2019-07-31 197 瀏覽
今日突然間收到老闆既信息:「大家番左工既番屋企啦,就黎掛八號波。」然後,當然唔會想浪費左個天降之假日啦!為左氹父母開心,就問問佢地出唔出到黎沙田試下Pici啦 (我地先前已經講過呢間餐廳好多次,今次終於有機會) 點知佢地又好難得地可以出到黎~佢地開店時間係11:30AM,知道一般食肆未掛九號都唔會提早收工,內心都有D凳佢地慘。不過,佢地既笑容﹑工作表現同待客態度好友善,(表面上)唔覺得佢地因為冇得放假而失落。呢樣野我好appreciate.講到食,我地learnt menu就準備入戲玉喇:一開始就會有一個細細既紙袋裝住4塊包,然後個server會問我地想唔想要olive oil and balsamic vinegar. 父母都係第一次試呢個Combination, 當然唔可以錯過Italian tradition啦。當初我阿爸驚油膩,但係試過之後,佢surprised塊包食落去好香,少少酸,而個包係室溫偏暖,聞落好香麥味。相信呢間店所選用既麵粉係靚既。包crust有薄薄既麵粉,當沾上左vinaigrette,麵包好似海綿咁索曬啲精華,味道有層次感:麥香﹑輕微既果香﹑橄欖油既濕潤略帶苦
講到食,我地learnt menu就準備入戲玉喇:
bread
一開始就會有一個細細既紙袋裝住4塊包,然後個server會問我地想唔想要olive oil and balsamic vinegar. 父母都係第一次試呢個Combination, 當然唔可以錯過Italian tradition啦。當初我阿爸驚油膩,但係試過之後,佢surprised塊包食落去好香,少少酸,而個包係室溫偏暖,聞落好香麥味。相信呢間店所選用既麵粉係靚既。包crust有薄薄既麵粉,當沾上左vinaigrette,麵包好似海綿咁索曬啲精華,味道有層次感:麥香﹑輕微既果香﹑橄欖油既濕潤略帶苦甘隨而意大利香醋既酸甜味平衡左個苦味。呢個配塔反而令到成個包好特別,簡單卻豐富。

食完塊包當然會口乾乾地。呢杯冰茶係個lunch到包埋,叫左走冰,我地三個為呢次難得既聚餐碰碰杯!CHEERS!
等到大約5分鐘,3個starters繼而上桌:

1. Beef Carpaccio: 我地想要啲特別既菜,從來只食7成熟既父母就第一次食生牛肉。係底就係一層平既牛肉,上面就放左arugula再shaved parmesan係面,最後有自家製既lemon dressing。令到成個starter清新而唔腥,肉質軟而不爛,嫩而不膩。Arugula食落「嗦嗦」聲,再加上parmesan既咸香味,成碟好快KO左。

2. Garden Salad: 為左意大利粉,要啲清新既開始當然唔少得vegetable intake~個salad比我想像中大份,三個人分岩岩好。入面有escarole, endive, arugula, radicchio, cherry tomatoes and parmesan. 我最鐘意既係佢唔會好似傳統既水果沙律撈埋啲mayonnaise咁,而係viniagrette.真真正正既清新就是健康既選擇。
3. Soup: 我通常唔會叫餐湯,但係呢間restaurant令我感覺佢地好多野都會自家製,所以gave it a shot.呢個湯以cauliflower做base,飲落綿滑,上面既almonds同herbs令到個湯好香。濃郁既cream令到湯身厚左,不過始終creamy既湯唔係好岩我口味。但係我飲得出呢用心去煮,要令到個湯咁綿係要多D工序。
Okay okay, here we go! 我地既意粉黎啦!

1. Chitarra: 以墨汁做既幼意粉,海鮮包括:baby octopus and squid. 隻汁以tomato做base, 有少少辣,佢地用呢隻汁黎炆過啲海鮮,仲有微微既酒香味 —— 開胃惹味。

2. Tagliolini: 意粉既粗幼同Chitarra一樣,white truffle sauce好creamy,上面既black truffles好香,食落濃郁既truffle umami係精萃!入面仲有乾蔥爆香過,令到隻sauce唔會只有單一既香味。我個人就唔係好食到creamy既野,所以食既時候有個次序。不過,比起其他出面食既白汁,呢隻sauce已經相對冇咁膩。而且,佢個香味真係無法抵擋,就算係creamy都要繼續食!值得一試!

3. Fettuccine: 呢碟就係闊意粉,較為有咬口且彈性。豬肉碎好霖,仲留有肉味。雖然望苟似係平平無奇既肉醬意粉,但係佢隻汁並食唔出市售既ketchup,唔厚身唔甜而係新鮮蕃茄熬過而成既汁。上面仲有少少parmesan,令到成個意粉都昇華。呢碟好適合一啲偏好傳統口味既人士,因為呢碟意粉係進階版既肉醬意粉!
進食之間,有幾位servers黎問我地覺得D食物點,仲會時不時同我地開玩笑。令到進食既過程好開心,好有活力,笑聲連連。
最後,當然唔少得甜品~既然第一次黎,兩隻甜品都要試!

(左)panna cotta & (右)tiramisu
Panna cotta面頭有D果粒,食落似係raspberry,酸酸甜甜偏酸,果味重。再夾埋奶凍一齊食就唔會太過酸。雖然我成日話creamy既野唔係好受到,但係mousse, pudding, cake, etc 既creamy我接受到多D,可能係凍食既關係啦~佢既奶味好濃郁,覺得佢比whole milk更濃。我之前食過既panna cotta整到好似果凍咁既質地,但Pici整得好軟滑,唔會過肥膩。
Tiramisu比我預期有差距。我以為佢會係一件件蛋糕咁上,點知都係杯入面serve上黎。佢上面有sprinkled granulated sugar,可能為左客人食面頭既cocoa powder時唔會只有苦味掛。但係個custard好軟滑,係底就有一層cake soaked with coffee,令到成個甜品甜而不膩,甜中帶苦既combination係我至愛。
甜品為此聚餐畫上完美的句號。突如而來的假日,難得的聚餐,出乎意料之外的美味。呢個午餐仲唔係天降的?
題外話/補充資料: As we love the bread so much, we were curious about if there would have extra charge for additional bread. One of the servers said $10 for each serving, but another one just gave them to us for free. It was confusing.
2019-07-31
15 分鐘 (堂食)
午餐
bread
2019-07-30 284 瀏覽
早排朋友黎過話好好食叫我一定要試下,今日終於試到喇入到去成間店都係外國staff,佢地仲會主動行埋黎推介今日係做緊咩小食既promotion,service好好。咁我就叫左肉丸 松露意粉 三文魚意大利雲吞 同一杯mocktail。首先waitress會黎一小袋既法包 再幫你倒olive oil俾你點黎食。再黎就係個肉丸肉丸好優秀,完全唔會係外面超多茄汁果d好新鮮茄醬 唔會太甜又唔會太酸,再加埋d芝士喺面,真係一流。tagliolini松露意大利粉,滿滿既松露鋪喺麵上面,上檯已經聞到陣陣松露味,意粉仲要係蛋製意粉,除左賣相精緻,口感特別,亦都非常好食。Salmon ravioli 三文魚意大利雲吞,外皮非常煙韌彈牙 加上lemon butter sauce,十分驚喜Limonata Rosa最後試到tiramisu反而叫左杯mocktail好彩都不付眾望❤️讚!
早排朋友黎過話好好食叫我一定要試下,今日終於試到喇

再黎就係個肉丸
肉丸

肉丸好優秀,完全唔會係外面超多茄汁果d

tagliolini

Salmon Ravioli
Limonata  Rosa
  • tagliolini
2019-07-30 183 瀏覽
呢間餐廳一直以手工麵聞名,同時佢唔似其他餐廳咁咁多選擇,主食淨賣意粉(冇飯or pizza)。營運方式都十足外國餐廳,唔收加一,任顧客添tips,同埋員工大多都係用英文溝通,就試試手工麵有冇特別好食d先😏落完order就送上左餐包,配埋黑醋橄欖油,法包黎講都唔算好硬,算係幾好食👍🏻跟好快就上左個冷盤,巴馬火腿好大塊,整體份量都算十足,味道就正正常常,現成野就不過不失啦🤔第一樣上既就係肉醬千層麵,份量同其他主菜比真係算大個,上到菜真係會辣到手🤧肉醬食落感覺好新鮮同埋食到d肉粒,絕對唔係一堆hea你既醬,芝士份量都好多,確係高質之選👍🏻👍🏻第二個就係松露幼麵,上到菜個下真係超級香同埋吸引,不過食落就冇乜松露味就有d失望,原塊松露就幾豪氣既不過個人唔太鐘意陣味🙊至於個手工麵都做得唔錯,彈牙同埋即使係幼麵唔會痴埋一舊,但個汁就扣左好多分啦🤦🏻‍♂️最後就有個三文魚雲吞,呢個份量就少d啦,個汁屬於清新類既,配上三文魚都唔錯🤤至於雲吞接駁位就硬左少少,影響左整個口感,所以整體都係一般🤔切開睇到三文魚,份量都見到幾多既整體黎講就有些許失望,性價比低左少少,同埋食物都冇想像中咁神級,選擇都少左d🙊順帶一
餐包配黑醋橄欖油
廚師精選冷切盤
經典千層麵
意大利雲吞(素)
切開睇到三文魚,份量都見到幾多既
順帶一題佢有個dinner set,二人世界黎各叫一份包埋頭盤野飲配合埋場內既情調就相信都值既👍🏻
2019-07-23
餐包配黑醋橄欖油
廚師精選冷切盤
經典千層麵
📍 Pici 之前係灣仔食過Pici既lunch set,都覺得幾抵食。weekend係沙田行完博物館同ikea之後有d攰,唔係好想諗食咩就去到pici。佢得set dinner or A la Carte嗌,佢規定一係全檯都要嗌set dinner 一係就嗌a la cartez。費事做大徙鬼,都係揀a la carte黎嗌,雖然set dinner係抵d-Cold Cuts@ $130Cold cut plate for sharing有兩款Parma Ham, Salami sausage同兩款芝士。Parma Ham係三樣野入面最好食架啦,芝士同salami腸質素都好一般,腸就太硬,芝士冇咩奶香。不過,份量黎講都算滿意。-Pasta of the Day@ $120A la carte menu既pasta都唔係好想食,所以就試下pasta of the day,亦即係pasta with different sausage。一上檯我以為我嗌左肉醬意粉。佢d sausage係切到好碎,唔係好食得出係咩腸。pasta係好香蛋味,但個咬口我就覺得冇乜,唔係好手工pasta個隻fee
📍 Pici
Cold Cuts@ $130

Pasta of the Day@ $120
A la carte menu既pasta都唔係好想食,所以就試下pasta of the day,亦即係pasta with different sausage。一上檯我以為我嗌左肉醬意粉。佢d sausage係切到好碎,唔係好食得出係咩腸。pasta係好香蛋味,但個咬口我就覺得冇乜,唔係好手工pasta個隻feel。

呢間既味道比起灣仔起家個間差得遠。下次我都係食返灣仔個間算啦。
地址: 沙田沙田正街18號新城市廣場第一期2樓251號舖
推介指數👍🏻👍🏻
抵食指數👍🏻👍🏻
(5個👍🏻為滿分)
2019-07-13
2019-07-26 3204 瀏覽
開業多時的Pici終於有時間去試試,由於位置絕不顯眼所以就算在平日的中午亦依然暢通無阻沒有等位的必要性。。。一人入左所以带位職員只提供附近的入口座位給予自己,所以沒有全面性的看到整間餐廳的裝修、雖則是這樣眼看身邊的枱櫈完全一絲不苟地設計得雅緻高貴,看來也落了一番心機在於裝修之上~簡單的要來前菜/主菜與及甜品索價為HK$128.未上枱的前菜與主菜,老外侍應先來一包簡單的法式包,橄欖油及香醋、講認真這一份法式包個人不甚欣賞,Simxxxxxxxfe倒做得好好多~沒有特意叫上咖啡,試試他們餐飲供應的冰茶,茶味不算太濃呷一口有啖啖的甜味、用來濕濕口清清喉嚨喉嚨剛好~上枱之時也被嚇了一跳,沙律菜猶如一碗大麵、方死你吃不飽一樣似的,簡單之沙律菜微微帶有一、兩絲火箭菜、不是食肉獸的我蠻欣賞~主角Tagliatelle Sausage終於姍姍來遲,用叉子略為將於鬆散完全感覺熱氣沸騰、由於是肉腸內的豬肉,調味不容置疑、加上濃稠的意粉汁微帶點辣勁十分好吃~ 點餐時以著意這一份Tiramisu甜品,雖則簡單但甜度恰好、可以話說令這個用餐掛上幸福句號~整個午餐來說除了餐包略為失色,個人亦甚為滿意、由於是半開放

簡單的要來前菜/主菜與及甜品索價為HK$128.

沙律菜

Tagliatelle Sausage

Tiramisu

整個午餐來說除了餐包略為失色,個人亦甚為滿意、由於是半開放式一邊吃一邊喵喵餐廳侍應生與及厨師絕大部份都是外籍人員,
以沙田區來說可謂少見感覺猶如走在中環中價餐廳一般。
Tagliatelle Sausage
  • TagliatelleSausage
2019-07-12 345 瀏覽
Tastes: 2.5/5Service: 3/5Environment: 4/5Shatin Pici分同位於MCL cinema 隔離 餐廳個位置都幾算幾入 有啲難發現 而我就係啱啱睇完戲先知pici原來係沙田有分店 第一次黎到沙田pici分店 之前係central分店食過 味道都唔錯 所以今次都抱住就期待既心態去用餐 沙田個menu有中英對照 比central分店就做得比較全面啦 lunch set就分為set A,B,C 而我今次就order咗setA soup+ main course soup都唔錯既 味道都正常 唔會偏淡或者太咸 不過main course 就岀事啦 個醬太膩 而且啲芝士食落好膩 個麵口感就似年糕咁濟! 難以置信呢個組合真係可以combine埋一齊 食落真係好濟好濟 濟到有點反胃🤢 好失望!
Tastes: 2.5/5
Service: 3/5
Environment: 4/5
2019-07-05 1384 瀏覽
又黎左 Pici 食 lunch 喇 ! 午餐餐牌 :麵包配橄欖油 + 意大利醋 (Free)唔知點解近呢 2 次黎食 , 橄欖油同意大利醋 ge 比例怪怪的太多橄欖油 , 點唔到 d 意大利醋 😓Refill 的麵包係剛剛出爐 !  好好好好好味 ! 🤩🤩🤩 又夠脆又夠熱 !Parma Ham (Set A 前菜)上次黎食覺得 d parma ham 偏咸 , 今次無呢個問題 😋不過份量好似比之前少左 🤔 如有興趣 , 可以睇埋我上一篇 Pici ge 食評 😉意大利寬麵 (Set A 意粉)寬麵 ge 口感 , 醬汁都做得好好 😋 豬肉碎份量都合理 !Green Salad (Set B 前菜)好鍾意面頭 ge 芝士 , 有好多款沙律菜 , 份量都唔少嫁 ~ 結他麵 (Set B 意粉)之前黎食個意粉係黑色 😮 另外 , 今次 ge 配料多左好多 , 食到尾都仲有魷魚同墨魚Tiramisu (Set B 甜品)一如以往地好食 ! 大家一定要試下 !冰茶 (Free)每個 set lunch 都會附送冰茶 ,  唔會好甜都係個句 ~ Lunch 真係抵食 ! 😜
又黎左 Pici 食 lunch 喇 !

午餐餐牌 :
麵包配橄欖油 + 意大利醋 (Free)
太多橄欖油 , 點唔到 d 意大利醋 😓

Parma Ham (Set A 前菜)
不過份量好似比之前少左 🤔
如有興趣 , 可以睇埋我上一篇 Pici ge 食評 😉
意大利寬麵 (Set A 意粉)

Green Salad (Set B 前菜)

結他麵 (Set B 意粉)
之前黎食個意粉係黑色 😮

Tiramisu (Set B 甜品)
一如以往地好食 ! 大家一定要試下 !

冰茶 (Free)
每個 set lunch 都會附送冰茶 ,  唔會好甜

都係個句 ~ Lunch 真係抵食 ! 😜
10 分鐘 (堂食)
2019-07-03 601 瀏覽
大熱Pici喺沙田開咗無耐之後 就嚟試咗佢嘅晚餐印象中好一般 三個意粉好似一樣味咁 而且仲鹹得好緊要 性價比都幾低下所以就無再嚟呢到喇不過友人大讚呢到嘅午餐抵食又好食 見今日閒日難得可以去沙田食晏 就俾多次機會佢啦我哋去到大概1點9左右 可以即時入座裝飾係幾靚嘅 不過唔知點解去親呢間餐廳都好嘈😂有set亦都有a la carte 最後我哋嗌咗A同B各一個一齊食✨餐前麵包叫咗野食之後 店員就上麵包同落醋同油但比例上啲油真係多咗啲😂麵包外層鬆脆 內裡就幾鬆軟嘅之後我哋refill咗一次 啱啱焗起成個包都好鬆脆✨田園沙律菜好新鮮 啲菜係用醋撈過成件事加埋好fresh✨Parma ham雖然都係大路野 不過個味幾好 唔會太鹹但又有風乾火腿嘅鹹香味配埋沙律一齊食一流👍🏽✨豬肉碎Fettuccine麵上嘅芝士好吸引🤤因為全手製嘅關係 佢哋啲麵嘅質感同坊間食開係好唔多 厚啲但硬身啲嘅好視乎你鍾意食咩口感嘅pasta喇成個味我會形容係肉醬意粉 不過啲豬肉就高質啲嘅✨結他麵友人話佢之前食個醬係黑色嘅 但今日就唔同咗嘈幼麵嘅口感就無闊麵咁好 但都比較硬身味道辣辣地都幾惹味嘅 啲配料都唔少 口感一貫地偏硬身
大熱Pici喺沙田開咗無耐之後 就嚟試咗佢嘅晚餐

田園沙律
Parma  ham
Fettuccine
2019-06-22 508 瀏覽
成日想話食人氣王pici, 今日終於食到!七點去到,唔駛等,好正!環境好靚,燈光有d情調ge, 但有少少嘈,容易聽到隔離枱講咩。小妹兩個人叫左menu for two! Appetizer 個包有温度,軟嘅,不錯!Salad 好fresh!Main courses 小妹個人比較鐘意呢個,意粉質地係有d唔同嘅,比平時食個d有咬口d, al dente! 蝦好足料,係彈牙嘅!呢個係signature dish, 小妹去過意大利,知道佢地d意粉偏黃偏重蛋味,所以呢個係幾authentic 嘅!不過truffle 味就弱d!Dessert 大推呢個tiramisu, cheesy 得黎又唔膩,仲有酒味㖭!總括而言,cp值高,環境又舒適,食物有質素保證!
成日想話食人氣王pici, 今日終於食到!

小妹兩個人叫左menu for two!

Appetizer
Bread
Green  salad

個包有温度,軟嘅,不錯!Salad 好fresh!

Main courses

Chitarra

Dessert
Panna  cotta  &  tiramisu

總括而言,cp值高,環境又舒適,食物有質素保證!

2019-06-14
Chitarra
Panna  cotta  &  tiramisu
  • tagliolini
2019-06-19 311 瀏覽
Pici分店開張之快和多, 是我自己也意料不到的. 她的成功是質素, 傳統和價錢這三者中取得相當好的平衡. 可惜的是, 由於不能訂位的關係, 自己也只在灣仔店開幕不久吃過一次, 及後無論足午或晚餐也如此多人, 自己沒太多閒情逸致去等待呢! (笑) 這次來到沙田店, 由於是剛開門的關係, 自然也就不用等不久, 果然早起的鳥兒有飯吃是對的! (笑)Pici主打手工意粉, 單是意粉種類也有十種, 由粗到幼的也有. 像是Papperdelle就是粗的意粉代表, 它不如如Lasagna般大塊如布般鋪墊在容器上然後去焗, 反之加上牛面頰肉醬煮成, 味道咸鮮中帶甘甜, Papperdelle的口感厚實, 廚師煮得剛好, 帶一點硬身是我喜歡的狀態. 至於Tagliolini就是扁麵, 蛋香味比前者濃烈, 用上白松露醬炒, 由於Tagliolini麵身比較曲, 掛汁能力較強, 自然更能吃到其香味, 更重要是上面鋪上即切黑松露, 雖然味道不如8 1/2般強烈, 但考慮到其價錢只有8 1/2的五分之一, 我還能挑剔些甚麼?

2019-06-17 253 瀏覽
Happy Friday! 同成班同事黎食Lunch,呢到人唔算多,1:00pm到,一行8人,很快安排入座。餐廳陳設很型格,有bar枱,好chill, 啱晒Friday Lunch.Set Lunch方面有三種價位,$98, $128, $148,就呢個位置黎講,算合理。本人點了slow cook beef, starter 係Parma ham.前菜一到,嘩嘩聲,Parma ham份量多,同平時係超市買一包份量差不多,味道可以,基本上係超值。主菜pasta係好食,pasta係全手造,有蛋味,有咬口,我覺得比酒店裏的意大利餐廳還要好,汁不會太咸,剛好。甜品Tiramisu 好驚喜,好smooth,唔甜,有咖啡味,唔膠,响香港有時會食到落魚膠粉的tiramisu, 呢個係正宗的。唯獨咖啡不昰本人的口味,偏酸的,不過這昰個人口味,整體這間餐廳是全埸最值去的,
2019-06-14
2019-06-13 3668 瀏覽
一個人來到"Pici"在沙田的分店去吃個lunch。一早知道這裡有不少的好評,直到現在開了差不多好幾所分店才能有機會來試一下,是有點姍姍來遲的感覺....午餐的menu很簡單地分成A,B及C三款,小弟取個中庸之道,選了中間B的那個,有飲品、沙律、主食加埋甜食,份量是足夠有餘....一大杯冰凍的檸茶轉眼就送來。冰塊出奇地沒有沖淡應有的茶味,挺好喝的....接著的麵包用一個紙袋盛著,稍嫌烘得不太夠熱,故只吃了一小片便罷手....沙律是滿滿一大碟上桌,菜蔬新鮮呈翠綠,巴馬臣芝士碎也下得重手,配合點點的黑醋沙律汁,很開胃....主食就只有pasta類可揀,一道Tagliatelle由外籍大廚即叫即製,al dente程度處理得相當恰可,咬口啱啱好不會太硬或太軟;配合微酸的車厘茄汁及帶鹹香的italian sausage,可真是配搭得天衣無縫;至於舖面的那一大堆被pasta的熱力引致半溶的芝士,和pasta混合一起食後口感便更是豐腴了....最後吃一杯軟滑而富酒香,口感濕潤的tiramisu入口,一頓美好的意式午餐,就這樣完美的結束....

2019-06-13 356 瀏覽
平日午飯時間, 沙田新城市好多餐廳都好多人, 唔知係咪佢開係下層盡頭位置, 比起其他餐廳少人, 容易搵位 ! 10個以上要搵大枱都無問題 !Lunch set 同 Dinner set 食物差唔多, 但 lunch set 抵食好多 !!Lunch set 有前菜, 意大利麵同甜品揀麵包係較乾同硬身, 配橄欖油同意大利醋, 食完可以無限refill 😛A餐 (2 courses) $98 只有A餐有得揀前菜 Parma Ham😍😍 強烈推介 !! 勁大盤 !! 大概有 8 大塊 !! 味道偏咸, 最好係同朋友 share 田園沙律一齊食B餐 (3 courses) $128揀左田園沙律 + 結他麵 結他麵有d辣, 食唔到辣ge朋友要注意 硬度岩岩好, 好好食, 意粉係主角, 配菜份量較少甜品方面, 個人推介 Tiramisu , 係傳統意大利做法, 蛋糕濕濕地, 浸左 d 咖啡同酒, 一食就諗起係意大利歐遊時食ge tiramisu !  😙😙😙所有午餐都會配冰茶一杯, 味道唔錯 !服務方面, 目測有一半係外藉侍應 ~ 加水,收碟呢 d 基本服務完全冇問題係落單至上意粉時間較耐, 大概

Lunch set 有前菜, 意大利麵同甜品

A餐 (2 courses) $98
只有A餐有得揀前菜 Parma Ham
😍😍 強烈推介 !! 勁大盤 !! 大概有 8 大塊 !!
味道偏咸, 最好係同朋友 share 田園沙律一齊食
Parma Ham + 田園沙律

B餐 (3 courses) $128
揀左田園沙律 + 結他麵
結他麵有d辣, 食唔到辣ge朋友要注意
硬度岩岩好, 好好食, 意粉係主角, 配菜份量較少

結他麵

所有午餐都會配冰茶一杯, 味道唔錯 !

係落單至上意粉時間較耐, 大概要等 20-30 分鍾, 不時要追單, 如果番工放 lunch 去食, 要留意時間 ~

呢個價錢係沙田食到呢個質素真係抵 🤭🤭
2019-02-04
25 分鐘 (堂食)
Parma Ham + 田園沙律
  • Parma Ham
2019-06-06 420 瀏覽
去到沙田開會, 搵埋沙田友一齊食飯! 友人推介 Pici, 佢平時都有去灣仔店食 lunch, 我試下手工意粉! Fritto Misto $110 ~ 咁 “大碟” 點食得晒呀! 用小餐碟上都仲可以將碟醬擺埋上去!細到半條手指尾都長過佢既魷魚有4粒, 2片薄如紙的沙甸魚, 一堆蝦米 (最大嗰3粒有半條手指咁長), 3片青瓜, 2條唔知係咪薯條…完! 呢碟嘢 $110?Girasoli Porcini $120 ~ 呢個幾好! 切開流蛋黃但有點太稀, 芝士味濃, 牛肚箘味唔突出, 雲吞皮夠煙靭, 軟硬剛剛好! Pici Amatriciana $95 ~  咸到有腎病…個醬超級極度咸, 我只係食左少少, 已經飲左2杯水! 朋友都覺得咸, 不過佢勉強接受到, 所以佢食埋 (最後食唔晒)! 意粉唔好食, 粗到烏冬一樣既手工製意粉, 好乾唔彈牙, 可能放太耐先煮! 註: 意粉唔好食, 真係唔好食! 雲吞反而唔錯! 埋單$325無加一, 完全唔想比 Tips! 朋友話灣仔嗰間完全唔同 wor…
Fritto Misto
Girasoli Porcini
Pici Amatriciana
Girasoli Porcini
2019-05-29 613 瀏覽
很久沒來Pici了, 有點想他們的pasta。Lunch Set $128 包bread, starter, pasta, dessert和iced tea, 性價比甚高。Bread無肉不歡的我竟然在有選擇的情況下點了一個green salad作為前菜, 有點不可思議。Salad份量不少, 以黑醋調味, 當中的巴馬臣芝士為菜蔬增添芝味, 整體感覺健康。Duck Pappardelle 一如以往, 蛋香甚重又爽口, 很滿足。Tiramisu 幼滑, 來Pici多次都忍不住點了, 下次要試試另一款甜品panna cotta。Iced Tea 看著廚師由分割麵團, 至放進機器擀麵和切割麵條, 感覺整個製作過程有趣。
很久沒來Pici了, 有點想他們的pasta。

Bread
Green Salad