2022-12-16 78 瀏覽
觀塘除左塞車,不嬲都出名多野食~爭在你識搵唔識搵!好懷念以前觀塘返工嘅日子,每日番工最大動力就係個lunch!而Relish … 一直係我私心推介❤️ 環境舒服,食物好味,服務又好!難得呢日可以黎食個Lunch忙裡偷閒一下😌而佢哋個Menu成日轉,定期過嚟試新嘢是日餐湯:忌廉粟米湯是日沙律:藜麥雜菜沙律醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉 $158超級Creamy😍都幾足料!意粉用咗幼意粉,韌度啱啱好!鹹味主要來自三文魚子,幾特別!柚子鹽醬燒杜洛克厚切豬腩伴炒野菜。燒粟米.洋蔥烤鬈 $168有3件大大塊嘅豬腩肉,係五層五花腩,好分明!配菜都好好味👍🏻不過怕肥朋友就真係要慎點Hawaiian Iced Tea 跟餐次次嚟我都係點呢杯,非常清新嘅果茶Keto Cheesecake $48又想食件蛋糕,又唔使咁邪惡生酮蛋糕真係恩物!健康啲但味道依然好味!中間有流心,整體唔算太甜!可以EncoreGrapeFruit Expresso Tonic 跟餐加 $12老公最愛,的確幾好飲,而且賣相好靚,好岩打卡!❤️❤️❤️我好鍾意呢間餐廳,因為每次嚟都好放鬆😌野食又好味
觀塘除左塞車,不嬲都出名多野食~爭在你識搵唔識搵!

而佢哋個Menu成日轉,定期過嚟試新嘢

是日餐湯:忌廉粟米湯

是日沙律:藜麥雜菜沙律

醬油漬三文魚子鮮蟹肉野菌牛油果忌廉汁意粉 $158

柚子鹽醬燒杜洛克厚切豬腩伴
炒野菜。燒粟米.洋蔥烤鬈 $168

Hawaiian Iced Tea 跟餐
次次嚟我都係點呢杯,非常清新嘅果茶

Keto Cheesecake $48
又想食件蛋糕,又唔使咁邪惡

老公最愛,的確幾好飲,而且賣相好靚,好岩打卡!

❤️❤️❤️
我好鍾意呢間餐廳,因為每次嚟都好放鬆😌野食又好味
小編全屋嘅傢俬都係木系,聽聞呢一間餐廳同樣設計概念,今晚專程來拜訪一下。歡迎飲品餐廳送上自家製的,雖然飲品係凍嘅,但係面頭嘅薑絲絕對能夠做到暖胃之用,飲落清新。芝士焗元貝釀蟹肉芝士焗到半溶狀態,加上一絲絲嘅蟹肉,絕對係滋味無比,元貝肉都幾大粒且口感爽嫩。以蟹膏野菌忌廉作為醬汁,亦無濟膩嘅感覺。磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽鮑魚擺盤勁靚上枱,頗為入味,用上三文魚籽去點綴,食品鮮香,菜式更顯奢華。干邑龍蝦湯底部預先放上龍蝦肉,職員再從熱壺倒上橘橙色的龍蝦湯汁,入口濃郁,絕對冇好鹹的感覺,而且溫度夠熱,一碗份量都頗誇張。台灣有機單品原茶食主菜之前,餐廳先送上一小壺凝香烏龍,味道清淡,嗅覺上聞到淡淡幽香,可先作解膩之用。杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿豬鞍足以二人分享,面頭煎得焦香,配上焦糖菠蘿🍍令人印象深刻,微微切開,肉汁傾瀉而出,口感夠厚亦好嫩身,小編特別欣賞佢個伴菜:奶油千層薯,牛油味好香,薯蓉入口綿密,層次可見。慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯八爪魚安躺於米飯之上,極具厚度,墨魚汁味道濃郁,每粒米飯都係烏黑黑的,口感帶點煙煙韌韌,有儀態之人記住食兩啖就抹一抹咀(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)甜品以黑朱古

歡迎飲品

芝士焗元貝釀蟹肉

磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿

甜品
以黑朱古力慕絲蛋糕同Tiramisu作結,絕對係邪惡收場。慕絲朱古力味濃郁,並無過份甜膩感。Tiramisu貫徹外型滿分,咖啡味香醇,酒味輕輕的搖蕩,手指餅濕潤,忌廉入口輕盈。

2022-12-14 74 瀏覽
時不時都會觀塘工業大廈到揾食,入面都收埋咗好多抵食高質既餐廳,今日去呢間係一間日式洋食café,有 Set Lunch同Set Dinner 。大廚會定期更新Menu,選用日本時令食材。坐低之後店員會比每人一杯Welcome drink,今日係糖漬薑檸蜜水,5 course dinner set Appetizer🌟香煎法式鵝肝 梅酒糖心蛋 有兩件鵝肝,表面煎到焦香,唔會過熟,中間都仲幾嫩,配左半隻糖心蛋同沙律🌟磯煮南非飽魚伴醬油漬三文魚籽有成隻南非飽魚,已經切咗片,鮑魚食落都仲好爽彈,仲有啲三文魚籽,賣相精緻Soup🌟干邑龍蝦湯會上個碟,裏面有蝦,湯會直接喺你面前倒出嚟,龍蝦湯好濃郁,蝦肉都好彈Refreshment Tea🌟台灣有機單品原茶呢款係冷泡凝香烏龍茶,杯入面有少少橙皮絲,好清新refresh Main 🌟香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉$388虎蝦好大隻,新鮮爽彈,手工意粉比較有咬口,個醬汁係鮮蕃茄整嘅,比較辣少少,都幾開胃。仲有好多蘆筍蔬菜。🌟杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,炒野菜,奶油千層薯 $398黑毛豬胺切得幾厚,煎完中間仲嫩,唔會鞋,下面有啲翠玉瓜粒同菇,焦糖菠蘿

5 course dinner set

🌟台灣有機單品原茶

Main
🌟香烤大虎蝦蘆筍辣鮮茄蓉自家制手工意粉$388

🌟杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿,炒野菜,奶油千層薯 $398
焦糖菠蘿,酸酸甜甜,奶油千層薯都好食

Dessert
🌟Keto Cheesecake
採用羅漢果糖,糖尿病人都可以食用,中間流心好滑,唔會好甜
🌟Relish Tiramisu
有兩層cream兩層手指餅,cream幾滑,咖啡味唔算特別重

📍Relish
觀塘鴻圖道63-65號鴻運工業大廈5樓B號舖
2022-12-14 63 瀏覽
📍Relish (觀塘)觀塘區工廈西餐多如天上繁星,今次難得搵到間比較有心思嘅餐廳。我哋落單後冇耐店員就送上welcoming drink「糖漬檸檬香蜜」。食到中間仲有冷泡茶清清口。最尾加錢轉嘅Tiramisu質素好高🥰。✨芝士焗元貝釀蟹肉•蟹膏野菌忌廉汁元貝配蟹肉味道鮮甜,芝士嘅鹹香都唔會太搶戲。✨香煎法式鵝肝•梅酒糖心蛋有成兩大塊鵝肝,仲要厚度十足。甘香豐腴,配子薑有解膩作用。✨干邑龍蝦湯濃郁細滑,仲有彈牙嘅蝦肉。✨粟米忌廉湯有唔少粟米粒,甜味好重。✨栗子野菌釀法園黃油春雞・蘆筍・奶油千層薯春雞肉質嫩滑,釀入栗子碎🌰同野菌,味道純樸淡雅,充滿秋天氣息🍂。✨杜洛克黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿・炒野菜・奶油千層薯可以選擇七成熟/全熟嘅豬鞍。全熟都依然軟腍有彈性,仲充滿肉汁。✨Tiramisu口感軟滑綿密。有酒香又有咖啡香,甘甜又帶有少少苦味。✨芒果蜜柑mousse cake味道清新,口感順滑。但我哋都比較鐘意加錢叫嘅Tiramisu🤣。
📍Relish (觀塘)

✨芝士焗元貝釀蟹肉•蟹膏野菌忌廉汁
元貝配蟹肉味道鮮甜,芝士嘅鹹香都唔會太搶戲。

✨香煎法式鵝肝•梅酒糖心蛋
有成兩大塊鵝肝,仲要厚度十足。甘香豐腴,配子薑有解膩作用。

✨干邑龍蝦湯
濃郁細滑,仲有彈牙嘅蝦肉。

✨粟米忌廉湯
有唔少粟米粒,甜味好重。

✨栗子野菌釀法園黃油春雞・蘆筍・奶油千層薯

✨杜洛克黑毛豬鞍伴焦糖菠蘿・炒野菜・奶油千層薯

✨Tiramisu
口感軟滑綿密。有酒香又有咖啡香,甘甜又帶有少少苦味。

✨芒果蜜柑mousse cake

2022-12-14 148 瀏覽
前幾天在觀塘發現了一間隱世cafe餐廳‼️日系淺木既裝修,加上植物既點綴,是文青打卡必到熱點🤩 一入去,我同閏蜜已經好鍾意呢度既氣氛☘️ 每枱既座位都好闊,坐得好舒服! 呢度仲有戶外小雅座🌳 我地叫左每人一個set dinner🥰包左有前菜、湯、主菜同飲品,可加配甜品! .我地一坐低,店員就俾左2細杯welcome drinks我地🙆🏻‍♀️ 係薑漬柚子梳打既welcome drinks,當晚天氣都比較凍,飲呢杯有薑既暖下身就最啱! 由於我地一人一個set,所以以下每個會有2款.前菜🔺芝士焗元貝釀蟹肉及蟹膏野菌忌廉汁焗元貝上淋滿濃郁既蟹膏,元貝肉好鮮美爽甜! 配上濃郁既蟹膏好有口感! 旁伴大量沙律菜配醋汁,正好為剛食完濃郁既蟹膏後清新一下口感!🔺璣煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽賣相精美,南非鮑魚大大件,裡面已經有切塊方便客人享用,鮑魚肉質爽甜,粒粒三文魚籽好有口感.餐湯🔺干邑龍蝦湯有兩款湯,但我同閨蜜都揀左龍蝦湯,果然無揀錯🥹 店員先俾每人一大碗,裡面有2-3件大蝦,然後店員拎住一大壺熱龍蝦湯再倒落去,香氣飄逸,保持溫度,味道好濃郁好幼滑,好味!.Refreshment Tea🔺台灣有機單品原茶
前菜
🔺芝士焗元貝釀蟹肉及蟹膏野菌忌廉汁
🔺璣煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
餐湯
🔺干邑龍蝦湯
Refreshment Tea
🔺台灣有機單品原茶
食到中途,店員俾左2杯凍既台灣有機單品原茶我地品嚐,飲落去好清香好舒服,裡面放左柚子皮絲增添香氣,正好為食主菜前清清口腔味蕾
主菜
🔺慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
兩大條慢煮西班牙八爪魚鬚,放在黑色既墨魚汁意大利飯上,鮮明對比✨八爪魚鬚好爽,簡單調味已經好好食! 墨魚汁意大利飯好香,墨魚汁好濃郁👍🏻
🔺鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀及奶油千層酥
有兩種和牛既唔同部位,A4和牛西冷肉質細嫩,口感柔軟多汁;而和牛臉頰肉呢個部分因為牛有咀嚼的大量運動而令臉頰肉富含膠質,口感比較Q彈,醬汁好夾! 千層奶油酥取代一般常用既薯蓉或薯條幾特別,味道都係奶油薯蓉,好香而且有埋千層酥脆口感
甜品 - 兩款都係餐廳自家製
🔺蜜柑柚子忌廉芝士蛋糕
蜜柑柚子好甜香,鮮忌廉好香濃幼滑,兩者搭配芝士蛋糕好清新唔會膩!
🔺Tiramisu
食得出手指餅有浸左咖啡rum酒,超香! 咖啡味濃,可可味香但又唔會甜,感覺呢度既甜品同咖啡都比較低糖,好食!!
飲品
🔺Mocha
超有驚喜,杯上有奶蓋再灑上可可粉,下邊既Mocha唔甜但可可味超濃郁!
🔺Rose Black Tonic
賣相好雅緻,好清香,有汽更解渴!
呢度真係被忽視左既打卡熱點兼食物高質既cafe餐廳,諗唔到去邊,去呢度絕對係一個好選擇!
2022-12-06
  • 慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
  • Tiramisu
  • 干邑龍蝦湯
1K
2022-12-14 45 瀏覽
以簡約木系裝潢為主調,空間感十足,感覺柔和舒適。Welcome drink - 糖漬檸檬薑蜜梳打有檸檬清香又帶點薑味,味道清爽,有開胃作用。芝士焗元貝釀蛋肉•蟹膏野菌忌廉汁蟹膏香醇口味使得忌廉汁更加鮮美,每一口都香濃美味,令人回味無窮!磯煮南非鮑魚伴醫油漬三文魚籽鮑魚彈牙,略帶甜味,配搭醫油漬三文魚籽,讓鮑魚的層次和口感提升。干邑龍蝦店員以茶壺即席倒出熱騰騰的湯,即時傳來陣陣香氣,口感順滑,蝦肉爽彈,滿口龍蝦鮮味。台灣有機單品原茶是松柏高山茶,獲有機認證,喝點茶可以清一清口腔,再盡情享用主菜。杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿·炒野菜·奶油千層薯黑毛豬胺肉質鬆軟,肉汁豐富,焦糖菠蘿酸酸甜甜,有解膩作用,千層薯中間夾有芝士,香滑軟嫩,驚喜滋味。Tiramisu帶咖啡的甘澀,又富濃濃酒香,不甜不膩。凍朱古力賣相邪惡,朱古力脆塊點綴之餘又增強口感,朱古力味道濃郁,滿滿朱古力味道。現時只要透過OpenRice訂位,即可享有八五折。
以簡約木系裝潢為主調,空間感十足,感覺柔和舒適。
Welcome drink - 糖漬檸檬薑蜜梳打
有檸檬清香又帶點薑味,味道清爽,有開胃作用。
芝士焗元貝釀蛋肉•蟹膏野菌忌廉汁
磯煮南非鮑魚伴醫油漬三文魚籽
干邑龍蝦
杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿·炒野菜·奶油千層薯
Tiramisu
帶咖啡的甘澀,又富濃濃酒香,不甜不膩。
凍朱古力
現時只要透過OpenRice訂位,即可享有八五折。
2022-12-11 56 瀏覽
呢間文青ᴄᴀғᴇ一直都係我嘅ᴛᴏ-ɢᴏ ʟɪsᴛ今日終於都嚟到喇❤️估唔到星期六都咁多人,好彩我哋有ʙᴏᴏᴋ位呢間cafe好有日式木系feel,仲有啲手作精品ᴍᴇɴᴜ款式有啲輕食款,亦都有扒類,迎合唔同人口味粟米忌廉湯勁好飲粟米味非常香濃,仲有粟米蓉嘅口感「慢煮法式油鴨髀燒汁意大利飯」油鴨髀唔係好多餐廳有得食,同時亦好巧功夫的,所以吸引左我食呢個油鴨髀食落有啲臘味嘅香味,並滲出油香,肉質又唔會太乾,很不錯而意大利飯亦係精華所在燒汁剛剛好包住每一粒飯,勁好食❤️「柚子鹽醬燒厚切豬腩」職員幫我哋落單時溫馨提醒我哋呢度嘅豬腩比較肥的,不過我哋都想食雖然豬腩係肥左啲,但呢種肥並唔係油脂嘅肥膩感,而係有啲結實Q彈嘅口感‼️而柚子鹽醬汁好有日本風,幾惹味「伯爵茶芝士蛋糕」中間有流心芝士岩哂芝士控🧀芝士味濃而不膩,不過伯爵茶味道就欠奉……
呢間文青ᴄᴀғᴇ一直都係我嘅ᴛᴏ-ɢᴏ ʟɪsᴛ

今日終於都嚟到喇❤️

估唔到星期六都咁多人,好彩我哋有ʙᴏᴏᴋ位

呢間cafe好有日式木系feel,仲有啲手作精品

ᴍᴇɴᴜ款式有啲輕食款,亦都有扒類,迎合唔同人口味

粟米忌廉湯勁好飲

粟米味非常香濃,仲有粟米蓉嘅口感

「慢煮法式油鴨髀燒汁意大利飯」
油鴨髀唔係好多餐廳有得食,
同時亦好巧功夫的,所以吸引左我食呢個

而意大利飯亦係精華所在

燒汁剛剛好包住每一粒飯,勁好食❤️

「柚子鹽醬燒厚切豬腩」
職員幫我哋落單時溫馨提醒我哋呢度嘅豬腩比較肥的,
不過我哋都想食

雖然豬腩係肥左啲,但呢種肥並唔係油脂嘅肥膩感,
而係有啲結實Q彈嘅口感‼️
而柚子鹽醬汁好有日本風,幾惹味

「伯爵茶芝士蛋糕」
中間有流心芝士
岩哂芝士控🧀
芝士味濃而不膩,
不過伯爵茶味道就欠奉……

2022-12-10
午餐
2022-12-09 379 瀏覽
|Welcome Drink|🥂糖漬檸檬薑蜜梳打酸酸甜甜咁好開胃🍋|Appetizer|🦀️芝士焗元貝釀蟹肉·蟹膏野菌忌廉汁元貝size大粒,焗到岩岩好,肉質唔會韌😗芝士同忌廉汁無得輸!同元貝既味道都好夾🙆🏻‍♀️🥢磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽鮑魚已經幫你切好四塊☺️醬油味完全入曬鮑魚肉裡面,而且肉質爽彈😍|Soup|🦞干邑龍蝦湯湯入面有蝦仁、蘆筍🦐龍蝦既味道濃郁,飲落鮮甜🥣❓是日餐湯今日既是日餐湯係蕃茄湯🍅佢唔係超級順滑果種,帶有少少番茄既渣🌝飲落好fresh,滿滿既蔬菜甜味~|Refreshment Tea|🇹🇼台灣有機單品原茶梔子花茶帶有少少回甘,可以幫你好好咁清理之前既味道,準備食主菜🤩|Main|🇪🇸慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯 $368八爪魚鬚好厚肉,食落極滿足❤️意大利飯唔會好膩,上面撒既飯素令味道更有層次😋野菌應該煸乾左先放落去煮,所以有菇既香味🍄🐟深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜·野菌藜麥龍蝦汁 $458推薦!白鱈魚個皮煎得好香,雖然放左落湯搞到唔脆🥹魚肉勁重油脂香🙈湯入面舊薯仔好好味,吸曬湯底既味道😂|Dessert|🍰季節限定甜品·蜜柑芒果朱古力蛋糕🍫提拉米蘇

|Welcome Drink|
🥂糖漬檸檬薑蜜梳打
酸酸甜甜咁好開胃🍋

|Appetizer|
🦀️芝士焗元貝釀蟹肉·蟹膏野菌忌廉汁

🥢磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

|Soup|
🦞干邑龍蝦湯
湯入面有蝦仁、蘆筍🦐龍蝦既味道濃郁,飲落鮮甜🥣

❓是日餐湯

🐟深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜·野菌藜麥龍蝦汁 $458

|Dessert|
🍰季節限定甜品·蜜柑芒果朱古力蛋糕

🍫提拉米蘇 +$38
兩款甜品表現都唔錯,唔會過甜,食到最後依然有滿足感🥰

完全估吾到工廈入面有間咁chill既餐廳💁🏼‍♀️主要係木色家俬,再配上少量綠色植物點綴🌳仲有個area賣家品、香薰🕯️雖然價位略高,個人覺得係物有所值💙
  • 慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯
  • 深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜·野菌藜麥龍蝦汁
  • 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽
2022-12-09 40 瀏覽
▫️觀塘出名多工廈美食😋 今次黎到一間隱世西餐廳🍽 估唔到環境咁靚✨ 以木系裝修感覺簡約舒服🪵 黎食聖誕大餐都唔錯喎🎄🤩🍋 檸檬薑蜜梳打▫️用餐前先上一杯welcome drink🍸 味道酸酸甜甜幾開胃,加埋辣辣地既薑絲仲有暖胃功效🥸🦆 香煎法式鵝肝 · 梅酒溏心蛋▫️鵝肝煎得甘香,油脂豐富又唔腥😋 溏心蛋既流心蛋黃好吸引🍳🤤 旁邊沙律菜仲加上海葡萄🍇 用料一啲都唔吝嗇👏🏻🇿🇦 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽▫️已經預先切成3片方便食用🍴 鮑魚新鮮彈牙😬 配上醬油漬三文魚籽鮮味十足🥰 連碟邊既紅薑片都好好食😝 唔會太辣之餘仲甜甜地☺️🦞 干邑龍蝦湯▫️店員會係食客面前加湯,龍蝦湯好鮮味,仲有2隻爽口彈牙既鮮蝦係湯入面🦐🫖 台灣有機單品原茶▫️食主菜前先上一樽台灣松柏高山茶🍵 配上橙皮絲同原茶葉,味道好清新🍃 先清清味蕾再預備食主菜,安排非常貼心💓🐗 杜洛克黑毛豬胺伴焦糖菠蘿 · 炒野菜 · 奶油千層薯 $398▫️豬胺肉超厚身😯 但肉質一啲都唔韌仲好juicy💦 煎得岩岩好,表面有少少焦香味🤤 伴碟既焦糖菠蘿超甜🍍 仲有超多野菜🥒 奶油千層薯感覺幾特別,係一層薯仔一層奶油,creamy得黎口感豐富🥔🐟

🍋 檸檬薑蜜梳打

🦆 香煎法式鵝肝 · 梅酒溏心蛋

🇿🇦 磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

🦞 干邑龍蝦湯

🫖 台灣有機單品原茶

🐟 深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜 · 野菌藜麥龍蝦汁 $458
▫️鱈魚外皮煎得香脆,魚肉超嫰滑,好新鮮一啲雪味都無🎣 配上龍蝦汁味道好夾,仲有藜麥、野菌🍄 同黃/綠翠肉瓜,成個配搭感覺好健康😆

🍊 蜜柑芝士蛋糕
▫️蜜柑清甜做甜品一流👏🏻 芝士蛋糕感覺輕盈,一啲都唔漏🍰

☕️Tiramisu +$38
▫️蛋糕內層手指餅濕潤,沾滿超香濃既咖啡酒味🥹 甜同甘味比例平衡岩岩好,食埋甜品做結尾超滿足🥳

▫️食材新鮮,過程好多細節位,擺盤仲好似藝術品咁靚🥳 睇得出餐廳真係好用心製作食物🫶🏻
2022-12-09 222 瀏覽
慶祝姊妹辭左職有好路數,帶佢去觀塘食好野🤩 嚟到呢間幾有小清新風嘅木系餐廳,環境幾舒服!一人叫左一個dinner set share食,勁滿足又好味😜無耐就有welcome drink, 係類似柚子蜜加左小小薑絲,飲落清甜開胃!頭盤分面,叫左一個芝士焗元貝釀蟹肉,元貝大大隻好有肉地,配埋蟹肉食夠晒鮮味!伴碟嘅沙律配左好靚嘅醋汁,望見都好開心~另一個頭盤香煎法式鵝肝配梅酒溏心蛋,鵝肝煎得香口,油脂滿滿🤩配埋底下d青瓜食解下膩唔錯!梅酒溏心蛋都好特別,食到淡香梅酒味😻餐湯都好有心意,喺我地面前倒出嚟好吸睛,叫左一個龍蝦湯一個忌廉磨菇湯,兩款都勁濃味,飲得出係真材實料~之後上左個解膩茶,係迎香烏龍,到入有柚皮絲嘅杯飲,啖啖清香👍主菜叫左個慢煮西班牙八爪魚鬚伴枝豆野菌墨魚汁意大利飯,賣相好掂,大大條八爪魚鬚食落幾爽口,個risotto質地有口感,我同朋友都好like🥰另一個Main係鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰,仲有奶油千層薯伴碟,我地先食個千層薯,好有驚喜!好creamy😻 之後食牛臉頰,整得好淋身😚 壓軸食最正嘅西冷,油脂分佈平均,牛味好出,5成熟剛剛好😍甜品係一個好fresh嘅蜜柑芒

Welcome Drink

千邑龍蝦湯

鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰

甜品係一個好fresh嘅蜜柑芒果mousse朱古力蛋糕,味道清新唔會漏👍另一個Tiramisu超香咖啡酒味,有驚喜!
蜜柑芒果慕絲朱古力蛋糕

Tiramisu

飲品叫左一杯Uji Matcha Latte, 一杯Flat White, 拉花超有心機超靚!Flat White味道濃滑甘香,Matcha Latte唔太甜😚

Welcome Drink
千邑龍蝦湯
鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰
蜜柑芒果慕絲朱古力蛋糕
2022-12-07 57 瀏覽
在繁忙的觀塘工業區中,覓食不難,但要有環境和好的食物質素則要花點功夫。Relish 座落於平凡的工廈,位置較為隱世,但整體裝潢設計卻不錯,室內燈光柔和有氣氛,充滿空間感,陽台有好多綠色植物,有日光透進的咖啡店,給人一種小清新、寧靜及和暖的感覺,好warm、好舒適的用餐環境。和朋友點了的午餐有: 南瓜湯 – 有南瓜蓉和濃濃的南瓜味,真材實料。意大利飯 – 我的至愛,飯的軟硬度剛好,也不會太膩。健康餐 – 用材新鮮,份量適合OL,夠健康。甜品 - 喜歡甜品的話,可以share 一件蛋糕,不太甜,好滿足!餐茶 – 簡單又清心~ 總括而言,Relish 的Lunch 是可以再Encore 的,再加上環境簡約、清閑,食物質素穩定,再訪要預約。

和朋友點了的午餐有:

南瓜湯 – 有南瓜蓉和濃濃的南瓜味,真材實料。

意大利飯 – 我的至愛,飯的軟硬度剛好,也不會太膩。

健康餐 – 用材新鮮,份量適合OL,夠健康。

餐茶 – 簡單又清心~

2022-12-06 59 瀏覽
慶祝紀念日想食好D,朋友介紹話一定要試試呢間喺觀塘嘅隱世Fine dinning。雖然位於工廈入面,但一入餐廳真係好有驚喜,好靚好清新,忍唔住"嘩"左一聲🤣餐前飲品:糖漬檸檬梳打🍋有少少姜味,本人唔係好鍾意姜,所以還好。但係呢杯特飲作為餐前飲品係有幫助開胃,清新!🙈前菜:磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽❤️鮑魚爽口彈牙,配搭三文魚籽嘅鮮味,而且賣相好靚,一流!😋 前菜:香煎法式鵝肝 · 梅酒糖心蛋❤️
鵝肝高質,令立立好有油香,但係唔會肥膩,再加埋真係有梅酒味嘅糖心蛋🥚,好特別,本人極力推薦!👍🏻

餐湯:干邑龍蝦湯🦞
師傅話真係用龍蝦熬製,龍蝦味好濃,未飲已經聞到好香,堅真材實料!🥰同埋湯一啲都唔稀,肯定冇加水。Refreshment Tea:台灣有機單品原茶🍵
龍蝦湯雖然比較濃,飲完有小小膩,但係套餐會係主菜前跟埋Refreshment Tea,等客人refresh下味覺,再享受主菜!Refreshment Tea係清茶,仲落左啲橙皮,配搭埋飲落好清新!😍😍
主菜:鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配蘆筍 · 奶油千層薯❤️

餐前飲品:糖漬檸檬梳打🍋
前菜:磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽❤️
鮑魚爽口彈牙,配搭三文魚籽嘅鮮味,而且賣相好靚,一流!😋

前菜:香煎法式鵝肝 · 梅酒糖心蛋❤️

餐湯:干邑龍蝦湯🦞
Refreshment Tea:台灣有機單品原茶🍵

首先份量唔少,臉頰肉好嫩好冧,西冷扒好有肉汁,雖然未去到入口即溶,但好有和牛嘅脂肪香。最驚喜係奶油千層薯,好似千層麵嘅做法,一層薯蓉,一層芝士奶油🧀,芝士味超濃,真心surprise!😍唯一缺點係和牛嘅汁有啲普通。

主菜:深海智利白鱈魚伴意大利青瓜 · 野菌藜麥龍蝦汁❤️
同樣份量唔少,龍蝦汁同餐湯一樣係好濃嘅龍蝦味🦞。鱈魚肉質好嫩,完全無雪藏味,同埋魚皮煎香左好好食!

甜品:Relish Tiramisu ❤️
係餐廳自家製嘅Tiramisu,呢個堅係好食,有高級西餐廳嘅感覺。唔知點講,但去到一定要食!❤️❤️❤️❤️❤️

甜品:芝麻生酮芝士蛋糕(特登+$38試下)🍰
呢個係餐廳招牌嘅健康蛋糕,係用羅漢果糖做嘅。食落去唔甜,反而有小小咸味,好特別!同埋芝麻味好濃,真材實料!👍
2022-12-01
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
紀念日
2022-12-05 149 瀏覽
Relish 開喺工廠大廈內,省卻租金,錢都花在食材上,所以食物質素都頗高。👍🏻我同朋友各嗌左一個set dinner。上菜前先上welcome drink「檸檬薑蜜」。微酸的檸檬🍋、微辣的薑絲加上蜜糖的微甜,三者互相平衡,清清味蕾,為接下來食主菜做好準備。前菜:日式味噌燒茄子🍆伴海蝦、磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽日式味噌燒茄子🍆伴海蝦茄子夠腍夠入味。旁邊有d新鮮爽脆沙律菜🥗。磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽已預先切好了一片片,食起黎好方便呀。鮑魚好新鮮,配埋鹹鮮三文魚籽,味道不錯。食完前菜就上熱湯。有專人幫手倒湯,有種被款待的感覺~😍蘑菇忌廉湯蘑菇切成碎粒入口有口感干邑龍蝦湯有酒味和龍蝦的鮮甜味,露筍爽脆食完前菜飲完湯就上「松柏高山茶」冷泡茶店員上菜時話係比食客清一清味蕾先上主菜好清新,好解渴,橙皮刨成幼條,入口盡是橙香~☺️主菜:鹿兒島A4和牛、香煎智利白雪魚鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀、奶油千層薯牛面頰係慢煮,腍身,口感有啲似牛筋,牛味相對西冷黎講冇咁重西冷入口即溶、脂香四溢、牛味重。配菜有翠玉瓜、野菌、粟米芯、四季豆等。奶油千層薯好花功夫,廚師心思和手藝值得一讚!👍🏻深海智

我同朋友各嗌左一個set dinner。

上菜前先上welcome drink「檸檬薑蜜」。

前菜:日式味噌燒茄子🍆伴海蝦、磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽

日式味噌燒茄子🍆伴海蝦
茄子夠腍夠入味。旁邊有d新鮮爽脆沙律菜🥗。

食完前菜就上熱湯。
有專人幫手倒湯,有種被款待的感覺~😍

蘑菇忌廉湯
蘑菇切成碎粒入口有口感

干邑龍蝦湯
有酒味和龍蝦的鮮甜味,露筍爽脆

食完前菜飲完湯就上「松柏高山茶」冷泡茶
店員上菜時話係比食客清一清味蕾先上主菜
好清新,好解渴,橙皮刨成幼條,入口盡是橙香~☺️

主菜:鹿兒島A4和牛、香煎智利白雪魚

鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露荀、奶油千層薯

牛面頰係慢煮,腍身,口感有啲似牛筋,牛味相對西冷黎講冇咁重
奶油千層薯好花功夫,廚師心思和手藝值得一讚!👍🏻

深海智利白鱈魚伴烤意大利青瓜,野菌藜麥龍蝦汁
鱈魚魚肉新鮮嫩滑😋
配菜重有薯仔粒。食完仲可以飲埋啲龍蝦汁!😋

最後食埋甜品🍮就大功告成啦!

士多啤梨cheese cake
係期間限定架!😍可惜朋友一口氣食晒,試唔到🥲。

生酮檸檬🍋芝士蛋糕
店員話係用羅漢果糖同杏仁粉製成。用呢種方法製成嘅味道同普通芝士蛋糕冇分別,都一樣好味😋。

賣單時店員同我講set dinner 有85折。好抵呀!

臨走時見到有一個位置擺放左d商品比食客買,食完飯可以去望一望、買下野~

總括黎講,餐廳環境寬敞,坐得舒適,食物質素高,值得再幫襯!
2022-11-29
10 分鐘 (堂食)
餐廳喺觀塘工業區,裝潢色調以啡色為主再加深綠色植物點綴,用色自然、溫暖,好有喺屋企嘅休閒感覺。我哋叫咗套餐,有齊頭盤、湯、主菜、甜品,每項都有得揀。餐廳好有心思,先送上welcome drink。【糖漬檸檬薑蜜梳打】,酸酸甜甜幾開胃。【芝士焗元貝釀蟹肉•蟹膏野菌忌廉汁】元貝都幾大粒,芝士焗出嚟幾惹味,沙律菜上面落咗啲士多啤梨汁,清新又sweet sweet。【磯煮南非鮑魚伴醬油漬三文魚籽】鮑魚口感爽甜,磯煮嘅醬油味同鮑魚嘅鮮甜味道平衡,再有三文魚籽將鮮味再提升。【干邑龍蝦湯】鮮蝦同露荀排得整整齊齊,再倒入龍蝦湯。龍蝦湯夠香濃,配露荀同鮮蝦兩隻不同嘅爽甜各有特色。「中場休息」有refreshment tea,今日係【松柏高山茶】,清清口腔迎接「下半場」美食。【鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配露筍 奶油千層薯】兩款牛肉各有千秋,和牛西冷脂肪同肉味均勻,肉味油脂味都豐富;牛臉頰本身係牛隻最嫩部位之一,用慢煮保持鮮嫩仲保持肉汁;配菜有口感帶creamy嘅千層薯,同埋露荀解吓膩。【慢煮西班牙八爪魚伴野菌枝豆墨魚汁意大利飯】八爪魚味道濃,肉質爽彈;墨魚汁意大利飯就大大粒,食落有咬口。配菜有野菌同

我哋叫咗套餐,有齊頭盤、湯、主菜、甜品,每項都有得揀。

【慢煮西班牙八爪魚伴野菌枝豆墨魚汁意大利飯】八爪魚味道濃,肉質爽彈;墨魚汁意大利飯就大大粒,食落有咬口。配菜有野菌同枝豆,幾有日式風味。

甜品時間到啦!
【Keto Cheesecake 原味】生酮芝士蛋糕口感軟滑,糖係用零卡路里嘅羅漢果糖,夠晒健康。
【Relish Tiramisu】外型似千層麵,咖啡味唔算好重但食落輕盈唔heavy。

跟餐+$28就可加配飲品。我哋叫咗【Mocha】【Dark Chocolate】兩杯飲品都有拉花。出面得十幾度,喺咁warm嘅環境飲返杯熱朱古力,暖心又relax。
2022-12-02 40 瀏覽
今晚接老公收工去試下觀塘的新餐廳Relish ,文青味重的餐廳,店員全部都是年青的一群,非常細心有禮貌介紹每一道菜色。來光顧的人客會有一個 welcome drink 糖漬檸檬薑蜜梳打,令人開胃暖胃的功效,有一種窩心的感覺。芝士焗元貝蟹肉、蟹膏野菌忌廉汁將蟹肉蟹膏混入濃郁的芝士、香滑忌廉和牛油焗煮,即時變得有內涵,不平凡👍👍👍香煎法式鵝肝、梅酒糖心蛋鵝肝油脂豐富,梅酒糖心蛋有驚喜,溏心蛋更是恰到好處的点缀。干邑龍蝦湯入口香滑,啖啖龍蝦🦞香.台灣有機單品原茶店員說是松柏的高山茶,有橙皮絲加原茶葉,清潔口腔的味蕾預備食主菜🤤🤤🤤慢煮西班牙八爪魚🐙鬚伴之豆野菌墨魚汁意大利飯 必食推介🌟🌟🌟🌟🌟嫩滑的八爪魚腳,有結實的咬口,具有非常濕潤和多肉的質地。味道清新宜人,意大利飯味道適中,顆粒分明,有咬勁及彈牙口感。鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配蘆筍、奶油千層薯必食推介🌟🌟🌟🌟🌟牛臉頰非常滑身,牛味極重,一啖一口🤤🤤🤤A4和牛西冷脂肪分布平均,口味軟嫩,。西冷脂肪含量低,肉質較有彈性。這個奶油千層薯非常考廚師的刀工,由一片片的薯仔片,包著一片片的芝士炮製而成的。甜品蜜柑柚子忌廉芝士蛋糕嚴選蜜柑柚子

芝士焗元貝蟹肉、蟹膏野菌忌廉汁
香煎法式鵝肝、梅酒糖心蛋
鵝肝油脂豐富,梅酒糖心蛋有驚喜,溏心蛋更是恰到好處的点缀。
干邑龍蝦湯
入口香滑,啖啖龍蝦🦞香.
慢煮西班牙八爪魚🐙鬚伴之豆野菌墨魚汁意大利飯
必食推介🌟🌟🌟🌟🌟
鹿兒島A4和牛西冷配慢煮和牛臉頰配蘆筍、奶油千層薯
必食推介🌟🌟🌟🌟🌟
甜品
蜜柑柚子忌廉芝士蛋糕
嚴選蜜柑柚子製作,配合濃滑富奶香的鮮忌廉,締造出無可比擬的嶄新芝味。
tiramisu
酒味唔算重,口感滑身。
南投炭培白桃烏龍茶
白桃清香、柑橘甜質感。

2022-12-01