2019-05-17 734 瀏覽
朋友介紹左幾次呢間沙田新城市廣場新開嘅西餐廳,話呢度嘅意粉係手工製好好味,今日終於帶屋企人嚟試下。假日中午嚟到竟然唔駛等位,可能位置比較唔顯眼,開左一排都好似無咩人知。假日lunch set $168一位,有前菜、主菜、甜品同飲品,每款嘅選擇都唔少,而價錢都算合理。首先我地要了green salad同parma ham,呢度只係一人份都已經咁多,沙律完全係出面主菜嘅份量,parma ham亦都係靚食材,乾身得嚟又夠油香,只係前菜我地已經好滿意。主菜方面,我地叫左意大利寛帶麵,上面鋪滿嘅係牛面頰肉醬,食落口首先感受到嘅係牛肉鮮美非常濃郁同突出,加上手工意粉特別煙靱,口感介乎食緊意粉同年糕之間,呢碟絕對係一個驚喜,我地亦食到停唔到口。接着有黑胡椒芝士意粉,羊奶芝士嘅味道香濃到爆,芝士黏住每條嘅意粉,每啖都係咁邪惡但係實在太好味! 而呢款意粉又同之前一款唔同,呢個相對似較煙靱同粗條嘅烏冬,再加上微辣嘅黑胡椒點綴味道一流。另外仲有個意大利雲呑,最特別係一切開雲呑內裏原來係有流心蛋汁! 加上上面大量嘅牛肝菌帶出野菌香味,但係可能前兩道意粉實在太好味,呢道反而好似相對有點失色。加$15轉了跟熱咖啡

加$15轉了跟熱咖啡,味道一般。

最後甜品有tiramisu同panna cotta,味道算係不過不失。

朋友果然無介紹錯,今次真係有意外驚喜,呢間絕對會來再嚟!
2019-05-13 905 瀏覽
Vitello Tonnato吞拿魚蛋黃醬下鋪滿小牛肉,長得很像抽象畫吞拿魚醬味道很濃厚,質感很滑,牛肉片切得很薄,口感軟嫩,配上重鹹的醬還不錯,用麵包來沾也好吃真相揭曉Handmade Meatballs Tagliolini松露香味和奶油味很香濃純粹,刨上一片片的松露片,香氣逼人吃起來有淡淡的松露香幼身的麵條很掛汁,口感有韌性,要趁熱吃,奶油醬才不會變膩Tagliatelle 顏色很漂亮的一盤麵,熱騰騰的上桌非常新鮮,加入豬肉碎和小番茄拌炒,味道酸甜,豬肉爆香過的香氣十足麵條為中等寬度,吃起來很有嚼勁醬汁不會膩,推薦這道面Tiramisu /Panna Cotta 飯後甜點兩樣都很好吃,奶酪很滑
Vitello Tonnato
吞拿魚蛋黃醬下鋪滿小牛肉,長得很像抽象畫

真相揭曉
Handmade Meatballs
handmade meatball
Tagliolini
松露香味和奶油味很香濃純粹,刨上一片片的松露片,香氣逼人
吃起來有淡淡的松露香
幼身的麵條很掛汁,口感有韌性,要趁熱吃,奶油醬才不會變膩
Tagliatelle
麵條為中等寬度,吃起來很有嚼勁
醬汁不會膩,推薦這道面
Tiramisu /Panna Cotta
飯後甜點兩樣都很好吃,奶酪很滑
dessert

2019-05-10
handmade meatball
dessert
4-6pm建議唔好去試,我去當日係星期六,2大人2小朋友,門面有2-3工作人員、廚房3個、後欄2個,得car位有客人,但接待員都話唔夠人手,唔接客人、叫我地6點後再黎同埋講如果放我地入去但又冇人服務你 你都唔ok la。我地表示唔介意等入面客人走都話唔得,途中仲放張櫈出黎表示拒接,之後又收返。黎之前已知道冇得booking,特登約朋友放假入黎walk in,點諗到打大個門口都唔做生意?真心無奈加覺得神奇,麻煩貴店做唔到下午茶時間就攪落場,無謂令我覺得你地選擇性接客。簡單d有小朋友既建議唔好去!
簡單d有小朋友既建議唔好去!
2019-05-11
2019-05-11 744 瀏覽
Pici真係百吃不厭😋點解可以咁好味🤤🤤就算唔係全港最好食都一定係全港性價比最高🥇今次第一次去沙田分店,都冇令我失望👍🏻我哋三個人一齊食brunch, 可以試多啲唔同款!每人都叫咗個set, 有得揀starter+pasta+dessert, 送餐包餐飲Starter叫咗沙律、parma ham同肉丸,都唔錯,但又無咩特別咁😂最鍾意tagliolini🍝每次去pici必點!手造麵條非常彈牙,充滿蛋香💛鮮刨黑松露同白松露醬係絕配⚪️⚫️貝殼粉都係有驚喜嘅🐚煙煙韌韌,辣肉腸又好惹味😚至於黑胡椒芝士意粉我就唔推薦🙅🏻‍♀️配料好少好寡,食落好似忌廉烏冬😂.本身跟餐有甜品,但我哋無要到,因為帶咗個蛋糕嚟慶祝生日🎂喺到慶生都幾好氣氛,店員一邊唱生日歌,一邊送上蛋糕😛又有得影即影即有留念,仲送咗張$100 coupon👍🏻

tagliolini

貝殼粉都係有驚喜嘅🐚煙煙韌韌,辣肉腸又好惹味😚

午餐
慶祝紀念
生日
tagliolini
2019-05-09 477 瀏覽
初次光臨,環境及坐也舒服。我們三人就叫了此menu , 氣氛不錯頭盤橄欖油麵包,首先兩個小食,第一個是廚師精選冷切盤,巴馬火腿,芝士意大利香腸,混合起來吃非常美味,令一小食是海鮮拼盤,有炸蝦小魷魚沙甸魚,雖然細細件,但估不到吃下也很可口,主菜當然是第一碟黑松露細扁意粉,橄欖油好香好美味,不過真的要分享,如果一個人食就會好流叫了一個是日精選意粉,是新鮮製作的,原來是炒蜆茄汁辣意粉,估不到隻炒蜆的蜆肉,很爽口感覺食下去有海水味呢第三個主菜,就是三文魚意大利雲吞,入面有芝士煙熏三文魚,味道也很特別兩杯健怡可樂,一杯薑汁啤酒超級爽甜品要了兩個意大利芝士蛋糕,加一個意式奶凍,話好食到不得了,芝士蛋糕好鬆軟,好有咖啡味,不過略嫌面加了一些糖粒,感覺太甜太肥了。滿足的一餐仲有不收加1的
兩杯健怡可樂,一杯薑汁啤酒超級爽
仲有不收加1的
2019-05-05 490 瀏覽
帶媽咪黎呢沙田既pici預祝母親節假日menu: either一齊叫set or散叫,我地叫左set先來餐包,軟軟的點上醋同olive oil幾開胃Starter叫左:Pama Ham, green salad and meatball. Pama Ham冇芝士配,mix埋salad中和下. 而妹妹就中意MeetballPappardelle闊條麵出色,有口感肉味都好濃;Lasagna芝味濃但較heavy適合分享Chitarra:賣相吸引,sause有spice幾特別同清新,蝦亦幾新鮮最期待既dessert! Tiramisu 同 Panna Cotta兩款都好好味,份量係mini杯但都好夠!Tiramisu濃濃咖啡味,Panama Cotta莓醬偏甜,配上牛奶布甸好滑次次都覺得 食埋甜品先perfect亦係我一再anchor既原因
帶媽咪黎呢沙田既pici預祝母親節

先來餐包,軟軟的點上醋同olive oil幾開胃

次次都覺得 食埋甜品先perfect
亦係我一再anchor既原因
Pici 由係中環灣仔開到尖沙咀 再入埋沙田 一定有佢過人之處!🤩「全人手手工製意大利麵」👍🏿真係唔係咁簡單! 質感細緻 比起機造的特別彈牙。Tagliolini 細扁麵第一次試鮮刨出黎的🖤黑松露片再加埋白松露醬 🤤真係聞到流哂口水Chitarra 結他麵搓麵時已經混入左魷魚墨汁🦑 咁就唔會食到成棚牙都黑色啦Ravioli 意大利雲吞皮薄餡靚 入面有意大利軟芝士🧀 同煙三文魚 好芝士喲!入口芳香Tiramisu張張枱都叫 是必試的pici名物! 果然cream濃滑充滿奶香 而且好香咖啡☕️味.加分位🤗: 好靚呀d裝修! 復古梳化卡座🛋 Classic的黑白地磚 ▪️◽️傾計都特別有氣氛激讚位😱: No service charge! 有幾可有chain restaurant係免加一!呢到偏偏主張你覺得佢值先俾! 仲要講明俾都係直落staff袋而唔係公司袋👍🏿——————————————————————————#pici #picihk #pasta #handmade #truffle #blacktruffle #whitetruffle #tagliolini #chitarra #sq
🤩「全人手手工製意大利麵」👍🏿
真係唔係咁簡單! 質感細緻 比起機造的特別彈牙。

Tagliolini 細扁麵
第一次試鮮刨出黎的🖤黑松露片
再加埋白松露醬 🤤真係聞到流哂口水

Chitarra 結他麵
搓麵時已經混入左魷魚墨汁🦑 咁就唔會食到成棚牙都黑色啦

Ravioli 意大利雲吞

Tiramisu

激讚位😱: No service charge!
有幾可有chain restaurant係免加一!

——————————————————————————
#pici #picihk #pasta #handmade #truffle #blacktruffle #whitetruffle #tagliolini #chitarra #squidinkpasta #prawn #ravioli #salmon #mascarpone #cheese #tiramisu #香港美食 #香港好去處 #拍拖好去處 #食好西 #食左先講 #相機食先 #黑松露 #shatin #tst #wanchai #central
  • Tiramisu
  • Chitarra
來到沙田新城市廣場吃正宗的手工意粉,午間套餐超划算,98元起就能吃得很飽,多款意粉可以選擇,加上前菜和甜點Lunch Menu 128附上餐前麵包和冰茶,麵包點醋和橄欖油,冰茶是無糖的Homemade meatballs兩顆用豬肉和牛肉混合製成的肉丸,口感鬆鬆的,肉丸本身就調味過肉味濃厚,浸在酸甜的番茄醬裡,番茄醬味道天然很好吃最後撒上香噴噴的帕瑪森起司🧀️融化在上面增添香氣Duck Pappardelle個人偏好寬麵的口感,而這盤寬意粉的口感偏硬有嚼勁,掛滿了醬汁,很好吃鴨肉一絲絲混在麵裡,醬汁為拉古醬也是一種番茄醬,不過整體非常油,吃完留下一盤都油,算是重口味的一款Tiramisu用經典的義式甜點-提拉米蘇最結尾最完美了手指餅乾浸了咖啡汁變得濕軟,咖啡味濃再配上馬斯卡彭起司綿密帶奶香,小小一杯非常滿足
Lunch Menu 128
附上餐前麵包和冰茶,麵包點醋和橄欖油,冰茶是無糖的
Homemade meatballs

2019-04-30
Homemade  meatballs
Handmade  meatballs
2019-04-22 746 瀏覽
這間意大利餐廳,是以使用每日新鮮pasta為主打,對於hand make pasta比較少接觸的我而言,卻是對意粉開拓了全新的認識。Menu:是日公眾假期提供了Brunch Menu,可能有些朋友一看到價錢$168(免加一)會有點兒卻步,但當你比較一下”散叫”的價錢一個pasta要$130左右(其實外面同㨾檔次的餐廳一個pasta也差不多價格),你就毫不猶豫地選擇了Bunch set。前菜: Burrata(+$15);吃了會有滿足的感覺!當你享用這道菜的時候,將火箭菜、車厘茄與burrata內心的芝士和忌廉,同時放入口𥚃。當中的淡淡的芝士味、新鮮火箭菜的爽脆再加上車厘茄的微酸,卻帶出了不同的層次感。主菜:Chitarra(+$20);當你試過Hand make pasta你就返唔到轉頭。不過有點小遺憾,當中的墨汁意粉煮了有點過頭(開始離開了al dente的範圍),雖但如此仍然能夠感受到當中hand make pasta的獨有質感和彈性,麵條不會”死實實”沒有味道。急凍大蝦處理合格,沒有雪味肉質尚有彈性。甜品:Tiramisu; 罕見有酒味的tiramisu,可能仍然有些人覺得kah

Menu:

前菜:

主菜:

甜品:
Tiramisu; 罕見有酒味的tiramisu,可能仍然有些人覺得kahlua/rum的份量不夠,但考慮到芝士漿和手脂餅的比例接近1:1,以量彌補酒味較薄;另外芝士漿也比坊間做得比較濃厚和”企身”。

總結:
這間餐廳我已去了好幾次,brunch已經全部吃過一遍,發現沒有一道菜令人失望,食物質素無論在weekday lunch/dinner, weekend lunch都發揮得相當穩定。食材上這間餐廳並不會吝嗇芝士,只會看到有大量芝士加在你的每一道菜上。此外在一百多元的價格帶上,能吃到Hand make pasta是非常超值。
Burrata
Chitarra
2019-04-21
Burrata
Chitarra
Tiramisu
好耐去過一間全部都係外籍人士嘅西餐廳啦!餐廳所有店員都會同你打招呼,微笑,成個氣氛都好似去咗外國咁,加埋open kitchen,就算未食都對呢間餐廳充滿信心。叫完order先上餐,用紙袋包住,配黑醋同橄欖油。麵包係類似baguette,餐包來講水準算幾高,而且配橄欖油好夾,忍唔住加咗碟油,完全係食油多過食包。🤭Burrata Cheese,有車厘茄、火箭菜、橄欖油。芝士+車厘茄+橄欖油從來都係最佳配搭,芝士水份好重,車厘茄非常新鮮同juicy,橄欖油有淡淡橄欖清香,絕唔油膩,火箭菜非常新鮮!🤗Girasoi 意大利雲吞,有蛋黃、牛肝菌、鴻喜菇同ricotta cheese。味道比較淡,麵汁變有啲酸,菌類炒得好嫩滑,意大利雲吞味道整體唔唔算出色,唯一可取係個流心蛋。不過份量太細。食完好似冇食過🙉Chitarra 結他麵,有魷魚墨汁、蝦、番茄醬、海鮮濃湯、辣椒。大蝦煎到好似茄汁大蝦咁嘅味,結他面第一次食,比其他意粉更嚼勁,每食一條都好想瘋狂咬個究竟😂 魷魚墨汁結他麵好索汁,每條都食到海鮮嘅鮮甜,加小小蕃茄嘅酸味,我同朋友係咁爭食🤤總括來講,全五分!有機會一定要試晒所有items🤤🤤

總括來講,全五分!有機會一定要試晒所有items🤤🤤

2019-04-19 483 瀏覽
19 April, 2019 :Happy Easter Holiday:As a foodie, it’s about time to discover nice restaurant.///It was about 1:45pm, I didnt book table and the receptionist said it took around 20mins for table. I said ok no problem and left my phone number for the reservation.Around 1:55pm a SMS received, saying the table is ready which is much faster than I expected. (So high-tech lol)///Ordered 2 brunch set(each set includes bread, starter, paste, dessert and drink). $168 for a brunch set.///Bread (olive oil
///
Bread (olive oil and vinegar)
:crispy bread

Starter
arma ham
-not too salty and oily
:green salad(with vinegar & cheese)
-quite fresh, not bitter
Parma  ham  and  green  salad

appardelle(with beef)
-high quality
-yummy
-handmade pappardelle
-beef is cooked at the right level
 Pappardelle

Tagliolini(with black truffle)
-full of truffle taste
-a bit salty for me

:Tiramisu
-creamy
-not too sweet
-coffee taste can be heavier for me
Tiramisu

For the drink, I ordered a sup of soda.(didnt take photo because it’s nothing special)
///
Overall: nice surroundings and service. High food quality and the price is reasonable. No 10% service charge. Can chat with friend til whenever you want
2019-04-19
8 分鐘 (堂食)
午餐
 Pappardelle
這家在中環和灣仔已有分店好幾年的意大利餐廳,一直都想來試試它新鮮製造的意大利麵,可惜沒有機會,最近得知這店在沙田開了分店,便順路過來吃過午餐。一向偏愛新鮮製造的意大利麵,貪其有蛋香和韌度有致,而且比乾身的意大利麵有更多有趣的款式。這店餐牌很簡單,只有三個價錢($98; $128; $148),除$98是三選二之外,其餘兩款都包括前菜、主菜、甜品和凍紅茶。前菜點了肉丸,蕃茄汁加上芝士碎令肉丸味道更濃郁!我們同枱分享了三款意大利麵($128),有用意大利肉腸做料的,也有用鴨肉做的,亦有墨魚汁麵;除了墨魚汁麵有點腥外,另外兩款我都非常欣賞,麵上加入少許辣椒粉和鮮磨黑椒粉去提味,實在美味可口!兩款甜點—奶凍和意大利芝士餅,都做得不錯!以一百多元可享受這級數的意大利麵,物超所值!

肉丸
意大利肉腸寬條麵
鴨肉扁條麵
甜點

以一百多元可享受這級數的意大利麵,物超所值!
2019-03-26
肉丸
意大利肉腸寬條麵
鴨肉扁條麵
甜點
2019-04-03 4659 瀏覽
之前見好多朋友黎過呢度食生刨黑松露意粉,身為松露控當然要試試,所以就係週末lunch時間出到沙田市中心試試!我跟友人大概1點幾去到唔駛等位,餐廳比想像中大,有bar枱、卡位、普通2至4人枱都有!門口位置仲可以見到廚師即製意粉!Lunch呢個時間去到有lunch set,$168有前菜、主菜、甜品同飲品,價錢都唔算太貴!點餐後,店員會先上麵包同埋橄欖油加醋!麵包雖然係法包,但係外脆內軟!前菜-田園沙律,沙律面有很多芝士片,而沙律撈了橄欖油加醋,份量充足!前菜-秘製肉丸,這裡的肉丸肉碎分明,內裡還有點軟骨,茄醬唔會太酸,面頭還灑上芝士碎!經典千層麵(+$15),千層麵非常熱,食既時候要小心,肉醬的肉碎好有口感,唔會一pat咁,芝士都有好多!細扁麵(+$30),今日黎既重點!呢個細扁麵就係生刨黑松露意粉啦!黑松露味唔係好重,不過意粉本身都撈了白松露醬,意粉都幾creamy,感覺有點漏!整體唔重松露味,有點失望!Tiramisu 同意式奶凍,前者唔會太甜,有少許酒味,味道不錯!後者紅莓醬都幾酸,奶凍幾滑,奶凍可以中和返紅莓醬的酸味!總括黎講,餐廳食物味道都算唔錯,不過松露就有點失色!店員服務都
田園沙律
秘製肉丸

千層麵

細扁麵

總括黎講,餐廳食物味道都算唔錯,不過松露就有點失色!店員服務都不錯!
2019-03-30
  • Tiramisu
2019-04-02 689 瀏覽
今次選擇Pici,主因係唔駛等位!常去新城市的人都明白,無乜邊幾間餐廳唔駛等位等到傻!餐廳大部份侍應都以英語招呼客人,目測只有一位識廣東話!所以感覺他們比較熱情!第一感覺不錯!滿心歡喜見到大部份食物含有芝士,但羊奶芝士我自己真的覺得很蘇,不喜歡!下次再來我會選擇走芝士!這裡設有兒童menu供8歲以下兒童選擇,價錢$5x, 有一粒肉丸,一個意份及一杯果汁!但就沒有精美可愛餐具盛載,不能吸引小朋友們!喜歡:Menu有寫明每款食物的Ingredients!!!
今次選擇Pici,主因係唔駛等位!
常去新城市的人都明白,無乜邊幾間餐廳唔駛等位等到傻!

喜歡:Menu有寫明每款食物的Ingredients!!!

兒童餐-蕃茄意粉
兒童餐-蕃茄意粉
意大利雲吞
兒童餐-豬牛肉丸
2019-03-26 438 瀏覽
週末來沙田行一田BB展,便係度食飯。孕婦嘅口味真係好難捉摸,忽然好想食肉醬意粉,可能因為想食酸酸甜甜嘅味吧。見到pici評分OK便選了這裡。和老公兩人選了兩個套餐,套餐包前菜,意粉,甜品和飲品,都算抵食。前菜選了pamaham同meatball,不過不失。意粉要了pappardelle beef同chittara,可能因為係手工意粉,好彈牙。chittara有龍蝦汁,配嘅大蝦都算好味。tiramisu冇酒味,不過就正好適合孕婦