2020-02-29 23 瀏覽
Home office已經十多天,上星期因必須回到公司的關係,下班後不想馬上回家,決定在公司附近吃晚飯,想起了這間樓上燒烤店,座位間隔闊落,而且環境舒適,不像街鋪人流密集到步的時候還未到六點,還未到食飯時間,但都七點多我離開的時候已經七八成滿,再者疫情期間還能保留如此客流量,證明這間燒烤店的質素確實有過人之處先來燒雞翼,他們都是採用即叫即燒和生燒食材的方式,令到肉質能夠保持鮮嫩和脆身,採用了簡單的調味鹽和黑椒,簡單一點說就是外脆內嫩,非常香口白金豚肉流心蛋,每次來都必點這道串燒,流心蛋外層包着薄薄的豬腩肉要燒至香脆,配上半熟蛋,口感香脆和滑溜於一身,誠意之作林檎紅薑豬肉卷,林檎意思即是蘋果,用豬腩肉包着清甜的蘋果,然後燒到脆身,廚師加上適量紅姜作調味,是口感非常清新的豬肉串燒厚切白金豚肉,非常惹味,肥瘦分明的五花腩,厚切後再配以簡單的調味,因為肉質來貨質素之高,每一口都能夠想到豬肉本身的原味,配上部位減肥的豬油香,每一口都能令人回味最後以燒番薯作為一款特別的甜品,番薯本身非常香甜,另外亦有作少許因為之前吃了數款肉類串燒作消滯之用,為這個舒適滿足的晚餐作結尾

2020-02-28 38 瀏覽
這間餐廳已經不是第一次來,但是每一次來都能帶給我和朋友驚喜,令到我每次都樂意介紹這間店給其他熱愛串燒的朋友,上星期又和朋友前來朝聖刺身三盛,餐廳除了串燒,刺身同樣高質,牡丹蝦肉質彈牙,帆立貝非常大粒,同樣肉質鮮嫩,一流刺身店水準另外餐廳經常有不定時的優質日本食材,這一隻日本岩蠔正好來貨,肉質非常飽滿,味道甜美,充滿海水香味最期待的串燒上場了,燒牛舌非常高質,牛舌本身有一定厚度,令到燒烤時仍能保持牛舌內的肉汁,而且配上廚師簡單的調味,非常重牛香味燒茄子,外脆內嫩,茄子的清甜配上燒烤烹煮方式,非常合適燒豬肝,醬汁味道非常惹味,配上帶有少許騷味的豬肝充滿化學作用,另外豬肝處理得火候剛好,在全熟的時候不會過乾黑豚肩肉,十級推薦!!豬肩肉類似於雞的雞上髀,肉質飽滿嫩滑,配上淡淡的豬油香,配上淡淡的豬油香,回味!䪽骨肉串,這個部位是屬於油脂較少的豬部位,每一口都能想到肉質的紋理,同樣值得推薦來了眾多串燒之後,以這一道燒菠蘿作甜品結尾,菠蘿10分香甜,外層廚師更把它燒至焦脆,口感完美

燒茄子,外脆內嫩,茄子的清甜配上燒烤烹煮方式,非常合適

焦脆,口感完美

2020-02-20 137 瀏覽
Moku moku 日式串燒店黑碑生碑做緊買一送一🤑會隊碑嘅都幾抵ga!!!🤑雞泡魚乾 😝好好味! 雖然係魚乾😎但好juicy 仲有沙律醬配襯😋露荀豬肉卷🤠好夾呀 肉汁外再有清新露荀汁🤓牛舌唔洗講 彈力十足😋豬皮串🤩煙靭 一D 都唔漏😙月見免治豚肉串😛肉串內juicy 😍外層嘅乾 點左蛋黃液🤩平衡返個濕度 😝唔錯 🤪羊架😙我諗五成熟左右 唔騷😚白金豚肉流心蛋卷🤩流心就梗ga la 但外層有脆嘅口感😍再加櫻花蝦 層次再提昇😘三文魚 新鮮🥳燒菠蘿正呀 🤩外層嘅焦糖厚度恰到好處 讚👍🏻👍🏻豚骨湯沾面🤨湯似龍蝦磨菇味多D 🤣但面太細碟頭 😣以呢個價錢 食多條串燒比較有驚喜🤣🤣整體而言 MokuMoku 嘅串燒好高分呀 🥰地點方便 店內略嫌太細🤭食物就高分呀 😝一分錢一分貨 😌好多都要兩串起落單多人去開心share 會更化算🤑
MokuMoku

一分錢一分貨 😌
好多都要兩串起落單
多人去開心share 會更化算🤑
2020-02-19 85 瀏覽
今日又嚟到尖沙咀!我最鍾意嘅地方之一☺️食下串燒先!嚟到呢間小店都幾好嘅,一開門就已經見到有消毒酒精嘅提醒,仲有隻好可愛嘅豬豬添🤤🐷咁我哋嚟到就食咗個前菜先啦,蒜子蕃茄沙律🍅我一開始睇落去呢,因為佢剝咗皮嘅,就好似以為好軟的,但夾落去呢其實都係爽嘅質地嘅。我就幾鍾意呢個前菜,因為佢個汁係唔係太酸,係微酸加埋少少咸味又係算開胃清新。值得試!之後呢就要咗個刺身盛合五款🖐好豐富呀!佢有海膽、帆立貝、油甘魚、三文魚同埋赤蝦。我自己呢就最鍾意食帆立貝嘅因為比較少餐廳有得食,同埋佢嗰種鮮甜係同其他刺身唔同嘅!我鍾意佢嘅細節位係佢放喺一片檸檬上邊,咁你好自然就會食到檸檬嘅清新,配上帶子嘅鮮甜味道,正!之後呢就係海膽啦,佢個海膽做得好嘅細節位就係放下一片青瓜片上邊,咁樣呢都係可以有種清新嘅感覺🖖海膽佢比平時嘅顏色更深,佢係泥黃色嘅,咁食落去呢係冇平時有啲會有腥味同埋苦味嘅,呢度係純粹得鮮甜味。質素係吾同一般嘅。另外油甘魚同埋三文魚都非常之新鮮甜美。加埋一隻大嘅赤蝦質地非常有膠質,係上盛嘅靚蝦!滿足晒!之後有好香脆嘅雞翼串,我覺得佢呢個雞翼係非常之鮮嫩多汁,外脆內軟。係非常之值得推薦!一啲都唔會乾,全隻雞
今日又嚟到尖沙咀!我最鍾意嘅地方之一☺️食下串燒先!

刺身五合盛

之後有好香脆嘅雞翼串,我覺得佢呢個雞翼係非常之鮮嫩多汁,外脆內軟。係非常之值得推薦!一啲都唔會乾,全隻雞翼都係好濕潤!
雞翼串

咁之後再食咗個豬小腸傳統大腸串咁小腸就係平時粉腸粥嗰啲小腸啦佢係比較隨身嘅咁而豬大腸呢就係燒落嚟比較軟身嘅同埋油脂豐富一啲咁比較食到個豬肉本身嘅油香嘅。
豬小腸及大腸串

之後有我好鍾意好鍾意食嘅菌類🤩🍄🍄🍄🍄咁呢個係汁燒白菌。好少食到白蘑菇嘅,咁呢佢細細粒外表好得意啦!一食落去呢佢係好似有一層膜咁樣,咬開口爆破後佢就入邊好多汁!係超神奇!佢係超水嫩!比平時嘅菇菌仲多汁。平時睇落會好乾的菇咬落雖然有啲汁但係呢一個係超豐富,係全個菇都比d汁包裹著,好濕潤嘅。非常之好味。佢配上有啲酸甜嘅燒汁,咁可以襯托返菇菌原本冇乜味道。
汁燒白菌

之後來多一個西班牙豬肩背肉。大廚特別同我地介紹呢一個豬肩背肉係好嫩滑嘅,係完全唔會覺得食緊豬肉咁。又係喎,豬肉本身係比較有咬口肌肉,咁呢通常口感都會比較豐富,呢個豬肉呢佢係燒咗之後有好多油,頓時覺得自己好似食緊和牛咁樣。佢俾啲好豐富入口即溶嘅油脂包裹着,油脂一食落口就會溶化,好軟熟。
西班牙黑豚肩肉串

最後甜品就係燒菠蘿🍍🍍❤️咁通常燒菠蘿餐廳都會切開一片片就普通燒之後就會上碟。但係呢一度呢等左比較耐,原來佢係會切開一「𠝹」,之後就會用一啲糖去封住菠蘿表面,咁再去燒嘅時候,佢就會變成焦糖面!咁就會好脆口。同埋呢個菠蘿比較大件,所以即使燒後佢入邊仍有好豐富嘅果汁,再配埋脆皮嘅焦糖,可以完完全全封住啲肉汁,一咬後一脆一軟,咬破焦糖表面,d果汁就會洋溢整個口腔,充滿菠蘿香!令人回味再三!好似真係正食緊普通甜品咁😍
燒菠蘿

我哋一到食緊都有好多熟客幫襯,係一間用心經營嘅小店。因為店員服務周到友善有禮貌,而且師傅非常用心烹調菜式,一絲不苟,非常努力。而且最重要嘅食物,係真係好食嘅。有質素,用心挑選優質食材亦有用心烹調嘅師傅亦有用心服務客人嘅店員。咁真係值得客人用心用行動去支持返你地的,謝謝!☺️
刺身五合盛
雞翼串
豬小腸及大腸串
汁燒白菌
西班牙黑豚肩肉串
燒菠蘿
2020-02-18 412 瀏覽
喺朋友口中得知有一間日式居酒屋食物好出色,今晚就同朋友去試吓餐廳仲提供酒精搓手液,食嘢前清潔下好衛生餐廳主力食豬串燒,店舖嘅裝飾都佈滿豬仔,店員安排左我哋坐喺吧枱,可以睇住廚師一路燒一路吹下水一嚟就叫左個前菜,係蒜子蕃茄沙律,賣相好可愛,蕃茄味道濃,配上鹹鹹酸酸嘅醬汁好開胃另外點咗刺身五盛,有赤蝦、帆立貝、三文魚、海膽同埋油甘魚,淨係睇賣相已經見到好新鮮,充滿光澤,最吸引就係海膽,味道濃,而且赤蝦好大隻,十分鮮甜,帆立貝亦都充滿鮮味,好似係日本食咁燒雞翼我鍾意食,每隻都啖啖肉,燒完上嚟仲肉汁豐富,外皮燒得香脆,唔使加調味都夠晒味朋友就點左特別嘅燒豬皮,每一啖都好似食緊骨膠原,有咬口得來配上醬汁夠惹味食咗好多肉就叫咗份蔬菜,係芝士燒翠玉瓜,翠玉瓜配上焦香嘅芝士,居然仲充滿汁,完全唔乾,可以平衡一下味蕾最後叫咗個泡菜豬肉卷,一層層嘅豬肉包住蔥同埋泡菜,少少微辣配上香脆嘅豬肉,韓式配搭夠夾餐廳裏面放滿一瓶瓶自家製嘅酒,餐牌上都可以點,喜歡一邊食串燒一邊飲酒嘅朋友可以試吓,相信氣氛一流食物質素真係有驚喜,而且職員嘅服務態度幾好,主廚仲會介紹下食物同大家傾吓計,見佢同熟客有傾有講,感覺好親切,就

餐廳仲提供酒精搓手液,食嘢前清潔下好衛生

食物質素真係有驚喜,而且職員嘅服務態度幾好,主廚仲會介紹下食物同大家傾吓計,見佢同熟客有傾有講,感覺好親切,就好似去咗日本嘅居酒屋咁
2020-02-18
2020-02-06 20 瀏覽
和朋友放工想聊天,來到尖沙嘴,地點很方便,週邊都有很多餐廳。我們選了這間日本串燒店。七點上到去,還沒有很多人的感覺,坐了一會兒已坐滿7成座位。不過座位距離足夠,所以即時多人,也很適合和朋友聊上一整晚。👍🏻🥰🥢池魚剌身量很多,味道很鮮味,口感有點像吞拿魚😋🥃梅子酒當晚酒類飲品有提供買一送一的優秀,所以試試,意外的和剌身也搭!🥢露筍豬肉卷烤得很好,把他們從串中取出也沒有散開,味道調味也很剛好,不用另外沾醬。😋🥢白金豚肉流心蛋卷👑很特別,之前沒有吃過的。外面的肉味很香,裡面是濃濃的流心蛋汁,一起吃很滿足。🥰🥰🥢雞翼串👑最簡單的就是最好味!🤤🤤雞翼有展開來烤,均勻而且方便進食。外皮是乾身和有一點脆的口感,是我最喜歡吃的一道菜!❤️🥢烤飯團(明太子、三文魚)飯團外面的感覺像飯焦,兩個味道我和朋友各吃了一半,分別不太,餡料分量不多,很飽肚就是了👍🏻🥢燒菠蘿👑這是最後一道菜,燒得剛剛好!❤️菠蘿上面結了一層糖塊,口感很豐富,外面一層脆脆的,然後裡面的菠蘿肉軟,果汁咬下去時,汁多得滴在桌上。🤤下次來也一定會點這個!👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻服務員很好,有推薦我們可以飲梅酒配搭,而且會說明每個桌上的醬汁和用具,很貼心

🥢池魚剌身
量很多,味道很鮮味,口感有點像吞拿魚😋

🥃梅子酒

🥢露筍豬肉卷

🥢白金豚肉流心蛋卷👑

🥢雞翼串👑

🥢烤飯團(明太子、三文魚)

🥢燒菠蘿👑

服務員很好,有推薦我們可以飲梅酒配搭,而且會說明每個桌上的醬汁和用具,很貼心!🤩
2020-02-02 22 瀏覽
近來天氣比較凍,好想食日式串燒暖吓肚,朋友帶咗我來呢間日式餐廳醫肚。原條深海池魚刺身$298池魚嘅肉質係比較結實爽口,魚嘅味道會較濃郁,食落感覺到新鮮無比,擺碟亦很精緻,盡顯日式料理一絲不苟嘅細緻蒜香牛柳$38串用咗大量嘅生蔥同埋蒜頭佢一齊燒,完全能夠帶出牛柳的惹味,外層燒一燒,迅速鎖死肉汁,入口Juicy豬顎骨肉串 $38串同牛柳一樣,咬落比較多汁,以豬來講,這串燒嘅豬肉燒得非常幼嫩,用上少少黑椒帶出肉味,已經非常足夠紫蘇豬肉卷 $32串呢一串口感較為特別,薄薄一片的豬肉片,經過燒之後,特別香濃,燒嘅過程將豬嘅肉味同埋豬油逼出,加上紫蘇葉,多了一點清新嘅口感秋葵豬肉串 $32串同樣嘅豬肉片,今次配上秋葵,搭配得意,秋葵嘅清新感覺化解了串燒肉類嘅肥膩感,濃郁的豬肉片,加上味道較淡的秋葵,食到秋葵味,亦食到豬肉味燒墨汁墨魚腸 $38唔好睇小佢黑麻麻,輕輕一燒之後,外層嘅腸皮,有種入口即溶嘅口感,外脆內軟就係這種白子刺身 $196 (兩份量)日本人視為好矜貴嘅食材,伴以日式酸汁,咀嚼之下,鮮味充滿整個口腔,有一種既咸又鮮嘅海鮮精髓月見免治豚肉串 $58串大大隻鮮黃又鮮甜嘅雞蛋黃,非常吸睛。

原條深海池魚刺身$298

蒜香牛柳$38串

豬顎骨肉串 $38串

紫蘇豬肉卷 $32串

秋葵豬肉串 $32串

燒墨汁墨魚腸 $38

白子刺身 $196 (兩份量)

月見免治豚肉串 $58串

大大隻鮮黃又鮮甜嘅雞蛋黃,非常吸睛。豚肉先絞碎,造成肉串,燒一燒表面再配以特製醬汁,食嘅時候點一點鮮甜嘅蛋黃,用蛋味昇華肉味

燒粟米 $58

粟米甜不在話下,上枱嘅時候已經聞到牛油嘅牛油香,香燒牛油粟米,永遠冇得輸

厚切白金豚肉 $48串

厚切燒成嘅豚肉,最大特點係肉味比較濃郁,肉同脂肪比例啱啱好,有油脂有肉,才真正食到豬的味道

嚟得食串燒,一定會飲返兩杯,餐廳而家做緊飲品買一送一,飲多兩杯都唔會肉赤

2020-01-24 21 瀏覽
有朋自遠方來,當然要帶他到香港其中一條「美食街」潮潮聖!先請店員介紹這一期主推的sake! 點了這支月之玉響的大吟釀!酒味清甜不辣口,的確是一個好開始。有酒就可以點肉串了!這裡的串燒是即叫即串再即燒,主打的是豬的各個部位🐷黑豚肩肉(上)和白金豚肉(下)肉的表面燒得金黃香口,入口肉汁豐富不乾身很好吃,連西方朋友都吃到停不了口😌串燒之間又有第二、三輪酒水🤣喝的是店家自釀的果酒,選了小杯的熱情果、檸檬、梅等等和朋友品賞;濃而不太甜的味道真的跟串燒十分配。我們後來又再加點了一些「卷物」:豬肉蠔卷(上)和泡菜豬肉卷(下)師傅把薄薄的豬肉片燒得十分香脆,入面的配料十分juicy,燒蠔很鮮味、泡菜也很爽口!

有朋自遠方來,當然要帶他到香港其中一條「美食街」潮潮聖!

黑豚肩肉(上)和白金豚肉(下)

串燒之間又有第二、三輪酒水🤣

2020-01-08
2020-01-22 621 瀏覽
自從去過日本食居酒屋之後,對於食串燒有一種全新嘅體驗,可以輕輕鬆鬆,一路食一路談天說地,別有一番風味。今日來到尖沙咀厚福街,試吓呢一間以豬為主題嘅串燒店,好有特色,好多串燒喺第二度都未必食到。原條深海池魚刺身 $298日本野就是細緻同完美,美食睇見擺盤都已經賞心悅目,池魚嘅肉質結實,咬落去有爽口嘅質感,有油香,魚味較濃。白子刺身 $98 份這碟二人份量嘅白子刺身,伴以特製嘅日式酸汁,吃下去一點腥味都沒有,好明顯係新鮮至極嘅貨色。白子咬落去又棉又軟滑,喺口腔內會慢慢滲透出一種獨有的鮮味月見免治豬肉串 $58串大大件嘅免治豬肉棒,塗上特製醬油,伴著鮮甜嘅蛋黃漿一齊食,提升左肉質嘅鮮嫩感覺同埋鮮香味白金豚肉流心蛋卷 $38串鮮甜嘅流心蛋,外層包上薄薄嘅豚肉片,加上櫻花蝦一齊燒,一啖食盡肉香蝦鮮蛋甜,三重味覺享受咬開咗嘅流心蛋,又大又黃厚切白金豚肉 $48串呢一種串燒,肉味較濃郁,肉質夠結實,加咗少少黑椒同調味粉去燒,完全迫出咗肉香林檎紅薑豬肉卷 $38串從名字去睇,未必個個知道食緊咩,其實係豬肉卷包住蘋果一齊燒,帶鹹味嘅豬肉,令到蘋果食落更清甜,喺芸芸肉類串燒之中,呢一串可以話係清新口感之選

原條深海池魚刺身 $298

白子刺身 $98 份

月見免治豬肉串 $58串

白金豚肉流心蛋卷 $38串
咬開咗嘅流心蛋,又大又黃

厚切白金豚肉 $48串

林檎紅薑豬肉卷 $38串

豬顎骨肉村 $38串
相比起白金豚肉串,呢一串豬顎骨肉質相對較為鮮嫩,入口口感較為幼滑

蒜香牛柳 $38串
牛柳係最鮮嫩嘅部位,燒嘅火候剛剛好,咬開之後,粉紅色嘅鮮嫩牛肉仍然帶有肉汁。而最有驚喜嘅,就係生蔥同生蒜帶你嘅味道衝擊

西班牙黑豚肩肉串 $38串
油脂感覺較為豐厚,有豚肉油香,真係可以話每一串串燒都各有特色

秋葵豬肉卷,紫蘇豬肉卷 $32串
豚肉片夠薄,無論包住秋葵或者紫蘇葉去燒,好容易就將豚肉片燒得香脆,逼出了嘅豬油,滲在秋葵同紫蘇葉中,一啖清新一啖濃郁

厚揚 $28 串

有一點像臭豆腐的質感,但當然沒有臭豆腐的臭味啦,燒過的豆腐,外皮有一點焦香,配上大量的木魚絲,同埋特製醬汁,好香好惹味

燒粟米 $58

用咗牛油去燒,本身係極甜嘅粟米,未入口已經聞到絲絲嘅香氣

燒墨魚腸 $38

睇落好似好平凡嘅墨魚腸,非常之有驚喜,外皮燒得極脆,就好似食緊薯片一樣,內裡卻軟熟無比

裝潢充滿日式風格,有如置身日本嘅居酒屋

日式餐廳總係會非常之細心,食串燒嘅工具一啲都唔少得,方便大家好有儀態咁樣,將串燒弄出來

食串燒,一路食一路飲先至過癮,侍應話所有飲品都係買一送一,酒精飲品同冇酒精嘅飲品都有好多選擇
今晚約了閨蜜來尖沙嘴樓上居酒屋地方很好找,就在厚福街前菜:醃製番茄,非常香甜,酸酸甜甜很醒胃蘆筍豬肉捲:豬肉捲薄薄一層,更顯出蘆筍的鮮甜紫蘇豬肉捲:紫蘇葉獨特的香味經燒烤後更突出,平常都是配雞肉,但原來配豬肉都好夾京姬梅子酒:全場酒類全部買一送一!!同朋友可以無限暢飲,真的很超值池魚刺身:新鮮!池魚較有口感,多點咀嚼鮮味更突出,配上餐廳特調的酸甜醬,很有日式感覺豬顎骨肉串:肉味很濃郁!比較有嚼勁,只需要簡單黑椒和鹽,已經吃到食物原本的鮮味厚切白金豚肉:本人很喜愛這道,厚切的質感很豐富,吃到豬肉的質感西班牙黑豚肩肉:賣相跟日本進口的豚肉已經很不一樣,黑豚的營養價值高肉味不算驚艷,但口感較諗,女孩子會很喜歡白金豚肉流心蛋捲:流心蛋已經是無得輸,加上外面捲了一層燒香的豚肉和櫻花蝦,層次分明,一口有三種口感,非常特別看到很多人都有點這個,應該是本店必點吧~林檎紅薑豬肉捲:內裏的是林檎玉林蘋果,多了爽脆的口感和鮮甜清新的感覺雞亦串:最簡單、最經典、亦是最美味雞亦肉質豐厚,完全不乾,肉汁鎖在裡面,雞皮香脆,正!燒飯團:明太子和三文魚很特別,飯糰脆脆的,有食煲仔飯飯焦的感覺,如果內餡比多d就完美了~
今晚約了閨蜜來尖沙嘴樓上居酒屋
地方很好找,就在厚福街

前菜:醃製番茄,非常香甜,酸酸甜甜很醒胃
蘆筍豬肉捲:豬肉捲薄薄一層,更顯出蘆筍的鮮甜

肉味不算驚艷,但口感較諗,女孩子會很喜歡

看到很多人都有點這個,應該是本店必點吧~

雞亦串:最簡單、最經典、亦是最美味
雞亦肉質豐厚,完全不乾,肉汁鎖在裡面,雞皮香脆,正!

燒飯團:明太子和三文魚
很特別,飯糰脆脆的,有食煲仔飯飯焦的感覺,如果內餡比多d就完美了~~

總結:很好的環境,最重要酒類飲品買一送一,真的無所挑剔,很適合和另一半/閨蜜來談談心!
2020-01-13
2020-01-18 84 瀏覽
一年沒去日本,心太癢~約了朋友去食日本串燒,當然不想浪費肚子,食有質素的串燒店,就來了這間有很多可愛豬豬擺設嘅日式居酒屋。食串燒當然要啤啤佢,仲要做緊買一送一,所以即刻就叫了杯冰凍生啤先,一看菜單,串燒款式花多眼亂,所以盡量叫了些比較有特色的,林檎紅薑豬肉卷~夾住了萍果,食落甜甜咸咸,又減低了油膩感,跟露荀豬肉卷一樣,露荀有充分的汁在內,口感不錯,串燒師傅調味亦很好,不用再沾任何調味料,除了一款串燒~月見免治豚肉串,因為要沾生雞蛋汁,才食到肉香和滑滑的感覺,另外串燒師傅推介期間限定的燒墨魚汁腸,外脆內軟,有肉汁的,比起黑橋牌好食,洋蔥燒過後都沒有刺激味道,挺清甜。果然沒選錯店,有機會要再來一試。
生啤
月見免治豚肉串
墨魚汁腸(期間限定)
林檎紅薑豬肉卷
洋蔥
墨魚汁腸(期間限定)
林檎紅薑豬肉卷
洋蔥
2020-01-17 29 瀏覽
收工同女朋友食飯, 揀左間日式串燒.坐低叫左支清酒先, 因為18:00後買一送一. 叫左支越後櫻 大吟釀 (精米步合:50%)支酒比較清新, 易入口, 女仔都岩飲, 配刺身一流.點左池魚刺身, 新鮮, C FU刀功好, 魚肉爽彈, 配剛點的清酒非常合配另外點左十多款串燒, 有幾款必點.厚切白玉豚 - 一層肥一層瘦, 可以話厚切版5花肉, 充滿油香和肉香.燒小腸 - 比較特別的食材, 口感非常特別, 爽彈, 有咬口, 必點之一.燒豚肉韭菜卷 - 當韭菜燒香之後, 與薄燒的豚肉非常合配總結來說, 食物高質, 侍應服務亦很好
收工同女朋友食飯, 揀左間日式串燒.

支酒比較清新, 易入口, 女仔都岩飲, 配刺身一流.

另外點左十多款串燒, 有幾款必點.

燒豚肉韭菜卷 - 當韭菜燒香之後, 與薄燒的豚肉非常合配

總結來說, 食物高質, 侍應服務亦很好
2020-01-16 28 瀏覽
高質串燒店❤︎食串燒終於唔係出旺角,放工過尖沙咀試一試2人都安排4人枱,坐得超舒服鬆動!串燒全部即叫即燒,新鮮熱辣,但上菜速度都快,唔會要等好耐!前菜蕃茄,好可愛,食落鹹鹹地但蕃茄本身鮮甜,好開胃!芝士翠玉瓜,第一次食!味道偏向漢堡包芝味,燒得超香!食翠玉瓜都做到拉絲效果!紫蘇豬肉卷,外層豬肉燒得好香脆又夠入味,裡面夾紫蘇葉中和下油膩感,一流!燒豬小腸,好正,同樣是第一次食!非常爽口彈牙,配埋個燒汁會似食緊螺肉焦糖燒菠蘿,燒到脆的焦糖配酸甜菠蘿,愈食愈開胃!
高質串燒店❤︎食串燒終於唔係出旺角,放工過尖沙咀試一試

前菜蕃茄,好可愛,食落鹹鹹地但蕃茄本身鮮甜,好開胃!

焦糖燒菠蘿,燒到脆的焦糖配酸甜菠蘿,愈食愈開胃!
2020-01-16 62 瀏覽
朋友約我在尖沙咀食日式串燒來懷緬過去日本居酒屋味道,這次坐吧枱,可以近距離看到師傅燒串燒前菜是一隻蕃茄,加上了甜甜酸酸的醋,好醒胃師傅推介返了些很新鮮的刺身,認真好食得尤如置身日本串燒當然是我們的主菜~實在太有日本串燒風味,好像回到過去在日本當地品嚐居酒屋的感覺。再加一個沾麵,為整餐飯劃上一個完美的句號。飲品做特價買一送一,不過食得串燒,飲2杯都沒問題啦,不過因為要揸車,所以沒叫啤酒,叫了杯巨峰提子梳打,味道都唔錯雖然油煙比坐order枱大,但可以欣賞師傅向肉肉撒鹽,感覺好正。

前菜是一隻蕃茄,加上了甜甜酸酸的醋,好醒胃
蒜子蕃茄沙律

師傅推介返了些很新鮮的刺身,認真好食得尤如置身日本

刺身盛合5款

串燒當然是我們的主菜~
日本產青椒芝士豚肉卷

山雞腿

豬皮

豬耳芝士串

白金豚肉流心蛋卷

再加一個沾麵,為整餐飯劃上一個完美的句號。
豚骨湯沾麵

刺身盛合5款
2020-01-15 39 瀏覽
又一次回來這間位於尖沙咀的串燒店,上次來過已後除了記掛著店入面的酒品和食物,還很掛念熱情的店員!雖然店的主食是串燒,但一坐下來看見旁邊客人點了大大份的刺身拼盤後又忍不住要點。不得了的海膽:鮮、甜、有重量!自家釀造的果酒:梅(左)。百香果(右)酒味很濃郁但又不會太甜,大慨就是我整天都記掛住這店的其中一個主要原因吧!月見免治雞肉串看著店員把自家制的免治雞肉慢慢燒好淋上醬油,再浸過蛋黃汁後就更野味了!十級愛吃這個!!!整晚其實和朋友隨心點了不少串燒,但最好吃的還是這個厚切牛舌!燒得外面香脆,入面多汁爽口,完美!

不得了的海膽:鮮、甜、有重量!

自家釀造的果酒:梅(左)。百香果(右)

月見免治雞肉串

2020-01-08