2020-11-27 0 瀏覽
11月26至29日係懲罰祭!今次嚟到呢間位於沙田新城市廣場7樓嘅Mimila,佢哋都有join㗎!😋 喇沙雞飯 $88Menu上面有隻手指公,應該唔錯掛🤪 但個喇沙汁無乜喇沙味,雞件有雞翼、雞槌同雞髀肉,應該係雪藏嘢,雞味唔太重但幾滑,肉質幾鬆化但覺得厚啲會好食啲🤨 喇沙汁入面淨係得雞肉,無乜配料比較單調。除咗飯同雞之外仲有蝦片、青瓜、洋蔥椰菜紅蘿蔔絲,青瓜片甜甜哋幾fresh幾有驚喜!😋 凍椰子白咖啡 $32白咖啡味重,但椰子味一般,仲要好細杯,仲要無跟餐飲品優惠,再仲要加一服務費,覺得唔值呢個價錢🙈

😋 喇沙雞飯 $88

😋 凍椰子白咖啡 $32

2020-11-08 509 瀏覽
今早與家中長者到此餐廳用餐,我們三人於下層上去途中,因家中長者拿著拐杖及行動不便,長者希望先入內坐下並已表達家人已在途中就到達,但他們堅持不可進入並要求長者在外等候,當時他們只有數枱客人及大量坐位。這樣都不懂禮諒。
今日同 P san 入咗沙田行街拍拖, 搵到喱間東南亞食店試吓。 下晝 2:45pm 左右到店門外, 店內仍然滿座, 我哋等咗大概 3 分鐘有人埋單, 指定動作後, 店員就安排入座。 我咃睇咗一陣餐牌, 就決定點喇沙蝦湯配手撕雞摻摻、 喇沙雞飯、 檳城白咖啡同椰子白咖啡。 等咗唔使 10 分鐘, 所有飲品同食品都上齊。喱個就係喇沙蝦湯配手撕雞摻摻本人, 湯頭微辣, 有少少椰漿味, 但最突別嘅係佢唔止有喇沙嘅辣同椰漿味, 仲有好香濃嘅蝦味, 令成個湯增添咗不少鮮味, 但唔會令喇沙味被搶走, 係好夾嘅; 而用料方面, 手撕雞肉嫩滑唔鞋口, 而且有雞味, 仲有蝦、 魚片、烚蛋同埋豆卜, 蝦肉彈牙有蝦嘅鮮味, 魚片亦好爽同有魚味但唔腥, 豆卜可以吸滿湯汁再放入口爆發出嚟, 真係滿口都充滿喇沙蝦味; 另外要講吓摻摻, 佢嘅油麵同米粉都好爽, 但個人比較鐘意米粉, 因為每條米粉都掛住湯汁, 可以吸味。      跟住講吓喇沙雞飯, 喱個我比較失望, 因為太多油, 但無咩喇沙味, 但雞件都好爽滑有雞味, 而且份量都唔細, 飯方面係硬飯, 再加咗少少炸蒜喺面, 非常香口, 亦配有幾片青瓜、 洋蔥椰菜同

喇沙蝦湯配手撕雞摻摻

跟住講吓喇沙雞飯, 喱個我比較失望, 因為太多油, 但無咩喇沙味, 但雞件都好爽滑有雞味, 而且份量都唔細, 飯方面係硬飯, 再加咗少少炸蒜喺面, 非常香口, 亦配有幾片青瓜、 洋蔥椰菜同紅蘿蔔絲, 令成個飯來得比較清爽, 另外, 仲有兩片炸蝦片, 好鬆化, 而且亦有蝦味, 但未算突出。

喇沙雞飯

飲品方面, 食東南亞菜, 當然要試吓當地出名嘅白咖啡啦! 檳城白咖啡同椰子白咖啡賣相好相似, 咖啡味聞落好香, 飲落唔係好濃嘅咖啡味, 但好香滑, 而且唔甜, 好易入口; 而椰子白咖啡聞落除咗多一份淡淡椰香味外, 飲落會比檳城白咖啡甜些少, 但更香滑, 而咖啡味同檳城白咖啡一樣唔算好重, 對我同 P san 唔係太好咖啡嘅人嚟講, 真係唔錯。

凍檳城白咖啡

凍椰子白咖啡

用餐到大概 4 點就離開, 店員服務態度良好, 而店面亦好乾淨簡潔, 喺大型商場入面通常都係連鎖店, 好少有喱類小店, 真係要大力支持。

2020-10-24
喇沙蝦湯配手撕雞摻摻
喇沙雞飯
凍檳城白咖啡
凍椰子白咖啡
2020-10-22 611 瀏覽
約左個朋友喺新城市食lunch,想搵間同路人店食飯 ,但食得樓下間台灣野好多次,所以想轉吓口味食馬拉野,見難得有蝦麵食,都幾掛住就試吓啦。叫左個特濃蝦湯配手撕雞摻摻,摻摻麵質冇乜問題,有粗有幼,口感幾特別,但個蝦湯好流吓,好少蝦味,味精重,隻蝦又唔靚,食落唔爽彈,d雞又鞋,真心冇feel加配左個白咖啡,要加多十幾蚊,但同屋企買即沖嗰d冇乜分別。喂呀!恨鐵不成鋼呀,咁嘅質素就要舊幾水唔值囉,好大進步空間🤦‍♀️

加配左個白咖啡,要加多十幾蚊,但同屋企買即沖嗰d冇乜分別。
2020-10-13 791 瀏覽
嚟到沙田新城市廣場 就去咗一間食馬來西亞菜嘅黃店- Mimila 因為晏晝都食得幾飽 所以淨係叫咗三樣嘢🌟喇沙湯麵 -配手撕雞 $88湯底好濃 辣味比較重 椰奶味都有不過唔多配料有芽菜豆卜魚蛋等 都幾豐富麵底預設係摻摻 即係油麵同米粉 口感會多樣化啲 不過我都係鍾意米粉多d 😂麵嘅份量都足夠 唔會話幾啖就食晒😂整體來講 不過不失 🌟豬骨雞湯麵 -配西班牙栗飼白毛豬 $88👦🏽話湯底無味 但我覺得幾鮮甜 冇味精 有淡淡豬骨味 唔油膩😂 而配料有冬菇牛丸魚片芽菜等 都好豐富😆 麵底預設都係摻摻屬清淡之選🙆🏻‍♀️🌟參巴醬時菜 $38參巴醬係星馬常用嘅辣椒醬😗配埋生菜食好惹味🤩醬料唔會太辣 有蒜頭 香茅等香料嘅味好有東南亞feel ~ 另外一讚嘅係店員服務好好 不停為我地加水🙈雖然人均消費唔平 大約~ $100 但係沙田新城市廣場嚟講 算係其中一個選擇🙈
因為晏晝都食得幾飽 所以淨係叫咗三樣嘢

🌟參巴醬時菜 $38

參巴醬係星馬常用嘅辣椒醬😗
配埋生菜食好惹味🤩
醬料唔會太辣 有蒜頭 香茅等香料嘅味
好有東南亞feel ~

另外一讚嘅係
店員服務好好 不停為我地加水🙈
雖然人均消費唔平 大約~ $100
但係沙田新城市廣場嚟講 算係其中一個選擇🙈
2020-10-12 602 瀏覽
蝦湯底👍🏻👍🏻喇沙湯底尚可,有米粉同油面越南扎肉胡椒味好重,❗️建議唔好食手撕雞,因為好*鞋*❗️叫咗個馬來拼盤,除咗串燒雞好*鞋*,其他都好好食馬來小島入邊有魚蛋魚片同貢丸,魚蛋同魚片一般,貢丸超好食👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻❗️建議唔好嗌菜食❗️本身叫左白灼油麥菜,因為個人比較喜歡食菜頭,但成碟都係葉🤦🏻‍♀️所以再叫多咗個白灼生菜,個生菜冇牙嘅都食到😂幾乎入口即溶,上菜嘅時候仲有頭髮🤦🏻‍♀️食左1條就成碟冇食😂整體來講都幾好食,就係要避免食雞肉同埋菜就完美
蝦湯底👍🏻👍🏻喇沙湯底尚可,有米粉同油面
越南扎肉胡椒味好重,❗️建議唔好食手撕雞,因為好*鞋*❗️
叫咗個馬來拼盤,除咗串燒雞好*鞋*,其他都好好食
整體來講都幾好食,就係要避免食雞肉同埋菜就完美
2020-10-11
2020-10-01 686 瀏覽
明明住係沙田但自從翻左工⋯⋯就好少行街⋯⋯😪今日先發現新城市開咗間 🍽馬來西亞菜新派南洋風麵食 佢嘅 招牌馬來辣蝦麵 🍤好好食呀!湯底鮮甜,海鮮新鮮!🦐住附近嘅朋友仔有福啦!❤️ 好味好味好好味既特色湯麵係假日輕食好去處
明明住係沙田但自從翻左工⋯⋯
就好少行街⋯⋯😪
今日先發現新城市開咗間 🍽
馬來西亞菜新派南洋風麵食
佢嘅 招牌馬來辣蝦麵 🍤好好食呀!
湯底鮮甜,海鮮新鮮!🦐
住附近嘅朋友仔有福啦!❤️
好味好味好好味既特色湯麵
係假日輕食好去處
沙田新城市的良心店舖不多,於是特意來試一下,可惜有點失望先隨意看一下餐牌,一碗喇沙湯麵近百元或過百元,我不怕價錢貴,只要它值得,所以還是試了一下馬來蝦湯配美國牛肉摻摻 $98先試一口蝦湯,的確很香蝦的鮮味而且不會死咸,湯底不錯可惜牛肉只是最普通的肥牛貨色,沒牛味又多肥油摻摻是油麵併米粉,份量實在有點少,我原本也不餓,但吃完一碗也沒有超飽的感覺..沙嗲串燒 $68有牛豬雞,可選2款,我們選了牛和雞新鮮炸起(對,不是燒的)熱辣辣,份量繼續偏少,每串只有3粒,幸好沙嗲醬香濃,扳回一點分數總括來說,這個價錢實在偏貴,味道也不是特別出色,店主們要加油呀!
沙田新城市的良心店舖不多,於是特意來試一下,可惜有點失望

馬來蝦湯配美國牛肉摻摻 $98
先試一口蝦湯,的確很香蝦的鮮味而且不會死咸,湯底不錯
可惜牛肉只是最普通的肥牛貨色,沒牛味又多肥油

沙嗲串燒 $68
有牛豬雞,可選2款,我們選了牛和雞

2020-09-13 1035 瀏覽
很久沒有和兩位朋友聚會,大家相約在沙田,沒有預約下,打算一試這間挺有名氣的馬來西亞菜餐廳。🤗我們只需等一兩張飛就可以入座了。.「香脆單骨雞翼」$58🍽:唔⋯⋯味道及醬汁都像在連鎖快餐店吃到的一樣,沒有特別。.「沙嗲串燒6串)$68🍽:串燒較為乾身,肉汁欠奉,另配上沙嗲汁。.「新加坡白胡椒肉骨茶」$78🍽:個人覺得味道不錯,胡椒味濃郁,但有別於其他餐廳吃到的,它除了有豬軟骨外,還有豬肚。朋友表示味道一般。.「手撕雞喇沙摻摻」$88🍽:喇沙湯不算濃郁,材料都算豐富,除了手撕雞外,還有魚片、雞蛋等,價錢略貴。
我們只需等一兩張飛就可以入座了。
「香脆單骨雞翼」$58
🍽:唔⋯⋯味道及醬汁都像在連鎖快餐店吃到的一樣,沒有特別。

「沙嗲串燒6串)$68
🍽:串燒較為乾身,肉汁欠奉,另配上沙嗲汁。

「新加坡白胡椒肉骨茶」$78

.「手撕雞喇沙摻摻」$88
2020-08-30 1216 瀏覽
唔知係唔係沙田新城市廣場唯一一間同路人店?每次去沙田都要支持一下😋😋😋.今日又去沙田,食下摻摻,食下喇沙,好想試吓貓山王蛋糕但係冇得賣!!!😭😭.我試咗特濃海蝦湯底配手撕雞~配料超多,食極都未食完咁,而且特濃海蝦湯底真係好鮮味!😋 每食一啖麵都要配一啖湯先得😆😆😆另一碗係新加坡海鮮喇沙,比起我個海蝦湯有少少淡,如果可以辣啲就好啦😉另外點左個桔仔梳打,唔係死甜糖漿嗰種梳打,而係新鮮吉仔整成😛
我試咗特濃海蝦湯底配手撕雞~
特濃海蝦湯喇沙
2020-08-29
特濃海蝦湯喇沙
  • 馬來蝦湯麵配海蝦、手撕雞
2020-08-11 1049 瀏覽
依家外賣8折 比起平時抵死湯味好濃 食得出蝦湯味 以$80一個黎講 好足料 豆卜 魚蛋 蝦 同美國肥牛可能我唔食得辣 所以佢就岩岩好啦👍🏻加上店員都好有禮貌希望疫情快啲好番可以堂食支持一下!
依家外賣8折 比起平時抵死
湯味好濃 食得出蝦湯味
以$80一個黎講 好足料
豆卜 魚蛋 蝦 同美國肥牛
可能我唔食得辣 所以佢就岩岩好啦👍🏻
加上店員都好有禮貌
希望疫情快啲好番可以堂食支持一下!
外賣自取
2020-07-13 1196 瀏覽
二零二零年七月十一日晚上七時黎到沙田新城市廣場七樓Mimila 新加坡菜先探熱後消毒雙手侍應主動遞水同餐具參巴醬油墨菜 $38參巴醬味道濃郁份量都好足夠生菜蝦網春卷$58熱辣辣 一放入口 蝦網春卷即刻融化餡料都滿 做得幾出色喇沙蝦湯配海鮮摻摻$128摻摻即係米粉加油麵 兩種唔同嘅口感湯底好濃郁 飲極都好仲好想飲濃郁蝦味湯底配料有魚片 豆卜 蝦 蛋 墨魚 魷魚 芽菜 都算幾多配料新加坡白胡椒肉骨茶 $78胡椒味超濃 好暖胃鬆軟排骨 仲有豬手 炆得好入味同稔好符合新加坡菜美譽好出色

先探熱後消毒雙手

• 新加坡白胡椒肉骨茶
  • 薑汁奶茶
  • 馬來辣蝦湯摻摻
2020-07-08 950 瀏覽
知道佢係良店,抱住一試支持心態....本身對佢每日限量既飯有啲其望,但試後並沒有另人驚豔的感覺,反觀朋友的蝦子麵較吸引...午餐黎講,連加一每人約$130其實有啲貴。
知道佢係良店,抱住一試支持心態
2020-07-07
2020-07-03 748 瀏覽
新城市簡直係沙田嘅地標,我咁講我諗冇人會反對!新城市出名鋪租貴,鋪租貴....百物騰貴,唯有轉嫁落消費者身上,明白嘅!就咁睇張單,兩個麵、兩杯嘢飲,260幾蚊...唔貴啦,直頭抵啦!但我食完感覺就係好似食咗空氣咁,我幾啖已經清底;仲有個杯嘢飲,我明明就嗌Zero,嚟到多咗一小片桔仔,我以為係裝飾,點知原來有名堂,叫桔子可樂,咁又盛惠$32(未計加$1),明明就係普通Zero。🤦🏻‍♀️其實我唔係食緊法國菜,我食麵咋,可唔可以俾我食飽呢?😓😓味道仲要普通,明明叫雞絲變咗雞塊,芽菜仲要一餅野,未散開。搞乜啊?!冇下次😡😡

其實我唔係食緊法國菜,我食麵咋,可唔可以俾我食飽呢?😓😓
2020-07-01
2020-06-21 834 瀏覽
鹹,同張相差好遠。貴。不會再幫襯. 相比正宗馬來西亞喇沙差好遠. 雞絲唔係雞絲。招牌張相係大蝦,點知係蝦仁。只蝦又唔新鮮。湯底超鹹。⋯⋯賣$108 蚊加一碗麵。以後一定唔會再來食。