2017-07-06 131 瀏覽
自從由濟洲島返港,一直對韓國既燒肉念念不忘,家住北區,環觀上水粉嶺原來都無正宗既韓燒,係openrice 既幫助下,終於找到呢間稍為近北區,掛正宗韓燒牌頭的韓燒!差不多十點踏入舖面,只餘下三兩張桌子的客人,亦被周遭的環境所吸引,感覺由裝潢到擺設,簡單如放桌面的濕紙巾,亦盡顯韓風的格局,誠意十足,兩個人去的關係,點了個超值的宵夜套餐,盛惠$268,有150g 的五花腩,牛柳粒和雞柳,還贈送四枝韓啤。前菜三款,大路的泡菜,芽菜,味道可以,亦靠近韓國的味道,首輪仲有泡菜蛋,味道亦很好,蛋味很濃,直到點的宵夜套餐到,所謂的五花腩只係普通的八成肥膏,兩成肉的普通豬肉,雞柳亦係超市急凍雞柳,唯一能可取的是那八顆牛柳粒,肉味濃郁,雖不至於入口即化,但一點都不會「un 」,必備的生菜全無一塊新鮮,係有明顯放久了的啡色,伴生菜包五花腩既蒜頭同一碟全生既牛柳粒放埋一齊,理解唔到呢種做法!無奈之下叫侍應refill多次泡菜蛋,再叫多兩碗白飯,可能食韓燒係無人食飯,所以碗飯係全凍,還好未至於冰,當然,地道香港人點會理解唔到一分錢 一分貨呢個道理,$268既套餐,就當係買四支韓啤,有個地方坐下亦好好。唯一想店方

唯一想店方正視下待應既態度,由我們坐下的一刻,是零招呼,整個場連門口有四至五個侍應,係openrice,睇到某啲評價所謂和藹可親,服務周到,一點也感受不到,更遑論話行過來望下你燒成點,或者幫你夾兩下,我地要兩碗飯唔該前唔該後都會黑哂面

總括而言,一分錢 一分貨,或者大家去叫和牛,會得到應得的服務,祝各位用餐快點!

(全無準備之下寫食評,所以照片欠奉)
2017-07-05
$160 (宵夜)