2018-08-16 60 瀏覽
我是因為beef Wellington 而來的。但need wellington 沒有會令我回頭的慾望。外層不是酥皮,牛扒有點過熟,不太推薦。但是餐前脆片很好吃,我跟男友都爭住食,添了很多次。脆片很脆口,但有點油。自選材料意粉都不錯吃,醬汁調得不錯。
自選材料意粉都不錯吃,醬汁調得不錯。
2018-08-16 118 瀏覽
同朋友好耐冇見,放工聚一聚,食個豐富的晚餐。見到呢間餐廳嘅食物同環境好似都唔錯,所以book咗枱試一試。我哋一黎到門口,就見到個門外裝飾幾吸引。因為一早book 定枱, 所以有卡位坐, 好開心.一入到黎都己經7成坐滿, 到我地落完Order 等食物, 佢好似周圍滿灑, 樓上店都咁多人, 勁!一埋位, 佢己擺好灑啲食具, 同埋有盘小食添. 啲脆片好脆, 個沙律醬甜甜酸酸的, 好美味.枱上2大本menu, 一本drink, 一本食物既. 重有啲dinner set 我地最後選左一個dinner set, 再加啲散叫. 因為想食佢個海鮮拼盤  佢呢度如果叫食物, 都可以半價叫飲品, 唔錯首先上枱既係歺湯, 夠濃味, 唔錯!然后佢加沙律不但賣相好, 重要啲SALAD 醬好美味, 水果又夠多, 很合我心意.左邊係我半價叫既Virgin Mojito, 右邊係dinner set 包既飲品.呢個就係散叫既歐陸凍海鮮拼盤啦, 又大隻又彈牙既飽魚, 好鮮甜既鮮蝦、, 係個汁入面仲有2粒帶子添. dinner set 主角上場, 炭燒美國牛肉眼扒拼黑毛豬肋條, 黑毛豬肋條很有口感, 大大塊牛肉好鮮嫩,

我哋一黎到門口,就見到個門外裝飾幾吸引。
因為一早book 定枱, 所以有卡位坐, 好開心.

佢呢度如果叫食物, 都可以半價叫飲品, 唔錯

首先上枱既係歺湯, 夠濃味, 唔錯!
套餐餐湯
套餐沙律

歐陸凍海鮮拼盤

dinner set 主角上場, 炭燒美國牛肉眼扒拼黑毛豬肋條, 黑毛豬肋條很有口感, 大大塊牛肉好鮮嫩, 肉汁都鎖在微脆的肉眼扒內, 伴有蕃薯蓉, 正.

炭烤1855美國牛肉眼扒拼黑毛豬肋條

下面呢個係dinner set 加38蚊換購既蟹肉鮮果三重奏, 好多既蟹肉都係底部, 上面係好鮮甜既水果同沙律菜, 很喜歡.

最后唔小得既緊係甜品啦, 原本以為是日甜品會很普通, 但一上枱, 比想像既好好多, 呢個cake 既味道很適中, 加埋伴碟既果JAM, 更是特別.

是日甜品
2018-08-08
套餐餐湯
套餐沙律
歐陸凍海鮮拼盤
炭烤1855美國牛肉眼扒拼黑毛豬肋條
是日甜品
2018-08-15 71 瀏覽
同朋友放工後去開旺角行街,突然想食西餐鋸牛扒,行到銀城廣場附近,有個婆婆派宣傳單張,而且好熱情殷勤咁介紹我哋,再望一望就係呢間mini friday嘅宣傳單張,所以我同朋友就搭電梯上咗嚟呢間餐廳諗住試下嘅西餐。同瓊華一樣,一層一餐廳,門口都幾靚可能時間尚早,我地被安排坐窗口位置,個景唔錯喎一坐底,侍應就上咗墨西哥脆脆,配千島沙律醬,味道酸酸地,食1完好開胃見到晚餐有龍蝦,我就忍唔住叫咗份,而朋友就叫咗肉眼扒前菜係生果沙律,好多生果,菜新鮮嚿龍蝦好多膏,所以超正啊,配蕃薯泥同埋冰菜,好特別啊(第一次食冰菜,好爽身,索哂啲汁好入味)朋友話塊扒煎得好好,5成熟沒有過熟,軟軟又滿有肉汁甜品都有驚喜,雖然細細嚿,但芒果味十足,同埋佢雪到勁凍,擺落口嗰吓超正餐飲都係普通,可以半價轉特飲,本來想試維他奶沙冰,最後因為太飽放棄了總括嚟講,味道唔錯,上菜都好快,環境又靜,同朋友嚟傾吓計聚吓都係幾好嘅選擇。

同瓊華一樣,一層一餐廳,門口都幾靚

可能時間尚早,我地被安排坐窗口位置,個景唔錯喎

見到晚餐有龍蝦,我就忍唔住叫咗份,而朋友就叫咗肉眼扒

前菜係生果沙律,好多生果,菜新鮮

嚿龍蝦好多膏,所以超正啊

朋友話塊扒煎得好好,5成熟沒有過熟,軟軟又滿有肉汁

2018-08-14
純粹因為見到其他人最近曾經光顧, 看到食物的賣相幾吸引, 於是訂位一試. 入座時職員表明, 只要兩小時內結賬交檯, 就可以享有所謂的折扣優惠, 但未有講明甚麼是主餐牌, 我叫的是二人餐, 原來不是屬於所謂的主餐牌, 結果不獲折扣. 二人餐的餐牌就不是主餐牌嗎? 其實食物味道不錯, 本來可以再光顧的, 只是做生意不夠老實, 有點失望, 就算沒有提供優惠, 食物價錢也不算貴, 做生意明買明賣啦.
2018-08-14
  • 黑松露炒什菇
  • 肉眼扒
  • 鹽燒鮮魚
  • 蟹膏帶子二重奏
2018-08-12 91 瀏覽
Happy Friday 英倫風餐廳,紅色磚加上英國郵筒等周圍佈置得好有London 英倫風味!是日餐湯是南瓜濃湯乳酪鮮果沙律,鮮果豐富,清新!加 $48,配單人歐陸海鮮拼盤 Seafood Platte 包括有鮑魚、帶子、鮮蝦🦐、蟶子、藍青口。每一個都好有鮮味!鮑魚都幾大隻,蟶子彈牙,帶子加上香檳汁好味!飲品半價各$39Virgin Mary Fiamingo 香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸 套餐 $209羊扒肉嫩多汁皇牌威寧頓牛柳 $328酥皮鬆脆牛柳煮得剛好,咬落多汁,肉質嫩,牛肉味濃!是日甜品,朱古力慕絲,好濃朱古力味兩人共$730。

是日餐湯是南瓜濃湯

乳酪鮮果沙律,鮮果豐富,清新!

包括有鮑魚、帶子、鮮蝦🦐、蟶子、藍青口。

飲品半價各$39
Virgin Mary
Fiamingo

香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸 套餐 $209

羊扒肉嫩多汁

皇牌威寧頓牛柳 $328

酥皮鬆脆
牛柳煮得剛好,咬落多汁,肉質嫩,牛肉味濃!

是日甜品,朱古力慕絲,好濃朱古力味

兩人共$730。
2018-08-10 94 瀏覽
相約了三位靚女晚膳,選擇了這間位於旺角的樓上餐廳。沒有很高格調的裝潢,但在入口處放置了一個頗具特色的火爐,倒給人很暖笠笠的感覺,而且坐位舒適,好讓我們在這渡過一個開心的晚上。我們點了一個二人套餐,裡面包括一個海鮮冷盤,一個小小的蟹膏帶子飯,一個黑松露野菌,兩個湯,一個意粉,還有一塊有16安士的牛扒,亦再散叫了一個大蝦沙律及豬肋骨。海鮮冷盤有鮑魚,中蝦,帶子,青口,材料非常新鮮,跟高級餐廳的沒有分別。蟹膏帶子飯真的很美味,雖然小小一杯,但蟹膏份量絕對不小,靚女同事讚不絕口。大蝦沙律亦非常不錯,本人一向不大喜愛在外選擇沙律作頭盤,但這個實在令我不得不讚。因為沙律醬剛好,蝦亦新鮮,沒有一點雪藏味,雖然雜果應該是採用罐頭的,但配襯新鮮的大蝦加上酸酸的沙律醬,還是很醒胃。當然不能不提牛扒,足足有16安士。我們要了medium well,真的煎得剛剛好,亦很juicy,厚厚的一塊,真的很滿足。配菜亦很特別,餐廳選擇了更健康的蕃薯蓉而不是薯蓉,沒有加添任何調味料,所以整碟都給我們清掉~套餐亦包了一支餐酒,我們選了白酒,雖然淡淡的,但都令我們有點點醉意。星期四的晚上沒有用餐時間限制,又享用到豐富美味的
星期四的晚上沒有用餐時間限制,又享用到豐富美味的晚餐,跟好朋友聊聊天,真是樂透了

海鮮冷盤
蟹膏帶子飯
大蝦沙律
海鮮冷盤
蟹膏帶子飯
大蝦沙律
2018-08-09 165 瀏覽
之前聽過朋友介紹mini Friday今次終於輪到自己黎試啦!!!我地叫左個set dinner for four其實餐牌都好多選擇呢   選擇困難症又出現所以我地都諗左陣先決定到~頭盤食左凱撒沙律、脆焗田螺、水牛城雞翼同和風一口芝士~ 呢個脆焗田螺 真係脆卜卜  個盤仲有紫薯呢正呀!! 身位芝士控 緊係要食和風一口芝士 cheesse~ yumyum!仲有我最愛既脆燒德國鹹豬手!!!原來Staff 會行過黎係我地面前用火槍燒好似睇表演咁 豬手呀!!副菜既卡邦尼意大利麵配溫泉蛋同黑松露野菌薄餅都唔錯~而甜品係是日甜品- 傳統檸檬撻可能我食慣甜野多  檸檬撻都好食不過有d酸呢~btw 呢度都幾岩幾個人黎食下野傾下計架下次可以再黎過!
之前聽過朋友介紹mini Friday
今次終於輪到自己黎試啦!!!
我地叫左個set dinner for four
其實餐牌都好多選擇呢   選擇困難症又出現
所以我地都諗左陣先決定到~
頭盤食左凱撒沙律、脆焗田螺、水牛城雞翼同和風一口芝士~
水牛城雞翼
凱撒沙律

香草脆焗田螺
呢個脆焗田螺 真係脆卜卜  個盤仲有紫薯呢
正呀!!
和風一口芝士
脆燒德國鹹豬手

仲有我最愛既脆燒德國鹹豬手!!!
原來Staff 會行過黎係我地面前用火槍燒
好似睇表演咁 豬手呀!!
卡邦尼意大利麵配溫泉蛋

副菜既卡邦尼意大利麵配溫泉蛋同黑松露野菌薄餅都唔錯~
傳統檸檬撻

甜品係是日甜品- 傳統檸檬撻
可能我食慣甜野多  檸檬撻都好食
不過有d酸呢~

btw 呢度都幾岩幾個人黎食下野傾下計架
下次可以再黎過!
水牛城雞翼
凱撒沙律
香草脆焗田螺
和風一口芝士
脆燒德國鹹豬手
卡邦尼意大利麵配溫泉蛋
2018-08-08 146 瀏覽
跟朋友初次到訪,餐廳環境尚算舒適,入座時見到有食客枱上出現會噴火的豬手,賣相相當吸引。我們當然都要跟風一下,除了火焰豬手,另有蟹肉牛油果沙律、鮑魚鮮蝦意粉及黑松露野箘湯。蟹肉牛油果沙律用迷你冰窖盛載,雖然這並不是什麼創新造型,因為在其他地方已見過,但仍然都成功呃like。可惜味道較淡,而且入口太凍,好像分不出各食材的味道,欠缺應有的層次感。火焰豬手登場,跟之前的沙律冰火相煇,甚具瞄頭。店員走來在豬手淋上一層油,再燒起紅火,目的是令豬手更脆身,整體味道合格,但肉質略嫌有點乾,未能做到外脆內嫩的效果。鮑魚鮮蝦意粉賣相及味道都較普通,沒有想像中出色,只給68分。黑松露野箘湯味道偏淡,亦沒有濃濃的黑松露香味,但湯料十足,啖啖都是野箘,不過口感有點像一碗粥。最後的甜品反而有點驚喜,這道水蜜桃shebert味道十分清新,作為飯後甜品完全𣎴覺得膩。整餐飯連一壺冰茶需要八百多元,雖然整體不算差,但似乎打動不了我專程再來。事實上香港是個美食天堂,可以選擇的實在太多,要吸引顧客再度光顧,還需要繼續努力。

蟹肉牛油果沙律

火焰豬手

鮑魚鮮蝦意粉

黑松露忌廉野箘湯

水蜜桃雪巴

2018-07-26
水蜜桃雪巴
2018-08-08 83 瀏覽
呢到環境不錯,被安排坐在窗口位,能夠望到西洋菜街。餐廳座位尚算闊落,坐得都舒適。一坐低,侍應就贈送呢個薄餅仔,味道ok,都幾脆。海膽黑松露意粉,聞落好香黑松露味,海膽份量小,且有d腥但意粉ok,個硬度適中,醬汁好creamy,充足。水牛雞翼,五夠熱,味道啖。忘記了咩局飯,但呢個係最失望!焗飯係炒飯底!但飯好濕!口感好差,加埋上面d醬汁,都可以無咩味夏威夷海鮮pizza.... 個底好薄,又五脆,淋!而且味道都係啖!仲叫左個芝士焗薯條大家可以五好試!另外叫左熱情蘋果汁,正常,但價錢有d貴。整體黎講,食物質素有待改善!只有黑松露忌廉意粉合格!
呢到環境不錯,被安排坐在窗口位,能夠望到西洋菜街。
餐廳座位尚算闊落,坐得都舒適。

一坐低,侍應就贈送呢個薄餅仔,味道ok,都幾脆。

海膽黑松露意粉,聞落好香黑松露味,海膽份量小,且有d腥
但意粉ok,個硬度適中,醬汁好creamy,充足。

水牛雞翼,五夠熱,味道啖。

夏威夷海鮮pizza.... 個底好薄,又五脆,淋!
而且味道都係啖!

仲叫左個芝士焗薯條
大家可以五好試!另外叫左熱情蘋果汁,正常,但價錢有d貴。

整體黎講,食物質素有待改善!只有黑松露忌廉意粉合格!
2018-08-07 73 瀏覽
想在旺角搵間坐得舒服,環境ok的餐廳,在朋友推介下book了Mini Friday一試!餐廳位於旺角銀城,平時會經過,但真係唔知嗰度有餐廳!😅餐前小食是炸簿脆片,比起平時食麵包有新鮮感😍!但如果醬汁改為芝士醬比起而家的千島醬應該更吸引!😋首先嚟個蟹肉芒果木瓜牛油果沙律,一嚟到就比佢個賣相吸引到不停影相📷!一舊大大嘅冰入邊藏着沙律,味道都好refreshing,夏日必選!呃like菜式 1號👍🏻!再嚟個脆燒德國原隻鹹豬手,上菜時侍應會先淋上啤酒再點火,令豬皮更香脆!要影相就趁呢個時候啦!呃like菜式2號👍🏻!豬手味道入味,必食之選!主菜:在鮑魚鮮蝦意大利麵及黑松露忌廉海膽意大利扁麵中,今次試了第一款,味道唔錯!下次要試埋個海膽意大利扁麵先😂!飲品:做緊特價$88既fruit tea!大大支,2-3個人都夠飲👏🏻有機會下次要試埋觀塘The Wave既分店!

有機會下次要試埋觀塘The Wave既分店!
2018-08-06 86 瀏覽
又到Happy Friday la🤤又係時候約幾個朋友仔食野吹水~本身已book左一間coffee shop,但同同事傾落先知到個間係伏店~所以臨急臨忙就book左呢間由同事推薦既coffee shop la🤣話佢既🐷腳好好食(不過我地最後都揀左豬肋骨而棄左豬腳😂)入戲肉啦~先黎左個fish and chips,魚同暑條都炸到脆卜卜,個醬都好好食跟手上左海鮮pizza~餅底夠脆~面頭芝士睇落雖多但勝在食落唔膩~食兩舊都唔算好濟~👍🏻大蝦意粉,呢個係水準之上~意粉煮到岩岩好,唔會太硬或太lum,超出預期😍最後上埋個ribs,不過呢個就有d失望啦~因爲本身鍾意食d ribs係一切開d肉可以同d骨分離既個隻,同埋d肉要烤到乾身d ga~呢款就唔骨肉分離個隻😂所以唔係咁岩我口味啦~整體黎緊呢間coffee shop既食物係水準之上,雖然佢地話有限時兩個鐘~但我地7點上到去,個場都唔算太爆,所以even過左兩個鐘佢地都冇趕我地走😆最後我地吹到夠皮先走~值得再Encore🤗

入戲肉啦~
Fish  and  chip

2018-08-03
Fish  and  chip
因為同朋友想食cafe但無咩idea,, 係openrice見到le開夠近同comment都ok所以撞咗上去。上到去裝修都好有氣氛。嗌咗2個set dinner,, 一個香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸,, 另一個香烤波士頓活龍蝦拼炭烤美國牛肋排。前菜係鮮果乳酪沙律,, 唔會太多沙律醬,, 幾清新 甜甜地幾好味。另外第一次食沙律有爆珠,, 幾新鮮 有驚喜。餐湯南瓜湯都有南瓜味,, 不過粉咗dd...西洋菜湯好味,, 而且多料二揀一ge話會推薦西洋菜湯多d香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸個羊扒要5成熟,, 但上碟應該6成7成熟"" 有用"麵包糠"炸一炸個面,, 幾香脆。不過肉扒唔算多肉汁。法蘭克福腸... 稍為失色......... 香烤波士頓活龍蝦拼炭烤美國牛肋排龍蝦好味 而且都大隻,, 讚🤩不過塊牛肋排le.... 真係好薄好薄...... 好薄好薄.......... 我個人嚟講食扒中意切粒食.. 不過le塊扒太薄切開之後似食茶記牛肉飯d牛片... 無咩食扒ge感覺.....但特別一讚個醬 ((青色ga個醬)),, 酸酸地 甜甜地 點扒食好清新好開胃😍2份set dinner ge s

餐湯
南瓜湯都有南瓜味,, 不過粉咗dd...
西洋菜湯好味,, 而且多料
二揀一ge話會推薦西洋菜湯多d

香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸
法蘭克福腸... 稍為失色.........

香烤波士頓活龍蝦拼炭烤美國牛肋排
龍蝦好味 而且都大隻,, 讚🤩

2份set dinner ge side dish都係冰菜 紫薯蓉同蕃茄。 冰菜味道口感都唔錯👍👍👍

甜品 係macaron 配 puff,, ok la~~~

其實食物味道都好ok,, 不過我覺得以le個價錢係可以再好味d,,

除咗食物外,, d service都好好
le間會再去ge😆
Macaron + puff
乳酪鮮果沙律
香烤澳洲寶雲酥拼法蘭克福腸
2018-08-05 1570 瀏覽
是日到旺角同朋友行街,行得累了,我地想搵一間坐得舒服既餐廳食野,朋友就提議不如去銀城廣場呢間Mini Friday。一上到去,招牌好靚勁搶眼,店員亦都帶我地去坐低,餐廳位置好大,好多卡位,所以感覺好舒服。同朋友一人點左一個dinner set,佢啲set 都唔太貴,由百零到二百多左右。我地分別叫左 (意大利PIZZA $159 任選 4 款配料 )+ 龍蝦配肉眼扒 ($239) 先試餐前小食,係脆餅加沙律醬,薄片脆脆地食住等幾開胃~ 之後就係鮮雜果沙律,上面有三文魚子粒粒,咬下才知是生果味,感覺好有趣!仲有餐湯等多一陣,pizza黎喇,四樣料分別有蘑茹菠蘿雞肉海鮮,用料幾足~~餅邊都好脆係我鐘意既餅底~~之後另一個主菜都黎到喇,牛肋骨味濃,醬汁好甜,好鐘意!龍蝦肉就爽口彈牙,肉味鮮甜正呀~最後就係甜品時間: 2份分別係馬卡龍+小蛋糕甜品,賣相都幾精緻架! 我仲加左錢轉左做士多啤梨milkshake 都係好好飲~~

先試餐前小食,係脆餅加沙律醬,薄片脆脆地食住等幾開胃~

仲有餐湯

意大利PIZZA 任選 4 款配料

等多一陣,pizza黎喇,

四樣料分別有蘑茹菠蘿雞肉海鮮,用料幾足~~

餅邊都好脆係我鐘意既餅底~~

我仲加左錢轉左做士多啤梨milkshake 都係好好飲~~
2018-07-29
意大利PIZZA 任選 4 款配料
  • 龍蝦配肉眼扒
2018-08-04 100 瀏覽
本身諗住旺角最旺個條街已經食到無咩好食, 點知行行下見到銀城有Mini Friday個名, 之前好似食過觀塘個間都唔錯, 就試埋呢間啦!入到黎發覺氣氛都幾好wor , 靜靜地, 又有D蠟燭點綴下! 同朋友傾計岩哂!!set dinner menu都幾多野簡!一坐低就有小食拎上黎!叫左兩個set dinner, 有湯跟~ 分別係南瓜湯同埋雜菜湯~ 味道正常 無咩特別之後係跟餐鮮果沙律~ 出奇地, 又幾好食wor....d水果好甜幾新鮮、蔬菜都好爽口~ 配埋佢面頭既魚子同埋沙律醤, 食落去層次好豐富~寶雲酥羊排拼腸! 佢下面有蕃薯容墊底! 首先個羊排唔會太老, 我地叫7成熟, 佢都真係7成左右! 佢面頭烤到脆脆地, 入面羊肉既肉汁依然保留到~ 相當唔錯~石班魚配紅蝦~ D蝦處理得幾好, 唔會有雪味~ 而石班魚同面頭既配菜都配合得好好, 因為佢面頭仲有個汁係到~ 個魚食落都幾滑、無魚腥味!最後當然係甜品啦! 今次係朱古力蛋糕~ 佢又唔係好甜wor....而且個底好脆、食到有幾層口感! 朱古力味又夠香!nice!兩個人埋單449~ 成餐飯個感覺好舒服~ 環境安靜之外, 仲坐得幾舒服, 因為佢有

set dinner menu都幾多野簡!

一坐低就有小食拎上黎!

鮮果沙律

寶雲酥羊排拼腸

石班魚配紅蝦

朱古力蛋糕

兩個人埋單449~ 成餐飯個感覺好舒服~ 環境安靜之外, 仲坐得幾舒服, 因為佢有卡位~~ 同朋友吹水/ 男女朋友傾計都岩哂啦
鮮果沙律
寶雲酥羊排拼腸
石班魚配紅蝦
朱古力蛋糕
2018-08-02 105 瀏覽
朋友由台灣回來,當然要聚餐吧。呢間西餐喺觀塘食過一次,感覺幾好。原來旺角分店都同樣幾闊落,唔太嘈,幾個女仔食下飯傾下計都係一個好選擇。set dinner 都係二百左右~當然都有散叫的,見到人地啲份量都多㗎。由於唔想煩,我地一人一個set dinner 喇。呢度餐廳嘅餐前薄脆好女食,伴沙律醬沾,朋友食到停唔到口。餐湯係南瓜濃湯同雜菜湯,前者朋友話好creamy ,後都我就認為清清地,酸味適中,暖下身都幾好。沙律菜同樣都好新鮮,用上新鮮菠蘿同乳酪dressing ,香甜醒胃!朋友點的香烤波士頓活龍蝦配牛肋排,分量很大,龍蝦新鮮,食到海鮮味,牛肋排略嫌有些少乾身。另外牛肉眼扒拼豬肋條則充滿肉汁,剛剛是朋友要求的7成熟,牛扒肉味很濃兼大大塊,值回票價!而我的碳烤西班牙黑毛豬肉烤得焦香,肉質亦十分爽口,和伴碟的燒汁很配合。三個set 的配菜用上香甜的烤蕃茄和羽衣甘藍,另配少見的蕃薯蓉,你們異口同聲都說配菜很好味呢。飯後甜品是芒果慕絲凍餅,為主菜吃下大量肉類解解膩就暴好不過。

呢度餐廳嘅餐前薄脆好女食,伴沙律醬沾,朋友食到停唔到口。

2018-07-18