2013-01-26
見報章/雜誌/巴士廣告都不約而同介紹呢間黎自泰國出名食店, 賣相相當吸引, 心唸有機會都要去試下. 正值朋友生日. 佢又想食泰國野, 而其他人又無咩提議, 於是我就順理成彰大膽提議. 首間香港分店進註名店林立既”Elements” 未食已經知氣派非凡, 我地一行四人雖然分別到達, 但都逃不過要繞場一周, 店子正正處身一眾名店之中既其中一個區域之內, 成為一支獨秀既唯一一間食肆. 店內落地玻璃可遠眺維港兩岸, 配合夜景令餐廳更有氣氛. 我地分別叫左蒜蓉通菜. 青咖哩雞柳, 青木瓜軟殼蟹沙律, 以及泰式大蝦炒金邊粉. 菜色全部都很合我口胃, 菜色碟碟精緻,蒜蓉通菜 - 通菜鮮嫩青綠, 配合蒜蓉, 味道不會過重 青咖哩雞柳 - 青咖哩汁確實可以配幾碗白飯, 辣度適中, 遺憾最另一絕配(簿餅) 未有供應 , 雞柳少有肉質仍嫩滑 青木瓜軟殼蟹沙律 - 青木瓜新鮮爽脆, 夾著炸脆的軟殼蟹同吃, 兩者中和了炸物油膩感. 泰式大蝦炒金邊粉 - 旦絲包著炒好既金邊炒, 金邊炒感覺有點似粗麵, 大蝦爽, 加上花生碎粒, 多一種層次. 好吃 !所有都在水準之上, 當然有番咁上下價錢絕對應該有此質素. 而其實
店內落地玻璃可遠眺維港兩岸, 配合夜景令餐廳更有氣氛.
泰式大蝦炒金邊粉. 菜色全部都很合我口胃, 菜色碟碟精緻,
蒜蓉通菜 - 通菜鮮嫩青綠, 配合蒜蓉, 味道不會過重
所有都在水準之上, 當然有番咁上下價錢絕對應該有此質素. 而其實我最想交待一下係隨後我地order 既幾杯飲品. 餐廳氣氛其實好適合大家飲杯野relax 下. 我地都唔例外. 分別order 左 Rose Apple Martini , Watermelon Pop, & 另外一杯唔記得左個名. 於我地而言, 最入得口都應該係Rose Apple Martini – 賣相討好. 紅色用cocktail 杯盛著, 用蓮慕作裝飾,,反而我揀果杯 Watermelon Pop , 一大杯又唔好味, 強烈既藥水味我最討厭, 以西瓜作裝飾, 終於一杯中物$8x 既飲品俾我糟蹋左, 完杯不動! 可惜, 下次教訓唔好再亂點, 千揀萬揀. !!
戲肉到, 叫甜品時間, 原來壽星女最愛泰式甜品芒果燸米飯, 我地當中最有心思既靘女 重靜靜地預先安排叫侍應幫忙在芒果旦糕上插上蠟燭, 誰不知剎個措手不及, 急急吩咐侍應幫忙轉一轉, 神秘驚喜失敗, 不過最終安排響芒果燸米飯之上插上蠟燭, 都相當特別. - happy birthday ar
題外話/補充資料:
整體食品不俗, 遺侍應既專業有待改善, 縱然佢地已經好努力禮貌地提供服務, 可惜當客人想查問一下cocktail 既成份同種類, 似乎要幾經轉接先可以了解得到. 而當發現有錯單既情況出現, 又似乎大家都未能即時作出跟進. 事實上要在名店範圍站穩住腳, 客人既質素同要求固然高. 所以連我地呢d 平民化人都覺得有問題, 相信都真係要好好改進一下.