只係略嫌手指餅浸得淋咗啲
無乜咬口呢!

飲品
🔸Dark chocolate (+$28)
口感順滑且具朱古力味🍫
正常水平
🔸南投炭焙白桃烏龍茶(+$28)
推介大家必試呢度嘅茶飲
餐廳選用台灣有機茶👍🏻
茶味同果味清香
仲帶有微微白桃甜味🍑
2022-10-09 504 瀏覽
去到觀塘同朋友慶祝生日🎂,找到一個裝潢設計不錯、而且燈光柔和有氣氛,空間感亦高唔會好擠逼;食物方面,睇得出擺盤係精心設計,亦食得出係有用心製作,所以定價方面對比🆚同區工廈餐廳🍴稍為高咗一點點🤏———————————————————————————🍽 芝土大蝦🍤海鮮酥皮盒💬頭盤已經咁有誠意,炸蝦🍤放在酥皮盒上,香脆可口,味道有驚喜☺️.🍽 香煎鵝肝多士伴肉桂蜜糖燴梨🍐💬一大塊厚厚嘅鵝肝煎到香口,伴上多士,果然係前菜都已經令人打開到胃口☺️.🍽日式🎌磯煮南非鮑魚伴三文魚籽💬每一片嘅鮑魚都係相當之濃郁有咬口,食得出經過醃製烹調嘅工序,非常滿意☺️.🍽法式🇫🇷洋蔥🧅濃湯伴芝士香草多士🍵💬味道都算係濃郁,感覺和順帶清甜,絕對係精製嘅感受,配埋法包多士已經滿足☺️.🍽香草🌿烤紐西蘭羊架🐏伴炒野菜.煙肉酸忌廉烤新薯🥔紅酒濃汁💬羊架肉嫩有驚喜,兩支骨比起單骨更有口感,加上紅酒汁香濃有提升作用,非常味美☺️.🍽 杜洛克黑毛豬鞍🐽伴焦糖菠蘿🍍.炒野菜.煙肉酸忌廉烤新薯🥔💬豬鞍夠juicy,偏粉嫩,調味略淡,反而菠蘿🍍更吸引,鮮甜多汁💦.🍽 澳洲🦘Ⓜ️5️⃣和牛牛柳🐮伴炒野菜.煙肉酸忌廉烤新薯🥔💬和牛確係有質素,上面多咗層
———————————————————————————
🍽 芝土大蝦🍤海鮮酥皮盒
🍽 香煎鵝肝多士伴肉桂蜜糖燴梨🍐
🍽日式🎌磯煮南非鮑魚伴三文魚籽
🍽法式🇫🇷洋蔥🧅濃湯伴芝士香草多士🍵
🍽香草🌿烤紐西蘭羊架🐏伴炒野菜.煙肉酸忌廉烤新薯🥔紅酒濃汁
🍽 澳洲🦘Ⓜ️5️⃣和牛牛柳🐮伴炒野菜.煙肉酸忌廉烤新薯🥔
💬和牛確係有質素,上面多咗層寶雲酥,增加咗一份口感,每款都添加食用花,畫龍點睛🌸
2022-09-29 464 瀏覽
開返堂食之後要試試咗佢哋的新晚餐佢哋嘅前菜好出色,今次揀咗鮑魚同埋酥皮盒子,真係又驚喜又好食然後揀選咗佢個栗子甘筍湯!另外主菜就揀咗牛扒同埋魚!魚一向都好鍾意整得好滑,牛揀咗七成熟,啱啱好!另外仲有個甜品有生詷蛋糕揀選,由於太飽食得,所以最後甜品打包!另外仲揀咗去過朱古力飲仲拉埋花非常之有水準如果下次有機會想試埋去過鵝肝前菜同埋去過羊肉主菜都好吸引!仲有去過意大利蛋糕都一直想試!或者下次lunchtime嚟試平啲又細份量啲啱晒女仔!
開返堂食之後要試試咗佢哋的新晚餐

• Tiramisu
  • Relish Tiramisu
  • 原味芝士蛋糕
2022-09-10 515 瀏覽
位於觀塘工業大廈的一間木系cafe,cafe主要以木系為主調色,感覺舒適裝修宜人,咖啡有驚喜,呢度會係你好好過上一個下午嘅好地方。———🍖紐西蘭特級鮮肉眼扒08 oz伴炒野菜+山葵薯蓉配 coffee or Genmai-cha or Hawaiian lord teaHKD$178 (lunch hour) 食物擺盤有心思,牛排配上野菜感覺清新,薯蓉配上山葵比想像中更夾,減低薯蓉澱粉質個種膩感,不錯。餐飲叫了一杯 ice Americano,感覺非常驚喜,估唔到跟餐coffee都會咁有心思,豆種偏向Fruity,酸味較重,正正係我喜歡嘅口味,立即感動咗下。🍰巴斯克焦香伯爵茶芝士蛋糕 HKD$62蛋糕心明顯有濃濃嘅流心醬,清清嘅伯爵茶,配上一杯咖啡,就係一個好好嘅下午茶。———評價:🌆 環境舒適🥘 食物選擇多❤️ 傾計好地方💗 咖啡推薦(ice Americano)推介指數:❤️❤️❤️❤️(五個心心為滿分)

———

🍖紐西蘭特級鮮肉眼扒08 oz伴炒野菜+山葵薯蓉
HKD$178 (lunch hour)

🍰巴斯克焦香伯爵茶芝士蛋糕 HKD$62

———
評價:

🌆 環境舒適
🥘 食物選擇多
❤️ 傾計好地方
💗 咖啡推薦(ice Americano)

推介指數:❤️❤️❤️❤️
(五個心心為滿分)
2022-09-08 427 瀏覽
做到又支力又頹, 難得平日放半天假,約二時左右到Relish一個人午餐享受me time。大家知平時觀塘返工有幾難係lunch 得到一席位食知頹飯,過了繁忙時間用餐的客人不多,店內環境寬敞舒適。餐湯濃郁口感豐富,唔似平時d heahea 西餐咁淡到水咁, 顏色好特別, 配上香脆多士十分滿足。漢堡份量十足,牛肉餅多汁,麵包整體不會太乾。蕃薯條香甜酥脆,配上黑松露醬食到唔停口!好彩自己係呢個時間入座, 唔係既話應該都幾受觀塘打工仔既歡迎啦
burger    and  friesset
burger    and  friesset
好鍾意呢度嘅環境整體畀人一種清新、舒服嘅感覺🌿食物同飲品都唔錯回訪意欲頗高呢♡´・ᴗ・`♡-♡︎𝚂𝚘𝚞𝚙 𝚘𝚏 𝚝𝚑𝚎 𝚍𝚊𝚢 - 𝙿𝚞𝚖𝚙𝚔𝚒𝚗 𝚜𝚘𝚞𝚙𝚂𝚎𝚝 𝚕𝚞𝚗𝚌𝚑 可以揀湯或沙律南瓜湯非常濃郁面頭仲有塊蒜蓉包點綴好飲~不過細食嘅朋友仔可能飲完已經會少少飽-♡︎封煎白𩶘魚柳伴烤啡菇.炒野菜.香草烤新薯 $𝟷𝟾𝟾魚柳配上𝚝𝚘𝚖𝚊𝚝𝚘 𝚋𝚞𝚝𝚝𝚎𝚛 𝚜𝚊𝚞𝚌𝚎 惹味得黎又健康🥔🍅-♡︎澳洲𝟷𝟻𝟶 天穀飼安格斯西冷 𝟾𝚘𝚣 伴烤啡菇.炒野菜.香草烤新薯 $𝟷𝟾𝟾牛扒生熟度剛好入口唔鞋唔老呢個價錢黎講算唔錯ʕ•ᴥ•ʔ-♡︎𝙻𝚊𝚝𝚝𝚎咖啡拉花幾靚味道正常發揮!-♡︎𝚄𝚓𝚒 𝚖𝚊𝚝𝚌𝚑𝚊 𝚕𝚊𝚝𝚝𝚎抹茶粉微苦我覺得幾好飲不過小朋友口味就未必會好鍾意| (• ◡•)|-♡︎生酮檸檬罌粟籽巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$𝟺𝟾呢度嘅生酮芝士蛋糕有幾款口味本身想試黑芝麻不過𝚜𝚘𝚕𝚍 𝚘𝚞𝚝 (⊃。•́‿•̀。)⊃檸檬口味都唔錯🍋酸酸甜甜唔膩口為呢餐畫上圓滿句號
好鍾意呢度嘅環境
整體畀人一種清新、舒服嘅感覺🌿
食物同飲品都唔錯

我覺得幾好飲
不過小朋友口味就未必會好鍾意| (• ◡•)|

♡︎生酮檸檬罌粟籽巴斯克芝士蛋糕 跟餐+$𝟺𝟾
呢度嘅生酮芝士蛋糕有幾款口味
本身想試黑芝麻不過𝚜𝚘𝚕𝚍 𝚘𝚞𝚝 (⊃。•́‿•̀。)⊃
檸檬口味都唔錯🍋
酸酸甜甜唔膩口
為呢餐畫上圓滿句號
生酮檸檬罌粟籽巴斯克芝士蛋糕
2022-09-03
午餐
生酮檸檬罌粟籽巴斯克芝士蛋糕
是在工廈裏的𝒄𝒂𝒇𝒆 + 傢具店 合體!餐廳由𝟏𝟐𝟎𝟎-𝟏𝟔𝟎𝟎都有供應𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒔𝒆𝒕在𝑶𝒑𝒆𝒏𝒓𝒊𝒄𝒆訂位指定時段有𝟖𝟓折的! (午市和晚市也有)整體來說食物令人滿意 有𝟖𝟓折也是挺划算餐廳環境寬敞 裝修簡約卻不失特色值得一提是服務質素很好 店員都很𝒏𝒊𝒄𝒆!是會再次到訪的𝒄𝒂𝒇𝒆~—————————𝑳𝒖𝒏𝒄𝒉 𝑺𝒆𝒕包括 湯/沙律 + 指定飲品(Esᴘʀᴇssᴏ/Bʟᴀᴄᴋ ᴏʀ Wʜɪᴛᴇ/Hᴀᴡᴀɪɪᴀɴ ⵊᴄᴇᴅ Tᴇᴀ)❦ 是日餐湯/田園沙律 餐湯是粟米忌廉湯 配脆多士一起吃鹹甜鹹甜 ʙᴀʟᴀɴᴄᴇ了粟米的甜味不過口感可以更ᴄʀᴇᴀᴍʏ一點田園沙律很新鮮 但淋上的油醋汁太多了令整體味道偏鹹偏酸❦ 飛驒和牛漢堡伴炸甜蕃薯條·松露醬 $𝟏𝟒𝟖漢堡份量好大 2位女生sʜᴀʀᴇ也可以和牛漢堡扒可以選生熟程度 選了7成熟的漢堡扒很ᴊᴜɪᴄʏ 邊吃邊流肉汁炸蕃薯條甜甜的挺好吃❦ 七味醬油燒比目魚伴炒野菜·香草烤新薯 $𝟏𝟔𝟖份量慷慨 有3大塊厚厚的比目魚 魚肉嫩滑伴碟的蔬菜口感剛好 不會太硬或太軟略嫌醬汁有點過鹹 可能當天調味重了一點點❦ 𝑯𝒂𝒘𝒂𝒊𝒊𝒂𝒏 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂 夏天熱
是在工廈裏的𝒄𝒂𝒇𝒆 + 傢具店 合體!
餐廳由𝟏𝟐𝟎𝟎-𝟏𝟔𝟎𝟎都有供應𝒍𝒖𝒏𝒄𝒉 𝒔𝒆𝒕
整體來說食物令人滿意 有𝟖𝟓折也是挺划算
餐廳環境寬敞 裝修簡約卻不失特色
值得一提是服務質素很好 店員都很𝒏𝒊𝒄𝒆!
是會再次到訪的𝒄𝒂𝒇𝒆~

—————————

份量慷慨 有3大塊厚厚的比目魚 魚肉嫩滑
伴碟的蔬菜口感剛好 不會太硬或太軟
略嫌醬汁有點過鹹 可能當天調味重了一點點

❦ 𝑯𝒂𝒘𝒂𝒊𝒊𝒂𝒏 𝑰𝒄𝒆𝒅 𝑻𝒆𝒂
夏天熱辣辣喝這個好ʀᴇꜰʀᴇsʜɪɴɢ!
帶點橙味 酸甜清新
❍ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟐𝟖ʚ♡⃛ɞ 𝐀𝐩𝐩𝐞𝐭𝐢𝐳𝐞𝐫牛油果醬吞拿魚腩蓉他他伴芝士炸意大利飯波個名長過人 而味道呢都幾特別🤣 牛油果醬吞拿魚腩蓉既配搭絕對冇問題 鮮味十足✨ 脆口既飯波帶芝士香🧀 咬開有滿滿既意大利飯🍚ʚ♡⃛ɞ 𝐒𝐨𝐮𝐩松露野菌忌廉湯夠濃郁夠杰身好香菇味😍 不過飲完咁大碗既忌廉湯加埋飯波都飽咗五成😂ʚ♡⃛ɞ 𝐄𝐧𝐭𝐫𝐞́𝐞慢煮和牛面頰日式餃子伴炒野菌•法邊豆食落香味十足👍🏻 餃子充滿肉香🥟 炒野菌調味剛好 唔錯🍄ʚ♡⃛ɞ 𝐑𝐞𝐟𝐫𝐞𝐬𝐡𝐦𝐞𝐧𝐭食完三道前菜都比較重口味同飽肚 呢個時候飲返杯清新既水果四季春茶幫助解膩🍃 之後仲要打大佬😤ʚ♡⃛ɞ 𝐌𝐚𝐢𝐧北海道帶子明大子忌廉汁自家製意粉用上巨量忌廉汁去煮🍝 意粉非常掛汁 好重忌廉味🥛 但明太子味就略為低調😕 加上忌廉汁愈食愈膩 一個人應該難以食完整份🫣 好彩北海道帶子都頗為新鮮 幾有咬口🤣ʚ♡⃛ɞ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭本身套餐提供抹茶蛋糕 可惜當日轉咗做蜜柑西柚無粉朱古力蛋糕🍰 不過食落蜜柑既酸甜同微甜既朱古力好夾🍫 整體唔算太甜膩 幾有驚喜🤩評分: 8.5/10🌟 ❍ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟒𝟗𝟖ʚ♡⃛ɞ 𝐌𝐚𝐢𝐧鹿兒島A4和牛西冷
❍ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟑𝟐𝟖

ʚ♡⃛ɞ 𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭
評分: 8.5/10🌟

❍ 𝐃𝐢𝐧𝐧𝐞𝐫 𝐒𝐞𝐭 $𝟒𝟗𝟖

ʚ♡⃛ɞ 𝐌𝐚𝐢𝐧
鹿兒島A4和牛西冷配香煎鵝肝伴炒野菜•煙肉酸忌廉烤新薯之中最欣賞就係塊和牛西冷🐂 食落牛味濃郁 油脂感勁重!!有入口即溶既程度🥩 不過男朋友表示太油唔喜歡🥲 個人認為更油既係塊鵝肝🫠 食咗一啖就覺得好似食緊啖油落肚😓 之後就停咗手喇😵‍💫 酸忌廉烤新薯既層次分明🥔 不過啲煙肉就唔知去咗邊喇🥸

ʚ♡⃛ɞ 𝐒𝐞𝐚𝐬𝐨𝐧𝐚𝐥 𝐒𝐞𝐥𝐞𝐜𝐭𝐢𝐨𝐧
西班牙水果梳打茶飲落好fresh唔會太甜🤞🏻 茶香比較突出🍂 而且加咗幾片水果(藍莓🫐、香橙🍊)同奇異果乾作裝飾🥝 不過不失🙈
評分: 8/10🌟

‎❍ 𝐈𝐜𝐞𝐝 𝐔𝐣𝐢 𝐌𝐚𝐭𝐜𝐡𝐚 𝐋𝐚𝐭𝐭𝐞 $𝟒𝟔
宇治抹茶鮮奶附上木板杯墊🪵 單係外觀已經比一般餐廳取勝💫 而且入口順滑 唔會飲到茶粉粒😌 抹茶茶味濃郁帶回甘🍵 值得一試🤎
評分: 8/10🌟
————————————————————————————
Relish (觀塘)
觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖

𓍼 #foodietiffhk
𓍼 #foodietiffcafe
𓍼 #foodietiff推介
𓍼 #foodietiff觀塘

#hongkong #hongkongcafe #hongkongfood #hkfoodlover #foodaholichk #hkfoodie #cafehopping #kwuntong #relish #香港美食 #美食推介 #美食攝影 #觀塘美食 #觀塘cafe #觀塘推介 #香港好去處 #다방 #홍콩 #홍콩맛집 #홍콩일상생활
蜜柑西柚無粉朱古力蛋糕
慢煮和牛面頰日式餃子伴炒野菌•法邊豆
水果四季春茶
鹿兒島A4和牛西冷配香煎鵝肝伴炒野菜•煙肉酸忌廉烤新薯
北海道帶子明大子忌廉汁
🆁🅴🅻🅸🆂🅷🇯🇵日系治癒cafe除咗有露台同窗邊日光位 隔離仲有攞日式傢俬木系感覺好舒服🥰menu多款式好吸引🤤﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎lunch同dinner去都會有set menu🤩包括餐湯/salad🥗主菜同飲品🍵推薦lunch性價比超好 食物質素好有驚喜🥰今次係南瓜湯🎃好creamy帶甜 表頭仲有塊烘過嘅蒜蓉包🧄索湯淋咗一樣好食/紐西蘭特級鮮肉眼扒🥩x野菜山葵薯蓉 $178/ (4.4/5)嗌咗7成熟肉質軟又多汁 牛味濃食落又無筋🐄煎得perfect🥩配菜都同樣出色 特別係山葵薯蓉🥔幼滑而且wasabi會中和薯蓉重牛油🧈嘅膩 感覺好清新🌱/西京燒比目魚x炒洋蔥薯野菜 $158/ (4.5/5)比目魚 魚油脂好豐富🐟皮都煎得好香脆😚西京燒醬汁杰身 味噌同清酒🍶調得好夾🥰上面嘅脆脆口感好咬/𝐻𝑎𝑤𝑎𝑖𝑖𝑎𝑛 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝑇𝑒𝑎/ (3.2/5)fresh有檸檬🍋嘅冰茶🫖有種herbs嘅味 唔知條係咪香茅幾特別🥹唔算好大眾口味/𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦 +$12/ (3.5/5)nutty豆配奶好smooth平衡得好好🥛/𝐾𝑒𝑡𝑜 𝑂𝑟𝑖𝑔𝑖𝑛𝑎𝑙 𝐵𝑎𝑠𝑞𝑢𝑒🍰 +$48/ (3.9/5)食
🆁🅴🅻🅸🆂🅷
﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎﹎

/西京燒比目魚x炒洋蔥薯野菜 $158/ (4.5/5)

/𝐻𝑎𝑤𝑎𝑖𝑖𝑎𝑛 𝐼𝑐𝑒𝑑 𝑇𝑒𝑎/ (3.2/5)

/𝐷𝑖𝑟𝑡𝑦 +$12/ (3.5/5)
nutty豆配奶好smooth平衡得好好🥛

食落唔講都唔覺係keto😌大大減肥罪惡感🤩質感好creamy又唔會過甜🥰中間流心又幼滑 但係可以再焗焦啲☺️cream同芝士味🧀再濃味啲就好🤤

/𝑅𝑒𝑙𝑖𝑠ℎ 𝑇𝑖𝑟𝑎𝑚𝑖𝑠𝑢 +$48/ (3.3/5)
無一般食開咁多mascaphone cheese🥺純粹個人口味 手指餅無索好多咖啡☕️同酒所以無咁濕潤💦鍾意食清爽唔甜嘅tiramisu應該會幾啱😌
2022-08-01 581 瀏覽
🥗Had lunch there. Ordered seared tuna salad with ponzu dressing ($138) and pan fried snapper with portobello and veg ($168). For drinks, had the espresso tonic and flat white (with oat milk).I 🍴like the vibes in this place, finding a nice spot in industrial areas of HK. Went there a couple of times before and their food has always been consistent, so its the service. The dining time is limited to 90 mins but they do dispatch the order quickly.🍴The environment is warm with lots of white and wood.

🍴The environment is warm with lots of white and wood. More earth tone. The staff are young and energetic. The coffee was always nice.

👍🏻They have section where you can shop small collectible that the restaurant got.

☕️Good coffee and decent meals. They did things meticulously and with thoughts which i like.

In the past the middle bit was always very noisy when it got busy, perhaps because of the low ceiling trapping all the noises there but this time we sat in the middle and it was fine.

Will visit this one from time to time.

2022-07-30 503 瀏覽
進入餐廳環境雅緻,舒適。晚餐餐牌已配答好,頭盤4選一,湯二選一,main course, 5選一,連甜品。食物價錢人均$350至$500。當中有一refreshment tea,很持別,很香,很好喝。我點了鵝肝頭盤,又香又大件,配面包及沙律。選了法式洋葱湯,湯跟的那片面包味道十分好,脆口及很濃芝士味。之後來了很特別的refreshment tea, 清清喉嚨便是正餐,我點了八爪魚墨鱼汁意大利飯,上枱時香氣撲鼻,八爪鱼入口即溶,飯雖不太 El dente但source 很 creamy,好食!最後的甜品亦不錯。由頭盤到甜品都很好吃的一餐,滿足!
2022-07-27 445 瀏覽
搵地方食生日飯,本來想去酒店食自助餐,但係價錢貴得來想食嗰間又book唔到,結果就在OpenRice見到呢間餐廳,見完全冇喊樣,就上網訂嚟試吓。餐廳裝修得幾好,簡單乾淨又光猛,我6:00上到去原來只係第一枱客人,可以任我揀位,我就揀咗個窗邊位,我哋兩個人叫咗兩個set dinner,食咗鵝肝、大蝦酥皮盒、洋蔥湯、黑毛豬鞍同埋雪魚,甜品係焦糖榛子朱古力慕絲蛋糕。前菜嘅鵝肝好大塊,同大蝦酥皮盒都幾好食,而且擺盤相當靚,廚師好用心。個洋蔥湯就有少少奇怪,唔係我預期嘅洋蔥湯味道,好似一般餐湯咁樣有啲失望。到主菜,豬鞍大塊又好味,配合薯仔,菜同蕃茄,唔單止賣相靚食落去都相當有水準,豬肉要全熟但係一啲都唔鞋,好滑又好入味。另一個主菜鱈魚都係整得好好味,魚肉煮得恰到好處之餘魚皮都煎得啱啱好,唔太乾但又夠香,與醬汁十分夾,又係上等之作。最後是甜品,味道唔錯,但我們覺得比較甜,不過由於我們都是不喜歡甜食的人,不可以作準。整體來說水準不錯,價錢大約每人400多元,雖然不算平,但可以有這樣水準的食物都算物有所值。

鵝肝多士
大蝦酥皮盒