2022-05-22
抱歉長文,但呢間餐廳既服務態度好有問題。 我同朋友點左兩杯野飲,總共$84 ,我俾左$500,找錢時佢只俾左$86,我當時冇睇清楚,就咁拎左紙幣,留低硬幣係枱就走左。 過左一陣再睇返銀包發現只有80蚊,冇100蚊紙(我好肯定自己中途冇用過錢)即刻打去鋪頭問佢地可唔可以check返,一開始一位男員工態度良好,話會問返相關人士,再回覆我。 然後,一位女員工打黎問左拎多d資料,話要上報經理睇下可以點做。然後,餐廳副經理打俾我,話需要由我去報警,佢地先可以check cctv 睇下找續過程有冇問題,我問點解公司內部唔可以檢查自己既cctv,佢話佢地冇員工可以咁做,要透過警察先會叫到保安部睇。 我收左線,諗諗下覺得好奇怪, 就打去再搵佢地經理陳小姐,問點解要報警先睇到cctv,而其實同時餐廳可以拒絕警方。陳小姐即刻解釋冇講過一定要通知警方,但要一定程序先可以問到保安部拎片,要我自己申請。 佢言語間仲要表示我係咪講大話都冇人知。我全程都冇認為佢地員工係特登找少錢,我相信係一個誤會,佢咁樣講話係我想屈錢,令我好失望
佢言語間仲要表示我係咪講大話都冇人知。我全程都冇認為佢地員工係特登找少錢,我相信係一個誤會,佢咁樣講話係我想屈錢,令我好失望。我都唔想同佢糾纏,我會再打上佢總部問清楚。
呢間餐廳明明自己出錯,但冇盡全力去搵出真相,只會將責任推卸係客人度,甚至利用麻煩既程序阻止客人去追究,更將此類小事自行定義為偷竊要通知警方,我問佢咁報案要講咩佢都講唔出,真可笑。想食呢間店既朋友,你地有更好既選擇。