2018-09-29 204 瀏覽
星期六就約左朋友去沙田排隊拎新手機,不知不覺就排左粒幾鐘。排完後大家都覺得肚餓,一於上7樓望望。一上電梯就見到呢間Mimila,望落唔錯,所以即刻入去醫肚啦。店鋪已馬來西亞、新加坡菜為主。首先點咗份小食。沙沙撈魷魚翼沙嗲醬幾濃郁,食落帶辣幾惹味。馬來辣蝦湯麵一心黎到諗著食個喇沙,不過係餐牌上見到麵底有得揀摻摻。聽店員介紹摻摻係由米粉同油麵組成,同一時間食到2款粉麵確實唔錯蝦有6隻咁多,非常足料有馬拉風味、湯底帶點沙嗲味道不會太辣。油麵同米粉一齊入口感覺幾特別。而同行朋友就點咗三蝦撈麵。餐廳整體高質,人流亦非常快。
星期六就約左朋友去沙田排隊拎新手機,不知不覺就排左粒幾鐘。

排完後大家都覺得肚餓,一於上7樓望望。
店鋪已馬來西亞、新加坡菜為主。
首先點咗份小食。
沙沙撈魷魚翼
沙嗲醬幾濃郁,食落帶辣幾惹味。
馬來辣蝦湯麵
一心黎到諗著食個喇沙,不過係餐牌上見到麵底有得揀摻摻。

三蝦撈麵
而同行朋友就點咗三蝦撈麵。
餐廳整體高質
,人流亦非常快。
2018-09-23
2018-09-28 226 瀏覽
沙田除左一田個FOODCOUNT,都唔知有咩好食了。。。諗住行下頂層睇下有咩好野食,就發現左呢間♥Mimila♥係沙田少有既馬來西亞菜式,值得一試😋門面無咩特別,反而係佢入面啲藍色座位比搶眼,好容易就會發現到佢既存在。佢主要分左2個區域,1邊係坐bar台既,另1邊就係普通台。人流唔算好多,不過一路食一路都有keep住啲人流出出入入。餐牌主要有湯麵,撈麵,仲有小食為主。不過最估唔到既係佢都有啲特色甜品,你係唔會估到有呢幾樣甜品出現,搞到我都好好奇係咪真係咁特別,而且甜品既口味仲要係幾流行😍分別有班蘭戚風蛋糕,貓山王卷蛋糕,貓山王芝士蛋糕。咖哩喇沙牛肉湯麵 $98呢碗湯麵比佢既湯深深吸引左~濃濃既咖哩喇沙湯,入面包含左好多配料,所樣配料都索哂啲咖哩喇沙湯,超好食!不過佢就辣啲,不過咖哩喇沙牛肉湯麵就好惹味~~~👍🏻佢除左有牛肉之外,仲有芽菜,魚片頭,豆腐卜,樣樣都入哂味,成個口都係咖哩喇沙湯。唔講唔知,原來佢既牛肉係用左美國牛肉,唔怪得之食落口既味道好似唔同啲,係好食過出面既牛肉🐂貓山王芝士蛋糕 $58鐘意榴槤既朋友真係千萬唔好錯過呀!因為佢真係好重榴槤味!佢既賣相平平無其,無咩特別,但係
沙田除左一田個FOODCOUNT,都唔知有咩好食了。。。
諗住行下頂層睇下有咩好野食,就發現左呢間♥Mimila
係沙田少有既馬來西亞菜式,值得一試😋
貓山王芝士蛋糕
佢主要分左2個區域,1邊係坐bar台既,另1邊就係普通台。
人流唔算好多,不過一路食一路都有keep住啲人流出出入入。
咖哩喇沙牛肉湯麵

餐牌主要有湯麵,撈麵,仲有小食為主。
搞到我都好好奇係咪真係咁特別,而且甜品既口味仲要係幾流行😍
分別有班蘭戚風蛋糕,貓山王卷蛋糕,貓山王芝士蛋糕。
咖哩喇沙牛肉湯麵 $98
呢碗湯麵比佢既湯深深吸引左~
貓山王芝士蛋糕 $58
鐘意榴槤既朋友真係千萬唔好錯過呀!因為佢真係好重榴槤味!
佢既賣相平平無其,無咩特別,但係佢既味道就絕對唔簡單!
咖哩喇沙牛肉湯麵
佢有厚厚既榴槤芝士係上面,最底層就係海綿蛋糕,濃濃既榴槤充滿係個口到,
唔好期望會食到芝士味,因為榴槤味實在太勁了~~
口感方面同芝士蛋糕無誤,佢簡直就係內裡就榴槤味,外面就芝士蛋糕樣🍰
2018-08-04
貓山王芝士蛋糕
  • 馬來辣蝦湯麵
2018-09-28 41 瀏覽
🍴馬來辣蝦湯 88 蚊🦐🍜 配油麵睇到 menu話係 每日嚴選三十斤甜海蝦 🦐人手去殼同腸 炒8 個鐘 再慢水熬8個鐘 所以佢個湯底係勁香濃蝦味😁濃印黎夠清 全蝦味 而且飲落慢慢出辣味 夠哂惹味🌶 入面有爽口新鮮既通菜同芽菜🌿仲有五隻蝦碌 盡吸湯汁🦐 而選擇左油麵 麵質偏幼身爽滑 🍜 連埋蝦湯一齊食 好味🍴翠如三寶 48 蚊 跟餐平10 蚊 脆炸魚肉墨魚卷 墨魚丸 魚蛋🐟 永遠最簡單既野最正 炸三寶 魚蛋同魚丸都夠哂彈牙😈 脆炸魚肉墨魚卷有墨魚既彈牙同 魚肉既濃味 點埋佢惹味又夠香濃既辣醬 好吸引🌶🍴咖哩喇沙湯配手撕雞 🐤 88 蚊 喇沙味好香 飲落啖啖辣咖哩味😍 入面材料豐富 有吸味豆卜 爽彈魚片🐟煙靭既手撕雞肉🐥仲有半隻熟蛋🥚好有傳統風味 而點左銀針粉 好粗身帶 d煙靭口感 十分足料 加埋芽菜一齊食增加口感 好味😃#喇沙 #手撕雞 #蝦湯 #粉麵 #魚蛋Score 平均分 <7.7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service

🍴馬來辣蝦湯 88 蚊🦐🍜 配油麵

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#Mimila
沙田正街18 號新城市廣場1 期 7 樓 704 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-09-28
2018-09-27 89 瀏覽
見到都好多好評先試試佢,但我覺得唔太合格...先講好食,白胡椒肉骨茶好正,夠辣惹味,肉質滑嫩!雖然冇一般食肉骨茶果d醫油,不過我覺得唔點都得,所以都冇問有冇得拎。蒜香飯,真係好香蒜味!成碗黃黃地。(食食下先記得影)跟住就講麻麻地既野啦。招牌辣蝦湯,相比肉骨茶真係太失色,唔知係先食左肉骨茶辣辣地搞到食唔到辣蝦湯既辣定佢真係唔辣..而且唔香..唔吸引,差唔多90蚊既麵呢個真係幾差...串燒就普普通通,甜甜地,但細細粒冇咩質感。點個蒜粒都幾好。呢個芒果沙冰就真係好差好差好差..一黎佢芒果味唔重,份量多係多,得個睇字,唔知係加水多d芒果質素差..淡淡地..二黎佢d沙冰打得唔夠碎,一邊飲一邊食到d冰粒,冰粒溶左變水重淡味!
見到都好多好評先試試佢,但我覺得唔太合格...
白胡椒肉骨茶

蒜香飯,真係好香蒜味!成碗黃黃地。(食食下先記得影)
蒜香飯

跟住就講麻麻地既野啦。
辣蝦湯

串燒就普普通通,甜甜地,但細細粒冇咩質感。點個蒜粒都幾好。

雜錦串燒(雞/牛)

芒果沙冰
呢個芒果沙冰就真係好差好差好差..
柚子檸檬
白胡椒肉骨茶
蒜香飯
柚子檸檬
2018-09-26 775 瀏覽
一年一度新蘋果發售,朋友一早預訂左部新機係沙田新城市店攞。陪佢排左成個鐘先完成取機手續真係又餓又攰。所以近近地上左七樓揾野食。見MIMILA坐左幾位金髮外國人,就好奇入黎睇下有咩咁吸引老外都黎光顧。原來呢度主打馬來西亞麵食,尤其係各款鮮蝦製品,琳琅滿目。所以我地都唔執輸跟住老外們點返兩個呢度嘅招牌菜食返餐。三蝦撈麵。即係蝦籽/海蝦及蝦子麵嘅全蝦組合。蔥油十分香濃惹味,配上爽口彈牙嘅蝦子麵,十分討好。海蝦新鮮爽脆每隻都有滿滿嘅蝦膏,食時更多一種濃香。配上清甜蝦湯配搭,除左唔油膩之外更補充左撈麵嘅濕潤,唔會咁乾爭爭。沙沙撈魷魚翼。用上沙爹醬腌製都算香口,調配得唔會太咸辣。但可惜魷魚唔算太入味有啲可惜。馬來辣蝦湯麵(摻摻)。所謂摻摻即係兩溝米粉及油麵,雖然叫辣蝦湯但辣度唔會好嗆。反而香味同鮮味十足,兩溝麵食時口感更豐富同埋吸湯,更能品嚐蝦湯鮮味。蝦肉同樣鮮甜,食時配上芽菜/通菜健康又好味。雖然未去過馬來西亞,但週未食個地道馬來麵讓味覺遊走一轉馬來風味,都不失為一個好方法。
三蝦撈麵
海蝦新鮮爽脆每隻都有滿滿嘅蝦膏,食時更多一種濃香。
沙沙撈魷魚翼
馬來辣蝦湯麵(摻摻)
2018-09-22
5 分鐘 (堂食)
沙沙撈魷魚翼
馬來辣蝦湯麵(摻摻)
2018-09-26 59 瀏覽
長期沒踏足沙田今天也是稀客來到沙田才發現現在多了那麼多人沙田新城市的餐廳多眾集在7樓今天趕時間 就選了一家不用排隊的用餐.馬來辣湯河粉 $88河粉很薄 不用怎麼咬就能滑下喉嚨上面的蝦不算太小有咬口 雖然蝦頭已被除去但是仍能看見蝦膏附在上面湯底第一口有點辣 但辣味只停留在喉嚨而已但咸味不足.咖哩喇沙湯 $88選了手撕雞和摻摻咖哩喇沙的感覺和上一碗麵一樣喝第一口湯的時候有點辣 但辣味只停留在喉嚨手撕雞的份量不算多但吸收了湯的味道 還是希望湯能咸一點點.新加坡白胡椒肉骨茶 $78與其說是肉骨茶 倒不如說是白胡椒湯感覺和胡椒豬肚湯的味道一樣胡椒味突出 如果是冬天喝又是另一番滋味肉的份量也不少 有點肥膏肉質是比較粗糟的那種但是卻每一口都是肉.整體來說是不錯的但是可能我吃慣重口味如果能咸一點就好了
長期沒踏足沙田

但是可能我吃慣重口味
如果能咸一點就好了
2018-09-22
2018-09-24 51 瀏覽
Since it’s the weekend, we came back to new town plaza (where all the good memories made...) it’s so different nowadays as there are more various kinds of restaurants and shops opening in this busy and crowded mall. Today, we picked an Asian cuisine restaurant (malaysia food to be exact). The staffs here were surprisingly nice and helpful despite the crazy amount off people coming in and out...we picked a few dishes. One of the dish was their popular - prawn soup noodles and they claimed that th
The staffs here were surprisingly nice and helpful despite the crazy amount off people coming in and out...we picked a few dishes. One of the dish was their popular - prawn soup noodles and they claimed that the soup base has been boiled for around 7-15 hours.
When I first tasted the soup, I cannot stop as the taste was so delicious, flavor just right (not too salty or sweet). Now I know why this is their signature dish. The prawns were bouncy and fresh, noodles can be chosen by your own choice.
We also ordered the snack platter, it was so big and have the mixture of their famous snacks - skewers, wings, spring rolls but my favorite was their fried squid.
(So special as this was my first time trying something like that haha) overall, I would recommend anyone to come up to the 7th floor and check this place out, it might surprise you too!
2018-09-24 45 瀏覽
以前Tony WONG 個位竟然開咗間馬拉菜,鋪位唔係好大但係裝修幾靚,睇咗Menu覺得啲嘢都幾特別就試吓啦,開得喺沙田新城市廣場都應該唔差嘅。一坐低店員就介紹咗個咖喱雞飯俾我哋,熱愛咖喱嘅我第一時間就決定食呢個啦,而且香料味比較重而唔係港式嗰啲好油又好傑嘅咖喱,雞非常嫩滑而且份量都幾多,仲有通菜半碟,營養均衡啊。另外嗰個都叫咗咖喱喎!到底係有幾鍾意食咖喱呢!比起飯,我更加鍾意湯呢一個,叫咗滲滲呢種粉麵,其實就係油面加米粉兩溝,一碗麵可以食到兩個質感,就係馬拉好出名嘅菜式。佢有馬拉奶茶揀,但佢比我嘅感覺比較似泰式奶茶?
咖哩喇沙雞飯

咖哩湯麵

佢有馬拉奶茶揀,但佢比我嘅感覺比較似泰式奶茶?

咖哩喇沙雞飯
咖哩湯麵
2018-09-22 773 瀏覽
雖然我唔係住沙田,但都算半個沙田友,生活圈子都係響沙田,今次響新城市揾左我未食過嘅餐廳,星馬菜~ 依度座位幾舒服,最適合兩三個朋友一齊坐下一齊傾計。 Menu唔多嘢選擇,多數都係啲比較comment 嘅喇沙,蝦湯麵肉脞麵等等。 我選擇左佢較為Signature嘅馬來辣蝦湯麵, 佢嗰度簡單介紹左依個麵每日嚴選三十斤鮮甜海蝦,再用8小時手工炒左好啲材料, 之後用6小時慢火熬製, 廚師用心挑蝦,去殼,煎蝦,認真真係精心炮製;食落真係好香蝦味,十分出色, 稍為咸左啲,加錢加左花枝墨魚丸,雞寶丸同埋一份菜,菜係爽口嘅通菜而雞寶丸都好好味,有少少鮮味似手打丸嘅質感,出面未食過! 朋友點的都係蝦湯麵,佢嗰碗係加左豚肉同墨魚春卷的,佢覺得好夠濃,一定用左好多新鮮蝦,蝦迷唔好錯過!依度除左食物認真,其實我覺得都幾好坐,傾計一流,服務又好,nice 👍!

2018-09-03
2018-09-20 40 瀏覽
夜晚通常都係旺角食飯估唔到放工時間嘅沙田係咁多人明顯我就係嗰種人認為新界全部都仲係牛嗰啲人現代化嘅沙田潮流嘅食肆已經坐滿人晚市都幾多人食好彩唔使等位餐牌馬來辣蝦白毛豬肉湯麵雖然話係辣但係一啲都唔辣湯底幾好味唔可以用濃同咸去形容可能煲湯用嘅蝦殼用火燒完先拎去煲有微微嘅焦香味同甜味麵底揀左摻摻其實即係米粉加油麵三蝦撈麵朋友叫嘅撈麵睇落都幾好食馬來奶茶奶茶有種好熟悉嘅甜味但係又形成唔到出黎味道唔錯可以試試
夜晚通常都係旺角食飯

但係又形成唔到出黎
味道唔錯可以試試
2018-09-11
2018-09-20 487 瀏覽
由於趕住睇戲既關係,想搵間簡簡單單既餐廳快食個晚餐,飄過見到呢間食馬拉野都好似唔錯,即坐低,問店員有乜好介紹啦...馬拉辣蝦湯油麵+手撕雞 HK$88+15店員介紹我地食招牌馬拉辣湯麵,我見只有蝦,所以加左手撕雞!由於大家都想食下其他野既關係,所以只叫左一碗麵Share, 但可以叫多麵,不另外收費!食馬拉麵個精粹其實係個湯底,我飲左第一啖已經覺得好有馬拉風味,配料也不錯~星加坡白胡椒肉骨茶 HK$78呢個星加坡白胡椒肉骨茶都好正宗呀!啖啖白胡椒味,非常醒胃!肉骨又夠鮮嫩又唔肥膩!我地飲到連一滴都唔放過呀!檸檬薏米水(熱) HK$28/杯原來檸檬薏米水的確又同馬拉麵及肉骨茶幾夾喎!夠晒開胃又夠醒神!飲落暖笠笠!為初秋帶來一點暖意!貓山皇芝士蛋糕 HK$58榴櫣控必點貓山皇芝士蛋糕,未食已經聞到濃濃榴櫣同芝士味,入口又夠滑又夠香,食完口中仲有個陣榴櫣味,簡直正呀!

馬拉辣蝦湯油麵+手撕雞

馬拉辣蝦湯油麵+手撕雞 HK$88+15

星加坡白胡椒肉骨茶

星加坡白胡椒肉骨茶 HK$78

檸檬薏米水(熱)

檸檬薏米水(熱) HK$28/杯

貓山皇芝士蛋糕

貓山皇芝士蛋糕 HK$58

馬拉辣蝦湯油麵+手撕雞
星加坡白胡椒肉骨茶
檸檬薏米水(熱)
貓山皇芝士蛋糕
2018-09-20 39 瀏覽
去過新加坡、馬來西亞的朋友一定不會忘記肉骨茶的味道。早幾日同老公行完超市,找到了這間麵店。馬來辣蝦湯麵,湯底幾濃,滲著蝦的香味,又有辣的惹味,蝦肉大隻鮮甜,連麵帶湯一口氣吃光光。白胡椒肉骨湯面,是熟悉的肉骨茶香,帶著濃濃的白胡椒香,麵條彈牙,肉骨軟腍的。貓山王芝士蛋糕,印象中是第一次吃榴槤蛋糕,濃郁的芝士又帶着甜甜的榴槤香味,還有粒粒榴槤肉,大大增加了口感啊。吃完呢個麵食之後,情不自禁的回憶起兩年前去馬拉旅遊時的美食,再一番回味啊

2018-09-03
6 分鐘 (堂食)
2018-09-19 36 瀏覽
Very convenient location! Located at the food floor of shatin new yown plaza, the Malaysian joint is specialized in noodle dishes such as laksa and Malay hot soup base ones, or the shrimp paste mixed noodles. There is almost no rice dish, so if you want rice, this might not be the place for you. Noodle dishes are all around $100 and it serves a huge portion. It's ok to share among two if you are not that hungry. They also serve durian flavored dessert if you are into that!#hkgoodeats #hkstyle #f

#hkgoodeats #hkstyle #foodporn #foodblogger #foodienetwork #bestfoodhk #fotdhk #foodlover #ilovefood #相機食先 #myfab5 #hkfoodblogger #hkfoodie #pandaeatshk #topcitybiteshk #食評 #forkyeah #igfood #hkfoodstagram #852food #hkigers #hkigfood #香港美食 #香港美食地圖 #全力食 #飲食日記
2018-09-19 30 瀏覽
收左工之後約左男朋友去沙田新城市廣場行街,當大家都諗唔到食咩嘅時候,就決定食下d新野,我同男朋友都係第一次食馬來西亞菜。一開始我地係比餐廳嘅裝修吸引左。餐廳嘅外圍係黃藍白嘅通花窗,望落好光猛闊落。環境乾淨,地方闊落男朋友點左個馬來辣蝦湯麵,小辣。我飲過一啖,個湯底有好濃嘅鮮蝦味。碗麵本身冇菜,如果想食蔬菜,要另外加左十蚊通菜。蝦整得好入味,如果爽口d更正total有五隻蝦。我叫左個香菇肉脞湯牛展米粉。提提大家,麵底有得轉做米粉、檬粉、粉等,應有盡有。我另加左份十蚊通菜。我呢碗份量好多,好抵食,尤其係個魚腐,爽口彈牙。牛展煮到岩岩好,唔會太淋,保留番少少嚼勁。飲品方面,我地叫左杯馬來奶茶。

蝦整得好入味,如果爽口d更正
total有五隻蝦。

飲品方面,我地叫左杯馬來奶茶。

2018-09-13
2018-09-19 35 瀏覽
今天來到了沙田新城市和朋友行商場,見到7樓有間東南亞菜,於是與太太決定去試試這間馬來西亞菜式。一入店裡見到有吧枱位,也有4人枱,卡位,店鋪很寬,夠光猛,佈置也是滿滿的東南亞特色。我們看看餐牌,選擇不算多,主要有蝦麵,撈麵,小食,甜品等。不過見到粉麵種類就比一般餐廳多,可以選擇油麵、米粉、河粉、檬粉、銀針粉、粗米粉、摻摻(即是米粉加油麵)。我們點了一個香菇肉脞湯米粉($78)另外加餸+薄切美國牛肉($15) 和一個三蝦撈麺($98)另外加餸+白胡椒肉骨($28)。香菇肉脞湯米粉上面佈滿了新鮮肉碎,肉碎是用西班牙栗全飼白毛豬肉,很新鮮,好香豬肉味,質感爽口又唔肥,湯底很清甜,麺裡也有配冬菇,豆腐卜,芽菜和青菜,米粉煮得煙韌彈牙,配上薄切美國牛肉,配上啖啖清湯,很滿足,因為每樣配料都份量足夠!三蝦撈麺是店員推介的,我們就決定試試了!一上枱就聞到很香的蔥油味道!碎蔥佈滿麺上!難怪香味澭入鼻裡~~!麺條是用蝦子麺,配上爽脆海蝦,蝦籽,芽菜和青菜,蝦子很香,份量足夠,把所有材料撈完後,味道非常好~蝦子麺鹼水味不會濃,撈麵以外我們加了白胡椒肉骨,店員把白胡椒放在面的旁邊,另上青湯一小碗,湯很香,清清

三蝦撈麺是店員推介的,我們就決定試試了!一上枱就聞到很香的蔥油味道!碎蔥佈滿麺上!難怪香味澭入鼻裡~~!麺條是用蝦子麺,配上爽脆海蝦,蝦籽,芽菜和青菜,蝦子很香,份量足夠,把所有材料撈完後,味道非常好~蝦子麺鹼水味不會濃,撈麵以外我們加了白胡椒肉骨,店員把白胡椒放在面的旁邊,另上青湯一小碗,湯很香,清清地又有香味,配上肉骨真的很好吃!! 肉骨煮得非常嫩,白胡椒味好好好香,很入味!這個推介!l

最后我和朋友2人埋單一共($251)連加一,覺得這個價錢吃到有水準的馬來西亞料理很值了,一定會再光臨!