2022-11-06 211 瀏覽
自從離開舊公司之後平日放工都好少係觀塘食晚飯但自從養左狗仔不期然地發掘左好多觀塘既特色cafe當中固然有好多都係打卡專屬實質味道一般😫有d甚至難食!但今次發掘到既呢間Relish Cafe可以話係咁耐以黎我地試過食物水準最高既Cafe而佢地既環境亦都十分適合一班fd一對情侶,甚或一個人黎享受😍因為佢既座位設計好特別能夠比到不同人群適當的空間希望推介完之後,下次去唔駛排隊😂💘💘💘快人快語💘💘💘 *️⃣Relish Cafe是觀塘工廈高水準咖啡店,而且裝潢心思十足,空間規劃和傢具擺放由專業團隊負責,店內每一件餐桌、餐椅均由專門入口日本實木的傢俬店ALOT living負責,一桌一椅都富有質感。此外店內還有植物,能夠與一眾木家私互相呼應,格外和暖寧靜。*️⃣而店鋪同時供應特色甜品,拉花咖啡,主菜更有曾任五星級酒店大廚把關,水準極高。💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘 1️⃣Relish 5-coures dinner💲368~498不等💭整個套餐價錢視乎主菜而定💭當晚我地前菜挑選了香煎鵝肝多士伴肉桂蜜糖燴梨😍😍💭以及日式磯煮南非鮑魚伴三文魚子💭店員介紹到鮑魚係新鮮買返嚟💭再自家醃製成類

自從離開舊公司之後

但今次發掘到既呢間Relish Cafe
可以話係咁耐以黎
我地試過食物水準最高既Cafe
而佢地既環境亦都十分適合一班fd
一對情侶,甚或一個人黎享受😍

因為佢既座位設計好特別
能夠比到不同人群適當的空間
希望推介完之後,下次去唔駛排隊😂

💘💘💘快人快語💘💘💘

💘💘💘慢慢品,快快評💘💘💘

💭整個套餐價錢視乎主菜而定
💭當晚我地前菜挑選了香煎鵝肝多士伴肉桂蜜糖燴梨😍😍
💭以及日式磯煮南非鮑魚伴三文魚子
💭店員介紹到鮑魚係新鮮買返嚟
💭再自家醃製成類似漬物咁🤤🤤
💭唔怪得之味道咁濃郁,而且肉質好彈牙
💭配埋三文魚籽好甜,極之推介
💭鵝肝則出乎意料地粉嫩😍😍
💭而且燴梨剛好能夠中和油膩,有畫龍點睛的感覺
💭餐湯方面,佢地款法式洋蔥湯超級驚喜😭
💭有別於一般洋蔥湯,佢地用上雞白湯再加洋蔥煮💭所以口感特別輕盈,無負擔但又充滿洋蔥香
💭而進入主菜前,竟然會同一些米芝蓮餐廳一樣
💭先比一份Refreshment食客清清口腔
💭而佢地既Refreshment亦花足心機
💭當日選擇了凝香烏龍,為台茶20號
💭茶葉紫色但沖出黎的茶香呈淡黃色😆
💭茶味帶花果香,而店家當日也用了些少橙皮
💭青檸,還有一小塊橙肉吊味,十分刁鑽好飲
💭主菜我地當日則選了香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄自家製意粉 ($388)
💭虎蝦超級新鮮,大廚煎得熟度恰到好處
💭蝦肉緊緻到會啜住刀叉,Pasta有咬口
💭而且明顯係食到手打先有的質感😍😍
💭另外主菜則選了香煎智利白雪魚伴意大利青瓜藜麥龍蝦汁($458)
💭白雪魚又係煎得恰到好處😭😭
💭而且魚皮脆得黎都能夠保持油脂層
💭身為超級中意食魚既人,真係好中意
💭當日甜品則試左自家制Tiramisu
💭酒香味十足,而蛋糕層被忌廉濕潤後
💭口感香甜濃郁,真係好友水準
💭分分鐘大家會食得出呢位大廚來自邊間五星級酒店😆😆