餐廳: PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈)
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
今日來中環呢間Cafe食lunch, lunch 時間好多人排隊,店舖空間寬敞,裝修擺設以乾花同木色條子為主調,簡約中帶秋天氣息。餐牌款式以疏乎厘,吐司,沙律,意粉及各類特色咖啡為主。🍵宇治抹茶紅豆梳乎厘🥞開頭以為都係輕食為主,不過呢個疏乎厘真係份量好大份,有三大塊好厚身的疏乎厘pancake, 建議三個女仔叫一份share好啦,如果唔係真係食唔晒😂。擺碟賣相好吸引,配料豐富,具日式風格。質感十分軟熟,入口綿滑,滿滿嘅空氣感,蛋香味十分濃郁😍,配上抹茶忌廉,香濃嘅抹茶唔會遮蓋蛋香味,配上軟滑的抹茶啫喱,煙煙人人嘅丸子🍡同抹茶曲奇碎🍪口感更豐富,而且會有抹茶香嘅回甘,係抹茶控必食之選👍🏻👍🏻👍🏻🥑牛油果忌廉芝士法式多士🍞雖然疏乎厘係呢度嘅王牌之選,不過法式多士亦都唔輸蝕,份量都一樣係巨無霸😂,多士吸咗蛋漿,外面焗到金黄色好焦香,配上百利甜酒同焦糖汁味道更香濃,口感超級軟熟😋;牛油果切碎再加打蓉令口感更豐富,配上Creamy嘅忌廉同杏仁脆片,整體感覺非常配合,好邪惡🤩(都係建議搵朋友share啦,自己一個食會飽到滯😂)全日早餐呢度嘅all day Breakfast有兩款:素食同非素食,呢
抹茶鮮奶(熱)

餐牌款式以疏乎厘,吐司,沙律,意粉及各類特色咖啡為主。

🍵宇治抹茶紅豆梳乎厘🥞

🥑牛油果忌廉芝士法式多士🍞

全日早餐
呢度嘅all day Breakfast有兩款:素食同非素食,呢一款係非素食。材料都幾豐富:有pancake,德國腸,煙肉,煎蛋,大啡菇,炒蘑菇,多士,茄汁焗豆。煙肉都煎得幾香唔會太肥膩; 德國腸煎得好香口;pancake淋上蜂蜜好香甜同焦香牛油味;炒蘑菇加咗辣蕃茄醬炒香,酸酸辣辣幾開胃。

豆花咖啡☕️
上碟嘅時候分開咗豆奶同咖啡,可因應咖啡濃度嘅喜好自己調整,豆香味濃,好清甜唔會死甜,咖啡味都好香濃,質感好creamy又不失咖啡香味👍🏻
豆花咖啡

🍵抹茶鮮奶(熱)
抹茶味香濃,少少苦味帶回甘,與奶味平衡恰到好處,甜度適中,口感Creamy又不會太膩。
牛油果忌廉芝士法式多士

整體食物質素高質,雖然款式唔係好多,不過主打菜式做得優質,賣相及味道都與價格相符;環境舒適,有打卡氣氛;服務態度比較被動,不過都明白繁忙時間職員好忙碌,入座,落單,上菜都要等待一段時間。
2022-06-18
10 分鐘 (堂食)
抹茶鮮奶(熱)
  • 牛油果忌廉芝士法式多
2022-06-19 53 瀏覽
這間在中環的cafe,擺設了很多乾花做佈置,坐位寬敞,環境很清麗雅致,感覺非常舒服!食物選方面擇亦很多。有主食和甜品等。是晚點了有主食,甜品和飲品。-牛油果蟹肉牛角包 牛角包香脆,夾著滿滿的蟹肉和牛油 果,味道鮮甜。再加上太陽蛋,配合 得很好。-海鮮煙肉意粉 有青口,蜆和煙肉,份量不少。配上 薄薄的白汁,不會太肥膩。-提拉米蘇梳乎厘 有3大件的梳乎厘,加上用手指餅造 成的一件提拉米蘇,灑上朱古力碎和 cream,一齊食相當好味和滿足。-飲品 提拉米蘇咖啡-咖啡香濃 士多啤梨梳打-味道清新
-牛油果蟹肉牛角包
牛角包香脆,夾著滿滿的蟹肉和牛油
果,味道鮮甜。再加上太陽蛋,配合
得很好。
-海鮮煙肉意粉
有青口,蜆和煙肉,份量不少。配上
薄薄的白汁,不會太肥膩。
-提拉米蘇梳乎厘
有3大件的梳乎厘,加上用手指餅造
成的一件提拉米蘇,灑上朱古力碎和
cream,一齊食相當好味和滿足。
-飲品
提拉米蘇咖啡-咖啡香濃
士多啤梨梳打-味道清新
2022-06-19 66 瀏覽
之前食過兩次 一次中環 另一次美孚 兩次都係pancake + coffee依到啲pancake係堅好味 我覺得好食過人氣店幸碌pancake。抹茶pancake 無花果pancake 什莓pancake tilamisu pancake 各有特色 款款都好好咪 而我最愛係抹茶。豆花咖啡都係無得輸 香滑豆腐花配咖啡非常和合。我鍾意去中環店 舖夠大 位多唔駛等今日去試意粉 牛肝菌意粉 係細碟咗啲但牛肝菌味強烈 意粉煮得恰到好處 好正。但杯抹茶latte 就幾失望 看似好濃抹茶。 應該都濃既因為飲時感到仲有好多粒粒抹茶粉係口但我唔鍾意佢既抹茶帶草青味 感覺似五青汁溝咖啡。 下次都係其他咖啡算。中環店門口還擺了counter有位畫家小姐幫人畫畫 但價錢我冇問 係啲Q版人像。

豆花咖啡都係無得輸 香滑豆腐花配咖啡非常和合。
我鍾意去中環店 舖夠大 位多唔駛等

抹茶latte
2022-06-18 55 瀏覽
✅辣蕃茄蟹肉扁意粉- 蟹肉份量都幾多同埋蕃茄其實5辣,意粉🍝粗身彈牙又掛到汁。估5到甜品作主打嘅餐廳咸點同樣出色✅海鹽焦糖梳乎厘- 梳乎厘係餐廳signature, 好多5同口味揀。今次試海鹽焦糖梳乎厘,口感軟綿綿,5會太膩,推薦推薦✅Mixed berry French toast - 超級無敵推薦呢個。外脆內軟嘅吐司配雪糕🍦好好食😋✅紫薯latte - 紫薯拉花再加上面好靚嘅花瓣,好elegant 嘅一杯latte。淡淡紫薯味5會太膩,yummy 😋✅tiramisu coffee - 好特別嘅一杯coffee. 上面tiramisu 好神奇地5會溶左落去杯咖啡到☕️仲有條咖啡餅係上面,可以先試tiramisu, 再飲coffee ,之後再用手指餅搞搞杯飲品,一次過試晒2種味,好似食得又飲得嘅tiramisu, 好有玩味😎

𝐏𝐇𝐈 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 & 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚𝐤𝐞餐廳位於中環士丹利街 佢嘅裝修好精緻 仲有靚靚嘅花卉佈置😍座位都幾闊落 假日同朋友傾下計嘅好地 而餐廳出名嘅係Soufflé pancake 我地1點到已經差唔多滿座🔥𝘾𝙧𝙖𝙗 𝙈𝙚𝙖𝙩 𝙁𝙚𝙩𝙩𝙪𝙘𝙘𝙞𝙣𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙎𝙥𝙞𝙘𝙮 𝙏𝙤𝙢𝙖𝙩𝙤 𝙎𝙖𝙪𝙘𝙚 ❹/➄辣蕃茄蟹肉扁意粉呢個扁意粉唔錯 好濃嘅蕃茄味同埋都幾辣 令到成個意粉好惹味 辣得好好食𝘼𝙫𝙤𝙘𝙖𝙙𝙤 𝙖𝙣𝙙 𝘾𝙧𝙚𝙖𝙢 𝘾𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙁𝙧𝙚𝙣𝙘𝙝 𝙏𝙤𝙖𝙨𝙩 ❹/➄牛油果忌廉芝士法式多士 個法式多士煎得勁香口好好食甜甜地 增加食慾 煎得香之如 唔會好乾 再夾埋d cream cheese同牛油果 真係停唔到口 不過牛油果就唔算多 整體上係值得一試𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙎𝙤𝙪𝙛𝙛𝙡é ❸.❼/➄70%純朱古力梳乎厘三大塊soufflé 份量真係好足好厚身Soufflé口感軟綿綿同超鬆軟 soufflé 有濃同甜甜嘅蛋香味 好fluffy 食完好有飽肚感 唔會一陣風 自己太鍾意朱古力味 所以簡咗朱古力味 旁邊有埋Brownie同朱古力cream夾埋個Soufflé食 另外 我見到餐牌寫住話

𝘾𝙝𝙤𝙘𝙤𝙡𝙖𝙩𝙚 𝙎𝙤𝙪𝙛𝙛𝙡é ❸.❼/➄
70%純朱古力梳乎厘
三大塊soufflé 份量真係好足好厚身Soufflé口感軟綿綿同超鬆軟 soufflé 有濃同甜甜嘅蛋香味 好fluffy 食完好有飽肚感 唔會一陣風 自己太鍾意朱古力味 所以簡咗朱古力味 旁邊有埋Brownie同朱古力cream夾埋個Soufflé食 另外 我見到餐牌寫住話如果要慶祝生日嘅話可以叫餐廳幫你寫埋🥰👍🏻👍🏻

𝙏𝙤𝙛𝙪 𝙋𝙪𝙙𝙙𝙞𝙣𝙜 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ❸.❽/➄
呢到嘅特色飲品選擇都幾多 花多眼亂 而我簡咗呢杯豆腐咖啡 係其他coffee shop都無見過係值得一試嘅 呢杯係有豆腐花係裡面 豆腐花甜甜地再加入Espresso岩岩好

𝙏𝙞𝙧𝙖𝙢𝙞𝙨𝙪 𝘾𝙤𝙛𝙛𝙚𝙚 ❸.❻/➄
呢杯Tiramisu coffee造型好靚 Tiramisu做得好好 而底層係Espresso

2022-06-16 47 瀏覽
喺繁忙既中環有一間好有特色裝潢既cafe今次我地夜晚黎呢度食野可以靜靜地慢慢歎唔洗驚住好多人等位。餐廳佈置同主題傾向粉色夜晚7點來到客人唔算多餐廳主打既係即製彈彈下日式梳乎厘pancake味道選擇有6款咁多我地揀左海鹽焦糖味店員一擺低喺枱已經見到佢彈彈下即刻流晒口水pancake份量都好大,有三大塊配料有忌廉,一塊焦糖餅同埋雪糕雪糕加pancake真係絕配呢一冷一熱口感鬆化之餘都食到蛋香海鹽焦糖忌廉少少甜焦糖餅碎又帶來脆脆口感我地對呢份梳乎厘相當滿意想試埋其他味道梳乎厘好有空氣感,好軟熟除此之外仲有抹茶朱古力等等既味道由於係新鮮即整所以都註明要等15-20分鐘。此外餐牌其他菜式都唔少有all day breakfast,沙律french toast, pasta等等由於晏晝無點食野所以我地仲揀左個牛肝菌汁意粉同牛油果忌廉芝士french toast牛肝菌忌廉意粉熱辣辣菌菇味相當香意粉份量足夠一個男性享用每一條意粉都沾有好creamy既汁仲有好多雜菌,味道相當唔錯牛油果忌廉芝士french toast 係一個非常有趣既配搭我地本身都鍾意食牛油果所以幾有期望多士相當大件同厚身切開有蛋糕咁既
喺繁忙既中環
有一間好有特色裝潢既cafe
今次我地夜晚黎呢度食野
可以靜靜地慢慢歎
唔洗驚住好多人等位。

餐廳佈置同主題傾向粉色
夜晚7點來到客人唔算多

餐廳主打既係即製
彈彈下日式梳乎厘pancake
味道選擇有6款咁多
我地揀左海鹽焦糖味

店員一擺低喺枱已經見到佢彈彈下
即刻流晒口水
pancake份量都好大,有三大塊
配料有忌廉,一塊焦糖餅同埋雪糕
雪糕加pancake真係絕配呢
一冷一熱口感鬆化之餘都食到蛋香
海鹽焦糖忌廉少少甜
焦糖餅碎又帶來脆脆口感
我地對呢份梳乎厘相當滿意
想試埋其他味道
梳乎厘好有空氣感,好軟熟

除此之外仲有抹茶
朱古力等等既味道
由於係新鮮即整
所以都註明要等15-20分鐘。

此外餐牌其他菜式都唔少
有all day breakfast,沙律
french toast, pasta等等
由於晏晝無點食野
所以我地仲揀左個牛肝菌汁意粉
同牛油果忌廉芝士french toast

牛肝菌忌廉意粉
熱辣辣菌菇味相當香
意粉份量足夠一個男性享用
每一條意粉都沾有好creamy既汁
仲有好多雜菌,味道相當唔錯

牛油果忌廉芝士french toast
幾樣加埋味道都幾特別

另外亦都點左杯tiramisu coffee同豆花咖啡
豆花咖啡有一杯應該係豆奶同豆花
再加一杯espresso
等你自己加落去,飲落咖啡幾香
加上左滑滑既豆花為杯咖啡增添唔同質感

tiramisu coffee 就係咖啡上面有一層厚厚既tiramisu忌廉,可以直接筆黎當甜品食。忌廉攪勻咖啡之後飲落更加幼滑,一杯就可以試甜品同飲品了

除此之外餐廳仲做緊promotion
而家只要買一盒drip coffee
就會送一份梳乎厘pancake
呢個價錢又有咖啡飲又有pancake食
真係非常之抵

2022-06-15 42 瀏覽
週末假日終於做返文青的日子,未去中環PMQ或者大館參觀之前,行走擺花街附近的PHI Coffee & Pancake (卡佛大廈) ,估不到一條少斜路入內相當寬敞又舒適。以花花世界芒草的設計,完全少女們最愛的打卡點。以Soufflé打正旗號,沒有半點抗拒的理由;同場更有All Day Breakfast. Toast. Spaghetti. Coffee or dessert 🍨 Crab Meat Fettuccine With Spicy Tomato Sauce $88主食我揀左辣蕃茄蟹肉扁意粉🍝熱辣辣意粉呈扁身帶有煙靭口感,辣味十足相當開胃,夾有蕃茄醬汁及滿有蟹肉,份外滋味。Tofu Pudding Coffee $52相當有驚喜之作,飲過之後亦想返屋企自家製一番。「豆花咖啡」利用香甜豆腐花配上濃郁的咖啡☕️估唔到想當匹配,細味之下唔錯之選。Banana Chocolate French Toast $95比利時朱古力香蕉法式吐司🍞完美演繹香脆的蕉糖香蕉與吐司,軟身又美味。還有比利時朱古力粒及薄脆,提升了不少層次配上冰凍的雪糕🍦冷熱共融,令人回味無窮。Matcha Red Bea

Tofu Pudding Coffee $52

Matcha Red Bean Soufflé $112
一上桌相當吸晴的宇治抹茶紅豆梳乎厘,有蒟蒻、抹茶忌廉、紅豆、小丸子🍡,梳乎厘能夠做到空氣口感並有蛋香,連同其他配料同吃,份外大滿足。

Tangerine Shakerata $42
橘香冰搖咖啡☕️滿有橘香的味道亦不失咖啡的濃香。

2022-05-29
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
  • 辣蕃茄蟹肉扁意粉
2022-06-14 170 瀏覽
最近跟朋友試下玩Yoga,上完堂就去左附近哩間cafe食埋lunch先走。Phi因為野為野食唔錯,加上成間鋪用左好多仿真植物做裝飾,所以除左平日lunch hour多附近嘅打工仔幫趁,weekend都好多喺附近做完運動嘅人黎食。店面都幾大,座位都好闊落唔會太迫,冷氣仲好勁,出面慶合合入到黎,坐耐仲都要搵返件披。佢地主打意粉、三文治、梳乎厘等輕食,另外仲有好多特式咖啡同茶,聽朋友講佢地個Menu每個月都會轉下,所以就算成日黎食都唔會悶。Tiramisu Coffee($52) - 咖啡上面有厚厚嘅鮮奶,面頭再放左好多朱古力粉,就咁飲同平時咖啡差唔多,但飲多兩啖再攪勻佢飲,就會飲倒鮮奶嘅creamy同朱古力粉嘅生味,就好似食緊Tiramisu一樣。紫薯鮮奶咖啡($48) - 咖啡上面有紫色拉花,好啱打卡,聞落好香紫薯味,但入口紫薯味其實唔會太重,鮮奶咖啡奶泡綿密,咖啡香而不苦。海鮮煙肉意粉($92) - 意粉上面放滿青口、蜆、煙肉同番茄粒,意粉比較水潤,口感微彈,意粉量都唔少,不過因為冇忌廉,所以味道比較輕盈。芝士牛肉三文治配煎蛋($82) - 三文治烘到脆脆地,中間夾左半融芝士同牛肉,再

Tiramisu Coffee & 紫薯鮮奶咖啡
海鮮煙肉意粉
芝士牛肉三文治配煎蛋($82) - 三文治烘到脆脆地,中間夾左半融芝士同牛肉,再加埋太陽蛋,鹹鹹香香好惹味,旁邊仲有沙律菜。
芝士牛肉三文治配煎蛋
宇治抹茶紅豆梳乎厘($112) - 梳乎厘有三大塊,旁邊佐以抹茶啫哩同紅豆,本身仲有三粒小丸子,可惜當日冇貨。
宇治抹茶紅豆梳乎厘

梳乎厘好鬆軟,抹茶啫哩抹茶味回甘,同香甜紅豆永遠都係絕配。
宇治抹茶紅豆梳乎厘

總結,野食唔錯,價錢亦正路,大部野食野飲都係幾十蚊有交易,絕對唔係呃錢cafe,坐得都舒服,好啱同朋友慢慢食慢慢傾。
Tiramisu Coffee & 紫薯鮮奶咖啡
宇治抹茶紅豆梳乎厘
成日路過中環呢間花花世界嘅餐廳都覺得好靚好舒適,今日終於有時間過嚟Chill下...Menu嘅款式樣樣都好吸引,愛甜品一定要試梳乎厘。「宇治抺茶紅豆梳乎厘」震騰騰...口感又軟綿綿,有空氣感...同抺茶同紅豆好夾,唔會太甜「雜莓法式吐司」充滿蛋香味嘅厚切吐司,口感好鬆軟,加埋雪糕球好Creamy仲夠濕潤,完全唔係乾身新鮮士多啤梨同藍莓,酸酸甜甜混合嘅味道好正。「海鮮煙肉意粉」有我喜愛嘅青口.蜆,配上新鮮蕃茄粒嘅意粉,個湯底清清地,感覺好Fresh「Tiramisu Coffee」賣相好靚...面層Tiramisu嘅味道濃郁又幼滑,同底層嘅咖啡混合,感覺食緊Tiramusu一樣。「凍朱古力」凍飲嘅朱古力味道一樣好濃郁,面層都加上Cream, 今餐好滿足.好Sweet...

Menu嘅款式樣樣都好吸引,愛甜品一定要試梳乎厘。

「宇治抺茶紅豆梳乎厘」

「雜莓法式吐司」

新鮮士多啤梨同藍莓,酸酸甜甜混合嘅味道好正。

「海鮮煙肉意粉」

「Tiramisu Coffee」

賣相好靚...

「凍朱古力」

凍飲嘅朱古力味道一樣好濃郁,面層都加上Cream,
今餐好滿足.好Sweet...
2022-06-13
  • 宇治抹茶紅豆梳乎厘
  • 青口煙肉意粉
能食一食軟綿鬆軟可口,又充滿空氣感的甜點,各種煩惱都能一掃而空清新無花果提子梳乎厘, 香噴噴的梳乎厘可配搭提子、無花果等的口味,在 優閒的下午茶時光中,邊欣賞餐廳室內美景, 邊吃梳乎厘,別有一番滋味。梳乎厘中間倒入醬汁,順滑口感征服了我的味蕾黑糖鮮奶LATTE, 黑糖味濃而不膩,口感順滑,仲會帶有少少焦香,,鮮奶入面的小忌廉可以加口感同柔滑度,令成杯黑奶即刻又香又滑,YUMMY!海鮮煙肉意粉, 用咗creamy嘅牛油醬汁, 配搭住煙韌彈牙嘅意粉, 煙肉嘅鹹香, 令到意粉嘅味道生色不少, 再加上彈牙嘅貝類, 整體口感不錯

梳乎厘中間倒入醬汁,順滑口感征服了我的味蕾

Today’s feature is @phi.coffee_pancake - can be found in 4 locations across the city , this instagrammable place is a conveniently located spot for your midday pick-me-up of coffee or sweetsPrice: HK$100-200ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: pancakes for lunch because why not?! Service needs a lil’ work in the Central joint, not sure for the other locations but disappointing since they’ve been running for more than half a year already🥞soufflé pancake:

Price: HK$100-200pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

🥞soufflé pancake: opted for the red bean/matcha flavor, generous portion in the condiments area but pancake batter was kinda raw - though fluffy enough and good for pictures/videos; add on’s available if you feeling extra

🥑egg/avocado croissant (w/ crab meat): 🥐croissant needs work, avocado is fresh - the dish could do w/o the crab, 🍳egg is runny-ish (swipe to see video)

🍝fettuccine w/ spicy tomato sauce (w/crab meat):standard, sauce was v. msg-y, tbh only thing fresh were the tomatoes 🍅, maybe a full on veggie dish would work better instead of the crab meat
2022-06-12 854 瀏覽
位於中環的PHI是地舖,中環D2出口走幾分鐘就到。這天趁著happy friday和友人來一嚐招牌梳乎厘pancake,這麽吸引不吃不行呀。暖色系淡木的裝修增添了一份cozy感,這家還有大量自然色系的花花裝飾,訂到相關的枱的話,打卡拍照一流!梳乎厘pancake是主打,另外還有其他麵包類、意粉等等食物可選擇,飲品也有不少款式,以cafe來說他們的選項算全面。牛油果忌廉芝士法式多士 $95法式多士每層都超過1cm厚,把牛油果忌廉芝士夾在中間,加上食用花賣相吸引、色彩豐富,十分適合打卡。多士的質感比想像中還要柔軟,切開後能看出中心部分有多層,難怪那麽鬆軟又充滿牛油香。忌廉芝士十分軟身,奶滑如忌廉般,芝味不算突出反而點洋蔥的味道。牛油果蓉已充分壓碎,所以質感同樣creamy,感覺這醬料的份量比多士多,每一口都充滿幼滑的口感,是杏仁片才帶點脆感。辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88頂部雪白的蟹肉是拆肉出來的,味道十分鮮甜,一絲絲的蟹肉感覺新鮮。雖說是辣蕃茄,但其實整體醬汁並不辣,反而有非常清爽帶鮮甜的蕃茄混合蒜蓉及香草的味道。充滿著香濃的滋味的醬汁,跟清甜蟹肉的味道相當夾。 他們的扁意粉頗為粗身,煮得剛剛

牛油果忌廉芝士法式多士 $95

辣蕃茄蟹肉扁意粉 $88
辣蕃茄蟹肉扁意粉

充滿著香濃的滋味的醬汁,跟清甜蟹肉的味道相當夾。 他們的扁意粉頗為粗身,煮得剛剛好,質感爽口彈牙並十分掛汁,所以吃著吃著很快就清空了。

清新無花果提子梳乎厘 $118
他們的梳乎厘pancake都是超大的一盤,一共有三塊非常厚身的pancake,加上大量配料,真的要跟朋友一起分享才吃得下。
清新無花果提子梳乎厘

淡黃色的梳乎厘pancake重量輕,卻不是只有空氣感,而是有實在如棉花糖般的質感及蛋香,所以其實挺飽肚的。青提子及無花果都是鮮切水果,而那小樽果醬有無花果獨特的清甜味道,十分香濃,加上輕盈的忌廉,整體的味道和口感都相當豐富,我倆都很喜歡。

抹茶鮮奶 $32 跟餐價
明亮的青色還灑上抹茶粉,看起來都知道很濃郁。拌勻打算喝的時候感受到一股如茉莉般的清香,喝下去味道清新甘香,抹茶味非常濃厚甚至蓋過奶味,後勁回甘到舌中心,喝到底還有抹茶粉,證明好足料。
抹茶鮮奶

紫薯鮮奶咖啡 $32 跟餐價
頂部綴有紫薯奶泡的淡紫心形拉花,加上三色堇食用花,賣相充滿浪漫氣氛。在充滿奶香的咖啡中感受到淡淡紫薯的味道,以及幼滑的質感。
紫薯鮮奶咖啡

沒想到除了梳乎厘pancake,其他食物的質素都相當高,看來它要變成我常訪的店了。
2022-06-10
清新無花果提子梳乎厘
抹茶鮮奶
紫薯鮮奶咖啡
2022-06-10 49 瀏覽
中環呢間地方大又坐得舒服,夜晚又唔洗同人迫,真係唔錯,而且啲嘢食同飲品都幾靚,又幾好食個價錢仲要完全唔離地,我仲有啲覺得平過出邊啲cafe。《宇治抹茶紅豆疏乎厘 $112》你都一定要食疏乎厘!淨係睇相已經覺得呢個最吸引!個疏乎厘真係好軟熟而且隔咗一輪都完全冇扁塌,入口鬆軟有蛋香有質感唔會好似食緊空氣,都幾飽肚!加埋啲煙銀銀嘅丸子同埋蕨餅,好好食!《雜莓法式吐司 $88》呢個就正常發揮,厚多士加埋啲酸酸甜甜嘅雜莓同莓醬都幾好食。《海鮮煙肉意粉 $92》食咗兩個甜食,夜晚都係要食返少少鹹食,呢個意粉夠creamy惹味。《春日花華咖啡 $48》加咗阿華田粉嘅熱咖啡,賣相都幾靚啊,而味道就正常發揮係阿華田味啦。《檸檬特飲 $42》天氣熱飲番杯lemonade 都幾消暑。

個價錢仲要完全唔離地,我仲有啲覺得平過出邊啲cafe。

《宇治抹茶紅豆疏乎厘 $112》

《雜莓法式吐司 $88》
呢個就正常發揮,厚多士加埋啲酸酸甜甜嘅雜莓同莓醬都幾好食。

《海鮮煙肉意粉 $92》

《春日花華咖啡 $48》

《檸檬特飲 $42》
天氣熱飲番杯lemonade 都幾消暑。
2022-05-27
2022-06-06 797 瀏覽
呢間一直喺我嘅must eat list入面📝好想試吓佢嘅pancake 🥞 日系簡約風為主調,店裡裝潢以淺木色為主,比人一種舒適休閑感,每個座位闊落枱與枱之間亦有空間感,至於食物方面,擺盤味道做得好靚一絲不苟,perfect 💯 ◽️All Day Breakfast $112一份充滿活力嘅ADB,係近期食過幾出色,有煎太陽蛋·菇·蜂蜜熱香餅·香腸·煙肉·茄汁豆·酸種麵包,擺盤靚得令人食指大動🍴最highlight 係pancake甜甜地帶麥香有質感 🆙仲有香辣蕃茄醬埋菇一齊食,好惹味😋◽️煙肉炒蛋牛角包 $72酥脆嘅牛角包夾住大大份嘅炒滑蛋同香口嘅bacon 絕對perfect match呀 ☑️ ◽️春日花華咖啡 $48大部份咖啡都好有特色,經店員recommend下就試吓呢款啱哂我打咭 🤳🏼 除咗造型吸晴,用上色彩繽紛小花decorate成小盆栽一樣,原來係用上阿華田調配出嘅咖啡,入口香濃細滑不唔會太甜,值得一試😋😋◽️提拉米蘇咖啡 $52被佢精美賣相吸引,一層一層造型,附有香脆的手指餅,上層係香濃 Tiramisu 味的鮮忌廉,下層係香濃凍咖啡,店員建議先食手指餅,略攪拌就能品嚐到2種
呢間一直喺我嘅must eat list入面📝
好想試吓佢嘅pancake 🥞

◽️All Day Breakfast $112
仲有香辣蕃茄醬埋菇一齊食,好惹味😋
◽️煙肉炒蛋牛角包 $72
◽️春日花華咖啡 $48
◽️提拉米蘇咖啡 $52
被佢精美賣相吸引,一層一層造型,附有香脆的手指餅,上層係香濃 Tiramisu 味的鮮忌廉,下層係香濃凍咖啡,店員建議先食手指餅,略攪拌就能品嚐到2種層次的口感及味道,再攪拌好品嚐幼滑細緻的咖啡,香濃醒神而且甜度適中,就好似食得又可以飲嘅tiramisu 一樣,幾特別👍🏻

◽️提拉米蘇梳乎厘 $128
萬眾期待🤩soufflé pancake有三件,份量十足,細食嘅女生絕對夠哂3-4人分享
重空氣感soufflé pancake 口感fluffy綿密,
夾埋tiramisu香濃咖啡細滑嘅味道,唔會有膩感,都會必點之選❗️
2022-05-23
2022-06-06 79 瀏覽
週末約朋友去離島,喺中環搭船,想食個早餐先出發。所以喺中環返工嘅地膽朋友就帶我嚟🥰入口喺內街,都幾隱蔽。裝修係勁少女心嘅花花style,聽朋友講放lunch勁多人嚟打卡🤣🌟煙肉炒蛋牛角包 (5分滿分,推薦指數: 🌕🌕🌕🌖)佢係餐連飲品嘅,叫左杯熱latte,但因為趕時間唔記得左影😭整體嚟講,係正常味道,無咩特別不過不失咁,不過佢比想像中飽,炒蛋上面嘅粒粒令全個味提升左!因為果日趕船,有少少趕時間,所以無太享受成個環境,會想之後食午餐試真啲!

🌟煙肉炒蛋牛角包 (5分滿分,推薦指數: 🌕🌕🌕🌖)
煙肉炒蛋牛角包

2022-04-24