2017-05-27 90 瀏覽
一到放sem break 就會約埋三五知己聚一聚 其中一位朋友住太和介紹左我地去oppa韓國燒肉店 由於我對韓燒情有獨中 二話不說就答應!場內環境十分闊落 令人坐得舒舒服服好似真系去左韓國一樣!今次點了"馬場洞套餐" 約三至四人份量 岩晒我地!當中包括左11道食物1) 韓國1++韓牛脊柳:牛身肉較大塊,熟後肉質比較結實 滲出牛汁好juicy~2) 鹿兒島橡味黑豚:黑豚帶有一整條既肥外皮 燒起上黎十分香口 用生菜包住一齊食 味道不錯!3) 澳洲和牛上肩肉(m9):個人覺得最好味的一款因肉質好juicy 4)澳洲和牛五花:以片為上 依道牛也是我喜歡的一道牛肉juicy 油脂分佈平均 不會有硬既感覺5) A4和牛三角肉:同樣牛脂分佈平均 食落去 軟硬中適中6) 宮崎和牛上蓋肉眼:牛既脂肪較為多 適合包生菜食7) 韓式炸雞(一份):帶有四舊 外皮十分脆卜卜 肉質鮮嫩但帶點點油份!8)澳洲和牛脷:共有數塊 食落有口感不會太硬太軟!9)銀雪魚扒:厚切魚扒魚肉好鮮好滑 不錯!10)匈牙利鵝肝:估吾到韓燒連鵝肝仲要大大舊 咬落去鵝肝充滿左油份 超正!而且味道絕無帶點臭味!11)韓式海鮮年糕(一份):上

場內環境十分闊落 令人坐得舒舒服服
好似真系去左韓國一樣!

3) 澳洲和牛上肩肉(m9):個人覺得最好味的一款

但帶點點油份!
8)澳洲和牛脷:共有數塊 食落有口感
不會太硬太軟!

9)銀雪魚扒:厚切魚扒
魚肉好鮮好滑 不錯!

10)匈牙利鵝肝:估吾到韓燒連鵝肝

11)韓式海鮮年糕(一份):上層有芝士 海鮮有魚糕串同墨魚仔 年糕有咬口 初初以為系辣醬湯底 原來是茄汁湯底 大大增加食慾

香蕉味冰爽特飲:非常特別既飲品 七喜中帶一條用冰冰住既香蕉雪條 一路飲一路溶 香蕉味勁濃
朋友發現左個韓燒四人餐,$398豬、牛、雞、海鮮樣樣齊,咁抵,梗係一齊黎食。OPPA早鳥四人餐,星期一至星期日都有(公眾假期除外),5:30-7:00PM供應,朋友趕及七點前去到,落左單就可以坐低慢慢食。先睇下個四式韓牛拼盤,色澤鮮明。有齊韓牛頸脊(左上)、雪花腩片(左下)、下腹牛肋肉(右上)、封門柳(右下),雪花分佈平均,好香濃嘅牛味,店方仲好細心咁用紙條標籤左每款牛嘅名,非常清楚。原來封門柳係橫隔膜下面嘅一條柳,每隻牛只得一細條,好矜貴。啲油花靚到呢,味道拍得住和牛。牛排骨湯或泡菜年糕湯,一定一定要揀牛排骨湯,係我飲過最好味嘅牛骨湯,亦係全餐嘅精髓。全枱都係食肉獸,但我地都一致贊成呢個湯係全個套餐最正, 咸味適中,熱辣辣,又濃郁又香滑,感覺有少少黏口,因為牛骨嘅膠原蛋白溶晒去個湯到,金黃奶白色,明顯熬左好耐。大家都搶住飲,一大口一大口,好快就飲完。連個牛排骨都極之軟腍,完全冇渣,咀嚼一兩下已經可以吞落肚。韓式冰鎮蚌片或醬雞片,我地揀左醬雞片。雞片份量好多,個醬汁清淡,烤後可自行添加調味料。因為個餐份量太大,下次會叫韓式冰鎮蚌片,清淡返啲醬腌豬肋肉或五花腩,某人揀左五花腩,一路燒一路

牛排骨湯
連個牛排骨都極之軟腍,完全冇渣,咀嚼一兩下已經可以吞落肚。

醬雞片
醬腌豬肋肉或五花腩,某人揀左五花腩,一路燒一路標晒油,說好的減肥呢
?!腩肉係好食係惹味,但感覺好飽好油膩,如果女士多揀醬腌豬肋肉會好啲,五花腩係男人的浪漫,有食力先好叫。
五花腩
牛胸白肉片,上枱時我仲以為係象拔蚌。
燒燒下會收縮,越黎越似炸左嘅豬皮。第一次食,口感都有啲似豬皮,爽爽地,一咬落去就湧出啲好新鮮嘅牛油,嘩,同食舊牛油一樣味道咁濃郁
。呢個最好放喺最後食,真係超飽肚。
鐵板芝士墨汁炒飯,用料十足。
侍應好細心咁清潔左個鐵板幾次,仲用生菜抹乾淨,抵讚。
喺我地面前即席製作,一步一步,炒個飯都要擺到靚一靚慢慢炒。
炒完又擺返個靚樣
謝謝你的細心。
落左墨魚汁,當然粒粒飯都烏卒卒。仲要落左一大碗芝士,啖啖飯都有拉絲效果,好食
呢個餐真係超飽,仲有前菜同爐邊泡菜蛋提供,好抵食。

店內牆身以大型噴畫裝飾,好有年青活力嘅感覺。電視上播放住韓國MV同HKTV節目,港韓融合

每張枱都有提供凍麥茶,而手工啤特選都係$88三支

我自己就揀左杯幻彩飄流$48
大大杯,新鮮藍莓加上超濃椰汁,透心涼。

2017-05-18
牛排骨湯
醬雞片
五花腩
2017-05-19 453 瀏覽
今晚跟著幾個吃肉獸朋友一起來吃韓國燒肉。第一次見韓燒不單有牛肉和豬肉,竟然有鵝肝和雪魚扒,在大家的堅持下,我們就一致決定要試下這馬場洞四人套餐。職員主動表示即場幫我們燒鵝肝和雪魚扒,真的太好了,不但可以看專人示範燒肉,而且也免得我們這些外行人不懂燒而白白糟蹋了這麼靚的肉呢! 職員還很細心的幫我們切開四塊,夾給我們。>3< 服務太貼心了!設計也好貼心,除了可以將袋子放進椅子裡,爐的設計都好特別,微微向左傾斜,油就可以沿著中間的坑流走,而且這鑊也不太痴底,不用像別的餐廳般在一餐飯中要不斷將爐換完又換。附送其中兩個醬汁有韓式辣醬和牛肉醬,但個人覺得肉本身的味已經好足夠了,不用加醬也很好吃。果然如 menu 所說,用的肉也很高級 (e.g. 和牛) ,靚料。肉質很好,唔鞋,脂肪比例剛好,唔會有太多肥肉之餘又有足夠的脂肪令人嚐到肉汁的 juicy 。鵝肝入口即溶,香醇瞬間在口腔中漫延開來,又不會嚐到好腥,不錯! 雪魚扒相當肥美,魚肉又白又嫩滑,雖然職員提醒我們小心骨,但魚骨並不多,我好像只見到一條。叫了杯香蕉味冰爽特飲,香蕉雪條加薄荷加七喜,簡直是冰爽三重奏,雪條有薄冰覆蓋著,怕

叫了杯香蕉味冰爽特飲,香蕉雪條加薄荷加七喜,簡直是冰爽三重奏,雪條有薄冰覆蓋著,怕放太久會溶掉,很細心呢。雪條很好味,唔會雪到硬一硬,又是入口即溶,香蕉味頗重。

韓國海鮮年糕
材料好豐富,又有蝦又有魷魚等海鮮而且有很濃稠的芝士,加上辣辣甜甜的韓式醬,喜歡韓式料理的人真不妨試試。

爐邊的蛋不只是蛋,裡面還放了泡菜,感覺這間韓式餐廳很努力的想做出獨特於別的韓國燒肉的特色。誠意滿分。

韓式炸雞也炸得好粉脆!
2017-05-17
2017-05-15 49 瀏覽
上星期又約咗舊同學出來敘舊,好耐冇見面,所以約埋幾個人係附近食飯,問佢有乜好介紹佢話不如食韓燒有間幾好食,一聽到即刻贊成啱晒我口味入到去見到餐牌有個套餐係4人份量,咁啱我地4個人,就叫呢個馬場洞套餐,貪佢乜肉類都有唔使煩。未開餐先飲番杯oppa 冰之吻,要咗杯香蕉味,見一大枝韓國香蕉雪條插係杯中間又幾特別,一路飲又一路食夠晒爽未食先來係前菜,有萢菜&海帶&芽菜,份量十足,又可以冇限食。先來係銀雪魚扒&匈牙利鵝肝&鹿兒島橡味黑豚,因為呢D要燒耐D時間,魚扒肉質鮮嫩肥美,陣陣魚油係口裏,鵝肝面層煎到金黃,面層香脆入口嫰滑甘香,厚厚黑豚肉結實彈牙脂肪包住整塊肉,食落口感飽滿跟住係澳洲和牛五花&A4和牛三角肉&宮崎和牛上蓋肉眼,份量足料,脂肪平均分佈,每種肉散發出濃濃味道,入口肉質嫰滑,不用沾醬汁已非常嘢味澳洲和牛脷,溥溥牛脷片入口爽香,仲食道有D SO味韓國1++韓牛脊柳,肉質鮮嫩肥美,入口非常滑溜,肉汁鮮甜,食到停唔到口澳洲和牛上肩肉(m9),肉質一樣咁出色,豐滿脂肪散佈每一處,入口鬆軟香滑韓式炸雞,炸雞面層香脆,內裏雞肉白滑,食落仲有小小辣味食得非常剌激。再來食埋韓式海鮮年糕,有魚腐&魷

澳洲和牛脷,溥溥牛脷片入口爽香,仲食道有D SO味

韓式炸雞炸雞面層香脆,內裏雞肉白滑,食落仲有小小辣味食得非常剌激。
再來食埋韓式海鮮年糕,有魚腐&魷魚&蝦同芝士,韓式汁唔算太辣,年糕彈囗,芝士香滑,食落又幾開胃。

話咁快又食完,又要等下次出來先可以吹水。

• 馬場洞套餐
2017-05-15 73 瀏覽
13.5.2017提前生日飯😁抵食既 旦更鍾意某間燒肉店#豬頸肉有酒味 頭2舊好食 之後覺太濃#豬五花 #牛肋骨肉 #冰鎮鮑魚 #肉眼扒 一般單價望落好貴,除返開算幾抵食既..
13.5.2017
提前生日飯😁
抵食既 旦更鍾意某間燒肉店
#豬頸肉有酒味 頭2舊好食 之後覺太濃
#豬五花 #牛肋骨肉 #冰鎮鮑魚 #肉眼扒 一般
單價望落好貴,除返開算幾抵食既..
2017-05-13
慶祝紀念
生日
  • 五花腩
2017-05-08 178 瀏覽
母親節前夕,我果然係要馬不停蹄,同我母親大人慶祝之外,仲有親愛的契媽契媽今日去完林村許願樹,我就帶佢黎見 OPPA三個牛魔王共坐一爐,一眼就睇中左呢個馬場洞套餐。如果去過首爾食過韓牛都知,馬場站附近有個馬場洞有好多靚韓國牛肉食的而且價錢仲好親民。室內環境真係好韓啦!成個金仔喺大廳天氣熱騰騰, oppa 介紹我先飲一個冰之吻我一眼就睇中左條韓國冰條啦!飲兩啖草莓味嘅冰冰,再一齊攪拌冰條,杯嘢飲嘅味道都好有層次。既然一場黎到韓國烤肉專門店,當然要試店長推介的全新韓牛和牛套餐啊馬場洞四人套餐$838,每人都唔使$300。一馬當先嘅就係好想試嘅韓國1++韓牛脊柳,一次過上晒好似一碟拼盤咁,仲有澳洲和牛上肩肉(M9)、澳洲和牛五花、5⃣A4和牛三角肉。宮崎和牛上蓋肉眼更加係份量大大件基本上韓國1++韓牛脊柳韓國來講已經係頂級架啦!真係入口即溶,脂肪分布均勻,七成熟就最好味,只係食到牛肉濃郁嘅鮮味,一啲油膩感都冇跟住店長好好人,見我哋女仔雞手鴨腳,主動幫我地燒鹿兒島橡味黑豚銀雪魚扒匈牙利鵝肝的香味真係10尺以外都聞到,隔離枱都忍唔住要order一件用牛油起鑊煎香銀雪魚扒,仲幫我地起埋條骨,契媽話好香
契媽今日去完林村許願樹,我就帶佢黎見 OPPA

有好多靚韓國牛肉食的而且價錢仲好親民。

室內環境真係好韓啦!成個金仔喺大廳

天氣熱騰騰, oppa 介紹我先飲一個冰之吻

銀雪魚扒

用牛油起鑊煎香銀雪魚扒,仲幫我地起埋條骨,契媽話好香魚肉好嫩滑啊!

用生菜同埋蒜片包起鹿兒島橡味黑豚一齊食,真係甘香又 juicy

Wow
大家都差唔多飽到上心口, 呢個時候仲有韓式炸雞,澳洲和牛脷同埋韓式海鮮年糕

今餐真係好食到飛起

慶祝紀念
母親節
  • 韓國1++韓牛脊柳
2017-04-18 466 瀏覽
有個人好大牌,約咗佢出來食飯好多次都比檸檬我食,又話累又遠又盛.... 雖然我家住黃大仙,但係為咗表達我嘅誠意,同埋維繫呢段不公平的友誼,我都願意山長水遠咁樣入到去大埔搵佢食飯嘅……好日都唔入來一次,原來大埔係好多嘢食的!成條街都有不少特色的餐廳,經過一間韓燒,門面幾開揚,樓底幾高,望落地方幾闊絡,我朋友又鍾意食肉食熱氣野,於是入來一試。見到有個黑蒜鍋做緊promo, $148咋喎,黑蒜其實聽得多,黑蒜拉麵好似食過一次,印象中係幾惹味的,黑蒜鍋我就未試過了。等上菜之際,of course 係食住等啦,有三碟其實份量都算幾多的side dishes 俾你慢慢嘆,幾鍾意嗰個芽菜,幾爽口。上菜見到實物,令人十分興奮!鍋裏面嘅餸菜真係好多好豐富,而我看到上面成雙成對的黑蒜,仲心諗得兩粒咁大把?會唔會唔到夠味架,但試落先知呢兩粒看似勢孤力弱的黑色物體,融化在湯底之中,效果係相當之震撼!黑蒜味濃而帶點微甜,散發出令人垂涎三尺的香味,而湯底十分之濃郁而且如牛奶般幼滑,呢個組合很適合重口味的人士!鍋物之中仲有不少貝仔,令到湯更加鮮,而且有啲泡菜吊一吊味,令味道更精彩。為了滿足我們的食肉慾,店員推介我
為了滿足我們的食肉慾,店員推介我哋追加一個拼盤:分別有豬頸肉,雞肉,同埋牛柳粒,一次過滿足晒豬牛雞都食過的願望。

豬頸肉大大件,放入湯煮一陣,索晒黑蒜湯底的濃香,而且脂肪比較多,在入口一咬,豬的脂油加上湯的美味溶於口中,但未必個個都承受到,我的朋友喜歡食肥膩野,佢十分之讚賞!而我就覺得,如果豬頸肉細切成一片片,會比較好一點。
牛柳粒,亦都係偏大碼,在強勢的黑蒜湯底之中受了歷練,亦沖不走佢自身的牛味,正!
仲想順帶一提,呢度有個超大大大大雪櫃,放着令人花多眼亂的手工啤,真係勁多種!可惜朋友唔飲酒,如果唔係今晚冇飲返幾支都唔捨得走。

今餐差唔多$300埋單,食到好飽,其實即係差唔多$150一個人,性價比幾高。
2016-12-13
2017-04-04 393 瀏覽
上年暑假曾到訪旺角OPPA燒肉分店品嚐超值二人套餐,是次來到更方便我的大埔分店一試新推出的和牛拼盤。環境方面比旺角分店優勝,空間寬敞得多。牛氣沖天和牛拼盤 ($428)美國上肩胛肉、美國牛小排、美國下肩胛、日本A4背、日本A4上腿肉、日本A4牛肉、1++韓牛肉眼、澳洲和牛背、澳洲和牛舌共九款來自不同國家的牛肉放在牛形結構的盤上,賣相有趣之餘令人易於辨認牛肉部位,當中又以1++韓牛肉眼最得我歡心,脂香豐腴且富有質感,軟而不韌。個人最喜愛提供爐邊蛋的韓燒餐廳,煎得嫩滑香口的雞蛋令人欲罷不能。牛肉拼盤份量不多,另外多追加了一份雞腎($68/150g),事實上亦不飽足,不過要視乎大家追求質素或是價錢了。
環境方面比旺角分店優勝,空間寬敞得多。

牛氣沖天和牛拼盤 ($428)
牛氣沖天和牛拼盤

牛氣沖天和牛拼盤
2017-03-31 1879 瀏覽
近來要調理身體,經常去大埔睇中e當然去到邊食到邊啦今晚好想食韓燒呀!大埔有呢間個名叫OOPA又幾得意就同我個老公OPPA去食因為唔熟路搵左陣就見到lu門口都幾ln 等到老公就衝入去lu入到去店員話汁緊張枱比我地,等一等先d壁畫都好靚手工啤酒勁多選擇呀!可惜飲中藥唔可以飲酒啦。。。。等左5分鐘左右就入得lu睇睇睇望望望好中意8掛人地食乜10張有7張都食牛拼盤,所以我地都點左一個7點剛開始多人。。。7點半就8成都入哂人應該唔錯前菜有三樣,都大碟有泡菜芽菜同海帶泡菜唔會太辣同脆口,幾好味海帶好清好清,同烤肉好夾清下口腔丫ma仲有爐邊蛋加左泡菜一齊烤,好味呀!主角黎喇!嘩!好正呀!店員叫我地由頭食到尾一開始係牛舌超級好味,最重要係我燒得好一咬化開我覺得唔叫和牛拼盤都要點牛舌好好食燒到咁上下,爐邊蛋漲起喇好好味呀!因為有泡菜。。。食唔停囉本來想試手工啤。。。仲做緊88三支但老公話想飲番韓啤夾番wo而我就飲芒果汁點多左個海鮮煎餅足料加上脆卜卜。。。好似食薯片咁個汁酸味好夠,好中意個汁講番我d牛先開頭食幾塊覺得ok啦,未去到驚為天人點知食多幾種就有驚喜喇上圖係靚牛入口即溶 一人兩塊咋不過中間到尾嘅牛
近來要調理身體,經常去大埔睇中e
當然去到邊食到邊啦

今晚好想食韓燒呀!大埔有呢間個名叫OOPA
又幾得意就同我個老公OPPA去食
因為唔熟路搵左陣就見到lu
門口都幾ln 等到老公就衝入去lu
入到去店員話汁緊張枱比我地,等一等先
d壁畫都好靚
手工啤酒勁多選擇呀!
可惜飲中藥唔可以飲酒啦。。。。
等左5分鐘左右就入得lu
睇睇睇望望望
好中意8掛人地食乜
10張有7張都食牛拼盤,所以我地都點左一個
7點剛開始多人。。。7點半就8成都入哂人
應該唔錯
前菜有三樣,都大碟
有泡菜芽菜同海帶

泡菜唔會太辣同脆口,幾好味
海帶好清好清,同烤肉好夾
清下口腔丫ma
仲有爐邊蛋
加左泡菜一齊烤,好味呀!
主角黎喇!
嘩!

好正呀!店員叫我地由頭食到尾
一開始係牛舌

超級好味,最重要係我燒得好
一咬化開
我覺得唔叫和牛拼盤都要點牛舌
好好食
燒到咁上下,爐邊蛋漲起喇
好好味呀!因為有泡菜。。。
食唔停囉
本來想試手工啤。。。仲做緊88三支
但老公話想飲番韓啤夾番wo

而我就飲芒果汁
點多左個海鮮煎餅
足料加上脆卜卜。。。好似食薯片咁

個汁酸味好夠,好中意個汁
講番我d牛先

開頭食幾塊覺得ok啦,未去到驚為天人
點知食多幾種就有驚喜喇
上圖係靚牛

入口即溶 一人兩塊咋

不過中間到尾嘅牛都差不多,所以超級滿足
我建議可以烤香蒜頭再夾泡菜
一啖入口
好正!
另外d蔬菜唔好浪費呀!
翠肉瓜雞脾菇都好好味

下次食單點先。。咁就可以食一大碟牛舌啦
2017-03-29
5 分鐘 (堂食)
  • 428和牛拼盤
2017-03-28 510 瀏覽
Went based on Openrice reviews, however deemed overrated, as food (fried chicken, seafood pancake) was quite oily (not self-barbecued). No variety on vegetable leafs to roll meat in. Tea served (included) was too cold (great for summer though). Found out after dinner that complimentary fried egg, served at the start, can be refilled. Service was bad. No solid greeting, quiet and quick when serving dishes (we had to ask a few times to repeat the name of the dish), no smiles. Seats were uncomfortable and too close for comfort to next-table neighbours. Toilets were dirty and leaking. No waiting as we were early and reserved a table, however when calling for reservations, we were told that the table would only be held reserved for 5(!) minutes only.
Fried  eggs
Seafood  pancake
Wagyu  beef
Korean  Fried  Chicken
Fried  rice
Fried  rice
2017-03-23
2017-03-27 323 瀏覽
女朋友成日叫住話要食正宗韓式燒肉行過見到呢一間嘅評價都幾好咁就一於入去試試佢裝修都幾特別座椅係用油筒咁嘅設計打開可以放衫設計都幾貼心最快上嘅係炸雞驚心知不妙如果即叫即炸冇理由咁快果然係一早炸定雞只係暖暖地唔係熱我以為自己食緊放題嗰啲貨色嘅炸雞唔掂食韓燒一定要叫五花腩女朋友就係鍾意燒完之後自己剪之後用生菜包蒜片一齊食生菜幾新鮮爽口,咁樣食真係冇咁肥膩五花腩亦都醃得唔錯,夠入味叫咗個韓牛佢嘅雪花真係比得上和牛賣相好吸引只不過燒完之後呢佢嘅脂香始終同和牛冇得比旁邊嘅雞蛋,燒完味道普通不值一提不過呢度生啤選擇比較多連Samuel Adams 都有女朋友就好鍾意
女朋友成日叫住話要食正宗韓式燒肉

唔掂

食韓燒一定要叫五花腩
女朋友就係鍾意燒完之後自己剪
之後用生菜包蒜片一齊食
生菜幾新鮮爽口,咁樣食真係冇咁肥膩
五花腩亦都醃得唔錯,夠入味

叫咗個韓牛
佢嘅雪花真係比得上和牛
賣相好吸引
只不過燒完之後呢
佢嘅脂香始終同和牛冇得比

旁邊嘅雞蛋,燒完味道普通
不值一提

不過呢度生啤選擇比較多
連Samuel Adams 都有
女朋友就好鍾意
2017-03-24 946 瀏覽
大埔美食特別多 有著不同地方美食 香港韓風持繼 Oppa 更加受歡迎 黎到呢間燒肉店 就有 Oppa 呢個字 走進店內 已好有韓國燒肉店風味 播著 韓國流行曲 牆身甘充滿街頭風味 餐牌 食物眾多 一時間選擇不來 最後 點了 牛氣沖天 和牛拼盤 超值價無論賣相吸引 份量相當多 牛魔王必食之選 每一個部份 充滿牛味 加上呢種 食法 又香又好味 亦可以 用生菜 包住牛肉一起吃 感覺加點清新 服務員亦細心 教由 那裡食起 相當貼心海鮮湯 $78估唔到 甘 creamy 辣味適中 裏面材料亦多 豆腐又滑 好味當然要配支 手工啤酒 近期大熱 雪櫃 有多種選擇呢個份量已足夠 兩口子 食到飽飽 大滿足
大埔美食特別多 有著不同地方美食 香港韓風持繼

• Oppa炒飯
  • 什錦牛肉
  • 五花腩
2017-03-13 536 瀏覽
當日去搵住大埔既朋友,終於佢帶我去食依間佢講過好多次既手工啤天堂,內心興奮左一會兒。嚟到就一映入眼簾就係好多既手工啤雪櫃,好正啊!前菜同埋包肉既生菜~見到佢地有個牛板係幾多款既牛就點左墊一墊肚子食到好食再點其中既牛安歌。入面有齊美國、澳洲、日本,當然同埋韓國1++既牛。個人認為美國就好重牛味,澳洲既輕一點但肉質都不錯的,而最正就係日本同埋韓國既!一開始請教左店員邊隻手工啤重麥味係我既preference,就推介左依支。飲落真係重麥味但又吾會完全苦澀既,所以都幾岩我飲。但中途發現都有成10.5%酒精。之後我地點左個豬五花肉,好夠味,夾生菜食好正!燒海鮮都吾少得~依個拼盤都好多款海鮮,其中最愛就係魷魚同埋帶子,燒完好味,自己燒都吾會太偏離軌道~彈牙既魷魚鬚!另外依支earl grey IPA,真係有淡淡伯爵茶餘韻。吾太重酒精味,同上一支比較的話!

嚟到就一映入眼簾就係好多既手工啤雪櫃,好正啊!
前菜同埋包肉既生菜~
見到佢地有個牛板係幾多款既牛就點左墊一墊肚子

之後我地點左個豬五花肉,好夠味,夾生菜食好正!

燒海鮮都吾少得~
彈牙既魷魚鬚!
2017-03-01 700 瀏覽
冬天韓流襲港,市民要多穿外衣和注意早晚天氣變化外,亦要注意著自己的肚腩。今日同幾個朋友討論是否去來年會否韓國時,先驚覺自己的年假不多,只好打消去高麗朝拜的念頭。不過講韓國講到興致勃勃又不能去韓國,就不如食下韓燒,睇下自己變唔變到OPPA LA。只求就腳的我們就食在大埔直街的OPPA燒肉,門面的裝潢十足韓國的燒肉店。在店內的廚櫃放著多碟精選牛肉。黑蒜鍋只有兩粒蒜頭但蒜味十足,以黑蒜作湯底就令到本來味道淡的食材如金菇和魚片都變得味道豐富,而且湯底本身就有濃濃的豬骨味道,打邊爐一流。湯底的濃度令蜆味道不太突出,不過仍算不錯。店內陳列了多盤精選推介的涮肉類,黑豚肉片和多種牛的部位。而我就選擇了牛頸脊,因為中意他本身肉質緊緻,不像肥肉一片。食完黑蒜鍋後就換了鐵板準備韓燒。燒肉拼盤包含了牛排骨、牛舌、五花腩。三種肉都新鮮,牛排骨特別軟和重肉味。伴盤的蛋和泡菜都十分好味。另外店員向我們推介這兩杯冬季飲品,杯內的沙冰如雪花,配合下雪的冬天,應境。

2016-12-20
  • 牛肉拼盤
2017-02-28 508 瀏覽
琴日係星期一諗住會少啲人 所以冇book定枱 等左一個字左右就有位 都幾快手首先嗌左個牛套餐 同埋五花腩一開始餓得制同男朋友係咁食啲泡菜一開始個味好怪 但愈食愈上引😂個蛋好趣致 同埋佢好飲煎極都唔會老咁 比想像中好食😋但我比較欣賞佢某2個職員既態度我同男朋友2個咩都唔識 係咁問佢 佢都好詳細解釋比我地聽 個煎鍋既野👍🏻抵讚2個人6百幾蚊落樓 嗌左4樣野 雖然係貴左啲 但好食既都值得👍🏻👍🏻下次會同一大班朋友再嚟食😋
首先嗌左個牛套餐 同埋五花腩
一開始餓得制同男朋友係咁食啲泡菜