2020-01-13 25 瀏覽
呢晚我哋喺附近睇影展,行吓行吓行到嚟厚福街,朋友話樓上有間居酒屋 MokuMoku Yakition 啲串燒🍡都唔錯,提議喺度食晚飯。難得嚟到居酒屋,諗住可以飲返兩杯輕鬆吓... 點知原來我個飯腳感冒咗幾日😑 唯有以茶代酒🍵服務員先為我哋送上原個新鮮蕃茄做前菜,味道甜甜地好開胃。我哋由師傅幫我地安排食物,叫咗啲串燒同刺身做晚餐🥢 串燒有七款,其中嘅豬皮、雞亦串係我會推介嘅,豬皮煙煙韌韌,口感好特別,雞亦燒得好香,一啲油膩感都冇👍🏻 主食之一秋都魚都做得好好呀,肉質鮮嫩👍🏻 最後仲有刺身拼盤,三文魚、油金魚、帶子、海膽、刺身蝦... 樣樣都好肥美👍🏻👍🏻 整體食物同服務都唔差,難怪樓上舖都客源不絕啦👍🏻👍🏻

2019-12-09
5 分鐘 (堂食)
  • 刺身盛
2020-01-06 56 瀏覽
一直很喜歡吃日式串燒,尖沙咀和港島一帶的串燒店也試過不少,這間mokumoku yakiton的食物味道非常不錯,但可惜性價比或者不算太抵諗。預訂了星期六晚8點的位置,來到時餐廳大約有一半空位。二人點了大概十多款串燒(豬大腸、栗米、番薯仔、牛舌、雞軟骨、豬腩肉、燒飯團等),沒有點刺身和酒水。最後埋單每人291蚊,個人認為價錢算偏高,而且食物份量偏少。味道方面,所有串燒的味道都不錯,個人特別喜歡牛舌和栗米,比其他串燒不油膩而且燒得剛剛好,水準在其他串燒店之上。餐廳上菜速度算快,所有食物都是即叫即燒,大約10分鐘就有得食。可惜的是我們食了大約一小時後仍覺得有點肚餓,決定轉場去其他地方食。以這個價位來說,食物質素中規中矩,但份量比起銅鑼灣一些樓上鋪的少,認為這一點值得改善。

燒豬大腸
2020-01-04
燒豬大腸
2020-01-05 36 瀏覽
雖然豬比牛整體黎講便,我覺得豬比手更加有特色,唔同部分嘅口感同肉質差好遠,整嘅菜式都多好多。呢間蘋果之前介紹過,搵左個好惡嘅跑馬地嬸嬸試(俾佢罵過),睇樣唔錯,環境又幾好。Menu串燒有近20樣都係同豬有關,有啲比較少見嘅,例如豬心,豬頭肉,豬油脂,我地叫左豬油脂,豬肩肉,豬頭肉。豬油脂皮脆爆脂,超好食,不過最好問定附近有咩醫院,因為食多2串都應該心臟病。豬頭肉同豬肩肉唔算特別,但燒得好食。每次叫串燒一定要2串起,好難試到好多野。叫5款每人5串已經有啲滯。上菜速度真係比較慢,每次串燒黎到就即刻清左,冇影到相。我地叫叫左成條魚,原條㨂,原條切,原條擺盤,擺出黎夠影5分鐘相條魚叫做佐滋次,個名成個狐忍嘅人物咁

豬頭肉同豬肩肉唔算特別,但燒得好食。

上菜速度真係比較慢,每次串燒黎到就即刻清左,冇影到相。

條魚叫做佐滋次,個名成個狐忍嘅人物咁

• 煙燻豬腩
2020-01-05 37 瀏覽
看着枱頭的一個粉紅色的宣傳杯墊,大膽地預訂一行四人的晚餐聚會。清酒類選擇不太多,但買一送一非常吸引。食物新鮮味美,尤以牛舌及牛油果甚為驚喜。負責招待同事的態度有禮友善,處理事情靈活彈性有商量。在近日社會沉重氛圍下,這小小但舒適的餐廳不失為一個能令人暫且忘記壓力的避風港。感謝餐廳所有員工,為我們的第一次帶來驚喜。
2020-01-03
用餐優惠
信用卡優惠
  • 西班牙黑豚肩肉串
  • 牛舌
  • 紫蘇豬肉卷
2019-12-30 39 瀏覽
今日得閒行街尖沙咀,行完約朋友一齊食晚飯,之前聽朋友介紹過呢間專問食串燒既日本餐廳,話味道唔錯,所以決定今日去試吓先!😊第一道串燒上黎,係西班牙產黑豚肩肉串,第一啖咬落去,好香肉味,有肉汁,有驚喜,味道唔錯,食完齒夾留香!第二道串燒-豬顎骨串燒,食落肉味有小小香味,但相對黎講,黑豚肩肉串好味好多,我個人比較喜歡食!第三道-白金䐁肉流心蛋,外層用豚肉包住隻蛋,再加上櫻花蝦煎香,好好味,喜歡入廚既可以自己試吓整!鍾意食流心蛋既人會超喜愛它!香葱牛柳串同之前既串燒味道差唔多,無太大分別,但唔會覺得好差!白金豚肉林檎蘋果卷,豚肉同蘋果估唔到咁夾,特制既醬汁令到食物再提升!好醒胃,食多幾串都仲得!味噌煮牛筋同沖豬手呢2樣都好冧好入味!,如果有飯一齊食的話會好滿足!我個人覺得係上菜比較慢,因為得一個師傅係度燒,總體黎講,喜歡飲返幾杯又唔趕時間,會同朋友傾下計食下野既你,呢度係唔錯嘅選擇!😊

2019-12-24 31 瀏覽
我同老婆好耐沒有去日式串燒店慢慢坐底食串燒,再嘆杯酒了,今天去了這間店品嘗串燒,在這裡氣氛非常好,坐位爆滿,坐在這裡的顧客有講有笑,氣氛真係好似去了日本居酒屋感覺。【自家制梅酒】梅酒非常之香,梅味濃郁甘甜,酒香醇和,真是不錯。【時令海鮮-池魚刺身】近期我最喜愛的刺身之一,厚切的刺身,口感不錯,鮮甜極至。【豬顎骨肉串】這個想像中無論口感定味道有點像牛肉,口感不錯。【西班牙黑豚肩肉】油脂非常豐富,食落去有點牛的感覺。望落好似有點肥,但食落入口即溶,肥瘦平衡得恰到好處!唔會俾人嘅感覺係食肥膏,黑豚肩肉真係唔錯,值得推介。【厚切白金豚肉】 油脂分佈平均,肉味較其他豚肉重,但唔係羶味個種。【紫蘇豬肉卷】這個不錯,紫蘇甘香,配豚肉中和少許的油膩感。【露筍豬肉卷】露筍和豚肉卷在一起吃,有點脆脆的,口感相當好。【椰子雪糕】在這間店舖,我就最喜歡食的椰子雪糕,濃郁椰奶味,同埋好creamy,極力推介!!
【自家制梅酒】
梅酒非常之香,梅味濃郁甘甜,酒香醇和,真是不錯。
【時令海鮮-池魚刺身
近期我最喜愛的刺身之一,厚切的刺身,口感不錯,鮮甜極至。
【豬顎骨肉串】
這個想像中無論口感定味道有點像牛肉,口感不錯。
【西班牙黑豚肩肉】
【厚切白金豚肉】
 油脂分佈平均,肉味較其他豚肉重,但唔係羶味個種。
【紫蘇豬肉卷】
這個不錯,紫蘇甘香,配豚肉中和少許的油膩感。
【露筍豬肉卷】
露筍和豚肉卷在一起吃,有點脆脆的,口感相當好。
【椰子雪糕】
2019-12-17
2019-12-23 26 瀏覽
好友生日飯局,由於她不食牛肉,所以特意揀了一間以豬為主的串燒店。餐牌有各式各樣豬串燒,而且還有很多特別部位,款式。店家有自家浸酒品,一於叫杯試試先。自家製百香果果酒味道酸酸甜甜,非常順喉,果香味香甜。月見免治豚肉串免治豚肉鮮嫩多汁,淋上秘製醬汁,香氣撲鼻,吃時沾上蛋黃汁,多了一份蛋香,非常滋味。西班牙夾心肉肉味濃郁,肉質鮮嫩多汁,味道鮮甜嫩滑。厚切白金豚肉入口即化,肉質爽嫩軟淋,鮮味十足。秋葵豬肉卷豬肉脆嫩多汁,秋葵鮮甜新鮮,對腸胃仲非常有益。柚子x檸檬酒入口酸味比較重,清爽順喉,可以減低串燒油膩感。雞翼外皮金黃香脆,雞肉嫩滑鮮甜,堅正。必食飯後甜品- 蕃薯雪糕原個蕃薯雪凍,中間蕃薯雪糕香甜美味,蕃薯味仲非常香濃。

餐牌有各式各樣豬串燒,而且還有很多特別部位,款式。

店家有自家浸酒品,一於叫杯試試先。

自家製百香果果酒
味道酸酸甜甜,非常順喉,果香味香甜。

月見免治豚肉串

西班牙夾心肉
肉味濃郁,肉質鮮嫩多汁,味道鮮甜嫩滑。

厚切白金豚肉
入口即化,肉質爽嫩軟淋,鮮味十足。

秋葵豬肉卷
豬肉脆嫩多汁,秋葵鮮甜新鮮,對腸胃仲非常有益。

柚子x檸檬酒
入口酸味比較重,清爽順喉,可以減低串燒油膩感。

雞翼
外皮金黃香脆,雞肉嫩滑鮮甜,堅正。

必食飯後甜品- 蕃薯雪糕
原個蕃薯雪凍,中間蕃薯雪糕香甜美味,蕃薯味仲非常香濃。

2019-12-17
  • 月見免治豚肉串
2019-12-22 27 瀏覽
我發覺居酒屋都是一個不錯的拍拖地點,靜靜地嘆杯,食個串燒,工作壓力一掃而空!mokumoku yakiton一直是我香港其中一間頗欣賞的居酒屋。環境舒適,地方不算大,燈光柔和,朋友聚會或情侶都適合。今天有揸車,點了葡萄梳打,女友點的自家制梅酒值得一試,我試了一小囗,喜歡它沒有外面梅酒的甜,梅味濃郁,不錯!前菜柚子汁蒜子蕃茄,新鮮蕃茄配清新柚子汁好開胃,加上蒜蓉味合拍又多了份惹味!刺身點了時令秋刀魚,秋刀魚魚油好豐富,最肥美在每年的8-10月,銀灰色的魚皮下,是紅潤的魚肉,魚片不算厚身,細嚼下散發著魚香脂香,肉質綿軟。今天點了很多串燒,其中一樣我最愛是月見免治豚肉串,首先免治調味好惹味,日式醬香甜,沾上雞蛋漿口感細滑!正白金豚肉紫露筍用上澳洲露荀,特別juicy!九條蔥豚肉卷則較惹味,日本的蔥沒有中國的辛辣,反而有一種甜味!豬大腸燒得外皮微香脆,沒有豬臊味,同樣好好味!值得一讚是餐廳處理內臟真的有一手鹽燒雞翼沒有雪藏味,稍用鹽調味已經夠吸引!新鮮食材就是要食原本的味道!燒豬皮好特別,一定要趁熱食,否則會好韌,新鮮食的話口感煙煙韌韌,好過癮,送酒一流明太子醬燒山芋香港較少有,本身山芋沒有太

環境舒適,地方不算大,燈光柔和,朋友聚會或情侶都適合。

白金豚肉紫露筍用上澳洲露荀,特別juicy!

明太子醬燒山芋香港較少有,本身山芋沒有太重味道,但勝在夠健康,日本人都很愛吃!用上明太子醬瞬間變美食!豬脷幾乎純瘦很少肥肉,吃起來肉質堅實、無骨有嚼勁、口感鮮嫩,喜歡喝酒的朋友要點!

燒三文魚頭肉不多,但膠質豐富,對愛吃魚頭的我,是我的菜
豬頭肉肉質較厚實,有點像我們平日食的中式燒肉,但日本豬肉肉質還是緊實中保持juicy!

白金豚肉豬腩肉看似肥膩,但其實油脂中帶著甘香,而且燒的時候把肉汁緊緊鎖住,但把多餘油脂迫出,所以吃的時間不會太heav餐廳用的食材高品質,加上醬汁香濃,炒雜菜都能做到非常清甜!

另外青椒芝士豚肉卷同樣以蔬菜中和豬肉的膩,勝在青椒爽甜多汁,加上芝士夠惹味豚骨湯沾麵看似平平無奇,但其實豚骨湯濃郁到不得了,帶有膠質看得出是用上大量豬骨熬煮。
烏冬都彈牙,簡單但好食,真正體現日本人精神

甜品點了蕃薯及柚子雪芭,用上新鮮果汁果肉製作,又無防腐劑,口感清新,用作最後解膩好適合
2019-11-24
  • 月見免治豚肉串
  • 蒜子蕃茄沙律
  • 厚切白金豚肉
  • 豬大腸串
  • 柚子雪葩
2019-12-19 34 瀏覽
沒有令人失望的日式串燒一直都想試Mokumoku,因為佢評分都幾高,咁岩同朋友係尖沙咀行完街就上黎試下。裡面裝潢都幾日本feel,門口仲有部小型夾公仔機好得意🥰一坐低就叫左杯柚子果酒解解渴先,甜甜地又夠冰,爽!食物方面一啲都冇令我失望,每一款我哋叫嘅食物都好推介,首先係條新鮮活池魚,雖然size唔係好大但已經足夠我哋兩個人食有餘,味道更加唔使講,一個字,鮮甜!然後梗係到串燒啦,雞奕、豬腰、豚肉秋葵卷等等,一燒出嚟就即食好味到🥰最想講嘅係第一次食燒豬皮,店員提我地呢個要盡快食,如果等耐左口感會唔一樣,一試,超正,煙煙靭靭好得意,搞到我忍不住encore左兩次!😂最後當然唔少得燒菠蘿,佢出面層蜜糖做得好好,外脆內juicy,我會再返黎食架!🥰
沒有令人失望的日式串燒

2019-12-19 24 瀏覽
近排突然諗起係沖繩食過既串燒居酒屋,就上網搵下香港有無類似既餐廳,結果就搵左呢間位於尖沙咀既樓上串燒居酒屋Mokumoku Yakiton黎試下。一入到去,就發現環境非常之唔錯,有適合2個人飲下酒傾下計既串燒刺身吧檯,又有適合一班人既長檯可以選擇。食物方面,主要有刺身同燒物,而燒物就以豚肉為主。首先我地叫左時令海鮮-池魚刺身,刺身十分新鮮同鮮甜。燒物我地揀左幾款,當中以月見免治豚肉串同厚切白金豚肉最特別。免治豚肉非常有口感,點埋溏心蛋乃天作之合。而厚切白金豚肉其實係將腩肉燒到金黃鬆脆,入口即溶。另外,呢間居酒屋既員工服務亦相當唔錯,實為同朋友飲酒食下串燒傾下計既好地方!

食物方面,主要有刺身同燒物,而燒物就以豚肉為主。首先我地叫左時令海鮮-池魚刺身刺身十分新鮮同鮮甜。燒物我地揀左幾款,當中以月見免治豚肉串同厚切白金豚肉最特別。免治豚肉非常有口感,點埋溏心蛋乃天作之合。而厚切白金豚肉其實係將腩肉燒到金黃鬆脆,入口即溶。

2019-12-15 659 瀏覽
好耐無食日式串燒,朋友帶我到尖沙咀厚福街,享用晚膳。餐廳帶點日式居酒屋的味道,在餐廳外已看到開放式的廚房。牛肩肉: 好出色,牛味濃郁,燒得好出色一啲都唔乾,仲有保留肉汁,調味恰到好處。洋蔥: 最喜歡是洋蔥上面的醬汁,帶點香甜。粒貝刺身豬顎骨: 味道有點像牛肉,脂肪不多白金豚流心蛋卷$38流心蛋被豚肉包圍着外層,然後煎好,表面還有櫻花蝦,味道層次豐富。香蔥牛柳串白金豚肉林檎蘋果紅薑卷 $38兩個對比,我更喜愛後者,從來沒有想過蘋果也可以造成串燒,但是味道是出奇意外地好吃,林檎外面包裹着豚肉,豚肉被燒香料,一咬落去,邊有兩種不同層次的口感,那個醬汁也有畫龍點睛的作用呢。青椒芝士卷芫荽卷秋葵卷以上三串比較特別,芫荽並不是人人喜愛,一般我們都會把它加進湯粉麵類,想不到用豬腩肉包捲着芫荽卷,味道出奇的好吃呢,喜愛芫荽的一定要吃這個串燒啊。.味噌煮牛筋 $32味噌煮豬手$38、蘿蔔$22、魚餅$28幾款煮物也相當入味,蘿蔔非常軟腍無筋,魚餅相對地較為普通。.這裏的食物是非常高質,食材的配搭也有心思,唯一要改善的地方是上菜的速度較慢呢。

洋蔥: 最喜歡是洋蔥上面的醬汁,帶點香甜。
粒貝刺身
豬顎骨: 味道有點像牛肉,脂肪不多
白金豚流心蛋卷$38

香蔥牛柳串
白金豚肉林檎蘋果紅薑卷 $38

青椒芝士卷
芫荽卷
秋葵卷

味噌煮牛筋 $32
味噌煮豬手$38、蘿蔔$22、魚餅$28
幾款煮物也相當入味,蘿蔔非常軟腍無筋,魚餅相對地較為普通。
2019-12-15 20 瀏覽
今晚朋友帶我去到厚福街的一間樓上舖居酒屋, 聽說是以吃豬肉類的串燒為主, 地方不大但心思處處, 非常適合三两個小夥伴在這摸著酒杯底談心。牛肉分解圖就看過很多, 這裡就來一幅豬肉的分解圖。店家真的非常有心思地貫徹"豬"的主題, 豬八戒的釘鈀, 用來把食物从竹籤上拔下來。左邊是前菜蒜子蕃茄沙律的小碗(沙律被消滅後才發現的), 右邊兩個是桌上的筷子托, 都是可愛的豬造型, 久違的少女心都要爆發了。回歸正題, 所有的燒物...基本上就沒有不好吃的, 最欣賞的是廚師對火候的控制, 可以保持到燒物的本身的水份不乾柴。燒鱈魚乾, 香香脆脆帶點微咸, 超適合下酒。青椒芝士豚肉卷, 芝士藏在青椒裡面, 還可以拉絲~ 超正! 豚肉韭菜泡菜卷, 口感超豐富, 而且泡菜的味道為整體提升了一個層次, 一口下去多汁又醒胃, 大愛。西班牙產黑豚肩肉串, 肉味濃厚, 肉質彈牙, 肉汁豐富。豬顎骨肉串, 來自店員的推介, 說是成色和口感都像牛肉多過豬肉, 叫來一試, 果不其然。燒洋蔥, 聽說這裡都只選用日本洋蔥, 燒過的洋蔥沒有了辛辣的味道, 只剩清甜, 可以一解淨吃肉的膩味感。飯後甜品來個雪芭, 選了柚子和蕃薯兩個口

牛肉分解圖就看過很多, 這裡就來一幅豬肉的分解圖。

燒鱈魚乾, 香香脆脆帶點微咸, 超適合下酒。

青椒芝士豚肉卷, 芝士藏在青椒裡面, 還可以拉絲~ 超正!

西班牙產黑豚肩肉串, 肉味濃厚, 肉質彈牙, 肉汁豐富。

飯後甜品來個雪芭, 選了柚子和蕃薯兩個口味。柚子酸爽解膩, 蕃薯香甜可口, 兩個我都愛, 冰冰涼涼的口感一掃之前串燒熱氣的感覺, 大滿足。
2019-12-02
2019-12-13 22 瀏覽
和好友放工相約在尖沙咀晚餐,左想右想最後都係選擇了mokumoku yakiton,食過好幾次都沒有失望過。串燒火喉夠好,用料都新鮮高質一坐下我們先點了杯梅子酒,到居酒屋叫飲品亦是一種禮貌接下來就是瘋狂地order各式各樣的串燒豬皮串彈性十足又不油膩,燒的時候亦無太多調味,所以越咬越香西班牙的豬頸肉外層香脆,肉汁豐腴豚肉秋葵卷沾點甜甜的燒汁,十分美味又健康,多吃幾串也沒有罪惡感沾麵用上豚骨魚介湯頭,麵質爽口。汁醬沒有過濃,令我們可以食到麵的原味與嚼勁越食越開胃,眼見附近的食客都點了刺身,望落新鮮吸引。所以我們都跟風點了個5點盛,按味道由淡到濃逐款品嚐,每一款都肉質柔軟又富有彈性。三文魚腩油脂較重,海膽夠綿滑,至於清淡的白身魚都很出色

一坐下我們先點了杯梅子酒,到居酒屋叫飲品亦是一種禮貌

接下來就是瘋狂地order各式各樣的串燒

豬皮串彈性十足又不油膩,燒的時候亦無太多調味,所以越咬越香

西班牙的豬頸肉外層香脆,肉汁豐腴

2019-11-27
2019-12-11 17 瀏覽
今晚收工嚟到厚福街食串燒,好有意外驚喜! 首先點左呢個 白金豚肉流心蛋卷, 豚肉燒得好香脆,本身冇諗過真係做到流心嘅效果,因為太難, 點知入邊真係流心,配埋啲甜甜地嘅燒汁,好好食! 之後仲有叫咗呢個三文魚燒飯糰,一上枱,熱辣辣,外脆內熱,唔錯呀之後點咗呢個豬肉串,好多汁,口感好豐富 之後再嚟就點左雞軟骨串同埋西班牙黑豚肩肉串, 雞軟骨燒得啱啱好,好香; 至於黑豚肩肉串就好肥,好多脂肪🥰🥰呢個免治豬肉串配埋蛋汁,一流! ! ! 最後我仲點左拉麵嚟食,因為天氣太凍 食碗熱騰騰的拉麵! 啤酒當然唔少得啦
今晚收工嚟到厚福街食串燒,好有意外驚喜!
之後點咗呢個豬肉串,好多汁,口感好豐富
呢個免治豬肉串配埋蛋汁,一流! ! !
最後我仲點左拉麵嚟食,因為天氣太凍 食碗熱騰騰的拉麵!
啤酒當然唔少得啦
2019-12-11 18 瀏覽
今晚同老公黎尖沙咀開餐我6點幾試上到黎,暫時未係好多人,但一到8點,全場爆呀,真係好旺呀! 每人都會有個蕃茄前菜,配埋醬汁,酸酸甜甜好開胃呀! 等緊串燒既同時,就叫左刺身5味食。 呢個好驚喜$298, 好鮮甜! 海膽一啲都唔腥! 所有刺身都好新鮮,好彩最後決定食五味~ 海膽正!食串燒當然要叫酒,本身想點梅酒,店員推介呢隻清酒,好易入口。我就點黎試下。200ml 不錯呢! 串燒到喇! 呢個係雞腿肉, 好香呀真係! 再黎 月見免治豬肉串 。 又係一個必點先選,配埋蛋汁,一流呀! 豚肉紫蘇卷,呢個好特別! 紫蘇第一次食,我好鐘意呢個味道! 點左酒,當然唔少得雞泡魚肝啦! 今餐非常豐富! 正呀
今晚同老公黎尖沙咀開餐
每人都會有個蕃茄前菜,配埋醬汁,酸酸甜甜好開胃呀!
串燒到喇! 呢個係雞腿肉, 好香呀真係!
豚肉紫蘇卷,呢個好特別! 紫蘇第一次食,我好鐘意呢個味道!
點左酒,當然唔少得雞泡魚肝啦!

今餐非常豐富!
正呀