2018-07-30 83 瀏覽
We have ordered two main course and a bottle of special drinks for dinner. The wellington beef is very nice. It was medium rare and the texture of the beef was delicious. The herb pasta was a bit oily but still it was Al dente. Not bad at tall. You may get half price for drinks if you order any food in the main menu.

2018-07-30 90 瀏覽
係岩岩過去的星期日黎旺角行街,因為覺得好耐都無食西餐,上網睇見到依間餐廳評價不錯,所以就book左依間餐廳試下。我地早到,有卡位坐,其實係繁囂都市入面,周圍都係人,今日都唔例外,可能因為殺街關係,望落街見到行人專用區比平時更多人!我地一坐低,侍應就放低左一籃薄餅配埋千島醬比我地,薄餅都幾脆,係落單前都忍唔住食左幾塊。其實佢地都幾多野食可以揀,因為都有D 肚餓,所以兩個人都諗住點三樣餐食,食完再點甜品。前菜點左蟹膏帶子二重奏睇menu 無睇清楚,原來依個前菜入面係有飯,所以可以叫做一個迷你海鮮丼。賣相吸引,而且除左蟹膏同帶子之外,仲有海膽!佢地有輕輕用火炙燒一下帶子及海膽,帶子不俗,而炙燒過海膽會比較甜,食落令我諗起係北海道食過既燒海膽。蟹膏撈埋蟹子一齊食無咁鹹,又有口感,配搭唔錯。主食點左黑松露忌廉海膽意大利面一黎到個陣,心諗:好大碟意粉呀。海膽有四大片,岩哂我地鍾意食海膽既人。意粉煮得剛好,不會太硬,黑松靈醬配上忌廉汁,好味。最後點了威寧頓牛柳依個菜唔係間間西餐廳都有,所以有點來試試。一如預期,份量都係幾多,即刻一分為二同朋友分享。個酥皮焗得幾鬆脆,中間有一D菇,而牛柳腍得黎有肉汁。

前菜點左蟹膏帶子二重奏

主食點左黑松露忌廉海膽意大利面

意粉煮得剛好,不會太硬,黑松靈醬配上忌廉汁,好味。

最後點了威寧頓牛柳

個酥皮焗得幾鬆脆,中間有一D菇,而牛柳腍得黎有肉汁。另外配菜仲有蕃薯蓉,甜甜地,但可惜之前食左好多野,食唔哂了。

而最可惜係食完真係太飽,未有機會食甜品,要下次黎試。埋單一人300左右。另外,因為每個餐份量都好多,好抵食,而一班人黎更好,因為可以試多幾樣。
2018-07-30 63 瀏覽
今天是我和女朋友的週年紀念日,她說想吃西餐廳。於是在網上查找之下,就找到了Mini Friday。地點就在旺角銀城大廈,易找而且非常方便。進入餐廳前,已看到裝修已經不錯,有大大的霓虹燈招牌,很悅目。進入餐廳後,侍應安排我們坐在近窗的卡位,望着熱鬧的西洋菜街。不久後侍應已上了芝士脆脆作小食。我和女朋友點了兩個套餐,分別是意式香煎西班牙魚柳配阿根廷紅蝦和炭烤1855美國牛肉眼扒拼黑毛豬肋條。套餐包括湯,主餐,飲品及甜品。首先說說女朋友吃的魚柳及紅蝦,上枱時候已看到賣相非常吸引,有不同的顏色,煮熟了的紅蝦散發出淡淡的蝦味,配上魚柳一起吃,絕對是不錯的配搭。再說說我吃的肉眼扒拼豬肋條,上枱時已被肉扒的大細嚇到,足足有一隻手掌那麼大。切開肉眼扒,煮得剛剛好,不會太熟亦不會太生,熱辣辣亦不太肥膩。另外我們點了水城芝士雞翼,沒想到原來上面的醬汁是辣辣的,雖然我和我的女朋友都不太喜歡辣,但我們也覺得很好吃,因為他微微的辣反而令我們食慾大增。最後,想不到女朋友飯前已經聯絡餐廳預備周年紀念甜品🍮所以甜品有周年紀念設計, 十分貼心。如果大家想吃西餐廳不妨也來mini Friday。

如果大家想吃西餐廳不妨也來mini Friday。
這天是旺角行人專用區最後的一天,特意來到這邊是為了看政府怎樣可以用非暴力的手段來清剿這班擾人清夢的噪音製造者,而為了這一刻的到來,選擇了在附近找一間比較能夠讓我們可以坐得久一點的餐廳,而這間位於銀城廣場九樓的Mini Friday,正好完全符合我們的需求。一出電梯完全被這個招牌吸引了眼球 這裡坐位以卡位為主調,所以感覺舒適度十足坐下店員立馬遞上香口度極高的餐前小食鮮雜果沙律令人感覺清新,而上面的疑似三文魚子的,也是生果味的,這亦令人倍感驚喜。套餐中的薄餅餡料是自由組合,可以選四樣,而這裡用料十足完全沒有因為是套餐的關係而將貨就價,餅皮亦做到香脆感覺,實屬難得。牛肋骨肉味濃郁,而醬汁充滿香甜的味道,而龍蝦肉爽口彈牙,肉味鮮甜。配菜這裡用上甜薯蓉和一般餐廳少用的冰菜。可惜是我們只有兩個人,這裡太多吸引人的菜式,只好期待可以快點再來試其他不同的菜式。

一出電梯完全被這個招牌吸引了眼球

這裡坐位以卡位為主調,所以感覺舒適度十足

坐下店員立馬遞上香口度極高的餐前小食

2018-07-29 72 瀏覽
若不是朋友推介,途徑旺角的銀城廣場多年,也不知道有一間樓上的食店,這家食店的室內裝潢相當別緻,環境十分闊落,座位舒適,非常適合一班朋友或三五知己聚腳聊天。今次就試一試食店的Set Dinner:【乳酪鮮果沙律】有木瓜、蘋果、火龍果、沙律菜等,鮮果非常清甜,配上乳酪,十分醒胃。【意大利雜菜湯】與一般雜菜湯無異,不過不失。【香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸】羊扒面灑上乾蒜,但羊扒仍然有點羶,但肉質尚算可口,法蘭克福腸味道濃厚。【炭烤西班牙黑毛豬肉眼蓋】黑毛豬肉質軟腍,佐以醬汁及蕃薯,十分匹配。【迷你小食炸盤】有炸蠔、肉腸、炸蝦,醮上泰式辣醬,相當可口。【歐陸海鮮拼盤】有鮑魚、帶子、鮮蝦、蟶子、藍青口等海鮮,非常新鮮,冷盤必食。總括而言,食店的環境格局十分寬敞,甚有格調,對比在旺角這個鬧市,可說是相映成趣;食物質素也不錯,日後如有朋友聚會,一定會選擇這家食店。

今次就試一試食店的Set Dinner:

【乳酪鮮果沙律】

【意大利雜菜湯】
與一般雜菜湯無異,不過不失。

【香烤澳洲寶雲酥羊扒拼法蘭克福腸】

【炭烤西班牙黑毛豬肉眼蓋】
黑毛豬肉質軟腍,佐以醬汁及蕃薯,十分匹配。

【迷你小食炸盤】
有炸蠔、肉腸、炸蝦,醮上泰式辣醬,相當可口。

【歐陸海鮮拼盤】

2018-07-28 193 瀏覽
人生第一次Openrice寫食評,無諗過對食物要求唔高嘅我,會係因為一間餐廳嬲到要寫篇負評,食個生日飯,上菜慢、侍應無咩反應、野又唔太好食,最後連甜品都上唔到,真係掃興。朋友生日希望約出黎聚下, 我地見Mini Friday幾多好評,就係Openrice訂,仲特登Remark係生日飯。當日等位期間,見到五位客因見到小強而憤而離開,走果陣仲同我地等緊位嘅人話千其唔好食呢間餐廳。當下有少少淆底,但見到餐廳裡面仲非常多客,都仲係膽粗粗入去。朋友非常想食牛扒,就叫左有重量級斧頭扒嘅四人餐,大概係7點45分左右Order,當時心大心細唔知想要是日甜品定心太軟,就話後叫。唔知好唔好彩,我地當晚一隻小強都見唔到,但係我地就好後悔入左去,食到一肚氣。一開始上餐湯,是日餐湯係南瓜湯、另外有叫意大利雜菜湯,我飲南瓜湯都頗為濃郁,但飲雜菜湯的朋友就直接話唔太好飲。跟住就上左凱撒沙律,一睇賣相就有少少失望,感覺就係生菜上加番茄麵包同醬,加灑左少少芝士就算,份量唔太多,菜唔太新鮮,醬又唔太夠,食落好頹廢。跟手就上水牛雞翼同黑松露炒野菌,碟野菌真係失望到唔想影,同沙律用同一個碟,但只有淺淺一層嘅蘑菇,遲到嘅朋友一

凱撒沙律

跟手就上水牛雞翼同黑松露炒野菌,碟野菌真係失望到唔想影,同沙律用同一個碟,但只有淺淺一層嘅蘑菇,遲到嘅朋友一黎見到,以為我地食剩留比佢,點知我地都未開始食。上枱溫度唔太熱,食落仲有少少D醬未煮開嘅,亦無咩味道。我地就轉攻水牛雞翼,除左醬有少少辣之外,唔太覺係水牛雞翼,最奇特係個伴碟係果種台式飲品嘅爆珠,甜甜辣辣,奇奇怪怪。
水牛雞翼

之後上意式番茄薄餅,無咩特別,好薄好頹,食左好似空氣咁,作為兩款主菜之一,完全唔飽肚。
意式番茄薄餅

上完薄餅上菜就開始好慢,想問侍應又無人理,再等15分鐘終於上香草焗田螺,一開始以為係其他餸,成世人真係未諗過田螺會咁整。一試之下,佢係用無味嘅麵粉皮包住好鹹嘅田螺,立意可能係想中和味道掛,但食落去就唔知想點。而底下就係有少少調味嘅番薯泥,幾香番薯味,但唔太滑,仲食到好多好粗嘅纖維。
香草焗田螺

食完已8點半,見都Order左45分鐘,扒仲未上,就諗住問下侍應。唔知係咪客多,雖然坐係水吧隔離,侍應來來往往,無一個人理我地,好不容易捉到個問,佢話跟下先就消失係人世間。好彩問多幾次,終於上到個重量級斧頭扒,餐廳仲比個烤板我地,話如果太生可以係上面煎煎。Order左三成熟,大約都有三至五成熟,牛扒本身唔錯,但伴碟嘅菜又生又辣,而薯泥當然係唔滑嘅番薯泥。
重量級斧頭扒

我地開始都醒水,Feel到上菜慢又無侍應理,上牛扒果時即刻催我地果羊扒,再Order甜品心太軟,同四杯餐飲。 等左陣就上烤紐西蘭羊排,配嘅唔係薄荷醬而係其他野,我無試係本身羊扒已經非常鹹。配菜有紫薯泥,但我未食到已經被收走。
烤紐西蘭羊排

食完扒,Order左超過半個鐘,心太軟都係無影。我地就一直問,前後問左四五個侍應「個心太軟幾時到」,個個都話入去跟,終於有個肯入廚房,過左陣攞左個芒果Cheesecake,堅持係我地叫嘅係呢個,我地再重申係叫心太軟,個侍應又走左。等到9點45,心太軟仲未出現,我地趕住睇戲,諗住買單先。一話買單,之前十問九唔應嘅侍應即刻衝過黎,唔洗一分鐘就比張單黎,張單上面話心太軟係Pick Up嘅,連我地都唔知。

我地等到躁,話等左成個鐘都無甜品,要取消走人,個侍應答「焗緊就得」,無理我地要求。我地堅持取消,終於有個似負責人嘅人黎比返9折我地,全晚終於有第一個人同我地講聲唔好意思,但我地又唔飽又一肚氣,只好快快手手走。

本來就諗住信Openrice揀間好餐廳,承惠千幾蚊,就點知就食到咁,雖然負責人話以後黎會比Discount我地,但咁嘅食物同服務,我地都唔想再食。
2018-07-06
5 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-07-28 140 瀏覽
餐廳環境乾淨好寬敞坐位唔擠迫夠舒服😌等野食黎之前可以食下餐前小食喪點芝士醬🤣皇牌威靈頓牛柳必點岀面有金黃酥皮包住 一切開入面有好juice既牛柳點埋好啱味既醬汁無得彈黑松露雜菌薄餅亦係必食👍🏼😎一食又係停唔到口 黑松露味道濃郁 西班牙海鮮飯味道不過不失 朱古力心太軟 朱古力味道唔會太甜適中超正低脂水蜜桃雪葩又係必食 入口感覺好清新水蜜桃味重 好正師傅仲好有心機寫happy birthday 🤗除左食物 餐廳服務不錯👍🏼唔會趕客 🤗🤗真心推介
餐廳環境乾淨好寬敞坐位唔擠迫夠舒服😌

西班牙海鮮飯
朱古力心太軟
原隻低脂蜜桃雪葩
2018-07-27 96 瀏覽
尋晚約左幾個朋友食飯,太耐無出旺角,喺open rice search 下有咩好推介。見到呢間 mini friday 環境好似幾好,咁就試試。入到去啲侍應好有禮貌,好好招呼。點左牛尾、黑松露海膽意粉、腐皮沙律、豬肋骨、田螺,甜品叫左蜜桃雪芭。份量唔算大。本身想試佢個熱情蘋果梳打架,可惜賣晒...個場幾大呀,我地8:30到,都有八成滿座。梳化坐得幾舒服。整體黎講,下次可以再黎。open rice book 位仲有88折添。只限main menu.
牛尾
士多啤梨洛神花茶
黑松露海膽意粉
蜜桃雪芭
2018-07-27 87 瀏覽
旺角餐廳競爭大,做到上樓又出名的更加不容易,之前一向都有留意呢間西餐廳評價不錯,加上身邊既朋友啱啱食完推介俾我,擇日不如撞日就同男朋友尼試我好彩我六點早到定位,我餐廳七點後已經座無虛席環境好舒服 每張枱之間都好有空間 座位舒適很幸運早到仍有窗邊位置 加上蠟燭台特別有情調每台都送上墨西哥脆脆作餐前小食Fruit Tea 跟餐每人都有一杯drink 好中意飲水果茶好fresh 是日餐湯:南瓜忌廉湯🎃好creamy意大利什菜湯輪到餐前小食,其實佢d小食份量好大,絕對可以當主菜我地揀左田園炒什菜、蟹膏帶子二重奏和二人海鮮拼盤拼盤有蝦、帶子、蚌、青口同鮑魚每款都好新鮮蟹膏帶子二重奏好彩佢有跟埋飯,蟹膏鹹鹹地好啱送飯食咗咁多野先至上主菜男朋友揀左炭烤肉眼扒,剛剛上枱時候嚇親,份量實在大得驚人,男士亦都絕對夠飽女士就揀左紅酒燴羊膝,肉質好嫩好滑壓軸係套餐包埋的甜品作呢餐既句號好完美既一晚

我好彩我六點早到定位,我餐廳七點後已經座無虛席

環境好舒服 每張枱之間都好有空間 座位舒適
很幸運早到仍有窗邊位置 加上蠟燭台特別有情調

每台都送上墨西哥脆脆作餐前小食

Fruit Tea
跟餐每人都有一杯drink 好中意飲水果茶好fresh

是日餐湯:南瓜忌廉湯🎃好creamy

意大利什菜湯

輪到餐前小食,其實佢d小食份量好大,絕對可以當主菜
我地揀左田園炒什菜、蟹膏帶子二重奏和二人海鮮拼盤

拼盤有蝦、帶子、蚌、青口同鮑魚
每款都好新鮮

蟹膏帶子二重奏
好彩佢有跟埋飯,蟹膏鹹鹹地好啱送飯

食咗咁多野先至上主菜

女士就揀左紅酒燴羊膝,肉質好嫩好滑

壓軸係套餐包埋的甜品作呢餐既句號
好完美既一晚
2018-07-19
宵夜
2018-07-26 65 瀏覽
今日約左朋友去旺角呢間Mini Friday飯聚, 入到舖內裝修有d懷舊風格,座位很寬敞,侍應亦相當有禮貌,呢間多國菜餐廳選擇非常多,見倒好多食物都好想試,無奈我哋只有兩個肚。一坐底侍應拎左籃餐前小食嚟,係脆卜卜嘅【芝士脆片】配合香濃芝士醬,即時成個人好開胃。【炭燒西班牙黑毛豬柳】,肉味較濃,油潤甘香,肉嫩多汁,肉質也相當鬆化,口感遠遠勝於一般豬扒。【脆燒德國豬手】,即時淋油加燒,又睇得,又食得,外層極之脆卜卜,內裡亦很入味,份量仲唔少。【蟹膏帶子二重奏】,甘甜嘅蟹膏加肥美嘅帶子,配合最底係白飯,有d似拌飯,感覺幾新鮮。最後呢個【梳乎厘班戟】係我最欣賞嘅,班戟唔算太甜,另配上雪糕,內層又鬆又軟,極之好味。
,無奈我哋只有兩個肚。

2018-07-24
  • 梳乎厘班戟
2018-07-24 152 瀏覽
Mini Friday 有格調既法國餐廳,睇openrice 對佢滿有期望架,d 人又讚性價比高。見到個餐牌依間野係旺角都叫中高價。點左兩個set dinner 黎食,一個係自選4餸忌廉飯,另一個就燒春雞。🍖🍗🐔 小編至愛既忌廉汁,竟然係淡而無味,而且自選4餸既配搭實在有d 奇怪,因為有好多野mix 埋勁唔夾,配料味道同份量都正正常常,但一個飯最重要就係個汁,係敗筆之處。🍛🍲🍚🍙😐😐 另一道菜既燒春雞都幾好食,汁夾到雞肉,但一切開太多水,而入面既肉老左少少,但個配菜真係嚇死人,炸甜蕃薯條變左凍食,勁淋啤啤囉,口感真係好地獄。💀💀前菜沙律係okay ga ,個汁幾開胃🤗🤗,但食完炸蕃薯真無哂胃口。😫最後上左個甜品朱古力brownie ,偏甜但好好食,好濃既朱古力味。👍🏻👍🏻😋😋 佢兩個餐夾埋人頭每位二百,咁既質素真係勁失望。惟有好既係餐廳氣氛同座位舒服,好岩朋友傾計聚餐。👨‍👩‍👧‍👧👩‍👩‍👧‍👧👨‍👨‍👦‍👦 中伏指數:6/10推介程度:4/10打卡指數: 7/10性價比: 4/10
中伏指數:6/10
推介程度:4/10
打卡指數: 7/10
性價比: 4/10
2018-07-23 78 瀏覽
今日行旺角,超多人,行到晚上六時了十分累見有人舉牌派傳單,決定上去試試.順道休息一下先。本食店環境好座位闊,食物種類選擇又不小,由於朋友遠到而來,今晚我作客先!我們點了龍蝦豪一豪再加上牛仔骨、龍蝦又多肉又新鮮,十分好食再加上細滑的牛仔,正丫。再點多客雞翼,雞又滑又入味,十分醒胃,最後還點了一個即炒的意大利面,又可以選4種材料,十分好連汁都是自選的,保證即炒即食。還有飲料同甜品跟的,大家下次試下啦。
上網睇食評search到Mini Friday 質素好似唔錯 加上open rice訂座有88折 所以就揀左呢間同朋友晚飯聚會 可能因為係樓上店既關係 walk-in既人唔多 大部分枱都已經被人book實左 要食記住要訂座😂Total 叫左五個main dish share食黑毛豬肋條分量都算足 而且整得幾稔身 都幾juicy😋 但芝士焗飯黎講佢既芝士味唔算太濃上面既羽衣甘藍冇咩味 唔係太接受到😐 水牛城雞翼唔使講 必食😄雞翼好大隻 個辣醬整得好正 唔算勁辣果種 有些少甜味 味道適中明太子香草醬長通粉 香草味欠奉 仲要加埋明太子唔多夾味😯 失色左d囉夏威夷雞肉pizza正正常常 薄脆批做得唔錯 幾香口 但係冇影到相😅😅最後壓軸當然係即淋油即燒既德國咸豬手 幾乎枱枱都有叫 真係好誇張😂 皮燒得好脆好香 肉都夠曬入味 係一流既下酒菜👍 值得推介由於叫既野食唔算多仲有88折 除番開每人都係一百蚊鬆d 以旺區入面既西餐廳黎講真係算幾抵食 而且聚會時間冇限制 可以坐耐d傾下計都冇問題 係一大加分位😄😄

Total 叫左五個main dish share食

燒德國咸豬手

2018-07-17
水牛城辣雞翼
燒德國咸豬手
今日同朋友去旺角西洋菜街附近搵嘢食,見到銀城廣場樓上有間餐廳唔錯,於是就上去試下。 門面嘅燈同入面嘅裝飾都幾有特色,我哋坐低咗之後叫咗兩個set dinner ,分別叫咗個自由配搭意大利面,同自由配搭意大利薄餅,仲有個迷你小食炸盤, set dinner包咗前菜湯同甜品。 湯我哋點咗個意大利雜菜湯同南瓜湯,之後兩碟沙律前菜都送上,上邊有水果同蔬菜。 過咗十分鐘,自由配搭意大利面亦都送上 ,我哋揀咗忌廉汁,配蘑菇,洋蔥,香蒜同雞同火腿,意大利麵嘅麵質唔錯。 之後自選意大利薄餅,我哋揀咗蕃茄,橄欖,雞肉同洋蔥做配料,個餅底幾薄,味道唔錯。 最後係小食炸盤,有炸蝦,炸春捲,炸洋蔥圈同肉腸,味道唔錯。 仲有兩個朱古力餅做甜品。

最後係小食炸盤,有炸蝦,炸春捲,炸洋蔥圈同肉腸,味道唔錯。

仲有兩個朱古力餅做甜品

2018-07-21 96 瀏覽
今晚放工特意在果欄買生果後,再同老公在銀城廣場匯合,老公話想食西餐就順佢意去MINI FRIDAY食晚餐,望完餐牌後我地選擇各自叫一人餐,一人餐包晒湯、沙律、主菜、飲品同甜品,都幾抵食。我地一坐低,職員已經俾了一份餐前小食俾我地, 點埋芝士醬食,好好食。餐湯我選擇了南瓜湯,南瓜味好濃,幾好飲。我老公就飲雜菜湯,酸酸地幾開胃。而乳酪鮮果沙律,生果新鮮,乳酪同沙律好夾,沙律內還有橙色粒粒,我估是用果汁加魚膠粉整成,咬落去又甜又好味,好有心思。主菜我叫了意大利薄餅,材料我選擇海鮮、豬肉、菠蘿及番茄,PIZZA幾大塊,是我鐘意的薄PIZZA,相當足料,好多海鮮,菠蘿又甜,芝士又夠,有拉絲效果,好食。另一主菜我地選擇美國肉眼扒并黑毛豬肋條,豬肋條好淋,而肉眼扒煮得好好,剛好是7成熟,好有牛味,仲帶有燒烤味道,肉質好好,我地好快食晒,伴碟並非是薯蓉,而是番薯蓉,甜甜的好特別。我點餐前怕唔夠食,就多叫了跟餐加$38迷你小食炸盤,本以為好細份,但一睇原來都幾多野食,炸洋蔥圈幾好,炸醬唔會太厚,肉腸都好味,春卷都好脆口,原來仲有炸蠔同炸蝦,炸蠔好食唔腥,而炸蝦仲保持蝦的肉汁,外脆內軟,唔錯。食埋甜品-芒

食埋甜品-芒果芝士餅,甜品唔太甜,有芒果味,加埋Blueberry 醬食都幾好食。飲埋餐飲已經好滿足。

成餐飯食得好開心,料又足又好味,而且環境寬敞,適合三五知己一齊食。
2018-07-18