2017-10-30 80 瀏覽
韓燒我一向都好LIKE, 是晚同朋友一齊去大埔探BB走果陣想同朋友傾多陣, 所以即刻約佢DINNER好彩佢又OK啦, 經過D間OPPA韓國燒肉店比佢陣味吸引左入去佢主要係有兩個餐比我地揀我理解係貴D果個有埋海鮮, 肉好似多少少難得見到好耐冇見既老友, 梗係食好D啦前菜前菜對我黎講好重要, 可以係D比較簡單既食物中判斷間餐廳得唔得先, 今次有海帶, 芽菜同泡菜都不錯, 唔會太咸OR太辣, 食完係真係會開胃左"頭盤"D個所謂既"頭盤", 多野食到我第一次食頭盤係食到我六七成飽, D牛幾正, 好多唔同口感, 味道既部位都食到, 包生菜食一流; 而個蛋都幾滑, 加左D泡菜入去令人更加想食西班牙豬腩肉侍應好好心機咁幫我地切到一舊舊容易食, 比個LIKE佢先, 食落好香口, 唔會過咸, 食得出豬味海鮮蝦: 幾大隻, 唔會梅, 燒完仲幾彈牙魷魚: 好大隻下, 而且幾易咬, 但略為覺得咸左少少鮑魚, 又大隻, 又彈牙, 而且都幾鮮, 加埋蒜泥咁燒好香口帶子: 幾新鮮下, 燒完外脆肉嫩, 唔錯多春魚: D個要好小心燒, 如果唔係好易爛, 食落都幾多春, 幾香口下蔘雞湯D個個蔘味香到一上台隔離枱未睇我地都
韓燒我一向都好LIKE, 是晚同朋友一齊去大埔探BB
走果陣想同朋友傾多陣, 所以即刻約佢DINNER

佢主要係有兩個餐比我地揀
我理解係貴D果個有埋海鮮, 肉好似多少少
難得見到好耐冇見既老友, 梗係食好D啦

前菜

"頭盤"

西班牙豬腩肉

海鮮
蝦: 幾大隻, 唔會梅, 燒完仲幾彈牙

魷魚: 好大隻下, 而且幾易咬, 但略為覺得咸左少少

帶子: 幾新鮮下, 燒完外脆肉嫩, 唔錯

蔘雞湯

D個個蔘味香到一上台隔離枱未睇我地都知我地叫左咩, 佢地都即刻叫埋, 蔘味+雞令個湯幾甜下, 而且夠晒熱, 我幾鐘意飲

雪糕
食完每人都有杯雪糕食下, 而且係DREYER'S黎, 不錯的句號

D個OPPA韓式燒肉店雖然都幾多人下, 但枱同枱之間距離適中, 令我地邊傾計邊食野都幾盡興, 食物同服務都唔錯, 而且環境真係令我以為自己係韓國, 不錯的韓燒店
2017-10-29
2017-10-30 543 瀏覽
秋意濃, 氣温岩岩好, 梗係去大尾督同男朋友仔玩下艇仔玩完好累超肚餓, 男朋友仔話佢想食韓燒即上openrice揾下有咩多好評既韓燒, 見到D間OPPA韓燒店D相好似好正咁, 落左巴士行三分鐘就行到黎開餐個門口已經好有韓國特色六點鐘黎到, 已經坐滿7成, 有D嚇呆左, 好彩我地都算早黎仲有位男朋友話想食海鮮, 所以最後決定比貴少少食江南海鮮韓燒餐醬料我幾like左上角果款醬料, 甜甜地, 沾肉食減輕左肥膩感西班牙豬肉一向我都麻麻地LIKE食豬腩肉, 因為我幾怕陣肥膩味一上台侍應已經強調係西班牙黎既, 所以好期待下D個幾好食, 肥肉雖然有, 但食落唔覺得肥, 而且有香口既感覺, 而且唔會好似平時食既豬腩肉死咸咁, D個仲食到豬肉味, 不錯牛肉大盛D個牛肉大盛上台已經比佢震懾左, 咁大盤肉, D個大盛係D間餐廳只係定義為頭盤....我真心未食過咁多既頭盤, 對我而言一定算係主食, D個牛肉大盛可以令到食到牛既唔同部位, 有油脂香口較多的, 有牛味較重的, 有牛舌爽口的, 哈牛一族真係可以大快朶耳, 男朋友之後叫ENCORE左好多次唔同既牛海鮮拼盤有魷魚, 蝦, 鮑魚, 多春魚, 蜆, 都算
秋意濃, 氣温岩岩好, 梗係去大尾督同男朋友仔玩下艇仔
玩完好累超肚餓, 男朋友仔話佢想食韓燒
即上openrice揾下有咩多好評既韓燒,

個門口已經好有韓國特色

男朋友話想食海鮮, 所以最後決定比貴少少食江南海鮮韓燒餐

醬料
我幾like左上角果款醬料, 甜甜地, 沾肉食減輕左肥膩感

西班牙豬肉
一向我都麻麻地LIKE食豬腩肉, 因為我幾怕陣肥膩味

一上台侍應已經強調係西班牙黎既, 所以好期待下

牛肉大盛
D個牛肉大盛上台已經比佢震懾左

海鮮拼盤
有魷魚, 蝦, 鮑魚, 多春魚, 蜆, 都算叫應有盡有, 男朋友見到好開心,  我最LIKE鮑魚, 好爽口

魷魚好大隻, 而且侍應好好心機咁幫我地切到細細舊咁, 令我地容易食, 值得一讚
我地砌蝦砌到心形咁

蜆係要放水去煮佢的, 蜆都幾鮮甜, 冇沙

OPPA韓燒D食物都幾新鮮, 而且幾多選擇, 最值得一讚係服務, 佢地成日幫我地處理D食材, 下次有機會過開去大埔會再去
2017-10-28
  • 西班牙豬肉
  • 牛肉
  • 海鮮
2017-10-20 77 瀏覽
今日同屋企人一齊喺大埔食飯,本身諗住食火鍋放題,但係佢哋又話前幾日食完想食下其他。所以就去咗火鍋店隔離嗰間韓國燒肉店。見到佢有個<精選早鳥四人套餐$398>,好似幾抵食,四個人食都係每人100。個餐有好多野食,第一樣係四式韓牛拼盤,包括封門柳、韓牛頸脊、下腹牛肋肉、雪花腩片。全部望落都切得好靚,油花分布又均勻。四款之中我最鍾意封門柳,咬落肉味好濃郁,而且軟滑。另外仲有牛胸白肉片、醬雞片、五花腩。真心覺得呢個餐好抵,好多嘢食!作為食肉獸嘅我哋,見到勁開心。個五花腩一層肥膏一塵瘦肉,望落雖然好邪惡,但真係好好食!咬落去油分滲出,而且有好香口。牛排骨湯食完咁多肉類,仲有個湯飲下,感覺冇咁油膩。牛排骨湯都幾濃,個湯呈米白色。最後仲有個鐵板芝士墨汁炒飯,勁有心思,店員會幫你將食材係你面前煮,白飯加入大量芝士,再混合墨魚汁,飯粒沾滿芝士,味道香濃,很好吃。

個餐有好多野食,第一樣係四式韓牛拼盤,

牛排骨湯

2017-10-16 336 瀏覽
近年韓風大行其道,韓燒店成行成市。有時候宵夜食個烤肉,嘆枝啤酒都不失為一個好選擇。今日來到男友家附近的「Oppa」韓燒店。裡面地大非常大,而且布置都有很地道韓國味道,韓粉應該會好興奮。是日大約10點到達,聽聞宵夜較抵食,果然有一個$268宵夜套餐有安格斯牛柳粒、韓式醬烤雞肉、五花腩及4枝韓國啤酒。我們另加一個A4日本和牛只是$108,價錢尚算合理。食韓國菜當然不能少得泡菜、海帶及芽菜這些小吃。oppa的泡菜算合我口味,辣味夠又不會過酸,不錯!每一枱都會有泡菜蛋,店員會替你將蛋漿倒到旁邊專for烤蛋的地方。泡菜雖不重,但免費的不會有太大要求。不喝啤酒的朋友可轉其他韓國罐裝飲品。有忌廉及芒果汁等選擇。啤酒為韓國牌子,口味算較淡那一類。主角很快到達,五花腩非常厚身,吸收本身的豬油後更香!可惜只有三塊。店員不時過來幫忙剪開豬肉方便烤熟安格斯牛柳從冰格出來,一開始較硬,要多烤一點時間。但幸好肉質仍然保持鮮嫩,牛味香濃。肉和油脂比例可謂漂亮。雞肉不過不失,𩸆料味道帶有一點味噌味,雞沒有雪藏味,不俗。A4和牛比我想像中少及薄,但牛肉雪花分明,入口油脂溶在口中,肉味久久不散,出色!嫌油膩可配上生菜減低
近年韓風大行其道,韓燒店成行成市。
有時候宵夜食個烤肉,嘆枝啤酒都不失為一個好選擇。

今日來到男友家附近的「Oppa」韓燒店。
我們另加一個A4日本和牛只是$108,價錢尚算合理。

店員不時過來幫忙剪開豬肉方便烤熟
五花腩150G
安格斯牛柳從冰格出來,一開始較硬,要多烤一點時間。
但幸好肉質仍然保持鮮嫩,牛味香濃。肉和油脂比例可謂漂亮。
安格斯牛柳粒100G
雞肉不過不失,𩸆料味道帶有一點味噌味,雞沒有雪藏味,不俗。
韓式醬烤雞肉  150G
A4日本和牛100g
嫌油膩可配上生菜減低罪惡感!而且可無限refill!
2017-09-28
$200 (宵夜)
五花腩150G
安格斯牛柳粒100G
韓式醬烤雞肉  150G
A4日本和牛100g
  • A4日本和牛
  • 五花腩
2017-10-15 562 瀏覽
是晚哈韓朋友牛一,主角想食韓燒,皆因邊燒邊食邊傾計。店舖面積寬闊,驟眼看帶點工業風感,加上播放著幟熱的韓文歌,用餐氣氛確實不錯。不想費神所以點選馬場洞套餐,食物看似豐富,有韓國1++韓牛、M9、澳洲、宮崎和牛、鵝肝及銀雪魚等。讓人口水直流的肉,肉,肉!看落紋理清晰,色澤不俗。傳熱度快,燒一陣便熟。韓牛及宮崎和牛質感軟稔,不點醬情況下肉味甚濃。銀鱈魚扒色澤雪白,燒熟後油脂溢出更加香氣撲鼻,食落魚肉滑溜富有實質魚味。韓式炸雞 - 小小的一碟已有五大件雞!雞件炸得香脆,粉漿不太厚,肉質挺滑溜。配上一杯啤酒,!韓式海鮮年糕 - 年糕帶點煙韌彈牙,索汁度不錯。有蝦、魷魚等的海鮮及韓式魚串,簡單的暖暖食材,味美的感覺!草莓冰蜜蜜 - 附有耐溶性不俗的草莓雪條,飲品不太甜且冰涼爽爽,可解除食肉的悶滯!香蕉冰蜜蜜 - 甜度及整體味道相對草莓味較淡,不過挺解渴。
是晚哈韓朋友牛一,主角想食韓燒,皆因邊燒邊食邊傾計。

讓人口水直流的肉,肉,肉!
看落紋理清晰,色澤不俗。

傳熱度快,燒一陣便熟。
韓牛及宮崎和牛質感軟稔,不點醬情況下肉味甚濃。

韓式炸雞 - 小小的一碟已有五大件雞!
雞件炸得香脆,粉漿不太厚,肉質挺滑溜。配上一杯啤酒,

韓式海鮮年糕 - 年糕帶點煙韌彈牙,索汁度不錯。
有蝦、魷魚等的海鮮及韓式魚串,簡單的暖暖食材,味美的感覺!

香蕉冰蜜蜜 - 甜度及整體味道相對草莓味較淡,不過挺解渴。
慶祝紀念
生日
2017-10-15 42 瀏覽
由細到大都好鐘意食韓燒,而家大埔都有間有質素嘅韓燒啦!唔使特登出到去尖沙咀 旺角先有好食韓燒食。我地一班朋友去,所以叫左個好豐富嘅馬場洞套餐,款式樣樣都有d,可以試哂最好食嘅嘢,唔洗花時間研究menu!韓國1++韓牛脊柳,油花分怖平均,牛肉味好重好濃,好好食!下面嘅鹿兒島黑豚,都唔錯,望落脂肪多,不過烤完嘅油脂會溶化,就食到半肥瘦嘅美味黑豚!另外幾款和牛拼盤,賣相好吸引!最欣賞呢個宮埼和牛上蓋肉眼,食落好多肉汁好juicy,好有牛味。特別係燒完之後逼咗d牛嘅脂肪出黎,真係好香。而澳洲和牛上肩肉,就好有口感,唔鐘意食太肥嘅人可以食呢個。澳洲和牛脷平時都鐘意食牛脷,呢到嘅牛脷好腍,煎完唔會嚡什什。匃牙利鵝肝真係估你唔到呢個餐都會有!燒完外脆肉軟,真係特別香特別好食。銀雪魚扒有手掌咁大,就算唔多食魚嘅我都覺得幾好!最緊要爽口唔腥。呢個餐唔會唔飽因為仲有炸雞。韓式飲品都真係偑服成枝雪條溶咗變奶昔,幾好飲不過有少少甜。不過都係鐘意簡單為主嘅波蘿特飲,都已經好好飲,真係用菠蘿整架!

韓國1++韓牛脊柳,油花分怖平均,牛肉味好重好濃,好好食!

另外幾款和牛拼盤,賣相好吸引!

而澳洲和牛上肩肉,就好有口感,唔鐘意食太肥嘅人可以食呢個。

澳洲和牛脷
平時都鐘意食牛脷,呢到嘅牛脷好腍,煎完唔會嚡什什。

匃牙利鵝肝
真係估你唔到呢個餐都會有!
燒完外脆肉軟,真係特別香特別好食。

銀雪魚扒
有手掌咁大,就算唔多食魚嘅我都覺得幾好!
最緊要爽口唔腥。

呢個餐唔會唔飽
因為仲有炸雞

韓式飲品都真係偑服
成枝雪條溶咗變奶昔,幾好飲不過有少少甜。

2017-10-07 52 瀏覽
我好鐘意去韓國,特別鐘意既係韓國野食,成日都會好掛住。突然又好想食韓國烤肉,所以就揀左呢間餐廳💃🏻💃🏻💃🏻真係好有韓國風,裝潢同設備睇得出都好花思。一坐底佢就會幫你加泡菜同蛋漿整烤蛋。跟住會送生菜、醬料同小菜。有三款:海帶、泡菜、芽菜。我覺得呢到泡菜好好味,唔會太酸又夠辣,所以食完叫佢再加😆😆。食烤肉一定要叫五花腩呢個牛肉係優惠價,有兩大塊,所以叫黎試下。牛同五花腩都好好味👍🏻👍🏻👍🏻牛好易熟,烤熟唔洗加調味已經好好食五花腩就要烤耐d,則邊個蛋都好好味😋😋😋後加左豬大腸,同韓國唔同佢係中間剪開,易烤d,烤完好脆,大腸味好重。仲有個海鮮湯真係要一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好飲又足料總結:好滿意既一餐😆😆😆實在太好味啦 ,泡菜、烤肉、海鮮湯都好好食,絕對值得encore !

真係好有韓國風,裝潢同設備睇得出都好花思。

食烤肉一定要叫五花腩

呢個牛肉係優惠價,有兩大塊,所以叫黎試下。

五花腩就要烤耐d,則邊個蛋都好好味😋😋😋

仲有個海鮮湯真係要一讚👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻好飲又足料

2017-09-30
2017-10-07 51 瀏覽
平時喺大埔都經過《OPPA韓國燒肉店》,望入去每一次都好想試吓,今次就一家人試吓韓式燒肉。餐牌入面有好多食物選擇,另外更有多款套餐,職員向我哋推介「馬場洞」套餐,套餐入面有十種食物,熟食方面有「韓式炸雞」同埋「韓式海鮮年糕」。炸雞賣相好吸引,食落去香脆可口。海鮮年糕用石鍋裝住,可以保存年糕嘅溫度,而且食落去啖啖海鮮鮮味,除此之外,年糕咬落去煙煙靭靭,仲有一點辣度,好滋味。等咗一陣,所有肉類同埋魚類都嚟齊晒,「銀雪魚扒」係我嘅至愛,當然唔少得即刻要試吓佢啦,職員仲好體貼教我地點樣燒,魚扒好大塊而且厚身,食落去魚肉好滑,而且外皮燒到好香脆,食落去有好新鮮嘅魚味道。另外「鹿兒島橡味黑豚」呈現粉紅色,食落去肉質爽口彈牙,好濃郁嘅新鮮豬肉味道,而且口感爽滑,必食。除此之外,「澳洲和牛上肩肉(M9)」、「澳洲和牛五花」、「A4和牛三角肉」、「宮崎和牛上蓋肉眼」、「澳洲和牛脷」、「銀雪魚扒」同埋「匈牙利鵝肝」等等都好新鮮好好味!最後再叫咗一個「豬肉石鍋拌飯」Share食,辣度可以自由選擇,只需要加少少辣醬,連埋啲配料同埋飯一齊食,味道已經香濃。飲品方面,分別叫咗「草莓冰蜜蜜」同埋「原個菠蘿冰」,賣相

飲品方面,分別叫咗「草莓冰蜜蜜」同埋「原個菠蘿冰」,賣相各有各特色。
我飲個杯「草莓冰蜜蜜」,入面真係有一條韓國長方體嘅士多啤梨味冰條放左係特飲嘅入面,加埋啲冰同埋梳打一齊飲,又真係幾Match,值得一試。

總括而言,所有食物都好新鮮,又可自己烹調,一邊享用韓國啤酒、酒精飲品,一邊睇韓國流行歌曲MV,一邊品嚐韓國美食,果然係老少咸宜聚餐嘅好地方。
2017-10-05 47 瀏覽
我第二次去食 今次帶埋父母去試下 佢環境氣氛好好 佢有3部大電視係到播韓文歌 好有feel.服務一流 有一位店員會留意到你唔識燒 佢主動去幫你教你燒👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻佢啲豬西冷同豬腩肉同牛肉都好好食 豬腩肉睇落好似好少得2塊 但2個人食已經好夠 因為食得多會有啲濟.重括黎講係好食 都一定會再返去食👍🏻
重括黎講係好食 都一定會再返去食👍🏻
  • 五花腩
  • 前菜
  • 什錦牛肉
2017-10-01 67 瀏覽
都好耐冇幫襯大埔Oppa食韓燒啦,前幾晚約了家人吃一餐!這條大埔直街, 雖然很短,但差不多是食肆租用,每間地方比較寬敞!各有特色!店舖装信飾很casual, 色彩濱紛, 迎合年青人的風格.首先來韓式前菜,大豆牙,海帶,泡菜等..我地叫咗小八爪魚, 我很喜歡八爪魚鬚的爽口,有𡁻口,好正!豬肋肉,醬料醃得很入味,在鐵板上烤燒,很香呀!再來牛肉什錦, 牛排骨.牛肋肉,牛脷,和M6和牛肩胛肉,份量ok, 可以一次吃到咁多款!烤牛肉,特别好味!牛菇很豐厚, 燒過的牛菇,加些牛油,特别滋味!泡菜餅, 這個泡菜煎餅,很香脆,當然主角是內裏的泡菜,不太辣,很惹味,燒烤外多一份吃法!菠蘿冰,原隻新鮮菠蘿挖空,冰涼好飲,吃完燒烤,可以中和熱氣呀!
都好耐冇幫襯大埔Oppa食韓燒啦,前幾晚約了家人吃一餐!

店舖装信飾很casual, 色彩濱紛, 迎合年青人的風格.

首先來韓式前菜,大豆牙,海帶,泡菜等..

我地叫咗小八爪魚, 我很喜歡八爪魚鬚的爽口,有𡁻口,好正!

豬肋肉,醬料醃得很入味,在鐵板上烤燒,很香呀!

烤牛肉,特别好味!

牛菇很豐厚, 燒過的牛菇,加些牛油,特别滋味!

菠蘿冰,原隻新鮮菠蘿挖空,冰涼好飲,
吃完燒烤,可以中和熱氣呀!
  • 前菜
  • 什錦牛肉
2017-09-27 57 瀏覽
好一段日子沒和好友聚會,於是這天約了朋友和她的男朋友相聚一下,今次由朋友的男朋友帶路,一行四人去到大埔的一間韓式燒肉店。店子寬敞,加上我們6時半就到達,未到晚飯繁忙時間,環境十分舒適。食品種類很多,於是我們點了馬場洞套餐,可以品嚐多幾款食物。點完餐,店員先送上前菜,醬汁,生菜及爐邊蛋。前菜有三款,我最喜歡芽菜,朋友喜歡海帶,食完可以請店員refill的 。爐子設計細心,微徹傾斜,多餘的油份可以從中間流走,值得一讚。鹿兒島黑豚,煎去一點油份,入口不會覺膩接著有銀鱈魚,燒至兩邊金黃,入口皮脆肉滑和牛上肩肉,肉味香濃牛魔王見到這碟未食己經流口水當然唔少得鵝肝,由於燒鵝肝比較難控制火侯,店員會上前幫忙除了燒肉,還有韓式海鮮年糕和炸雞,雖然餐廳以烤肉作主打,炸雞味道也是不錯的,很想多叫一客,但這個套餐份量足夠,肚子沒有多餘空間了。最後點了特飲,味道一般,雪條當作是飯後甜品吧。

食品種類很多,於是我們點了馬場洞套餐,可以品嚐多幾款食物。

點完餐,店員先送上前菜,醬汁,生菜及爐邊蛋。

鹿兒島黑豚,煎去一點油份,入口不會覺膩

接著有銀鱈魚,燒至兩邊金黃,入口皮脆肉滑

和牛上肩肉,肉味香濃

牛魔王見到這碟未食己經流口水

當然唔少得鵝肝,由於燒鵝肝比較難控制火侯,店員會上前幫忙

最後點了特飲,味道一般,雪條當作是飯後甜品吧。
2017-09-27 56 瀏覽
今次同屋企人四個人去試吓「大埔OPPA韓國燒肉店」,入到去餐廳環境裝修好韓式Feel,電視螢幕播放着韓國至潮的MV歌曲,座位以紅色圓形沙發筒櫈為主,也有高枱,牆上面好多塗鴉,入型入格。隨即我哋叫咗個「馬場東套餐」,有三至四個人份量,超過十種款式食物,等緊食物嘅期間先來兩份前菜,同埋叫咗兩杯特飲,分別係「原個菠蘿冰」同埋「草莓冰蜜蜜」。我個杯「菠蘿冰」真係用原個菠蘿裝住啲用沙冰機打磨製成嘅新鮮菠蘿冰,賣相已經好吸引好大杯,飲落去味道唔會苦澀而且鮮甜,果然用新鮮菠蘿汁製成。套餐中包括「韓式炸雞」同埋「韓式海鮮年糕」呢兩款熟食。炸雞食落去雖然有啲熱氣,但真係忍唔到口,外皮炸到好香脆可口,而且咬落去肉汁已經滲透晒出嚟,啲雞肉仲要好滑,必食!之後就開始燒嘢食,煎鍋旁邊有一條蛋,每人試少少,少食多滋味。燒肉包括「韓國1++韓國牛脊柳」、「鹿兒島橡味黑豚」、「澳洲和牛上肩肉(M9)」、「澳洲和牛五花」、「A4和牛三角肉」、「宮崎和牛上蓋肉眼」、「澳洲和牛脷」、「銀雪魚扒」同埋「匈牙利鵝肝」,真係好多款式架。基本上每一款肉都好好食好新鮮,我最欣賞就係「匈牙利鵝肝」同埋啲牛肉,鵝肝煎得好香脆,而且好大塊

基本上每一款肉都好好食好新鮮,我最欣賞就係「匈牙利鵝肝」同埋啲牛肉,鵝肝煎得好香脆,而且好大塊,煎完之後唔算太油,食落去有入口即溶嘅感覺,算係唔錯。
牛肉方面特別係「A4和牛三角肉」、「宮崎和牛上蓋肉眼」同埋「澳洲和牛脷」,牛肉嘅條紋肥瘦都好平均,放入鍋入面煎一陣就已經食得,只需要點少少牛肉醬汁,食落去已經好滋味,因為佢本身有好濃郁嘅牛肉味,而且食落去肉質好軟身滑嫩,果然係靚嘅和牛。

最後我哋叫多咗一個「豬肉石鍋拌飯」,豬肉飯用可以保溫嘅熱辣辣石鍋裝住。除此之外,配菜好豐富鋪晒係面頭,包括有芽菜、紫菜同埋豬肉等等,而且辣醬係另外上的。將少少辣醬撈入去飯入面,連埋啲配菜一齊攪好香,食落去底下啲飯焦非常脆口,而且好入味。豬肉口感好爽口,新鮮而好味。

最後埋單四個人都只係1200有找,就可以食到咁豐富嘅新鮮韓國燒肉,下次會再幫襯。

2017-09-23 114 瀏覽
姪女由荷蘭返來度假,佢話好耐未食過亞洲食品。今晚就同佢去屋企附近食 韓燒。Oppa 韓國燒肉店喺大埔已經開咗一段時間,其實我都未試過。今日就一齊去試新野。店鋪位於大埔直街,呢條街其實有好多不同種類嘅食肆、百花齊放。Oppa 色彩彩繽紛,坐椅用鐵桶設計。包包可以放喺鐵桶裡面。安坐後,店員已開始擺放好韓色小碟,大豆芽、海帶、泡菜、味料,仲有蛋漿。什錦牛肉 包括有薄切牛舌、牛排骨、牛肋肉、M6和牛肩胛肉。燒好牛肉用生菜包住食,超正,減少油膩感覺。我最愛燒牛排骨,燒到有少少焦,好正。燒牛菇好正,加埋牛油煷令菇味更澧郁小八瓜魚,主要喺魷魚鬚韓燒五花腩其實好好味,不過姪女話怕肥,改叫豬肋肉醬醃。豬肉用韓國醬料醃製,好入味。[豐富韓燒,姪女好開心。佢話會掛住香港美食。

什錦牛肉

燒牛菇好正,加埋牛油煷令菇味更澧郁
牛茹

小八瓜魚,主要喺魷魚鬚
小八瓜魚

豬肋肉醬醃

豐富韓燒,姪女好開心。佢話會掛住香港美食。
2017-09-19
什錦牛肉
牛茹
小八瓜魚
豬肋肉醬醃
2017-09-13 107 瀏覽
韓國人其實食晚飯食三餐:一餐正餐,第二餐燒肉飲酒,第三餐主要係劈酒。今日我真係食到第三餐帶我地唔係劈酒仲係食緊燒肉飲嘢因為聽日要返工所以唔可以劈酒呢間燒肉做消夜時段九點半有個三種肉燒肉餐包四支啤酒150 gm五花肉100gm牛柳粒同埋150gm雞肉二人餐,我地三人已經第三餐所以都夠食。菜無限添嘅,蛋呢就只能夠+1次🙁可以加泡菜,泡菜味道有啲酸,過龍唔夠爽,腌蘿蔔其實幾好味但係佢得三幾條⋯⋯太少氣了吧⋯⋯知啤酒換晒韓國小罐汽水。安格斯牛柳粒連埋啲蒜頭一齊食好好味有雪花嘅五花肉剪開三條個樣就唔夠震撼,不過份量都OK嘅,去欣賞係三夠唔同厚度嘅肥膏同埋仲有一皮響上面😍雞肉燒落就冇咁好,可能無調味既關係侍應姐姐啲服務態度好好,燒左兩轉見我哋個鑊有啲燶,就走埋嚟幫我地洗一洗佢,又幫我地炒個雞肉。消夜時段果場呢就唔算好多人不過呢左右兩邊人唔知係咪飲醉咗就講嘢好大聲同真係有啲韓國feel😂裝修到好韓國feel我見到佢地噴畫畫psy 大叔就真係唔多開胃😂整體味道唔算突出價錢消夜來講ok

安格斯牛柳粒連埋啲蒜頭一齊食好好味有雪花嘅
安格斯牛柳粒

雞肉燒落就冇咁好,可能無調味既關係
雞肉同無限添既菜

五花肉
2017-09-12
$100 (宵夜)
安格斯牛柳粒
雞肉同無限添既菜
2017-09-07 116 瀏覽
今日同朋友入到太和食韓燒,本身book 咗六點半,不過因為唔識路遲咗半個鐘,好彩都肯留枱,仲好好服務教我地點樣到餐廳原來間舖都幾大,同埋牆上面有壁畫好creative。 呢期推緊和牛拼盤好抵食,$458有一大盤,左思右想,我地都係決定唔要和牛拼盤,一黎怕兩個人食唔晒,二黎我好想食黑毛豬😅。最後我地兩個人叫咗一份日本A4和牛眼,神戶水飼黑毛豬,oppa 芝士炒飯,同埋泡菜豆腐辣湯。配菜都係正常野烤爐設計好貼心,中間有個位流走啲油...芝士蛋醬同普遍既差不多!日本A4和牛眼,原來得幾塊😅不過好薄好正牛味,同埋一'辣'就食得。跟住黎咗神戶水飼黑毛豬,好香👍🏻呢個用黎包菜食好好味跟住黎埋泡菜豆腐湯,少少辣好開胃,同埋好足料,有埋海鮮,有蝦蜆青口跟住叫佢上埋個oppa芝士炒飯,原來係正你面前炒比你食☺️,我同朋友都係芝士控一路炒一路都話好想快啲食,見佢一路放好多芝士,芝士味好香😍,仲要拉絲咁拉芝士出黎呢個飯真係好啱芝士控👍🏻食完行出去,我地又無成身油煙味👍🏻👍🏻正
原來間舖都幾大,同埋牆上面有壁畫好creative。
配菜都係正常野

烤爐設計好貼心,中間有個位流走啲油...
芝士蛋醬同普遍既差不多!

跟住黎咗神戶水飼黑毛豬,好香👍🏻呢個用黎包菜食好好味

呢個飯真係好啱芝士控👍🏻

食完行出去,我地又無成身油煙味👍🏻👍🏻正
2017-08-28