2017-07-28 76 瀏覽
大埔真是有好多好野食,今次同朋友食飯就來到這間特色韓燒。它的裝修好特別,門外的招牌非常吸引,店內的面積也非常大,而且又有好靚的噴畫,座位是用油筒來設計,打開它還可以把自己的私人物件放進𥚃面。店員為我們送上各種前菜,有泡菜,海帶和芽菜,而且爐邊有泡菜蛋也好好食啊!我們今次就order一份店員介紹的馬埸洞套餐,這個套餐足足有11道菜,非常豐富啊!韓式炸雞 - 熱辣辣的炸雞,外皮酥脆,內𥚃肉質好新鮮。韓式海鮮年糕 - 韓式年糕和中式年糕真是不同,韓式年糕有很豐富的食材,有蝦,有魷魚還加上濃濃的芝士,真是好好味啊!匈牙利鵝肝 - 見到這塊大大件的鵝肝,又怎可能放過它,一大口吃下去,感覺不能抗。韓國1++韓牛脊柳 - 大大塊的牛肉,結實的肉質,每吃一口就有啖啖美味的肉汁,非常吸引。宮崎和牛上蓋肉眼 - 這個部分比較大大件,和牛會把你的肚子變得好充實。A4和牛三角肉 - 肉質嫩滑爽口,份量十足。澳洲和牛上肩肉 (M9) - 厚厚的油脂分佈在每一片肉上,入囗香滑爽囗。澳洲和牛五花 - 單看五花肉片的油脂分佈就已經非常吸引,再把它放入口𥚃,啖啖的五花肉已經充份填滿我的嘴𥚃。澳洲和牛利 - 當每片牛利放

韓式炸雞 - 熱辣辣的炸雞,外皮酥脆,內𥚃肉質好新鮮。

A4和牛三角肉 - 肉質嫩滑爽口,份量十足。

澳洲和牛利 - 當每片牛利放進口裡,都會覺得肉香爽囗。

鹿兒島橡味黑豚 - 用生菜和蒜片包住肥美的黑豚肉,美味的黑豚肉肉汁和新鮮的生菜一齊吃,口感不錯。

銀雪魚扒 - 大大塊的銀雪魚扒,烤得皮脆肉嫩,肉汁鮮甜。

還有和牛拼盤,雖然今次沒有試過,但一看份量,非常豐富,價錢一點也不貴,下次一定要來試試!
唔知有冇人同QT一樣覺得同好朋友談心最好就係邊飲酒邊燒肉呢😂 , 因為我覺得兩者係絕配黎~雖說食完好罪惡感,但成件事燒燒下,聽住d 肉被燒嘅咋咋聲,再多好友笑兩咀講下心事😌 um燒好食一啖肉幾啖酒送~ 人租一大樂事!我最近就發現一間韓式燒肉推出左個$838嘅4人套餐!包食得飽因爲份量都唔少而且乜都有!套餐有以下:、、、、、、炸雞]、、、、!total 11樣野!每樣都係4人份量~ QT自己係食菜怪🙄我係個d每餐都要食菜先安樂嘅人,而且係食左幾多肉我會食返幾多菜平均返嘅人,所以因爲個套餐冇乜蔬菜,QT就自己加左菜籃蔬果等等嘅。炸雞就不過不失但就切得比較太大件,女仔食就有少少食相差😂希望餐廳會收到意見改善下啦~ 海鮮年糕就👍🏻 酸酸甜甘可以中和返甘多肉嘅油膩感。講重點😏QT覺得依個4人set係好抵食,因為和牛、韓牛、鵝肝、銀雪魚依d平時比較貴價嘅一次過食到而且唔貴仲超級大份高質!!!😍真心高質新鮮!韓牛脊柳油而不膩😌牛味較和牛更濃醇香👍🏻 而和牛則香而入口溶和嘅口感!銀雪魚扒先誇張🤗 手掌甘大再要成2cm甘厚~~ 燒嘅時候油香到QT流晒口水~ 最後鵝肝都成個男人拳頭甘大嫁!同樣甘香!食左甘

我最近就發現一間韓式燒肉推出左個$838嘅4人套餐!包食得飽因爲份量都唔少而且乜都有!套餐有以下:[韓國1++韓牛脊柳]
、[鹿兒島橡味黑豚]、[澳洲M9和牛上肩肉]、[澳洲和牛五花]、[A4和牛三角肉]、[宮崎和牛上蓋肉眼]、[韓式炸雞]、[澳洲和牛脷]、[銀雪魚扒]、[匈牙利鵝肝]、[韓式海鮮年糕]!total 11樣野!每樣都係4人份量~ QT自己係食菜怪🙄我係個d每餐都要食菜先安樂嘅人,而且係食左幾多肉我會食返幾多菜平均返嘅人,所以因爲個套餐冇乜蔬菜,QT就自己加左菜籃蔬果等等嘅。

食左甘多油膩野又甘多肉~ 肉返d凍冰冰手工啤😏最好不過~ 餐廳都幾多選擇嫁

總括加加埋埋甘多野食又飲酒除返開每日都唔過$300 ,係一大班人或人少少嘅友聚好選擇!宵夜set 仲打 $268 2人份!包埋啤酒!

2017-06-30
5 分鐘 (堂食)
  • 五花腩
  • 1++韓牛
2017-07-25 536 瀏覽
朋友聚會,食燒肉係一個唔錯既選擇,因可以試更多唔同種類既肉,又可以輪流燒下唔洗咁累! 所以今日一行四人黎到呢間OPPA燒肉我覺得餐廳設計好有智慧,佢設既一個吧枱位置其實係一個等候區域,等緊枱既食客唔會悶,因為佢既酒櫃放滿左各式各樣的酒類及飲料,客人等候期間可以買酒吹水傾心事,又唔怕悶親,餐廳又可以做生意,一舉兩得!全餐廳都噴滿咗好色彩鮮艷既graffiti噴漆,好有街頭藝術色彩。我地選擇咗一個馬場洞套餐,職員話一定夠食飽飽,韓國既馬場洞出名食韓牛,而呢個餐以韓牛主打,所以非常吸引,而且仲有好多牛選擇!單單一碟和牛,已經有黎自澳洲及日本之分,而且味道大有不同,油花較多既係日本和,較少既係澳洲品種!而份量係剛好一人有一塊,唔洗爭,和牛由於油粉較多,所以一放上去燒就會出油,而牛肉充滿肉汁,包住生菜及泡菜食大大消除牛肉既油膩感第一次試咁厚既牛舌,而且厚切牛舌口感較實同有咬口,爽口既滋味食到唔停口!鱈魚排好大塊,燒到金黃色後有外脆內軟既口感,而魚排魚味較重, 充滿omega3。而黑毛豬好鬆軟可口,係豬肉既極品!套餐內有包韓式炸雞,有秘制醬汁,帶有微辣,凍左都好味食到口乾乾,叫左一杯菠蘿飲品,全

而黑毛豬好鬆軟可口,係豬肉既極品!

套餐內有包韓式炸雞,有秘制醬汁,帶有微辣,凍左都好味

食到口乾乾,叫左一杯菠蘿飲品,全隻菠蘿上令人眼前一亮,而且冰凍菠蘿香甜,略嫌份量太少

今晚主角
韓牛
仲要係A++,係韓牛中最頂級既品種! 以前韓牛只能在韓國食到,從不出口,但宜家在香港已好普遍, 我覺得韓牛比和牛更美味,肉味更濃,口感更佳, 可以話係巾幗不讓鬚眉。

鵝肝好邪惡,但色香味令人難以忘懷!最後緊係要食埋魚糕同年糕先夠完美啦!
2017-07-24
入左大埔搵朋友,順手就食埋飯。見呢到有間幾靚既韓燒,就入左去試下喇。餐廳好大,應該可以坐到40-50人,而且入面既壁畫全部都好靚,成間店比人感覺好有型。佢地除左單點都有 SET,我地叫左個$398既SET試下。四式韓牛拼盤(封門柳、韓牛頸脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)韓牛有4款,款款都甘吸引,我同朋友都比較鍾意韓牛頸脊同埋下腹牛肋肉,因為有脂肪得黎又重牛味。醬雞片除左牛之外仲有雞片,雞肉就算燒耐左都仍然好嫩。不過個調味就唔多夠,如果可以重手番少少會更好。五花腩甘韓燒又點可以冇五花腩,呢到既五花腩肥瘦均勻,燒哂佢D油出黎再食,真係勁香,唔好睇得3件好似好少,其實再剪成一件件食,2個人都真係夠。泡菜年糕湯我覺得個湯既味道淡左少少,如果可以辣D同埋濃郁D會更好。鐵板芝士墨汁炒飯最後店員會即席幫我地炒飯,佢仲好有心機砌到個飯好靚,唔錯。炒飯既味道雖然冇咩驚喜,不過食完D肉,最後有D澱粉質落肚係滿足D既。呢到個鐵板唔會痴底,唔錯。而且抽風都做得幾好,食完個身都唔算太大味。侍應行過又會睇睇我地D肉燒成點,服務都幾周到。如果D肉可以腌下會更好,因為而家就甘食,味道好似有少少寡,不過$398有甘多野食係幾
入左大埔搵朋友,順手就食埋飯。
見呢到有間幾靚既韓燒,就入左去試下喇。
餐廳好大,應該可以坐到40-50人,
而且入面既壁畫全部都好靚,成間店比人感覺好有型。
佢地除左單點都有 SET,
我地叫左個$398既SET試下。
四式韓牛拼盤(封門柳、韓牛頸脊、下腹牛肋肉、雪花腩片)
韓牛有4款,款款都甘吸引,
我同朋友都比較鍾意韓牛頸脊同埋下腹牛肋肉,
因為有脂肪得黎又重牛味。
醬雞片
除左牛之外仲有雞片,
雞肉就算燒耐左都仍然好嫩。
不過個調味就唔多夠,如果可以重手番少少會更好。
五花腩
甘韓燒又點可以冇五花腩,
呢到既五花腩肥瘦均勻,
燒哂佢D油出黎再食,真係勁香,
唔好睇得3件好似好少,
其實再剪成一件件食,2個人都真係夠。
泡菜年糕湯
我覺得個湯既味道淡左少少,
如果可以辣D同埋濃郁D會更好。
鐵板芝士墨汁炒飯
最後店員會即席幫我地炒飯,
佢仲好有心機砌到個飯好靚,唔錯。
炒飯既味道雖然冇咩驚喜,
不過食完D肉,最後有D澱粉質落肚係滿足D既。

呢到個鐵板唔會痴底,唔錯。
而且抽風都做得幾好,食完個身都唔算太大味。
侍應行過又會睇睇我地D肉燒成點,服務都幾周到。
如果D肉可以腌下會更好,
因為而家就甘食,味道好似有少少寡,
不過$398有甘多野食係幾抵既,新界既朋友可以一試。
2017-07-22 113 瀏覽
大埔美食原來都幾多,個人好支持單車共享計劃,特登踩轉單車入嚟大埔食下野雙宋宣布結婚咁大打擊,我當然要去搵第二個 oppa紓解一下啦裏面嘅裝修感覺確實好 Korean feel 坐低未呀嘢食店員已經自動落蛋漿,送我哋一個泡菜蛋。仲有生菜藍前菜無限 refill, 佢哋嘅泡菜勁好食見到 Oppa 三周年紀念有優惠,當然都要點返一份韓牛肩胛 $108肉色夠晒紅潤,雪花又多,煎起來口感應該不錯啊!今晚全程自己燒,時間掌握真係好緊要,牛肉我大概煎30秒就食得啦!用生菜包來食,感覺更加清新,雖然仍然食到牛嘅油香,但完全沒有一點的油膩感跟住朋友話鍾意食豬肋肉醬腌 $108/200g。醬醃味道更加突出,煎嘅時候真係香味撲鼻另一樣食韓國燒烤唔可以錯過嘅就係海鮮豆腐年糕湯 $88。材料豐富又有蝦又有八爪魚,味道鮮甜又大一點點的微辣,尤其是鍾意食泡菜嘅你今日消耗左咁多體力,我真係有點餓,所以追加左一個石鍋拌飯-牛肉 $98。個牛肉真係好好食,醃得好好味入口帶甜,飯焦又夠香口大埔美食,下次可以再來!

裏面嘅裝修感覺確實好 Korean feel

前菜無限 refill, 佢哋嘅泡菜勁好食

韓牛肩胛

肉色夠晒紅潤,雪花又多,煎起來口感應該不錯啊!

個牛肉真係好好食,醃得好好味入口帶甜,飯焦又夠香口
大埔美食,下次可以再來!

韓牛肩胛
2017-07-19 300 瀏覽
黎大埔踩完單車就見餓,去食街睇下,呢間韓燒好hip,除左有大型噴畫外,仲有好多品種的手工啤酒booth。6點到可以揀精選早鳥四人套餐$398 ,非常抵食!一坐低已經上前菜和蛋漿泡菜,無限添加!四式韓牛拼盤(包括封門柳、韓牛頸脊、下腹牛肋肉、雪花腩片),食韓燒都可以食得好專業,牛肉很有質量。燒韓牛頸脊和雪花楠片的時候,牛味香氣四溢,嫩滑無比。雪花紋細緻有序,肉質柔軟,十分juicy,封門柳比較有嚼勁。健康食法,可以包菜食。牛胸白肉片口感爽脆,幾得意,不過油分偏多。燒板係斜放的,多餘的油可以流走,板都容易清潔,唔會成日燒焦,比傳統的韓燒更健康。醬雞片係雞胸肉,切得蠻薄,燒完唔鞋,仲幾滑溜。醬腌豬肋肉醃過味道較重,很有韓式風味。泡菜年糕湯有豐富材料,豆腐、翠肉瓜、菜、蛋、芽菜、洋蔥、大蔥,小小辣。鐵板芝士墨汁炒飯好吸引,店員先把海鮮煮熟,然一併送上枱,再為我地炒飯。店員手法純熟,細心的把白飯混合墨汁炒,一邊炒就覺得好香。最後加上芝士,再炒兩炒食得!墨汁味濃,同芝士味道十分夾,飯口感煙韌,好美味!菠蘿冰($58)和紅粉菲菲($58)都幾好味,值得一試。

健康食法,可以包菜食。

牛胸白肉片口感爽脆,幾得意,不過油分偏多。

醬雞片係雞胸肉,切得蠻薄,燒完唔鞋,仲幾滑溜。

醬腌豬肋肉醃過味道較重,很有韓式風味。

店員手法純熟,細心的把白飯混合墨汁炒,一邊炒就覺得好香。

菠蘿冰($58)和紅粉菲菲($58)都幾好味,值得一試。
  • 四式韓牛拼盤
  • 鐵板芝士墨汁炒飯
2017-07-14 158 瀏覽
放暑假啦⋯⋯又係搵班姊妹聚聚今晚就食韓燒「OPPA韓國燒肉店」經過門外見到這店好似酒吧,就入去試試!我們點了一個套餐「牛」餐,最合適喜好「牛」嘅食客。D野食真唔錯!連前菜3小碟有芽菜,海帶,泡菜都好味!碟韓式炸雞D皮好薄D肉仍然有汁同埋海鮮年糕辣辣地好野味。個燒窩邊可以煎蛋,幾特別及味道不錯。主菜牛上枱,好多款牛,可以試到不同牛肉好juice,食幾片已經好滿足,最好夾住生菜一齊食比較好,因為食多幾塊就比較膩。我比較喜歡黑豚肉,肉質比較淋。牛肝都好香。仲有,生菜可以免費再加。仲有呢塊魚,好香好好味😋食到熱騰騰,來一杯冰凍菠蘿沙冰,有果肉,又不太甜,合我口味
放暑假啦⋯⋯又係搵班姊妹聚聚

我們點了一個套餐「牛」餐,最合適喜好「牛」嘅食客。

仲有呢塊魚,好香好好味😋

食到熱騰騰,來一杯冰凍菠蘿沙冰,有果肉,又不太甜,合我口味

2017-07-13
  • 什錦牛肉
2017-07-11 184 瀏覽
北區之友 久未聚會,適逢今日有重要事件要慶祝,一於食韓燒,賀一賀佢食韓燒慶功~~~好耐冇來大埔區食嘢,上次食OPPA 已經年幾前的事了平時夜晚都要等位這次大家都早放,6點幾就到埗一來不用等位便可以即入,二來又可以有early bird優惠Double  LUCKY~~~今次見到有個早鳥四人餐 $398咋種類及份量都好吸引呢牛 豬 雞 湯 飯,樣樣有齊佢地另一個宵夜餐也超吸引呢有手工啤添爐邊泡菜蛋,開爐時店員便會斟滿微鹹帶辣的泡菜蛋,十分惹味細心在細節烤盤是微微傾斜,方便烤肉時多餘油份會流走入口不會過於油膩四式韓牛拼盤包括了封門柳,韓牛頸脊,下腹牛肋肉,雪花腩片餐廳貼心的放了紙條,方便客人了解自己正在品嚐哪個部位四款從外表判斷牛肋肉應該最重牛味,而雪花腩油花分佈均勻,口感應最嫩滑油香好,等我地逐款試真d先封門柳平時好少聽這部位,原來是牛用來控制橫膈膜的肌肉,一隻牛得一條,平常燒肉店真的好少見到原來封門柳係咁矜貴 片張厚度可使燒至表面剛好熟食落牛味最濃,口感嫩滑牛頸脊牛活動最頻繁的部位 味道濃有咬口脂肪較少,食落有咬口肉味及油香中等牛肋肉富油香,口感較有質感雪花腩片略燒一下就已經食得油花分
北區之友 久未聚會,適逢今日有重要事件要慶祝,
一於食韓燒,賀一賀佢
食韓燒慶功~~~

好耐冇來大埔區食嘢,
上次食OPPA 已經年幾前的事了
平時夜晚都要等位
這次大家都早放,6點幾就到埗

一來不用等位便可以即入,
二來又可以有early bird優惠
Double  LUCKY~~~

今次見到有個早鳥四人餐 $398咋

種類及份量都好吸引呢
牛 豬 雞 湯 飯,樣樣有齊
佢地另一個宵夜餐也超吸引呢
有手工啤添

爐邊泡菜蛋,開爐時店員便會斟滿
微鹹帶辣的泡菜蛋,十分惹味

細心在細節

烤盤是微微傾斜,方便烤肉時多餘油份會流走
入口不會過於油膩

四式韓牛拼盤

包括了封門柳,韓牛頸脊,下腹牛肋肉,雪花腩片
餐廳貼心的放了紙條,方便客人了解自己正在品嚐哪個部位

四款從外表判斷
牛肋肉應該最重牛味,而雪花腩油花分佈均勻,口感應最嫩滑油香
好,等我地逐款試真d先

封門柳

平時好少聽這部位,
原來是牛用來控制橫膈膜的肌肉,一隻牛得一條,
平常燒肉店真的好少見到
原來封門柳係咁矜貴
片張厚度可使燒至表面剛好熟
食落牛味最濃,口感嫩滑

牛頸脊

牛活動最頻繁的部位 味道濃有咬口
脂肪較少,食落有咬口
肉味及油香中等

牛肋肉

富油香,口感較有質感

雪花腩片

略燒一下就已經食得

油花分佈均勻,入口後瞬間融化

五花腩 及 牛胸白肉片

五花腩相信食開韓燒的人都不會感到陌生
三條厚厚的五花腩,肥瘦相間適中
燒後的五花腩,肉質鬆軟,油香十足

牛胸白肉

十分有趣的名字,係人都知牛是紅肉,
哪裏找來一片白肉呢?
原來 這是牛胸骨中間軟骨,

燒時會漸變卷曲,多餘的油份會被燒走
食落有少許脆身,在口腔內融化,
但牛的油香真係幾重,要有少少心理準備

醬雞片

我們把醬雞片烤至金黃,

最初以為自己不小心烤得太乾,
怎料入口是外脆內嫰,不得不讚一下自己的手勢

泡菜年糕湯

食左這麼多燒肉,要飲少少湯濕濕口
味道方面,辣度及鹹度適中
軟綿堅韌的年糕實在係索湯之選

鐵板芝士墨汁炒飯
心想點解食左咁耐燒肉都未見個炒飯,
原來是在鐵板上即場炒的,
所以需要燒完肉先食得,
店員好貼心的幫手清潔了鐵板才安排炒

炒飯的材料包括墨魚及墨汁醬、海鮮、蔬菜及一兜芝士

店員先以牛油起爐,

炒乾飯粒

海鮮放在鐵板另一邊 烤熟,
然後再加埋墨魚同墨汁醬落堆飯到,
臨尾加埋芝士碎兜勻

見到有少許芝士拉絲的~
不過如果能更多芝士就更正
可能是因為食完咁多比較濃味的燒肉
會覺得味道略淡,
由於店員在炒前是清潔了鐵板,
所以炒飯入口不油膩
也可以嚐到微甘甜的墨魚汁

美味燒肉再加埋菠蘿特飲

這個慶功餐真係正!!!
2017-07-11 254 瀏覽
居住大埔的朋友們說一直未試過大埔有名的oppa韓國燒肉店,而我不是大埔也知oppa韓國燒肉店其名氣,我說不如齊齊一試,反正大家「仰慕」已久又未曾吃過,又展開韓食之行。我不想吃炒飯,朋友們想吃炸雞,所以我們都覺得馬場洞套餐較合我們心意,另一款有炒飯的套餐還是不選好。朋友引頸以待的韓式炸雞超大塊,冒著煙上桌,雞肉鮮嫩多汁,酥脆的金黃表皮,加上蔥絲吃很有味道,又不會偏鹹。紅艷艷的韓式海鮮年糕加上邪惡的芝士可謂絕配,軟滑的年糕非常入味,海鮮香辣惹味,讓人情不自禁甘心地嚐辣。那豐厚的銀鱈魚扒的魚皮被我們烤得十分酥脆,肉質相當鮮嫩,肉汁鮮甜,我們好像被帶進深海中,被大海包圍著,一股暖流從心中而流出。我對匈牙利鵝肝毫無免疫力,一塊完整的大塊鵝肝,鮮少能見到這樣真材實料的鮮鵝肝。翻過來看到那微焦的外層和油亮的反光,實在是令人食指大動,一口咬下鵝肝香酥的外表,裡頭立刻變成濃郁的香味在嘴裡化開。肉食戰爭開始,首先是澳洲和牛脷,牛脷切成薄片,放在鐵板上烤到稍微捲曲微焦,油脂噗滋發泡,就可以入口品嚐那嫩中帶點嚼勁的滋味。接著是澳洲和牛上肩肉滋滋作響的聲音,要小心油花燙到。和牛上肩肉最好烤至五分熟,那就不會過熟

韓式炸雞

韓式海鮮年糕

澳洲和牛脷
澳洲和牛脷,澳洲和牛上肩肉

接著是澳洲和牛上肩肉滋滋作響的聲音,要小心油花燙到。和牛上肩肉最好烤至五分熟,那就不會過熟過老,恰到好處。上肩肉完全沒有一點牛筋,肉質吃起來非常的鮮嫩柔軟,單吃能吃到牛肉最原始的味道。
澳洲和牛上肩肉
澳洲和牛脷,澳洲和牛上肩肉

再來鹿兒島橡味黑豚,超厚又超新鮮的豚肉,光看顏色就讓人口水流滿地。
鹿兒島橡味黑豚
橡味黑豚真的是我吃過最好吃的豚肉,不僅肉質有彈性,油花特別香甜。
鹿兒島橡味黑豚

然後是澳洲和牛五花肉片上油花分佈均勻細緻,看起來非常誘人。經燒烤後富含油脂的牛五花在口中呈現出又香又嫩的美味口感,讓人忍不住一口接一口往嘴裡送,不愧是廣受歡迎的人氣燒烤牛五花。
韓國1++韓牛脊柳,A4和牛三角肉,澳洲和牛五花,宮崎和牛上蓋肉眼

又來宮崎和牛上蓋肉眼肥瘦相間,色澤鮮艷,香氣怡人,搭配生菜入口,肉質紮實,嚐起來鮮嫩美味,帶點油脂,好吃到不得了。

還有韓國1++韓牛脊柳位於牛的脊骨之間的牛肉,無論油花分布,肉質鮮嫩度都恰到好處。牛脊柳肉質口感較為緊實,油筋適中且鮮嫩多汁,加上特殊的焦香,充滿嚼勁的層次不容錯過。
最後A4和牛三角肉外表瞬間鎖住肉汁,油花豐富均勻,軟嫩多汁的程度超乎想像,鮮甜美味保留其中。大家都你爭我奪多國燒肉,就像戰國時代爭奪國土般,哈哈。

愛吃雪條的朋友們選喝OPPA冰蜜蜜系列,她們都說雪條不易溶化,且帶果香與奶香,吃起來相當透心涼。
菠蘿冰

至於忠於鮮果的我們則喝菠蘿冰,新鮮甜美的菠蘿混入少許鹽分,鹹鹹甜甜,消暑消膩。
韓式炸雞
韓式海鮮年糕
澳洲和牛脷
澳洲和牛上肩肉
2017-07-10 74 瀏覽
之前情人節同男朋友係旺角食過之後就決定要帶屋企人黎試下!大埔分店比旺角大好多~坐得卻服D~!又唔洗等咁耐位~仲有成三部電視播住韓個vedio~~~~前菜既質素都好好泡菜唔會太辣!醬汁種類都齊全既最重要係無論你叫咩都會有蛋食xd懶人最愛叫套餐~唔洗煩~而且一定係最抵~馬場洞套餐 ($838) 有九款咁多! 豬牛雞魚鵝都有齊!唔洗怕單調!~之前係旺角店果陣~差唔多全程都有人燒~然後所以今次上完D肉我地都冇郁~等左一排先發現原來大埔店要自己燒番~‘OPPA’ 只會係燒鵝干同銀雪魚先會黎到我面前~因為相對要高技巧少少~火喉要控制得好D~見到一盤又一盤既肉真係好high~~超好食~ 原身既肉肉汁非常多 好好咬口薄身既肉就超香口~~每個部位都好中意呀我~~少少建議係雖然店員都非常有禮又有笑容不過如果上可以上菜果陣講下個菜名會更好~我呢D唔復專家要對番餐牌個樣先知我食緊咩部位@@~
之前情人節同男朋友係旺角食過之後
就決定要帶屋企人黎試下!
大埔分店比旺角大好多~
坐得卻服D~!又唔洗等咁耐位~
仲有成三部電視播住韓個vedio~~~~

前菜既質素都好好
泡菜唔會太辣!
醬汁種類都齊全既
最重要係無論你叫咩都會有蛋食xd

懶人最愛叫套餐~
唔洗煩~而且一定係最抵~
馬場洞套餐 ($838)
有九款咁多! 豬牛雞魚鵝都有齊!
唔洗怕單調!~

之前係旺角店果陣~差唔多全程都有人燒~
然後所以今次上完D肉我地都冇郁~
等左一排先發現原來大埔店要自己燒番~
‘OPPA’ 只會係燒鵝干同銀雪魚先會黎到我面前~
因為相對要高技巧少少~火喉要控制得好D~

見到一盤又一盤既肉真係好high~~
超好食~ 原身既肉肉汁非常多 好好咬口
薄身既肉就超香口~~
每個部位都好中意呀我~~

少少建議係雖然店員都非常有禮又有笑容
2017-07-06 131 瀏覽
自從由濟洲島返港,一直對韓國既燒肉念念不忘,家住北區,環觀上水粉嶺原來都無正宗既韓燒,係openrice 既幫助下,終於找到呢間稍為近北區,掛正宗韓燒牌頭的韓燒!差不多十點踏入舖面,只餘下三兩張桌子的客人,亦被周遭的環境所吸引,感覺由裝潢到擺設,簡單如放桌面的濕紙巾,亦盡顯韓風的格局,誠意十足,兩個人去的關係,點了個超值的宵夜套餐,盛惠$268,有150g 的五花腩,牛柳粒和雞柳,還贈送四枝韓啤。前菜三款,大路的泡菜,芽菜,味道可以,亦靠近韓國的味道,首輪仲有泡菜蛋,味道亦很好,蛋味很濃,直到點的宵夜套餐到,所謂的五花腩只係普通的八成肥膏,兩成肉的普通豬肉,雞柳亦係超市急凍雞柳,唯一能可取的是那八顆牛柳粒,肉味濃郁,雖不至於入口即化,但一點都不會「un 」,必備的生菜全無一塊新鮮,係有明顯放久了的啡色,伴生菜包五花腩既蒜頭同一碟全生既牛柳粒放埋一齊,理解唔到呢種做法!無奈之下叫侍應refill多次泡菜蛋,再叫多兩碗白飯,可能食韓燒係無人食飯,所以碗飯係全凍,還好未至於冰,當然,地道香港人點會理解唔到一分錢 一分貨呢個道理,$268既套餐,就當係買四支韓啤,有個地方坐下亦好好。唯一想店方

唯一想店方正視下待應既態度,由我們坐下的一刻,是零招呼,整個場連門口有四至五個侍應,係openrice,睇到某啲評價所謂和藹可親,服務周到,一點也感受不到,更遑論話行過來望下你燒成點,或者幫你夾兩下,我地要兩碗飯唔該前唔該後都會黑哂面

總括而言,一分錢 一分貨,或者大家去叫和牛,會得到應得的服務,祝各位用餐快點!

(全無準備之下寫食評,所以照片欠奉)
2017-07-05
$160 (宵夜)
2017-07-06 219 瀏覽
與舊同學在大埔相約晚餐,他想食韓燒,原因想坐得較耐較舒服,聽聞大埔有間不錯的,又不遠於是就選定這間。早到不用等位,還有沙發座選擇,太好了。打開餐牌,和牛拼盤非常吸引,一眼就選定它。另外還選了豬排骨,韓式香腸,最後加了客oppa炒飯。飲品點了菠蘿冰,冰爽特飲。下單後,馬上就上了韓式前菜,款式雖然不多,只有三款,但是可以無限供應,特別一提是芽菜味道很不錯,我們這晚芽菜也吃了六七碟。和牛拼盤($458),上菜發覺一點都不貴啊,非常豐盛,份量很足。肉質細嫩,牛味香濃,加上脂肪均勻,食落特別有咬口。若點醬吃,或是泡菜吃都是一流,不止太滯口。好正豬排骨($108)味道醃得入味,不用點醬汁也很夠味。韓式香腸($63)比普通的雞肉腸更有口感,相對也不那麽咸,個人很喜歡。菠蘿冰($58)成個菠蘿作杯,賣相吸引,味道好。朋友的冰爽特飲($48)也很特別。吃完這些其實也飽了,差點忘了oppa炒飯,原來是有專人清理鐵板然後再為你炒的,$68有飯吃還有表演看,物超所值了,哈哈。

早到不用等位,還有沙發座選擇,太好了。

和牛拼盤

豬排骨($108)味道醃得入味,不用點醬汁也很夠味。

豬排骨

韓式香腸

菠蘿冰($58)成個菠蘿作杯,賣相吸引,味道好。

菠蘿冰

朋友的冰爽特飲($48)也很特別。

冰爽特飲

2017-06-29
和牛拼盤
豬排骨
韓式香腸
冰爽特飲
oppa炒飯
相信喜歡吃韓牛的朋友,對馬場洞這個名字一點也不會陌生,因為這個是韓國最有名吃韓牛的地方。因為爸爸生日所以在四岀查看到底那裡的好吃的,朋友推薦這家的馬場洞烤肉四人套餐$838,一人只需二百元左右就可以吃到最有名的韓牛,怎能不試!餐廳以新潮裝潢,配以非常韓式的佈置:大型抽氣系統、顏色鮮豔的椅子,賞心悅目。店員先送上三款前菜,包括有海帶、芽菜、泡菜。而且套餐還附上韓式炸雞和海鮮年糕,等待烤肉時可先享用。爐邊蛋亦是我的至愛,他們的爐邊蛋加入泡菜,七成熟便可以食用,可惜的是只有免費一條爐邊蛋。韓國1++韓牛脊柳(上)+澳洲和牛五花(右中)+A4和牛三角肉(左中)+宮崎和牛上蓋肉眼(下)最喜愛A4和牛三角肉(左中)油脂均勻分佈, 入口即溶。還有宮崎和牛上蓋肉眼(下)和牛切割的紋理配合,口感彈牙有咬口。另外,他們會送上生菜片跟肉伴著吃,感覺好像在韓國吃韓燒。套餐還包括一大片的澳洲和牛上肩肉(M9),份量不少。輕輕一烤已經可以食用,牛肉味夠濃厚。澳洲和牛脷切成厚條狀,豐富口感又帶油香。銀雪魚扒+鹿兒島橡味黑豚店員會幫忙處理這兩個難度比較高的食物,而且處理得剛剛好。煎好的銀雪魚扒非常嫩滑,夾着魚油香,黑

另外,他們會送上生菜片跟肉伴著吃,感覺好像在韓國吃韓燒。

澳洲和牛脷切成厚條狀,豐富口感又帶油香。

銀雪魚扒+鹿兒島橡味黑豚
店員會幫忙處理這兩個難度比較高的食物,而且處理得剛剛好。煎好的銀雪魚扒非常嫩滑,夾着魚油香,黑豚肉質爽口。

匈牙利鵝肝
非常驚喜韓燒竟然有鵝肝這款食材,提提大家鵝肝一定要趁熱吃,表面香脆入口卻是綿密的口感。

最後不可缺少的當然是有趣的韓式特飲。

菠蘿冰$58
非常真材實料,以原隻菠蘿上台。

幻彩漂流 $48

熱帶風情 $48

蜜瓜冰蜜蜜 $48
第一次在餐廳看到這一種飲品,把一整條冰棒加入飲料中,看到已經覺得非常消暑,真的是必喝飲料!

冰棒融化在飲料中更加好喝。

以後要吃好吃的烤肉不用到韓國的馬場洞了,香港也可以找得到。
2017-07-02 41 瀏覽
上次經過冇食既Oppa, 今次補返數,卡卡一坐底,侍應就提供左佢地既menu, 凍既喬麥茶(食完燒烤下火一流)前菜: 泡菜,海帶,芽菜。個人比較鐘意芽菜,有好香既麻油調調味,加上出面熱辣辣,食呢個凍冰冰既前菜,好開胃。蜜瓜冰蜜蜜, 野飲一黎到,望住支雪條簡直係透身涼。成支雪條放係野飲到,襯雪條未溶, 就咁試下,係唔太甜既水隔一陣,溶晒啦!由一杯平平無奇既野飲, 搖身一變就變左做杯蜜瓜奶昔。雖然係由雪條溶左而成, 但一d都唔甜。而且味道"真實", 唔似用syrup整, 杯嘢飲顏色好靚我地點左和牛拼盤佢碟位置顯示咗肉嘅唔同部位,咁就知道自己食緊乜啦! 呢個拼盤由頭食到尾,有成十款唔同既肉,每款都有成3-4舊,底下都有 翠玉瓜,南瓜,車厘茄同蒜片。 淨係食呢個都飽呢一碟牛,整體嚟講, 牛肉冇特別用調味料去醃過,牛味突出,牛油均勻。 個人最鍾意佢嘅牛小排同埋日本A4肉眼扒。食道中間如果覺得好漏嘅,可以用生菜包住嚟食,感覺健康d最尾點咗個芝士炒飯: 個侍應首先用生菜清理左爐上面嘅油污。 跟住就用白飯,泡菜,海帶,芽菜,蛋同芝士炒勻。最後整返個碗形,面頭加咗大量紫菜。由於加咗泡菜嘅關係, 呢個飯有
上次經過冇食既Oppa, 今次補返數,卡卡

我地點左和牛拼盤
食道中間如果覺得好漏嘅,可以用生菜包住嚟食,感覺健康d

由於加咗泡菜嘅關係, 呢個飯有少少辣。雖然係咁,但我覺得呢個飯好好食,有芝士拉絲既感覺,泡菜少少辣,同埋芽菜嘅爽口既感覺。唔錯唔錯
2017-06-30 41 瀏覽
朋友想吃韓燒,一行四人去到大埔Oppa這間典型的韓式燒肉店,無論裝修同壁畫都帶着活力潮流的氣氛,這晚食客个衆多,幸好一早訂了位。看過menu,最後還是揀了侍應推介的馬埸洞套餐,這個套餐的名字或許是因為首爾的馬埸站附近有個馬埸洞的畜產品市埸,聚合了許多本地的新鮮肉類供應批發及韓燒小店,據説韓國人都喜歡專程到馬埸洞吃韓燒,貪其新鮮又便宜,所以這裡也用那個地方的名字來做一個主打的招牌套餐吧。而等候其間,除了可看看電視播放着的Kpop以外,也可以先試試他們的泡菜,海帶及芽菜,三款小食都不差,尤其泡菜,比在超市買到的更的吃,而且吃完可免費任加的。大大塊的澳州和牛上肩肉味道香濃,口感最好。紙仔寫上各款不同的牛肉名稱,認真細心,各款的牛肉都好新鮮,有着不同的雪花油脂分佈,最重要是小心過熟,因為火力較猛。鵝肝香夾脆,因為同魚扒一樣占了小小粉,所以煎好後零舍脆口,亦因為咁會較黏底,最好留在最好才燒。炸雞勁脆,再点D泡菜汁就更加惹味了。海鮮年糕,面頭好多芝士,辣味適中,呢個3至4人嘅套餐我哋四個人食都啱啱好了。

大大塊的澳州和牛上肩肉味道香濃,口感最好。

炸雞勁脆,再点D泡菜汁就更加惹味了。